2011-03-31 21 浏览
日本地震帶來災害..令香港好多人擔心輻問題都唔敢食日本野..本人就介心不大..因為如果真係有事...食什麼都會有事..走都走唔甩.~€在此 祈求日本人震作起來..早日雨過天晴 !7點去到..都坐左80%客人..好在早食飯先唔洗等~~早聞名大阪王將出名在餃子好食..(女朋友話lol)所以都選擇有餃子圍繞ge餐.最後叫左個炒飯+沙津+面鼓湯+12件餃子餐 $58炒飯炒得乾身..冇咩油..但味道唔太夠..唔夠濃..要借助餃子汁味道幫幫手沙津唔錯..細細碟..只愛內裡檻攬油味道 ~餃子不用說...其實都唔係太咸..外面看來炸得好濃但內裡其實岩岩好.加上好味道ge汁...一流~..本身想叫多6隻但太飽了...所以give up~~另外仲叫左個炸雞軟骨$20, 加上沙拉醬..好好食.~~仲有最後叫左芭菲$30..好好食...味道特別~~以唔係主打賣雪糕來講算ok !環境用石頭牆作裝潢..雖然看似窄窄..但都問題不太.~~兩個人想去試都要有心理準備要share 台~~服務麻麻....可能真係太忙了€..見到佢地都盡左力~will come back again next time ~
本人就介心不大..因為如果真係有事...食什麼都會有事..
走都走唔甩.~€

在此 祈求日本人震作起來..早日雨過天晴 !
7點去到..都坐左80%客人..好在早食飯先唔洗等~~

早聞名大阪王將出名在餃子好食..(女朋友話lol)
所以都選擇有餃子圍繞ge餐.
最後叫左個炒飯
+沙津+面鼓湯+12件餃子餐
炒飯
沙津
餃子

沙津唔錯..細細碟..只愛內裡檻攬油味道 ~

餃子

另外仲叫左個炸雞軟骨$20, 加上沙拉醬..好好食.~~
雞軟骨
芭菲
環境用石頭牆作裝潢..雖然看似窄窄..但都問題不太.~~
兩個人想去試都要有心理準備要share 台~~
服務麻麻....可能真係太忙了€..見到佢地都盡左力~

2011-03-30
$60.5 (晚餐)
沙津
雞軟骨
芭菲
2011-03-27 3 浏览
少爺1直極力推介大阪王將的煎餃子, 家樂坊開了間獨立店後, 同時荃新地天的店就沒有了, 就決定來這兒1試, 平時不吃煎餃的小妹就豁出去!7時多未見人龍, 獲安排到對坐的2人檯, 這細小的店充滿香港特色--人口密度極高, 我們的桌子跟隔壁的距離恐怖連1部iphone4打平都過不到。餐牌上大部份的選擇都不對小妹胃口,,, 少爺選了個S1的套餐, 王將餃子12隻 + 炒飯 + 沙律 + 麵豉湯, $58。 既然1心來吃餃子, 就跟餐+$12多要1碟6隻王將餃子。2碟煎餃子先來, 拍幾張照就急不及待要開動。煎餃1定會油油的, 這個也未免油得有點過份, 餃子1隻貼1隻的, 外皮不算很易穿, 餡料是豬肉、椰菜、薑和蒜, 很穩陣的基本口味, 但餡料碎得近乎蓉的狀態, 完全沒有質感, 最大問題是實在很鹹很鹹!!! 太魯莽的選擇於是2個人要吃18隻餃子, 吃著吃著鹹到覺得嘴唇都有點麻痺______=”””沙律1碗小的菜蠻新鮮, 配酸酸的dressing, 以跟餐的來說已很有水準。 至於炒飯… 點菜前少爺說過炒飯很香, 小妹先吃1口, 少爺問”好吃嗎???”, 小妹很老實的回答”um… 像是楊州炒飯的味

沙律1碗小的菜蠻新鮮, 配酸酸的dressing, 以跟餐的來說已很有水準。 至於炒飯… 點菜前少爺說過炒飯很香, 小妹先吃1口, 少爺問”好吃嗎???”, 小妹很老實的回答”um… 像是楊州炒飯的味道啦”。 正常炒飯的味道, 沒甚麼眼前1亮。

小妹當作是"試新野"不過還是會失望, 相比之下, 忠實fan的少爺就更輕嘆味道大不如前。
搬到獨立1間舖位就要多方面兼顧, 又有拉麵又有炒飯又有沙律, 可是樣樣都只是普普通通, 還不如專注整餃子… 不過為求提供更多元化的選擇…連餃子都有紫菜餃子 (老闆四洲集團hardsell 之作…)。 翻看餐牌時見到某款沙律, 圖片裡有餃子在1堆菜之中...唯是賣餃子的店但以餃子伴沙律始終不是太合理吧...???

以後想食大阪王將的煎餃, 或許去food court 的店更好。
2011-03-24
2011-03-18 8 浏览
好味道呀!套餐好抵食~~座位係有些似快餐店,基本上都唔錯!套餐抵食一為 有炒飯有拉面又有沙律!一次過滿足口感基本上係apm 果foodcount 食過一次就好喜歡佢呢間既炒飯!第一次俱會覺得太細碗,但原來食完之後個滿足感都唔錯!餃子有少少乾身!總體都係唔錯!

好味道呀!

套餐好抵食~~
座位係有些似快餐店,基本上都唔錯!
套餐抵食一為 有炒飯有拉面又有沙律!
一次過滿足口感

第一次俱會覺得太細碗,但原來食完之後個滿足感都唔錯!
食到尾聲先記得拍照
餃子有少少乾身!總體都係唔錯!
2011-02-01
食到尾聲先記得拍照
2011-03-14 5 浏览
家樂坊地庫有幾間食店,因為晚飯時間黎,預左一定要等得耐,所以拎左三間位(諗住邊間有位先就入邊間)。因為之前試過味吉拉麵館覺得幾好味,又想試下其他野,而且同行友人比門口隻餃子吸引到,所以最後決定食呢間,點知...........老實講,dinner set又的確係幾抵,我們叫左三個餐,S2/S3/S5S2:餃子6隻,叉燒拉麵,炒飯,沙律,湯/汽水 ($58)S3:餃子6隻,炸雞/炸豬排 炸麵 ,沙律,湯/汽水 ($58)S5:餃子6隻,咖哩牛肉烏冬,汽水 ($58)其實我係食S3的,真係唔知點餐時何來的勇氣會點了炸麵餐,事後超後悔,先講沙律,超salty,又帶點酸,麵豉湯,淡而無味,炸雞炸麵,炸雞就普通的炸雞,冇特別好亦唔差,但係炸麵就出事啦,炸麵係羅漢齋炒麵個麵底,配上一碗類似「湯羹」的東西一起食,味道真的好怪而service方面就真係好差,雖然呢間唔係五星級飯店,但服務真係.................我們三個人,佢就安排我地坐「橫枱」,三人排排坐,好難傾到計。坐「橫枱」跟對面的客人好近,對面客人講乜野,你都知道。問佢可以對住坐嗎?經理話唔可以,對面兩個兩個坐(因為再安排多兩枱客

S2:餃子6隻,叉燒拉麵,炒飯,沙律,湯/汽水 ($58)
S5:餃子6隻,咖哩牛肉烏冬,汽水 ($58)

先講沙律,超salty,又帶點酸

麵豉湯,淡而無味,

問佢可以對住坐嗎?經理話唔可以,對面兩個兩個坐(因為再安排多兩枱客入座),
唉,可見佢地只顧生意,唔顧客人啦。
另外,有一個waitress拎錯餐比客人,客人自然話唔係佢啦,那個waitress一時唔知要點做,馬上面露不悅
而且,因為一人一碟餃子,而我個碟又係最遲黎,有個waitress放係我朋友個邊,我即刻話:放呢度,佢臉上又露出驚訝我叫佢放黎我個邊的表情,難道waitress不應該這樣做嘛?

總括黎講,呢間食店只係顧生意,完全忽視客人的感受,客人坐得唔舒服,又如何享受晚餐呢?

抱歉未能提供相片啊
2011-03-12
2011-03-10 5 浏览
只可以用失望來形容這餐飯... 原本考完試開開心心咁揾好野食,太耐無去過旺角,發現家樂坊有新餐廳!最後決定試大板王將。剛去完大板,嗰度d餃子真係太好食了,好想回味一下,諗住試下呢間點樣。點了個燒雞扒餐配餃子同埋焗咖哩雞飯。燒雞扒餐: d 雞勁乾,吉野家都好食過佢。餃子: 最令人失望!本來d餡都幾好食,又夠熱,點知d餃子完全係淋嘅。係非常之淋,一d都唔脆!真係好難食 連自己店嘅招牌菜都整唔好,其他菜點咁試??焗咖哩雞飯: 無乜特別,焗飯一個。唯一係d雞淋少少。位侍應仲要落錯單,我明明無跟餐佢無端端嚟多咗個沙律... 跟住突然間行過嚟話 "落多咗個沙律" 跟住攞走左碟沙律。睇到我哋起哂問號!我地一路食飯侍應又企喺廚房外陪我地食,我食緊飯時唔想見到你喺度食三文治!d 服務態度真係好差!食物又唔好食 我地以後唔會再去了!浪費了一餐 -__-

點了個燒雞扒餐配餃子同埋焗咖哩雞飯。

燒雞扒餐: d 雞勁乾,吉野家都好食過佢。

連自己店嘅招牌菜都整唔好,其他菜點咁試??

焗咖哩雞飯: 無乜特別,焗飯一個。唯一係d雞淋少少。

d 服務態度真係好差!食物又唔好食

我地以後唔會再去了!浪費了一餐 -__-

2011-03-10
2011-03-06 5 浏览
第二次去大阪王將~~上次米妮見人地叫個王將定食,好似好抵咁,咁今次都叫黎試下!米奇就叫左個做緊新promotion ge牛牛丼~~王將定食叉燒拉麵+沙津+炒飯+煎餃+麵豉湯拉麵唔錯,煮得岩岩好,唔會太軟或太硬,日本叉燒稍為差D,冇乜味道……炒飯用料簡單,用左雜豆呢D成本比較低ge材料,味道一般,唔算特別沙律上次食過一次,以為酸酸地ge係醋,但係今次先發現係蔴醬~~!好肥,但係好好食呀最最喜歡都係呢度ge煎餃,煎得好香,個餡又唔會太肥ge感覺,加少少醋岩岩好牛牛丼:牛肉飯+沙津+麵豉湯+汽水牛肉飯質地較為濕,加左洋蔥同滑蛋仲有好多芡汁…… 牛肉係肥牛,幾好食,但係米妮都係prefer吉野家ge牛肉飯,唔係好鍾意咁濕,同埋,吉野家牛肉飯又平d…….哈哈哈用埋最尾一張ge 團購coupon lu, 估計米奇同米妮短時間唔會再黎大阪王將食野lu~~

米奇就叫左個做緊新promotion ge牛牛丼

牛牛丼:牛肉飯+沙津+麵豉湯+汽水

2011-02-17
王將定食
2011-03-06 7 浏览
非常混帳的王將餃子.食物味道及質素同麥記一樣;junk food!!服務員問非所答,個黑衫疑似經理物體非常離譜,將對面"木台"上錯而被人地筷子"了"過既野食,照送過來,好彩我見到,如果唔係就要食人口水尾,離譜到極!咁既質素,咁既價錢,去食Burger King 好過!!
非常混帳的王將餃子.
食物味道及質素同麥記一樣;junk food!!

咁既質素,咁既價錢,去食Burger King 好過!!
2011-03-05
2011-02-16 5 浏览
在情人節那天,與友人上完課後,在旺角到處找美食,我一向愛新鮮,想起家樂坊開了3間新食店。到了商埸後,看了各店放置在門口的餐牌後,就決定了--大阪王將價錢合適之餘,內容也讓人期待。想起openrice曾推介天津飯,便與友人齊選天津飯定食,在等待時間,打量著店舖,唯店子較小,有點令人感到美中不足。但更令我失望是,才點了沒多久便送來,看來不是即製了?先送來天津飯,沙津,味增湯(可選汽水)附送的咖哩餃子則過多一會兒才送來。沙津份量剛剛好,沙津汁方面不知用了什麼汁,但味道配合蔬菜感覺很清新!天津飯可選要蟹肉或蝦肉而我選的是蟹肉,雖不是每一口也有蟹肉,但也不會過份少。配合著淡淡的醬汁,充分表現出蛋味。咖哩餃子有六件,可以點碟邊的咖哩粉或醋汁。雖然我很少吃餃子,可是也知道煎餃子很著重皮要脆,可是這咖哩餃子皮是黏在一起,而且很容易破。所以餃子要改進下了。
在情人節那天,與友人上完課後,在旺角到處找美食,
我一向愛新鮮,想起家樂坊開了3間新食店。
到了商埸後,看了各店放置在門口的餐牌後,
就決定了--大阪王將
價錢合適之餘,內容也讓人期待。
想起openrice曾推介天津飯,
便與友人齊選天津飯定食,
在等待時間,打量著店舖,
唯店子較小,有點令人感到美中不足。
但更令我失望是,才點了沒多久便送來,
看來不是即製了?
先送來天津飯,沙津,味增湯(可選汽水)
附送的咖哩餃子則過多一會兒才送來。
天津飯可選要蟹肉或蝦肉
而我選的是蟹肉,雖不是每一口也有蟹肉,但也不會過份少。
配合著淡淡的醬汁,充分表現出蛋味。
咖哩餃子有六件,可以點碟邊的咖哩粉或醋汁。
雖然我很少吃餃子,可是也知道煎餃子很著重皮要脆,
可是這咖哩餃子皮是黏在一起,而且很容易破。
所以餃子要改進下了。

2011-02-14
$63.8 (晚餐)
  • 天津飯
2011-02-02 1 浏览
拎住團購coupon 用29蚊買100蚊野食~~~勁多人都係拎住呢個coupon排隊等位,所以都等左半個鐘左右先有位>< 米奇同米妮揀左一個餐同埋一個飯,因為兩個餐實食唔晒la!!! 叫左個吉列豬扒脆麵餐同燒三魚飯~吉列豬扒脆麵餐有6隻煎餃、沙津同餐飲~米妮揀左麵豉湯~~沙津唔錯,唔係加沙津醬,用左少少沙津醋~好開胃個脆麵同湯(?!) 係分開上ge,倒個湯去個脆麵度食冇咁熱氣ge感覺脆麵ge味道同平時快餐食個d兩麵王一樣味道,冇乜特別……吉列豬扒ge外皮甜甜地,入面ge豬扒偏淡,真係冇乜味…… 如果係有d鹹味會好d燒三文魚飯唔錯,半生熟口感幾好,但係都係冇乜味,得個飯有d豉油,如果燒三文魚個陣加少少黑椒同鹽會好食d~好似講到米妮口味好重咁,其實平時都食得好清淡,但又唔係清淡到無味lor…… 鮮味都冇又真係差左少少煎餃就好食好多,熱辣辣咁,又有味wor麵豉湯就係一般ge味道lor整體而言都唔錯ge~因為有優惠ge緣故,覺得好平呀 (2個人都係42蚊咋!!) ~~~~

叫左個吉列豬扒脆麵餐同燒三魚飯~
吉列豬扒脆麵餐
吉列豬扒脆麵餐有6隻煎餃、沙津同餐飲~米妮揀左麵豉湯~~

沙津唔錯,唔係加沙津醬,用左少少沙津醋~好開胃

脆麵ge味道同平時快餐食個d兩麵王一樣味道,冇乜特別……

燒三文魚飯

煎餃
煎餃就好食好多,熱辣辣咁,又有味wor

麵豉湯就係一般ge味道lor

2011-02-01
煎餃
行開旺角...見到家樂坊地庫開左新野WOR.......諗左好耐...最後決定先試大阪王將..之前係APM FOOD COURT 都見過佢既分店。。。。但最後都冇食到。。!但飽飽地冇試餃子。。。反而叫左另一招牌菜-天津飯。。。本來以為冇特別啦。。一試就。。。。好特別。。。唔係普通蛋包飯。。。。厚厚既蛋加特製醬汁。。雖然有好多汁。。但一D都唔咸。。配埋蛋同飯一齊食真係好開胃。。凍冰冰食大大碗天津飯真係特別好味!
但飽飽地冇試餃子。。。反而叫左另一招牌菜-天津飯。。。
本來以為冇特別啦。。一試就。。。。

MENU~下次試埋餃子先!
多汁既天津飯!!!
2011-01-27
多汁既天津飯!!!
MENU~下次試埋餃子先!
  • 天津飯
2011-01-29 20 浏览
今日做完嘢去開家樂坊, 試咗新開嘅餐廳。一進地庫全部都係日本嘢食,不過今次試咗大阪王將,因為以前係apm 都食過,個reception 仲俾張$10 現金券我,咁就入去啦,啲定食都幾吸引。我叫咗個炸鮮蝦雜菜餅飯$45 , 加$15 有3隻餃子&沙律 ,餃子依然好味,因我幫襯過日本大阪難波嘅分店,香港個間好味好多。炸鮮蝦雜菜餅飯就賣相同味道係油多啲! 我同事就叫返狐狸烏冬同餃子 $20 / 6隻!位就少啲,等咗一陣先有位!甜品可試雪糕正
王將餃子, 狐狸烏冬

炸鮮蝦雜菜餅飯就賣相同味道