2010-11-26 22 浏览
想在沙田食晚飯,但是很多地方都很多人,所以就來到這裡試一試。我們叫了兩個set dinner,一個是煎帶子天使面,一個是西冷牛扒。帶子煎得很香,口感很好,天使面亦有很多,份量很足。西冷牛扒亦出奇的好食,很多肉汁,煎得亦都很香,雖然是薄了少許。配菜有很多薯條和西蘭花。Set dinner還配有牛油面包、紅湯白湯和甜品,這些就通通都是中規中矩,無甚驚喜。價錢上就覺得略貴了一點。

價錢上就覺得略貴了一點。
2010-11-25
2010-11-11 15 浏览
第一次到SKY PLATFORM 發覺沙田難得有個好小小環境飲野食飯滿有期望 坐低叫野飲 COCKTAIL 果然有返沙田大圍酒吧水平友人杯 SNOWBALL 同 NOTHING... 都係算罷...食物方面食左個有色無味 RISOTTO 實屬難得 一人試左啖仔放棄...另叫左個海鮮PIZZA 難得咖醬面都可以無味... 海鮮有的係一陣雪藏味.... 最佳我想還是那杯 Hoegaarden...另戶外環境好黑 每枱枱面放返個爉燭會好得多服務方面 每次叫人要MENU 或者叫野都有面口睇... (衡量過地區關係 理應接受...)第二次到SKY PLATFORM 係SUNDAY 下午時間想搵過地方飲杯野睇書我坐係戶外 全場得我及另一枱在室內坐低睇書坐左幾分鐘無人理 跟住望入去個WAITER 先剩係用手勢召我走返入去... (當真無乜係餐廳試過比侍應召入去 吾係個侍應行出黎同你講野...)入去同佢講我想坐出面佢話出面吾開 入面坐低啦 我話吾想食TEA SET 拎左個 DRINK LIST 黎睇叫野時佢又話一定要叫TEA SET 請問我話吾可以剩係飲杯野架 佢話吾得喎 咁我地做緊TEA 吖MA態度

最佳我想還是那杯 Hoegaarden...

另戶外環境好黑 每枱枱面放返個爉燭會好得多

我坐係戶外 全場得我及另一枱在室內

態度係極不友善

如此地段 鄰近人流極高之新城市都可長期全場得一兩枱就可知箇中因由...

為左個 VIEW  沙田的確無乜得揀 但為左食好D飲COCKTAIL氣氛好D 吾使受氣

萬幸大圍有間SPEAK EASY 吾係都仲有帝都酒店間BAR
2010-10-23
2010-10-17 11 浏览
I saw the tea set, $42 plus service charge, for dutch mixed sausages and mashed potato, with tea or coffee.The coffee arrived first, and it was excellent; strong and flavorful but not bitter. The only downside was the cup was quite small; even though the service was fast, I had finished it before my food arrived. The service was quick throughout, though most of the staff looked as if they were suffering from depression.When my food arrived, my first thought was that they'd forgotten the mashed p

When my food arrived, my first thought was that they'd forgotten the mashed potatoes, but then I saw it was underneath the sausages, it was just a small portion. The mashed potatoes were not bad.

The problem was the sausages; good sausages should be fried or grilled - these had been pre-cooked and then boiled. It was like eating a lunch of four very slightly different hotdog sausages. It was gross.

I had to eat lunch somewhere else afterwards to get rid of the taste.

If they make this kind of fundamental mistake with food, I would not eat here again.
2010-10-17
2010-10-13 8 浏览
最近愛上了吃semi-buffet lunch, 得知這間坐落在京都宴會廳上的玻璃屋有平價抵食的半自助午餐, 便決定本周的家庭飯聚要去試試.入口是一條長長的木梯, 到達平台, 豁然開朗. 一個露天小花園, 擺放了些桌椅和搖搖櫈. 城門河境盡入眼簾, 涼風吹來, 叫人身心舒泰. 小路通往玻璃屋, 要不是看到天色有點暗, 怕會下雨, 必定選擇坐在外面.自助沙律的選擇不是很多, 但已很足夠. 有最基本的蕃茄,粟米, 青瓜, 紅腰豆. 比較特別的是炒茄子, 味道不錯但太油膩, 稍微用叉壓一壓也有不少油和豉油滲出. 後來換上的薯仔沙律比較健康, 沙律醬不會過多, 除了薯仔為主還有些紅蘿蔔和提子乾在其中點綴, 酸酸甜甜的, 感覺很light, 明知薯仔很飽肚也忍不住翻吃了好幾次. 沙律醬除了千島凱撒還有好幾款特別的醬. 湯有西蘭花忌廉湯和粟米忌廉湯, 麵包也有麥餐包和芝麻餐包2款, 但為了留肚吃main course所以沒試.因為帶著食量不大的妹妹, 本只打算要2個main course, 但原來多花$10便可有一個意粉, 所以也就要了3個. main course是有刻意控制遲一點才上的, 給予

Menu
自助沙律
自助沙律+甜品

西冷牛扒配野菌燒汁
杏仁龍利柳
香草蕃茄海鮮扁意粉

因為帶著食量不大的妹妹, 本只打算要2個main course, 但原來多花$10便可有一個意粉, 所以也就要了3個. main course是有刻意控制遲一點才上的, 給予客人足夠時間吃自助沙律. 西冷牛扒配野菌燒汁, 燒汁香甜, 但牛扒過熟, 中間部分比較韌, 有點"鞋"和難嚼. 杏仁龍利柳, 白汁中並沒杏仁味, 只是上面放數片杏仁, 但勝在沒有油膩感. 龍利柳煎得香而不油, 也沒煎焦了, 值得一讚. 2個Maincourse伴碟都有薯蓉, 烤車厘茄和菜.
香草蕃茄海鮮扁意粉, 蕃茄味濃, 醬汁中有很多鮮茄蓉, 啖啖蕃茄, 加上燈籠椒和洋蔥這些配菜, 味道更清新. 海鮮也有不少, 好幾粒大蝦仁, 一堆魚柳粒和墨魚粒, 還有青口. 扁意粉口感好, 不會太淋.
自助甜品
水果

自助甜品方面, 早在取沙律時已忍不住偷步, 雖然每次只有2-3款, 但會出轉款式. 黑森林蛋糕, 是孩提時代像喜歡的那種味道, 甜甜的朱古力味, 內面的cream滑溜, 小朋友必愛, 但某些人可能會覺得太甜.
coffee mousse cake, 香滑mousse中間夾著一層咖啡蛋糕, 咖啡味濃. 水果啫哩, 雖然味道沒什麼特別, 但是比較實淨, 客人切時也就不會弄得一團糟. 水果有西瓜和什果, 西瓜算甜, 什果是罐頭那種, 有波羅, 椰果和木瓜等, 勝在夠冰凍, 吃著吃著不知不覺的吃了很多. 後來太飽沒試新出的Panna Cotta和一款有木槺在面的cream狀甜品.

期待下次再來可試試坐在室外, 一邊欣賞河境, 一邊吃著更多更好的食物.
2010-10-10
水果
  • 薯仔沙律
  • coffee mousse cake
2010-10-02
HKD128起一個SET DINNER,帶子ANGEL HAIR,好大份味道唔錯,包前菜,湯,dessert,咖啡,好飽好飽.服務態度好.露天環境超RELAX ..客人唔太多
..客人唔太多
2010-10-01
2010-09-14 11 浏览
生日和老公來試試這似乎頗有情調的餐廳,雖然已立秋,但擔心室外座位會熱,以為坐室內會保險d,結果卻又太冷。話題回到食物上,我倆點了兩份set dinner,頭盤是乳酪雜果沙律及煙鴨胸酥皮盒沙律就是普通沙律,沒什麼特別;酥皮盒就是酥皮盒上放了些鴨胸肉,酥皮盒是熱及脆的,味道都幾好。餐湯是西蘭花忌廉湯,味道淡了點,但吃得到西蘭花的味道。主菜是煎帶子忌廉汁天使麵及芝士莧菜雞卷配雀肉汁天使麵都幾好味,帶子也不會太老。但雞卷就令我很失望了,雞肉老而無味,連雞卷裏的莧菜也沒什縻味道...我也知這道菜是很難弄得好味的了,之前在其他餐廳吃過也是弄得不好味,所以以後要提自己不要選這道菜了。甜品是藍莓mousse cake,老公覺得有怪味,我認為那是酒味吧?真正答案不得而知...欣賞茶飲熱檸水及熱檸茶是一整壺上自己倒的。可能由於冷氣太大的緣故,食物冷得很快,而且有少少硬...侍應的服務倒是幾殷勤,refill水及收碟的反應很快!環境只是一般,同意其他食評說不明白這樣的餐廳為何是播粵語流行曲?(我當晚聽的是陳奕迅)而且坐室內根本看不到外面的環境,就算玻璃不朦朧,也只能看到外面的花槽及灌木而已...這餐廳不差,
生日和老公來試試這似乎頗有情調的餐廳,
雖然已立秋,但擔心室外座位會熱,
以為坐室內會保險d,結果卻又太冷。

話題回到食物上,我倆點了兩份set dinner,
頭盤是乳酪雜果沙律煙鴨胸酥皮盒
沙律就是普通沙律,沒什麼特別;
酥皮盒就是酥皮盒上放了些鴨胸肉,
酥皮盒是熱及脆的,味道都幾好。
餐湯是西蘭花忌廉湯,味道淡了點,但吃得到西蘭花的味道。
主菜是煎帶子忌廉汁天使麵芝士莧菜雞卷配雀肉汁
天使麵都幾好味,帶子也不會太老。
但雞卷就令我很失望了,雞肉老而無味,
連雞卷裏的莧菜也沒什縻味道...
我也知這道菜是很難弄得好味的了,
之前在其他餐廳吃過也是弄得不好味,
所以以後要提自己不要選這道菜了。
真正答案不得而知...
欣賞茶飲熱檸水及熱檸茶是一整壺上自己倒的。

可能由於冷氣太大的緣故,
食物冷得很快,而且有少少硬...
侍應的服務倒是幾殷勤,
refill水及收碟的反應很快!
(我當晚聽的是陳奕迅)
而且坐室內根本看不到外面的環境,
就算玻璃不朦朧,也只能看到外面的花槽及灌木而已...

這餐廳不差,只是沒有吸引我再來的地方。
鴨胸肉酥皮盒
唔好味的芝士莧菜雞卷
有怪味的藍莓蛋糕
2010-09-07
2010-08-20 8 浏览
環境都幾好0既,味道一般,不過食黎食去都係果D野。幾鍾意佢個自助沙律同甜品吧,如果甜品多D選擇就更加好啦。D湯得一款,無得揀。又沙律又湯又main course 又甜品又餐飲,食到好飽。
環境都幾好0既,味道一般,不過食黎食去都係果D野。
幾鍾意佢個自助沙律同甜品吧,如果甜品多D選擇就更加好啦。
D湯得一款,無得揀。

2010-06-10 4 浏览
喜羊羊同黃狼既竇終於完成, 邀請左小貓三四隻坐旺個場, 是晚亦乘機同其中一位老友慶祝生日。由於第二日要返工, 朋友們話最緊要就腳方便散水, 於是話要晌沙田食。沙田唔係無野食, 不過成日貢去新城市真係大家都厭, 搵搵下見到呢間餐廳, 真係行過都唔覺(佢隔離間京都宴會廳尚且有印象)一黎到, 真係有「大隱隱於市」既感覺。其實佢就係晌沙田圖書館隔離, 拾級而上, 又有一片天地。附近住宅林立, 獨是呢度空曠開揚既地方, 前臨沙田公園, 感覺好舒服。我地晚上七點半黎到, 室外只有幾檯人, 難得六月之時仍然涼爽, 所以揀左坐室外。後來證明選擇無錯, 因為室內係凍到無朋友架!!! 正如之前OPENRICE已經有朋友已經提及過, 室外既table無提供照明, 連蠟燭都無; 加上個menu有層磨砂包書膠mount住, 真係好似阿葛賣廣告咁話:「唔通我有老花?」侍應哥哥幫我地"班"左兩支識閃燈既花花以求多一點亮光, 不過好似無咩分別... 哈哈, 唔緊要, 仍然要好感謝佢地~其實咁近姨媽+c, 不如投資少少, 每檯放個蠟燭仔, 既切合實際需要, 又可增加氣氛!呢晚個場播鍾嘉欣隻碟, 局住聽...如果佢播d

一黎到, 真係有「大隱隱於市」既感覺。其實佢就係晌沙田圖書館隔離, 拾級而上, 又有一片天地。附近住宅林立, 獨是呢度空曠開揚既地方, 前臨沙田公園, 感覺好舒服。我地晚上七點半黎到, 室外只有幾檯人, 難得六月之時仍然涼爽, 所以揀左坐室外。後來證明選擇無錯, 因為室內係凍到無朋友架!!! [加埋呢晚無人食煙, 真係夠哂好彩!]

呢晚個場播鍾嘉欣隻碟, 局住聽...如果佢播d jazz或者bossa nova就正哂啦~

好, 講返食物先~ 女仔全部要羊架, 男仔全部要肉眼扒, 又會咁一致既?

前菜有兩款揀, 我地有幾個人就可以兩樣試dd。大蝦沙律ok, 三文魚多士就好香口。餐湯呢, 除左我叫雜菜湯之外, 全部人都叫左南瓜忌廉湯, 結果南瓜忌廉湯令大家失望, 因為唔見半點南瓜既痕跡同味道, 又唔夠濃稠, 咁我真係執返身彩喇~ 但撇開呢樣, 佢地既香軟餐包係值得一讚的!

除左set dinner, 我地另外叫左一個西西里薄餅, 批底薄但好鬆軟, 細細隻眨下眼俾我地KO左!

main course煎羊架, 七成熟, 相當嫩滑, dipping sauce既燒汁惹味, 黃狼自己明明食緊個肉眼扒都飛過黎點汁!惟獨是d羊架上面舖滿麵包糠, 食既時候成口粉, 又鞋口。至於肉眼扒都好好味丫, 但男生既意見係羊架勝出。

甜品係coffee mousse cake, 我覺得好過平時去酒店食buffet既mousse cake喎!餐茶都係例牌咖啡奶茶檸茶檸水, 由於我驚訓唔著所以叫左熱檸水。佢地切檸檬都相當慷慨呀, 差不多每杯有半個檸檬! 味道夠哂酸! 咁岩同場有位朋友有舖啜檸檬癮, 真係啜到米哂咀!

後來個場都有八成入座, 睇黎都有好多捧場客丫! 我都會再返黎食的~
2010-06-06
2010-06-03 30 浏览
天氣好 原本諗住坐戶外 但太陽實太猛都是選坐室內好環境真不錯先看看自助沙律吧 有粟米 沙律菜 青瓜 桃 茄子味道都不錯湯 應該是西蘭花湯 淡得很 :mad點了巴馬臣芝士煎牛扒主菜味道 ok 牛扒剛熟 仍有點紅薯蓉最好味 滑滑的 甜點 有jelly 黑森林蛋糕 西瓜只是黑森林蛋糕 太甜了 餐茶 點了咖啡簡直是一個surprise 竟然是一杯不錯的咖啡 夠香夠苦 Service 不錯 侍應們充滿笑容 很有禮貌
天氣好 原本諗住坐戶外 但太陽實太猛

2010-06-03
巴馬臣芝士煎牛扒
咖啡
2010-05-31 11 浏览
今天相約妹妹到沙田吃晚飯~在網上發現一間近在咫尺但從未發現的餐廳~便訂位一試~~我們先經過一條長樓梯去到餐廳,樓梯的裝飾很有婚禮的感覺,應該有提供婚宴服務(附近是沙田婚姻登記處的關係?)哥哥訂了坐室外的位置,而當晚所見的客人都是選擇室外,因為環境實在太棒~以城門河的夜境,隔岸的燈火,開放式的吧抬,景色實在滿分。但是襯托著這美景的卻是粵語留行曲...有點煞風景柚子沙律:很特別的沙律~醬汁甜甜的,有點像橘子又有點像西柚汁。分量適中,是一道很醒胃的前菜。煙三文魚多士:多士很脆口~煙三文魚加上香菇配搭尚可,不過香菇味道比較重的關係,三文魚的味道有點被蓋過。意大利海鮮闊條麵:賣相是不錯的,但整體味道略淡,海鮮除了煮熟了也沒有什麼特別,麵條也稍微硬了一點。因為風大的關係食物很快變凍,麵條涼了後口感更差...澳洲肉眼扒:吃過意大利麵後再吃牛扒,有點驚喜。選擇七成熟,肉質鮮嫩香口~加上特製醬汁~正呀~~是日甜品:是一個熱批~中間有一些大大粒的貌似藍梅的東西~甜甜的~味道不錯結帳的時候,加演了一場特別的笑話。話說當日都很涼快,整晚都在吹著風,當待應拿著帳單來時,一打開便被風吹走了~~~我們想抓都抓不著~

結帳的時候,加演了一場特別的笑話。話說當日都很涼快,整晚都在吹著風,當待應拿著帳單來時,一打開便被風吹走了~~~我們想抓都抓不著~~~~
絕佳的用餐環境
餐前小食也不馬虎
味道不是十分出眾,而且當天比較大風所以很快便涼了
肉質尚算鮮嫩,不過也因為風大的原故所以很快涼了
2010-04-11
絕佳的用餐環境
餐前小食也不馬虎
肉質尚算鮮嫩,不過也因為風大的原故所以很快涼了
2010-05-22 20 浏览
之前係OPENRICE已經留意到呢間餐廳, 心郁郁想食, 今日LUNCH咪同媽咪去試吓...開揚的城門河+沙田中央公園景, 沒有擁擠的感覺, 多了一份悠閒因為天氣比較熱, 還是坐在玻璃屋內比較好Lunch set包括小型自助沙律吧, 有湯有蛋糕有沙律有生果, 特別要讚的是自製的沙律汁-芒果味的, 好正!我地叫咗一份蕃茄醬海鮮扁意粉, 一份西冷牛配蘑菇汁, 整體唔錯!加上侍應們都很友善, 又主動照顧你的需要!下次一定會再去, 想試吓晚上露天吃飯+飲番杯!

因為天氣比較熱, 還是坐在玻璃屋內比較好

加上侍應們都很友善, 又主動照顧你的需要!

下次一定會再去, 想試吓晚上露天吃飯+飲番杯!
從玻璃屋向外望
蕃茄醬海鮮扁意粉
西冷牛配磨菇汁
玻璃屋 - 佢地仲會提供婚宴服務!
露天座位
城門河景
2010-05-21
蕃茄醬海鮮扁意粉
西冷牛配磨菇汁
2010-05-06 8 浏览
本人經常跟朋友到這裡吹水飲野,主要原因是地方就腳, 而我亦一直知道Sky Platform的服務態度十分差..............不過不得不提是一件莫明奇妙既經歷!!!!!!當日跟兩個朋友一如以往到露天坐位飲野, 一向我地都會order Hoegaarden, 每次大概每人飲2至3杯, 而當我地正飲第二杯既時候, waiter突然送黎一杯Hoegaarden說簽給我們, ok, 有免費酒飲當然好事, 不久, 又送多兩杯給我們. 當時大家都興致勃勃暢飲.....但............一到賣單, 即出事了, 正如我之前所講, 我地飲緊第二杯既時候, waiter之後總共是簽了3杯給我們, 即是我地3人應該總共叫了6杯, 但張單卻收我們9杯錢!!!!!!!!!之後跟經理理論及擾攘一番後,最終當然收回我地6杯錢..................雖然我地冇任何損失, 但呢種做生意手法, 真係......................................

假日去南生圍和朋友玩個痛快後到沙田開餐飲飽後當然係食醉友人提議呢度我住左沙田一排都唔知呢度有間天幕一上到去 個景好靚雖然大風 但都好有情調不過d歌就...強烈建議餐廳轉播一d jazz/bossa nova 之類的音樂 旺角fing頭歌同呢度格格不入我地轉過位後 終於settle down 都係叫左1 round半竟然夜晚都仲係happy hr有d酒特價不過特價就唔好期望太高我2個朋友叫snow ball都麻麻我叫另外一d朋友分別要左house red & white都是麻麻但一班朋友如此環境吹下水笑下 開開心心又一day下次會再去 但唔會叫特價野飲順便試下呢度d野食先p.s. 多謝個waiter哥哥幫我地轉歌 haha
假日去南生圍和朋友玩個痛快後到沙田開餐

順便試下呢度d野食先

p.s. 多謝個waiter哥哥幫我地轉歌 haha

2010-04-05
2010-03-07 56 浏览
看過食評,大概的印象是環境比食物和服務好。今午要在附近覓食,價錢不貴,就試試吧。坐在靠窗的位置,面對開揚的平台,照片中環境可能不錯,但現場感覺只一般而巳。看看半自助午餐的頭盤,沒有什麼好選擇,隨便吃了點沙律和半碗非常普通的湯。主菜要了海鮮意粉和鴨胸。兩者都不太好吃,尤其意粉腍得很,濕濕的,調味不合口味。鴨胸質地差,無甚味道。甜品種類寥寥可數,最好可能是西瓜。一面吃一面覺得餐廳有很大的改善空間,尤其有偌大寬闊的陽台,現時好像浪費了鬧市中難得的珍貴樂土。結賬每人只需六十三元,所以不忍心給他一個喊面啊。
甜品種類寥寥可數,最好可能是西瓜。
結賬每人只需六十三元,所以不忍心給他一個喊面啊。
2010-01-22
2010-03-04 3 浏览
晚上和男友去了這西餐廳食飯,選了outdoor seating, (幸好附近沒有人吸煙)幸好今晚比前幾天溫暖 & 沒有下雨~ 點選了1個set dinner + 散叫了一個Carbonara~前菜是心型蟹肉酥皮盒,很有心思~Carbonara的菇很香很鮮甜,比牛扒出色~ (牛扒裡有很多'根'比較難吞食)估不到給我們一壺熱檸茶,值得一讚~甜品只是一般而已~總括來說, 食物 (不過天氣關係, 食物很快被吹凍) & 環境都不俗, 值得一試~如果桌上點了小蠟燭的話,會更浪漫唷!
晚上和男友去了這西餐廳食飯,
幸好今晚比前幾天溫暖 & 沒有下雨~

前菜是心型蟹肉酥皮盒,
很有心思~

Carbonara的菇很香很鮮甜,
牛扒出色~ (牛扒裡有很多'根'比較難吞食)

估不到給我們一壺熱檸茶,
值得一讚~
甜品只是一般而已~

總括來說,
食物 (不過天氣關係, 食物很快被吹凍) & 環境都不俗,
值得一試~

如果桌上點了小蠟燭的話,
會更浪漫唷!
Carbonara~
心型蟹肉酥皮盒~
牛扒~
唔凍的甜品~
outdoor seating 的吧檯~
outdoor seating 1
outdoor seating 2
outdoor seating 3
2010-02-20
Carbonara~
心型蟹肉酥皮盒~
outdoor seating 的吧檯~
outdoor seating 1
outdoor seating 2