2016-09-12 510 浏览
慕名已久, 飲食雜誌同友儕都吹噓如何好食, 令愛吃日本麵的我總想一試。今日下午4點路經, 見到門口有一大班人, 即時想走人,好彩睇清楚佢哋全部都係訓練員, 咁先有機會比我試下一蘭。點了超硬麵, 不用一會已送到, 呷一口湯與辣醬, 別一口麵條, 心情馬上低落。麵太幻、要超硬但其實係完全唔係果一回事、料頭少,唯一可取都只有那湯底, 但索價98, 呢碗湯超級貴, 所以都係無下次, 唔會再花錢係呢間吹大咗嘅日本麵店。

2016-09-12
2016-09-09 629 浏览
仲記得"一蘭"新開既時候排隊排到癲左, 到依家熱潮冷卻左先去食就梗係唔使等位啦.一坐底店員就放低左張紙, 冇其他嘢, 只有麵! 因為我係第一次黎食, 又冇做下功課先黎, 所以我都唔知佢碗麵包咩料. 上半張紙係選擇題, 我好乖咁 O 左應該要 O 既 item. 下半張係 optional, 但係我對住佢有 D D 疑惑.... 好似係西九果間日本人開既日本拉麵舖都基本有半隻蛋+一塊紫菜+一個麵+一碗湯放晒係一個碗入面, 咁我就諗再 "追加" 我咪要食 "一隻"蛋? 諗諗下又覺得如果再追加蛋同紫菜食碗麵咪要成百三蚊?! 2個字即刻係個腦度左出黎! 但係我又好想飲抹茶, 所以最終就只係叫左碗麵同抹茶綠茶算喇.落左單後首先黎左杯抹茶, 跟左一舊淡奶同包糖, 飲左一啖只係好普通既綠茶, 加左淡奶之後更加淡味, 真係唔加好過加!等左一陣碗麵終於上枱喇, 一放低就聞到好香既豬骨湯味, 飲一個湯又真係好好飲, 唔係太鹹, 夠晒味. 個麵亦都 OK. 總括黎講一試無防, 但係百四蚊食個冇乜特別既拉麵同抹茶..... 我諗只此一次囉!

一坐底店員就放低左張紙, 冇其他嘢, 只有麵! 因為我係第一次黎食, 又冇做下功課先黎, 所以我都唔知佢碗麵包咩料. 上半張紙係選擇題, 我好乖咁 O 左應該要 O 既 item. 下半張係 optional, 但係我對住佢有 D D 疑惑.... 好似係西九果間日本人開既日本拉麵舖都基本有半隻蛋+一塊紫菜+一個麵+一碗湯放晒係一個碗入面, 咁我就諗再 "追加" 我咪要食 "一隻"蛋? 諗諗下又覺得如果再追加蛋同紫菜食碗麵咪要成百三蚊?! [好貴] 2個字即刻係個腦度左出黎! 但係我又好想飲抹茶, 所以最終就只係叫左碗麵同抹茶綠茶算喇.
2016-09-09
2016-09-06 474 浏览
已經唔係第一次黎食一蘭,久久試一次依然覺得味道不錯。今次試左濃湯,5倍辣,湯幾濃下過本人都係中意普通湯,5倍辣味都唔會好辣,但食落幾好味。下次要試下更辣嘅先不過價格真係稍貴,所以都係久唔久食一次好。
不過價格真係稍貴,所以都係久唔久食一次好。
2016-09-01 761 浏览
水要自己斟, 紙巾要去牆邊自己拎。咩調味料都冇, 可能你想我食原味, ok, 我算。拉面, 面冇問題, 湯, 勁味精, 食完超級頸渴, 蔥花ok. 豚肉超薄切, 2小片冇啦, 係呀, 冇啦, 咩都冇, 冇蛋冇紫菜冇木耳, 想要? 蛋$14, 木耳$12, 3片豬肉$22, 加蔥12, 加麵$19咩都唔加就盛惠$89, sorry, 唔記得左加一, 收你$98, 多謝!
水要自己斟, 紙巾要去牆邊自己拎。
咩調味料都冇, 可能你想我食原味, ok, 我算。
2016-09-01
2016-08-12 1686 浏览
多年前到日本旅遊時食過當地的“一蘭,其湯底跟麵質美味到令人難以忘懷!一蘭是日本知名拉麵之一,遠近馳名!其實有關一蘭進駐香港已非最近的事,細細數數都有幾個年頭了,記得最初轟動到上了新聞,排隊排數小時不在話下,長龍更橫跨兩街!到底現在的一蘭水準還是一樣嗎?比較一下!•豚肉拉麵,豚肉依舊滑嫩,麵質依舊爽口彈牙,唯獨湯底失去舊有的味道,沒那麼香濃,唐辛子秘制調味不突出!•食拉麵伴上溏心蛋簡直絕配,做溏心蛋最重要是拿捏煮蛋時間,因為對於成品流心與否很關鍵性!“新不如舊?舊不如新?“新與舊究竟哪一個比較好呢?
一蘭是日本知名拉麵之一,遠近馳名!

到底現在的一蘭水準還是一樣嗎?
比較一下!

“新不如舊?舊不如新?
“新與舊究竟哪一個比較好呢?
2016-08-08 1178 浏览
1.冇 service 又加一; 2. 碗拉麵勁加味精, 食完超口渴, 3. 叉燒勁肥, 4. 碗麵已經要 $88, 但塘心蛋要再加 $22 才有, 最後碗麵要成 $1255. 地方陜窄又嘈好窄6. 排隊要排兩次好失望一蘭可以那麼難食
1.冇 service 又加一;
2. 碗拉麵勁加味精, 食完超口渴,
3. 叉燒勁肥,
5. 地方陜窄又嘈好窄
6. 排隊要排兩次
好失望一蘭可以那麼難食
2016-07-24 1607 浏览
以前食覺得麻麻,可能因為我好食得辣都好鐘意辣所以覺得佢唔夠味後尾聽朋友介紹叫5倍以上,好味到返唔到轉頭!😻😻雖然係辣粉 但唔知點解個辣粉入味到麫都有味,睇得出佢地呢隻辣粉既賣點另外我叫普通濃味同油膩,拉麫偏軟,呢啲方面都好出色好符合我口味!份量黎講係適合一般女仔,男仔通常都起碼要加半底哈哈
後尾聽朋友介紹叫5倍以上,好味到返唔到轉頭!😻😻
份量黎講係適合一般女仔,男仔通常都起碼要加半底哈哈
2016-07-08
$100 (宵夜)
2016-07-21 1044 浏览
我對此店印象很差, 一碗麵很貴, 連加一要98元, 但麵很少, 一陣就食完, 根本不夠一個大人食, 又冇雞蛋, 冇紫菜, 叉燒很簿, 不是傳統日本拉麵的厚叉燒, 冇茶, 檯上冇任何調味料, 可以加麵, 但又要加錢, 我認為此店根本不尊重客人, 我以後也不會再光顧 !!!
2016-07-21
2016-07-20 756 浏览
食過甘多間拉麵,最愛都係一蘭,每星期更要食返餐,吾係就成身吾舒服,好似上左引。一蘭的拉麵優點是可以自己選擇湯低的濃度,辣度等,全部為每個客度身訂做。最愛佢地的豚骨湯低,濃而不「溜」而且飲完吾會口渴。仲有D麵好彈牙,好有口感叉燒就嚴少左D,但我每次都會加多份,所以補返不足之處。

叉燒就嚴少左D,但我每次都會加多份,所以補返不足之處。
2016-07-16 535 浏览
I love that there is an Ichiran here in Hong Kong. It's a lot more spacious than the one I went to in Shibuya which is a plus!!! It's my second time here, and I barely had to wait. 5 minutes? But I do come after lunch time to avoid the possible craziness. I'll be coming here another time or two before I go back to the states. But I think level 6 spiciness is as high as I can go... Level 3 may be spicy to those who don't eat spicy but I had to kick it up three notches. I always get strong flavor, ultra rich, one garlic clove, green onions and sliced pork!! I love the flavor and kick this ramen has.
2016-07-16
2016-07-06 656 浏览
一蘭裡邊燈光比較溫馨,透著淡淡嘅文藝感,比較日式feel嘅裝修。座位有一人嘅卡座同可以面對面坐嘅一般檯,如果係一個人推薦一人嘅卡座比較有feel,隔離嘅人都睇唔到你食嘢嗰陣嘅衰樣吖。呢°食個拉麵,真係完全選擇自己嘅愛好,麵嘅軟硬°,湯嘅濃度,蔥嘅有無,油嘅多少,醬汁叉燒嘅有無等、妳鐘意點樣就點樣,比較人性化。麵來到飲啖湯真係覺得胃口大開吖,湯好有湯味,好甜,都話一蘭最拿手嘅就係湯底,果然冇講錯,咁樣嘅湯底,點會麵唔好食吖!麵黃色幼幼地,彈性唔錯!叉燒麻麻地,整體上講係一碗好麵。抹茶豆腐,個樣好靚,但係細細一件,比較爽滑,不算驚艷!
2016-06-30
  • 抹茶杏仁豆腐
2016-07-05 810 浏览
最近 viutv的綠豆 我看得入迷其中一幕 大衛與Diamond 到一蘭邊吃拉麵 邊數說自己的感情事看罷 我也想來一碗一蘭-一蘭 天然豚骨拉麵大衛說:「嚟得一蘭 其實食黎食去都系嗰啲選擇」是對的 只少我是這樣每樣吃的辣度 蔥量 追加的紫菜 每次都是點相同的豚骨湯底 喝下去依然是濃厚的 再配上有唐辛子在內的秘制醬料 令湯底帶點辣 帶點刺激 每次都忍不住要喝光光而麵條配上這個湯底是無敵的 兩者可說是最佳拍檔薄薄的叉燒 帶點肥肉 吃下去會有點油香 令每一口面的味道再昇華了點再把紫菜狠狠的浸進湯內 連湯一口吸進口內無名的幸福感湧上心頭-或許 很多人會討厭連鎖拉麵店的一式一樣或許 覺得香港的一蘭總不及日本的一蘭好但能在香港吃到日本的味道 而水準亦能保持穩定所以才會久不久就想一個人去吃一蘭-
最近 viutv的綠豆 我看得入迷
但能在香港吃到日本的味道 而水準亦能保持穩定
所以才會久不久就想一個人去吃一蘭

2016-07-04
2016-07-01 589 浏览
一蘭一開果陣想食都要排兩個幾鐘,我就無甘好心機,等兩個鐘食十分鐘就為左個麵,我就揀左零晨時間去,大把位,等都唔洗等,佢裡面得一款味食,最多加下蛋加下紫菜或者揀個麵煮得硬定軟d,我就揀左個適中,食落煙靭彈牙,湯夠濃郁,肉我覺得少左d,(不過可以另加多份肉的)
2016-07-01 361 浏览
對於食麵我沒有太大要求,但當我試過呢間餐廰之後,以前食麵貪方便,不會太講究,食完呢碗麵之後,大大改觀了…能做到麵彈牙爽口是一藝術,也是對食客的誠意,這裡做到了…湯底很出色,不是味精配料,聴説是用大量豬骨煲很久的高湯色香味齊!
能做到麵彈牙爽口是一藝術,也是對食客的誠意,這裡做到了…
湯底很出色,不是味精配料,聴説是用大量豬骨煲很久的高湯

色香味齊!
2016-06-11
2016-07-01 292 浏览
門外看似冷冷清清,進去下去後才知道,大排長龍,等了差不多半個鐘 真的是酒香不怕巷子深店員每人給一張菜單,拉麵是89HKD/份,可以再菜單上選擇合適自己的口味:湯底濃度和油膩度是否要加香蒜、蔥、叉燒、秘製醬汁還有選擇面的軟硬度下面還有加單的,男士可能需要加面 分量對於女士是夠的和朋友都要了半熟鹽煮蛋和抹茶杏仁豆腐 也是最先上這兩樣抹茶杏仁豆腐# 49HKD 賣相就一般啦 口感吃起來像布丁 不過抹茶味很濃 略帶點苦 我的菜 非常喜歡這種口味杏仁味都蠻濃的 總體不會甜膩 朋友非常喜歡 抹茶和杏仁他都很愛 個人不怎麼喜歡杏仁的味道都可以接收到分量不大 一人一份可以吃完 值得一試

湯底濃度和油膩度

是否要加香蒜、蔥、叉燒、秘製醬汁

還有選擇面的軟硬度

下面還有加單的,男士可能需要加面 分量對於女士是夠的

和朋友都要了半熟鹽煮蛋和抹茶杏仁豆腐 也是最先上這兩樣

分量不大 一人一份可以吃完 值得一試