2021-07-16 146 浏览
素食系列 – 天悠蔬食💛小編已經有一段時間無Go Green啦🙊飲食又無啲節制🥲鐘意多肉同多多肉係時候要調節返下👻綠一綠化雨個人------------------------------環境: 餐廳位於荃灣中心既商埸👍🏻位置幾方便😜食完附近仲有DONKI粉色系設計💗充滿童話原素餐廳內播放90後卡通既純音樂🎼係集打卡📸同童年回憶於一身------------------------------食物: 沙爹金菇秀牛粉絲煲配羽衣甘藍菜飯 ($198)醬汁味道完全勝於大排檔級數👍🏻沙爹風味依舊😋味道極度香濃而且毫不油膩😈食多都唔覺得邪惡配返清香菜飯🍚作為濃味既中和配菜份量都幾多🥳岩哂用黎一齊分享芝士香烤椰菜花扒件蘑菇汁薯菜 ($188)非常大既椰菜花😱好新鮮爽甜再加上麵包糠及芝士做焗制🔥增添椰菜花味道既層次同香味🥰而薯蓉加入芝士🧀好滿足既感覺伴碟有大量蔬菜🥕絕對食得好飽周打黃耳雪耳桃膠忌廉濃湯 (套餐+$20)味道濃郁😋入口好棉滑桃膠都幾多😍感覺好滋潤羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯 (套餐+$20)湯色非常清澈🤗香味濃郁入口偏淡🤭屬於比較清新既湯紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋😋甜甜既火龍果遇
素食系列 – 天悠蔬食💛
位置幾方便😜食完附近仲有DONKI
粉色系設計💗充滿童話原素

餐廳內播放90後卡通既純音樂🎼
係集打卡📸同童年回憶於一身

食物: 沙爹金菇秀牛粉絲煲配羽衣甘藍菜飯 ($198)

醬汁味道完全勝於大排檔級數👍🏻
沙爹風味依舊😋味道極度香濃

而且毫不油膩😈食多都唔覺得邪惡
配返清香菜飯🍚作為濃味既中和
配菜份量都幾多🥳岩哂用黎一齊分享

芝士香烤椰菜花扒件蘑菇汁薯菜 ($188)

非常大既椰菜花😱好新鮮爽甜
再加上麵包糠及芝士做焗制🔥
增添椰菜花味道既層次同香味🥰
而薯蓉加入芝士🧀好滿足既感覺
伴碟有大量蔬菜🥕絕對食得好飽

周打黃耳雪耳桃膠忌廉濃湯 (套餐+$20)

味道濃郁😋入口好棉滑
桃膠都幾多😍感覺好滋潤

羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯 (套餐+$20)

湯色非常清澈🤗香味濃郁
入口偏淡🤭屬於比較清新既湯

紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋
😋甜甜既火龍果遇上酸酸既黑醋
非常開胃🤗而且對腸胃都好有益

四喜烤夫

麵筋完全吸盡醬汁👻味道非常濃郁

鮮果脆脆芭菲 (套餐+$30)

材料都係以健康食材為主💚
大大杯🍨夏天好岩食多2杯

⚠️P.S. 晚市套餐包主菜,飲品及甜品
服務: 當日店員稍稍不足😅

服務: 6 /10

地址: 荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖
人均消費: $ 200 - $ 300
2021-07-16 100 浏览
今次終於試食下素菜,近年荃灣都開左幾多素食店,今次呢間係俾佢門面吸引,加上夏天胃口麻麻食素對個胃冇咁大負擔就一試啦當日係閒日晚上,原來餐廳人流都唔少下好彩一早拎左位🎉今次order小菜,點了咸香茄子猴頭菇粟子豆腐煲同四季豆炒素牛柳,加埋個飯就好家常味道啦咸香茄子猴頭菇粟子豆腐煲:一個餸有好多配搭,醬汁濃濃的,入晒味好啱送飯,個人好鍾意個猴頭菇,處理得宜冇腥味,唔錯😙黑椒四季豆炒素牛柳呢個個醬汁竟然係甜甜地,令我更加有胃口😂不過個人以為個素牛柳會整得好似肉,但食落又唔係wor整體小菜都好啱送飯,同埋食完覺得自己健康又有營😆😆

咸香茄子猴頭菇粟子豆腐煲:

黑椒四季豆炒素牛柳

整體小菜都好啱送飯,同埋食完覺得自己健康又有營😆😆
  • 咸香茄子猴頭菇粟子豆腐煲
2021-07-16 85 浏览
餐廳裝橫很吸精,公主風+粉紅色,連天花板都掛滿熱氣球💕💕💕套餐已經包主菜、飲品及甜品,加$20有湯及沙律我哋兩個女仔叫左一個套餐加一個主菜,份量剛剛好😉周打黃耳雪耳桃膠忌廉濃湯配紅火龍果藜麥沙律本身好鐘意食桃膠,多數都配甜品或飲品,第一次配濃湯感覺零違和,黃耳雪耳桃膠都係低卡食物,飲得好放心😚黑松露美國露荀南瓜紫薯焗千層闊麵平時嘅千層麵係夾住肉醬,依個千層麵最底層係紫薯,中間夾住南瓜,面層係露荀同芝士😚芝士仲要係拉絲㗎🤗套餐仲包左雪梨青檸蘆薈冰茶及百爵紅茶乳酪蛋糕黑松露鮮蔬炒飯就散叫嘅,濃濃嘅黑松露味,好滿足
餐廳裝橫很吸精,公主風+粉紅色,連天花板都掛滿熱氣球💕💕💕

套餐已經包主菜、飲品及甜品,加$20有湯及沙律
我哋兩個女仔叫左一個套餐加一個主菜,份量剛剛好😉

周打黃耳雪耳桃膠忌廉濃湯配紅火龍果藜麥沙律

黑松露美國露荀南瓜紫薯焗千層闊麵

套餐仲包左雪梨青檸蘆薈冰茶及百爵紅茶乳酪蛋糕

黑松露鮮蔬炒飯就散叫嘅,濃濃嘅黑松露味,好滿足
💖近排成日食肉,覺得成個人都唔健康左😂咁岩上網見到呢間幾受歡迎嘅蔬食店,決定黎荃灣試吓。入去裝修幾夢幻,全部都係糖果色系,天花板仲有熱氣球,好適合一家大細嚟食。餐牌亦都會提醒邊款食物含蛋或者奶。1⃣️鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🧀 $78💖要咗份焗飯,呢款有奶。芝士勁多,啱啱焗完即刻攞出嚟,熱辣辣🔥芝士表層焗得焦脆,勁多拉絲。入面有蕃茄🍅、南瓜、菠菜🥬、薯蓉🥔、蘑菇🍄、西芹、洋蔥🧅同埋素午餐肉,好豐富!飯配上芝士口感黏稠,香濃芝士味搭配番茄嘅清爽,菠菜同南瓜煮得軟糯。2⃣️韓風蘆薈柚子蜜(熱)🇰🇷 $0💖跟餐嘅免費飲品,呢度嘅免費餐飲選擇比一般餐廳更多,凍飲亦都唔使額外收費。3⃣️鮮果脆脆芭菲🍓 +$30💖網上見到好多人試嘅芭菲,荃灣店限定,加$30就有,一定要試吓!好大一杯,顏值好高,打卡都得添。最想係玫瑰花型嘅cream,下面有紅莓雪糕,配上Oreo同草莓🍓。下面有朱古力餅碎🍪、朱古力醬🍫、忌廉、菠蘿🍍、火龍果同奇亞籽,好味又健康。💖餐廳環境舒服,落地玻璃窗令餐廳灑滿陽光☀️,再食啲健康野,心情都好啲。見到好多都係一家大細或者朋友仔一齊食,職員態度好。佢哋Menu嘅蔬食有齊唔同國家嘅菜式,下次再嚟

1⃣️鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🧀 $78

2⃣️韓風蘆薈柚子蜜(熱)🇰🇷 $0

3⃣️鮮果脆脆芭菲🍓 +$30

💖餐廳環境舒服,落地玻璃窗令餐廳灑滿陽光☀️,再食啲健康野,心情都好啲。見到好多都係一家大細或者朋友仔一齊食,職員態度好。佢哋Menu嘅蔬食有齊唔同國家嘅菜式,下次再嚟試下西餐嘅素食!
2021-07-09 63 浏览
菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯配香脆腐皮卷 每一啖意大利飯都食到濃郁菠菜味,軟硬度適中,好creamy,拌入生菜、青瓜、黃椒、雜菇、合桃,每啖飯都好fresh,腐皮卷用枝木棒,將腐皮卷到好似炸蟹鉗,好香脆,一層層有口感。和風素鰻魚炒飯 鰻魚汁香濃,每粒飯都沾滿醬汁,一上枱已經香噴噴,好夠穫氣,配料有素鰻魚、菇、翠肉瓜,飯粒粒分明,同平時炒飯比較冇咁油膩。伯爵紅茶乳酪蛋糕蛋糕口感挺身而唔會太硬,伯爵茶味濃。
菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯配香脆腐皮卷

和風素鰻魚炒飯

伯爵紅茶乳酪蛋糕
蛋糕口感挺身而唔會太硬,伯爵茶味濃。

2021-07-07 63 浏览
[荃灣]天 · 悠蔬食好耐無食素經過呢間叫左一個dinner set 一個小菜.菠菜合桃野菌忌廉意大利飯+腐皮卷食剩指數:20/100呢個係dinner set~有湯有前菜有主菜有飲品甜品估唔到素菜都有意大利飯食落都幾香濃中間有菇有露筍增加口感腐皮卷炸得幾好外型仲扮到好似雞髀咁😂.羊肚菌冬瓜竹笙湯& 四喜烤夫食剩指數:10/100前菜+20$就有四喜烤夫同湯燉湯好足料冬瓜味都好香仲有百合蓮子等營養價值應該好好四喜烤夫就係傳統既小食都唔會太咸.素瑤柱賽螃蟹素翅食剩指數:20/100呢個係比較中式既菜賽螃蟹上面有好多素翅同素瑤柱仲有芽菜同素火腿感覺幾特別平時比較少見加咁多配料~
[荃灣]天 · 悠蔬食
好耐無食素
經過呢間叫左一個dinner set 一個小菜
菠菜合桃野菌忌廉意大利飯+腐皮卷
食剩指數:20/100
呢個係dinner set~
有湯有前菜有主菜有飲品甜品
呢個係比較中式既菜
賽螃蟹上面有好多素翅同素瑤柱
仲有芽菜同素火腿
感覺幾特別
平時比較少見加咁多配料~
2021-07-07 1468 浏览
🌸荃灣蔬食🌸天悠•蔬食🥦今天工作繁忙,放工後不想回家煮飯,因此放工就到了荃灣享用晚膳❗️而且今二晚餐想食得輕盈少油少鹽一點,就到了一間主加打蔬菜🥬素食的有營食肆 -「天·悠蔬食」❗️餐廳裝修非常簡潔企理,而且設有很多粉色系㐬滿少女心的擺設,加上座位寬敞舒適,客人都能在光猛優雅的環境用餐❗️而且服務員的工作態度也十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹菜式❗️而我們一行二人,共光顧了以下餐點:1️⃣🌟意大利牛肝菌干燒伊麵 $128雖然肝菌干燒伊麵的賣相不是非常突出,但味道俗是十分令人有驚喜❗️伊麵配有份量十足的牛肝菌,而且充滿著松露的香濃味道,配搭非常之恰到好處,是輕盈的蔬食之選👍🏻美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕❌❌抵食指數:⭕⭕⭕❌❌2️⃣泰式鳳梨炒飯 $108泰式鳳梨炒飯配有沙津菜,味道簡約,配有粒粒鳳肉及炒蛋,適合各位追求輕盈蔬食的朋友👍🏻美味指數:⭕⭕⭕❌❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕❌❌🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗總括而言,此餐廳環境優雅舒適❗️地點鄰近荃灣西站,屬於荃灣區內的蔬食輕盈好去處
🌸荃灣蔬食🌸天悠•蔬食🥦

2021-07-06
意大利牛肝菌干燒伊麵
泰式鳳梨炒飯
2021-07-05 67 浏览
《天·悠蔬食》出去食食得多有時都會想下素等自己好似健康啲!所以就同朋友嚟咗呢間有名氣既素食餐廳~叫咗個sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴛᴏᴛᴀʟ $𝟸𝟺𝟻🥣羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯 + 四喜烤夫湯好清甜,入面好足料~ 四喜炸夫第一次食,烤夫索晒啲汁,好入味~🍝意大利牛肝菌乾燒伊麵個伊麵好好食,鍾意佢個調味,有少少微甜,幾唔錯~ 配料有菜、菇同牛肝菌等,啲菜幾新鮮,但牛肝菌太硬好難咬~🍰泰式奶茶千層蛋糕一見到有泰式奶茶既甜品即點!因為未試過~ 呢個教幾有驚喜,千層蛋糕ᴅ ʟᴀʏᴇʀ 好靚,入口有啖啖奶茶香味,啲ᴄʀᴇᴀᴍ 輕盈唔會膩,幾唔錯!🧋香芋黑糖珍珠呢個相對就失色咗少少,香芋味好假,啲珍珠係痴埋晒一齊唔係粒粒分開⋯ 個人建議點其他飲品~
《天·悠蔬食》

叫咗個sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴛᴏᴛᴀʟ $𝟸𝟺𝟻
🥣羊肚菌冬瓜竹笙黃耳百合雪蓮子燉湯 + 四喜烤夫

🍝意大利牛肝菌乾燒伊麵

🍰泰式奶茶千層蛋糕

🧋香芋黑糖珍珠
2021-07-04 88 浏览
今次一行四人試下在荃灣西一間新派素菜, 店內環境粉色公主feel, 同素菜有點格格不入, 叫了5樣食物;土匪腐皮卷, 好咸好硬, 完全沒有土匪嘢味。素肉四季豆, 又係一個咸字。手卷, 中間沙律菜清洗處理不佳, 仲有草青味。脆鱔, 可能切得太細成條狀, 炸時間過長, 硬過石頭。青咖喱燴米意粉, 意粉同米飯大少冇分別, 我同一名黑衫店長理論, 我要意粉, 而家變咗碟飯, 我接受唔到, 但佢話餐牌有圖, 不停話好味, 唔換放低就走。 無謂浪費之下試試, 點知無青咖喱味, 淋pat pat, 入口想嘔。服務差, 食物更差, 食素的朋友不要試。
土匪腐皮卷, 好咸好硬, 完全沒有土匪嘢味。
素肉四季豆, 又係一個咸字。
手卷, 中間沙律菜清洗處理不佳, 仲有草青味。
脆鱔, 可能切得太細成條狀, 炸時間過長, 硬過石頭。
2021-07-04
  • 食素菜不用來
之前聽聞朋友對呢間結合Fusion 元素嘅素食餐廳讚不絕口,同埋覺得間唔中食得清清地,調節下身體都唔錯,所以今日就黎試下呢間出曬名嘅素食店究竟有幾好食。經員工介紹返間店為咗提供俾客人最新鮮嘅食材,套餐入面嘅菜式係每個月根據當季食材去做調整嘅,務求比到客人新鮮感,同埋員工細心咁介紹菜色。呢一點就十分之體貼。秘製千島醬牛油果薄餅手作薄餅餅底係薄身,食落好香脆,牛油果好有多喺面,而且厚切,食落味道清新,芝士加埋千島醬,帶出香味,仲有拉絲嘅效果,好吸引。薄餅仲有蘑菇丶蔬菜等,菜類新鮮之餘,食落仲多份爽脆口感。蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯作為一道開胃餐湯,綠色嘅湯俾人非常健康嘅感覺,湯入面係充滿西蘭花碎,加上濃郁嘅creamy 忌廉湯質,令人想一試再試。呢個湯唔單止望上去健康,飲落去都好健康。華都夫薯仔松子冰菜沙律比較少餐廳會出以松子冰菜作為輔助料嘅沙律,覺得幾新奇,冰菜爽口清新,加上薯仔作為點綴,呢個係一個開胃前菜。雪梨青檸蘆薈冰茶冰茶好解渴,加上雪梨和青檸嘅清香,感覺清熱解毒,健康指數爆錶。榛子咖啡乳酪蛋糕食到最後員工上甜品,蛋糕有陣濃郁嘅榛子咖啡味同芝士味交織。睇落去只有兩層色分隔,其實係有三重

秘製千島醬牛油果薄餅

蘆筍西蘭花桃膠忌廉濃湯

華都夫薯仔松子冰菜沙律

雪梨青檸蘆薈冰茶

榛子咖啡乳酪蛋糕
食到最後員工上甜品,蛋糕有陣濃郁嘅榛子咖啡味同芝士味交織。睇落去只有兩層色分隔,其實係有三重口感係入面,熱愛咖啡人士必點甜品
2021-06-07
2021-07-03 39 浏览
今晚請兩位老人家食飯👩‍❤️‍👨想食得健康清淡😌係open rice 揀咗呢間 🍀天 · 悠蔬主打 fashion齋菜 一直都戰戰兢兢 擔心老人家未必接受😅最後❣️食物質素都唔錯💖冇令老人家失望👍💓值得推介
今晚請兩位老人家食飯👩‍❤️‍👨
❣️食物質素都唔錯
💖冇令老人家失望👍
💓值得推介
2021-06-30 74 浏览
今晚同朋友聚會,BOOK咗天悠蔬食素食。我地叫咗黑松露薯蓉焗大啡菇,素瑤柱桂花賽螃蟹素翅,和風素鰻魚炒飯同意大利牛肝菌乾燒伊麵。黑松露薯蓉焗大啡菇好香好味👍🏻我個人好鐘意素瑤柱桂花賽螃蟹素翅😋因為入面落咗芫荽,好香好好味😋和風素鰻魚炒飯都好好味🥰但意大利牛肝菌乾燒伊麵就一般,同埋比較甜。不過整體都唔錯,加埋粉紅色既枱凳真係好靚💕
2021-06-30
<簡單吃頓素·天悠蔬食🥬>_荃灣-天悠蔬食🥬- 晚市Set Dinner 青咖喱野菜猴頭菇配印度煎餅及飯、配雪梨🍐青檸蘆薈冰茶、配杏汁椰香紅豆糕(2件)$188+10% & 無茸竹笙黃耳百合無花果燉湯配四喜烤夫$20+10% & 華都夫薯仔松子冰菜沙律(三人份)$88+10% _最近天氣好潮濕同埋日日都落雨心情差都一個極點😞,所以搵左間食素嘅洗滌下心靈🥳,去咗位於荃新天地嘅天·悠蔬食食返個Fusion Dinner 🍽 _Set Dinner - 先上嘅喺無茸竹笙黃耳百合無花果燉湯配四喜烤夫,燉湯唔錯好足料,入面有好多唔同嘅菇菇丶黃耳丶竹笙丶無花果同腰果,啖湯好甜好潤喉,至於個四喜烤夫,食落有少少似牛腩,五香味十足,個醬汁好開胃過癮有種食川菜嘅感覺😋_至於個main 青咖喱野菜猴頭菇配印度煎餅及飯,青咖喱味真係喺似平時九龍城食泰國野嘅味道,唔會太辣嗆口風味十足,唔錯唔錯,其中入面嘅猴頭菇有種食雞肉嘅錯覺,配埋個印度煎餅食都唔會有太油嘅感覺,個煎餅有啖啖奶酥味_雪梨青檸蘆薈冰茶- 依杯就不過不失,唔會太過甜,但如果青檸出D更加好,更加解渴同開胃_杏汁椰香紅豆糕 - 件糕杏
<簡單吃頓素·天悠蔬食🥬>
_
杏汁椰香紅豆糕 - 件糕杏汁同椰汁🥥balance 得好好,口感好結實而且可以食到粒粒紅豆,下次可以再叫🥰
_
華都夫薯仔松子冰菜沙律(三人份)- 入面主要用薯仔做base,之後再加入左蘋果丶青瓜丶松子再配埋冰菜,口感豐富爽口,配埋沙律醬酸酸甜甜甘,份量亦十足👍🏻
#跟住我食唔中伏.之前在ig見到有人分享呢間 #素食餐廳 #好吸引 🤩因為見到啲相 #超夢幻 即刻安排時間帶寶寶嚟💞去到餐廳寶寶超開心!因為佈置好靚,有好多可愛公仔!天花板仲有藍天白雲熱氣球❤️ #即打卡.食物方面幾驚喜!估唔到配搭嘅set都有好多款😎[野菌甘荀腰果忌廉汁燴扁意粉]配[雜錦天婦羅]淨係幫個樣都覺得 #健康 好味!好有質感食慾大增! #素食唔會dry我好中意佢個忌廉汁,因為加入咗腰果唔會因為係素而好青而且配菜好多,啲菇整得好香甜👍🏻寶寶都食好多✨#天婦羅 無用蛋漿炸,但都好鬆脆 #勁雜錦蔬菜都幾juicy #不錯Lunch set仲有配湯&沙律個湯夠火侯😋 #好正.我最後仲加咗個[腰果露]做甜品 #潤下#超靚正 唔會死甜😍勁愛!...#ca師奶餐廳_荃灣

#跟住我食唔中伏
之前在ig見到有人分享呢間 #素食餐廳 #好吸引 🤩
因為見到啲相 #超夢幻 即刻安排時間帶寶寶嚟💞
去到餐廳寶寶超開心!
食物方面幾驚喜!估唔到配搭嘅set都有好多款😎
[野菌甘荀腰果忌廉汁燴扁意粉]配[雜錦天婦羅]
我好中意佢個忌廉汁,因為加入咗腰果唔會因為係素而好青
而且配菜好多,啲菇整得好香甜👍🏻寶寶都食好多✨
#天婦羅 無用蛋漿炸,但都好鬆脆 #勁
雜錦蔬菜都幾juicy #不錯
Lunch set仲有配湯&沙律
個湯夠火侯😋 #好正
我最後仲加咗個[腰果露]做甜品 #潤下
#超靚正 唔會死甜😍勁愛!
#ca師奶餐廳_荃灣
2021-06-25 81 浏览
真心唔好味囉嗌咗一個印度薄餅配猴頭菇雜菜青咖哩 裏邊除咗三色椒同猴頭菇根本冇其他蔬菜跟住就係個印度薄餅,油都爆囉 仲話咩少油少鹽一個咁嘅餐配勁小嘅沙律同勁小嘅湯就160蚊當我哋水魚咩極度唔推薦大家去食 味道由唔算好喎,又扮得唔似肉跟住我仲嗌咗個炸鱔啦120蚊,都係勁貴囉炸粉加汁加菇 成本加唔使50蚊really so bad lor Not recommended at all. Won't try again.有錢人先食嘅地方
真心唔好味囉
跟住就係個印度薄餅,油都爆囉 仲話咩少油少鹽
一個咁嘅餐配勁小嘅沙律同勁小嘅湯就160蚊
當我哋水魚咩

極度唔推薦大家去食 味道由唔算好喎,
又扮得唔似肉
跟住我仲嗌咗個炸鱔啦