1K
2021-02-28 111 浏览
今天又到齋期,朋友又唔想食傳統口味,於是我就帶了她到這裡嘗試一下新派嘅素食口味!這裡都算方便旁邊就係巴士總站,再過啲就係西鐵線,地方座位都十分闊落舒適,而且佢有個晚餐餐牌定時都會轉款式,今晚我就點了個意大利牛肝菌乾燒伊麵套餐,包括了前菜及餐湯,同指定飲品,還可以加錢配埋甜品,一次過唔使四圍搵食!個湯就係菠菜桃膠忌廉濃湯,熱盪盪入口有濃郁嘅菠菜味道,加埋軟熟嘅桃膠,十分有口感!而個四喜烤夫亦十分好味道,好入味!主角就係個意大利牛肝菌乾燒伊麵套餐,份量都好大碟,香滑彈牙嘅乾燒伊麵上放了好多牛肝菌,而個麵身都好入味,而朋友就選了薄餅,一樣咁好味!最後上埋個甜品巧克力蜜糖吐司遇香草雪糕,每件吐司都十分香脆還帶濃郁嘅蜜糖味道,配埋香滑嘅香草雪糕,一凍一熱十分滿足!而加埋杯荔枝檸檬蘆會冰茶,真係十分完滿!朋友十分滿意!可以唔使等齋期都可以照吃!

而個四喜烤夫亦十分好味道,好入味!

而加埋杯荔枝檸檬蘆會冰茶,真係十分完滿!朋友十分滿意!

可以唔使等齋期都可以照吃!
2021-02-27 379 浏览
今晚去左荃灣行街, 街過見到一間食齋既餐廳幾靚, 就入左去食晚飯.全間店以粉紅色同白色為主, 天花板有藍色天空圖案, 仲有熱氣球裝飾, 好夢幻童話感覺! 估唔到食齋既餐廳都可以裝修到咁有氣氛.點左個晚餐, 已經包括前菜、燉湯、主菜、飲品及甜品前菜有麻醬沙薑豆絲粉皮其實麻醬配青瓜粉皮本身已經係絕配,青瓜爽脆,沙薑豆絲無乜印象有無食過, 不過都好夾.蟲草花竹笙黃耳百合燉湯燉湯好足料, 又熱辣辣, 燉得好夠喉, 味道一流!牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配珍珠糙米飯未送到上枱已經聞到香噴噴, 超多料, 菇類有多款, 仲有雲耳, 當然唔少得牛肝菌, 栗子芋頭都好冧好入味, 配埋珍珠糙米飯, 有益健康!荔枝檸檬蘆薈冰茶(凍)好香荔枝味, 唔太甜, 配埋檸檬蘆薈, 好好飲.焦糖海鹽榛子千層班㦸焦糖海鹽好夠味, 忌廉做得好幼滑. 皮好薄, 值得推介!

點左個晚餐, 已經包括前菜、燉湯、主菜、飲品及甜品
前菜有麻醬沙薑豆絲粉皮
蟲草花竹笙黃耳百合燉湯
燉湯好足料, 又熱辣辣, 燉得好夠喉, 味道一流!
牛肝菌栗子芋頭野菌啫啫煲配珍珠糙米飯
荔枝檸檬蘆薈冰茶(凍)
好香荔枝味, 唔太甜, 配埋檸檬蘆薈, 好好飲.
焦糖海鹽榛子千層班㦸
焦糖海鹽好夠味, 忌廉做得好幼滑. 皮好薄, 值得推介!
2021-02-25
2021-02-26 4404 浏览
當天下班後來到荃新天地二期,由於太太約了朋友,只好獨個兒去吃晚餐,正想吃特別一點的菜色,當看到這家新派素食店便進店一試位置:荃新天地二期地下門口位置,地點方便環境:店內充滿繽紛色彩,座位多而舒適服務:店員細心安排入座,笑容滿面食物:素食餐廳竟會有這麼多款菜式,味道亦不錯晚市套餐~白松露美國蘆筍南瓜紫薯焗千層闊麵($188)主菜選了以白松露、芝士及蕃茄焗的千層闊麵,配菜有蘆筍、南瓜及紫薯整個醬汁既多汁亦香濃,芝士亦可拉絲,突出幾款清新的配菜,層次豐富讓人滿足菠菜桃膠忌廉濃湯配四喜烤夫(跟餐+$20)跟餐加配選了這款餐湯及前菜。先說這款烤麩、春荀、毛豆、冬菇弄成的前菜,令人懷念的江浙口味,烤麩相當入味及開胃,值得推介而這款以菠菜及忌廉攪拌而成的濃湯,非常清新特別,再加入桃膠增加其口感,予人驚喜荔枝檸檬蘆薈冰茶(跟餐)跟餐飲品選了這款,既酸甜亦清新巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕(跟餐+$30)甜品亦選了這款,竟然是有一大盤的吐司,再加入忌廉、雪糕及巧克力醬,老實說吃過主菜後吃這個有點飽,但大胃王一定滿意至於味道,忌廉巧克力醬跟吐司出奇地夾,鹹甜配合得宜,再加上雪糕增添了多一種滿足呢總括而言,這家

位置:荃新天地二期地下門口位置,地點方便

環境:店內充滿繽紛色彩,座位多而舒適

服務:店員細心安排入座,笑容滿面

食物:素食餐廳竟會有這麼多款菜式,味道亦不錯

白松露美國蘆筍南瓜紫薯焗千層闊麵
晚市套餐~白松露美國蘆筍南瓜紫薯焗千層闊麵($188)

四喜烤夫
菠菜桃膠忌廉濃湯配四喜烤夫(跟餐+$20)

荔枝檸檬蘆薈冰茶
荔枝檸檬蘆薈冰茶(跟餐)
跟餐飲品選了這款,既酸甜亦清新

巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕
巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕(跟餐+$30)

總括而言,這家新派素食餐廳食物質素不錯,環境亦舒適,就算是不怎麼吃素食的朋友也推介您來試試呢

2021-02-25
白松露美國蘆筍南瓜紫薯焗千層闊麵
2021-02-26 106 浏览
新年期間食得太多煎糕,今日想食返D清淡既野,經過荃新天地2期地下見到呢間素食店裝修精緻,餐廳裝修帶粉紅色和熱氣球裝飾,岩哂少女心既我,影相打卡一流,晚餐有好多選擇,有主食、飲品和甜品,另外加$20可以有埋餐湯和小食,非常豐富。菠菜桃膠忌廉濃湯配四喜烤夫菠菜味濃,忌廉湯香滑,仲有我最鍾意既桃膠。白松露美國露荀南瓜紫薯焗千層闊麵一上檯已經聞到好香既白松露味,芝士亦好香,千層闊麵軟硬適中,有口感又不會太硬,入面有好多配料,有露荀、南瓜、紫薯等。柚子蘆薈乳酪蛋糕柚子味清新,乳酪蛋糕口感厚實。焦糖海鹽榛子千層班戟  千層班戟做得非常薄,焦糖味好香,榛子味偏甜,但加埋海鹽略帶少少既咸味中和返就剛剛好。荔枝檸檬蘆薈冰茶荔枝味濃但唔會太甜。

菠菜桃膠忌廉濃湯配四喜烤夫

四喜烤夫

菠菜味濃,忌廉湯香滑,仲有我最鍾意既桃膠。

白松露美國露荀南瓜紫薯焗千層闊麵

柚子蘆薈乳酪蛋糕, 焦糖海鹽榛子千層班戟

柚子蘆薈乳酪蛋糕

柚子蘆薈乳酪蛋糕

柚子味清新,乳酪蛋糕口感厚實。

焦糖海鹽榛子千層班戟

焦糖海鹽榛子千層班戟

荔枝檸檬蘆薈冰茶

荔枝味濃但唔會太甜。
2021-02-26
白松露美國露荀南瓜紫薯焗千層闊麵
元宵佳節吃湯圓團團圓圓是甜品,主菜我選擇了素食,減少殺牲又可以為地球環保出一點力。荃灣充滿美食,所以素食也有很多選擇,我就選擇了fusion 走新潮路線的,室內環境充滿少女心,抗疫衛生措施做到足,座位又坐得舒適。晚市套餐價錢吸引,湯品、主食、甜品,$200-$300 食物質素也很高。前菜 & 湯品蟲草花竹笙黃耳百合燉湯配 麻醬沙薑豆絲粉皮 女仔最緊要養好身體,熱騰騰的中湯最好,蟲草花滋肝補腎,黃耳補充膠原蛋白,跟花膠效果一樣好,竹笙百合燉湯夠滋陰,味道清甜,keep住飲有調養功效,讚!麻醬沙薑豆絲粉皮 口感爽滑,麻醬味道香濃。秘製千島醬田園牛油果薄餅 $178這個百分百肯定是新鮮即製,值得等的一道手工薄餅菜式,薄餅的餅底烤得乾身美味,外脆內軟,口感爽脆也有 super food 牛油果,味道濃郁的芝士和塗上一層秘製千島醬,配搭更加清新,整體味道很不錯。荔枝檸檬蘆薈冰茶粒粒蘆薈很爽甜,冰茶的香氣與荔枝檸檬的果香融合在一起,味道很夾!巧克力蜜糖吐司遇上香草雪糕甜品時間,冰涼的香草雪糕,蜜糖吐司口感帶一點酥脆,外脆內軟,柔軟的麵包滿滿的巧克力誘惑,整體口感層次很豐富!

前菜 & 湯品
蟲草花竹笙黃耳百合燉湯
配 麻醬沙薑豆絲粉皮

麻醬沙薑豆絲粉皮 口感爽滑,麻醬味道香濃。

秘製千島醬田園牛油果薄餅 $178

庆祝纪念
情人节
  • 秘製千島醬田園牛油果薄餅
2021-02-23 96 浏览
我早前做了食肉獸, 現在要轉番食多啲素平衡返呢!實行一下一星期都要全日整天素食,讓身體排下毒呀!早前再次到了荃新天地二期這間高質素的素食餐廳,我自己愛上套餐的大啡菇豆腐南瓜墨西哥卷配薯角,新鮮熱辣又美味,墨西哥卷真的豐富,口感一流!加$20 有一客中式甜品:自家製的腰果露,腰果香滑,但份量便少啲,好想再添, 哈哈太滋味!全部價錢埋單都係$120 內都性價比好高。天‧悠蔬食(荃灣分店)地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下 G08-11號舖

全部價錢埋單都係$120 內都性價比好高。

天‧悠蔬食(荃灣分店)
地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下 G08-11號舖
2021-02-22 91 浏览
這是我其中一間至愛的素食餐廳,色香味俱全!用心的餐廳!每次去也大滿足午餐有湯、主菜、甜品、飲食品,每一次也很享受!無論是尖沙咀店或荃灣店也會去,是聚餐的好地方!一定會再來
又到了放飯時間,不知道吃甚麼好。早兩天又大魚大肉,想清淡一點,清清腸胃,所以選擇了這一家位於荃新天地2期的「天‧悠蔬食」。餐廳的環境佈置不俗,以天空熱氣球為主題,再加上青綠色的牆身,可感覺置身於郊外(說法有點誇 哈),但整理感覺舒適,位置亦十分寬敞,是進階版的茶餐廳。午市餐牌的選擇也頗多的,價錢也合理,主食均配有多款免費凍熱飲品,你亦可加錢額外加份沙律/湯。由於款式頗多,對於我這個有選擇困難症的人,花了不少時間點餐,因為每款都很吸引,每款都想試,最後我們點了兩個餐:大啡菇豆腐烤南瓜、墨西哥卷餅配香脆薯角及紅菜頭蘋果藜麥沙律不要以為沒有飯麵入口,單吃沙律及墨西哥卷餅就不會飽肚,此餐豐富得猶如西餐的all daybreakfast一樣!紅菜頭、蘋果作為沙律非常開胃,而且爽甜;墨西哥卷餅配有大啡菇、豆腐、芝士、烤南瓜及波菜,味道出奇的匹配,而且芝士亦不會過膩,非常健康好味。雖然沒有飯麵,但薯角足以補充一整天的熱量,食完整餐都不會叫肚餓。白汁蘑菇野菜焗飯焗飯一到,見舖上滿滿的芝士,當下就很膽心很膩,不過這膽心是多餘的,淡淡芝士香又不會過重奶味,出奇地跟蘑菇很匹配,味道很好。單吃蘑菇焗飯看似很單
又到了放飯時間,不知道吃甚麼好。

大啡菇豆腐烤南瓜、墨西哥卷餅配香脆薯角及紅菜頭蘋果藜麥沙律

白汁蘑菇野菜焗飯

焗飯一到,見舖上滿滿的芝士,當下就很膽心很膩,不過這膽心是多餘的,淡淡芝士香又不會過重奶味,出奇地跟蘑菇很匹配,味道很好。單吃蘑菇焗飯看似很單調,但其實我直接把蘑菇當成吃肉了,哈哈。

兩個餐吃起來老實說完全不像在吃素菜餐,因為一般吃素菜餐的時候,吃完肚子還是空空的。但這兩個餐我們吃完都覺得很飽。

最後埋單$183,素食來說價錢合理,絕對快靚正!
午餐
2021-02-09 103 浏览
「白松露薄餅」呢個白松露pizza 竟然係素食餐廳出現好新穎 想試吓呢個 果然冇令我哋失望 意想不到咁好食😋「雪菜毛豆百合燴百頁」以為食素食一定好悶?呢個毛豆真係好食😋明顯冇落味精但係佢個豆味好濃、好出加少少調味已經好好食「泰式香煎魚餅」味道就好似出邊啲泰式蝦餅嗰啲味,但係佢個口感喺一絲絲嘅肉素色特色「鮮榨蘋果雪梨汁」果然係有食物度飲品對貫徹咁健康 呢個鮮榨果汁唔甜得來 飲落去好足料蘋果雪梨味十足「水果茶•熱」個水果茶係一壺咁上可以share 2人份量,味道方面好清甜解渴入邊仲有好多水果🥭勁fresh「千層蛋糕🍰」係紫薯味嘅蛋糕,賣相勁靚,好特別的口味而且味道估唔到咁好食
但係佢個豆味好濃、好出加少少調味已經好好食

素色特色

「水果茶•熱」個水果茶係一壺咁上

2020-11-09
2021-02-08 72 浏览
間中我都好喜歡品嚐素食的,都想實行一下一星期有一天是全日整天素食,因感覺更refresh , 讓身體更健康,但素食都一定要求高質,而不是求其色素味精一大堆呢!早前再次到了荃新天地二期這間高質素的素食餐廳是我最愛!我今次點了大啡菇豆腐南瓜墨西哥卷配薯角,即叫即整所以新鮮熱辣又美味,墨西哥卷包著的材料真的豐富,口感一流!套餐可配上中式天山雪蓮湯和前菜飲品,還有一驚喜,為食的我加配一客中式甜品:自家製的腰果露,真心覺得腰果香滑,估唔到不是糖水舖都做得比糖水舖更用心,啖啖滋味呀!天‧悠蔬食(荃灣分店)地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下 G08-11號舖 (荃灣西站 C3 或 D 出口)
早前再次到了荃新天地二期這間高質素的素食餐廳是我最愛!

天‧悠蔬食(荃灣分店)

2021-02-08 65 浏览
之前到訪過TST分店, 當時已經覺得好好味, 原來公司附近都有開舖, 所以趁lunch time黎試試佢!店舖走少女粉嫩色系裝修,中間枱燈都係粉紅色,側邊枱燈就係湖水綠色,天花仲有好多熱氣球,打卡一流。午餐套餐定價同西餐廳差唔多,野食睇落都比一般素食黎得精緻。我分別點左:甘筍薯仔椰菜花忌廉薑湯+日式蘋果咖喱椰菜焗藜麥飯+黑芝麻豆腐千層蛋糕。甘筍薯仔椰菜花忌廉薑湯: 平時成日飲甘荀汁,比較少飲湯, 覺得呢個味道有少少似南瓜湯, 但係比較清新+香甜, 仲帶有少許薑味,覺得幾暖胃, 配埋烤脆既蒜蓉法包食,真係冇得頂! 不過,其他材料應該全部打到碎哂, 唔太食到啲粒粒, 否則口感上會更豐富日式蘋果咖喱椰菜焗藜麥飯: 冇估到面頭會鋪左咁多芝士, 仲要超級拉芝,打卡岩哂! 入面有菇菇、椰菜花、紅蘿蔔、蘋果...配埋一齊食好夾, 咖喱汁甜甜地,岩岩好夠撈, 藜麥飯夠哂健康,食落好好味黑芝麻豆腐千層蛋糕: 黑芝麻+豆腐都係高鈣食物, 趁後生想補多啲鈣, 所以我每日都會食呢類食物, 雖然午餐食甜品好邪惡, 但就當係返工既少少獎勵! 個千層蛋糕每一層都好薄, 啲cream打到好滑好軟綿, 有豆腐清香+黑芝
之前到訪過TST分店,
當時已經覺得好好味,
原來公司附近都有開舖,
所以趁lunch time黎試試佢!

店舖走少女粉嫩色系裝修,
中間枱燈都係粉紅色,
側邊枱燈就係湖水綠色,
天花仲有好多熱氣球,
打卡一流。

午餐套餐定價同西餐廳差唔多,
野食睇落都比一般素食黎得精緻。

甘筍薯仔椰菜花忌廉薑湯:
平時成日飲甘荀汁,比較少飲湯,
覺得呢個味道有少少似南瓜湯,
但係比較清新+香甜,
仲帶有少許薑味,覺得幾暖胃,
配埋烤脆既蒜蓉法包食,真係冇得頂!
不過,其他材料應該全部打到碎哂,
唔太食到啲粒粒,
否則口感上會更豐富

日式蘋果咖喱椰菜焗藜麥飯:
冇估到面頭會鋪左咁多芝士,
仲要超級拉芝,打卡岩哂!
入面有菇菇、椰菜花、紅蘿蔔、蘋果...
配埋一齊食好夾,
咖喱汁甜甜地,岩岩好夠撈,
藜麥飯夠哂健康,食落好好味

黑芝麻豆腐千層蛋糕:
黑芝麻+豆腐都係高鈣食物,
趁後生想補多啲鈣,
所以我每日都會食呢類食物,
雖然午餐食甜品好邪惡,
但就當係返工既少少獎勵!
個千層蛋糕每一層都好薄,
啲cream打到好滑好軟綿,
有豆腐清香+黑芝麻味,
食落唔覺滯,好味

覺得可以save低做我日常飯堂。
雅悠蔬食的素食餐廳一直得到素食者的注意,所以今天專程到來!結果不負我所望🤩,店內環境舒適,配合自然太陽光,非常醒神亦配合新年節日加上新年配飾。今天品嘗午餐餐牌如下:餐牌豐富 ,更有不同國家風格的菜式,包括中式,意式,日式,韓式,美式,不同的風格讓大家選擇。今天我們品嘗C 及D餐 ,一個意式 ,一個韓式,賣相一流,味道亦切合其風味熱度高,新鮮食材,加上前菜和湯,更使午餐別具完美。最後點少得個dessert ,我們分別叫了千層cake和腰果露,dessert 甜度適中,腰果露夠滑但不太重奶味,非常好希望大家於十日齋多來食素,為世界及自己積褔,感謝菩薩🧞‍♂️🧞‍♂️💯❤👍🤞🌄
雅悠蔬食的素食餐廳一直得到素食者的注意
,所以今天專程到來!

結果不負我所望🤩,店內環境舒適,配合自然太陽光,非常醒神

亦配合新年節日加上新年配飾。
今天品嘗午餐
餐牌如下:

今天我們品嘗C 及D餐 ,一個意式 ,一個韓式,

賣相一流,味道亦切合其風味

熱度高,新鮮食材,加上前菜和湯,更使午餐別具完美。

⭐️【Healthy January】Leisurely Veggie⭐️😙 The best veggie restaurant I’ve been👌🏻Best value - lunch set🥥Chinese coconut soup : delicious! Full of flavour and heart warming for this weather 🍍Thai style pineapple fried rice, served with satay skewer : I love the satay skewers and the fried rice also nicely done! As it has no meat it was light and fluffy. That means I finished the full plate easily 😂I have been to their other branch in TST too and the quality of their food is consistently great! Perfect

👌🏻Best value - lunch set

I have been to their other branch in TST too and the quality of their food is consistently great! Perfect for vegetarians and anyone who wish to explore a more plant based diet 🌱
讚1.素食通常都油,但呢間唔係,湯既薑味好出,入口好開胃;素食雞飯既醬料係調得好,唔同醬料既味道都好唔同,好開胃2.環境舒服,寬落,比區內其他素食店都好彈1.油飯太硬

2.環境舒服,寬落,比區內其他素食店都好

1.油飯太硬
2021-01-22 1880 浏览
難得平日放假,特地選了荃新天地二期的 天 · 悠蔬食午膳,開啟新一年的健康生活模式,餐廳主打融合多國菜式的創新蔬食料理,正合心意。踏進餐廳,便恍如投入了童話世界的懷抱,天花以藍天白雲作主題,色彩繽紛的熱氣球高高掛,置身其中,未食已感身心放鬆。天山雪蓮椰子花生雪耳湯+迷你鹵水拼盤(另加$10)先來一款抗疫湯水,主角天山雪蓮能清熱去火,增強免疫力,而椰子具有補虛強壯,益氣祛風作用,配上雪耳,粟米,紅蘿蔔,真材實料,入口清甜滋潤,超好飲。湯內的花生,眉豆,紅腰豆也富含營養,飲完令人身體暖和,活力充沛。泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒 $88即叫即炒的菠蘿炒飯上枱香味撲鼻,微辣的炒飯粒粒分明,色澤誘人,紅蘿蔔,菠蘿,青瓜,素火腿,菇菌等切成細粒,口感豐富。融入了泰式風情的串燒,面層沾滿惹味沙嗲汁,入口外皮酥脆, 內裏煙韌有咬口,很特別。鮮磨香滑腰果露 (另加$20)栗子露甜度適中,口感綿密,又有健脾及補腎的功效,令人很想再來一碗。這次選的午市套餐, 共有六款食品,包括有燉湯, 鹵水拼盤, 炒飯,串燒,飲品及甜品,非常飽肚, 原來蔬菜也可以有這麼多選擇, 難怪愈來愈多人選擇健康的素食。

天山雪蓮椰子花生雪耳湯
+迷你鹵水拼盤(另加$10)

天山雪蓮椰子花生雪耳湯

湯內的花生,眉豆,
紅腰豆也富含營養,
飲完令人身體暖和,活力充沛。

鹵水拼盤

泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒 $88
即叫即炒的菠蘿炒飯上枱香味撲鼻,
微辣的炒飯粒粒分明,色澤誘人,
紅蘿蔔,菠蘿,青瓜,素火腿,菇菌等
切成細粒,口感豐富。

泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒

融入了泰式風情的串燒,
面層沾滿惹味沙嗲汁,入口外皮酥脆,
內裏煙韌有咬口,很特別。

鮮磨香滑腰果露 (另加$20)
栗子露甜度適中,口感綿密,
又有健脾及補腎的功效,
令人很想再來一碗。

鮮磨香滑腰果露

• 泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒