餐厅: 太興 (沙田廣場)
资讯:

2018-07-15 1133 浏览
本身在構思,不如去後面好運中心那間德興,想不到,運動過後,竟然已經落閘。前邊另一間德興,與及另一間潮州舖,看來都只有一些粉麵或是小菜,不盡吸引。而本身在泳池那邊走過來,見到富臨有任食火鍋,都只是一百多元,其實挺划算,但是由於不算極之肚餓,好像沒有什麼需要有大吃大喝,對着火爐又炎熱,結果通常都會吃幾點牛肉,又吃十幾顆丸子,又喝兩三罐可樂,甚為無謂。走着走着,發現很多店子都已經關門,只好最後看看太興還是翠華,翠華很多的菜式都不太吸引,結果就到了太興。真是強勁,為求達到生意,無所不用其極,須知道本港很多人都為了健康而攪盡腦汁,太興竟然有一張餐單,寫上幾多幾多卡路里的餐牌。本身一間擺明吃燒味的餐廳,亦都有炒牛河或是咖喱等等肥膩菜式,竟然一張餐單是「雞肉去皮,燒肉去皮」的菜色,試問怎麼會有人去太興但是點這些菜式呢?之前吃過太興的瑞士汁炒牛河,感覺不錯,這次又再點了。時間已經比較晚,原來剩下不多,因此點牛河即炒的機會相當高。而事實上,當瑞士汁乾炒牛河端來的時候,夠熱夠燙。因為畢竟它也是一個牛河,如果不夠熱的話,就會顯得相當肥膩,夠熱的時候,盡快吃下,則沒有那麼肥膩。這兒的牛肉也不算太少,但是很多都

之前吃過太興的
瑞士汁炒牛河,感覺不錯,這次又再點了。

瑞士汁乾炒牛河端來的時候,夠熱夠燙
牛肉也不算太少,但是很多都碎濕濕,因此變得不太久,亦都會比較熟。但是就味道而言,它的甜美剛剛好,不會太甜,亦都不會太鹹,只是輕微油膩,但是溫度夠熱,可以搭救

另一個就是
粉絲雜菜煲,菜的數量也不少,有娃娃菜、西蘭花、以及一些粉絲,湯底應該都有些味精,感覺不算太純正,但是也不會令你感到非常之口渴

凍奶茶,到太興如果不喝個冰鎮凍奶茶,像沒去過,不管是不是餐,有沒有飲料,我都會加
冰鎮凍奶茶。冰鎮着,當然不會淡化了奶茶的味道,奶茶夠香濃,即使有少許甜,
味道也相當不錯。
宵夜
2018-07-08 399 浏览
同屋企人黎食,由拎飛去到依加要排隊,好多內地人仕。特價雞未試過叫到,次次都賣晒。通菜鮮魷,少少過鹹,但整體ok。豆腐魚煲,係okay既,上枱時仲係煮緊咁。俾啲酒彈左落隻手度,可能炸過,魚唔會有藥味。蒸雞要20分鐘,雞肉滑,係多油左少少。豬肺湯,次次都會叫,豬肺好滑,杏煲到好林,唔知係咪放左豆漿??
通菜鮮魷,少少過鹹,但整體ok。

蒸雞要20分鐘,雞肉滑,係多油左少少。

2018-06-29 308 浏览
太興標榜自己燒味出色,什麼總廚推介,但竟然燒味都可以燒得唔熟。叫咗個八寶飯,當中嘅燒鵝係生嘅,食完才見到有血同侍應講佢就話有啲部位係比較難熟,可以換過兩件俾我,真係多謝晒大刀牛肉麵,湯底淡而無味,真心唔好食。用咁多錢搞形象、做宣傳,做好基本功先講啦!八寶飯
叫咗個八寶飯,當中嘅燒鵝係生嘅,食完才見到有血

大刀牛肉麵,湯底淡而無味,真心唔好食。
用咁多錢搞形象、做宣傳,做好基本功先講啦!
八寶飯
星期六早上到太興食早餐,餐旦麵略鹹,但勝在多年來完全保持穩定水準,令食客心中有數。小插曲是於10:20分排隊入座前發現一對中年男女鬼祟站在燒味部徘徊,最後發現原來等候短髮背心樓面幫忙打尖入座,令我延遲了8分鐘入座。星期六早上的8分鐘算不上什麼,也未有動氣。雖然相信事發因人情債非關利益,不過按老一輩“細時偷針,大時偷金”的邏輯,這種走後門被視為常態,無論街市,酒樓,以至教育機構安插親友子女入名校如是,此風不可長。

2018-04-17 463 浏览
一如概往,往往因其冰鎮奶茶引致我進店的重要原因之一。唯價錢比起一般茶記為高。是此嚐嚐其店干炒牛河,因平時會係瑞士汁炒牛河,所以入去前都會先望一望個餐牌,畢竟我唔係幾好瑞士汁⋯雖然鍾意去瑞士而今次炒既牛河,唔會太油,撒上的芝麻更令有較多層次享受,可能個人一般都愛吃牛河,所以每次見有都會嚐一嚐。而配上佢地特有既辣椒油撈,可謂食出茶記口味借此亦推介一下佢地店既燒味亦值得一試,唯獨點之前要先看看佢地出面既燒味先⋯⋯你明既

而配上佢地特有既辣椒油撈,可謂食出茶記口味

干炒牛河
辣椒油
2018-04-09
干炒牛河
辣椒油
2018-04-17 310 浏览
對於這間店鋪也不陌生,而居於沙田來講,這間冰鎮奶茶係出色既,但近來沙田越來越多拖喼既人群,同埋間野正正開係某各大藥房附近,所以每逢假日都會不入我下午茶餐廳名單話曬練習開一個人練習沒有人嘛,所以都係鍾情於人少既店鋪。而佢平日又唔係多人,雖然中午時段同晚市排隊等候時間唔少好啦,講返正題,今次就叫左個咖哩牛腩飯食,呢個係下午茶餐牌無寫,隱形大老黎佢既咖哩汁係出色,唔會太辣,牛腩唔太硬,但唯獨汁較少,食清曬的汁都仲有的飯無汁伴整體而言值得推介此款咖哩牛腩飯

整體而言值得推介此款咖哩牛腩飯
  • 各類燒味
  • 干炒牛河
  • 星州炒米
2018-03-27 972 浏览
 自從太興轉左代言人之後,我都好耐冇幫襯過啦,今晚一個人,老公又唔返嚟食飯,我就去咗沙田太興幫下!七點鐘去到,以為平日冇乜人,點知都要等位,咁我就帶咗個平啲嘅餐食,嗰度普通一個餐都要$50-$60,小菜仲要唔跟飯添,咁我就叫咗個有飯既!頂級午餐肉煎蛋飯,$51,等左大約10分鐘,就有得食啦!所謂頂級午餐肉,我一啲都感覺唔到,午餐肉有兩塊,同樓下惠康既豬仔牌$22.9一罐無乜分別!仲要鬆鬆散散咁,我敢寫包單我姐姐煎得好味過太興多多聲!煎蛋都無乜特別,最特別就加左d豉油囉!咁d飯唔使乾憎憎咁。呢個餐最抵就係跟住飲品,我叫左熱檸水,我就係想唔落糖試下個水,點知苦澀到不得了!好啦,加兩包糖,分別不大....當我剛剛放低筷子時,伙計已經問我:d野齊晒未呀?睇黎想我走了...果然是強國人比較矜貴的!

• 60
如果要講到早餐,我想我食得最多嘅早餐一定係太興既輕盈香辣肉碎扎肉湯米粉。($27)包埋飲品👍🏻👍🏻👍🏻説起來有點誇張,我試過一個月𥚃面,所有返工嘅日子,每一日都係食輕盈扎肉米!🙈如果問到我點解會揀食輕盈扎肉米,我諗其中一個原因一定係我懶🤣因為太興可以預先打電話去Order定早餐,行到去直接俾錢就可以攞走,咁樣慳好多時間。第二個原因,就係其他太興早餐,都要跟埋炒蛋多士,一來貴啲,二來我又食唔晒。所以佢係天氣凍想食碗粉之不錯選擇!加上太興外賣係會分湯,即使返到公司唔能夠即刻有時間食,米粉都唔會林晒!😚而且輕盈香辣肉碎扎肉湯米粉嘅味道真係唔錯,佢哋應該係將啲醃咗既豬肉碎加紅蔥頭和小小辣椒炒香,再加埋啲青豆和扎肉放上米粉上面。聽到都覺得惹味,加上佢哋唔會炒乾矖啲豬肉碎,依然可以保留到一啲醬汁。我自己嘅食法,就會係放湯之前,加一些太興嘅胡椒粉。太興嘅胡椒粉真係好香好好味,加少少胡椒粉絕對可以提升整碗米粉的美味可口程度!溫馨提示:由於太興嘅米粉,加湯後即刻食係爽口彈牙。但係如果加湯後,放長少少時間,就會林晒㗎啦!所以記住交通後要即刻食呀!🧐醒目提示:其實係可以係叫外賣嘅時候,叫太興姐姐幫你打包埋一

醒目提示:其實係可以係叫外賣嘅時候,叫太興姐姐幫你打包埋一些胡椒粉。
外卖自取
2018-01-27 475 浏览
年尾加上周末,到處都人山人海,連飯堂太興都大排人龍。好在人流比較快,十零分鐘都已經有得入座。今日唔算特別餓,叫個簡單嘅下午茶餐。雞翼公仔麵係我經常會點嘅,因為比較惹味同開胃,份量又唔會太大份。味道偏濃,雞翼醃得好入味,有少少偏鹹,但都係可接受嘅程度。食之前記住要撈勻啲麵,咁啲麵先唔會一啲太乾一啲太鹹。果兩棵上海白可謂不能缺少嘅配菜。minipapa一向麻麻哋上海白,覺得好似硬硬哋煮唔熟咁又無咩味,但哩兩棵煮得稍冧之餘仲吸收咗個鮑汁撈麵啲汁,同時中和咗食撈麵偏鹹嘅味道。minipapa嘅爸爸食嘅排骨麵線,我試食咗一舊排骨,啲肉好冧好軟熟,好入味。爸爸表示啲肉好香,個麵就冧咗少少,味道不過不失。

鮑汁雞翼撈公仔麵

惹味排骨麵線

鮑汁雞翼撈公仔麵
2018-01-13 343 浏览
minipapa今日來到「飯堂」之一,太興。由於今日不太餓,糾結咗一番,都係點咗最愛嘅羅宋湯通粉,開胃又美味。哩個餐都係minipapa最愛之一。適合不太餓但又口痕痕嘅時候選擇。今日星期六,無諗到7、8分鐘個餐就送上,非常有效率。羅宋湯通粉配四式卷。今日四式卷炸嘅火候恰到好處,表面炸到完全金黃色,但望落好乾身,唔會好油膩。而羅宋湯通粉我每次都覺到份量太少,畢竟你哋睇張圖片,啲湯同粉係差不多滿瀉咁濟!😂但職員曾經回應,每份羅宋湯通粉嘅份量係定咗嘅,所以不能隨意增減。好吧,只能接受「圖片僅供參考」。點解minipapa咁執著?皆因碗羅宋湯通粉實在太好味啦咁細一碗根本就唔夠喉!湯料足,湯味濃郁,啲通粉完全吸收曬啲湯味,開胃到食唔停口!每次我都慢慢食,驚太快享受完哩份美味!四式卷內裡完全無炸燶㗎!一口咬落去仲會有「嗦嗦」聲!金黃松脆嘅腐皮包裹住嫩白嘅肉卷,肉卷輕微夾帶著芹菜同芫茜,但完全唔影響品嘗,連一向抗拒芫茜嘅minipapa都接受到,仲有蟹柳卷做夾心。四種口感,香脆、嫩滑、爽口、軟熟,一次過體驗曬!最後不得不提太興嘅熱檸茶,一直係我不二的選擇。咁多次都無機會單獨讚下佢。我飲過咁多地方,唯
minipapa今日來到「飯堂」之一,太興。

今日星期六,無諗到7、8分鐘個餐就送上,非常有效率。

羅宋湯通粉配四式卷

點解minipapa咁執著?皆因碗羅宋湯通粉實在太好味啦
咁細一碗根本就唔夠喉!

湯料足,湯味濃郁,啲通粉完全吸收曬啲湯味,開胃到食唔停口!
每次我都慢慢食,驚太快享受完哩份美味!

最後不得不提太興嘅熱檸茶,一直係我不二的選擇。咁多次都無機會單獨讚下佢。我飲過咁多地方,唯一一間唔需要撈起啲檸檬,杯茶都完全唔覺得苦澀嘅。數熱檸茶,minipapa暫時覺得只有太興做嘅最好!
2018-01-13
羅宋湯通粉配四式卷
2018-01-04 332 浏览
minipapa今天去太興下午茶。好餓所以想點個飯食。直奔主題。三文魚飯係我經常點嘅炒飯。今日依然照舊點佢。通常炒嘅需要等一陣,但今日好快點餐就上來了。又橙又綠嘅炒飯,顏色鮮豔,食慾大增。炒飯軟硬適中,唔會太乾,但又保留口感,米飯味道均勻又唔會太鹹。加了蟹子所以食落口會有彈彈嘅感覺,增加米飯的層次感。三文魚有時會過火食落會「鞋」,但今日完全唔會,火候啱啱好,食落口好嫩滑。minipapa好鍾意啲炒飯有菜粒,所以哩碟三文魚炒飯好啱胃口。同時三文魚醃過味,微鹹加上魚嘅油膩而炒嘅飯,配上份量充足嘅菜粒,可以中和返啲油膩感,而且也健康。但因為這炒飯食落好開胃,而且下午茶份量同午餐無異,不知不覺會食好多,甚至成碟都清曬(女仔)。當你食完先突然發覺,已經好飽好飽啦美中不足係太興主食嘅下午茶雖然份量足,但越來越貴,比外面嘅午餐仲要貴。如果有多啲輕盈嘅主食下午茶俾客人選擇,價格相對降一點,就更好。
minipapa今天去太興下午茶。好餓所以想點個飯食。

直奔主題。

三文魚飯係我經常點嘅炒飯。今日依然照舊點佢。

煙三文魚菜粒炒飯

煙三文魚菜粒炒飯
放假最鍾意就係嘆番個太興早餐,外賣回家慢慢搣。雖然比一般快餐店略貴,但質素絕對有保證,係我早餐"冧巴溫"之選。佢嘅滑蛋係本人嘅最愛,實在非常嫩滑,有如bb 仔既肌膚一樣,仲充滿蛋汁。佢嘅通粉火腿絲非常之多,有別其他連鎖店連切都懶得切,一整塊火腿就咁上枱。我最鍾意就係將火腿絲同埋蛋用嚟夾麵包,好正!通粉入邊仲有生菜絲,增添爽脆口感。外賣的話湯同埋通粉會分開盛載,雖然不環保但是很貼心,因為唔會浸到啲通粉林晒。價錢34 蚊,但可以揀柑桔蜜,柚子蜜,所以都算超值。

2017-10-30 550 浏览
今朝打開報紙,見到呢間餐廳做緊優惠,外賣火蒜豉油皇烤鴿,可以平5蚊,咁諗住今晚加餸喇!五點鐘左右,去咗買外賣。到食晚飯時間,打開個盒一睇,嚇咗我一跳,點解黑成咁?成舊炭咁喎!我本來覺得算喇,或者好味呢!於是鼓起勇氣 試下食啦,但隻鴿居然鹹到苦,又黑又鹹嘅火蒜豉油皇烤鴿,唯有放棄啦。可能你會問我,點解買嗰時唔反對要呢一隻咁黑嘅鴿呢?等我話你知個程序啦。買外賣係要去到燒臘枱嗰度落單,等燒臘部員工打飛,我再拎住張飛去收銀處畀錢,當我返轉頭攞食物嘅時候,隻鴿已經裝咗喺個外賣盒裏面,我係冇機會見到嘅, 我亦估唔到會中伏㗎?就係咁!平咗五蚊,但係乜都冇得食。如果你有機會去買外賣, 記得打開個盒睇吓喇,祝你好運!

如果你有機會去買外賣, 記得打開個盒睇吓喇,祝你好運!
外卖自取
2017-10-03 558 浏览
見今日lunch時間長,就去太興嘆個long lunch先!食得太興,當然想食好啲,坐耐啲。而且Waiter態度亦較其他同grade食店好,所以一直對太興較有好感!今次試呢個,手打肉丸米粉(相是拌過後的摸樣)肉丸有五粒,彈牙,但太細小,不太抵食而麵則一般,所以不太推介反而同事點的牛肉麵,無論牛肉和麵都很好吃,下次再來試這個一定會好好多!來到太興當然點這個冰鎮奶茶這個當然冇得輸,味道依舊,不稀不濃,剛剛好

今次試呢個,手打肉丸米粉
(相是拌過後的摸樣)
肉丸有五粒,彈牙,但太細小,不太抵食
而麵則一般,所以不太推介

來到太興當然點這個冰鎮奶茶
這個當然冇得輸,味道依舊,不稀不濃,剛剛好

2017-09-03 535 浏览
去親泰興,都唔明白點解唔係人都會叫一個冰鎮奶茶,貴又貴過人,但大家飲得好高興,今日我都去試一下!味道係濃郁d,因為無溝冰,但未必值得跟餐加19蚊!當然我有食到西多呢d肥野喇!但其實咁大間集團就唔好慳啦,你得咁少蜜糖!當我叫第二次時,啊姐眼神同嘴臉,簡直衰到無朋友,好似要求佢咁!我明唔係佢錯,要佢行多轉係唔好,所以你地公司會唔會一早比多d呢?另外兩個下午茶餐意外地好食!蕃茄味濃郁,鹹檸七其實都ok,有水準

味道係濃郁d,因為無溝冰,但未必值得跟餐加19蚊!