2011-11-12 20 浏览
大阪王將是日本算非常有名氣的餃子連鎖店,主要賣的就是煎餃跟中華料理。那麽脆麵又是乜野傢伙呢?原來鋪頭唔係大, 左邊是吧檯位, 右邊是四人檯, 我就安排坐吧檯位, 那麽食物製作、飲品製作都可以盡入眼簾...裝汽水原來好似入油咁,由油槍面按鈕, 要什麽便按那個鈕, 跟着那種口味的汽水便會從槍口嘩啦嘩啦的流入杯裏去。五味炸雞脆麵餐$39比較乾身的炸雞下面就是兩個脆麵, 脆麵條帶幼而且脆到偏硬, 脆麵自己是不帶味道的, 我問侍應生要點樣食? 她答我要落白汁。白汁濃凋, 味道就是無鹽忌廉湯(茶餐廳嗰款)我照侍應生教的方法去食, 白汁跟本不能把脆麵弄軟, 入口的味道就是硬掘掘脆麵+無鹽忌廉湯, 跟本不能融和, 就算落幾多七味粉也無補於事 只能自己看着辦......煎餃...侍應生在我面前即包即煎, 煎到底部香脆, 而內餡就菜多肉少, 口感不油膩幾清爽呀
那麽脆麵又是乜野傢伙呢?
五味炸雞脆麵餐$39
白汁濃凋, 味道就是無鹽忌廉湯(茶餐廳嗰款)
, 就算落幾多七味粉也無補於事
只能自己看着辦......
2011-11-08
2011-10-30 5 浏览
突然想食餃子又行開MK所以就去左以前GREEN BOX位置的王將~D SERVICE就唔好太EXPECT TOO MUCH了~@@ 預叫二次先可以叫得郁D侍應啦我同個FRD今次黎點左個拉面餐同炒飯餃子餐~都係飲可樂有時見到氣水機都會覺得D氣水唔會太掂因為餐廳可能會加工,但好在佢以間D可樂都好足氣,唔會話太淡。。等左一陣D餃子就到了@@~ 其實D餐GE份量真係幾大。。。由其炒飯餃子餐,佢餃子有12隻XDD。。。一個人有D難食得哂D餃子煎得有D燶,個底有D蕉左, 但只要唔食燶左的部份就OK了,其實佢D餃子都幾好味GE~食完一隻會想食多隻,但食到咁上下就會好膩了個炒飯都幾OK~有少少鑊氣的味道~佢係用珍珠米所以口感很好~只是有D油膩

我同個FRD今次黎點左個拉面餐同炒飯餃子餐~都係飲可樂

2011-09-30
2011-10-09 7 浏览
是日冇idea....諗住求其食 點知中地雷 唔洗等位~直入!自己叫左個麻婆豆腐 + 餃子 + 是日甜品個飯.....見到成碗醬已經唔係好想食! 點知係 極咸~~~~~~~~大佬! 好似泡飯咁....點知 d餃子就算係咁啦....可以入得口個甜品都算係極品最後結論: 唔會再黎!!!!!!!!!!!!!!
是日冇idea....諗住求其食
點知中地雷
唔洗等位~直入!
自己叫左個麻婆豆腐 + 餃子 + 是日甜品

大佬! 好似泡飯咁....點知
d餃子就算係咁啦....可以入得口
甜品都算係極品

最後結論: 唔會再黎!!!!!!!!!!!!!!
2011-09-28 13 浏览
團購的coupon29蚊 選以下定食 (3選1):餃子定食王將餃子12隻、炒飯及沙律 (配餐湯或汽水)王將定食王將餃子6隻、王將叉燒豬骨湯拉麵、炒飯及沙律 (配餐湯或汽水)大阪脆麵定食王將餃子6隻、沙律、日式炸雞脆麵或吉列豬扒脆麵及沙律 (配餐湯或汽水)------------------------------餃子定食 餃子不錯,炒飯也很多 算是最抵王將定食 拉面一般般,炒飯是一小碗 不過一份定食絕對夠飽啦脆面定食 個人覺得很差,很油不過 以29蚊 食到一份定食 覺得很抵啦PS:看到評價幾乎都說餃子很好,個人認為,雖然不錯 但是不至於好好味啊 我還買過demon的coupon 也有餃子,覺得没差嘛。。
團購的coupon
29蚊 選以下定食 (3選1):

餃子定食
王將餃子12隻、炒飯及沙律 (配餐湯或汽水)

王將定食

大阪脆麵定食

餃子定食 餃子不錯,炒飯也很多 算是最抵

王將定食 拉面一般般,炒飯是一小碗 不過一份定食絕對夠飽啦

脆面定食 個人覺得很差,很油

不過 以29蚊 食到一份定食 覺得很抵啦

2011-09-11
2011-09-25 16 浏览
這間店在香港開的時候,是在APM。當時特登去了試她的餃子真的很好吃!現在旺角也有了,便去試一試,怎料出事了。。。LUNCH SET的價錢不算便宜,每SET都有3隻餃子。點了一個溫泉蛋咖哩肥牛飯和芝士雞扒焗拉麵。溫泉蛋咖哩肥牛飯:一送上來時,已心感不妙了。溫泉蛋的蛋黃是全熟,蛋白不知去了那裏。。。拌勻後吃飯很濕,因飯本身幾軟身,沒有咬口,味道很差。芝士雞扒焗拉麵:送上來時,賣相不錯呀!應該味道好一點吧。我不知她的汁是不是白汁,因為沒有味道的。。。芝士有一點點香味啦雞扒正常。拉麵超級差,腍到一團,有很強烈的"油抑"味。餃子:最好吃的!皮很薄,外層微脆,內裏有汁豬肉鬆軟。這個LUNCH貴得離譜,因食物質素太差了 。她的餃子不錯,但其他真的很差呢。。。而且衛生不太好,我的筷子上有粒食物的殘渣。還有店員給的餃子汁內又有一粒食物的殘渣。之後都不會再來,物不所值。
這間店在香港開的時候,是在APM。

當時特登去了試她的餃子真的很好吃!

現在旺角也有了,便去試一試,怎料出事了。。。

LUNCH SET的價錢不算便宜,每SET都有3隻餃子。

點了一個溫泉蛋咖哩肥牛飯和芝士雞扒焗拉麵。
溫泉蛋的蛋黃像鹹蛋,賣相很差!
溫泉蛋咖哩肥牛飯:一送上來時,已心感不妙了。
溫泉蛋的蛋黃是全熟,蛋白不知去了那裏。。。
拌勻後吃飯很濕,因飯本身幾軟身,沒有咬口,味道很差。
難吃的拉麵
芝士雞扒焗拉麵:送上來時,賣相不錯呀!應該味道好一點吧。
雞扒正常。拉麵超級差,腍到一團,有很強烈的"油抑"味。
唯一好吃的餃子
餃子:最好吃的!皮很薄,外層微脆,內裏有汁豬肉鬆軟。

這個LUNCH貴得離譜,因食物質素太差了 。

她的餃子不錯,但其他真的很差呢。。。

而且衛生不太好,我的筷子上有粒食物的殘渣。

還有店員給的餃子汁內又有一粒食物的殘渣。

之後都不會再來,物不所值。
2011-09-17
唯一好吃的餃子
2011-09-04 7 浏览
見唔使等位,就入嚟食!見到門口大大個餃子模型,當然要試啦!第一次去幫襯一間食肆,通常都叫佢o地o既招牌菜啦!餃子外皮脆;湯:清清地;還有拉麵好靭,正!仲有加送現場表演包餃子 ~ 所有女侍應都在包、包、包...
見唔使等位,就入嚟食!

餃子外皮脆;湯:清清地;還有拉麵好靭,正!
餃子拉麵
仲有加送現場表演包餃子 ~ 所有女侍應都在包、包、包...

2011-09-01
餃子拉麵
2011-07-29 9 浏览
食o左兩次團購幾星期前食o左一次,已經唔太想再食… 但就到期,惟有食多次 餃子咸得滯,唔脆,又油,第一次食時個餐包了炒飯,都係咸於是第二次去食轉白飯,不過有點乾… 不能像在日本的餃子店般享受煎餃配白飯的美味~至於那所謂炒麵,其實應該是像小時候食的「媽咪麵」般拆袋的即食麵吧…兩次都係望到附近的人吃不完一半…因為好乾…而配麵的炸雞也很乾…(第一次食時同行的媽媽點了「炒」麵)結論:完全唔得,冇回頭 (雖然以前o係尖沙咀同銅鑼灣分店食過餃子好味,但呢間認真唔掂)
食o左兩次團購
幾星期前食o左一次,已經唔太想再食…
但就到期,惟有食多次

餃子咸得滯,唔脆,又油,第一次食時個餐包了炒飯,都係咸
而配麵的炸雞也很乾…(第一次食時同行的媽媽點了「炒」麵)
2011-07-28
  • 唔好嘥錢
2011-07-27 8 浏览
同朋友搵地方食飯,呢到最唔洗等位,就過黎呢到食啦。點知一坐低就出事,冷氣機滴水! 差D 滴左落杯茶到! 點解可以滴水位都俾人坐﹖ OK, 講返食物,好普通。叫了天津飯,食唔出個茨汁咩味,個底得白飯,係得個面個塊蛋幾滑,但連入面D 料都食唔出咩黎,咁其實我係唔係食緊蛋炒飯﹖ 跟餐的咖哩餃子的咖哩味好古怪,係就係煎到好焦既感覺,但個皮好似未解凍得透咁. 同埋原味餃子好食D, 可能無加到D咖哩有種不倫不類的感覺﹖ 試左朋友個炒飯拉面組合入面的炒飯,無味,又無料,食緊一碗扮白飯既炒飯﹖ 沙律最基本,同出面其他餐廳一樣,但佢D醋真係酸,酸得濟,用黎沾餃子都仲得。唯一好處就係所有野食都夠晒份量,多到無人食得晒成個餐,特別係叫拉面配炒飯粗合,真係一大碗拉面同一碗炒飯,食完是旦一樣真係唔洗食另外個樣,仲未計有6隻餃子,變相浪費了食物。 到最後,我睇到滴冷氣機水滴落朋友碗食唔晒既飯到…… 好彩已經食完,滴去一碗唔再食既飯到。 如果唔係真係想投訴佢。唉。唔該,整下部冷氣啦。
同朋友搵地方食飯,呢到最唔洗等位,就過黎呢到食啦。

到最後,我睇到滴冷氣機水滴落朋友碗食唔晒既飯到……
唔該,整下部冷氣啦。

其實呢個係炒蛋白飯﹖
2011-07-26
用正價食了兩個叉燒拉面套餐,其中一碗只有一片非常薄的叉燒、詢問員工、他們説是這樣的。但再問為何兩個相同的套餐不一樣時、他們才説漏了湯太鹹、拉面太淋、沙律不新鮮。甚至員工態度也是"十問九唔應"!日後唔會再來食!
之前抽獎抽到100元禮卷,所以去試一下.之前見網上食評都話差,但冇計有禮卷唔通唔用咩.同朋友叫了2個王將定食,後悔了除左餃子,其他都很咸....沙津D汁又咸,湯又咸,炒飯又咸,拉面又咸,叉燒又少得一片,真係唔值58元囉其他我唔知,隔離台都叫了個餃子定食,都說不是太好.下次應該都不會再去.
差,王將定食
之前抽獎抽到100元禮卷,所以去試一下.
之前見網上食評都話差,但冇計有禮卷唔通唔用咩.
同朋友叫了2個王將定食,後悔了
除左餃子,其他都很咸....

其他我唔知,隔離台都叫了個餃子定食,都說不是太好.

下次應該都不會再去.
2011-06-27
2011-06-20 10 浏览
近期真的用了非常之多的團購優惠,是日就到了旺角新開的大阪王將,用優惠價吃個午餐,很久沒有吃過這個品牌,那時在老銅吃,覺得感覺很不錯,所以本人才會Bid兩張Coupon來用。前後總其要了兩個餐,當中有三個選擇,其中一款是純餃子餐,另外兩款就是半份的餃子,再加上脆麵或者拉麵加炒飯,本人當然選了後者各一,那麼我就可以上試勻它們了。甫坐下,店員就端來一杯茶,玄米茶發出玄米的清香,味道清新,感覺不錯,清了清口之後,就來吃東西了,這個餐除了上述的食物之外,其實還有沙律一客,沙律用上各式的沙律菜,加上點油醋汁即成,沙律菜非常雜亂無鮮味,幸而吃起來還算爽口,加點得個酸字的油醋汁,當是吃點纖維下肚吧。之後就來餃子了,目睹店員包餃子及煎餃的過程,放了餃子在鐵板上,之後就用蓋覆蓋住它,這有點如生煎包呢,餃子皮外層很薄很脆,部份沒黏貼鐵板的位置就很是軟嫩,加上鮮甜的椰菜及豬肉作餡,味道香甜而不會太鹹,吃起來竟有點肉汁,再蘸點油醋汁來吃,就更令人開胃。之後就嚐那碗拉麵了,有一碗飯加六隻餃子的一個餐,碗麵都仍然不細,這個餐其實真的非常抵吃,不過湯頭淺白,入口淡而無味,浸泡着的粟米粒、芽菜及筍塊如是,幸而拉麵還算有
旺角新開的大阪王將
其中兩款餐是有半份餃子,再加上脆麵或者拉麵加炒飯
沙律菜無鮮味但爽口,油醋汁得個酸字
目睹店員包餃子及煎餃的過程
餃子皮外層薄脆軟嫩,加上有肉汁的椰菜豬肉餡
入口淡而無味的拉麵湯頭
拉麵還算有點咬口;不過叉燒如煲完湯的湯渣
之後就嚐那碗拉麵了,有一碗飯加六隻餃子的一個餐,碗麵都仍然不細,這個餐其實真的非常抵吃,不過湯頭淺白,入口淡而無味,浸泡着的粟米粒、芽菜及筍塊如是,幸而拉麵還算有點咬口,帶點彈性,另也再次慶幸叉燒只有一塊,因為不單止有雪味,而且真的是超嚡,有如煲完湯的湯渣一樣,一塊也會嫌多吧!
炒飯用上珍珠米飯,有點咬口而粒粒飽滿,不過就油了點
跟來的炒飯份量也不少,飯粒粒分明,但就是奇怪的分明到黏不起來,可能是個飯有點過油了吧,不過珍珠米飯粒真的有點咬口,粒粒飽滿,加了點火腿、蛋及蔥花來炒,不可以說有什麼出色,但又不能說是失色。
炸豬扒脆脆炸得太乾了
茨汁有如鼻涕
另外一份餐跟來的是炸豬扒脆脆,脆脆的意思,就是麵餅炸過後的模樣及口感,加點跟上的茨汁一起吃,情形有如在吃肉絲炒麵,不過這個麵就真的是炸得太乾了,無論你洒上多少的茨汁,麵條吃起來還是硬脆的感覺,更令人難受的是,茨汁有如鼻涕,本人不太怕上茨,但個茨個湯膽本身要靚,而且也不可以太厚,是日的就犯了全部的毛病,真的很可怕,鹹鹹地沒鮮味,更令人產生那種吃鼻涕的感覺。
豬扒的肉質粉腍,口感竟然跟塊炸漿皮一樣
面頭那塊炸豬扒又如何?炸豬扒看來層炸粉不太厚,不過不知何解,吃起來有整口也是粉的感覺,正覺得奇怪何解?脫了炸漿皮光吃一口豬扒,那肉是沒肉質的感覺,而是粉腍的狀態,口感竟然跟塊炸漿皮一樣,真可怕!
機出的零系可樂,味道比罐裝的淡
真的吃不完個炸麵,唯有喝口汽水漱口吧,個餐另外更跟來的一杯機出的汽水,店員如Bartender般開動一條水喉,就可傾注三款的汽水,真的神奇,心想有點似小時候用的四色原子筆,喉管中另有數條小喉,說回這杯機出的零系可樂,味道比罐裝的淡,最重要是不太夠氣,這個是喝汽水的重點啊!

由於團購的優惠劵已經是包括了加一小費,所以吃飽了就可以走人,經過這次以優惠一嚐之後,不知本人何日方再來了,皆因其食物質素……除了餃子,其他的都真的不太行。
2011-05-12
旺角新開的大阪王將
目睹店員包餃子及煎餃的過程
餃子皮外層薄脆軟嫩,加上有肉汁的椰菜豬肉餡
2011-05-31 9 浏览
團購成了大風氣,每天上網嘅第一件事就係check 團購。早前見到大阪王將既團購,$29食餐,好抵,買了4張,打算食2次。琴日做完義工,就同阿媽去食…由於時間尚早,所以人不多…有三個餐可選擇。我地2個同樣選了S2: 餃子6隻,叉燒拉麵,炒飯,沙律,湯/汽水。沙律,只試咗一啖,因為唔多鍾意食生嘅菜。醬汁酸酸地,味道清新。叉燒拉麵份量也不少。湯底無特別,但也夠濃味。可惜麵條唔夠彈牙,韌度一般。叉燒得一片,豬羶味勁。配料還有筍同corn。 炒飯反而有驚喜,炒得好有鑊氣。用上日本米,口感煙韌,炒得非常香。份量也不少,食晒嘅話就會食唔晒d餃子。至於餃子,菜多肉少,頗合心意。椰菜份量多,爽口,好味。不過煎餃技術很一般,外皮不夠脆,做不到外脆內juicy嘅口感,有待改進。Miso soup 差,無味道,很淡,都係飲汽水穩陣d。
團購成了大風氣,每天上網嘅第一件事就係check 團購。
琴日做完義工,就同阿媽去食…
由於時間尚早,所以人不多…有三個餐可選擇。
沙律,只試咗一啖,因為唔多鍾意食生嘅菜。
醬汁酸酸地,味道清新。
有飯又有麵,食完超飽~
叉燒拉麵份量也不少。湯底無特別,但也夠濃味。
可惜麵條唔夠彈牙,韌度一般。叉燒得一片,豬羶味勁。
配料還有筍同corn。

炒飯反而有驚喜,炒得好有鑊氣。
用上日本米,口感煙韌,炒得非常香。
份量也不少,食晒嘅話就會食唔晒d餃子。

至於餃子,菜多肉少,頗合心意。
椰菜份量多,爽口,好味。
餃子6隻
Miso soup 差,無味道,很淡,都係飲汽水穩陣d。
餃子6隻
有飯又有麵,食完超飽~
  • 炒飯
團購熱潮一浪接一浪, 好多食店都做團購, 所以都益左我呢D鐘意食野既人早幾個星期買左呢間大阪王將既團購, 上星期第一次去食lunch, 真係正到不得了~原價$58, 團購價$29, 以食lunch來講, 都算抵架勒, 團購有3個餐任選其一, 我就試左大阪脆麵定食, 飽到攬住個肚走人 我揀左炸雞脆麵, 個麵真係脆到不得之了, YUMMY~~另外有6隻餃子, 都好juicy, 亦都唔太流~~亦都有個沙律中和下, 成個餐真係好豐富~~~第一次試呢間, 環境唔錯, 坐得亦都好舒服, 可能一個人啦, 好快就有位~ good~店員亦都好有禮貌, 當我食飽之後, 有d後悔無買多幾張coupon~~ 哈哈~
日式炸雞脆麵, 沙律+汽水
王將餃子6隻

我揀左炸雞脆麵, 個麵真係脆到不得之了, YUMMY~~

另外有6隻餃子, 都好juicy, 亦都唔太流~~

亦都有個沙律中和下, 成個餐真係好豐富~~~

2011-05-18
王將餃子6隻
日式炸雞脆麵, 沙律+汽水
2011-04-02 3 浏览
放大假的其中一個好處是可以過了人多擠迫的午飯時間才去開餐不用限時限刻.懶得去想吃什麼便來了距家不遠的這裡吃個快餐.飯堂式座位設計極擠迫,每個位的檯面空間只容得下一個托盤.大阪脆麵定食----可選豬朳或炸雞.選了炸得肉質嚡口,除了雪藏味外便吃不到其它味道的炸雞.脆麵可用不知所謂來形容!吃下去竟然是包裝零食麵條的質感又是淡而無味.這個沒有味道用來伴麵吃的漿糊,有誰可以告訴我是用什麼來合成?唯一正常的前菜沙律.王將餃子----一口咬下餃子底部完全沒有香脆感覺而外皮濕濕還要是韌的!餡料其實是完全正常,這只不過是負責煎餃子的"員工"技術問題.(因為對自己出品沒要求的不配稱為厨師)加$12換來的柚子紅茶特飲,奉勸還是喝回套餐的汔水好了.為何在日本街頭隨便找一家吃餃子的質素也比香港優勝呢?雖然食用材料相近,但員工的表現可真是一大問題.服務及食物質素有極大改善空間.這裡所有的食店也已試過,此店可是全場唯一榮獲喊臉的一家.
飯堂式座位設計極擠迫,每個位的檯面空間只容得下一個托盤.
唯一正常的前菜沙律.
(因為對自己出品沒要求的不配稱為厨師)
加$12換來的柚子紅茶特飲,奉勸還是喝回套餐的汔水好了.
為何在日本街頭隨便找一家吃餃子的質素也比香港優勝呢?
雖然食用材料相近,但員工的表現可真是一大問題.

服務及食物質素有極大改善空間.
這裡所有的食店也已試過,此店可是全場唯一榮獲喊臉的一家.
2011-03-31 5 浏览
近日見家樂坊地庫開左幾間食店,諗住間間都試下第一間就去大阪王將試lunch set,叫2個set ,點知失望而回 叉燒拉麵+沙津+煎餃子+汽水首先個拉麵,料少不在話下,麵質又唔特別好到王將餃子la,餡料好普通,而且好淋冇口感,最大問題係好鹹 天津飯+沙津+味增湯+煎咖哩餃子首先個天津飯,我本身最期待,但ok 失望我擇了蟹肉,點知係蟹柳絲,蛋上只有蒽+蟹柳絲 ,內面係凈白飯,外面加D 好似蠔油生粉水咁嘅汁,淡淡地個天津飯自己屋企都整到外觀一流,但虛有其表,好普通好唔抵食咖哩餃子同上一樣,好鹹 平均每人六+幾一個set lunch, 係Mong kok 內絕對唔抵
近日見家樂坊地庫開左幾間食店,諗住間間都試下

叉燒拉麵+沙津+煎餃子+汽水
首先個拉麵,料少不在話下,麵質又唔特別好

到王將餃子la,餡料好普通,而且好淋冇口感,最大問題係好鹹

天津飯+沙津+味增湯+煎咖哩餃子
首先個天津飯,我本身最期待,但ok 失望
我擇了蟹肉,點知係蟹柳絲,蛋上只有蒽+蟹柳絲 ,
內面係凈白飯,外面加D 好似蠔油生粉水咁嘅汁,淡淡地
個天津飯自己屋企都整到
外觀一流,但虛有其表,好普通好唔抵食
咖哩餃子同上一樣,好鹹