2009-06-03
是日同朋友食完晚飯, 見時間尚早就打算找個地方去飲o野吹下水.沙田區都真係好似冇咩好地方可以坐o係度飲o野.諗o左好耐, 突然醒起大會堂上面呢間"天幕". 既然大家都未去過, 就不如試一試喇.上到去, 環境真係幾好. 有分室外同室內, 室外都有幾枱o係度飲o野. 個男侍應見我o地有5個人, 就比o左一冇傘o既長枱我o地.不過o個日都keep住落雨(咁啱o個個moment冇落), 所以我o地都問個男待應可唔可以改入室內, 因為大家都驚飲飲下o野落雨咁點算. 點知個男侍應話要問下先, 問完之後話比我我o地知唔得. 話一係改比一張有傘o既枱比我o地. 話有張埋緊單, 不過要等等. 但係我眼見仲有一張係吉o左o係度. 點解要我o地等, 唔可以比o個張我o地咩?? 咁都算喇.咁我o地坐返o係之前o個張枱等佢叫我o地轉枱喇. 點知, 佢一路都冇叫我o地轉枱. 直到我o地等o左一陣再望一望張枱, 佢見到我o地望, 佢先至用眼神同手勢去示意可以轉枱. 嘩....眼神o既交流呀...好彩我o地望過佢o者, 如果唔係我諗佢都冇打算同我o地轉枱喇.如喇, 轉o左枱之後. 大家都發覺有一個問題. 就係有傘咁又
沙田區都真係好似冇咩好地方可以坐o係度飲o野.
個男侍應見我o地有5個人, 就比o左一冇傘o既長枱我o地.
如喇, 轉o左枱之後. 大家都發覺有一個問題. 就係有傘咁又點, 有風會撇雨噃. 所以我o地打算都係轉入室內穩陣d. 如果唔得o既咪走囉. 我o地又未叫o野飲.
今次我o地問女侍應, 同一個問題. 可唔可以轉入室內. 個女侍應話要話下先, 轉頭就話ok, 可以轉入室內. 好彩咋, 因為隔o左一陣真係勁落大雨囉.
我都唔明, 室內o個時都好似係得一, 兩枱客. 點解唔比人轉入去呢? 大家都知道o個日keep住都落雨. 我當你平時有不明文規定, 飲o野要坐出面. 咁但係, 你都要睇下環境o架. 落雨有傘都係冇咩用噃. 冇理由要個客濕住咁飲o野啩.
而且點解第一個侍應同第二個侍應o既結果都唔同. 既然最後我o地都可以轉入室內, 點解唔一早比我o地轉呢? 真係好唔明白囉.
所以呢間o野佢雖然個環境係幾好, 好啱靜靜o地飲下o野, 坐下. 不過態度呢.....就真係不敢恭維喇. 而且價錢都唔平o架, 同我去三四酒店coffee shop/ 尖咀老蘭都係差唔欠價. 不過人o地o既服務真係好好多囉.