天吉屋,來自日本而我只係台北食過既天婦羅飯必試店,終於可以係香港就食到就係只做天婦羅,專業做天婦羅,由炸粉到食材到醬汁都自家製,咁先食到佢設計既個個味道環境都係簡約日式,闊落舒服,餐牌當然就係天婦羅餐,睇下想食咩餸咁先上沙律,菜絲配柚子汁,幾refreshing,啱晒清清個口同個胃迎接天婦羅天吉丼,未食過就梗要試下依個先啦,滿滿既套餐上枱就係吸引事不宜遲,先試放正係面既黑虎蝦,唔算大隻,炸得好外脆,粉唔係鬆個隻但都唔厚,夾埋天婦羅汁好好味,蝦肉好嫩滑什錦炸物,大大舊好脆,濃調味過蝦,配飯都好啱講到配飯,點少得我既天婦羅最愛,溫泉蛋,溫泉蛋天婦羅配珍珠米配汁同醬油我死了另一個叫左天吉雙品,俾佢個烏冬吸引左,有迷你丼加個烏冬,烏冬走一般稻庭烏冬沾既食法,好吸引烏冬口感好好,有咬口而夠滑,配天婦羅更減油膩感同罪惡感四季豆天婦羅意外地好味,入面幾腍幾得意最正既天婦羅料個人認為係海紅鯛,唔厚粉,肉質非常嫩滑,有口感,魚既鮮味仲好有烏冬好吸引但如果真係要揀天婦羅既溫泉蛋令到飯都係必然之選價錢相當合理,唔使去(其實係無得去)台北食lu #食完後悔無食Allstar丼#如果有佢既醬油賣都幾好

天吉丼,未食過就梗要試下依個先啦,滿滿既套餐上枱就係吸引
什錦炸物,大大舊好脆,濃調味過蝦,配飯都好啱
我死了

沙律

黑虎蝦

什錦炸物

溫泉蛋

烏冬口感好好,有咬口而夠滑,配天婦羅更減油膩感同罪惡感
四季豆天婦羅意外地好味,入面幾腍幾得意

天吉雙品

烏冬

四季豆

海紅鯛

烏冬好吸引但如果真係要揀天婦羅既溫泉蛋令到飯都係必然之選
價錢相當合理,唔使去(其實係無得去)台北食lu

#食完後悔無食Allstar丼
#如果有佢既醬油賣都幾好
黑虎蝦
溫泉蛋
天吉雙品
烏冬
海紅鯛
2021-11-18 1209 浏览
今晚食連續七年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎既「天吉丼」!由好鍾意食天婦羅嘅朋友介紹!呢個朋友仲有一個,就係好鍾意食飯,佢話依度嘅飯可以自由添!椰菜沙律配秘製有胡椒沙律汁,清爽酸酸地開胃!椰菜沙律係一大碗咁上,我分碟左。天幕御膳 $168黑虎蝦蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、雜錦炸物:洋蔥同魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆。依個係超飽超滿足!Ready?!總共有三種食法!第一個鮮蝦同紫菜嘅天婦羅,就好似平時咁點天婦羅汁食!佢依度嘅蘿蔔蓉好企身,味道重d。紫菜好脆,同唯一係show自己個樣,哈哈!第二個石斑魚(我揀左黑虎蝦,蝦蝦兩重奏)、四季豆天丼要加秘製甜醬汁先好食又濕潤d!虎蝦爽口彈牙!石斑魚我另外一次食,紫蘇葉同佢出奇地夾,有香葉配肥肉魚,爽!第三個天茶泡飯用洋蔥魷魚飯加紫菜芥末同埋秘製鰹魚高湯食!其實都食到第三個食飯已經開始飽。但見佢嘅飯係北海道七星米,所以都係享受埋依個食法。鰹魚高湯重味但唔咸,泡飯咁樣既!如果本身覺得芥末辣嘅人,食呢個就冇辣嘅感覺,反而提一提米味。本身淨想食天吉丼,但見有香港限定嘅軟殼蟹丼 $178就佢啦!軟殼蟹雜錦炸物:皇帝菜同櫻花蝦成個餅咁大!櫻花蝦又係平常嘅3倍!

天幕御膳 $168

總共有三種食法!

紫菜好脆,同唯一係show自己個樣,哈哈!

第二個石斑魚(我揀左黑虎蝦,蝦蝦兩重奏)、四季豆天丼
要加秘製甜醬汁先好食又濕潤d!虎蝦爽口彈牙!

軟殼蟹

雜錦炸物:皇帝菜同櫻花蝦
成個餅咁大!櫻花蝦又係平常嘅3倍!如果本身覺得皇帝菜嘅味道好大好「腥」,呢個就係俾你試皇帝菜嘅機會 - 無乜味,係菜味咁。但如果你本身好鍾意食皇帝菜,可能未必鍾意,哈哈。

茄子、南瓜、溫泉蛋
炸溫泉蛋 - 炸蛋,混合飯食又嫩又多蛋汁!茄子大外,南瓜係粉粉嫩嫩同厚,唔錯!麵豉湯比較多豆皮外,仲有紅蘿蔔紅蘿蔔白蘿蔔蔥花!

炸物點秘製天丼醬汁好夾!除咗飯之外,佢嘅前菜都係可以無限供應!牛蒡茶同埋牛蒡漬多食!女士減肥好物!牛蒡好好食,漬過無左d泥青味,有啲似食菜鋪!必食!蘿蔔同埋椰菜沙律清味蕾!
  • 軟殼蟹丼
2021-11-15 211 浏览
早幾年有一間係旺角朗豪坊開嘅過江龍天婦羅~天吉屋當時日日都排長龍,我自己就唔鐘意排隊,所以無食過咁啱行開街見到佢無人排隊,咁就不如試下佢一入去坐低咗,服務員就立刻加茶及介紹一下餐牌。點完餐次後,立刻奉上椰菜絲沙律,並介紹一一下個醬汁服務都幾貼心椰菜絲清爽,沙律汁味道正常,配菜同椰菜絲都係任添架要試梗係試最好,叫咗佢個招牌天幕御膳,個樣幾靚,但食就唔多掂啦成set 嘢得個飯係熱,湯同天婦羅都係暖,好似炸定咁,天婦羅好重油味,材料都算新鮮嘅,啲蝦有啲咬口,唔係霉嘅,其他都中規中矩。但頭先講過好重油味,所以茄子就好嚴重嘅油味,因為好吸油嘅蔬菜。份量足夠一個肥仔食嘅,但味道絕對有改善嘅空間
早幾年有一間係旺角朗豪坊開嘅過江龍天婦羅~天吉屋
當時日日都排長龍,我自己就唔鐘意排隊,所以無食過

咁啱行開街見到佢無人排隊,咁就不如試下佢

一入去坐低咗,服務員就立刻加茶及介紹一下餐牌。
點完餐次後,立刻奉上椰菜絲沙律,並介紹一一下個醬汁
服務都幾貼心
椰菜絲清爽,沙律汁味道正常,配菜同椰菜絲都係任添架

份量足夠一個肥仔食嘅,但味道絕對有改善嘅空間
2021-11-04
2021-11-12 86 浏览
不知何時,才可再起程去旅行,因為甚想念日本的美食 - 天婦羅。說到出口,女兒推薦了給我一間吃天婦羅的專門店,是從日本新宿開店過來香港的。加上這店的廚師是在日本受訓,出品當然更有保証和標準,這店在鬧市旺角朗豪坊,名為天吉屋 Ten Kichi Ya.這店的總店,連續七年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,來頭之勁,加上價錢非常之親民,今天晚上,一個人去嘗一嘗。天幕御膳是我今晚點的天婦羅餐,親民價$148那裡可找呢。套餐的材料有軟殼蟹,老虎蝦,海紅鯛魚,什錦炸物有茄子南瓜四季豆,還有洋蔥和魷魚等。說得做天丼,當然有飯跟餐,米是來自日本北海道的七星米。值得一讚的是,這個餐還有免費添飯,大胃王想吃多幾碗,揚手便是。這套餐也有指定吃法,三款的指定吃法 - 有天婦羅,天丼和天茶泡飯,店員附上的表,一望就知怎樣去吃才算是正宗。材料炸得香脆可口,有時我覺得,包著材料之天婦羅脆槳,才是靈魂之所在,不能多也不能厚,這店來自大和,當然能吃到像大和一樣的款式和古早原味。女兒推薦的,果然是好野,下次行開旺角,必再嚐多一次其他款式,例如軟殼蟹丼或All Star 丼,看介紹圖片,已欲滴垂涎。但要謹記,這店是沒定位服務,吃好

女兒推薦的,果然是好野,下次行開旺角,必再嚐多一次其他款式,例如軟殼蟹丼或All Star 丼,看介紹圖片,已欲滴垂涎。但要謹記,這店是沒定位服務,吃好野就要行快一步好了。
2021-11-04
2021-11-11 1085 浏览
相信每一位朋友都同我一樣,期待疫情過後,可以再四處走走,看看世界。疫情過後你第一個想去嘅地方喺邊度呢?我有不少嘅朋友都會話想去日本同台灣。喺好多香港人嘅心目中呢兩個地方真係好似第二個家。好慶幸嘅係,即是我哋冇辦法離開香港呢度都擁有好多高質素嘅餐廳,讓我哋可以喘息一下,來到呢啲餐廳,望梅止渴一下。可以想像自己置身於外地,品嚐一下那些美食。天吉屋,食嘅係美味的天丼,我記得自己第一次食天丼係喺日本,仲要排咗勁耐。但係入口嗰種美味係難以言喻。嗰時香港都未盛行呢個美食。現在好多地方都有供應。我哋今次姐行三日遊午餐嘅時間已經講緊要食天丼,既然係咁坐言起行啦^_^云云嘅天丼我揀朗豪坊嘅呢一間,點解?因為佢嘅魷魚真係好好食,肉厚Juicy . 厚度大概有手指頭咁多。超好食!今次嚟到發現佢哋出咗一個都幾有趣味嘅套餐天幕御膳,先食美味嘅天婦羅,再吃天丼,最後將未食晒嘅飯加上美味嘅堅魚湯,搖身一變變成泡飯強烈推薦大家食呢個餐,因為佢個堅魚湯真係好清甜。仲再以refill ,不過啲飯呢一個女仔係食唔晒㗎。所以我食唔到泡飯我已經認輸啦。但係個堅魚湯眼前一亮,熱辣辣,好適合現在嘅天氣!曾經聽過有朋友講某某餐廳嘅天

疫情過後你第一個想去嘅地方喺邊度呢?

今次嚟到發現佢哋出咗一個都幾有趣味嘅套餐

曾經聽過有朋友講某某餐廳嘅天丼,啲油好似有少少怪味,我就覺得天吉屋做天婦羅真係好出色,不會太油,但香脆美味。

朋友點嘅係軟殼蟹天丼,軟殼蟹份量十足,半但size 好大啊!炸得恰到好處。正!

而我最鍾意嘅當然就係佢嘅流心蛋同埋好大舊好Juicy 的魷魚。

至於飯人面醬汁份量剛好,唔會太多唔會太少多得滯,不會蓋過天婦羅嘅香味。

就咁睇相唔夠震撼唔夠吸引,三個女仔全部都飽到頂住個胃,10分滿足地品嘗呢個美味晚餐。另外佢哋嘅服務係好好,正當我哋仲喺度一頭霧水唔知點樣食嘅時候佢哋會主動過嚟教我哋點樣去整嗰個三部曲,可惜自己眼闊肚窄未去到做泡飯已經認輸嚕。

我哋離開嘅時候7:00外面有人排隊,係該商場內少有有人排隊的餐廳。

• 軟殼蟹丼
2021-11-07 72 浏览
日本天丼過江龍 天吉屋 落腳旺角朗豪坊,地點好方便,最緊要疫情無得去日本,食返日本傳統天婦羅店過下口癮。原來餐廳冇得訂座,冇位就要先排隊。一坐低就奉上新鮮嘅椰菜沙律,配合柚子醋,餐桌旁邊仲有日本傳統嘅食物、醃蘿蔔和牛蒡。天幕御膳天幕御膳是全個menu最貴的一個定食,因為包含了三個不同吃法,天婦羅、天丼和茶湯泡飯。先吃天婦羅蝦,簡單吃法就是蘿蔔蓉加入沾汁,炸漿很脆,蝦肉也彈牙。之後第二個食法的天丼就加入特製的天丼汁,甜甜的醬油不會令人失望,飯粒軟糯。最後的茶湯泡飯加入鰹魚高湯、芥末和紫菜碎,令人暖胃。這個定食的白飯可以無限添的!大食的朋友唔驚唔夠。天吉丼這個連續七年拿下日本天丼金賞的食品真的是第一次來必試。飯量不太多,但足夠。必讚的是海紅鯛,雖然是味道比較淡身的魚,但天婦羅式炸過後仍能保持鮮味。黑虎蝦肉鮮爽口,不得了。另外魷魚比較厚實,炸過的溫泉蛋顛覆了我對天婦羅和半熟蛋的感覺。餐廳唔使加一,人均都係100多元,算係朗豪坊相對比較相宜的食店。最緊要係令人有返咗鄉下嘅味道,呢一點係無價

天幕御膳
最後的茶湯泡飯加入鰹魚高湯、芥末和紫菜碎,令人暖胃。

這個定食的白飯可以無限添的!大食的朋友唔驚唔夠。

天吉丼

而家好多時喺屋企食飯,所以難得出街食飯,我盡量搵啲自己煮起上嚟有難度嘅餐點,天婦羅係其中一樣。今日嚟到朗豪坊嘅天吉屋,一早聽過呢度有水準,無論係食物質素、賣相定價錢都非常吸引。為咗避開多人等位嘅時間,我早少少到餐廳,好快就可以入座。餐廳位置都唔少,而且坐得幾鬆動,唯獨枱面細啲。餐牌枱面有秘製醬油、漬牛蒡。好好食,又解膩。沙律菜任食我地叫咗兩款丼飯,其中有天吉丼,呢個係榮獲日本連續7年天丼金賞。天吉丼入面嘅炸物多到成個碗滿哂全部炸到金黃色,好吸睛,又啱打卡。食嘅時候,強烈建議問店員攞個碟仔,會方便啲。炸物有蝦、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、紅鯛魚、茄子、南瓜、炸紫菜。最特別同搶眼相信係嗰隻溫泉蛋,一督開隻蛋,啲蛋液慢慢流出,用嚟拌飯真係又簡單又好味!呢舊魚都係出色,脆而不膩,魚肉滑嫩有汁。再加上免費供應嘅沙律菜,可以清新口腔;飲埋牛蒡茶,互相配合,成件事好完美另一款係天幕御膳,呢款份量超多,擺盤大堆頭。裡面會有黑草蝦、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、紅鯛魚、茄子、南瓜、炸紫菜等等,超豐富,份量特大呢款會有3種食法,分別有天婦羅,即係傳統天婦羅嗰種食法;另外係天丼,即係將炸物配飯一齊食;而最後係天茶泡飯,即係將

餐牌

枱面有秘製醬油、漬牛蒡。

好好食,又解膩。

沙律菜任食

天吉丼入面嘅炸物多到成個碗滿哂

係又簡單又好味!

呢舊魚都係出色,脆而不膩,魚肉滑嫩有汁。

呢款會有3種食法,分別有天婦羅,即係傳統天婦羅嗰種食法;另外係天丼,即係將炸物配飯一齊食;而最後係天茶泡飯,即係將炸物同飯加上高湯、芥末等撈埋食。

講番天婦羅嘅質素,絕對拍得住日本嘅水準!
炸蝦用雙蝦炸法,食落口感十足,外層非常鬆脆,配炸蔬菜更加係我最愛,香口得嚟又唔會太漏,送飯一流。(白飯任加,大食嘅朋友,啱哂)

而且一上枱嘅感覺幾震撼,仲跟埋個好足料嘅湯,女仔應該都會好似我咁食到捧住個肚。
2021-10-29 128 浏览
之前都經過很多次 旺角朗豪坊的「天吉屋」,長期都有人排隊,今日見到少人排,所以同男友揀係呢間食晚飯。吸引之處,其實係食法多變又充滿儀式感的天幕御膳,有三種食法滿足味蕾,感覺好似係日本進餐一樣,另外,天吉雙品 就有烏冬和小天丼,有兩款主食。等待上菜時,我地就食左沙律同漬物,真係開胃又消膩。椰菜沙律加入柚子胡椒沙律汁,好清新爽脆。牛蒡漬和蘿蔔漬都爽脆多汁,酸中帶微甜。餐廳提供的牛蒡茶有陣陣香味,溫暖和順,而且有益健康。天幕御膳 $148有黑虎蝦、海紅綢配紫蘇葉、軟殼蟹、什綿炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆,非常豐盛,而且有三種食法。食法一  天婦羅,將蘿蔔蓉和薑蓉放入天婦羅醬,推薦炸蝦、炸軟殼蟹、炸紫菜 沾上醬汁品嚐。天婦羅黑虎蝦非常獨特,以「雙蝦」炸法,所以入口係兩隻蝦同食,鮮甜彈牙而且更顯蝦味濃郁,天婦羅醬汁清爽唔膩,味道好好。天婦羅軟殼蟹,炸得外脆內軟,唔油膩而且香脆熱辣辣,蟹肉好鬆軟鮮味。炸紫菜香脆可口,有淡淡紫菜香。食法二  天丼,推薦將炸蝦、海紅綢及四季豆放上飯,再淋上天丼醬汁。微甜的醬汁帶出炸蝦及紅綢的鮮味,黑虎蝦炸衣吸左醬汁甜味,味道更好。海紅綢炸得好香脆,咬

天幕御膳 $148

食法二  天丼,推薦將炸蝦、海紅綢及四季豆放上飯,再淋上天丼醬汁。微甜的醬汁帶出炸蝦及紅綢的鮮味,黑虎蝦炸衣吸左醬汁甜味,味道更好。海紅綢炸得好香脆,咬落好新鮮好熱,魚肉嫩滑多汁,質感柔軟。四季豆配天丼醬汁,甜甜地好夾扎實的蔬菜。餐廳選用日本的七星米,甜度和粘性適中,入口香甜且米粒分明,非常美味。

食法三  天茶泡飯,推薦將什綿炸物放上飯,再淋鰹魚湯,加上芥末和紫菜碎品嚐。什綿炸物有洋蔥和魷魚,洋蔥香口帶甜味,配爽口彈牙魷魚粒,吸盡鰹魚高湯的鮮味,與泡飯同食,口感味道都提升。

最後我自由配搭,茄子及南瓜配天婦羅醬汁較好,味道清淡食出蔬菜原味。

味噌湯有好多蔬菜,軟腍入味的紅、白蘿蔔、嫩滑豆腐粒、油豆腐絲......咸度剛好。
天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼)

天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼) $108
我地揀左冷烏冬 (稻庭烏冬配柚子皮、紫菜、芝麻),冷烏冬入口滑溜煙韌,加左柚子皮及芝麻好清新帶香,沾有蔥花及芥末的烏冬汁,味道唔會好咸,幾清淡輕盈。

小天丼有什綿炸物 (洋蔥和櫻花蝦)、溫泉蛋、黑虎蝦、茄子、四季豆。溫泉蛋超級好味,咬開爆出香濃蛋黃汁,拌勻米飯及帶點甜味的天丼醬汁,味道好夾好滿足。
2021-10-28
天幕御膳
天吉雙品 (冷/溫 烏冬 + 小天丼)
2021-10-28 77 浏览
每次晚上經過朗豪坊 都見到呢間日本餐廳好多人排隊今次就約埋朋友一齊食下有咩咁吸引-🎏椰菜沙律, 牛蒡漬, 牛蒡茶3款都喺任添 牛蒡就無咩興趣 所以主食前都fill 咗幾下沙律因為佢個沙律醬太好食 喺柚子醬 酸酸地勁開胃加上椰菜絲好爽 平時食開喺冧冧地之餘 浸耐少少已經一pat野😐(原本仲有蘿蔔漬 不過因為疫情 日本物流直送唔到)-🎏天幕御膳✨ 💰$148呢個set喺寫住推薦 咁無理由唔嗌掛都幾多款 有蝦 紅鯛魚 四季豆 茄子 洋蔥同紫菜炸蝦無得頂 一野炸兩隻連住咗又彈牙炸紫菜真喺第一次食 心諗點解放咗咁耐依然咁脆口佢會比張牌你 上面有三款食法 個人都喺鐘意食法二 因為個天丼醬汁好味🤤炸紅鯛魚好滑 但食落無咩味 同埋一定要熱食 唔喺就腥此餐可任添白飯 不過我一兜已經好夠了🤣-🎏軟殼蟹丼✨✨ 💰$158呢個丼都震撼 一大兜 軟殼蟹大隻分咗幾節 蟹肉多又juicy飯入面加咗柚子皮 食落有少少苦澀又好fresh味道仲有櫻花蝦同勁流心嘅溫泉蛋 (當然仲有其他蔬菜炸物)-環境方面其實好舒服 無得去旅行米當去咗轉日本囉🥲🥲所有炸物都炸到好香脆 亦唔會食到覺得好油膩不過限時為60分鐘(上菜快的) 排隊
每次晚上經過朗豪坊 都見到呢間日本餐廳好多人排隊
今次就約埋朋友一齊食下有咩咁吸引
🎏椰菜沙律, 牛蒡漬, 牛蒡茶
因為佢個沙律醬太好食 喺柚子醬 酸酸地勁開胃
(原本仲有蘿蔔漬 不過因為疫情 日本物流直送唔到)

🎏天幕御膳✨ 💰$148
炸紅鯛魚好滑 但食落無咩味 同埋一定要熱食 唔喺就腥
此餐可任添白飯 不過我一兜已經好夠了🤣
🎏軟殼蟹丼✨✨ 💰$158
飯入面加咗柚子皮 食落有少少苦澀又好fresh味道
仲有櫻花蝦同勁流心嘅溫泉蛋 (當然仲有其他蔬菜炸物)
環境方面其實好舒服 無得去旅行米當去咗轉日本囉🥲🥲
所有炸物都炸到好香脆 亦唔會食到覺得好油膩
不過限時為60分鐘(上菜快的) 排隊嘅人就唔洗排咁耐啦
2021-10-28 55 浏览
「天吉丼」連續六度蟬聯日本天丼金賞獎,就知道天吉屋的丼飯絕對值得一試餐廳裝修簡約和風格調為主潔,富有傳統日式和風味道,空間寬敞,卡位舒適,令人置身如日本店鋪用餐一樣食物方面 :軟殼蟹丼 : 香港限定,軟殼蟹有啖啖蟹肉味,炸得金黃酥脆,清爽不油膩天幕御膳 : 天婦羅款式份量十足相當豐富,有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、洋蔥魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜,一次可以滿足你多種味道,性價比高Ours Tips : 白飯可以自由添加,餐前小吃及椰菜沙律也可無限添食,一定能夠食得滿足

食物方面 :

2021-10-15 87 浏览
疫情下無得飛日本🇯🇵,知道朗豪開左一間專食天婦羅🍤既餐廳,朋友仲話好抵食又高質,一於就去試下吧!一坐低就會有椰菜絲俾你前菜醒胃我揀左個天幕御膳,見佢價錢唔算好貴,又好似好滿足咁黎到就係不得了,同相片十足十,有一個飯俾你自己添加,佢亦有三種食法供你參考。蝦既size非常大,鮮味爽口,天婦羅🍤最叻就係炸出黎一啲都唔油,其他蔬菜🥬亦好新鮮。要食記得試晒三種食法,包你試到唔到風味口感性價比好高既一間餐廳,非常值得一試!

一坐低就會有椰菜絲俾你前菜醒胃

我揀左個天幕御膳,見佢價錢唔算好貴,又好似好滿足咁

要食記得試晒三種食法,包你試到唔到風味口感

性價比好高既一間餐廳,非常值得一試!
2021-10-07
2021-10-15 1525 浏览
這一晚要到旺角小米之家買些手機配件, 之後就在附近找個地方吃晚餐, 不如試試這裡的日本菜。個人愛吃日本菜, 原因其實很簡單, 就是欣賞日本菜那種一絲不苟, 精益求精的精神。而「天吉屋」是日本的過江龍,連續七年蟬聯日本丼聯盟之天丼金賞獎。天丼是天婦羅丼的簡稱,只是將天婦羅放在飯上, 也可以淋上天丼醬汁。店內是全木系的設計,廚房外圍有一列吧枱,店內也有散坐, 坐下來,先送上清熱解毒的牛蒡茶。在天丼正式送上來之前,這裡提供醃蘿蔔及牛蒡,店員也會盛上椰菜絲沙律, 是可再添加的, 配上柚子醬汁的酸味,健康醒胃,是吃天婦羅前不錯的熱身食物。選了天幕御膳, 合共有三種食法。幾件天婦羅炸起是另外放在碟子中的,可先直接吃天婦羅,天婦羅包括有黑虎蝦、海紅鯛、軟殼蟹、什錦炸物(洋蔥和、魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆等等, 完全乾身,要做到漿不厚但仍是脆口,可配上蘿蔔蓉及天婦羅醬汁一起吃。也可以用天丼的食法,幾件天婦羅放在日本米飯上面, 再加上天丼醬汁來吃, 難得的是還保留了一定的脆口度,及格的。 最後以天茶漬飯的食法,把天婦羅放於米飯上,再加上鰹魚湯變做茶漬飯, 還可自行添加芥末或紫菜調味, 以鰹魚湯去
在天丼正式送上來之前,這裡提供醃蘿蔔牛蒡
選了天幕御膳, 合共有三種食法。
最後以天茶漬飯的食法,把天婦羅放於米飯上,再加上鰹魚湯變做茶漬飯, 還可自行添加芥末或紫菜調味, 以鰹魚湯去伴軟熟晶瑩的日本米飯是好吃的, 有一點值得提提的是這裡的日本米飯是可再添加的。
吃得滿意的一餐, 如果是天婦羅迷的話,可來試試。
2021-10-10 228 浏览
唔經唔覺,疫情已經持續差唔多兩年,我哋一路都好掛住去日本旅行嘅日子,奈何依家仍然未能夠通關。為咗一解思鄉之愁,我就同朋友特登請半日假,去咗馳名嘅《天吉屋》食日本嘢。不愧係日本過江龍,間店一早就有唔少捧場客。我哋去到門口個陣,就已經見到好幾對情侶喺度排隊等候。好彩我哋等咗唔夠十分鐘就入得去姐!侍應帶我哋去到木製牌匾附近嗰張枱坐低,成個擺設好有日本風格,令我哋有一種置身新宿大街嘅感覺。呢間餐廳最出名係即叫即炸嘅天婦羅丼,我哋當然都要朝呢個方向點餐啦!因為疫情關係,部份菜式限量供應。本身我同朋友已經打算食唔到椰菜沙律之類,點知佢哋今日都有提供,好幸福呀!我哋一邊飲住牛蒡茶,一邊食高纖有益嘅牛蒡漬。呢度無限添加嘅牛蒡漬帶點酸鹹,口感爽脆,好啱做開胃菜。食完牛蒡漬之後,我同朋友依然十五十六,唔知order咩天婦羅餐好。喺呢個時候,侍應又拎咗兩碟椰菜絲同柚子醋上枱,佢哋話椰菜絲都係無限添加㗎!我朋友本身好怕食酸野,但佢覺得加咗柚子醋嘅椰菜絲,味道酸得嚟啱啱好。開餐之前,當然唔少得飲番碗熱焫焫嘅麵豉湯喇!值得一讚嘅係呢個湯冇咩味精,飲完之後唔會好口乾。天幕御膳 $148作為天吉屋特別推薦嘅丼飯,當然

牛蒡漬

椰菜沙律

天幕御膳 $148
作為天吉屋特別推薦嘅丼飯,當然有佢嘅獨特之處。天幕御膳包含咗黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉;仲有一系列雜錦炸物、四季豆、茄子、南瓜……真係要咩有咩。享用呢一個御膳有一個特色,就係有三種唔同食法任君選擇,一次過帶俾你三種唔同體驗。

我哋按照指示牌,逐一享用呢款御膳。就我個人而言,我最鍾意第三種食法——天茶泡飯,可能因為我本身好喜歡佢哋主廚特別秘製嘅高湯「鰹魚湯」,口感清甜鮮美得嚟又唔油膩,堪稱一絕!值得一提嘅係,呢度嘅白飯可以任添㗎,我朋友食咗足足兩大碗飯啊!

軟殼蟹丼

軟殼蟹丼 $158
我哋另一個餐就叫咗香港限定嘅軟殼蟹丼。材料當然唔少得軟殼蟹,仲有皇帝菜櫻花蝦、溫泉蛋、茄子、南瓜等等。炸到金黃色嘅軟殼蟹一分為四,啖啖蟹肉肥美異常,蟹膏味道濃郁,令人愛不釋「口」。

我朋友就好鍾意皇帝菜櫻花蝦,因為櫻花蝦殼鬆軟得嚟口感又香,畀人有一種想大口豪邁嚼蝦嘅慾望;配搭埋皇帝菜,簡直係健康之選。加上拌飯一流嘅溫泉蛋,我哋完全食得出呢個丼飯嘅靈魂。

食咗咁多嘢,當然唔少得飲多兩杯牛蒡茶作結喇!呢次體驗真係帶畀我哋遊歷日本一趟嘅美好感覺。See you next time!
2021-09-30
  • 牛蒡茶
  • 天幕御饍
  • 天茶泡飯
2021-10-09 186 浏览
上星期同朋友相聚,選擇左旺角呢個中心地帶為落腳點。朗豪坊有間好受歡迎既餐廳叫「天吉屋」,自開業以黎反應非常熱烈,深受食客既愛戴,所以我決定帶朋友去朝聖。我同朋友大約 7 點15分到達餐廳,發現人龍排到去遙遠既店外,冇諗過開業兩年後仲係咁多人黎捧場。我地見到店內牆上掛左多張獎狀,展示「天吉屋」連續7年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,係有品質保證既天婦羅食店🍤。餐牌由以前一頁既單張改為一本多頁嘅小冊,囊括左各款精緻嘅天婦羅丼飯。除左介紹每一個套餐既食材之外,仲有埋精美既插圖添,等食客可以仔細參詳👍🏼我同朋友分別揀左招牌「天吉丼」同埋「天幕御膳」。我地都滿心期待食物到來,希望可以品嚐到美食佳餚。😋食物黎到之前,我地可以先茗茶同埋食椰菜沙律。「天吉屋」提供嘅係牛蒡茶,牛蒡既營養價值高,可以排毒、防癌同埋降低膽固醇。高質既牛蒡茶味道濃郁甘醇,飲後口有回甘同埋淡淡嘅餘香。除左牛蒡茶之外,嗰一大碗前菜係日本直送到港嘅椰菜🥗 可以自行加入香濃嘅柚子醋,酸度適中,帶點鹹味,令人開胃 😋 天吉丼 $118呢碗係朋友點既天吉丼,呢款有齊海紅鯛、黑虎蝦、四季豆、茄子、魷魚、炸紫菜、南瓜🎃同溫泉蛋等,淨係睇佢既賣相,

天吉丼 $118

呢碗係朋友點既天吉丼,呢款有齊海紅鯛、黑虎蝦、四季豆、茄子、魷魚、炸紫菜、南瓜🎃同溫泉蛋等,淨係睇佢既賣相,已經令人垂涎三尺!整體而言,啲炸物皮薄餡靚,食完都唔覺得好油膩。

「天吉丼」有一個特別之處,就係廚師用左雙蝦炸法,將兩隻黑虎蝦合拼炸成蝦天婦羅,更加突顯鮮蝦彈牙既口感 🍤👍🏼

其他炸物例如茄子🍆、南瓜🎃同炸紫菜都好出色,色香味俱全 👍🏻🍤

「天吉丼」仲有好正既溫泉蛋,溫泉蛋係採用適合生食既日本雞蛋🥚佢外面煎到金黃色,但入面依然係液態流心。

天幕御膳 $148

好快就上埋我點既「天幕御膳」。店員同我地細心介紹左三種品嚐「天幕御膳」既食法。第一種就係將炸物蘸上清爽蘿蔔泥醬汁;第二種係將炸物蓋上米飯,再澆上特製既鹹甜天婦羅醬汁;而第三種食法就係「天茶泡飯」,食客可以灑上紫菜同Wasabi,再加入茶湯,製成茶泡飯。

我地最中意佢地特製既鹹甜天婦羅醬汁,係我地三種方法中最中意既一種~ 😋由於天婦羅嘅份量十足,所以我同朋友encore 左一次木桶飯,慢慢細味每一種天婦羅嘅風味。🍤

「天幕御膳」嘅天婦羅有什錦炸物(洋蔥和魷魚)、黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜。每一款都好出色,個人最中意黑虎雙蝦同埋海紅鯛配紫蘇葉,鮮味十足又脆卜卜,食材選料一流。😋

總括而言,我地覺得價錢合理,因為野食既份量真係好多,而且過左幾年依然冇加過價,係香港少有既高質日本餐廳🇯🇵,所以好想推介俾大家,希望得閒再黎品嚐其他菜式~😇
2021-09-30
  • 天吉丼
  • 椰菜沙律
2021-10-07 73 浏览
今日特登黎左依間過江龍食天吉丼聽說佢係連續7年係日本獲獎一黎到門口已經有唔少人排緊隊所以都等左一段時間先入到入面整體環境係唔錯見到餐牌既相已經覺得好邪惡 應該勁熱氣今次叫左個招牌菜天吉丼材料主要係海鮮同埋雜菜包括蝦、魷魚、四季豆、溫泉蛋、南瓜、茄子等等炸物份量係比較多而且粉唔算好厚所以都炸得幾好食唔會有好熱氣既感覺反而飯比較少綜合黎講 食完都唔會太飽但會有種滿足既感覺其實個餐仲包埋前菜個D味道就不過不失但我應該會因為個天丼先再返黎
今日特登黎左依間過江龍食天吉丼
聽說佢係連續7年係日本獲獎
一黎到門口已經有唔少人排緊隊
所以都等左一段時間先入到
入面整體環境係唔錯
見到餐牌既相已經覺得好邪惡 應該勁熱氣
今次叫左個招牌菜天吉丼
材料主要係海鮮同埋雜菜
包括蝦、魷魚、四季豆、溫泉蛋、南瓜、茄子等等
炸物份量係比較多
而且粉唔算好厚