2007-03-06 18 浏览
老公聽收音機, 知道有這一間餐廳, 星期六便去試. 我們到達時剛好兩點半, 完了午餐時間, 下午茶剛開始, 比較尷尬. 為免麻煩別人, 直接選下什茶. 因為肚餓, 太輕便的餐便免了. 叫了一個芝士火腿三文治和一個磨菇雞肉意粉.室內人不少, 我們坐室外, 只有兩枱客人. 坐了起碼20分鐘, 侍應拿著湯來, 下午茶餐是沒有湯的, 他便拿走, 再回來再告訴我們, 原來落單的人兄寫錯了午餐而不是下午茶. 我們已經好肚餓, 什麼也好, 但又已經取消了.又再等了10多分鐘, 便有得食. 都唔明點解之前要咁耐. 不過味道不錯, 不是快餐店的水準. 芝士半溶狀態, 我覺得好正. 除了之前那個誤會之外, 食物水準不錯. 老公話難得人家直接說出真相而不是編藉口, 下次都會再試.

2007-02-23 20 浏览
本來吃完下午茶就應該起程返文迪家團年, 最後都係休息多一會. 雖然今年離家出走不吃團年飯, 但飯還是要吃的, 就去了沙田. 揀了一輪, 忽然記得大會堂樓上有間餐廳, 就試一次.年三十晚人人都吃中餐, 西餐廳當然係無乜人. 上都去只有我們一臺, 之後先再有兩三臺人客, 都幾靜.要了兩個晚餐.泰式豬頸肉沙律: 5分, 豬頸肉上面有太多甜酸醬, 味道一般, 沙律麻麻新鮮.忌廉湯: 6分, 味道幾好, 加上香噴噴的蒜蓉包, 不錯. 但蒜蓉包硬身了點.扒鴨胸配啤梨汁: 3分, 鴨胸太老了, 相當韌. 亦切得太厚, 係大大舊的. 啤梨汁味道怪怪, 怎吃也吃不出啤梨的味道.肉眼扒配蒜茸洋蔥汁: 6分, 這個主菜比較好. 肉眼扒煎得剛好. 當然唔係甚麼靚扒, 但口感還不錯.不過$188一客, 應該可以有更好質素的食物.意大利芝士餅: 5分, 伴碟的芒果極酸. 意大利芝士餅本身最初食落口係唔錯, 但之後先覺得忌廉過多, 質感麻麻.焗軟心朱古力布甸: 4分, 等了都幾耐先有得食. 上臺時已聽見廚師高聲叫侍應留意我們的布甸有無朱古力醬流出來. 對自己無信心? 你都無信心, 我們又點對你有信心.一打開面頭部份

要了兩個晚餐.

不過$188一客, 應該可以有更好質素的食物.

一打開面頭部份, 果然無朱古力醬流出. 看清楚先見到入面有一大球未溶的朱古力, 金莎一樣, 焗爐唔夠熱?

還好, 侍應幫我們換過另一客. 再等十五分鐘. 出來的效果? 一樣. 依然有一大球未溶的朱古力.

外層的質感其實幾好. 焗得帶點硬, 入面的朱古力亦好香濃. 不計未溶的朱古力同廚師的態度, 味道係唔錯.

而度環境算係幾好, 但實在太黑, 基本上係唔多睇到食物. 如果你覺得黑麻麻情調會好點, 你一定覺得這裡很浪漫. 但兩個人擠在一張小臺子又怎會浪漫?

服務係一般, 不太專業, 侍應們常在自己幾個嬉笑.

食物整體來講都係麻麻同一般, 價錢偏貴, 尤其係$188一客的肉眼扒餐. 上來飲酒似乎好過上來食飯. 應該沒有下次了.

食完去買衫.
2007-02-06 15 浏览
今天收工又在煩惱晚飯的著落. 沙田區有質素的西餐廳不是很多, 抱著碰運氣的心情去SKY PLATFORM試試...環境, 食物都有水準, 服務都一般. 點了"香煎海盧魚" 和"鴨脾"set dinner. 兩款熱盤都好好味份量夠, 魚扒真係用上乘的海盧, 煎封得剛剛好有肉汁, 鴨脾扒香脆肉嫩又滑又多肉汁, 非常野味. 而且, 賣相都可觀. 色香味全! 但, 果然openrice的網友無講錯, 那位部長真的有點問提, 不是服務而是態度怪怪的, 反而其他的侍應正常d.....ha!不過, 這總算一間可再光顧的餐廳.Out-door seat is better then in-door!!
不過, 這總算一間可再光顧的餐廳.
2007-02-06 3 浏览
聽人講話呢度d 格調都ok,所以打電話去book檯. 但接電話個女waitress的態度真好好好差.聲音好似蚊滋咁細聲.(我之前都book其他餐廳,人地d態度好好多)侍應: 天幕(細聲到差d聽唔到)我: 請問係咪sky platform侍應:係. 乜事(d 態度好似我欠佢錢咁)我: 我想訂檯..x月x日侍應:果日我地full booking(即刻收線)之前佢新開張時, 我同女朋友經過都試過想入去食, 但門口個waitress d 態度又係差到爆, 估到入面d service都唔方好... 加埋今次呢d 態度, 真係唔去幫襯....學劉德華話:今時今日, 呢d服務態度係唔足夠 (直頭係差到爆)..大家都唔好去受氣.係沙田大把好過佢既餐廳.

侍應: 天幕(細聲到差d聽唔到)
我: 請問係咪sky platform
侍應:係. 乜事(d 態度好似我欠佢錢咁)
我: 我想訂檯..x月x日
侍應:果日我地full booking(即刻收線)

大家都唔好去受氣.係沙田大把好過佢既餐廳.
2007-01-25 3 浏览
剛去完晚飯,環境好掂,有室內及室外,因去的那天落雨,只能坐INDOOR。攪PARTY應該一流!食一個SET DINNER,150蚊,個春雞都幾好,再散叫個牛扒,OK,蜆肉意粉,蜆好甜!羊扒都OK。室內都於到十多張,冇之前食評話好迫喎!總結,可以再去!如果咁環境,係尖咀及CWB或中環,價錢收多你100
室內都於到十多張,冇之前食評話好迫喎!
2007-01-09
與同事們於冬至日小聚。難得他們找到這個地方,景觀開揚,室外是side walk cafe的樣子,室內是cafe & bar。環境是乾淨企理。我們叫了兩個tea set + 一個"high tea" set一碟忘記了甚麼炒意粉,意粉炒得很乾身很爽口,但同事嫌硬了點。一份凍肉蕃茄烘三文治,賣相幾養眼,吃落則無得別。至於個"high tea" set,最頂層的是小塊小塊的曲奇,非常爽脆,味道也不錯。中層有兩件cake,我吃了其中一件,texture和味道都似坊間普通餅店賣的cake。最底層的是煙三文魚多士及小小件芝士餡三文治,後者個餡真的好"芝士",and that's it。野飲no comment。因為我們差不多包場,服務是幾attentive的。
與同事們於冬至日小聚。

一份凍肉蕃茄烘三文治,賣相幾養眼,吃落則無得別。
野飲no comment。
因為我們差不多包場,服務是幾attentive的。
2007-01-06 38 浏览
上個月,同幾位同事去左食lunch, 基本上lee間既食物都好好, 看得出好有心機去整, 但個經理既態度令我地覺得唔係咁好, 是緣就係我地同佢講要三個a餐, 二個b餐, 跟住佢用d好命令既態度叫我地逐個講喎(唔該都冇句), 我地稔唔係ma, 遂個講同分開講有咩分別啊? 係咪上菜果陣知道係邊個啊, 後來個侍應上菜咪又問我地邊個a, 邊個b, 佢真係要好好檢討下囉, 佢既態度已經令我既同事嚇怕左, 唔打算再去la
(非会员)
12月1日晚路過此餐廳看到有wedding party服務,就問門口個waitress詳細情況,因為佢話無menu提供,details可問佢地個經理,但個waitress都大約講d比我地知,話40或以上可以包室內個場,又話會因應客人budget set 個menu比個客,重點係從無提及要收minimun charge,咁我覺得幾好又特別,其實我己經book左佢地同一個集團既京都宴會廳,又問過可以做tranfer,但係要即晚回覆,咪諗住轉囉,於是走返去隔離sky platform,點知個waitress問左幾次話經理唔得閒,好忙,叫我留電話,話第二日至覆我,我心諗,嘩!有幾忙,連有生意都唔做?而1家重有咁既服務態度咩? 咁我話因為要今晚覆,最後個大牌經理再叫我地等多5分鐘,咁我同老公咪坐底等,個場根本就一d都唔爆,我地等左10幾分鐘,個大牌經理走過黎問點樣,"我地話想包場,妳同事話40人已經可以",點知佢話唔得,叫我地睇個場起碼可以坐70人,又問我地乜野budget,我地都未答,轉頭又即時話minimun $160一個人(另加10%) ,我地話你同事無講要minimun,佢又話因為星期六,會好旺,又講到個場好高級咁,成日叫我睇下而家幾多人!(根本就得4-5檯客,有幾旺呀,大把地方高級過佢同爆過佢喇!都未見個大場面,唔怪知得佢淨可以係呢度自以為高級餐廳做經理。),佢態度又寸,我都費時浪費時間同佢講,咪照book返京都宴會廳。奉勸個經理要檢討自己態度,今時今日呢d服務態度可以返屋企ga la
2006-11-29
今天下午來到,先吃個Tea,滿口腹之慾之餘,順帶評頭品足一番. 點了個三椒意粉,橄欖油配合椒絲的香味蠻為令我驚喜的. 香而不膩, 整碟炒得蠻為乾身, 沒有水汪汪的感覺, 入口亦唔會有乾硬感. 亦食得出意粉纖維亦處理得非常完整. 唔似普通餐廳咁得個"林"字。食完成碟剛剛夠飽之餘,加多杯入口甘苦,離口殘餘微酸微澀的熱咖啡. 確實寫意.美中不足的是,經理話Tea Time 出面個座位唔會開放,要到Dinner Time先開. 入面環境響秋季中午下,省空調之下略嫌焗促,比我想像中差. 進入晚飯時間,我點了個當日的Set Dinner . 鴨胸沙律,黑醋汁非常具水準,鴨胸入口亦不鞋口. 整體配合得蠻為出色。然後好像是眉豆忌廉湯,一上桌就嗅到非常香濃的眉豆味(驟眼看有點像紅豆湯),湯面鋪了一層白忌廉,入口真係好香濃既豆味,配合忌廉的滑溜,入口口感好正,色香味俱全. 連唔太食豆既朋友都好快飲完一碗.主菜在喝完湯後十分鐘左右上桌,我今天點了一個半熟(5成)的T骨牛扒配合洋蔥汁。上桌後有點兒喜出望外,份量真係好夠,大約有一個半肥皂般厚身。整塊扒有約兩隻手掌大。切下去肉汁鎖得好好,入口雖然肉味唔可以稱得上
今天下午來到,
先吃個Tea,滿口腹之慾之餘,順帶評頭品足一番.

進入晚飯時間,我點了個當日的Set Dinner .

鴨胸沙律,黑醋汁非常具水準,鴨胸入口亦不鞋口.
整體配合得蠻為出色。

主菜在喝完湯後十分鐘左右上桌,
我今天點了一個半熟(5成)的T骨牛扒配合洋蔥汁。

上桌後有點兒喜出望外,

切下去肉汁鎖得好好,
入口雖然肉味唔可以稱得上係M9澳洲牛既水準,但食落去蠻為鮮味,應有美國安格斯牛水準。

T骨的西冷部分肉質亦唔煙韌之餘有咬口。
油油嫩嫩的肉絲中夾著有勁的油筋,油花亦幾均勻。

至於牛柳(菲力)部分響5成熟之下亦幾為香嫩,比想像中好食得多。

然後最令我驚訝的是小小的Set Din 甜品 -

小白瓷器皿中的薄薄一層朱古力的布甸,面層點綴上一顆士多啤梨及朱古力醬.
配著伴碟的忌廉及生果.

相信這個算是我今生吃過最好食既朱古力甜品了。
極香濃朱古力味滲透晒蛋白中,
入口即溶,朱古力味亦比想像中濃厚極多,冷冷的口感非常過癮.
意想不到的是,吃完後全無"漏"的感覺,甜度控制亦岩岩好。
這個甜品除左份量唔夠我再無怨言!

拍案叫絕的食物水準,直望城門河配合燈飾既閃爍景觀,極為自然舒適浪漫既座位環境,
我相信我很快會忍唔住再去俾錢。

但平日既員工人數真係唔係太夠,尤其係下午,唔好預有咩野Service俾到你~

(Important) P.S. 在深秋寒冬打算在出面食的話,請自備一件自己認為足夠保暖的外套,否則因為食一餐飯凍親自己或者凍親朋友、愛侶就無謂啦。
2006-10-20 3 浏览
睇到mag 介紹,所以特登同朋友去試下!! 環境真係好靚,又唔嘈,好適合三五知己傾計,亦岩情侶談心。可惜食物既味道真係麻麻地,d員工亦都懶懶行咁,叫幾次都無人應。如果大家淨係想揾個靜靜地既地方傾計,絕對推介。但想要一個回味既dinner,好既服務態度,就可能揀其他restaurant 會好d啦!!p.s.因為d野食唔係太好食,就算唔夠飽,我同朋友都無再order lu! 走左之後再去第二度食霄夜。

2006-10-15 2 浏览
個日去京都飲荼先知道有呢間餐廳.個日食得太飽喇.所以冇去試...最終個晚我同左班朋友去試下去個間餐廳!上面既環境好好~好靚!我地選擇左出面因為舒服d.我地有4個人.因大家都食左野.淨係叫左幾杯野飲~ok喎..我地去個陣係8點鐘到.但個陣冇乜人去可能未知有呢間野啦.但個到既侍應都好健談..最奇怪係有一個唔知係咪店既經理.佢穿住西裝但佢又帶住一條圍身.冇,啦啦走過黎講一大堆野.其實都冇野既.只不過一講就講左成10分鐘.不過我地都會再去!下次我地會去食dinner食完再上黎評啦!
2006-10-08 6 浏览
飲品都幾抵, 每杯大約四十元左右, 種類雖不多, 但都叫每樣有d咁, 是三五知己談天好去處, 加上現在開始秋涼, 晚上有些風, 頗寫意! 可惜現時由於新開張的關係, 餐廳未有佐酒小食, 只能提供花生或晚餐食品, 加上員工或許未上手的關係, 動作不太快