2009-12-30
約了齋妹在沙田圖書館集合, 同以往一樣, 我先吃個飯, 她搞完佢既事才來會合我. 反正去到圖書館, 記得這大會堂天台有間幾特別下既西餐廳. 是A天有少少下雨, 而且這裡是serve half buffet的, 幸好價錢不是太貴, 就決定來這裡享受一下吧....沙田市中心, 這裡是難得的悠閒好去處.行上天台, 下著雨, 而且外面又正在佈置, 準備晚上的婚宴酒會. 半自助餐就在室內進行. 而我先點下主菜, 紅酒燴牛尾. 再去沙律吧, 攞自助既食品.自助的, 就是沙律, 湯 同 甜品水果. 沙律, 沒什麼特別, 一些菜呀, 瓜呀, 自己夾, 自己撈, 最好的, 就是粟米夠甜. 湯, 忌廉湯, 加了魚翅, 不過檯上沒有胡椒粉, 就這樣飲吧. Cream, 味一般, 另因為已經是是日Buffet既尾聲, 湯明顯地唔夠熱. 連埋加一先$95, 質素當然不要同幾百元的自助餐比. 碗湯味道, 查實是不錯的, 只是唔夠熱而已.主菜, 紅酒燴牛尾, 我要求配上薯菜. 薯蓉, 是加了牛油的, 薯蓉配上牛油, 份外的香口, 感覺又軟綿綿. 而且夠哂細滑. 味道得. 而牛尾, 紅酒汁味道濃, 牛尾夠腍, 甜甜地
主菜, 紅酒燴牛尾, 我要求配上薯菜. 薯蓉, 是加了牛油的, 薯蓉配上牛油, 份外的香口, 感覺又軟綿綿. 而且夠哂細滑. 味道得. 而牛尾, 紅酒汁味道濃, 牛尾夠腍, 甜甜地, 味道濃郁, 就是燴牛尾應有的味道.
甜品, 不好食就不評了, 而自助的水果也是淡而無味. 總括, 食物中上, 但一個無敵沙角邨景, 同舒適RELAX的環境, 係繁忙的沙田市中心, 實在難得.