餐厅: 天然齋
资讯:

去開灣仔,11:45就去天然齌食lunch。店內黑黑,好彩有客坐係到 ,如果唔係以為未開舖。點左最愛叉燒包,加豬扒,牛油果沙律。等左20分鐘,一樣食物都唔來之後D員工大大聲咁話D牛油果生,未熟,不如出街貨。坐係店最角落的我聽到,就叫姐姐來,問下佢D牛油果係未準備好,如係係就除消果沙律。姐姐死頂話無事,所以食材己經準備緊。仲立即叫同事上菜Tim...3碟食物即刻就上枱。牛油果沙律最後上,食落去爽爽聲。再叫姐姐來,同佢講牛油果生,唔要啦! 操大陸口音的姐姐就扮無事:你食過個牛油果先話唔要。即回:無食過,點知唔得。佢再扮無奈對同事講,個客,食左牛油果先話唔要!埋單時,扣左牛油果錢,共HKD97., 用信用卡比錢,遲遲都唔處理。唯有自己行埋casher, 姐姐問:你有cash, 未過100只收現金。收卡時又唔講。咁的服務態度太過份。

仲立即叫同事上菜Tim...3碟食物即刻就上枱。
牛油果沙律最後上,食落去爽爽聲。

2017-09-06 2334 浏览
朋友介紹話天然齋下午茶半價,咁抵食一定要去食啦,今日就同親人一齊去食,齋滷味唔鹹唔油可惜冇半價,羅漢齋炒麵,滿滿的羅漢齋多到遮住曬啲麵,足枓羅漢齋加埋脆脆嘅麵認真好味,牛油果沙律賣相靚不過味道一般,招牌叉燒包好味道正到暈,叉燒唔大咸好味道掛包超級軟熟,腰果露唔太甜好味道,吉列黃金素豬扒熱辣辣好有口感,酥炸芋絲餅脆漿厚咗啲一般啦,整體食物唔太油又唔太鹹,哥哥讚口不絕馬上推介給朋友,仲話下次再來!**因食物太好味而忘記影相,最後只影了叉燒包**

**因食物太好味而忘記影相,最後只影了叉燒包**
2017-08-31
叉燒包
  • 叉燒包,羅漢齋炒麵。
2017-06-28 2719 浏览
一直好想試這個素食私房菜一早約好訂了位這裡服務好好 不斷加茶 又有小食2款 員工都好好笑容同會講下笑今日食9道菜 因為一個朋友遲到加迷路 所以本身訂了7:00,結果差不多8點先開始食 用特別碟代表食私房菜齋鵝好好食 唔硬好香今日的每個菜餚 好特色好想食我最喜歡個湯、飽魚及蛋白我平時不太喜歡鮑魚 好硬同唔識食 所以唔太好 但這一個却好味道蛋白好有彈口 好特別 好味道我朋友喜歡招牌叉燒包 好入味又有口感個湯好多料 好甜 又有湯料 有得食有得飲 正呀好滿足 每碟少少 原來都好飽呀
一直好想試這個素食私房菜
一早約好訂了位

用特別碟代表食私房菜
小食  酸甜齋  齋鵝
齋鵝好好食 唔硬好香
今日的每個菜餚 好特色好想食
我最喜歡個湯、飽魚及蛋白
蛋白好有彈口 好特別 好味道
心形黑松露炒飯
  • 蛋白
  • 齋鵝
2017-05-24 1633 浏览
今日同我好姊妹食素食 這間素食好近我公司 可以來多多多次今日叫咗冬陰功豬扒烏冬,招牌叉燒创包,芋頭魚我們最喜歡芋頭魚同豬扒 好有口感又不油不硬 好食過真豬扒 熱騰騰的 好好味呀叉燒刈包好特色,包好軟又有好食叉燒,不過我覺得太甜冬陰功辣辣地好開胃,有蕃茄,三色椒,冬菇環境好好,可以坐著傾計,又有茶,侍應服務都不錯,很喜歡這間簡單又好食的素食,一定要再來
今日同我好姊妹食素食 這間素食好近我公司 可以來多多多次
今日叫咗冬陰功豬扒烏冬,招牌叉燒创包,芋頭魚

叉燒刈包好特色,包好軟又有好食叉燒,不過我覺得太甜
冬陰功辣辣地好開胃,有蕃茄,三色椒,冬菇
冬陰功豬扒烏冬
招牌
芋頭魚
  • 招牌叉燒刈包
2017-04-14 1743 浏览
在湾仔这家吃的,因为身体总不舒服,特意挑了素菜馆来吃。对服务特别不满意,买单等了十分钟,就是没人负责。不知道服务员都在忙什么。茶水位要收费!没有人提前告知!也有服务费。味道算是中规中矩吧,我点了叉烧饭,优点是蔬菜不少,叉烧味道也做的还挺像的。同事的河粉,肉做的挺好的,以假乱真。
在湾仔这家吃的,因为身体总不舒服,特意挑了素菜馆来吃。
茶水位要收费!没有人提前告知!也有服务费。
同事的河粉,肉做的挺好的,以假乱真。
2017-04-01 1376 浏览
之前在這裡食過午餐,好食又抵食,不過好多人。今次來吃晚餐,八點多來,反而冇乜人,幾鬆動!我們吃了一個石頭鍋飯餐,食金針猴頭菇石頭鍋飯,仲有炸大腸同松茸燉湯。個飯啲猴頭菇好香又多汁;大腸就一般;湯就清香。另外再叫了濃湯鮮腐竹浸時蔬同埋叉燒包,全部都好好食,尤其是叉燒包,自己夾啲叉燒入個包度的,要趁熱食!食完仲有甜品送,薑汁花生麥米粥,有驚喜!最好埋單只係242,價錢合理,坐得舒服,又好食,可以再來!
濃湯浸時蔬,叉燒包,金針猴頭菇石鍋飯
2017-04-01
濃湯浸時蔬,叉燒包,金針猴頭菇石鍋飯
  • 薑汁花生麥米粥
  • 濃湯腐竹浸時蔬
  • 叉燒包
2016-09-25 10146 浏览
真係食得開懷嘅一餐~果然順境 - 希望食完真係順境啦~ 打溶咗嘅牛油果肉食落夠fresh, 沙律菜新鮮,配以醋汁夠醒胃招牌叉燒包 - 原本叫一份,但想試多味餸所以都係要半份;真係好似叉燒味,就咁咬落林林鬆鬆似食緊肥叉(罪過罪過 ...), 某程度上仲好食過真正嘅叉燒因為仲熱嘅;包包好軟糯,打開中間釀入叉燒再食,一流荷香金針雲耳蒸猴頭菇 - 一嚟見倒咁大碟已經夠痛快,有猴頭菇,雲耳,金針,紅棗等,味道夠濃!唯一美中不足係有唔少薑片影響口感(個人好憎咬倒薑) 月滿西樓(自家製淮山球) - 外面炸至金黃脆口但完全唔油膩,裏面係淮山蓉加少少粟米粒同紅蘿蔔微粒,本來啲淮山蓉食落較木口木面,但夾埋上碟配埋嘅紫菜絲一齊食,當堂鮮口返晒~即磨腰果露 - 建議幾飽都要叫,實在太香太濃腰果味,微甜啱晒唔好甜嘅我喳咋 - 原來仲有糖水送,但真係太飽,兩個人share一碗算;送嘅糖水都冇欺場,清清甜甜食落好滑,原來係加咗雪耳!環境舒適開揚,服務親切,食味足價錢合理;一定會時時嚟食
真係食得開懷嘅一餐~

環境舒適開揚,服務親切,食味足價錢合理;一定會時時嚟食
果然順境
招牌叉燒包(半份)
荷香金針雲耳蒸猴頭菇
月滿西樓(自家製淮山球)
即磨腰果露
喳咋
2016-09-24
果然順境
招牌叉燒包(半份)
荷香金針雲耳蒸猴頭菇
月滿西樓(自家製淮山球)
即磨腰果露
  • 腰果露
2016-09-20 4790 浏览
自知我近來皮膚敏感, 所以近排唔知食咩好,於是我表妹提議不如去食齋, 我心想不錯嘅選擇!原先我哋想訂上環那間(我表妹食過)點知full booking, 好彩比我在 Openrice 發現仲有一間在湾仔分店!我哋訂咗6:30 pm 位置唔太難揾而且地方大過上環, 最後大家一致要食呢個”私房素宴”第一道係牛油果沙律好特別, 我覺得絕對冇肥膩嘅感覺!第二道係姬松茸湯, 好香好甜第三道係出名嘅义燒包, 真係好似食咗啖义燒一樣第四道係蛋白素翅, 好滑好香嘅蛋味第五道係蠔皇原隻吉品鲍, 好有鲍魚 feel 第六道係士多啤梨骨, 又香又甜又趣好有排骨嘅口感最七道係天然齋炒飯, 好香好有質感最後係燉雪梨, 好清甜滋潤我哋慢慢 hea 慢慢食慢慢倾, 已經食咗兩個半小時, 呢度侍應唔會限你幾時要交枱, 又服務唔錯真係

第一道係牛油果沙律好特別, 我覺得絕對冇肥膩嘅感覺!
第二道係姬松茸湯, 好香好甜

第三道係出名嘅义燒包, 真係好似食咗啖义燒一樣

第四道係蛋白素翅, 好滑好香嘅蛋味

第五道係蠔皇原隻吉品鲍, 好有鲍魚 feel

第六道係士多啤梨骨, 又香又甜又趣好有排骨嘅口感

最七道係天然齋炒飯, 好香好有質感

最後係燉雪梨, 好清甜滋潤

2016-09-17
2016-07-29 3428 浏览
之前與家人到天然齋是食私房齋宴,今天約朋友再來是散叫。賣相可愛,細細條的魚,外層鬆脆,芋頭綿而味濃,香口美味。個包好鬆軟,素叉燒賣相好似真叉燒,好香南乳味,外皮焗過,有點焦脆的口感,非常好味!份量大,猴頭菇食落有咬口,充滿菇味,醬汁味道較濃,加上木耳爽口,紅棗甜,這碟餸送飯一流。
之前與家人到天然齋是食私房齋宴,今天約朋友再來是散叫。
松花芋頭魚
賣相可愛,細細條的魚,外層鬆脆,芋頭綿而味濃,香口美味。
金針雲耳蒸猴頭菇

2016-07-07
2016-06-19 5838 浏览
英雄朋友生日,原先把吃飯地點交託給其中一位朋友主理,怎料溝通過程出了亂子,最後在有點匆忙的情况下,選擇了在這間素食店舉行壽宴。店內環境不算很大。食店特意請來一位書法家為食店提字。無論牆上或餐牌也是墨踪處處。寫書法教人心平氣和,與吃素理念一脈相承。餐牌上的菜式有不少的選擇,部份菜式附有照片參考,賣相不錯。晚市也有套餐供應。一人至六人也可選取套餐,不過菜式的選擇較為局限,吸引力比單點菜式稍遜。正想著要吃甚麽的時候,此時撇見遠處的餐桌上放置了一套很別緻的餐具,跟自己桌子上放著的標準餐具很是不同。跟服務員詢問一下,原來該桌子早已給客人留了座,並預先點了私房素宴套餐。此時服務員亦送來私房菜套餐餐牌。原來食店提供了一私房菜單,每位$220,可以一次過品嚐九道不同的菜式。私房菜套餐限量供應,一般需要預先預訂,不過當晚食店仍預留有限額的私房菜套餐配額給walk-in的客人。難得可以一次過品嚐多款食物,肯恩與英雄朋友們立即快馬落單點選私房菜單以免向隅。點過套餐後,服務員立即替我們更換了桌上的餐具。筷子換上刀叉,中式餐碗變成特色西式碟子, 排場立時變得隆重起來。第一道菜賣相已很精緻,讓人以為自己真的置身法
餐牌上的菜式有不少的選擇,部份菜式附有照片參考,賣相不錯。

果然順景(牛油果伴沙律)
第一道菜賣相已很精緻,讓人以為自己真的置身法國餐牌吃着高級法菜。
單看伴碟的杏仁與合桃,擺盤也是經過番心安排。

牛油果蓉的份量頗豐。特別之處是當中混入了少許蛋黄,讓細嚐牛油果肉當中添上蛋香。再伴上松子及薄脆,香脆富咬感。第一道菜已滿有驚喜。
碧綠雙趣(冰鎮鮮露筍)
第二道菜亦為冷盤。連餐碟也是預先放進冰箱冷凍,為的是要保留露筍冰鎮的温度。

露筍味道鮮甜爽脆,配襯另一邊海藻與素三文魚,爽滑清新。
仙姬獻瑞(姬松茸燉湯)
第三道是湯品。上桌的燉湯沒有沾上半點油份,湯水清澈不濁,香氣撲鼻。

沒有用上任何骨肉去燉的湯品,味道會否偏寡淡?
顧慮是多餘的,因為湯品用料十足。姬松茸,紅蘿蔔,與及大大件的猴頭菇。雖然大部份的湯料味道都已經早已褪進湯中,但姬松茸及猴頭菇獨有的香醇味道,在嘴嚼當下仍然慢慢透出,餘味裊裊。
燉湯清甜滋潤,喝罷喉頭頓時覺得甚是舒泰。
包羅萬有(招牌叉燒包)
私房菜單集食店精選的大成。當中包括食店的名菜。

叉燒沒有預先放入刈包內,讓大家看一看叉燒的原貌。素叉燒像真度很高,色澤與賣相也跟真的叉燒相去不遠。
同樣用上蜜味燒汁去烤焗,素叉燒入味可口。配上軟熟的刈包同吃口感尤佳。桌上英雄一致認為是當晚味道最出色的菜式。
心花怒放(麵線蝦菜汁蛋伴南瓜汁)
炸麵條捲着一尾素蝦,下面伴以以菜汁製作的心型蒸蛋,外面再伴以南瓜汁。蒸蛋口感有點似玉子豆腐,帶有蔬菜汁的味道。不過配合南瓜汁後的感覺略嫌偏滯。炸麵條若果可以做得脆一點效果會更好。
吉星拱照(素蠔皇原隻吉品鮑)
又一幾可亂真的菜式。除了外觀,吉品鮑的口感也很不錯。我們也依足程序慢慢用刀叉小口小口細嚐,享受慢食的樂趣。
紅面菩提伴玉柱(大紅棗釀糯米伴黑松露鮮淮山)
以往也吃過紅棗釀糯米,但還是首次碰到如斯大粒的紅棗。
紅棗釀入煙靭糯米,口感軟糯,不過伴碟的茨汁滑滑潺潺,感覺很不討喜,黑松露的味道亦似有還無,令菜式的味道頓時打了折扣。
五穀豐收(天然齋炒飯)
跟之前的菜汁蛋一樣,以心型造型登場。

炒得相當不錯的炒飯,飯粒分明,當中滲出陣陣辣勁,香口惹味。
濃情蜜意
最後上桌的是燉橙甜品

燉橙加入了近期興起的桃膠食材。桃膠是桃樹幹的樹脂分泌液,生津滋陰,價錢親民,口感近似燕窩及雪蛤膏,用來製作甜品最為適合。

製作燉橙時先把原個鮮橙掏空,再把橙肉連汁及桃膠放回橙皮外殼去燉。燉後的的橙汁及橙肉味道帶上一種甘味。
燉橙還添加了桂圓及杞子,寧神養目,感覺正氣。

私房菜單共有九道菜,整夜晚飯每道菜都是施施然地上桌。客人一邊慢食,一邊與朋友漫談。週五晚上在這兒便足足消磨了兩個小時的愉快時間。

值得一讚的還有服務員細心的服務。吃完最後一道燉橙後還問我們要不要免費贈送的糖水,服務誠懇窩心。
食店不時會舉辦慈善活動,部份經營收益亦會撥作慈善用途。以善心經營的食店,份外值得人欣賞及推薦。

2016-05-27
果然順景(牛油果伴沙律)
碧綠雙趣(冰鎮鮮露筍)
仙姬獻瑞(姬松茸燉湯)
包羅萬有(招牌叉燒包)
五穀豐收(天然齋炒飯)
2016-06-17 3959 浏览
常說未能食素的小弟,和素宴一直是既無緣也無份,一個人是絕不會主動去找齋舖來落腳開餐....不過天天大魚大肉的話,腸胃便會間唔中投訴....此時就想食清一點來安撫一下它....和我相反,外母大人卻是一個齋菜狂,日夜都食,大時大節要慶祝都係揀去素菜館的。每一年她的壽宴,當然又是去食齋了....位於謝斐道的"天然齋",是少數有私房菜宴供應的地方。平常食齋通常都在比較舊式傳統,像吃粵菜一圍圍食的格局。像這裡的一碟碟逐個人serve的,食物擺設精緻如同在吃西式fine dining的齋菜,說老實我今次還是第一趟嚐得到....反正對齋食一直沒研究,去齋舖通常只懂得點甚麼齋鹵味或芋頭魚的我,面對這已set定了吃甚麼的私房宴,當然就要採取一個"飯來張口"的態度了....雖說這是屬"私房"素宴,但論到環境卻是一點私房氣息也沒有 ---- 檯與檯,位與位之間是異常的迫狹,所謂的私人空間可算是等於零。太太對之甚感不滿,連吃的心機也興致全失....不過若說到食物的水平,這裡是挺不錯的....牛油果伴沙律的presentation蠻吸引的。我個人是不太愛牛油果的,唯有只專攻淋上了黑醋的沙律,酸酸甜甜頗開胃...

不過若說到食物的水平,這裡是挺不錯的....

牛油果伴沙律的presentation蠻吸引的。我個人是不太愛牛油果的,唯有只專攻淋上了黑醋的沙律,酸酸甜甜頗開胃....
個人較偏愛這一味冰鎮露筍。露筍非常的翠綠爽甜,淋上一個杰稠的松露沙律醬去吃自是香上加香;配菜是像真度甚高的素三文魚,咬下去和真的具備油脂的三文確有七八成相似....
姬松茸湯的湯底是清澈得不得了,而且用料又多又豐富 ---- 淮山、圓肉、冬菇、猴頭菇、粟米、紅蘿蔔,當然還少不了香氣撲鼻的姬松茸。試問有如此多的材料熬進去,湯頭又怎能不甜 ?
說到全夜我的天字第一號吾的最愛,一定是這個招牌叉燒包....
叉燒既滿有蜜味炙燒得香香的,而且"肉"是出奇地成功營造出半肥豐腴的質感,外皮更帶有點脆脆焦焦的咬口,真是不可思議。用上味微甜的開邊包夾來食,只是得一件委實會不會是太吝嗇了點 ?

麵線蝦相對地就變得較平淡,不是說它不好吃,麵線炸得脆脆的,和清淡的,混合菜汁及蛋白弄成的心心及濃郁甜而不膩的南瓜汁是甚搭調。不過和前面的叉燒包一比之下,這就遜色了一點了....
吉品鮑同樣像真度值蠻高的,儘管源自鮮鮑的那一份甘香鮮味是沒那般重但其啜口的口感倒是仍健在;素鮑汁調得不過鹹能嗒得出鮮香來....
紅棗釀糯米的確如其名的大大顆,吃至此處能將這一大顆糯米塞進肚子的人,在座中好像也沒有幾人。紅棗的甜度非常高感覺就有如在嚐甜品糯米飯一般;本身沒甚麼味道但極爽脆的淮山條配上味濃香氣迫人的松露醬,一凹一凸可算是深慶得人....
吃到這裡,大家都已接近鳴金收兵的狀態。縱然面對著這弄得夠香夠乾身的炒飯,小弟最後還是只淺嚐了一兩口就退下了....
但極奇怪的,到了最後的甜品時間端來了一小個切得十分漂亮的開邊橙,裡頭除了是混合了微暖帶果肉的橙汁以外,還下了之前聞所未聞的桃膠、圓肉以及杞子。這桃膠的咬口和矝貴的燕窩非常相似,怪不得它是有平民燕窩之稱了....味道酸咪咪的令人食後甚開胃清爽怡人,之前的飽滯又好像消失得無影無蹤....
2016-06-06 2377 浏览
近來愈來愈素餐廳開張,令食素一族多左唔少選擇,我呢個半素人都好開心,因為想食素時唔使頭痕,食黎食去都果幾間,有多d唔同特色素菜揀。今次食既green veggi開張大半年,朋友食過都話好,所以黎試一試。入夜後既灣仔區,少左日頭人頭湧湧既噪雜,多左一份靜悄悄,幾難得!1.果然順境 $32見個名幾得意,完全聯想不到係牛油果,它似沙律,將牛油果連醬汁、果仁等等材料打茸,食落無牛油果平時果陣氣味,好綿好滑,好味又健康,like👍🏻 2. 香芒果仁卷 $32開頭以為係炸芒果海鮮卷,而實際上係呢個樣👇🏻,外皮似雲吞皮,唔熱氣,內裏既料有d似果然順境既牛油果蓉+芒果蓉,食落幾fresh,味道不錯! 3. 濃湯鮮腐竹浸時蔬 $58特地揀腐竹,好耐無食,同埋貪呢味菜夠清清地。除左腐竹,仲有西芹、紅蘿蔔、雜菇乾、冬菇、同最重要既白果,加埋就係呢道正菜!鍾意濃湯無味精得黎夠味道,幾乎飲哂 4. 招牌叉燒包 $78有一份/半份選擇,我地都鍾意個包,所以人少少都選一份,6件包,叉燒既份量都唔少,食完真係好飽!呢個叉燒好有「脆」,比真叉燒整得脆口好多,而食落無論外觀同實際都係似叉燒既質地、香味,果然係

1.果然順境 $32

2. 香芒果仁卷 $32

3. 濃湯鮮腐竹浸時蔬 $58

4. 招牌叉燒包 $78

有一份/半份選擇,我地都鍾意個包,所以人少少都選一份,6件包,叉燒既份量都唔少,食完真係好飽!呢個叉燒好有「脆」,比真叉燒整得脆口好多,而食落無論外觀同實際都係似叉燒既質地、香味,果然係招牌,必試呀!個皮就好軟綿綿,夾埋叉燒食,無左茶樓果隻叉燒包既醬汁,我反而喜歡,因為無咁「漏」,好好味。

5. 冬陰公豬扒湯烏冬 $54

友人推薦呢度既冬陰公,話好正!可淨湯或加配烏冬,我地揀埋烏冬,但食完叉燒包太飽,所以大家想試多幾樣菜,就不加烏冬,反正烏冬都差不多。

冬陰公正在無海鮮、肉既情況下,都充滿冬陰公既韻味,真係正!飲落辣辣地,聞落好香椰奶、辣椒、蕃茄味,必食🤗豬扒見圖,好鬼吉烈豬扒feel,食落都不錯,就算擺到尾先食,豬扒都仲脆同香,good!

6. 荷香金針雲耳蒸猴頭菇 $78

叫呢個菜係因為素菜黎講,猴頭菇比較難整入味,但食落最有咬口感,好正,所以要試試它既功夫。無失望,成個餸都好濃味,醬汁滲入哂猴頭菇,一咬猴頭菇就充滿香濃味,好似食緊炆豬肉咁😅冬菇、木耳、紅棗都係好野,成碟清哂無難度!

最後有木瓜雪耳紅棗糖水,送既,為呢餐劃上圓滿句號!後話讚一下,侍應們好勤力斟水、加水、換碟,serve我地,真心讚佢地,做得黎會笑笑口,正!

by the way, gossip一下,見到藝人鄧x尊,聞說係呢度既常客😆
2016-06-02
  • 金針雲耳蒸猴頭菇
  • 冬陰公
2016-05-09 1987 浏览
阿媽鐘意食素,就揀左間有做私房菜既同佢試下。香港做素私房素宴地方唔多,做得好既就少之又少!地方唔太,我地人又多,佢客又多…坐得仲有少少迫添!同場有八成客係散叫,兩成係食私房…廚房好忙,佢到等齊私房客人到齊先起菜,所以等左一下先有得開飯。牛油果伴沙律﹕牛油果香滑,如果再熟少少就更好!冰鎮鮮露筍﹕露筍好鮮,處理得好,夠爽脆鮮甜。配菜係日式,有三文魚,口感同質感有8成似!比出面D素魚生做得好。姬松茸燉湯﹕呢個用料超足既燉湯,用左好多甜味材料,好似紅蘿白、粟米、元肉、妃子等等…好甜好味,反而松茸味被蓋過左…招牌叉燒包﹕個包好鬆軟,叉燒同出面實的的既素叉燒唔同,呢個好鬆軟,賣相又似,好香南乳味,而且焗過,個皮係少少香口,好味,係咸左少少!金絲素蝦菜汁蛋伴南瓜汁﹕菜汁加蛋白蒸成既心形,加上南瓜汁底,南瓜汁夠香咁,菜汁蛋白有創意,配搭特別!口味就清淡左少少…黑松露糯米紅棗配新鮮淮山﹕黑松露汁夠香黑松露味,配上無味但口感好好既鮮淮山,好味!糯米紅棗係超級巨型,紅棗味就咁食好嗆,但係配上糯米糕就好好多,口感同味道互補,可以當甜品。天然齋炒飯﹕其實食到呢度已經好飽,兼且個飯辣,我食唔到太多,唔好浪費,打左

牛油果伴沙律﹕牛油果香滑,如果再熟少少就更好!
牛油果伴沙律
冰鎮鮮露筍
姬松茸燉湯
金絲素蝦菜汁蛋伴南瓜汁
黑松露糯米紅棘配新鮮淮山
天然齋炒飯﹕其實食到呢度已經好飽,兼且個飯辣,我食唔到太多,唔好浪費,打左包!個飯炒得夠香夠乾身。
天然齋炒飯
桃膠燉橙﹕桃膠,見識少…聽到未聽過,原來好有益!個呢個甜品賣相都好掂,好有心機做,仲要挖橙肉…加元肉杞子燉,入口其實似熱既鮮榨橙汁,但係都好讚!
桃膠燉橙
私房素無咩試過咁食,一人一份,以西式菜為主………整體都好讚,好精緻,味道都好好。見到人地散叫D菜式又好大份,又好似好好食咁,下次都要試一下。
2016-05-01
金絲素蝦菜汁蛋伴南瓜汁
黑松露糯米紅棘配新鮮淮山
桃膠燉橙
  • 姬松茸燉湯
2016-05-06 987 浏览
終於可以同媽咪撐枱腳食齋,貪方面搵屋企附近食肆,東方小X園我已覺得唔好食,因為之前試過叫幾款餸,每款都差不多同一味道,今次試新派菜,驟眼看不似齋,所以對於少食齋既我嚟講都幾新奇。酥炸芋絲餅 (5件) $28SIZE好似饅頭咁大,其實係炸漿太厚,而裡面芋絲又唔算多,可以不試。招牌叉燒包 (跟掛包3個) $48賣相像真度幾高,除咗口感有少少唔同之外,味道都有d似真叉燒,掛包熱辣辣又軟熟,非常好味,值得推介!荷香籠仔蒸餅 $78一上枱真係有d嚇親,份量大到食唔晒要打包,荷葉只有嗅到香味,但滲入唔到飯度,只覺得似一般蒸飯,而味道方面,就有d似福建炒飯,係ok既就係唯一欠缺荷葉香。服務唔錯,而價錢又合理,下次都會再試其他餸菜。二人共消費:$187

酥炸芋絲餅 (5件) $28
酥炸芋絲餅 (5件)

招牌叉燒包 (跟掛包3個) $48
招牌叉燒包 (跟掛包3個)

荷香籠仔蒸餅 $78
荷香籠仔蒸餅

服務唔錯,而價錢又合理,下次都會再試其他餸菜。

二人共消費:$187
2016-05-05
2016-04-28 932 浏览
一向都好like e 間素菜, 直至尋日食lunch 就發覺唔妥, 叫外賣加抄菜三蚊, 一打開返盒發覺菜好多蟲, 多到跌到落隔離春卷都有幾隻, 唔係三四隻咁簡單, 去到每扒兩啖就見幾隻嘅地步, 最後都食唔落, 懷疑師父貪快完全無洗過菜, 希望負責人注意
2016-04-27
外卖自取