2021-10-27 69 浏览
-🚩 天 · 悠蔬食 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖—————————————————————🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️❤️(4/5)❇️每人平均消費:$250(晚餐)⭐️打卡指數:✨✨✨(3/5)🤍服務:🎈🎈🎈🎈(4/5)終於有時間可以帶老媽子去食素,一向食素既媽咪到素都好有要求,所以今日就帶左媽咪去city walk 呢間新式素食餐廳食飯🧸 入到去餐廳好似一間Cafe,平時傳統嘅素食館都有啲似佛堂嘅裝修,但呢間餐廳入到去好光猛,而且裝修都比較西式,天花板仲有熱氣球裝飾好岩打卡🎈(圖2)🔴和風照燒汁素鰻魚薄餅(圖1) $158同媽咪糾結咗好耐,因為驚大家食唔晒所以諗咗好耐叫唔叫,最後都係order左個薄餅,餅底佢哋用嘅係薄脆批,皮邊超脆,好多芝士,食落去素鰻魚都唔覺得似食緊素,燒汁亦都好足夠,超juicy⭐️⭐️ ⭐️⭐ (4/5)🔴土匪腐皮卷 (圖3)$78之前睇Menu已經好想試呢個,好想見識一下素食嘅土匪雞翼係點?食落去真係充滿土匪雞翼嘅味道,而且炸粉唔會話太多,食落去嘅感覺都唔會太油膩,同腐皮嘅配搭非常之夾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)🔴 奇雅子紫薯薯仔沙律 (圖4)$98M
🚩 天 · 悠蔬食 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖
—————————————————————
🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️❤️(4/5)
❇️每人平均消費:$250(晚餐)
⭐️打卡指數:✨✨✨(3/5)
🤍服務:🎈🎈🎈🎈(4/5)
終於有時間可以帶老媽子去食素,
一向食素既媽咪到素都好有要求,

入到去餐廳好似一間Cafe,
平時傳統嘅素食館都有啲似佛堂嘅裝修,
但呢間餐廳入到去好光猛,
而且裝修都比較西式,
天花板仲有熱氣球裝飾好岩打卡🎈(圖2)

🔴和風照燒汁素鰻魚薄餅(圖1) $158
同媽咪糾結咗好耐,
因為驚大家食唔晒所以諗咗好耐叫唔叫,
最後都係order左個薄餅,
餅底佢哋用嘅係薄脆批,
皮邊超脆,好多芝士,
食落去素鰻魚都唔覺得似食緊素,
燒汁亦都好足夠,超juicy
⭐️⭐️ ⭐️⭐ (4/5)

🔴土匪腐皮卷 (圖3)$78
之前睇Menu已經好想試呢個,
好想見識一下素食嘅土匪雞翼係點?
食落去真係充滿土匪雞翼嘅味道,
而且炸粉唔會話太多,
食落去嘅感覺都唔會太油膩,
同腐皮嘅配搭非常之夾
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

🔴 奇雅子紫薯薯仔沙律 (圖4)$98
Menu寫咗呢個沙律係係三人份量,
開頭同媽咪都驚會唔會太飽,
但其實成碟嘅份量兩個人都啱啱好,
味道都出奇地夾,
估唔到紫薯同薯仔嘅配搭唔會話太怪,
不過味道就偏甜,同埋冇乜醬汁,
食落去嘅感覺比較重草青味我自己就唔太鍾意

🔴 鹹香茄子猴頭菇豆腐煲(圖5)$138
超鍾意茄子同豆腐嘅我一定唔會放過呢個煲,
不過因為太飽嘅關係我哋冇叫到白飯,
如果呢個茄子煲再配埋白飯簡直係絕配,
而且入邊有超多唔同嘅菇類,
超岩我呢個食菇怪🌝
所以我偏心俾5分
(我想講食完呢個豆腐煲,媽咪已經開心到今日煮飯都整返呢個餸俾我食🌚)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

🔴 芒果牛油果苜蓿芽手卷(圖6)$38
開頭以為手卷入邊會有飯,
原來係用苜蓿芽當飯,
可能同媽咪都唔慣咁草青味嘅食物,
所以我哋就唔覺太吸引

🔴 藍蝶花雪梨汁(圖7)$40
除咗顏色吸引之外,
雪梨汁嘅味道都好濃,
不過份量就比較細杯左少少

如果想試新款素食都可以去呢間餐廳試一試🌸
2021-10-26
  • 土匪腐皮卷
2021-10-19 74 浏览
為咗拯救地球,我決定多吃素食!荃灣嗰間天·悠蔬食裝修得好夢幻好靚🥰身處喺咁優美嘅環境下進食,人都開心啲🤗好多人覺得素食唔好味,但其實素食都可以好高質,令你忘記你係食緊素。依間素食餐廳就做到啦,由前菜到甜品都好出色👍🏽值得一讚!🥣前菜&湯: 雪燕椰菜花南瓜甘筍薑湯配奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴苺乾-睇個名都知非常健康💪🏼轉季天氣逐漸乾燥,飲依款湯可以潤喉之餘仲可以健脾益胃👍🏽個前菜就好似進階版薯仔沙律咁,但食材更豐富同更有營養😬🍹飲品: 柚子青檸蘆薈冰茶-有我最愛既蘆薈粒粒食😍好味得黎仲好清新好開胃!幫助消化😃主菜: 🍛菠菜合桃野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷-炒得好香,我覺得有少少黑松露味。意大利飯掛晒汁,硬度適中。最正係個腐皮卷~不過得一舊唔夠喉😅🍲素瑤柱桂花賽螃蟹素翅-久違了的賽螃蟹…仲加埋d素翅,口感再提升!再落少少醋….perfect😉🍡最後以煙煙韌韌既宇治抹茶之旅作完美既總結👍🏽

個前菜就好似進階版薯仔沙律咁,但食材更豐富同更有營養😬

🍹飲品: 柚子青檸蘆薈冰茶
-有我最愛既蘆薈粒粒食😍好味得黎仲好清新好開胃!幫助消化😃

主菜:
🍛菠菜合桃野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷

🍲素瑤柱桂花賽螃蟹素翅
🍡最後以煙煙韌韌既宇治抹茶之旅作完美既總結👍🏽
星期天下午,上完空中瑜伽課後,忽然很想吃素菜,想一想過去一整個星期,真的吃得不太健康,還是趁有這個念頭,光顧這間留意了好一段時間的素食店,減輕一下腸胃的負擔吧!冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯($88)。奔着很久沒吃過的竹枝選了這道主食,冬菇、蘿蔔和竹枝都炆得很入味,醬汁濃郁但不會過鹹,配着飯吃,鹹淡剛好,特別的是當中的素腩,搓成肉丸般的形狀,口感軟稔,輕輕咬一口,香氣四溢,雖然是素食,味道卻十分好!平時不太吃飯的我,配着這道菜,也把一大碗珍珠糙米飯都吃過清光!另外,這裏的前菜,野菜粟米雪耳忌廉濃湯味道也不錯,重點是它熱騰騰的,甚至在喝完最後一口,碗內還是散發出陣陣熱氣,感覺就是暖胃、健康又好吃!除了食物質素不錯外,這裏的內在環境也充滿童趣,粉紅色與白色的裝潢配搭,還有天花上的七彩氫氣球裝飾。想吃素菜的人,不妨到這裏一試呢!
星期天下午,
上完空中瑜伽課後,
忽然很想吃素菜,
想一想過去一整個星期,
真的吃得不太健康,

還是趁有這個念頭,
光顧這間留意了好一段時間的素食店,
減輕一下腸胃的負擔吧!

冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯
冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯($88)。
奔着很久沒吃過的竹枝選了這道主食,
冬菇、蘿蔔和竹枝都炆得很入味,

醬汁濃郁但不會過鹹,
配着飯吃,鹹淡剛好,

特別的是當中的素腩,
搓成肉丸般的形狀,口感軟稔,
輕輕咬一口,香氣四溢,
雖然是素食,味道卻十分好!
平時不太吃飯的我,
配着這道菜,
也把一大碗珍珠糙米飯都吃過清光!

野菜粟米雪耳忌廉濃湯配香脆法包
另外,這裏的前菜,
野菜粟米雪耳忌廉濃湯味道也不錯,
重點是它熱騰騰的,
甚至在喝完最後一口,
碗內還是散發出陣陣熱氣,
感覺就是暖胃、健康又好吃!

除了食物質素不錯外,
這裏的內在環境也充滿童趣,
粉紅色與白色的裝潢配搭,
還有天花上的七彩氫氣球裝飾。
想吃素菜的人,不妨到這裏一試呢!
2021-10-10
冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯
野菜粟米雪耳忌廉濃湯配香脆法包
2021-10-02 84 浏览
之前已經食過尖沙咀嗰間雅悠蔬食,今次就試埋呢間sell打卡靚嘅荃灣分店😂 的確佢嘅裝修style 都好girly 嘅,以粉紅色外牆為主,擺滿咗透明公仔同埋前排好hit嘅角落生物🤣 係充滿少女心嘅,只不過好似無安排位俾人打卡咁解🤣 食物質素方面就同另一間差唔多😗 星期日下晝去都坐滿哂,想食就最好book定位喇😌——————————————————🥘甘荀地瓜扁豆忌廉濃湯配香脆法包煲到好香濃呀😍 天然嘅地瓜甜再加埋甘荀嘅色澤令到個湯好橙🤪 個法包係有驚喜😍 新鮮焗起夠哂香脆🤤 點啲湯食又得😆-🍝蘆筍蘑菇青醬忌廉燴扁意粉配溏心蛋 $98青醬個味調得好出色,好香羅勒香草味🤩 係好開胃,意粉偏淋身,掛到汁🤓 -🍕焗烤牛油果墨西哥薄餅配紅菜頭乳酪沙律及香脆薯角 $108係兩塊脆薄餅夾住啲牛油果醬、九層塔同埋一小舊新豬肉😳 唔錯🤪-🫔乾炒素牛河配香脆腐皮卷 $108還原度甚高嘅乾炒牛河🤣 個醬汁基本上係同平時一模一樣咁惹味🤣 只係個牛變咗做素牛肉😆 如果有牛河迷都可以order呢個比較吓☺️ -🍄黑松露薯蓉焗大啡菇 $168 / 3件味道都真係深刻嘅,芝士同薯蓉鋪滿哂係菇面,仲可以拉絲 加埋啲黑松露醬
——————————————————
🥘甘荀地瓜扁豆忌廉濃湯配香脆法包
🍝蘆筍蘑菇青醬忌廉燴扁意粉配溏心蛋 $98
🍕焗烤牛油果墨西哥薄餅配紅菜頭乳酪沙律及香脆薯角 $108
🫔乾炒素牛河配香脆腐皮卷 $108
🍄黑松露薯蓉焗大啡菇 $168 / 3件
味道都真係深刻嘅,芝士同薯蓉鋪滿哂係菇面,仲可以拉絲 加埋啲黑松露醬勁香😚 大啡菇好juicy😍
🥚土匪腐皮卷 $78/4件
一定要趁熱食!!! 千層腐皮要有技巧地整,最怕沾滿油🥴 而呢度就可以炸到好乾身😉 出面層脆皮最正😎 每次黎都必叫🤩
🍰伯爵紅茶乳酪蛋糕 +$18
一食落口就勁濃伯爵茶味😆 其餘同普通cheese cake 一樣咁厚實😬
🌹玫瑰荔枝千層班戟 +$28
好重玫瑰味,食完一舊好似食咗玫瑰花咁😆 個千層都鋪得好薄同唔易散
午餐
2021-10-02 100 浏览
💛天·悠蔬食💛裝潢以粉紅色為主調💗 配上藍天白雲假天花☁️ 同埋七彩繽紛熱氣球🎈周圍仲有好多毛公仔同水晶公仔擺設🧸 好似置身喺冒險樂園獎品區咁 令人心情愉快 呢度主打fusion素食 有印度咖喱薄餅🍛 日式蒲燒素鰻魚飯🍱 意大利薄餅🍕等等 不過今日想食中式小菜配白飯🍚🥢˜”*°•土匪腐皮卷($78)🍗🍗🍗•°*”˜賣相得意一碟四隻‘’細雞鎚‘’ 唔只外形神似 頭一啖齒開啲腐皮嗰下都真係有啲似扯開雞脾肉嘅感覺˜”*°•蜜汁脆鱔($108)•°*”˜ 脆鱔利用冬菇剪成條狀炸成 比平時食嘅冬菇硬身少少 口感特別 加埋糖醋甜酸醬汁 非常開胃好送飯˜”*°•素瑤柱賽螃蟹素翅•°*”˜ 炒蛋白連同素翅一齊食口感好好 可能因為加左芽菜 仲有少少素火腿絲 味道有啲啲似肉絲炒麵 又係用黎送飯一流
💛天·悠蔬食💛

˜”*°•土匪腐皮卷($78)🍗🍗🍗•°*”˜

˜”*°•蜜汁脆鱔($108)•°*”˜

˜”*°•素瑤柱賽螃蟹素翅•°*”˜
2021-10-01 53 浏览
25-9-2021 星期六的午飯及下午茶時間,可能已經較為晏,人流不是太多。我們三位點了,茄子煲、串燒拌炒飯及芝士焗長通粉;整體食物味道好味,但較為濃味,份量適中,每個餐跟一個中湯或西湯及蒜蓉包或沙律,及餐飲一杯;仲可以加錢食甜品及其他食物!每位大約消費一百元;服務員態度可以,比想像中好;餐廳環境闊落,位於荃新天地二期店舖的位置較為難搵,我和朋友都搵左一段時間,最後問人先搵到,係先施側的一個角落位;整體評價:可以再去,與朋友聚聚!

每位大約消費一百元;

服務員態度可以,比想像中好;

整體評價:可以再去,與朋友聚聚!
2021-09-25
2021-09-30 367 浏览
現在潮流素食主義, 家人呢個月茹素,所以四處覓食高質素素菜。呢間在尖沙咀的分店去得多,荃灣一直沒有機會到訪。友人訂座,一行四人,選坐卡位,如果有男士,四人的卡座,真的是迫了些,放得餸嚟,真係好親密了!我們選了四人晚餐$988,真係亞洲美食共治一爐,自選中西湯及手卷,其他如餐牌。我覺得中湯比西湯更勝一籌,因為真材實料,無味精,有好多菇類、黃耳、桃膠,香味十足。其他素菜包括:香芒牛油果苜蓿芽手卷、松露芝士薯蓉大啡菇、印度蔬菜咖喱配糙米及印度薄餅、黑椒四季豆炒素牛柳、千島醬田園薄餅、彩虹健康沙律、升級香芋黑糖珍珠(每位加$10@)、甜品,另外加了土匪腐皮卷$78。除了珍珠是黏在一起,及桃膠有點溶溶地、黐黐地,可能都係over-heated,口味不俗。特別係大啡菇、素牛柳、薄餅及咖喱都好好食。一次過滿足哂多國口味!但可惜又未可以話精緻,都應該係流水式作業。年輕的素食者、女士可能啱食啲!又話不要嗌大套餐,選番啲個別精選還好一點!

中式燉湯
香芒牛油苜蓿芽手卷
香芋黑糖珍珠
  • 黑松露芝士薯蓉焗大啡菇
2021-09-28 66 浏览
話說男友係食肉獸,竟然帶左佢黎食素😆。我哋叫左兩個午市套餐,套餐包左餐湯前菜,主食同飲品。餐湯有中同西式,我哋試哂兩款,鮮茄甘筍香芋濃湯同冬菇蓮藕眉豆湯。兩個湯都唔錯,我唔係咁鐘意食甘筍都接受到個味,個中式湯又夠哂甜。西式湯配法包,中式就配鮮柚香橙藜麥沙律。主食叫左一個素鰻魚飯同菠蘿炒飯。個素鰻魚食落都真係有幾分似,男友都話唔會好怪。菠蘿炒飯竟然都係用珍珠米,仲好大碟,最後都食唔哂。個炒飯側面仲有少少黑醋汁沙律,個汁都幾好味唔太酸,同前菜個沙律一樣食得出應該啲野幾新鮮。仲有兩串沙嗲串燒,食落真係似肉喎,咬開黎睇啲質地都係肉嘅質地,食食下就發現陣味有啲似齋燒鵝🤣。跟住到飲品,呢度嘅飲品都幾多選擇,平時應該要加錢嘅特飲都唔洗加,唔錯👍🏻。叫左一杯柚子密同鹹柑桔蜜,啲蜜唔會落得太少,合格。唔知係咪心理作用,男友話食完素好似個肚舒服啲喎😂。如果食得太多肉想食下素都係可以一試嘅。
話說男友係食肉獸,竟然帶左佢黎食素😆。

第一次食素食,都已經好滿足,素食都可以好多創意食得飽!揀咗嗌咗一個晚市set再加其他。✨牛肝菌桃膠湯+金柚鮮果沙律🥗+牛油果薄餅+雪梨🍐青檸蘆薈冰茶+荔枝千層蛋糕 $178+$28牛肝菌湯加桃膠又真係估佢唔到,有啲創意,不過一定要趁熱食!沙律酸酸甜甜,但啲汁就未必個個中意。牛油果個餅底有啲似薄餅乾,唔知係咪特登咁整。有啲新鮮,食開牛油果軟殼蟹薄餅,今次嘅配搭竟然係蔬果。衝住泰式奶茶千層蛋糕而來!見到無真係有啲失望,個frd話有少少膠味,但我又唔係好覺,淡淡的荔枝玫瑰味,唔會好甜,剛好~✨黑松露薯蓉大啡菇啲薯蓉幾滑,黑松露幾香,切開芝士薯蓉菇再沾啲醬,滿足!✨海鹽焦糖乳酪蛋糕唔會太甜好好味!入面個主題幾cute,價錢偏上,但都適合同小朋友嚟食,可以試下新嘢!

牛肝菌湯加桃膠又真係估佢唔到,有啲創意,不過一定要趁熱食!

沙律酸酸甜甜,但啲汁就未必個個中意。

✨黑松露薯蓉大啡菇
啲薯蓉幾滑,黑松露幾香,切開芝士薯蓉菇再沾啲醬,滿足!

✨海鹽焦糖乳酪蛋糕
唔會太甜好好味!

2021-09-18
  • 黑松露薯蓉芝士大啡菇
2021-09-22 58 浏览
🥬黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配腐皮卷💰$188😈今日去到荃灣呢間文青風既素食餐廳💚佢呢到粉紅色主題感覺都好似有啲少女風Style咁環境都好優雅😝今日試下佢個晚市Set💚佢呢到唔似個啲素食咁會有素肉或者扮肉既素食🥬主打真係好似食蔬菜既餐廳😝加$20就可以有個餐湯同沙律🥗我地呢個Set揀左餐湯而餐湯就係好濃既蘑菇湯🥘佢飲落都好濃身同好Creamy😛同埋佢個湯係加左養顏既桃膠都幾得意🤤而佢個Risotto都好濕潤唔會炒到好乾身😈食落都好重忌廉味😬而佢個腐皮卷都好脆身同埋佢入面係啲木耳蘿蔔絲餡🥕我地仲加左$28叫左個荔枝味既千層蛋糕🍰佢食落真係有好多層同埋好有層次都唔錯🥑秘製千島醬田園牛油果薄餅💰$178😈我都幾鍾意呢個牛油果Pizza🍕因為佢呢個Pizza都係全素同埋佢勁足料🤤佢個Pizza餡係有啲三色椒牛油果🥑番茄翠玉瓜同埋海量既芝士😬佢仲要係薄批黎所以個餅底都好有口感😬佢個秘製千島醬甜甜地都好好味😈呢個Set我地揀左金柚鮮果沙律🥗佢個金柚好甜同埋食落都好新鮮好胃🥰另外我地仲加左個乳酪雪糕😛佢細細件食落唔會話好漏同埋乳酪芝士都係無得輸
🥬黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配腐皮卷
💰$188

🥑秘製千島醬田園牛油果薄餅
💰$178
2021-09-15 77 浏览
見到最近好多人都去食呢間新派素食💛今日收工決定要去試下咩料先店內裝飾少女心滿滿💕天花係藍天白雲同熱氣球✨打卡一流📸🐻一個人叫左個dinner set🍴.前菜&湯品 +HKD20牛肝菌桃膠忌廉濃湯 泰式香茅金柚鮮果沙律湯超級濃郁好香菇味😋金柚酸酸地好開胃👍🏻.主菜 HKD178秘製千島醬田園牛油果薄餅 多款蔬菜鋪面 口感豐富✨再加上層層拉絲芝士 真係好吸引最抵讚係薄批🤩焗得脆而不硬.飲品 雪梨青檸蘆薈冰茶.甜品 +HKD28玫瑰荔枝千層班戟玫瑰荔枝味好香🌹唔會太甜✨
見到最近好多人都去食呢間新派素食💛
玫瑰荔枝千層班戟
玫瑰荔枝味好香🌹唔會太甜✨
2021-09-13
2021-09-12 74 浏览
🤎天·悠蔬食🤎唔知大家幾耐會「Green Monday」一次呢?近排睇香港電台鏗鏘集,提到香港有250萬人口有茹素習慣,所以香港近來都多左好多素食餐廳。就好似今次咁,我地去左位於荃灣新天地嘅Fusion素食餐廳 :「天·悠蔬食」。我同男朋友都係食肉獸黎,基本上有肉嘅地方先會出現我地!而且,平時男朋友一聽到食素就會諗起好油嘅餸菜。不過,我地呢幾排為左我地嘅人生大事,真係食少左好多肉,都願意去嘗試不同種類嘅素菜。首先間餐廳裝修好靚,今次我地黎都係叫套餐,包左主菜、飲品同甜品。如果要前菜同湯品,就要再加多$20。🤍金柚鮮果沙律+牛肝菌忌廉湯 $20個沙律清新開胃,個湯都幾濃郁,不過就偏淡味少少🤍牛油果千島醬薄餅食素最緊要食多啲超級食物,牛油果所含膳食纖維素亦非常豐富。呢塊pizza相當足料,除咗牛油果之外,仲有勁多唔同種類蔬菜:粟米、筍、蘑菇、蕃茄仔、黃椒,個面仲鋪滿沙律菜。而且餅底薄身,好香脆,上面好多芝士拉絲。🤍牛肝菌伊麵牛肝菌菇係最抗氧化同健康嘅菇。呢個伊麵舖左啲沙律菜係面,個麵好濃郁,夠濕潤,有唔同種類嘅菇。🤍芝麻糕大家可能都聽得多牛油果係超級食品,但係唔知大家知唔知道,其實黑芝麻都
🤎天·悠蔬食🤎

🤍金柚鮮果沙律+牛肝菌忌廉湯 $20
個沙律清新開胃,個湯都幾濃郁,不過就偏淡味少少

🤍牛油果千島醬薄餅

🤍牛肝菌伊麵

🤍芝麻糕
大家可能都聽得多牛油果係超級食品,但係唔知大家知唔知道,其實黑芝麻都係其中一種超級食品。餐廳運用左黑芝麻整咗芝麻糕,好軟滑,好濃芝麻味。

🤍焦糖芝士蛋糕
呢到都唔係全素的,都有芝士食的🤪呢個蛋糕好精緻,好食。

唔知大家有冇試過咩素食餐廳正呢🤪🤪
2021-09-12 76 浏览
平時食得肉太多,都想清清地食下齋。西式素菜都係一個唔錯既選擇。我哋揀左兩個dinner set ,有主菜、野飲同甜品。加多$20就有個湯同沙律,緊係加埋啦!中湯就配涼拌雲耳青瓜,西湯就配水果沙律。湯味道岩岩好,唔會太濃味。沙律都幾好味。熱柚子蜜正常。雪梨青檸蘆薈冰茶,好足料,有唔同既果肉,味道好fresh。咖喱薄餅咖喱好惹味,加埋鬆化既薄餅,好夾!意大利飯腐皮卷Creamy 得黎唔會太漏,唔錯!最後食埋個芝麻糕。芝麻味好香,唔會太甜。

中湯就配涼拌雲耳青瓜,西湯就配水果沙律。
湯味道岩岩好,唔會太濃味。
沙律都幾好味。

咖喱薄餅
咖喱好惹味,加埋鬆化既薄餅,好夾!

意大利飯腐皮卷
Creamy 得黎唔會太漏,唔錯!

最後食埋個芝麻糕。芝麻味好香,唔會太甜。

2021-09-08
2021-09-10 55 浏览
荃灣大部份ge素食舖都食過了,天悠蔬食都唔例外大約一年前左右黎食過覺得味道唔錯,今日又想食下素就黎左食啦閒日晚市時間黎到唔洗等位,職員安排左卡位比我地坐,坐得好舒服晚市套餐ge組合唔係最想食嘅,所以最後決定散嗌泰式蝦餅外皮超脆,脆到好似平時啲炸蟹鉗咁脆,一塊差唔多有半張手掌咁大印度煎餅好似係餐牌中最平ge食物,貪得意嗌黎試試口感又酥又脆照燒汁素饅魚薄餅調味唔錯,餅面有菇類同大量蔬菜,同素鰻魚粒幾夾牛肝菌乾燒伊麵口感唔會太濕,唔太咸,調味一流,菇量多服務都唔錯,今晚食得好開心
晚市套餐ge組合唔係最想食嘅,所以最後決定散嗌
泰式蝦餅4件

泰式蝦餅
印度煎餅
好似係餐牌中最平ge食物,貪得意嗌黎試試
口感又酥又脆

照燒汁素饅魚薄餅
調味唔錯,餅面有菇類同大量蔬菜,同素鰻魚粒幾夾

牛肝菌乾燒伊麵
口感唔會太濕,唔太咸,調味一流,菇量多
服務都唔錯,今晚食得好開心
2021-09-09
泰式蝦餅4件
2021-09-08 1696 浏览
閒時食下素菜都幾好㗎,食素即係食齋,平時都有食齋架, 而家新興叫食素 😁近排朋友介紹咗呢一間畀我嘅話西式食素同食齋一樣㗎😅嘩! 餐廳好靚㗎好夢幻呀😍同以前嘅食齋嘅餐廳係天淵之別呀😍 全部都好pinky colour 好女生感覺,仲有好多水晶佈置好少女風格👍💯我哋就揀咗個窗口位坐,有d陽光照入泥好舒服又可以望吓風景💖嘩😍食set dinner架!好豐富晚市套餐有前菜同埋餐湯,仲有主菜同自選飲品仲有就係甜品架👍 仲可以叫餐前小食💖我揀咗👍牛肝菌桃膠忌廉濃湯泰式香茅金柚鮮果沙律意大利牛肝菌乾燒伊麵 香芒牛油果苜蓿芽手捲 +$18牛肝菌桃膠忌廉濃湯簡好香牛肝菌味yummy, 餐前小食泰式香茅金柚鮮果沙律真係好清新仲有好多柚子喺度呀👍 意大利牛肝菌乾燒伊麵好耐冇食伊麵同牛肝菌好配仲好大碟添😋牛肝菌有獨特香味,濃郁嘅味道係伊麵裏面👍估唔到中西合璧嘅素食都可以超好吃架💯💯加18蚊叫個香芒牛油果苜蓿芽手捲😋😋原來呢d就係叫做苜蓿芽🥰我好鐘意食架😃個手卷d紫菜好脆架,食到好多芒果同牛油果呀茶樹菇竹笙雪耳百合蓮子燉湯涼拌日本黑豆配亞塔子黑木耳黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷茶樹菇竹笙雪耳百合蓮子燉

我哋就揀咗個窗口位坐,有d陽光照入泥好舒服又可以望吓風景💖

嘩😍食set dinner架!

我揀咗👍

牛肝菌桃膠忌廉濃湯
泰式香茅金柚鮮果沙律
意大利牛肝菌乾燒伊麵
香芒牛油果苜蓿芽手捲 +$18

茶樹菇竹笙雪耳百合蓮子燉湯
涼拌日本黑豆配亞塔子黑木耳
黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷

茶樹菇竹笙雪耳百合蓮子燉湯 ,中式嘅茶樹菇湯,好有茶樹菇嘅香味,仲有竹笙同埋雪耳蓮子好多料呀
飲落好似肥媽教煮嗰啲菇湯咁好清甜好正
涼拌日本黑豆配亞塔子黑木耳, 第一次食呢隻餐前小食好特,別亞搭子呢好似粒提子咁😍煙煙韌韌咁好好味㗎
朋友話食完都真係開胃喎
黑松露椰菜花野菌忌廉意大利飯配香脆腐皮卷, 食落去忌廉和牛油配上香濃、彈牙又Creamy的意大利飯😍仲有黑松露嘅香味再加埋好多野菌菇喺度, 好豐富嘅感覺 😋 啱曬啲素食者💯

🍊韓式蘆薈柚子蜜,係熱飲嚟㗎同韓式嗰啲柚子蜜差唔多,但係呢個有埋蘆薈喺度可以食埋😋好似飯後果咁😍
🍐雪梨青檸檬蘆薈冰茶, 飲落去有果雪梨同埋蘋果味嘅清新感覺fresh😍

甜品
🧀榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕 +$5
好好味嘅芝士蛋糕慢慢仲食到啲焦糖味😍😍yummy

🌹玫瑰荔枝千層pancake +$28
真係有玫瑰花味㗎好神奇呀同埋粉紅色好靚甜度係啱啱好㗎🥰真係好好味呀😍

第一次食中西合璧嘅素食,我唔到係咁好味同埋咁特別

• 玫瑰荔枝千層pancake
  • 榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕