2019-10-12 36 浏览
在香港平時想找好吃的高質牛肉火鍋店一般都很貴,沒想到這次誤打誤撞找到了性價比高的高質牛肉火鍋+68$仲有任食火鍋配料原來這裡火鍋底還可以雙拼的,這次就選了潮汕牛骨湯和超濃羅宋湯,一上爐,看到這裡的鍋好特別,是用龍頭做手柄湯底好香濃,配料十足,好有地道潮汕菜既風味。新鮮煽牯牛拼盤吊龍伴,極品肥胼,三花趾,雪花脖仁,牛頸脊,匙抦,挽手這個牛拼盤一上碟就忍不住相機先吃,你個牛拼盤包含了很多不同的牛肉部位,一次過嘗盡不同部位,我最喜歡吃三花趾口感爽脆好似牛舌的口感讓人回味無窮。海鮮拼盤海蝦,元貝,蟶子很大,加上田螺潮汕牛肉丸,手打的牛肉丸,爽口彈牙任食的火鍋配料,大部份打邊爐的配料,烏冬,響鈴配湯底很不錯值得一嘗他們的餃子🥟味道挺特別

一上爐,看到這裡的鍋好特別,是用龍頭做手柄
湯底好香濃,配料十足,好有地道潮汕菜既風味。

新鮮煽牯牛拼盤
吊龍伴,極品肥胼,三花趾,雪花脖仁,牛頸脊,匙抦,挽手

這個牛拼盤一上碟就忍不住相機先吃,
海鮮拼盤+新鮮煽牯牛拼盤

海鮮拼盤
海蝦,元貝,蟶子很大,加上田螺
海鮮拼盤

潮汕牛肉丸,手打的牛肉丸,爽口彈牙

任食的火鍋配料,大部份打邊爐的配料,烏冬,響鈴配湯底很不錯
值得一嘗他們的餃子🥟味道挺特別

海鮮拼盤+新鮮煽牯牛拼盤
2019-10-11 37 浏览
忙左一排,完全沒時間。同埋呢一排真係出少左街食飯。不過火鍋怪又出現喇!早2-3個星期同朋友傾開計,佢介紹話係旺角有間打邊爐都唔錯,人又唔算多,可以靜靜地傾下計。禁難得平日終於有時間,就渣左架車去旺角,泊左係家樂坊。老老實實,係旺角泊街一陣還可以,我真心唔夠膽係旺角泊街。泊好車就行去今日目的地:天下糧倉牛肉火鍋專門店!內裡裝修都幾得意,唔知點解令我諗返起細細個打吞食天地🤣好多野都做半價。我地一人揀左一個一人餐,再加$68變配料任食任飲。野飲任飲我叫左一個海鮮拼盤,一個A4和牛拼盤。湯底叫左個鴛鴦湯底,潮汕牛骨湯拼重慶翡翠綠麻辣個牛湯我都飲左2碗海鮮拼盤有大虎蝦,聖子,扇貝,青口,脆鯇腩,東風螺海鮮新鮮!打邊爐真係好少食東風螺,又幾好味!A4和牛拼盤就有鹿兒島A4牛肩胛,宮崎一口牛啲牛唔差喎!一口牛重好有肉汁!佢啲手工餃同雪吞幾好食,我叫左幾轉🤤打邊爐又點少得金菇同烏冬🤩煩囂嘅鬧市中的一片綠洲!
泊好車就行去今日目的地:天下糧倉牛肉火鍋專門店!

內裡裝修都幾得意,唔知點解令我諗返起細細個打吞食天地🤣

野飲任飲

我叫左一個海鮮拼盤,一個A4和牛拼盤。
湯底叫左個鴛鴦湯底,潮汕牛骨湯拼重慶翡翠綠麻辣
個牛湯我都飲左2碗

海鮮拼盤有大虎蝦,聖子,扇貝,青口,脆鯇腩,東風螺
海鮮新鮮!打邊爐真係好少食東風螺,又幾好味!

A4和牛拼盤就有鹿兒島A4牛肩胛,宮崎一口牛
啲牛唔差喎!一口牛重好有肉汁!

佢啲手工餃同雪吞幾好食,我叫左幾轉🤤
打邊爐又點少得金菇同烏冬🤩

煩囂嘅鬧市中的一片綠洲!
2019-10-10
2019-10-07 46 浏览
今日就喺旺角百利寶商業大廈上面嘅樓上餐廳, 食咗個豐富嘅牛邊爐, 餐廳有好多特別嘅牛嘅部位都未試過, 今日就同朋友去試下個價錢只不過係178, 另外再另外加68蚊可以任食火鍋配料拼盤方面非常之特別吊龍伴, 金花趾, 牛頸脊, 匙肉, 挽手腩配咗潮汕牛丸, 另外仲有蔬菜拼盤 蔬菜拼盤, 我相信餐廳真係嚴選, 佢嘅菜非常的爽脆, 仲有非常新鮮湯底配咗雙併, 唔辣既牛骨湯, 清甜, 麻辣胡椒湯, 辣得呢非常之過癮店賣的是煽牯即是已閹割的黃牛, 變成牛味更濃, 夾落去一灼,會有口感彈牙吊龍伴, 有口感, 肉味好香金花趾非常爽口牛頸脊有咬口匙肉肉質香挽手腩相對其他部位有較多脂肪, 脂香豐富

餐廳有好多特別嘅牛嘅部位都未試過, 今日就同朋友去試下

個價錢只不過係178, 另外再另外加68蚊可以任食火鍋配料

配咗潮汕牛丸, 另外仲有蔬菜拼盤

吊龍伴, 有口感, 肉味好香
金花趾非常爽口
牛頸脊有咬口
匙肉肉質香
挽手腩相對其他部位有較多脂肪, 脂香豐富
2019-10-03 39 浏览
為牛魔王而生既餐廳秋風起,就3蛇肥! 秋天最岩就梗係瘋狂打邊爐啦! 今日來到旺角既天下糧倉牛肉火鍋專門店,名乎其實就係專食牛既。唔知大家有冇去過內地食潮汕牛肉火鍋,呢間就似潮汕既升級版。呢到係類似日式加潮汕牛肉火鍋咁。簡單講就係為牛魔王而生既餐廳。來得食牛既專門店當然唔會只得普通牛肉或者肥牛,呢到係非常專業。牛肉拼盤由唔同嘅牛部位組合,由吊龍、匙柄到安格斯都有,而且仲擺得非常靚,相機食先之餘,味道亦都非常好。每一個部位既肉質,牛味都各有特色。一定要每食一口,都要清清個口,組嘗每份牛既味道。至於湯底,個人就建議揀潮汕牛骨湯,因為味道濃郁而且清甜,最配滾牛。佢其他既火鍋配料都唔差,例如丸,菜、餃子等等。當然牛丸又係呢到既必嘗之品!
為牛魔王而生既餐廳

秋風起,就3蛇肥! 秋天最岩就梗係瘋狂打邊爐啦!

2019-09-23
2019-10-02 49 浏览
現在火鍋店實在有很多選擇,各有特色,有的以優質服務作為賣點,有的以專門食材為賣點,天下糧倉便以牛作招徠。這裏的牛有很多款式,有香港較為少見的騸牯牛(即是牛公公),據聞公牛被閹割後的激素較少,脂肪分布會較平均,而且能夠嘗試一些刁鑽的部位,所以特地想來試一試。這裏可以選擇單點,或者是叫一個套餐再加$68任食其他配菜。湯底有辣有唔辣,我們叫了一個鴛鴦鍋(潮汕牛骨湯及重慶翡翠綠麻辣湯)麻辣不算是超級辣但有麻香!不錯不錯!我們叫了新鮮騸牯牛拼盤($178)及海鮮拼盤($178)套餐,騸牯牛拼盤有七款牛的部位例如匙柄、牛頸脊、三花趾、吊龍伴等等,每款有兩件,餐廳貼心地把每一款肉標籤,所以會知道你吃的是什麼部位。牛肉的賣相的確不錯,而且肉味濃,比較有嚼勁,但可惜個人來說吃不出不同位置有太大分別。海鮮也算是新鮮的,配菜的選擇也有很多,當然不少得的是任飲汽水!

新鮮騸牯牛拼盤
新鮮騸牯牛拼盤
2019-10-01 39 浏览
已經第二次黎到天下糧倉,對上果次佢仲系岩岩開張,今次黎到好熱鬧,多左吾少枱客系到。今餐系任飲任食兩小時打邊爐,但店家個份量控制得好好,吾會造成浪費食物。🔷超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋 💙75/100 跟拼盤套餐會包埋湯底,如果吾叫套餐而單點食品既話呢個湯底就要$72。羅宋湯放左洋蔥、鮮蕃茄 & 芹菜,系屬於飲得既湯底,朋友都飲左好多碗,好岩平時食飯中意揀紅湯黎飲既親朋戚友仔。另外辣湯果邊有青辣椒、紅辣椒、京葱&花椒,成煲野其實好辣但個顏色同平時食開既好吾同,完全吾系紅海feel之餘表面又無果種好多油既油膩,D油真系分分鐘仲少過我塊臉。🔷新鮮煽牯牛拼盤 💰178 💙75/100(吊龍伴/極品肥胼/三花趾/牛頸脊/匙柄/挽手/雪花脖仁/潮汕牛肉丸)套餐有7款吾同既牛部位,每款肉都有木牌仔注明,食完都吾會吾知自己食左咩部位。雪花脖仁食小小似牛展D frds,系一塊有咬口既部位,有個系叫鮮牛頸脊幾嫩口,吊龍伴細細舊但肥瘦可以咁平均,總括其實牛既品質絕對吾差,個份量就每款有2-3塊。🔷海鮮拼盤 💰178 💙70/100海鮮包括大隻虎蝦、蟶子、扇貝、脆肉鯇、東風螺&青口等,卡比同朋友最為欣賞個大隻虎

超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋

🔷超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋 💙75/100

新鮮煽牯牛拼盤&海鮮拼盤

🔷新鮮煽牯牛拼盤 💰178 💙75/100

🔷海鮮拼盤 💰178 💙70/100
海鮮包括大隻虎蝦、蟶子、扇貝、脆肉鯇、東風螺&青口等,卡比同朋友最為欣賞個大隻虎蝦,好爽好甜。貝殼類都不錯,起碼覺得個殼清潔得乾淨。可惜既系蟶子&扇貝都系各一,要朋友間互相掙食邊個殼。

🔷任食火鍋配料 💰+68 💙70/100
有點拼盤套餐既可以+$68食到任食既火鍋配料,當然配料食物選擇系有指定,但選擇都足夠,有丸有菜有麵類,吾驚食吾飽。

🔹飲品任飲
只要系跟套餐都可以任飲雪櫃既飲品,果到既飲品選擇有少少「韓風」feel,忌廉鮮奶好nice xi nice xi。
2019-10-01 267 浏览
天氣雖然好熱,但都唔影響大家打邊爐嘅興致!我哋今晚去咗旺角一間樓上鋪,新開嘅火鍋店,冇乜人知,所以唔使等位就有得食。餐廳提供套餐,有一盆肉加一啲無限點嘅火鍋配料!我哋揀咗兩個牛肉拼盤,肉類嘅份量十足!每一款牛肉都寫明係邊個部位,感覺即刻好似去咗日本食燒肉咁樣~牛肉有肥有瘦,每一款都肉味好濃郁!滿足到大家嘅要求! 我最鍾意牛小排,脂肪唔多,肉質好好!相比起牛肉,火鍋配料質素就比較普通。我哋要咗響鈴、丸、芝士腸、蔬菜等等。呢度飲品任飲,選擇唔算超多,朋友呢款好好味嘅牛蒡茶!呢度打邊爐價錢唔貴,值得encore!下次試吓佢啲海鮮!
天氣雖然好熱,但都唔影響大家打邊爐嘅興致!

餐廳提供套餐,有一盆肉加一啲無限點嘅火鍋配料!

呢度飲品任飲,選擇唔算超多,朋友呢款好好味嘅牛蒡茶!

呢度打邊爐價錢唔貴,值得encore!下次試吓佢啲海鮮!
2019-09-30
2019-09-29 32 浏览
位於旺角人流勁多地方,在西洋菜街嘅百寶利商業中心5樓發現一間環境簡潔,價錢適中嘅火煱店。。當然要一嘗丫!消費套餐可加$68可任飲+食火鍋配料。。正丫我地3人order左3個拼盤:分別為海鮮,豚肉及牛肉拼盤!真係好新鮮,牛有6款不同部位,豚肉都有4款。。正丫😍吊龍伴食落夾口,牛肉味濃你睇。。極品肥胼周邊圍住肥肉,食又淋又滑,果然極品匙柄肉質鮮嫩,沒有一點肥肉。。怕肥嘅你食呢個最滿足海蝦夠鮮甜,肉質彈牙又爽口選了個鴛鴦鍋:麻辣拼羅宋湯,再加個炸魚片,脆卜卜。。浸湯食一流!麻辣湯嗰邊越滾越辣夠過隱丫🤭

消費套餐可加$68可任飲+食火鍋配料。。正丫

吊龍伴食落夾口,牛肉味濃

你睇。。極品肥胼周邊圍住肥肉,食又淋又滑,果然極品

匙柄肉質鮮嫩,沒有一點肥肉。。怕肥嘅你食呢個最滿足

海蝦夠鮮甜,肉質彈牙又爽口

1K
2019-09-29 26 浏览
今晚同朋友去了這裡打邊爐,試了間唔錯嘅火鍋店,位置都好方便,雖然唔係啲大商場或新場,但勝在價錢同食物質素都唔錯,而且點了個套餐再加多$68就可以任食其他火鍋配料!兩小時絕對可以食得飽!今晚點了新鮮煽牯牛拼盤,一個價錢有唔同嘅位置,而湯底就點了鴛鴦湯底,潮汕牛骨湯同重慶翡翠綠麻辣,兩種口味各有特色,個人較喜歡個潮汕牛骨湯,味道夠晒濃郁,配埋個新鮮煽牯牛拼盤,就真係最佳配搭!而呢個煽牯牛有成七款不同位置,而個人覺得三花趾最為好味!三花趾紋路明顯,口感也更為脆彈。這個拼盤裡較彈牙的筋肉感吧,而任食火鍋配料都分量十足!如果下次同朋友出開附近,這裡又係一個唔錯嘅地方!
今晚同朋友去了這裡打邊爐,

兩小時絕對可以食得飽!
配埋個新鮮煽牯牛拼盤,就真係最佳配搭!
這個拼盤裡較彈牙的筋肉感吧,而任食火鍋配料都分量十足!
如果下次同朋友出開附近,這裡又係一個唔錯嘅地方!
上次同朋友仔嚟試過呢間主打食牛肉火鍋嘅覺得唔錯,今日出開旺角,又突然之間好想食佢哋嘅麻辣鍋,就嚟上咗嚟食喇。佢哋而家做緊半價,點餐嘅方式係先揀一個拼盤,有海鮮或者係牛肉豬肉揀,然後加$68就會有其他一般火鍋料任食,韓式飲品任飲,加加埋埋大概$300一位,MK黎講價錢都唔係平架。一般人通常都會揀一個鮮牛肉嘅拼盤,因為可以試晒唔同部位嘅牛肉,今日我都唔例外,嗌咗一個新鮮煽牯牛拼盤,拼盤嚟到之後發現比上次嘅份量少咗,而且肉切得比較薄影響到口感,所以就算係計半價價錢($178),都算係偏貴。當然,喺香港食新鮮牛肉,總係不便宜啦。同埋佢地可能唔夠人/新手,D野食係黎得超慢,加單嘅時候差唔多訓著都未黎。好在湯底都仍然唔錯,個人非常鍾意食麻辣湯底,但偏偏又好怕好油嘅野,非常矛盾。所以我好中意佢哋嗰個翡翠麻辣湯底,佢係同一紅油嘅麻辣湯底係好唔,冇咗上面嗰層紅油,只係有青辣椒同埋花椒,所以食落去係好清同埋非常之香。當然啦,佢會越煲越滾越辣,所以如果怕辣嘅朋友,就記得係半路要撈起D辣椒,否則就會太辣㗎喇。另外今日都試咗佢哋嘅牛骨湯底,都唔錯。因為湯底可以雙拼嘅關係,所以每一次都會嗌一個辣一個唔辣,咁就可以

。當然啦,佢會越煲越滾越辣,所以如果怕辣嘅朋友,就記得係半路要撈起D辣椒,否則就會太辣㗎喇。另外今日都試咗佢哋嘅牛骨湯底,都唔錯。因為湯底可以雙拼嘅關係,所以每一次都會嗌一個辣一個唔辣,咁就可以平衡返。

至於其他配料,就普通一啲,不過不失啦。推介貢丸同午餐肉,吸辣湯真係一流。至於金菇蔬菜都唔錯,配牛骨湯就最好。加加埋埋,都總算食得飽。希望下次嚟嘅時候,牛肉份量會多啲啦,始終唔係打邊爐牛肉唔夠喉會好掃興。
  • 麻辣鍋
2019-09-28 23 浏览
今天去到旺角,想找一家打邊爐的店,無意間就上網找到這店吃火鍋。一進去,不像傳統的火鍋店,環境寬敞,整潔, 十分闊落。進去叫了兩個套餐。每個套餐也是一人份量。好味的是新鮮牛拼盤,來到後,賣相像是A5和牛,有一個小牌子在每種牛肉旁邊介紹。吃下去每種肉質也不同,每款大概有四片,分量剛剛好吃。肉質新鮮,不會太硬或太髮,味道好。另外加了$68,可有自助任食的食物,其中叫了很多響鈴,蔬菜,訓練佢,和芝士丸。湯底方面,叫了鴛鴦湯底,有麻辣湯和牛骨湯底。味道10分濃郁,食材也吸收了味道, 10分開胃。環境舒適寧靜, 十分適合友人相聚及談天說地。

環境舒適寧靜, 十分適合友人相聚及談天說地。
平日和朋友去百寶利中心都是買東西,而昨晚去吃東西倒是第一次,若不是朋友帶我來天下糧倉牛肉火鍋專門店吃火鍋,我真的沒留意這裡有食肆,而且位置相當便利。朋友曾經吃過天下糧倉一次,她說新鮮煽牯牛拼盤味道一流,潮汕牛骨湯和重慶翡翠麻辣湯更令她留下深刻印象,她抓了我來一起解饞,齊齊吃飽飽。沒幾分鐘,滿桌蔬菜,海鮮與肉品連同湯頭一起送上桌,我們看得超爽,很久沒吃過那麼豐富的火鍋大餐,我開動了。潮汕牛骨湯如清泉般清澈,散發出淡淡的牛骨香,牛骨湯喝來很讚。另一邊重慶翡翠麻辣湯十分驚喜,紅紅綠綠的辣椒,乾辣椒,花椒及大蔥漂浮著,湯底毫不油膩,與一般麻辣湯不一樣,香辣不嗆,別有一番風味。任食火鍋配料選擇丸類,餃子有十多款可選,我們一口氣點了九款配料,若有喜歡的可以額外追加,這樣較不會浪費食物。芝士松板絲絲芝士流出,讓人回味無窮,麻辣包彈牙無比,過癮得很。金黃的龍蝦沙律包包覆龍蝦沙律內餡,輕輕咬下,熱騰騰的餡料爆漿而出,好吃極了。瓜子雞餃,鮮蝦豬肉餃,手工雲吞跟手工韭菜餃餃皮厚度均勻,內餡飽滿,放到重慶翡翠麻辣後煮味道更佳。我們點了一大堆蔬菜,包括蘿蔔,冬瓜片,金針菇,娃娃菜與唐生菜,立刻把它們通通下鍋滾煮

我們點了一大堆蔬菜,包括蘿蔔,冬瓜片,金針菇,娃娃菜與唐生菜,立刻把它們通通下鍋滾煮就對,提升潮汕牛骨湯的甜味。蔬菜份量剛好,吃完後還有不少空間吃牛肉及海鮮。

海鮮拼盤及新鮮煽牯牛拼盤豐盛程度不是蓋的,新鮮煽牯牛拼盤可以一次過吃到匙柄,吊龍伴,極品肥胼,三花趾,挽手,鮮牛頸脊和雪花脖仁。雪花脖仁稍微燙煮幾秒就可吃,入口軟嫩,肉汁豐腴甜美,這不沾醬也好吃。

匙柄肥瘦比例適中,不論用潮汕牛骨湯或重慶翡翠麻辣湯涮都味美,口感嫩口。鮮牛頸脊切得有點厚度,嚐起來較有嚼勁,我推薦大家涮麻辣湯。

極品肥胼上白色的油脂可口誘人,教人口水直流,下鍋表現沒讓我失望,鮮嫩多汁,瞬間被清盤。三花趾脂肪少一點,但肉質同樣柔嫩,記緊涮十數秘就好,這樣才可嚐到最嫩的牛肉。

海鮮拼盤的優秀,不是三言兩語可形容,大虎蝦的新鮮度不錯,輕輕一剝,蝦殼與蝦肉就分離了,蝦肉爽彈鮮美。蟶子游走湯裡,從殼脫出,蟶子海味濃重。

一羣東風螺通通下鍋,遇湯快速熟透,螺肉彈力十足。扇貝碩大肥美,即使煮畢仍保持原有身形,每口都是扇貝的甘甜,愛不釋口。脆鯇腩是我最愛火鍋的魚配料之一,它比一般魚類脆彈,而且這脆鯇腩骨刺不多。
2019-09-27 17 浏览
開始踏入秋季,又係瘋狂打邊爐嘅季節,雖然有時仲會有成30度,但係呢個打邊爐喺香港人嘅文化,相信亦都唔會有人覺得奇怪。以前食牛就淨係會得或牛肉或者肥牛,而家越食越刁鑽,有唔少火鍋店都推出牛肉拼盤,由唔同嘅牛部位組合,當然除咗相機食先,味道亦都不俗。呢一日就同牛魔王男朋友嚟咗呢間新開嘅火鍋店佢嘅牛肉拼盤都有幾款可以選擇,肥瘦均勻,肉質鮮嫩,另外可以加錢點任配任飲任食嘅配菜,例如丸,菜等等。鍾意食牛嘅朋友一定會鍾意呢間嘅湯底,其中潮汕牛骨湯非常驚喜,唔好睇佢顏色淡,但係味道超濃,濃之餘因為加左粟米,所以都有清甜感覺。

2019-09-27 12 浏览
前幾日同女朋友仔Happy Friday 就去咗食呢間新開業無耐嘅好西!平時女朋友好少會打邊爐,因為覺得坊間大多火鍋店質素太差寧願唔食,但呢間佢睇完Menu已經勁想食!雖然肉類唔係任食,但正中女朋友嘅心水,因為單份叫嘅肉先係最新鮮最靚,新開業期間仲半價,勁抵食!我地一人叫咗一個拼盤,分別係頂級豚肉同煽牯牛,店家將兩份拼盤放埋一齊牛嘅部位款式好多但每個部位都只得2片肉,而豚肉只有4個部位但就好多片,各有各好食!牛部位多,有好多好得意嘅部位名都未見過!平時食開都係普通嘅美國雪花肥牛,今次呢啲唔同部位嘅靚牛肉,真係食得出啖啖肉都同平時食嘅味道、口感好唔同!非常鮮甜!而且又較厚切,非常軟腍腍,勁正!豚肉都好鮮甜又夠肥美!另外+$68有任食火鍋配料+任飲!我本來以為係普通嘅火鍋配料,點知又係勁高質質素!尤其係手工餃,完全係外面食唔到嘅質素!超鮮甜!

2019-09-27 33 浏览
我哋3個人就揀咗豬x1份同牛x2份,豬肉有啲臭臭地,可能叫豬味, 豬肉丸太鹹 ,每位139蚊,牛肉肉質ok好味, 由其是牛肉丸,但係圖片上嘅份量係二人份量囉,每人要113蚊。再加任飲68蚊每位,再加醬料10蚊每位,再加一每位,一d都吾抵。飲品和醬料選擇太小, 初頭以為係任食,原來不是任食豬牛海鮮,係每人得一份。 其他配料就可以任食。上菜時間太慢。如果肚餓就不用考慮。最重點因為之前是貓貓Cafe, 機本裝修是和以前一樣,只是多了麻包袋包一包住d 冷氣槽。感覺怪怪的。
2019-09-26