2008-11-18 28 浏览
正值栽員潮~所以四出搵食之際都會諗下抵唔抵食呢個因素~現在到年尾都應該唔會改變呢個飲食策略!! !! 實行要搵又平又好食嘅野~(如果大家有咩好推介記得話我知道!!)呢晚係旺角睇完戲, 望下個鐘~ e~ 九點幾~ 一於去試下有七五折嘅magic cafe依舊被為食之tamama跟上~ menu很大本!~ 菜式令人花多眼亂~選擇了三文魚黑松露天使麵($5x) + 朱古力心太軟 + 桂圓特飲~加甜品同轉特飲都係要加錢~ 好似係分別加$20和$8~~天使麵好清淡~如果你口味濃嘅話唔好選呢樣~中品呢度嘅特飲真係幾好~ 值得嘗試~桂圓味濃郁之餘又唔假!另叫了小食煎鴨胸釀鵝肝($3x)~ 呢個價無咩高要求! 是可以的~心太軟w/忌兼~ 朱古力幾濃~配合忌兼齊吃口感更幼滑!唔好以為叫左好少野~ 一向大食嘅tama都話飽~兩個人食你估幾錢~? 就係台灣最高個棟大樓嘅層數~剩係個價錢就知~ 真的~一試無妨!!!
正值栽員潮~所以四出搵食之際都會諗下抵唔抵食呢個因素~

現在到年尾都應該唔會改變呢個飲食策略!!
!!

依舊被為食之tamama跟上~

menu很大本!~ 菜式令人花多眼亂~

甜品同轉特飲都係要加錢~ 好似係分別加$20和$8~~

天使麵好清淡~如果你口味濃嘅話唔好選呢樣~中品

呢度嘅特飲真係幾好~ 值得嘗試~桂圓味濃郁之餘又唔假!

心太軟w/忌兼~ 朱古力幾濃~配合忌兼齊吃口感更幼滑!

唔好以為叫左好少野~ 一向大食嘅tama都話飽~

兩個人食你估幾錢~? 就係台灣最高個棟大樓嘅層數~

剩係個價錢就知~ 真的~一試無妨!!!
(非会员)
2008-11-15 25 浏览
第一次寫食評,今日行過郎豪坊..同我朋友行過天機棧,看見環境ok,想試試,不過沒位,所以等到21.30才入去,頭盤鴨胸,一般.主菜龍蝦汁天使面,好味道!甜品都不錯..心太軟,..不過侍應送過來穿左..飲品真是不錯,水蜜梳打,我朋友的特飲唔係太甜唔會無味,不錯的,侍應服務一流,下次一定會再去..推介.good
  • 天機棧的特飲
2008-11-08 13 浏览
與朋友晚膳。前一天訂了枱,店方表示若有需要,八時前要交枱。裝修只屬一般,而且環境太暗。枱與枱之間都幾迫。不過剛入座的時候(約六時半)還沒有太多人,所以也不算不太侷促。食物方面選擇頗多,扒類、意粉、「焗之系列」、沙律等一應俱全,Set dinner價錢由$60-$100不等。湯:是夜有雜菜湯、南瓜湯、田螺忌廉湯。選了田螺忌廉湯,忌廉湯濃淡適中,仲有四至五粒田螺,都算真材實料!蒜蓉包:細細片,不過蒜蓉味唔多夠。龍蝦汁海鮮天使麵:材料非常豐富,有蝦、青口、蜆、三文魚。蝦雖然唔太爽口,不過好有蝦味;青口有兩大隻;蜆就細隻d,而且有沙;三文魚都唔錯。天使麵煮得剛剛好,不會太糊口。Overall都好滿意,值得一試。熱咖啡:好香濃,又夠熱。心太軟:其實已經好飽,不過真係好想試,所以同朋友share一個。一打開,大量朱古力漿流哂出黎。d朱古力漿都幾甜!佢個心太軟真係做到外脆內軟,同埋內外都keep到好熱。心太軟旁邊有少量忌廉,配朱古力漿都幾夾!一個人食太飽,二個人share一個就啱啱好!成餐飯最滿意係呢部分!服務ok。侍應收碟都幾快,又會不停加水。叫我地交枱既時候都好有禮貌,叫我地唔駛急,坐多三個字都

蒜蓉包:細細片,不過蒜蓉味唔多夠。
熱咖啡:好香濃,又夠熱。

服務ok。侍應收碟都幾快,又會不停加水。叫我地交枱既時候都好有禮貌,叫我地唔駛急,坐多三個字都冇問題。

為了心太軟,我一定會再黎!

• 心太軟; 龍蝦汁海鮮天使麵
2008-11-03 9 浏览
因為朋友推介, 昨天親臨這裡一試!! 這裡的燈光暗暗的,檯上放著小蠟燭,氣氛算不錯!主菜方面,我點了set dinner 的鮮三文魚黑松露天使麵和紅酒伴鴨肶飯,前者的配汁很有水準, 三文魚也很鮮味,但三文魚的份量略少.而天使麵的口感亦算一流. 至於後者的紅酒伴鴨肶飯,給我的感覺有點像吃中式餐廳的油雞肶飯,但是配有帶點甜味的紅酒醬汁,感覺很特別,這道菜結合了中西菜式的元素.另外一讚是set dinner附送的龍蝦湯,濃烈的龍蝦味滲入我的味雷,配以香脆可口的蒜容包,令人食指大動!最後要值得一提的是甜品心太軟,當用刀一切開,香濃的朱古力醬就如噴泉般湧出,那些朱古力醬味道適中,味道不算太甜 由於整晚播劉華的音樂,令我覺得與浪漫的氣氛有點格格不如.如果餐廳可以選擇播放外國歌曲,便比較 perfect !
因為朋友推介, 昨天親臨這裡一試!!

• 三文魚黑松露天使麵
2008-11-02 8 浏览
今日睇左開飯介紹,同男友就試下...頭盤就食左巴拿馬火腿蜜瓜同田螺酥盒~~男友一食就話好食~~特別係個酥盒~~主菜就食左羊扒同鵝肝牛扒~~不過就無乜特別個湯就飲左雜菜海鮮湯同南瓜湯~~好好味~~到左甜品...就梗係試左心太軟啦~~果然無介紹錯~~下次可以再食~我就食左個apple酥~~都ok!!!整體0黎講我地用左$270食左一個都5錯0既dinner~~環境都幾好不過可以5放d廣東歌,放一d浪漫d0既歌會好d!!!!
今日睇左開飯介紹,同男友就試下...
頭盤就食左巴拿馬火腿蜜瓜同田螺酥盒~~
男友一食就話好食~~特別係個酥盒~~
主菜就食左羊扒同鵝肝牛扒~~
不過就無乜特別
個湯就飲左雜菜海鮮湯同南瓜湯~~好好味~~
我就食左個apple酥~~都ok!!!
2008-11-01 2 浏览
9點半後有75折, 真係啱晒夜收工的人叫了個雜菌三文魚天使面: 好好好好味, 真係十個好味, 啲面唔會太腍,要記住咁幼身, 煮都有一定難度, 但呢個啱啱好, 啲每條面都被啲汁包住, 真係好味, 都有幾多魚, 不過唔知點解仲有隻青口同白色既魚, 可能唔夠三文魚, 所以比其他?? 不過都好,唔使咁悶黎呢到食係為左試個心太軟, 正到暈呀, 我未食過個皮咁薄架, 入面的漿一吉就爆晒出黎啦, 如果啲朱古力味再勁的就仲好, 不過都真係好好味架啦, 全程係咁話好味, 仲話自此要四處尋覓好味的心太軟呢~~至於其他配角就麻麻, 羅宋湯無乜味, 個多士放太久有點un, 飲左杯無薄荷味的薄荷檸檬七喜~~
9點半後有75折, 真係啱晒夜收工的人

原來就左朗豪坊附近, 自己又遲到, 幸好舊同事可以在商場逛逛, 肌腸轆轆加快腳步, 點菜後再詳談近況.2人套餐 :頭盤-鵝肝及火腿蜜瓜 (前者較後者好味, 只因吃過黑毛豬被寵壞!)湯-磨菇湯 (夠熱, 沒有用罐頭湯, 再配合蒜茸飽, 正!)主菜-牛扒配意粉 (當然不會用美國牛肉, 但好在沒有用鬆肉粉, 有肉味之餘又燒得香!)甜品-朱古力心太軟(流心效果一流, 朱古力味香濃, 另加8元配維記雲呢拿雪糕, 若可自攜HD就PERFECT!!)整體來說, 好過很多所謂的西餐廳, 尤其推介牛扒及朱古力心太軟, 2百多元的2人餐用DBS仲有折扣, 你話去邊度搵? 我會再來也不要去什麼扒X之王, MR STEAK等等! 當然, 這裡是吃食物, 環境介乎茶餐廳及港式西餐廳, 還有點點油煙味! 最頂癮的是BAR檯旁放著港式紅封面的運程書
2人套餐 :
  • 牛扒
  • 朱古力心太軟
2008-10-24 26 浏览
寄情工作之餘, 相約了朋友吃個中午飯, 選了個旺區! 中午時分選既係套餐, 二人各自叫了中湯 + 牛柳餐 + 奶茶, $48, 青紅蘿蔔在西餐廳出現有點奇怪, 但朋友反而鍾愛中湯, 眼見有點淡色, 朋友形容牛柳幾腍, 幾好食, 分量少, 奶茶一定唔得, 只有茶餐廳先做得出色!羅床湯 + 香煎龍利柳龍蝦汁意粉 + 蔓越莓汁, $38, 近排喜愛了 cranberry, 因為特別有益, 龍利柳幾腍, 意粉麻麻!最後二人套餐加十蚊分享了蘋果酥及心太軟, 兩個都熱辣辣...前者略甜, 但酥皮脆脆, 心太軟...個朱古力心會漏, 但太液體了, 講真...唔係好 rich, 不過, 只加了十蚊, 仲要求啲咩...可能夜晚會精緻一點吧!中午時分都幾嘈, 不過服務唔錯, 晚飯會唔會好啲呢?

中午時分都幾嘈, 不過服務唔錯, 晚飯會唔會好啲呢?
龍利意粉
牛柳
蘋果酥
蘋果酥
(非会员)
2008-10-20 10 浏览
同女友兩人叫左一個白汁吞拿魚闊麫,一個黑松露菌汁三文魚天使麫,一個朱古力心太軟.原來黑松露菌汁都只係白汁,攬到兩個麪都係白汁, 但都ok.朱古力心太軟幾好味,唔算好甜。但今次個劣評係講服務,真係差得緊要: 星期一晚7:20入坐,食到約8:45, 杯凍o茶都未飲完,突然比張單埋黎,我都覺得奇怪,我都無叫埋單。但當時有幾張枱(包括鄰枱)同時埋單,我仲以為可能佢誤會左。點知個侍應對隔離枱個客講: 有人卜左枱,所以要埋單。如果係咁, 咁點解個侍應唔同我地講就飛張單埋黎??當我找錢時, 我一毫子都唔比佢, 將一分一毫都拿走時, 個侍應個態度仲好唔耐煩,仲響我側邊長長噴左啖氣出黎,好似好唔妥咁。喂,貼士唔係老奉要比個喎,咁既服務, 一毫子都比唔落手啦!!食飯仲要受氣,你去埋我份!!!
原來黑松露菌汁都只係白汁,攬到兩個麪都係白汁, 但都ok.
朱古力心太軟幾好味,唔算好甜。
食飯仲要受氣,你去埋我份!!!
  • 朱古力心太軟
2008-10-13 4 浏览
找了一會兒…本來以為E2出口,但卻是E1…以免沒有位,較早幾小時前已訂位,不竟也是星期日嘛!我們大約6時半到,只有兩、三台客,但已經很吵環境舒適,氣氛不錯,都不是很黑嘛!播著郭富城的concert,喜歡小蠟燭,每台都不同款欣賞那用木做的menu,以為很大但卻那麼小order二人晚餐 + 晚餐精選餐湯 吞拿魚cream soup 意大利雜菜湯 頭盤鴨胸釀鵝肝沙律 牛油果蟹肉他他 main course海鮮意大利香草炒扁意粉 [ 比想象中遜色,很普通,配料的確很多種類,但意粉很硬以及乾身,加上少汁,如果多點汁會較好]三文魚配牛柳 三文魚天使麵 Dessert 甜品]蘋果酥 香蕉 餐飲熱咖啡 友人大讚!漫天飛雪 成份波蘿,乳酸,荔枝,雖然未飲過,但亦好高評價!趣事當友人都叫了餐飲,當我想說但又考慮時,waiter突然走了,我呆了一呆友人說,你被冷落了,目光找回那個waiter時,他說等一會兒,ok便等,但等了一會兒正當以為他忘了之際,他便過來了友人說,太好了,你沒被遺忘心想:幸好我沒被遺忘…我們飯後還在聊天,聊了很久也沒有人催促離開這

找了一會兒…本來以為E2出口,但卻是E1…
以免沒有位,較早幾小時前已訂位,不竟也是星期日嘛!
我們大約6時半到,只有兩、三台客,但已經很吵
喜歡小蠟燭,每台都不同款
欣賞那用木做的menu,以為很大但卻那麼小
order
二人晚餐 + 晚餐精選
餐湯 [附送的蒜蓉包好鬆好脆,正!]
吞拿魚cream soup [正!!值得推介
]
意大利雜菜湯 [友人說不錯,ok]
頭盤
鴨胸釀鵝肝沙律 [不錯,這配塔,很夾]
牛油果蟹肉他他 [起初第一口,很怪
,但試多幾口便覺不錯
,薯仔生果好味]
main course
海鮮意大利香草炒扁意粉 [ 比想象中遜色,很普通
三文魚配牛柳 [沒試過牛柳,本身不愛,三文魚試了二、三口ok]
三文魚天使麵 [三個之中最好的
,雖不是我選但卻最愛,很入味,夠多汁,值得推介
Dessert [我們把所有希望放在甜品
]
蘋果酥 [而個皮焗得好好,金黃,很脆
!但吃得很辛苦,很難分開,不能扮淑女有禮儀
]
香蕉 [友人說沒想到那麼少,哈,但看起來都不錯

餐飲
熱咖啡 友人大讚

漫天飛雪 成份波蘿,乳酸,荔枝,雖然未飲過,但亦好高評價!
趣事

友人說,你被冷落了
,目光找回那個waiter時,

友人說,太好了,你沒被遺忘
心想:幸好我沒被遺忘…

我們飯後還在聊天,聊了很久也沒有人催促離開
這裡太早不多人,大約過了8時左右才多人
總括來說
食物賣相好,味道尚可…勝在環境、氣氛好
服務態度親切 ,
或許會再來試[香蕉焗龍利柳]、其他甜口
正..吞拿魚cream soup
正..三文魚配牛柳
正..三文魚天使麵
  • 三文魚天使麵
2008-10-08 7 浏览
Just want to find some good to eat in MK, so husband searched the info before going out, Magic Cafe is our final choice.It's full when we arrived, better that there is 1 table still left on the upstair - party room. Actually it's quite noisy as two large tables are around us, and many youngster just chic chat freely, but it's still acceptable. The wooden menu is just like a fairy tale, where got quite a lot of choices. Finally we choose the set for 2.Appetizer - goose liver stuffed duck bre

Appetizer - goose liver stuffed duck breast salad, very nice
- crab meat with avocado salad, it's tasteful but seems without crab meat

soup - crab meat cream soup seems too milky, but husband thinks it's ok
- lobster soup got the strong lobster taste, good

main course - beef tenderlion with salmon provencal, both are ok, I never try the salmon provencal, usually I eat the pork one, it's a nice first try

- goose liver with steak, ok as well, the steak is even better than the tenderlion, it's out of my expectation.

Lastly, dessert - soft heart, it's ok but the choco is not very good, doesn't have the strong choco taste

- apple pastry, ok, but the pastry can be better

Generally, all the food are good, but still have improving area, somehow if the environment becomes better then it would be more worthy
  • goose liver stuffed duck breast
  • lobster soup
  • steak
2008-10-03 12 浏览
星期一(29/9)本身好開心甘諗住等黃生收工....點知突然間有D事...真係好唔開心咖...搭車出去食飯個陣見到人地食緊甜品喇!最後出到旺角...諗緊食乜好...有個D乜鬼壽司9點半後有特價...我又唔係好想食...行下行下就去到朗豪坊~THEN就話不如去個間...網上面D人話好好食個間試下喇~9點半後仲有DISCOUNT添~去到~ 佈置都尚可喇~ 我同黃生10點幾先去到...SO已經冇乜人~環境都靜~ 岩哂我地2個談心~由於好肚餓GE關係...SO乜都冇影到...淨係掛住食...xDD但係一定要提...個度塊地板...唔知點解...我個日著對鞋...會超SIN囉...SIN左幾次...差D跌低....叫左個辣肉腸意粉 另外我叫左個白汁煙三文魚花海鮮意粉~1個紅湯1個南瓜湯~先講紅湯...我同黃生都好鍾意飲~ 但係覺得呢度整得唔夠香唔夠辣唔夠酸..SO麻麻地!但係個南瓜湯我又覺得唔錯喎~ 幾好味~ 又唔會太過CREAMY~之後個個辣肉腸意粉有DD普通...冇乜特別!至於我個個白汁煙三文魚花海鮮意粉...睇到都覺得整得好靚~D海鮮都算係足料~ 有蜆,MINI青口,魚塊,蝦,仲有朵煙三
真係好唔開心咖...搭車出去食飯個陣見到人地食緊甜品喇!

我又唔係好想食...行下行下就去到朗豪坊~
THEN就話不如去個間...網上面D人話好好食個間試下喇~
9點半後仲有DISCOUNT添~

環境都靜~ 岩哂我地2個談心~
SIN左幾次...差D跌低....

叫左個辣肉腸意粉[其實我唔記得左個名...] 另外我叫左個白汁煙三文魚花海鮮意粉~
1個紅湯1個南瓜湯~

之後個個辣肉腸意粉有DD普通...冇乜特別!
至於我個個白汁煙三文魚花海鮮意粉...睇到都覺得整得好靚~
D海鮮都算係足料~ 有蜆[連殼],MINI青口,魚塊,蝦,仲有朵煙三文魚花~
朵煙三文魚花都幾好,但略嫌咸左D..其他海鮮都幾好味~ 個青口食落去都唔會腥~
但係個蜆...就好腥...><"
睇落碟意粉好大碟...原來碟底用蜆墊高左...哈!
但係最後我都係食唔哂...真係太大喇個份量對於我黎講...
但係對於黃生...就唔夠喇...哈哈~

餐茶就叫左杯凍O茶[自己]&1杯薄荷檸檬7喜~
都唔算太差~ 而且都好大杯....凍O茶!

最後叫左個甜品...心太軟~
可能佢地趕收工GE關係....雖然係有好多朱古力流出黎...
但仲食到入面有固體的朱古力....
朱古力唔會太甜...但覺得呢度GE心太軟好普通...
我個人會鍾意個蛋糕[外層]會厚返小小會好D..呢度太薄...
D朱古力漿只係好普通GE古古力...冇特別...

BUT都抵食GE~ 個日埋單75拆後12幾蚊~ 2位~
2008-09-27 10 浏览
旺角有此Western restaurant~nice~雖然食物唔算話好特出~但佢有比心機去decorate~令個dishes外表好好食~叫左個2人set~$238++都幾多野食~好飽~appetiser~雖然鵝肝細細但better than parma hamSoup係跟蒜蓉包~nicemain course~真係麻麻~我個fd個sirloin太厚~所以唔掂~我個雞~又太鞋~dessert~心太軟~係做到流~但普通不過氣氛唔錯~鍾意每檯有枝小蠟燭
旺角有此Western restaurant~nice~

雖然食物唔算話好特出~

叫左個2人set~$238++都幾多野食~好飽~
Soup係跟蒜蓉包~nice

main course~真係麻麻~
我個fd個sirloin太厚~所以唔掂~
我個雞~又太鞋~

dessert~心太軟~係做到流~但普通

不過氣氛唔錯~鍾意每檯有枝小蠟燭

2008-09-14 5 浏览
巧合地自己的手機和朋友的DC都有點問題要檢查,兩者的客戶服務中心同樣地在旺角,所以先來個午飯再各自出發,地點選了兩者之間的天機棧,除了地點方便外,其著名的心太軟都是理由之一。三人不約而同點了同一款午餐、也選了同一款前菜,口味如出一轍!!想不到主菜竟比前菜早到,相信是炸物需時關係。主菜的名字很好聽"玫瑰煙三文魚天使麵",只是樣子有些馬虎,自己那朵已經算最好看最像樣了!朋友們的玫瑰盛放得快要散掉了.......幸好三文魚味道不太咸,也沒有那礙事的魚腥味,只是稍欠油潤感,但以煙三文魚來說已算不俗。天使麵軟硬度不錯,雖沒有那彈牙感覺,起碼也不會糊糊的像吃米粉,以忌廉汁拌勻後,帶點奶香的天使麵是頗美味的;除了那朵玫瑰花外,麵條裡也混有不少煙三文魚肉,質量相當充足!自己那碟魚肉份量ok,朋友那碟卻超多,相信是一同泡製,分得不均勻之故。前菜捨餐湯取了沙律,本應是吉列帶子沙律,當我們點菜時變了炸蟹鉗沙律,這也不錯呀!沙律份量不多,以一個精緻小小玻璃碗盛著炸蟹鉗一隻,兩款沙律菜各一條,火龍果2粒和哈蜜瓜一粒。三粒鮮果味道清甜,印象中淡而無味的火龍果也頗甜,好吃! 炸蟹鉗新鮮炸起一定不會難食,那蝦膠也算彈

前菜捨餐湯取了沙律,本應是吉列帶子沙律,當我們點菜時變了炸蟹鉗沙律,這也不錯呀!沙律份量不多,以一個精緻小小玻璃碗盛著炸蟹鉗一隻,兩款沙律菜各一條,火龍果2粒和哈蜜瓜一粒。三粒鮮果味道清甜,印象中淡而無味的火龍果也頗甜,好吃! 炸蟹鉗新鮮炸起一定不會難食,那蝦膠也算彈牙爽口,不錯的前菜。

飲品選了凍咖啡,皆因看到有即磨咖啡嘛!!咖啡質素不算很好,咖啡香味不明顯,味道還有點酸味,相信是咖啡豆關係吧;朋友們的凍檸檬茶似乎頗為像樣,濃濃的茶色相信茶味應該頗濃。

每人再加$10便有甜品,除了著名心太軟x2外,再點一個法式燉蛋。法式燉蛋本身冷冷的,不過頗為香滑,有著頗濃的蛋香,甜度不太高,加上面層略厚的焦糖後甜度就ok了。

兩個心太軟相隔好幾分鐘才上桌,原因是分了先後去焗製。第一個的心太軟流心程度很利害,將它輕輕分開,朱古力漿已一湧而出,那澎湃感實在令我們興奮,只是這個心太軟外層有點薄,沒有吃著蛋糕那實在感,而且也不夠熱;後上那個的外層比較厚,所以吃到脆脆蛋糕層的感覺但流心程度又相信減低,最重要是比剛才那個熱得多,所以也好吃一點!!最可惜是沒有雪糕相伴,只有那小小忌廉花,對我來說是略有所失!!朱古力味道不算很濃也不是很香,兩者可以再加重一點就好。

要是在旺角區想吃心太軟,這裡也不失為一個好選擇。
炸蟹鉗沙律
玫瑰煙三文魚天使麵
法式燉蛋
2008-09-08 11 浏览
九月七日(星期日)兩口子一早已經想到天機棧一試,相信是半年前了!不過,我們實在太為食了,舊店未吃到時,新店又一一出現,加上雜誌又推波助瀾下,我們都經常被喝吸引去周圍試,所以,沒有機會一試天機棧!今日剛好有機會到旺角,在西九影相後,乘巴士到旺角,不過我們下錯車站,所以,行了十多分鐘才到,還以為要等一會才可開餐!幸好原來還未full!!由一個貌似一個同事的老闆(應該是吧)接待我們...差點嚇壞了我>.<只單看環境的都算不錯,不過當晚實在太多"一家大細",很多食客都在高談闊論,把本身優雅寧靜,浪漫的氣氛完全的破壞了!...先描繪一下環境,比較暗點,加上檯上的立蠋,周圍的氣氛,都是一個給情撐檯腳的好地方!有一個特別的地方就是在入門口的右邊,擺著一個放滿書的書櫃....一間西餐廳為什麼會放一個書櫃!?天機也!?侍應生打兩本用木做的menu放在我們面前,很特別的design,上面食著magic....是一本魔法書!?.....我們叫了二人餐:在四個前菜選擇兩個(A鴨胸釀鵝肝沙律,C丹麥煙火腿配蜜瓜),main course是(3香煎鵝肝拼炭燒肥牛扒,8海鮮意大利香草炒扁意粉)甜品則
九月七日(星期日)

兩口子一早已經想到天機棧一試,相信是半年前了!

由一個貌似一個同事的老闆(應該是吧)接待我們...

侍應生打兩本用木做的menu放在我們面前,很特別的design,上面食著magic....是一本魔法書!?.....我們叫了二人餐:在四個前菜選擇兩個(A鴨胸釀鵝肝沙律,C丹麥煙火腿配蜜瓜),main course是(3香煎鵝肝拼炭燒肥牛扒,8海鮮意大利香草炒扁意粉)甜品則是(1朱古力心太軟,3法式焦糖燉蛋)...

當落完order後,老公仔再細心咀嚼下menu,後來天機棧的名字也有意思呢,詳情請看menu,而且在餐廳消費後,可以有免費占卜呢,haha,很有趣呢!
如果有試過的朋友,準不準的呢!?不過我都非常滿足現在的生活呢,有老公在身邊,已經more than enough 啦,haha!

先來的前菜給我們驚喜!
鴨胸釀鵝肝沙律非常特別,值得推介給各位朋友!把新鮮的鵝肝釀進鴨胸有意想不到的效果呢!....不但能夠令本身平凡的鴨胸生色不少外,還帶出了鵝肝,坦白說本人不太好鵝肝,但是今次卻給我一個驚喜呢!!..

丹麥煙火腿配蜜瓜亦不錯呢!反而我喜歡的是蜜瓜,非常的鮮甜!...

餐湯是甘筍立魚忌廉湯:好吃的立魚,鮮味的湯,令我們讚不絕口呢!..

main course都算不錯呢!
香煎鵝肝拼炭燒肥牛扒相比下比較出色呢!..牛扒七成熟,都主得不錯,不過我覺得醬汁比較少,所以不夠汁去點牛扒吃!....牛扒不算厚身,適中的分量是吧!反而鵝肝就比下去了,煎得燶了,而且沒有之前前菜的鮮味呢!..我們選擇的薯菜也不錯,薯仔的白汁也很醒胃呢,不過令人沉悶的炸薯角,算不錯呢!

海鮮意大利香草炒扁意粉就比較遜色了!海鮮分別有蜆,魚塊,蝦以及青口,海鮮算是不錯,而且分量適中,每樣都有兩件,而扁意粉就比較硬以及乾身,可能與其少過有關呢!可能炒得過了火,所以意粉過硬!

甜品也是我期待的,因為聽說心太軟是切試的菜色
朱古力心太軟,製作須時,而是當完到一個精美的心太軟放在面前,令人心動,我是第一次吃心太軟的,因為本人不太喜歡吃朱古力,切一下,朱古力漿像噴泉的泉水湧出來!...一口吃下,有令人感動的感覺,不過老公說蛋糕層比較更,我也有同感!

法式焦糖燉蛋,都不錯呢!蛋很甜呢!不過可能焦糖層太厚了,所以硬得要大力分開!..

飲品方面是凍奶茶,不過奶落少了,所以沒有奶茶應該有的香滑口感呢!

總括而言,天機棧都算值得一試的西餐廳,價錢又不太貴,而且都頗適合情侶/朋友飯局呢!

令人驚喜的前菜
香煎鵝肝拼炭燒肥牛扒