2022-01-12 61 浏览
我好小給評語,但真是好小有咁差的餐廳,所以留個評語,等大家去前睇一下。。唔洗又要比錢又要受氣。。入坐時講了90mins我明。d食物好一般,特別係生牛肉沙律他他,很難食超甜。服務差到,還有25mins, 過去同你講last order...通知還有25分鐘喎。過多5分鐘,就收晒你d野。比埋單你。。下還有20mins就比單。。吹我走。。d 態度仲要超差。。
2022-01-12 54 浏览
難得嘅假期,仲要風和日麗,一於就出嚟尖沙咀行街街食好西😆。行到中午,嚟到海運大廈嘅奇納百川,見餐廳裝潢幾別緻,而且重點係有窗邊位可以望到維港嘅景色🤩,即刻入左嚟😂。。韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士)雞炸得好干身酥脆,食落脆卜卜得嚟又吾會有好多炸粉😋。放上邪惡嘅芝士上面碌一碌,之後再點上甜甜辣辣嘅韓式醬,十分惹味🤤,各種味道口感一次過享受,勁推薦👍🏻。。醬油元蹄香辣沙律估吾到甘大盤沙律🤩,沙律菜好新鮮,加上醬油,味道上幾特別。元蹄肥瘦適中,口感彈牙,不錯🙈。。紅橙泡泡有淡淡的西柚味,飲落酸酸地好Fresh👍🏻。。熱情果忌廉梳打濃濃嘅熱情果味,再加上忌廉梳打,甜絲絲好好飲,而且色彩好靚,必須打卡❤️。。

韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士)

醬油元蹄香辣沙律

紅橙泡泡
有淡淡的西柚味,飲落酸酸地好Fresh👍🏻。

熱情果忌廉梳打

2022-01-10
午餐
  • 韓式辣醬炸雞配鐵板芝士
2022-01-10 88 浏览
「尖沙咀海景韓式Cafe - 奇納百川🏞」當日lunch天氣好好☀️一行入去見到個海景好靚 🌊🤩當日比午餐時間早左小小去岩岩坐到海景位😆🥘醬油炸雞 (跟鐵板大蔥) $198 好多人選跟芝士既炸雞但中意Fresh既其實跟大蔥會更惹味更加唔怕會好漏 大蔥係鐵板熱住上咋咋聲同炸雞一齊食好香口🔥炸雞肉質嫩滑 唔多不過都有肉汁✨🍝泡菜煙腩蛋黃忌廉手搓粉 $178 第一次食手搓粉 質感比較粗口感比較有咬口 小小煙韌感 都幾特別未食過既可以試下👌🏻上面隻蛋撈埋一齊食個時會滑好多🥚泡菜味唔算好突出 係小小辣味 都幾開胃 🍹香芒白桃乳酪 $72🍹肥納百川 $72二杯野飲都好味 由奇乳酪真果味 唔係死甜不過價錢有點進取🥲
「尖沙咀海景韓式Cafe - 奇納百川🏞」
當日lunch天氣好好☀️

🍹肥納百川 $72
二杯野飲都好味 由奇乳酪真果味 唔係死甜
不過價錢有點進取🥲
2022-01-10 23 浏览
$198 食炸雞朳🤬中伏⋯⋯ 雪廠雞扒意粉尚算合格職員態度有待改善環境算寬躺如果淨係黎飲嘢都值得來試吓在我方面,應該唔會再有下次希望你哋看到會有所改變選用好食材給客人啦
$198 食炸雞朳🤬
中伏⋯⋯ 雪廠雞扒
意粉尚算合格
職員態度有待改善
環境算寬躺
如果淨係黎飲嘢都值得來試吓

在我方面,應該唔會再有下次
希望你哋看到會有所改變
選用好食材給客人啦

2022-01-08
2022-01-09 62 浏览
餐廳只有3枱係對正海景位,可能book 位時要特別request 先坐到,我冇特別要求,所以坐咗係海景位再入面少少,都一樣睇到海景嘅。最深刻除咗係個海景之外,仲有上菜速度好快,落單後應該15分鐘內都上齊野食了!而且每樣都係出哂煙,新鮮熱辣。— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【韓式牛肉包飯卷】$108呢個飯卷唔點醬汁會食到好香嘅麻油香,醬汁係辣辣地嘅泡菜醬汁,我好中意個醬,之後食午餐肉同炸雞點呢個醬都好好食😋 另外,飯卷配料就夠哂豐富,如果飯可以多返些少就好喇。— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【醬油牛肉炒年糕】$138年糕夠煙韌,配料有洋蔥、京蔥,炒得好香,食落好有鑊氣,重有菇片、紅蘿蔔絲、椰菜等,而牛肉份量都幾多,醬油味道適中,唔會過鹹,幾出色嘅炒年糕👍🏻— — — — — — — — — — — — — — — — — — — 【炸午餐肉條】$68炸薯條就食得多,炸午餐肉條真係第一次食,真係超級無敵邪惡!本來以為得十條左右,但原來份量都幾多,有成十幾條,午餐肉炸得比較乾身,配芝士醬食會比較好!— —

【韓式牛肉包飯卷】$108

【醬油牛肉炒年糕】$138

【炸午餐肉條】$68

【蒜香蜜糖炸雞】$188

食落香脆,炸粉唔多,唔會好厚粉,每件都好厚肉😍 醬汁比較多蒜味,蜜糖味反而唔係咁出,個人認為如果可以濃味返少少就好喇!

整體來說,食物水準中上,以呢個價錢望到咁靚嘅海景算係性價比幾高,而且餐廳地方寬敞,好適合聚會!👍🏻
2022-01-08 576 浏览
餐廳以純白簡潔風為主調,環境舒適,提供韓國菜, 透過落地大玻璃, 晚上可以欣賞到維港璀璨夜景及精彩的幻彩耀香江燈飾,環境一流, 讓人食指大動。蒜香蜜糖炸雞 $188 即叫即製熱燙燙炸雞, 上枱時, 香氣十足,粉漿厚薄適中,雞皮炸到金黃色, 香脆 可口, 雞肉保持軟嫩,充滿肉汁, 沾上蜜糖及蒜香醬汁, 蜜甜惹味,讓人停不了口, 一口接一口。牛肉定食 $138 牛肉在熱燙燙鐵板上 , 散發著陣陣香氣, 令人垂涎, 牛肉入口軟嫩, 加上香甜的洋蔥絲、香香芝麻及香辣泡菜, 與白飯一起吃, 每口米飯豐富和 惹味, 越吃越過癮。凍荔枝烏龍茶 $48荔枝烏龍茶,拌勻後,啜一口,清新馥郁, 慢慢滲出誘人果香, 還有啖啖的荔枝肉, 冰爽吸引。熱情果蛋糕配香草雪糕 $88熱情果蛋糕,顏色和造型配搭漂亮吸引, 入口香甜滑溜,滿滿熱情果甜香, 加上香草雪糕, 和雜果忌廉,更添吸引 , 啖啖窩心。

蒜香蜜糖炸雞 $188

牛肉定食 $138

凍荔枝烏龍茶 $48

熱情果蛋糕配香草雪糕 $88

假日行海港城walk-in奇納百川,去到拎飛㩒左好耐部機都無紙出,同店員講佢只叫我地大力啲㩒多幾次試下,其實真係冇紙,服務可改善💪🏻為左睇海景~等窗口位大概15分鐘🙏🏻窗口位有三張4人枱,我地坐中間個張,餐廳裝修以白色為主,空間感足夠,坐落十分舒適,亦有卡位座每張枱可坐4-6人,食物味道整體okay,定價略高。1️⃣三文魚籽海膽忌廉醬烏冬 $188依款烏冬賣相幾靚食落煙韌滑溜,好有口感,忌廉味唔算好重配新鮮海膽食一流,海膽味道好突出,食落唔膩,三文魚籽份量多,睇落晶瑩剔透幾大粒十分鮮甜,推薦。2️⃣蒜香蜜糖炸雞 $188依款蒜香蜜糖炸雞🍗炸到金黃色好靚,炸粉唔厚,食落外脆內軟但🐥唔夠juicy,份量幾多,蒜蓉醬味道一般,蒜香味唔太重。3️⃣番薯條配柚子蜜糖醬 $58依款番薯條大大條食落超甜有香濃番薯味~但唔夠香脆,柚子蜜糖醬味道唔錯,食落啖啖柚子味。4️⃣凍荔枝烏龍茶 $48依杯荔枝烏龍茶味道唔錯,荔枝同烏龍茶好夾,飲落清清地又唔太甜,有荔枝肉串加乾花做裝飾,賣相幾靚。

1️⃣三文魚籽海膽忌廉醬烏冬 $188

2️⃣蒜香蜜糖炸雞 $188

3️⃣番薯條配柚子蜜糖醬 $58

4️⃣凍荔枝烏龍茶 $48
  • 三文魚子海膽忌廉醬烏冬
平日收工6:30左右拎票排隊,等到左大約45分鐘,7:15左右入坐。入坐雖然唔係坐正窗邊,不過都望到海🌊好多野都好想食,不過得2個人,所以叫左炸雞同最出名既海膽烏冬加杯野飲就收手。韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士)-$198(4/5) 佢塊鐵板芝士勁正,熱住上溶住d芝士,炸雞你想點幾多芝士就幾多,唔點又得。雞炸得好香,都多肉,佢辣醬係分開上,想幾辣可以自己控制。肉都好juice ,炸粉唔算太厚。食到尾feel到熱氣😂不過都要食埋佢,咁配芝士太正。不過芝士記得襯熱食,始終天氣凍,佢硬反就無咁好食。再來就係奇納百川名物,三文魚子海膽忌廉醬烏冬-$188(4.8/5) omg ,我真係好鐘意食三文魚子同海膽,海膽唔係係面頭果小小,成個烏冬都有小小海膽味,三文魚子雖然就咁睇落唔算多,但食到最尾都仲有,佢地同烏冬好夾。仲叫左杯飲品,LEMON LIME HONEY BUBBLY-$70 (3.5/5) 記得就攪勻先好飲,唔係飲到底會好甜。個樣幾靚,打卡一流。味道正正常常,唔會過甜,係多冰左d。總結: 都終於明白點解咁多人排隊,都幾出色。佢又唔算好貴,但食物質素都幾高,姨則一定有下次😋

三文魚子海膽忌廉醬 烏冬

三文魚子海膽忌廉醬 烏冬
2022-01-07 39 浏览
呢間喺LCX嘅韓國餐廳,每次經過都見到有好多人排隊,人氣十足一定係好嘢👏🏼原來裏面座位係可以見到維港海景,價錢合理,食物質素都不錯👍🏼唔怪得知咁受歡迎啦~三文魚子海膽忌廉醬烏冬$188每枱嘅必點菜式❤️大量三文魚子+海膽,再配搭濃口嘅忌廉醬汁撈烏冬,口感好Creamy,烏冬煙靭彈牙,真係必食之選~海鮮炒粉絲$148炒粉絲煙煙韌韌嘅口感我非常之鍾意,麻油味好香,醬汁非常之惹味,入面仲有個款海鮮配料同埋洋蔥🧅忍唔住一口接一口狂食!番薯條配柚子蜜糖醬$58香甜番薯條配搭甜甜地嘅柚子蜜糖醬,香脆可口而且份量都唔少~荔枝烏龍茶(凍)$48唔會太甜,啱晒香港人口味!清爽解膩~

三文魚子海膽忌廉醬烏冬$188

海鮮炒粉絲$148

番薯條配柚子蜜糖醬$58
香甜番薯條配搭甜甜地嘅柚子蜜糖醬,香脆可口而且份量都唔少~

荔枝烏龍茶(凍)$48
唔會太甜,啱晒香港人口味!清爽解膩~
2022-01-06 2087 浏览
🇰🇷奇納百川🇰🇷📍:尖沙咀廣東道海港城海運大廈3樓LCX34號舖⏰:11:30am-10:00pm⭕️:現金、八達通、信用卡、Alipay呢間新派既韓式餐廳 好多人排隊😍餐廳環境好闊落 坐得好舒服 menu除左炸雞之外 還有小食、飯卷、蛋包飯等 最重要呢到真系食海景😍窗口位可以望到維港景色👍🏻店鋪既吉祥物好可愛 係店主自家設計既卡通人物-奇太郎👦🏻🐥蒜香蜜糖炸雞 💰188🌜上枱熱辣辣 一份大約8-9舊原味炸雞 無骨啖啖肉 配左一碟靈魂蒜香蜜糖醬 精華所在!醬汁好香 好重蒜味同蜜糖味 比較稀 炸雞既雞皮炸粉薄薄一層 雞肉好厚但係一啲都唔鞋!仲嫩滑多汁 食落唔油👍🏻🍣三文魚籽海膽忌廉烏冬 💰188🌜當日我見到每枱都有叫🤣我都覺得呢個真系必叫!顏色好鮮艷 睇落好可口😋大量既三文魚籽 好鮮甜爆汁 配上兩塊好厚既海膽 唔腥鮮甜 濃稠既忌廉汁撈烏冬 成件事好creamy滑溜😍好好食呢個 真心推薦!🐷午餐肉條配芝士醬 💰68🌜餐前小食🤣 炸得乾身唔油膩 熱辣辣食一流 外脆內軟 再配搭埋車打芝士醬 味道濃郁有鹹香👍🏻⏰用餐時間90分鐘 最後15分鐘店員會叫結帳🙈#香港美食 #平民美食 #尖沙咀 #尖沙咀
🇰🇷奇納百川🇰🇷
📍:尖沙咀廣東道海港城海運大廈3樓LCX34號舖
⏰:11:30am-10:00pm
⭕️:現金、八達通、信用卡、Alipay

🐥蒜香蜜糖炸雞 💰188

🍣三文魚籽海膽忌廉烏冬 💰188

🐷午餐肉條配芝士醬 💰68

⏰用餐時間90分鐘 最後15分鐘店員會叫結帳🙈

#香港美食 #平民美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #奇納百川 #韓國菜
2022-01-05
  • 蒜香蜜糖炸雞
依家去海港城食野真係好抵,今日shopping完換左一堆coupon!大部分餐廳都可以用到coupon,朋友就揀左一間有勁靚景但唔洗好貴既新式韓國菜食!嘩!!!好靚呀,係天朗氣清既維港景。可惜坐唔到近窗位置,只可以隔住一堆人頭望穿玻璃遠望😗餐廳裝修都好簡潔同闊落,畢竟個重點係個景到!餐牌傳統既野都有,新式既fusion 野都好多,炸雞,生牛肉,炸午餐肉都好吸引,不過我地都好肚餓所以都係叫左飽肚嘅嘢食!♥️三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188忌廉醬味道濃烈,而且同海膽嘅味道好夾,成個烏冬既texture都好順滑。好彩份量唔算太多,因為都有小小漏,但係係好食既!♥️香辣豚肉定食 $138黎到既時候炸炸聲,味道超級惹味,未食已經聞到香辣嘅味道。需知道韓國嘢係偏重味,所以都係偏濃味係正常,而且我都中意食濃味野!依個set有前菜又個鐵板仲有一碗大飯,感覺上好似抵啲🤣♥️藍紫泡泡 $70好靚既紫藍色,味道清新解渴,覺得食完濃味嘅嘢飲一依個好岩,下面仲有啲提子肉!♥️牛蒡桂圓菊茶 $52唔算係甜既,有少少好似飲湯嘅感覺,唔知牛蒡定桂圓個味道都幾濃!

♥️三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188

♥️香辣豚肉定食 $138

♥️藍紫泡泡 $70
♥️牛蒡桂圓菊茶 $52

2022-01-03
午餐
  • 藍紫泡泡
2022-01-04 28 浏览
今日去了尖沙咀LCX 行街食飯我們見這間好多人排隊!所以我們就選了這一間"奇納百川"餐廳有一面有好靚的的海㬌!😝😝😝😘是食韓式料理我們點了牛肉定食醬油牛肉炒年糕蒜香蜜糖炸得牛肉定食有牛肉,洋蔥,大蔥,泡菜...味道甜甜的好香。醬油牛肉炒年糕有牛肉,洋蔥,大蔥味道比較甜,年糕軟軟有咬口👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜香蜜糖炸得👍🏻好大份,有5~6件無骨啖啖肉!蒜香蜜糖,蒜味濃郁,如果不怕口氣和喜歡蒜味的 朋友就要試!外脆內軟,肉汁香濃,肉質嫩滑。
今日去了尖沙咀LCX 行街食飯
我們見這間好多人排隊!
所以我們就選了這一間

牛肉定食
醬油牛肉炒年糕
蒜香蜜糖炸得
牛肉定食

有牛肉,洋蔥,大蔥,泡菜...

味道甜甜的好香。
醬油牛肉炒年糕
有牛肉,洋蔥,大蔥
味道比較甜,年糕軟軟有咬口👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

蒜香蜜糖炸得👍🏻
好大份,有5~6件無骨啖啖肉!
蒜香蜜糖,蒜味濃郁,如果不怕口氣和喜歡蒜味的 朋友就要試!
外脆內軟,肉汁香濃,肉質嫩滑。
2022-01-01 53 浏览
食住韓式炸雞,欣賞無敵大海景🏞 尖沙咀LCX嘅餐廳,因為臨海嘅關係,所以有好幾間都有殺食海景,未食都加好多分💜而且平日夜晚唔使點等。 海鮮炒粉絲 $148醬油味好濃郁佈滿每條粉絲,淋得嚟唔會霉🤭海鮮雖然細細粒但都幾多😝 奇太郎炸雞配鐵板芝士🧀 $198芝士上到嚟仲係炸炸聲😋炸雞唔會好濃味,個皮好脆又唔硬,凍咗都唔硬😝炸雞配芝士唔錯🤭 牛蒡桂圓菊茶🌼 $52有埋透明茶壺可以倒出嚟,又可以呃下like😋有啲甘甜嘅菊花味,又有桂圓肉嘅甜味🎉 凍五穀人蔘蜜糖茶🍯 $52蔘味好濃,成個感覺好清。因為我原來無搞勻,以為唔夠蜜,店員好好咁比多咗啲蜜我加,超治癒😂
食住韓式炸雞,欣賞無敵大海景🏞

海鮮炒粉絲 $148

奇太郎炸雞配鐵板芝士🧀 $198

牛蒡桂圓菊茶🌼 $52

凍五穀人蔘蜜糖茶🍯 $52

海港城有coupon食飯真係抵好多,即係半價咁🤭所以接受coupon嘅餐廳,好多都排曬隊🙈.今餐叫嘅嘢食整體都OK☺️炸午餐肉條係用SPAM午餐肉,最好梗係趁熱食,不過難得凍咗之後食落外層都仲脆脆哋。香辣豚肉定食幾足料,大大份~其實即係泡菜炒豬肉片啦🤣附上嗰一碗飯唔夠送添吖🤣不過隨定食送上嘅兩兜韓式前菜(泡菜同醃蘿白)真係麻麻🙈同埋呢到唔似其他韓式餐廳咁點都有免費泡菜或其他韓式前菜食韓醬炒牛仔骨又係比我想像中足料,有驚喜。牛仔骨有大大細細夾埋都差唔多有10件8件,牛仔骨下面仲有炒粉絲,都係好入味㗎😚.另外我叫咗熱人蔘蜜糖茶($52),朋友叫咗冰檸蜜桃($72)😚如果好彩嘅話仲可以坐到餐廳最入面,對住個海景食😌
海港城有coupon食飯真係抵好多,即係半價咁🤭
所以接受coupon嘅餐廳,好多都排曬隊🙈

今餐叫嘅嘢食整體都OK☺️

香辣豚肉定食幾足料,大大份~

其實即係泡菜炒豬肉片啦🤣附上嗰一碗飯唔夠送添吖🤣

韓醬炒牛仔骨又係比我想像中足料,有驚喜。

如果好彩嘅話仲可以坐到餐廳最入面,對住個海景食😌
2021-12-31 173 浏览
🐔蒜香蜜糖炸雞 $188一客大約有8-9隻原味炸雞配上一碟蒜香蜜糖醬可以直接將醬淋上炸雞面如果驚整淋晒啲雞可以食既時候先點蒜香蜜糖醬醬汁就唔太食到有蜜糖味,反而蒜味會比較重炸雞上枱時熱辣辣,雞皮唔會炸得太厚而且雞肉仲保持到嫩滑質感🍣三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188上枱時已經比顏色吸引住,賣相同menu一樣無偏差大量三文魚子同三片海膽配濃稠的忌廉醬汁撈烏冬烏冬好creamy同滑溜,而且烏冬好有咬口,推介大家試韓式炒年糕 $128大大碟,好足料韓式年糕醬偏杰,絕對唔太辣,平時唔太食得辣既都唔怕食年糕大大條,好有咬口,唔會淋晒荔枝烏龍茶$48烏龍茶味清香,夾著清爽嘅荔枝味,好好入口,再放上2粒荔枝,賣相吸引📍奇納百川 Kinabaji Korean Cafe and Restaurant🔎尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖
🐔蒜香蜜糖炸雞 $188
一客大約有8-9隻原味炸雞配上一碟蒜香蜜糖醬
可以直接將醬淋上炸雞
如果驚整淋晒啲雞可以食既時候先點蒜香蜜糖醬
醬汁就唔太食到有蜜糖味,反而蒜味會比較重
炸雞上枱時熱辣辣,雞皮唔會炸得太厚而且雞肉仲保持到嫩滑質感
蒜香蜜糖炸雞

🍣三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188
上枱時已經比顏色吸引住,賣相同menu一樣無偏差
大量三文魚子同三片海膽配濃稠的忌廉醬汁撈烏冬
烏冬好creamy同滑溜,而且烏冬好有咬口,推介大家試
三文魚子海膽忌廉醬烏冬

韓式炒年糕 $128
大大碟,好足料
韓式年糕醬偏杰,絕對唔太辣,平時唔太食得辣既都唔怕食
年糕大大條,好有咬口,唔會淋晒

荔枝烏龍茶$48

🔎尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖