2024-03-04 2242 浏览
20240227⛅Tuesday 🌹🧧農曆正月十八日📜「大班樓」傳奇:🎊2009年在九如坊開幕,🌟2012年榮登米其林一星,💯2019年進入「世界50大餐廳」第41名,🏆2021年晉升至第十名,並奪下「亞洲50大餐廳」冠軍寶座,🌟2022年再次拿到米其林一星。🎊2009年開張的「大班樓」早已是50佳餐廳(50 Best Restaurants)常客,米其林指南與50佳榜取向有別,直到2022年「才」獲得米其林一星🏫「大班樓」2022年遷往新址第一次來到👍「大班樓」有一定捧場客,一定有自己獨特的優勢,食材優先,獨到的烹調及注重細節。🐷(1)甜醋子薑豬手耳凍= 晶瑩通透,豬手及豬耳切得幼細,帶點薑醋味,🦑(2)凍鹵水花椒小吊桶釀土魷=鹵水入味,內裏爽口馬蹄,芹菜粒,淡淡花椒味,土魷爽口,最後有少少麻的感覺。🕊️(3)醬燒生哂臘乳鴿=在舊店未食過這味餸菜,臘得乾身,肉質脆嫩,醬燒汁入味🐑(4)醬燒羊肋骨=羊肉充滿煙燻香味,令人垂涎欲滴🐟(5)炭火脆皮熟皮鰻=以炭火烤炙,望到眼前的鰻,就知道整條的鰻魚又幾肥美,🐠(6)清蒸海斑(金邊方脷,龍利魚中極品)=肉質滑嫩🦀(7)胡椒泥蟹=菲律賓來約斤四的
20240227⛅Tuesday 🌹
🧧農曆正月十八日
📜「大班樓」傳奇:
🎊2009年在九如坊開幕,
🌟2012年榮登米其林一星,
💯2019年進入「世界50大餐廳」第41名,
🌟2022年再次拿到米其林一星。
🏫「大班樓」2022年遷往新址第一次來到
🐑(4)醬燒羊肋骨=羊肉充滿煙燻香味,令人垂涎欲滴
🐠(6)清蒸海斑(金邊方脷,龍利魚中極品)=肉質滑嫩
🦀(7)胡椒泥蟹=菲律賓來約斤四的泥蟹,胡椒香、啖啖肉,食到手指大動
🍲(8)梅乾菜扣肉煲仔飯=由煲神何靖主理,份量十足,扣肉入囗即溶,飯粒香囗。
🥬(9)XO 醬炒時菜=XO 醬比坊間濃郁蝦味,菜心刨走外層,淨低最鮮嫩部份,貼心注重細節
🍝(10)豉油王肥牛抄陳村粉=甜味的陳村粉,欠缺鑊氣
🍧(11)「大班樓」甜品三寶 杞子雪糕、棗皇糕、生磨杏仁茶=杞子明目, 棗皇糕口感煙韌軟糯,杏仁茶 窩心潤喉
醬燒生哂臘乳鴿
醬燒生哂臘乳鴿
醬燒羊肋骨
清蒸海斑
杞子雪糕、棗皇糕、生磨杏仁茶
有幸成功預約到大班樓lunch time食個團年飯, 新年仲有蔡瀾先生題字嘅揮春, 非常醒神👏🏻菜單形都係以套餐形式, 用餐前幾日會收到email, 可以揀3道頭盤、3道主菜 (1海鮮2肉類)、1蔬菜、1飯/麵,  可以另外加錢追加菜式, 不過套餐份量已經好夠食, 基本上附近食客都會打包 🤭茘甫鴨盒 - 入口香脆, 芋頭夠香加埋鴨肉鴨油非常滋味龍井菊花煙乳鴿 - 煙燻味十足, 乳鴿都鮮嫩, 唯獨係未感到龍井同菊花香氣, 而且食得比較邐迤炭火厚切叉燒 - 肉味極濃, 炭火焦香, 肥瘦剛好, 略為柱侯醬味重蟛蜞膏豆仁炒琵琶蝦 - 蟛蜞係淡水小型蟹類, 其蟹膏非常鮮美, 炒上鮮甜琵琶蝦, 每啖都係鮮味大班樓酸辣甜蒜牛四味 - 牛肋骨、肥牛、牛筋及金錢肚, 酸辣甜蒜惹味但唔會過火 菠蘿咕嚕豬尾 - 有D似咕嚕肉, 但外層更加酥脆, 內裡豬尾肉軟, 味道層次更勝咕嚕肉豬皮櫻花蝦燉時菜 - 3款不同口感嘅食材出奇地夾蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯 - 食到呢到已經非常滿足, 每人一小碗之後已經打包, 蟹肉、鮮蝦、蝦乾、蝦醬堆疊出嚟極鮮, 個人偏口炒飯可以再乾身D甜品三味 - 杞子雪糕、紅棗糕、杏仁茶不得不讚

茘甫鴨盒
茘甫鴨盒 - 入口香脆, 芋頭夠香加埋鴨肉鴨油非常滋味

大班樓酸辣甜蒜牛四味

豬皮櫻花蝦燉時菜 - 3款不同口感嘅食材出奇地夾

甜品三味
甜品三味 - 杞子雪糕、紅棗糕、杏仁茶

不得不讚店員服務用心, 密密換碟, 而且解答到食客疑問, 每次用餐都有愉快經歷🤙🏻
2024-02-08
庆祝纪念
团年饭
大班樓酸辣甜蒜牛四味
2023-12-31 2896 浏览
作為2023年壓軸的食評,曾經諗過好多,究竟係解鎖既上海總會抑或第一次去既潤或永?思前想後都係選擇光顧多年的大班樓。自從搬了新舖後,環境的確是舒服得多,但訂檯依然困難,菜色每季都添上新意,早幾日的菜單,就盡量換上新菜色,再加上自己最多愛的幾味,臨場再加呀加,豐富到極。頭盤自從第一次食過便愛上的蟛蜞膏柚皮冬瓜,以魚湯煮過的柚皮加上以蟹湯煮過的冬瓜疊在一起,再澆上一層蟛蜞膏,鮮甜豐腴,只此一家。畢竟由開業一直光顧,有時候都會食到即將on menu的菜色,醬燒生曬臘乳鴿就是其中之一,以大頂鴿處理,臘得好乾身,但肉質柔韌,送啤酒一流。再來一道off menu 薑醋豬手豬耳凍,Q彈的外形,豬手及豬耳切得細碎,味道帶薑醋的感覺,好特別。大家吃得意猶未盡,即場追加台式老腐乳鹹魚臭豆腐,這個以李大姐臭豆腐原型版加以改良,聽說是注入台灣鹹魚、腐乳及馬碲等再重塑,令氣味有層次,外層炸得香脆而內裡熱燙軟熟,美味。一口湯每次的一口湯都不同,但都感覺到家常湯的氛圍,今次是青紅蘿蔔響螺湯,很濃稠的質感,一口喝下,回味無窮。主菜海鮮就算有幾位新朋友加入,今次都想轉轉口味,胡椒泥蟹一向有口碑,自己都食過好幾次,感覺與

頭盤

一口湯

主菜

海鮮

就算有幾位新朋友加入,今次都想轉轉口味,胡椒泥蟹一向有口碑,自己都食過好幾次,感覺與花雕蟹是截然不同的風味。
兩隻足斤半以上的泥蟹未上檯,已瀰漫澎湃的胡椒辛香,四隻大蟹鉗分別安排了給在坐的女士,自己樂得享受滿是蟹膏的蟹蓋,而蟹肉不單入味,辣辣地超惹味。
另一道自出現便不離不棄的菜色是魚米粥蝦籽琵琶蝦,粥底綿滑又富米香,而琵琶蝦以 slow cook 處理,幼嫩的口感食幾多次都不會厭。

肉類

一鵝一雞,已成了我必點的家禽之一,蔥油本地小騸雞蓋上大量蔥油,真係好食到震,加上去埋骨,除了雞翼外可以話啖啖肉,又有薑茸加持,不妨追加一碗白飯。
菠蘿咕嚕豬尾又是一道全新菜色,以豬尾入饌又真係估你唔到,除了沒有青椒外,賣相同食味都好似平日見到的咕嚕肉,外層脆香不過內裡比較軟稔,酸酸甜甜幾開胃。

選擇了魚湯白木耳浸瓜絲,魚湯底好鮮甜,配以白木耳及瓜絲,感覺上似食魚羹,但又有菜蔬的清新。

相信是年度驚喜發現的瑤柱咸肉燒鱔煲仔飯,製作繁複,但色香味俱全,以熟成30日的鱔肉吊燒,飯粒蓋上瑤柱絲及咸肉,蘸上了油香,飯焦亦恰好,有焦香而沒有燶味,鱔皮咬落脆卜卜,而鱔魚竟然有肉汁而不乾身。
再加上蜆肉湯作泡飯,味道更加昇華,變中有變,這個單尾找不到挑剔的地方。
甜品三味每次都有些少改動,但基本不變是杏仁茶,而其他兩款,我就會指定食杞子雪糕,第三款就每次不同。

多年來對大班樓的菜色都有百吃不厭的感覺,踏入2024年已在倒數之中,今年飲食業給北上報復式消費打得叫苦連天,希望大家加倍努力,重新挽回香港人的信心。

感恩朋友安排好餐廳晚餐還能免開瓶費,大家都外帶酒來了,人均一瓶哈哈哈哈,食得好飲得到~大滿足,預先寫菜單每款都係signature dish,靚仔廚師即場表演 ,美食可以帶來幸福感✨荔甫鴨盒 ~ 不吃芋頭的我都覺得好好食✨蟛蜞齊柚皮冬瓜 ~ 呢個手工菜無敵✨炭火厚切叉燒及羊腩片叉燒 ~羊叉燒真的超級好出色✨炭火脆皮熟成鳗 ~ 好脆好香✨一口西洋菜湯 ~ 好好飲,呢個份量剛剛好✨豉油王豆豉欖菜煎泥蟹 ~ 不得了,好入味啖啖肉✨剁椒咸肉蒸魚嘴配水餃 ~魚嘴好滑水餃都好入味✨麻辣海鮮臭豆腐窩 ~ 巨好吃,好想追加臭豆腐✨大班樓酸辣甜蒜牛四味 ~ 牛控一定喜歡✨雞油炒豆苗 ~ 超好食一下子俾大家清晒✨煙薰馬友銀魚窩飯 ~ 好香,不過真的太飽吃不完當然環境舒適,服務一流,都算對得起呢個價錢,只不過係有錢都未必book到😭😭😭已經去到9月尾都full,難怪有人上網賣Booking特別建議大家多人嚟食可以試嘅菜式更多~

✨荔甫鴨盒 ~ 不吃芋頭的我都覺得好好食
✨蟛蜞齊柚皮冬瓜 ~ 呢個手工菜無敵
✨炭火厚切叉燒及羊腩片叉燒 ~羊叉燒真的超級好出色
✨炭火脆皮熟成鳗 ~ 好脆好香
✨一口西洋菜湯 ~ 好好飲,呢個份量剛剛好
✨豉油王豆豉欖菜煎泥蟹 ~ 不得了,好入味啖啖肉
✨剁椒咸肉蒸魚嘴配水餃 ~魚嘴好滑水餃都好入味
✨麻辣海鮮臭豆腐窩 ~ 巨好吃,好想追加臭豆腐
✨大班樓酸辣甜蒜牛四味 ~ 牛控一定喜歡
✨雞油炒豆苗 ~ 超好食一下子俾大家清晒
✨煙薰馬友銀魚窩飯 ~ 好香,不過真的太飽吃不完

特別建議大家多人嚟食可以試嘅菜式更多~
$2000 (晚餐)
  • 炭火厚切叉燒
  • 豉油王欖菜煎泥蟹
  • 麻辣海鮮臭豆腐
  • 羊腩片叉燒
2024-04-04 289 浏览
🌟整體評分: 9/10🌟❤️味道:10/10🧡環境:9/10🩵服務:9/10💚性價比:9/10💗小朋友喜愛度:8/10呢間中菜餐廳早就享負盛名,第一出名當然係食物質素,而且服務團隊出名醒目!想食記得提早預約呀!首先出場既係招牌密汁叉燒,肥瘦均勻。味道正常,但唔算太出色。鹹魚臭豆腐 對於鍾意食臭豆腐嘅嚟講絕對係恩物,外脆內軟,仲有陣陣鹹香,推介!花雕花蟹蒸蛋白係十級推介,新鮮花蟹非常鮮甜,蟹汁流哂落蛋白度,超正!最後高蟹糯米飯真係不可不試,煙煙韌韌既糯米吸晒蟹嘅精華,一粒都唔可以浪費!
🌟整體評分: 9/10🌟
❤️味道:10/10
🧡環境:9/10
🩵服務:9/10
💚性價比:9/10
💗小朋友喜愛度:8/10

2024-04-02 213 浏览
The night of our visit to The Chairman was the night that it received The Best Restaurant in Hong Kong Award at the Asia’s 50 Best Restaurants Award ceremony. K said he would not have organised dinner that evening had he known it coincided with the event as chefs would be away. That said, dinner was mindblowingly good from start to finish, probably the best that I have had at The Chairman comparing with my past experiences, both at the old and current locations.My personal favourites of the eve

My personal favourites of the evening include the Cold Soy Marinated Baby Squid Flavored with Sichuan Pepper Oil and Stuffed with Dried Squid. I have forgotten how many times I have had this before but this time around was sooooo good. The baby squid was plump and its meatiness was enhanced by the dried squid inside. The Sichuan pepper oil in the mix was suitably piquant and full of pep.
凍鹵水花椒小吊桶釀土魷

Crispy Taro Cake with Smoked Duck - The taro exterior was fried to a delicate crisp, whilst the duck meat and taro bits inside were incredibly luscious.
茘甫鴨盒

Geoduck Poached in Rice Broth - My all-time favourite. The geoduck was done just right and the rice broth was silky smooth.
魚米粥蝦籽象拔蚌

Camphor Wood Smoked Black Foot Goose - Incredibly aromatic. The showstopper of the evening. Crispy and intricate textured exterior, tender interior.
樟木煙燻黑腳鵝

Stewed Pork Belly and Preserved Vegetable Claypot rice done 2-way - The rice was first served in the traditional manner. The leftovers were then cooked in a broth, with pieces of clams added into the mix, giving the dish the least expected twist and elevation of flavours.

2024-03-26
$2000
  • 雞油花雕蒸蟹配陳村粉
2024-03-19 369 浏览
曾為全球50大的唯一中菜,大班樓一位難求。11月就要預訂2月的座位,今日有幸一嚐,套餐有3個前菜、主食:1個海鮮、2個肉類、菜、飯、澱粉,承惠$1080💰 _荔甫鴨盒🦆蜂巢芋角的做法,肉餡轉用鴨肉,有甜醬配搭芫茜、蔥🧅作調味。剛剛炸起就上,油和甜味略顯霸道,而另上的意大利陳醋酸味🍋‍可以中和甜味,鮮味可以中和油味,是清新嘅配搭😚。_炭燒厚切叉燒🐖豬肉肥瘦勻稱,每塊都有燶邊,油香滿溢,肉味🍖紮實。而調味除麥芽糖外,亦有陳皮🍊味。但陳皮味太霸道,加上燶邊,略有苦味🥴。而厚切相對大圍小館亦不算太厚。_蟛蜞膏柚皮冬瓜🦀蟛蜞,即係水蟹。細細隻要挑膏是功夫活😤,但蟛蜞膏口感柔滑但不鮮美。而且柚皮和冬瓜本來味道就較寡,就算面上加上蝦籽🦐想加強鮮味但整體並不算突出。_雞油花雕蒸花蟹配陳村粉🦀花蟹來貨不用懷疑,肉質緊緻而鮮甜。花雕🍶和雞油🐔本來就相配,更能襯衫蟹的鮮。但這道菜一冷卻,花雕味就會愈來愈重,蓋過所有味道,而拆蟹十分費時,令品嘗這道菜的最佳時間減短🥲。陳村粉亦一樣,時間久了就會結成一坨。為何不放蠟燭🕯️在碟下加熱,保持溫度?_橡木煙燻黑腳鵝🦆這道菜最令我驚喜🤩,煙燻味完全滲入鵝,非常入味中。鵝相

蟛蜞膏柚皮冬瓜🦀
蟛蜞膏柚皮冬瓜🦀

橡木煙燻黑腳鵝🦆
橡木煙燻黑腳鵝🪿

這道菜最令我驚喜🤩,煙燻味完全滲入鵝,非常入味中。鵝相比鴨,油脂豐富,而今次鵝的脂肪不是留在皮下,而是融入在肉中。鵝肉入口充滿油香的同時鵝皮十分脆🤤。由味道到火候🔥都頗為出色。
橡木煙燻黑腳鵝

南乳麵醬炸子雞🐔
南乳麵醬炸子雞🐔

炸子雞的皮亦是香脆,但相較鵝較為失色。師傅有釀南乳醬入雞🍗內,令雞肉十分入味,同時亦有掩過雞味,不過不失😐。
XO醬炒時蔬🥬

用的菜心是一等一💯,師傳炒的火侯恰到好處,不會水旺旺。入口爽脆而嬌嫩,勝似又勝過露筍。XO醬的用料都上乘,蝦米、瑤柱等都大粒。_
蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯🍚

飯炒得通透而碟上沒有多餘的油。可以清楚食到蟹肉🦀和蝦乾🦐,有嚼頭。口感不錯,反而不太食到蝦醬的味道。
_
甜品三味(杞子雪糕、紅棗糕、杏仁茶)

🍨杞子雪糕幾令人驚喜,有濃郁的牛奶🥛和椰汁🥥味,配上杞子亦不會太俗。紅棗糕和杏仁茶則沒有特別。
2024-02-25
橡木煙燻黑腳鵝🪿
橡木煙燻黑腳鵝
2024-03-14 332 浏览
大班樓相信大家都不陌生,為本地唯一間上榜及連續四屆打入世界 50 最佳餐廳,創辦人葉一南更榮獲「標誌人物獎」🏆一直致力推動本土飲食文化,為香港的餐飲業開創都市農耕概念,食材用料以本地為主🥬🐓不止每一道菜都超級用心,餐廳更有好多綠色植物,本地藝術家畫作及飲食典籍,打造舒適用餐環境🏡餐廳招牌菜——雞油花雕蒸花蟹陳村粉🦀對蝦蟹過敏的我,每次都忍唔住,精華一定係浸滿雞油花雕嘅陳村粉!去幾多次都係必必必必食嘅一道菜🫶🏼亦因為大班樓,我都認識咗更多食材配搭🤤送上我選擇的晚餐menu~🧾➰甜醋子薑豬手豬耳凍🐷💧象拔蚌汁漬凍鮑魚🌊🌶️凍鹵水花椒小吊桶釀土魷🦑👅一口湯🍵🐔雞油花雕蒸花蟹配陳村粉🦀🥢醬燒羊肋骨🐐🍍菠蘿咕嚕豬尾🐖🐠魚湯白木耳浸瓜絲🥒🐟煙燻馬友銀魚窩飯🐠🍬甜品三味🥛值得支持的本地菜

餐廳招牌菜——雞油花雕蒸花蟹陳村粉🦀
亦因為大班樓,我都認識咗更多食材配搭🤤

送上我選擇的晚餐menu~🧾
🍬甜品三味🥛
值得支持的本地菜
2024-02-28
2024-03-13 196 浏览
這裡的菜都很精致,小小的一盤,一兩口的分量。炭火厚切叉燒好厚一塊叉燒,炭火烤所以帶來了燒烤的香味。龍井菊花煙乳鴿龍井茶和菊花的香氣賦予了乳鴿肉獨特的芳香,煙燻乳鴿肉質更加鮮嫩。蟛蜞膏柚皮冬瓜蟹黃的鮮甜與柚皮的酸香相襯,冬瓜又很清爽,這道菜既有鮮美的海鮮風味,食材又巧妙搭配。雞油花雕蒸花蟹配陳村粉花蟹的鮮甜與花雕酒的香氣相互融合,陳村粉的口感綿密。話梅老薑陳醋排骨話梅的酸甜味道和老薑陳醋的醇厚風味相互融合,令排骨有好獨特的滋味。魚湯白木耳浸瓜絲魚湯為有濃郁的魚香味,白木耳和瓜絲軟嫩口感,比較清淡。薑絲肥牛膶腸窩蛋煲仔飯有香濃的口味和豐富的飽足感。每道菜都帶有獨特的風味和口感。
這裡的菜都很精致,小小的一盤,一兩口的分量。
炭火厚切叉燒
好厚一塊叉燒,炭火烤所以帶來了燒烤的香味。
雞油花雕蒸花蟹配陳村粉
花蟹的鮮甜與花雕酒的香氣相互融合,陳村粉的口感綿密。
話梅老薑陳醋排骨
魚湯白木耳浸瓜絲
魚湯為有濃郁的魚香味,白木耳和瓜絲軟嫩口感,比較清淡。
薑絲肥牛膶腸窩蛋煲仔飯有香濃的口味和豐富的飽足感。
每道菜都帶有獨特的風味和口感。
2024-02-21 442 浏览
『大班樓𝐓𝐡𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐢𝐫𝐦𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 - 春節午飯』 Lunch set 有3個前菜、1個海鮮、2個肉、1個蔬菜、1個麵、3款甜品,共港元 1080,食物水準高份量重 + 環境舒適+ 服務好 = 性價比高👍🏻⭐️ 荼薇百合藕片、凍鹵水花椒小吊桶釀土魷、台式老腐乳鹹魚臭豆腐- 全部好好吃!百合清甜爽口😋 土魷滋味😋 臭豆腐外脆內鹹香味濃郁😋⭐️ 胡椒泥蟹- 這是整個菜單中最出色的一道菜!!!!胡椒味非常香濃,而且保留鮮味,入口啖啖蟹肉多汁,這個真的可以即場echo!⭐️ 南乳麵醬炸子雞、樟木煙燻黑腳鵝- 個黑腳鵝實在太出色了!煙熏味香濃,內裏Juicy多汁!導致我們吃南乳炸子雞時,覺得炸子雞失色味淡,給比下去了⭐️ 豬皮櫻花蝦燉時菜- 正常的好吃!⭐️ 豉油王肥牛炒陳村粉- 感覺陳村粉太厚和闊,導致吸得太多油,整個口都非常油膩,若用回平常的河粉可能會較為出色⭐️ 杏仁茶、紅棗糕、桂花杞子雪糕- 桂花杞子雪糕很出色👍🏻 入口有奶有豆腐香,不會溶得很快,可在口中慢慢享受桂花杞子的混合😋—————————————————📍 大班樓 中環威靈頓街198號The Wellington3樓💵

⭐️ 胡椒泥蟹
- 這是整個菜單中最出色的一道菜!!!!

⭐️ 南乳麵醬炸子雞、樟木煙燻黑腳鵝

⭐️ 豬皮櫻花蝦燉時菜
- 正常的好吃!

⭐️ 豉油王肥牛炒陳村粉

⭐️ 杏仁茶、紅棗糕、桂花杞子雪糕

—————————————————
📍 大班樓
中環威靈頓街198號The Wellington3樓
💵: HK$ 1080.00 pp + 10% (excluding 🍷)
💖:💖💖💖💖💖(Out of 5 💖)
—————————————————
杏仁茶、紅棗糕、桂花杞子雪糕
  • 桂花杞子雪糕
  • 甜品三味
2024-02-07 548 浏览
呢度非常難book如果有朋友或者自己book到這個機會一定唔可以放過我自己本人覺得如果book午餐機會率會高啲大家不妨一試今次嚟到係食晚餐呢度好似以往一樣全院滿座全部嘢都非常好食完全冇投訴服務態度保持到一流的服務👍食完唔會覺得喉嚨乾完全食唔到有味精今次嚟到有幸食到啲新菜式例如菠蘿咕嚕豬尾蟛蜞膏豆仁炒琵琶蝦荔甫鴨盒炭燒脆皮熟成鰻羊腩片叉燒南乳麵醬炸子雞呢幾樣菜式之前冇試過製作精美味道好未試過嘅朋友仔們可以試吓
呢度非常難book
製作精美
味道好
未試過嘅朋友仔們可以試吓

2024-01-29 441 浏览
N 訪大班樓午餐,不過就第一次試 dinner 原來聖誕節餐廳內部佈置都有少少唔同Dinner 同 lunch 相比,多啲餸,多咗個湯,仲有唔同嘅食物選擇。但係無論點樣揀,都係一定要叫花椒小吊桶,一如以往咁脆皮豬尾 - 平視我唔食豬尾,怕佢太油膩。但係佢哋用咗山楂梅子醬,食落唔油膩之餘,口感一流煙熏味好足夠嘅乳鴿,外脆內軟呢個雞湯真係冇得頂,可惜只係得一口鍾意食佢哋嘅胡椒蟹多過招牌花雕蟹,每次都炒得好香呢個剁椒龍躉魚頭,真係一絕,周圍都食唔到,仲幫我哋全部去晒骨,簡直係晚餐中嘅精選⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️可能因為前面已經食到好飽嘅關係,相對來講個炸子雞就表現一般炒飯食到最後已經食唔落,打包第二日返屋企食,依然超正總括嚟講大班樓夜晚依然性價比一流,服務同食物在線,難怪咁難book
N 訪大班樓午餐,不過就第一次試 dinner

原來聖誕節餐廳內部佈置都有少少唔同

煙熏味好足夠嘅乳鴿,外脆內軟

呢個雞湯真係冇得頂,可惜只係得一口

鍾意食佢哋嘅胡椒蟹多過招牌花雕蟹,每次都炒得好香

剁椒龍躉魚頭

可能因為前面已經食到好飽嘅關係,相對來講個炸子雞就表現一般

炒飯食到最後已經食唔落,打包第二日返屋企食,依然超正

$1980 (晚餐)
剁椒龍躉魚頭
非常幸運地”執雞”執到25號聖誕當日🎄 大班樓只接受網上預約 大家可以mon住佢個官網 之前試過搶開放日子 但都係失敗收場 估唔到最後無聊睇下就成功左🤭 預約時要提供email address 隨後會有confirmation同埋揀定當天menu 需預先支付訂金 按人頭計每人$300 book個陣唔知點解得3人或以上揀🤔到時如果有人數上的問題可直接聯絡店家及在menu remark上寫明用餐人數Lunch Set丨980• Starter 3 款• Main Courses 3款1款海鮮及2款肉類 *如想選擇超過1款海鮮 可以另外加錢• Vegetables 1款• Rice / Noodles 1款• Dessert 今次25-12-2023 Lunch Menu揀左🎄:• 茘甫鴨盒 Crispy Taro Cake with Smoked Duck• 炭火厚切叉燒Thick Cut Chairman Style Char Siu (Cantonese Roasted Pork)到場即燒 90%瘦肉香濃炭味• 蟛蜞膏柚皮冬瓜 Fresh Water Crab Roes with Po

Lunch Set丨980
• Rice / Noodles 1款
• Dessert

今次25-12-2023 Lunch Menu揀左🎄:

到場即燒 90%瘦肉香濃炭味

• 蟛蜞膏柚皮冬瓜 Fresh Water Crab Roes with Pomelo Skin and Winter Melon
冬瓜上滿滿蟹膏 蟹味會比較淡

• 魚米粥蝦籽琵琶蝦 Slipper Lobsters Poached in Rice Broth 🫶🏻
Creamy厚滑口感配啖啖蝦肉

• 避風塘蒜香羊肋骨Lamb Spare Ribs Stir Fried with Fragrant Garlic and Black Beans 🫶🏻
好騷的羊羊 每一口都非常野味🤤

• 梅乾菜陳皮扣肉配夾包 Pork Belly Slow Cooked in Preserved Chinese Vegetables with Chinese Buns 🫶🏻
一片厚厚的扣肉遇上夾包 中和肥膏油膩感❤️

• XO 醬炒時菜 Stir Fried Seasonal Vegetables with XO Sauce
新鮮爽口

• 蟹肉鮮蝦蝦乾蝦齤炒飯Fried Rice with Crab Meat, Fresh Prawns, Sun-dried Prawns & Shrimp Paste
大大碟 驚你食唔飽

甜品三味Desserts Trio

環境丨西式書房設計 掛上綠化植物 場地不算大但空間舒適 值得一讚係枱布分兩層 即使唔小心整濕左都非常快乾 觀感上優雅又實用

服務丨態度友善 斟茶快手俐落 傾計唔怕冇茶飲👍🏻

2023-12-25
  • 避風塘蒜香羊肋骨
  • 梅乾菜陳皮扣肉配夾包
訂了四位午餐,價格依舊每位$980+10%。找來未到過大班樓的朋友一起品嚐。多番叮囑12時15分到餐廳,結果還是遲了半個鐘,侍應立即上餐,朋友還輕聲投訴,覺得太急。乳鴿明顯不及上次的水準,鴿皮的薄脆口感消失了,肉汁也不豐富,但絕不能怪餐廳,遲到便是美味消失的原因。朋友竟然連聲稱讚美味,懶得解說。豬尾炸得非常鬆化,豬皮脆而不硬,比傳統的德國豬手優勝很多,由於豬尾的瘦肉少而富油脂,因此以酸甜的山楂梅子醬伴食十分合適。初嚐蟛蜞膏柚皮冬瓜便明白主廚在烹調此菜式時於細節的用心,兩樣味道寡淡的瓜菜卻以不同的上湯入味,再炆煮至軟而不爛的口感,配以甘香的蟛蜞膏令菜式變得獨一無二。花雕蒸花蟹,一如既往的美味。花蟹依舊爆肉爆膏,雞油與花雕酒製成的醬汁成就了中式的卡邦尼陳村粉。甚有驚喜的一道菜式,火候控制恰好,排骨外層炸得鬆脆而內裏仍然柔軟兼充滿肉汁,同煮的薑片也甘甜美味,絕對是禾稈冚珍珠之作。大概是樟木的關係,令黑腳鵝不一樣的煙燻香味十分出色,而且店家只會奉上最嫩滑的鵝背及脾,鵝胸等較粗實口感的位置則會讓客人帶回家品嚐。從文字及菜式的呈現去理解,鮮嫩的菜芯苗是以柔韌的豬皮條所制的上湯燉熟,再以香脆的櫻花蝦

菊花龍井煙乳鴿

山楂梅子脆皮豬尾

話梅老姜陳醋排骨

豬皮櫻花蝦燉時菜
從文字及菜式的呈現去理解,鮮嫩的菜芯苗是以柔韌的豬皮條所制的上湯燉熟,再以香脆的櫻花蝦鋪面,也可算是粗菜細作的一個示範。
蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯

炒飯用上大量海鮮和海味,每一口都能吃到鮮蝦、蟹肉或蝦乾粒等各種食材,可是材料太多反而影響口感,牙關越吃越累,相對而言還是比較喜歡銀魚窩飯。
蛋黃豆蓉冬蓉餅

甜品三味有杏仁茶、蛋黃豆蓉冬蓉餅和紅棗糕。杏仁茶和紅棗糕均是水準之作,而冬蓉餅誠然有特色,但是過甜。
2023-12-06
山楂梅子脆皮豬尾
話梅老姜陳醋排骨
2024-01-19 331 浏览
💯 個意想唔到可以突然食到大名鼎鼎既大班樓🤪好多年前仲係舊鋪位個陣食過 對杞子雪糕念念不忘🍦一路好想再試~ 3 款頭盤:凍鹵水花椒小吊桶釀土魷 🦑 土魷味道好似醉海鮮醉鮑魚~入面內有乾坤(唔係黃花雀🤣) 係好爽口既馬蹄,芹菜粒,淡淡花椒味。 食完個咀少少麻炭火厚切叉燒 🔥 等左好耐先燒好呢! 堅係厚切, 燒得好香, 梅頭叉燒肥瘦分明, 口感好滿足😌 龍井菊花煙乳鴿 🌼好香龍井茶香呀🍵 基本都脆皮肉滑,不過瘦左少少 🤏3款主菜: 南乳麵醬炸子雞 🐔 正常發揮 , 皮脆肉嫩。 不過覺得配個醬冇特別加分, 配傳統准鹽或者甜豉油會仲夾。 雞油花雕蒸花蟹配陳村粉 🦀 ✨✨Highlight✨✨set lunch 都咁大碟真係好開心😁 個汁絕對係精髓,一飲即刻OMG ! 好香花雕味‼️香得黎唔苦架 甜甜地又鮮味 好味到要飲哂每一滴汁 🙈 花蟹都幾大隻多肉 又有膏 陳村粉層層分別唔會痴埋一餅 撈汁好正 🤤 魚米粥蝦籽象拔蚌 🍲一開始以為係湯 , 原來係「無」米粥~ 好綿滑, 有淡淡米香。 象拔蚌幾厚切,但覺得煮得老左些少。 清清淡淡有蝦子吊起啲味 ~ 3 道主菜黎講呢碟份量最少。 XO 醬炒時菜菜心

3 款頭盤:
凍鹵水花椒小吊桶釀土魷 🦑

炭火厚切叉燒 🔥

龍井菊花煙乳鴿 🌼
好香龍井茶香呀🍵 基本都脆皮肉滑,不過瘦左少少 🤏

3款主菜:

南乳麵醬炸子雞 🐔

雞油花雕蒸花蟹配陳村粉 🦀

魚米粥蝦籽象拔蚌 🍲

菜心好嫩好爽無渣👍🏻 簡單好食

蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯
食到好飽啦已經🙈 好多料 ,🦐鮮蝦🦐蝦乾🦐蝦醬都食得出, 又有蟹肉, 飯粒都乾爽。 味道均衡 , 可以炒得再香啲~

甜品三味
好遺憾,今次冇杞子雪糕食🥲 得杏仁茶, 冬瓜餅, 蛋黃豆沙餅,由於打擊太大,名都冇咩印象🫠 希望下次有機會再食到杞子雪糕啦

整體而言都係一間發揮水準,用心做菜既餐廳,服務環境都令人好愜意, 一位難求係有原因既🥰 2024年初食到,希望今年係個好開始! 💰 HKD1180+1
  • 凍滷水花椒小吊桶釀土魷