2016-01-17 907 浏览
這次去一蘭食拉麵是第一次,非常滿意。拍拖時和男朋友來食。門店特別明顯,有個非常大的標誌。裝修是很明顯的日式風格,齊整,素雅,質素高的很。杏仁豆腐非常順滑,很細膩,抹茶的清香和豆腐的細膩融合在一起,真的是入口即化的體驗,特別好食。食完餐后再吃豆腐,很是解膩。河豚拉麵的湯底非常香醇,麵條非常細,不過很是筋道爽滑。不過整體分量相對少很多。美中不足是叉燒肉感覺根本不夠入味。如果要配菜需要另加費用。整體算是還可以,沒多少驚喜,也算不上失望。
整體算是還可以,沒多少驚喜,也算不上失望。
题外话/补充资料: 用餐環境不錯,服務員很禮貌,隸屬很周全,整體上還是可以的,值的試食
2015-10-07
  • 杏仁豆腐
2016-01-15 914 浏览
我去嘅時間都已經唔系已經過咗飯食啦,二三點果陣,不過仲系排咗好耐下,有成十幾分鐘喇。入到去都未覺有未感覺,就係一般的拉麵店喇,不過看到菜單嘅時候就嚇了一跳,我只是食個面啦,使唔使咁多選擇啊,面嘅軟硬喇,加嘅料啦,湯嘅濃度喇,連蔥嘅顏色都要選一下,作為選擇困難者嘅我真係無言以對吖。不過可以咁樣DIY真係幾過癮喇,覺得好新鮮咯,不過美中不足嘅系,等我聽完電話之後,我隔豬隊友“好心”咁幫我選咗蔥,當我對著上面飄著蔥的面真係、、不過拉麵真係超好味啊,好勁道好爽啊、印象中我好似未曾食過咁好食嘅拉麵,湯又好好喝,壹D都唔會有快餐果鐘味精味出現,搭配嘅叉燒都好好味啊。不愧系一蘭拉麵,。仲有盐煮半熟蛋,那半熟仲可以見到蛋液在流動的蛋黃,真係充滿誘惑吖,好似系度不停咁對住人講:來咬我吖、來咬我吖、、於是,我咬了它、、這就是一隻蛋蛋的一生、、、
题外话/补充资料: 半熟蛋真心不錯,拉麵也覺得硬一點的比較好食、、好喇,個人愛好喇、
2015-12-31
  • 一蘭拉麵、鹽煮半熟蛋
2016-01-09 901 浏览
一直以為一蘭拉麵淨係可以一人一格分開坐,今次去左尖沙咀分店落到去一睇,完全唔同晒...同一般拉麵店冇太大分別,雖然唔洗孤獨食,但好似冇咗個特色其他野就大至相同,都係揀下湯嘅濃度,油膩度,要唔要香蒜/蔥/叉燒/醬汁同埋麵嘅軟硬度我就揀咗最濃味,同超硬麵條,其他野就咩都要少少,除咗蔥.另外,重加多咗隻蛋同木耳絲一蘭d麵真係好細碗...好彩我食量唔算大...岩岩好夠食...望向隔離枱...竟然連小朋友都要加個替玉...所以我對面戈位男仕加完麵都覺得唔多夠飽...今次揀咗超硬麵條,叫做有反d口感湯底就一般般啦....鹹...但唔覺得太香...最好食都係隻蛋...另外我地重叫多咗個豚肉,都幾香口,不過好多脂肪同好肥....而且份量又唔多...整體黎講真係唔多抵食
一直以為一蘭拉麵淨係可以一人一格分開坐,
今次去左尖沙咀分店落到去一睇,完全唔同晒...
同一般拉麵店冇太大分別,雖然唔洗孤獨食,但好似冇咗個特色
我就揀咗最濃味,同超硬麵條,其他野就咩都要少少,除咗蔥.
另外,重加多咗隻蛋同木耳絲
今次揀咗超硬麵條,叫做有反d口感
而且份量又唔多...
整體黎講真係唔多抵食
2016-01-04 1143 浏览
身在九龍區也想嘗一蘭,就到尖沙咀。由於好肚餓,一早已打算加麵底。湯底選擇了普通濃味,因個人不喜歡過濃。麵質就叫了普通,其他配料有蒜,蔥,叉燒和小辣醬。另外還有半熟鹽蛋和木耳。坦白講湯底是有點過鹹,但就不會太濃味。辣醬帶出整個湯底的豬骨味。叉燒夠薄,夠入味。粒蛋雖然不是流心,但是半熟同帶有少鹹,配上拉麵是將蛋味溶化在麵團入面。至於木耳就毫無味道,感覺像可有可無。至於加麵底,我選擇了麵質軟身,而由於湯已經凍左,味道當然是差左,麵質更加係變了硬身。始終覺得還是不加麵底較好。

ICHIRAN熱潮總算退下了,跟友人Countdown後已凌晨四時半,很餓,又不想吃翠華或茶餐廳,想起了一蘭是二十四小時營業的,我們又跑到尖沙咀吃麵去。Hardcore程度與在東京旅行時清晨跑到築地吃魚生無異。究竟清晨五時的一蘭是怎樣?兩個字:「覇氣。」好啦,進去又是怎樣?充滿Party後的後生仔女。人還是蠻多的,原來在場有幾多座位。First Impression是這兒是大家的深燒食堂。這還是我第一次試食一蘭拉麵。一蘭在日本的地位並沒有大家想像中那麽高,算是中等水平的店而已。原因是因為東京朋友較偏愛傳統的拉麵咬口麵質,一直聽說一蘭的麵是較幼較軟,不是傳統的拉麵。好,就讓我試試看吧。清晨時分就吃得清淡一點吧。湯底選了偏淡,加了清蔥,麵質中等,醬汁中等。結果......湯底濃度剛剛好,但中等的醬汁還是偏辣。麵質方面,這難道是中國風拉麵麽?!很軟新,沒什麽咬口,又想起了台灣拉麵。分別還是有的,但,這也實在太不像日本拉麵了吧!?九十八大元的一碗中國風日本拉麵,冗談……是不是不好吃?也不是的我還是很愛吃麵。但同樣QUALITY,市場上實在太多Substitute呀。(想起了東京的麵屋一燈,Qu
兩個字:「覇氣。」好啦,進去又是怎樣?

湯底濃度剛剛好,但中等的醬汁還是偏辣。麵質方面,這難道是中國風拉麵麽?!很軟新,沒什麽咬口,又想起了台灣拉麵。分別還是有的,但,這也實在太不像日本拉麵了吧!?九十八大元的一碗中國風日本拉麵,冗談……是不是不好吃?也不是的我還是很愛吃麵。但同樣QUALITY,市場上實在太多Substitute呀。(想起了東京的麵屋一燈,Quality實在是天與地的分別……)

一次已足夠了。
2016-01-01
2016-01-01 702 浏览
一蘭,本來想在日本之旅食可惜最後都無時間錯過了還是回來香港了結自己的心願是次去了尖沙嘴分店,本以為只有屋台原來那裏是分隔了屋台和只吃拉麵的區域在選擇困難症下終於選了濃湯普通油普通麵質小辣青白蔥可同時要求而不用加錢本身沒有蛋附送所以便加了一隻溏心蛋湯底確實很濃郁,加上蔥花顯得更香但普通油量都頗油膩不得不提一蘭的秘製辣醬汁辣度剛好,不會搶走唐辛子的香氣溏心蛋則剛剛好半生熟,質感很好不過麵條太幼,對我來說就不太合適了
一蘭,本來想在日本之旅食

可惜最後都無時間錯過了

還是回來香港了結自己的心願

是次去了尖沙嘴分店,本以為只有屋台

原來那裏是分隔了屋台和只吃拉麵的區域
在選擇困難症下終於選了濃湯普通油普通麵質小辣

青白蔥可同時要求而不用加錢

本身沒有蛋附送所以便加了一隻溏心蛋

湯底確實很濃郁,加上蔥花顯得更香

但普通油量都頗油膩

不得不提一蘭的秘製辣醬汁

辣度剛好,不會搶走唐辛子的香氣

溏心蛋則剛剛好半生熟,質感很好

不過麵條太幼,對我來說就不太合適了
2015-12-30 640 浏览
這裏系24小時營業,將近半夜11點來的,地方很好找有招牌引路。就像傳說中一樣人氣很旺,穿過小小陰暗的走廊,很多人在排隊,特別有深夜食堂的Feel,大概等了20分鐘才進來。大廳有很多小桌,選擇了清淨的小隔間,服務員送來菜單,才知道只有一種面,湯汁的濃度和辣度以及面的軟硬和配菜是可以自己選擇的。鐘意食辣就點了雙倍的辣度。上菜也是從隔間的小窗送進來,湯汁口感濃厚,配上細面,適合午夜裏暖身。最讚的是抹茶豆腐,抹茶口感真系好正,豆腐口感細嫩,入口即化。食面最好配上甜甜的溏心蛋,生熟程度剛好的雞蛋味道唔錯,香甜的味道在口中蔓延開,個人比較喜歡放在面裏一起食。
2015-12-24
2015-12-25 661 浏览
老友成日同我講一蘭拉麵有幾好食,我唔系幾鐘意食麵,都唔點在意,今日同老公出街經過,老公話想試下,唔知食咩好,就陪老公試下。裝修就一般,但好有日本feel。良久。。。待應見我唔知想點咩好,就好貼心咁同我講你第一次食就揀普通啦,後來我就揀左個普通既,所謂普通,但距個湯都幾濃,麵又都幾軟。上面仲有撒D蔥,整體味道算OK啦!老公點左個濃既,加左黑木耳,我試左啖睇下同普通有咩唔同,覺得就系相對鹹小小無咩特別,不過D黑木耳真系好爽口。老公話個麵真系好好食,下次仲要再嚟食,最後距仲嫌個麵太細啦,食完都唔夠飽,呃,無理由食多碗架,夜晚再宵夜啦。老公話呢度既抹茶杏仁豆腐好正,就點咗個,嗯,算距無介紹錯啦,好濃抹茶味,豆腐夠曬滑,好似食緊布丁甘,呢個我好鐘意,值得推介推介。呢個溏心蛋都唔錯,一啖咬落去都是紅心蛋黃,口感一流,正啊。
呢個溏心蛋都唔錯,一啖咬落去都是紅心蛋黃,口感一流,正啊。
2015-12-21
對於一蘭拉麵的印象,小妹剩係記得在銅鑼灣開設第一間分店時引起的迴響甚大,因為它是第一間在港24小時營業的拉麵店,當然又引來一窩風的排隊熱潮。一講起排隊小妹就怕怕,都係待熱潮過了再試吧!.最近原來在尖沙咀也開設了第二間分店了,位置就在棉登徑,一路走的時候已見到大廈上掛了大大個一蘭拉麵的紅色大招牌,相當顯眼呢! 一蘭就在棉登徑的地庫內,一路往樓梯向下走便是。.這分店的環境很大,座位滿多,更撇除了「自修室」的座位的設計,整個感覺不迫狹滿舒適,地下更有藍子讓客人擺放手袋雜物呢。.收銀處更放有不同味道的拉麵讓客人買回家自煮呢,就連拉麵碗也有。.如客人覺得口渴,可到這裡自行拎水呢。.說到缺點就是不太接收到手機的網絡信號,雖然餐廳也有提供WIFI給客人使用,剛好那天WIFI卻在維修中,所以用餐時間幾乎是連接不到上網,那便可以慢慢的享用這碗人氣拉麵了。.每個座位上都擺有「呼叫鍵」和迷你餐牌,但這呼叫鍵便不包括落單,客人需自行到收銀處落單付款!.落單紙上客人可選擇適合自己口味的拉麵,還可追加麵底和配菜等等。.小妹就叫了一碗天然豚骨拉麵 $89,揀選了濃味湯底,1份香蒜、叉燒、青蔥和硬麵條,而本身拉麵是沒
如客人覺得口渴,可到這裡自行拎水呢。
小妹就叫了一碗天然豚骨拉麵 $89,揀選了濃味湯底,1份香蒜、叉燒、青蔥和硬麵條,而本身拉麵是沒有配半熟蛋的,客人需自行追加;等了大約20分鐘便送來了。
天然豚骨拉麵
拉麵用上小妹喜愛的幼麵身,左邊放了青蔥,右邊側是叉燒;望上去湯底不是很濃郁那種,還在想會否不夠味呢?! 看來我的想法是多餘的,入口那股豬骨味道相當濃郁醇厚,質感卻是清爽那種,飲落比平時的拉麵湯底輕盈,負擔感沒這麼重;
麵條亦是我喜愛的硬身麵質,加埋青蔥食,再呷一啖底湯,好食!
叉燒是半肥瘦那種,質感豚腍頗入味。
釜醬汁豚肉燒 $58
用上半肥瘦的五花腩所製的豚肉燒,加上釜醬汁和紫菜,食落甜甜的,咬落油脂豐腴,味道甘香,好邪惡呢!
抹茶杏仁豆腐 $49
這客杏仁豆腐上放了一粒柯杞,下層綠色的係抹茶醬,之後便是杏仁豆腐。杏仁豆腐的質感滿滑溜,杏仁味不會很重,滿怕杏仁味的小妹都食到,唯那抹茶醬有點畫蛇添足,整體味道較一般,而且價錢稍高。
最後順道叫左枝脂解美茶 $39,順道消消脂肪,清清味蕾咁話。

天然豚骨拉麵
2015-12-19 624 浏览
OT完有種要自我安撫嘅感覺一路都無試過食,而家又過晒排隊潮,所以跑咗黎一蘭好彩唔洗等位,填完份"問卷",額外加咗隻半熟蛋,就等食一蘭個湯底名不虛傳,真係好好飲,好濃嘅豚骨湯!豚肉唔太入味,不過入口即融,口感幾好但係隻麵條我就唔太喜歡,太幼店內有免費水提供,點解要特別講,因為太多人唔知---------------------------回頭率:0/10 (好食嘅拉麵有太多其他選擇,一蘭相對好貴)
OT完有種要自我安撫嘅感覺
一路都無試過食,而家又過晒排隊潮,所以跑咗黎一蘭

好彩唔洗等位,填完份"問卷",額外加咗隻半熟蛋,就等食
半熟蛋
一蘭個湯底名不虛傳,真係好好飲,好濃嘅豚骨湯!
豚肉唔太入味,不過入口即融,口感幾好
但係隻麵條我就唔太喜歡,太幼

店內有免費水提供,點解要特別講,因為太多人唔知

---------------------------
$110 (宵夜)
其實真的久仰"一蘭"的大名很久了~~~在港開業了這麼久就是沒有的起心肝前來探訪一下它聽說它剛開業時, 那個人龍真的是長又長但熱潮散後, 我們再不用等多久就可以吃到今天終於與友提起一同來到尖沙咀一蘭戰戰吧~~~一蘭的鋪面比我想像中要大很多可能是在地下的闗係佔地真的很廣!!!!再加上它探用開放式以日本屋台型來設計真的很大!!!!!(我還探訪過它的洗手間)一樣是非常先進又乾淨呢~~環境這裡我比不錯的分數! 坐下后看看桌子上的小餐派點面的主要是一張紙而食物介紹就可以在餐派上看到原圖坦白說價錢比我想像中來得要貴而且食物選擇不多甚至可用少來形容....飲品如汔水熱茶這等大路東東約HKD 39,雞旦一只約HKD 14真的不便宜!!! 來一蘭當然就是要試其拉麵!這張是點拉面紙大家可以隨意選取心水材料的程序如湯的濃度, 油膩度, 香蒜和葸份量, 另外可以撇除叉燒(不過不會給回幾元你XD), 秘製醬汁的份量又或麵的硬度分納算仔細如想加其它配材如木耳等等就要加錢了就算不加其它配料這碗麵都要索價HKD 89! (未計加一) 大約過了十多分鐘麵來了!!!我是不論湯頭各方面都是全選普通的麵的份量我想一個女生約飽
其實真的久仰"一蘭"的大名很久了~~~

在港開業了這麼久

就是沒有的起心肝前來探訪一下它

聽說它剛開業時, 那個人龍真的是長又長

但熱潮散後, 我們再不用等多久就可以吃到

今天終於與友提起

一同來到尖沙咀一蘭戰戰吧~~~
一蘭的鋪面比我想像中要大很多

可能是在地下的闗係

佔地真的很廣!!!!

再加上它探用開放式以日本屋台型來設計

真的很大!!!!!

(我還探訪過它的洗手間)

一樣是非常先進又乾淨呢~~

環境這裡我比不錯的分數!
坐下后看看桌子上的小餐派

點面的主要是一張紙

而食物介紹就可以在餐派上看到原圖

坦白說價錢比我想像中來得要貴

而且食物選擇不多

甚至可用少來形容....

飲品如汔水熱茶這等大路東東約HKD 39,

雞旦一只約HKD 14

真的不便宜!!!
來一蘭當然就是要試其拉麵!

這張是點拉面紙

大家可以隨意選取心水材料的程序

如湯的濃度, 油膩度, 香蒜和葸份量,

另外可以撇除叉燒(不過不會給回幾元你XD),

秘製醬汁的份量又或麵的硬度

分納算仔細

如想加其它配材如木耳等等

就要加錢了

就算不加其它配料

這碗麵都要索價HKD 89! (未計加一)
大約過了十多分鐘

麵來了!!!

我是不論湯頭各方面都是全選普通的

麵的份量我想一個女生約飽7成

但是卻相當爽口彈牙!

湯頭是濃郁滋味的

亦能喝得出上大量豬骨來製成

喝後不會有狂灌水, 亦沒有太大味精感覺~~~

而麵上面的一小片紅是辣醬

個人覺得味道剛好

不過同行友人說辣了些

而叉燒方面約有二片

材料不算豐富

真的是湯頭和麵取勝呢~~

以近百元來說可以一試~
小吃方面, 我們點了餐派上唯一的小食-

釜醬汁豚肉燒~~~

上桌是一大碟的五花腩豚肉

肥豬肉部位入口很甘香

而且薄薄的一片很易入口

一塊當中肥肉和廋肉比例是8:2

所以因為健康問題

我都只吃半碟好了~~~

飲品方面不過不失

我點了乳酸飲品而友人選了一蘭茶~~~

二款都是HKD 39

難怪眼見點飲品的人不多~~~

乳酸飲品不會太酸

用來沖走豬骨的油膩感不錯

而熱茶亦有消滯之用~~

總括來說

一蘭這裡食物質素不錯

但選擇很少而且價位偏貴

是可一很少會再的選擇~~~

2015-12-02
庆祝纪念
纪念日
2015-12-11 1825 浏览
每逢聖誕佳節honey都總會忙於購買聖誕禮物,好多時為咗要盡快攞到某啲貨品,仲要專程去不同分店搜羅;尋晚收咗工去尖沙咀已經算係近,眼見佢每次都一袋二袋,跟得男友當然係自薦幫手拎野啦 !為慰勞XO仔,honey仲好有心地請食「一蘭」拉麵添,哈,唔講真係唔知麵店喺九龍有分店喎。尖咀「一蘭」位於地牢,拉開鐡門即可見到接待及收銀處,中央o既玻璃櫃架上陳列出多款精品,隨咗有即食拉麵之外,就連碗同T恤都有得賣,真係搞鬼 。右手邊同灣仔分店一樣有個「空席案內板」,顯示出座位吉滿狀況。正當小肥以為店內o既間隔會同灣仔一樣全為獨立式座位時,有禮o既店員就帶我地穿過「一蘭屋台」布巾,進入地牢飯堂。 原來為咗結群o既食客可以面對面一齊用餐,店子專登加插咗寬敞啲o既散座區,另一邊則保留為獨立式單卡位。點麵形式依舊,每位客人都要填寫自選o既湯底濃度、辣度、麵條硬度、配料等。歡樂時光喺飯堂食飯最適合就係啤一啤佢 !不過如果大家想健康啲飲水o既話,店內有個自助取水處,無限量供應淨化咗o既靚水 ,極之清甜解渴。兩口子黎食晚餐,見到餐牌咭上有個「釜醬汁豚肉燒」好似幾吸引,所以就叫咗客黎試。 釜醬汁豚肉燒(
一蘭即食拉麵
一蘭即食拉麵
歡樂時光喺飯堂食飯最適合就係啤一啤佢
支裝啤酒
,極之清甜解渴。
靚水
釜醬汁豚肉燒($59):豚肉燒乃肥瘦均勻o既五花腩,香軟腍滑,夾上紫菜食分外鮮甜惹味
釜醬汁豚肉燒
餐桌上有個呼叫鍵,食客有任何需要可隨時搵到服務生,想追加食物可真超級方便。
紙巾同牙籤都擺放喺牆上,餐枱有更多空間,感覺都好衛生。
一蘭拉麵
($89):一蘭拉麵水準仍然高企,湯底香濃且可選唔油膩,超硬麵條韌度夠,份量足,叉燒都好夠軟薄
身為「一蘭」粉絲o既小肥當然係連最後一滴都唔放過啦
翻閱餐牌,發現食店有甜品食,XO仔好自然地就追加咗客「抹茶杏仁豆腐」。
抹茶杏仁豆腐($49):杏仁豆腐清涼軟滑,面頭綠色o既抹茶汁甜濃得黎都好討好,好啱細佬口味。
抹茶杏仁豆腐
「一蘭」由一間快餐式拉麵店擴展成地牢式飯堂,感覺依然隨意,但又不失舒適衛生,老板當真好有生意頭腦!
2015-12-10
支裝啤酒
靚水
2015-12-08 340 浏览
今日係尖沙咀收到,聽到同事講一蘭係棉登徑果邊開左間新分店,我緊係即刻走去朝聖下喇。一去到棉登徑就見到個大招牌。去到個門口紅當當咁好鬼搶眼。一去到見到人唔算多,唔洗等就有位。之後入到去位我同朋友緊係即刻寫紙叫野食。釜醬汁豚肉燒豚肉切得比較薄,入口幾粗糙,而且有點肥,不過唔算太咸。拉面,我叫左個濃湯底,同埋超硬面底,面入口有點口感但又唔會韌,個人覺得個湯底濃小小會惹味啲,將啲配料放入濃湯底裡面一齊食超正。抹茶杏仁豆腐呢個甜品入口好滑溜,杏仁味好夠,不過杏仁味掩蓋左啲抹茶味,感覺好杏仁豆腐花咁。。。脂解美茶食晒所有野之後,我緊係喝番呢枝野飲喇,呢枝脂解美茶感覺好解膩,真係好舒暢,不過有啲貴囉,成39蚊一枝。。。
一去到棉登徑就見到個大招牌。
去到個門口紅當當咁好鬼搶眼。
釜醬汁豚肉燒
豚肉切得比較薄,入口幾粗糙,而且有點肥,不過唔算太咸。
脂解美茶
2015-12-07 758 浏览
食拉麵要排長龍、相信只有香港先咁誇張。一蘭自插旗香港己風魔一眾粉絲、通宵排隊都係為了一碗麵。在日本我嚐過無數次、跟本不用排隊、如要等上10分鐘以上都不須預我了。今日行經棉登徑見門外沒人排隊、一於撞下運氣、好彩即時有位、可能6時尚早啦…!Lucky!釜醬汁豚肉燒醬汁不會太濃、醃製時間恰到好處。肉質軟熟、肥脂位比例上少。 加少許辣粉更顯滋味。拉麵基本上味道跟日本差不多、沒太大分別。麵條幼細疍味香濃、掛汁力高。我要求秘製醬汁辣度剛好、辣而醒胃。二片义燒略為單薄了。湯底散發出豬骨的香濃。原味乳酸不知為何食拉麵飲凍品是最適合的。可能一冷一熱、互相配合。抹茶杏仁豆腐杏仁香味突出、質感滑嫩。抹茶醬汁並沒有苦澀味、反而提升了口感。門口位置是售賣區、有紀念品、拉麵、T shirt等等。每次我去日本時指定會買柚子味冷麵、現在香港有售、就不用山長水遠買回來了…太好了!
食拉麵要排長龍、相信只有香港先咁誇張。

一蘭自插旗香港己風魔一眾粉絲、通宵排隊都係為了一碗麵。

拉麵

基本上味道跟日本差不多、沒太大分別。

麵條幼細疍味香濃、掛汁力高。

原味乳酸

不知為何食拉麵飲凍品是最適合的。可能一冷一熱、互相配合。
原味乳酸

抹茶杏仁豆腐

杏仁香味突出、質感滑嫩。

抹茶醬汁並沒有苦澀味、反而提升了口感。
抹茶杏仁豆腐

門口位置是售賣區、有紀念品、拉麵、T shirt等等。

2015-12-04
2015-12-02 844 浏览
還記得有一段時間一蘭在香港掀起排隊人潮, 不分晝夜也有人排隊等入座, 的確很厲害, 但我每次也只是一人路過, 真的不想獨自在街頭呆企, 總覺得一人企的時間會過得特別慢, 雖知是心理作用, 但總是不想, 難得今次有朋友願意相伴, 大家也有心理準備罰企30分鐘以上, 那一齊去吧!選了位於尖沙咀的分店, 轉角位已看到一個巨大的指示牌高高掛, 轉一個小彎便看到紅通通的門面, 正中掛上大大的招牌, 樓梯旁掛了介紹麵店的資料。沿樓梯往下, 拉開兩道重重的大門便看到一位招待員, 並沒有見人龍。看來我倆策略是對的, 大約6:00pm便來到, 大家都未到吃晚餐時間, 不用久等, 太好了!招待員先問我倆想選坐 “一蘭屋台”, 還是 “味集中”。 “一蘭屋台” 燈光柔和, 地方寬敞, 設有多張二至四人的摺枱, 日式的裝潢, 如置身於日本中; 而 “味集中”是個人counter座, 多是為孤身隻影人仕而設, 獨自快樂, 但今日既然有朋友陪伴, 獨樂樂不如眾樂樂, 選 “一蘭屋台” 更有氣氛。初到貴境, 當然要細心觀察四周環境。四處掛上印有“一蘭屋台” 的布簾, 牆上貼了多張介紹各菜式的海報, 亦裝有數部電視。
初到貴境, 當然要細心觀察四周環境。四處掛上印有“一蘭屋台” 的布簾, 牆上貼了多張介紹各菜式的海報, 亦裝有數部電視。設有一個自斟水台, 旁邊放了水杯, 全自助形式。
一般的拉麵店枱上多配有昆布醋、七味粉、漬物、芝麻等配料, 但這裏通通都沒有, 只有一本設計成扇子般的餐牌和一個鵝蛋形的呼叫器, 如有需要便按按它吧!

入座前, 店員便派每客人一張點選紙, 坐下細細看, 逐一挑選。湯的濃度為普遍;油膩度要清淡, 怕忍不住喝光全碗會太飽滯。配料要普通份量的香蒜, 必要白蔥青蔥, 相信吃起來會清香一些, 而叉燒當然不能少。秘製醬汁是以唐辛子為基調, 本想要8倍, 但因第一次來一蘭不知辣度如何, 最終也卻步, 只選3倍, 而麵硬度為普通。

釜醬汁豚肉燒
拉麵只有兩塊叉燒又怎能滿足, 來一客釜醬汁豚肉燒 Premium Sliced Pork -Kamadare Style- ($59)吧!一客約有六塊, 塊塊大小相若, 頂部中央放了紫菜幼絲, 另配備了一蘭特製的赤胡椒粉
挾起一片仔細看看, 油光亮澤, 肥瘦相隔, 約有五層, 肥瘦分佈尚算平均。咬一口, 油潤甘香, 吃至滿口油香, 肉質腍嫩中帶微爽, 烹調得挺入味, 鹹香的味道已吸引。
但亦要試試加入赤胡椒粉, 的確添加肉香, 稍稍香辣, 吃得更加滋味。

抹茶杏仁豆腐
細看宣傳海報, 原來這客簡簡單單的抹茶杏仁豆腐 Matcha Annin Tofu ($49)在顏色選材上亦花了心思, 皆因綠色抹茶、紅色的枸杞 和黑色的容器, 正正是一蘭標誌的代表色。
其口感極之滑溜, 差不多一入口已滑入喉中, 啖啖杏仁香。雖面層淋上抹茶醬, 可惜抹茶味和豆香並不突出, 幸兒甜度合宜。整體來說, 味道一般, 份量略為少, 以此定價來說有點高。

脂解美茶
拉麵的湯味道的確很濃郁, 令人忍不住口, 但喝至有些溜滯, 看見有一款脂解美茶 Shikaibicha- ICHIRAN's Original Blended Tea- ($39)飲品, 單看其名字, 好似又能解油脂, 又有健美之用, 一於就叫它試試吧! 樽身包裝膠紙印上 “一蘭” 的名字, 可能是獨有的品牌, 大部分也是日本字, 只看得懂成份中有綠茶 烏龍茶。色澤呈深啡, 茶味香濃, 亦存麥香, 喝後有回甘, 甘香留待口中, 它的確有助消滯解膩, 選很好!

走往付款處埋單, 發現有不少產品供客人選購, 有不同醬油、拉麵碗、杯墊, 當然不少得一盒盒即食拉麵, 但我沒有購買, 因為有很多朋友都跟我說過, 香港一蘭雖美味, 但去過日本的一蘭就知那種味道是難以取替, 日本一蘭真是不同嗎? 看來如有機會飛往日本必要一試, 雖此刻不知, 但只知買了這盒即食拉麵回家, 由我自煮一定知道香港的一蘭味道是難以取替, 哈!

2015-11-28