2018-05-26 566 浏览
來這裡的原因,最重要就是食環境了,對著維港食晚飯,食物都變成配角了!都要講下配角嘅:煎鵝肝鵝肝煎得香口,咬落溶化,不覺有腥味,唔錯.!炸天婦羅蔬菜食得大魚大肉,總要叫個蔬菜類減低罪惡感的,這個大配角又炸得幾好食哃!蔥吞拿魚腩卷我覺得正常貨色,穩穩陣陣之選,沒太大驚喜,只是朋友覺得壽司飯有點酸,可能醋下多了!清酒煮蜆這個清酒煮蜆應該是最好的一道菜了,除了我食第一粒有少少沙外,其餘的都冇沙!燒和牛粒這個期望最大,失望也最大,不是味道不好,而是牛的質素好低,不是和牛級數,食落有筋的,劣評!

都要講下配角嘅:

煎鵝肝
鵝肝煎得香口,咬落溶化,不覺有腥味,唔錯.!

炸天婦羅蔬菜

蔥吞拿魚腩卷

燒和牛粒
天婦羅素菜
蔥吞拿魚腩卷
燒和牛粒
天婦羅素菜
2018-05-12 553 浏览
第一次去食天穴,係朋友同我食既生日飯🎂。首先位置係喺尖沙咀LCX 個邊再行入去,地理位置上我個人覺得有啲遠,但個view 係好好,好靚既。今次係去食晚飯,有得book位,格調都幾好,坐位好闊落,如果唔係食晚餐,而係飲嘢傾計🍻,食下串燒都幾好坐!仲有室外位置,睇景仲靚🌃,如果涼涼地,坐室外仲舒服!服務好好,食物上得好合時,用料夠新鮮,我最欣賞佢既飛驒牛,令我諗起係日本高山食既一樣!正👍🏻👍🏻。餐廳食物種類多,適合朋友聚會,不過多人既記得要先book 位呀😊
第一次去食天穴,係朋友同我食既生日飯🎂。

明太子茶漬飯
2018-04-29
明太子茶漬飯
  • 飛驒牛
2018-05-01 572 浏览
每次去到海港城呢個地方,都好想唱:「明明我已晝夜想討好老x」「三年又三年,三年又三年,做人咁辛苦為咩呢?」每一次經過呢個咁有「無間道」feel 的地方,當然要食好東西啦!平日「無間做」,假日食好西呢度是我吃過咁多間「穴」之中最好的一間,環境好,服務一流🤪

平日「無間做」,假日食好西

呢度是我吃過咁多間「穴」之中最好的一間,環境好,服務一流🤪
2018-04-09
2018-04-12 745 浏览
小妹生日,一早選好要來天穴,全因環境大,景色美略略看過食評,知道服務質素參差,所以沒有抱很大期望,但親身體驗後服務絕對和餐廳正成比呢晚餐價錢中上,有些食物個人認為定價略為過份,除非廚師質素特別高,否則索價絕對令人卻步。餐巾印上天穴兩字,黑金造型很討好,待應更會主動為客人鋪上大腿呢,值得一讚。早早訂了枱,如預期所料,位置飽覽整個維港。先點了刺身拼盤$388包括8款刺身,所有食材十分新鮮,魚肉都較為肥美,當中池魚令人印象最深刻,薄切的魚肉配上柚子醋,十分開胃煙燻大拖羅佐蛋黃將由醬油 $328三小塊的拖羅索價300大洋,上枱時用蓋罩着,打開蓋濃濃煙燻味撲鼻,像乾冰效果一樣,成為必拍之選。可惜拖羅未夠肥,入口達不到即溶之效果,煙燻味道有點喧賓奪主,值不值得真的見仁見智了三客壽司包括池魚$98,吞拿魚腩$78和油甘魚腩$88。質素普通,未有令人驚艷。壽司飯卻做得出色火炙三文魚芝士卷$98可以說是整餐價錢最合理每件卷物中間有一大件芝士,火炙後的三文魚特別香,好吃香煎鵝肝$138質素平平,不是特別香,尚算肥美可口蟹甲羅配米餅$138對此道菜頗有期望,只因曾在日式浜燒店吃過念念不忘的味道,可惜蟹膏醬特
小妹生日,一早選好要來天穴,全因環境大,景色美

2034 浏览
早早訂了枱,如預期所料,位置飽覽整個維港。
先點了刺身拼盤$388

煙燻大拖羅佐蛋黃將由醬油 $328

三客壽司包括池魚$98,吞拿魚腩$78和油甘魚腩$88。
質素普通,未有令人驚艷。壽司飯卻做得出色

火炙三文魚芝士卷$98
可以說是整餐價錢最合理
每件卷物中間有一大件芝士,火炙後的三文魚特別香,好吃

香煎鵝肝$138
質素平平,不是特別香,尚算肥美可口

蟹甲羅配米餅$138
對此道菜頗有期望,只因曾在日式浜燒店吃過念念不忘的味道,可惜蟹膏醬特別浠,亦混了酒味,吃不出蟹膏的鮮味,有點失望。

原隻燒帶子$128
一份切開四件,啖啖肉,調味得宜,值得一試

蟹鉗配海膽天扶良$176
海膽新鮮帶甜,蟹肉是爆滿的,好好吃,很滿足

埋單大約千八元,老實說質素不算特別高,但店鋪位置和海景是一流的
2018-04-09 599 浏览
今日有朋友請食飯,來了這間餐廳,環境幾好,幸運可以坐靠窗,靚景,壽司好食,新鮮,串燒都好味多汁,刺身新鮮,爽口,吾錯。仲見倒陳豪係我隨離,夫復何求!抵哂啦,天富羅蟹,吾錯!太細件,食完一件吾夠喉!
2018-03-21 620 浏览
今日中午,約咗幾個朋友仔,嚟到呢間位於海港城新開嘅日本餐廳食飯。有別於一般嘅日本餐,呢間餐廳擁有無敵嘅維多利亞港海景。係呢度食嘢,淨係環境已經賺番曬。今日叫咗個“豪華三色丼”,三色分別為海膽、三文魚子同拖羅蓉,三種食材都非常新鮮。另外,叫咗杯Mocktail, 以桃汁為主,味道亦都好清新。
2018-03-18 598 浏览
This is the kind of place where you would want to go if you are looking for ambience and comfort. Great for friends gathering or date. The harbour view is absolutely worthwhile and remember to ask for a table by the window. Food-wise, it's ok. Nothing spectacular but nothing bad either. What we ordered: Deluxe sashimi platter (ok)Salad(ok)Sushi rolls (ok)Yakitoris (good) Dessert (ok)You can request for candle on a dessert for bday celebrations.

What we ordered:

Deluxe sashimi platter (ok)
Salad(ok)
Sushi rolls (ok)
Yakitoris (good)
Dessert (ok)

2018-03-06
2018-02-26 1047 浏览
帶老婆去食, 時間1:40, 已經係lunch 尾聲, 人唔多, 好多都準備埋單走人, 見近海玻璃位兩便都有位佢地話有人book左, 結果坐正中間位, 2:30 左右食完, 近海玻璃位都係冇人坐...大把近海玻璃位空置..1:40 -2:00 仲有人book位可信性好底囉, .  有點失望, 唔想再去..
2018-02-23
2018-02-25 1083 浏览
男友生日,揀天穴慶祝🥂原本打去book情人節當日,但每位最低消費around $888+10%,唔想比人限要叫$888,所以改了日子。睇過餐牌,樣樣都十分吸引!未到當日都已經揀好要食邊幾樣🤤特別係鮑魚,超想試!-安排坐係窗邊,影相一流!座位的分佈算闊落,唔會聽到隔離講咩👍🏻當日愈夜愈多人,但都唔嘈。嗌野食的時候先告知今日冇鮑魚,即刻好失望。之後有waitress介紹當日新鮮海鮮,有龍蝦😭想試下香港十分少有的龍蝦刺身🦂但價錢有點貴......冇叫到。-玉子壽司- 口感同外形十分特別!望落去係蛋糕,但食落好似海綿蛋糕,好味又特別!水雲長芋醋物- 想念沖繩,所以點了這個。沒甚麼特別,正常的醋物。3件飛弹牛壽司- 帶唔出飛弹牛的特別,除了左手第一件,其他麻麻地。中間係燒過的,右邊的是生牛加小蛋黃,不太喜歡😩壽司-吞拿魚背:普通鰻魚: 正常,膠質好重松葉蟹腳: 出乎意料的好食,好鮮甜👍🏻鰻魚石鍋飯- 鰻魚骨不會太多,份量剛好,可以多少少燒汁-整體算是好食的,不過不失,但某些菜式仍有少許同價錢不太成正比。下次慶祝可以再考慮。
男友生日,揀天穴慶祝🥂
安排坐係窗邊,影相一流!
嗌野食的時候先告知今日冇鮑魚,即刻好失望。
自家製海棉玉子

能登產水雲長芋醋物

3件飛弹牛壽司蝦片盛

壽司-
吞拿魚背:普通
鰻魚: 正常,膠質好重
松葉蟹腳: 出乎意料的好食,好鮮甜👍🏻
多款壽司

鰻魚石鍋飯- 鰻魚骨不會太多,份量剛好,可以多少少燒汁
桃太朗
鱈場蟹腳天婦羅
  • 松葉蟹壽司
  • 鱈場蟹天婦羅
2018-01-30 1131 浏览
今年同家姐慶祝生日,佢想食日本菜,睇完OpenRice睇食評就嚟到呢家天穴。環境及服務方面:餐廳270度飽覽維港景色,一行入餐廳就已經有賓至如歸的感覺,服務員都有親切的笑容,連整壽司師傅都會向你打招呼。食物方面:特盛壽司拼盤,每一件壽司上嘅刺身都好新鮮,劍魚腩、吞拿魚腩入口即溶,生蝦會槳口,火炙馬刀貝超正,要anchor,唯一自家製玉子豆腐就一般。羊架串燒好厚肉,燒得剛好,有肉汁,調味好,令人回味。豚肉荔枝的配搭特別,味道又甜又鹹,喜歡嘗試特別食物的人,要試吓。串燒帶子和串燒雞翼都無令我失望,即叫即燒,外脆內軟,只是帶子粒較少。雜錦天婦羅必試,炸漿超薄,食到每件食材都非常新鮮,另點鹽粒調味,非常欣賞。整體上食材新鮮,味道好好,我一定會再去。

食物方面:

整體上食材新鮮,味道好好,我一定會再去。
燒羊架
燒銀雪魚
雜錦天婦羅
  豚肉荔枝串燒
2018-01-21 873 浏览
鰻魚丼套餐🍱 $148呢間LCX新開嘅日本菜 食飯嘅時候可以對住個維港🌉🤗夜晚黎食氣氛都唔錯喔💕叫左個鰻魚丼試下 好耐都無食過啦😆首先會上左前菜先嘅 有海藻、沙律同麵豉湯😚跟住就到主角啦😍蛋絲舖滿成個飯 鰻魚都幾厚身肥美🤤仲烤得幾入味🍢另外鰻魚醬汁配飯係好正 因為佢呢個飯嘅份量都幾大 如果多啲醬汁就好啦😂最尾再會上埋一個綠茶甜品🍵滿足😚比目魚套餐🐟 $178朋友就點左呢個比目魚 試左幾啖 甜甜嘅😍新鮮又無腥味👍🏼下次點呢個先😆
鰻魚丼套餐🍱 $148

比目魚套餐🐟 $178
2018-01-21 1312 浏览
周末通常都喺海港城遊走,說真的很多餐廳都試過,最近OTE開埋,餐廳陸續咁開,對我地兩公婆真係一個喜訊😍😍星期五放工嗰陣冇book位,去到只係得bar 枱,所以即刻book定第二晚星期六,希望坐得舒服啲咁去試吓,去到簡左坐窗邊近門口位置,一坐低就即刻不停睇Menu研究食咩佢哋選擇好多,刺身寿司串燒等等呢啲基本野,再加一啲日藉總廚嘅創作,好吸引下但係因為得同老公兩個人,所以最後點左一啲基本野先,下次再去食多啲唔同嘅嘢! 老公叫咗一杯mocktail, 叫衘守,一送到埋嚟,老公忍唔住講咗一句咁女仔嘅🤣🤣可能係因為插咗之花掛,我試飲咗一啖,酸酸地幾好飲👍🏻 刺身拼盤嚟到,個盤好大,但係入面嘅刺身都唔細,好厚身,有牡丹蝦,三文魚腩,Toro ,墨魚,帆立貝,油金魚,墨魚 等等共九款。然後黎到我最期待既佐賀和牛海膽卷,上面有小小魚子醬既點綴,入口味道口感唔錯,和午嫩海膽鮮甜,係馬糞海膽,只可惜差唔多$200一口,小女子都覺得有點貴🤣🤣其中一個侍應走過來話有一啲飛機貨餐牌上面冇,睇咗有啲咩,唔係太大興趣,但係突然間腦裏面閃過活北寄貝,就隨口問下有冇,點知真係有,一於食唔好諗,沒有失望😋 然後但壺土瓶

老公叫咗一杯mocktail, 叫衘守,一送到埋嚟,老公忍唔住講咗一句咁女仔嘅🤣🤣可能係因為插咗之花掛,我試飲咗一啖,酸酸地幾好飲👍🏻 刺身拼盤嚟到,個盤好大,但係入面嘅刺身都唔細,好厚身,有牡丹蝦,三文魚腩,Toro ,墨魚,帆立貝,油金魚,墨魚 等等共九款。然後黎到我最期待既佐賀和牛海膽卷,上面有小小魚子醬既點綴,入口味道口感唔錯,和午嫩海膽鮮甜,係馬糞海膽,只可惜差唔多$200一口,小女子都覺得有點貴🤣🤣其中一個侍應走過來話有一啲飛機貨餐牌上面冇,睇咗有啲咩,唔係太大興趣,但係突然間腦裏面閃過活北寄貝,就隨口問下有冇,點知真係有,一於食唔好諗,沒有失望😋 然後但壺土瓶蒸,說真的,好鐘意,飲落去好有日本feel,唔錯嘅選擇,其餘食物都唔差,只係嗰個黑松露豚肉鍋飯有啲油。想提一提就係佢哋嘅服務,我哋坐低用餐月左大概個半鐘,斟茶都斟得密,同埋好細心見到個碟有啲嘢就會主動過嚟換👍🏻👍🏻 最後就係想講個環境,雖然商場有公眾地方可以走出去睇夜景,但係經過餐廳出去,會有一啲室外嘅位置可以坐下飲嘢,唔太凍或者唔熱嘅時候夜晚出去飲杯野都好唔錯喎😍😍
特上刺身拼盤
汁燒黑松露豚肉鍋飯
彩色芝麻天婦羅蝦卷
Blessing  Charm  御守
2018-01-20 588 浏览
見呢間餐廳位於ocean terminal extension既位置,於是就去睇下有咩食。初初以為類似其他日式連鎖餐廳,點知點菜時有侍應生介紹當日空運到港既食物。由廚師決定菜式。於是就決定要了一件龍蝦。等待用餐時,侍應生們亦不間斷地巡邏觀察客人需要。一隻龍蝦原來可以整三道菜。第一係將大部分龍蝦肉用作刺身。第二係將剩餘既龍蝦肉連同殼煲龍蝦粥。第三係將剩餘既蝦膏來燉蛋。可算是物盡其用。沒有浪費隻龍蝦既任何一部分。最後,侍應生亦主動建議客人出露台一邊享用甜品一邊欣賞夜景。整體來說,服務質素非常好,因為等待用餐時間大約15分鐘。食物質素亦非常好,刺身又夠新鮮,粥水又入味。景觀亦非常好。但價錢就貴左少少,埋單約3千港幣。

等待用餐時,侍應生們亦不間斷地巡邏觀察客人需要。

最後,侍應生亦主動建議客人出露台一邊享用甜品一邊欣賞夜景。

龍蝦刺身
龍蝦粥
燉蛋
龍蝦刺身
龍蝦粥
2018-01-15 674 浏览
琴日係同男朋友7週年紀念日因為我唔想食西餐關係男朋友book 左間食日本野既餐廳間餐廳環境都幾舒服,基本上都可以望到海景不過如果位同位之間再多少少空位就更完美冷盤我地今次叫得比較多因為樣樣都想試下😋冷盤上得十分快首先上左海葡萄海草沙律沙津另有一小碟醋汁淋上去酸酸地加埋新鮮菜好開胃跟住上左個海膽配高湯啫喱底層我估應該係蛋,有d 似布甸面就係啫喱咁,加埋海膽一齊食好好味呀!當然唔少得刺身啦我地選左個8款既刺身尚算新鮮,三文魚腩肥美,帶子鮮甜!登登登登! 總於到我地最愛既大拖羅出場啦煙燻大拖羅佐蛋香醬油呢個食法我第一次食,上菜時係有個玻璃蓋蓋住,入面有煙燻一燻打開再配蛋香醬油食估唔到呢個食法又幾好味波!!!(由於太興奮既關係!我唔記得左影煙燻緊既相😭)天氣凍,點都要食反d熱野倒入濃湯同d泡菜加埋一齊食,味道岩岩好因為如果倒太少湯,泡菜會太鹹個卷既海膽好多好好味不過好可惜佢炸得唔脆,面太淋有d失望.....燒物都唔錯,但因為開始飽所以我地只係叫左幾串黎食😂之後仲叫左2杯野飲,不過野飲就真係得個樣一般般個酒吞童子有d似藥水味御守就還好,不過不失因為餐廳有少少熱,所以我想出去行下就叫男朋友叫埋單點
琴日係同男朋友7週年紀念日
因為我唔想食西餐關係
男朋友book 左間食日本野既餐廳
間餐廳環境都幾舒服,基本上都可以望到海景
不過如果位同位之間再多少少空位就更完美

沙津另有一小碟醋汁淋上去
酸酸地加埋新鮮菜好開胃

海膽配高湯啫喱

跟住上左個海膽配高湯啫喱
底層我估應該係蛋,有d 似布甸
面就係啫喱咁,加埋海膽一齊食好好味呀!

刺身拼盤(8款)

當然唔少得刺身
我地選左個8款既刺身
尚算新鮮,三文魚腩肥美,帶子鮮甜!

登登登登! 總於到我地最愛既大拖羅出場啦
煙燻大拖羅佐蛋香醬油
呢個食法我第一次食,
上菜時係有個玻璃蓋蓋住,入面有煙
燻一燻打開再配蛋香醬油食
估唔到呢個食法又幾好味波!!!
(由於太興奮既關係!我唔記得左影煙燻緊既相😭)

泡菜銀雪魚濃湯鍋飯

天氣凍,點都要食反d熱野
倒入濃湯同d泡菜加埋一齊食,味道岩岩好
因為如果倒太少湯,泡菜會太鹹

海膽紫蘇卷

個卷既海膽好多好好味
不過好可惜佢炸得唔脆,面太淋
有d失望.....

燒豆腐  /明太子釀雞翼

燒物都唔錯,但因為開始飽
所以我地只係叫左幾串黎食😂

酒吞童子

御守  Blessing  Charm

之後仲叫左2杯野飲,不過野飲就真係得個樣
一般般
個酒吞童子有d似藥水味
御守就還好,不過不失

廚師精選甜品

因為餐廳有少少熱,所以我想出去行下
就叫男朋友叫埋單
點知未叫埋單,侍應哥哥就已經過左黎收野,仲再放埋餐具tim
我個時已經覺得好奇怪,不過我都無理
跟住男朋友笑笑口,我就知有古怪啦
哈哈!原來佢訂位時點左個甜品驚喜比我
多謝❤️

一個愉快的週年晚餐😘

2018-01-14
海膽配高湯啫喱
刺身拼盤(8款)
廚師精選甜品
2018-01-12 608 浏览
這次到餐廳是為我男朋友準備生日飯打去訂位時先註明要看中環境 所以餐廳都有好好安排 餐廳氣氛還好 侍應服務態度十分好 令客人感覺很舒服 食物方面都不錯 只是刺身拼盤有點美中不足 份糧較為小 對於海膽Fans來說天穴的海膽新鮮的 很滿意 值得一試
這次到餐廳是為我男朋友準備生日飯
日本菜