2005-06-08 10 浏览
第二次去,感覺更好。雖算是舊式酒樓,但清潔衛生,伙計尚算有禮,而且很好吃,平時也不大有機會嘗這種菜。我們那天是下午,沒有豬油飯…五味雞:勁正,我想那些是豉油吧,雞也很新鮮,很入味,不知是怎樣做的…蟹肉炒粉絲(忘了名字):好,但蟹肉味不特出,反而粉絲炒得好吃,挺爽。粟米魚肚"gun":不過不失圍村豬肉(忘了名字):很肥~!!但好吃,所以還是吃了很多肥豬肉。另外叫了些點心,馬拉糕蒸得好靚,好好味!8個人去只需大概$400,吃的好飽好飽。不過感覺上這種地方不宜久留閒談,所以吃完就閃。

我們那天是下午,沒有豬油飯…
粟米魚肚"gun":不過不失
另外叫了些點心,馬拉糕蒸得好靚,好好味!

8個人去只需大概$400,吃的好飽好飽。
不過感覺上這種地方不宜久留閒談,所以吃完就閃。
唉!今日放假一心諗住同屋企去試下啦,點知...... 去到至發現,原來佢地今日(5月24日) 開始進行內部裝修,要到6月3日至開番喎!!真係好鬼無癮......!
2005-05-10 1 浏览
老牌酒家, 門面比較簡陋, 人勁多, 但等位地方超細, 未食其實可以先比一個差印象分, 到有位, 入到去純粹典型茶樓格局. 眼見與間較迫, 感覺焗促.咁大個兔第一次去, 作為巿區一族, 慕名而來, 見識見識, 一睇菜牌好陌生, 原來新界菜咁多款式, 既然從未試過, 梗係盡叫佢\招牌菜, 大概印象比較深就係...1. 砵仔飯- 乞兒兜裝住飯, 食時撈頭抽豉油+豬油. 就因為咁, 自此認識乜叫頭抽, 從此以後用豉油必揀頭抽, 皆因真係豉油中極品. 2. 烏頭魚- 淡水魚, 鞋鞋地, 幾多骨, 原屬新界狗老婆就話食時留意下味, 因為烏頭魚肉, 咬入口帶有泥味, 種鄉土情盡可從中細嘗.3. 五味雞- 樣式好似一大兜豉油雞, 我乜都食, 所以雞皮照咬, 果種味同豉油雞唔同, 難以言喻, 齋食雞肉感覺係普通雞, 不妨多點碟底醬汁會好好多.其他食過都幾有特色, 但失憶, 記到以上三樣算叻, 呢間久聞大榮華的確不同一般茶樓, 食物可改觀茶樓簡陋印象. 伙計服務可以. 進食時當晚咁好彩見到老細滔滔, 佢\個\'食家之肚\' 真係堅, 但見佢\只係主動同熟客傾, 對生客較冷漠.香港地就係多呢類包裝簡單但內

香港地就係多呢類包裝簡單但內涵豐富食店, 如果佢\認真裝修過, 攪靚環境, 咁人客食都食得開心. 更多人幫襯.
2005-05-08 288 浏览
提早一日慶祝母親節,一行九人(六大三小)到家母至愛-大榮華食.四點九到,已經排十幾二十,真係誇.五點正入座.叫左是日例湯(蓮藕煲豬肉),五味雞,燒腩,荔茸扒莧菜,鮑汁魚肚扒時蔬,雞蛋焗魚腸,生炒排骨,蒜茸蝦蒸鮮腐竹,馬拉糕.除左個燒腩好唔掂之外(D皮唔脆之餘仲好韌),基本上樣樣都好好,唔駛多講.小朋友食D砵仔飯就最開心,平時唔見佢地食咁多飯,今日就差不多淨食飯,仲全砵食晒.無他,加左燒豬油同頭抽送飯,真係好正.埋單$6XX,好抵.節日唔迫你食貴貴搵笨套餐,先係好食肆!P.S.(1)埋單時俾左張form 我地填,話可以成為vip(韜韜之友)!(2)埋單時亦派左張紙話24/5-2/6內部維修停業,3/6重開.

埋單$6XX,好抵.節日唔迫你食貴貴搵笨套餐,先係好食肆!

P.S.
2005-05-06 13 浏览
尋晚一行5人與朋友駕車入元朗大榮華食飯,9點先至去到,但仍人山人海,好彩啱啱有吉臺,我地叫左雞蛋焗魚腸,五味雞,豆豉鯪魚炒油麥菜,蟹肉脆皮豆腐,梅子蒸烏頭,馬拉糕.雞蛋焗魚腸---幾好!魚腸冇腥味,細細個,食完都吾覺膩.五味雞----雞肉十分嫩滑!而且雞皮薄,冇脂肪,味道有d似豉油雞,不俗!豆豉鯪魚炒油麥菜---尚可!呢道菜通常都吾會太難食.蟹肉脆皮豆腐---蟹肉頗多,豆腐亦挺滑,餸飯一流!梅子蒸烏頭---呢個最差!條烏頭泥味太重,吾掂!馬拉糕---友人話呢個系全晚主角!一籠8件,2男1女分別每人解決左2大件,糕身十分鬆軟,甜度適中,熱騰騰,相當出色!埋單連tips$400,友人請客,多謝晒!

雞蛋焗魚腸---幾好!魚腸冇腥味,細細個,食完都吾覺膩.

豆豉鯪魚炒油麥菜---尚可!呢道菜通常都吾會太難食.

蟹肉脆皮豆腐---蟹肉頗多,豆腐亦挺滑,餸飯一流!

梅子蒸烏頭---呢個最差!條烏頭泥味太重,吾掂!

埋單連tips$400,友人請客,多謝晒!
2005-04-24 25 浏览
心血來潮想到大榮華試下,便一家人山長水遠地走到,到達元朗己經是二點九,搵到間酒樓就己經三點.可能係晏既關係,唔係咁多點心選擇,以為可以點晚飯小菜,但餐牌沒有放出,所以只是點了以下食物奶皇馬拉糕---好香的蛋味,滑就不像其他人講的!不知是不是係蒸得太耐的關係,味道尚可,但未至於好好食咸酸菜豬肚湯---豬肚正,好飲,而且是點心價細細碗,小小地過下口引燒賣---一般,比出面的細粒潮州粉果--過咸,味道一般黑椒牛仔骨---好味白菜鮫---一望,覺得很有家鄉風味,不同一般的包法,感覺幾得意,但味道只是一般五味雞($48-1隻)---正,雞肉幼滑又夠入味,d汁撈飯正,雖然話一隻,但肯定每邊最小抽走一片的雞胸肉,總算抵食鴛鴦水晶飽($56-12隻)---最初只想叫一籠,但待應話太晏,師父好小會再蒸,如果我地想食,只可以落單和一次過叫一打,大家都覺得太多,但冇理由黎到唔試.有兩種味,一隻好似是蓮蓉既味(係食的),覺得太甜,而另一是奶皇,覺得幾好,唔會過甜,而個皮就幾好,"un""un"地總括黎講,只係覺得五味雞較好,下次只會晚飯時間黎試小菜,而值得一讚是佢地的服務,有個待應姐招呼周到,有問必答,好多野
燒賣---一般,比出面的細粒
潮州粉果--過咸,味道一般
黑椒牛仔骨---好味
總括黎講,只係覺得五味雞較好,下次只會晚飯時間黎試小菜,而值得一讚是佢地的服務,有個待應姐招呼周到,有問必答,好多野都會提醒和見議,係酒漊小有既態度
total:$220

提外話,飲茶後去左流浮山,入到條路既最入和最近海邊有間的燒蠔,蜆,魔鬼魚等等的燒海鮮檔位(好似是冇店名的,所以便在這裏提及),一望都覺得幾簡陋和唔衛生,但亦然有好多人去食,我地就試試!點知幾好食喎!叫左..
燒蠔($6/一份)---如果大隻就一粒一份,細隻就二三粒咁,只是用蒜頭一齊燒,己經好鮮味,好食和抵食,最後食左四份
燒帶子($10/一粒)---好食,但覺得略貴
燒魔鬼魚---有份價錢大小的,要了$30份的,最好食就是依樣,好滑,好鮮,一定要試,大家都唔夠食
可樂只係五蚊罐,抵..各樣燒海鮮都是用蒜頭來調味和即燒,所以都要等好耐,要有耐性…
2005-04-16 15 浏览
前兩日去開元朗做野, 順道去來呢度食晚飯.我地一行3人叫左4個菜同一籠奶皇馬拉糕.1.盆菜豬肉呢個菜比較差, d 豬肉好柴皮,唔入味,比較咸, 好多味精,反而d芋頭就幾好味.下次唔會再叫. 2.豆豉鯪魚煮油麥菜呢個好普通, 超肥...好多多油3.香脆五層肉呢個係d五花臉腩切片, 炸得好脆, 即係炸肥豬肉..好恐怖..點一d甜酸醬食..d 同事話好正.....我冇食..唔知4.頭抽浸米鴨比較甜,相比其他3個菜, 呢個清淡...都幾好...5.奶皇馬拉糕(共8件)呢個好好味, 不過最終都係食唔晒, 要打包拎走...6.3個豬油撈飯我只係要左白飯, 因為我接受唔倒v.v\"聽d 同事講,個飯好正, 係一茶匙豬油加一茶匙頭抽...撈埋d 飯.....好恐怖...仲有芝麻糊送...呢個好正....總括來講, 呢度d野好肥膩既..如果係要keep fit 既人士, 呢度冇咩岩食...
前兩日去開元朗做野, 順道去來呢度食晚飯.
我地一行3人叫左4個菜同一籠奶皇馬拉糕.
1.盆菜豬肉

2.豆豉鯪魚煮油麥菜
呢個好普通, 超肥...好多多油

3.香脆五層肉
呢個係d五花臉腩切片, 炸得好脆, 即係炸肥豬肉..
4.頭抽浸米鴨
比較甜,相比其他3個菜, 呢個清淡...都幾好...
5.奶皇馬拉糕(共8件)
呢個好好味, 不過最終都係食唔晒, 要打包拎走...
6.3個豬油撈飯
我只係要左白飯, 因為我接受唔倒v.v\"
聽d 同事講,個飯好正, 係一茶匙豬油加一茶匙頭抽...
撈埋d 飯.....
好恐怖...

仲有芝麻糊送...
呢個好正....

上次同班同事食,食唔到好出名o既五味雞,一直都若有所失... 難得今日BF到元朗同我媽媽飲茶,一於就去大榮華重溫奶皇馬拉糕&品嚐五味雞~大榮華仍然係咁多人,要等位~ 好多人都叫五味雞,咁又真係幾好食o既~ 之後我o地又食左好多點心&小炒,其中有個圍頭炒米粉同南瓜酥皮撻都幾特別、幾好食~ 最後甜品我o地四個人都要左四件馬拉糕,飽哂~ 貼埋圖俾大家睇~
2005-03-02 15 浏览
返到Arrow都幾有食神,可能因為太多同事都鍾意食野啦,hehe~ ^^ 星期一晚,有兩位o岩o岩升職o既同事好好人咁請成team人食飯,地點就係大榮華~ 因為遠,o個日我地趕收工搭的士去。大榮華環境麻麻,都幾嘈;都有見到梁文滔,真係好大個肚腩架~ 我地九個人一共試左七菜一湯,包括:.脆皮燒腩 普通o既開胃小菜,有同事嫌唔夠脆;因為肚餓,我就覺得都幾好食~.豬肚湯 同事介紹o既,好滑好有杏味~ 我勁唔鍾意飲中湯,都可以飲到兩碗;其他同事平均飲三碗,但到最後仲有得剩,可見抵食大件(碗)!.菜膽走地雞 隻雞好滑,味道較清,我幾鍾意架~ 但係佢成隻雞上,勁大碟(係正常菜o既三倍size),我地好努力都食唔哂....風沙鴨 成晚最好食o既菜:鴨皮好香脆,鴨肉又鬆軟,口感細膩又唔油膩~ 佢又係成隻鴨上,勁大碟都俾我地KO哂!.頭抽蒜片煎生蝦 d蝦好新鮮,又炒得幾香,唔錯架~.金沙蟹粉扒豆苗 侍應介紹o既小菜,好多蛋黃同蟹絲,都幾好食~.家鄉蒸蠔缽 好多同事都鍾意,而我只覺得普通~.脆皮咸牛奶 幾有特色o既小菜,炸得幾香幾滑,不過味道只係麻麻~o黎大榮華當然唔可以錯過出名o既奶黃馬拉糕同鴛鴦水晶飽
我地九個人一共試左七菜一湯,包括:

.頭抽蒜片煎生蝦 d蝦好新鮮,又炒得幾香,唔錯架~
.家鄉蒸蠔缽 好多同事都鍾意,而我只覺得普通~

o黎大榮華當然唔可以錯過出名o既奶黃馬拉糕同鴛鴦水晶飽啦:奶黃馬拉糕一籠有八件分唔均,所以我地要左兩籠(食唔哂打包嘛)~ 馬拉糕真係好鬆軟而且香(因為有豬油?),但我嫌唔夠甜... 莫非我真係太嗜甜?^^" 鴛鴦水晶飽有奶黃餡同豆蓉餡,奶黃餡滑而豆蓉餡香,講真真係各有千秋,唔錯~

最後仲送左糖水同果盤,嘩,飽死~ 如果日日咁食法,難免會有梁文滔咁大個肚腩... ~_~"
埋單約$1200,多謝哂同事啦~ ^^
2005-02-17 24 浏览
大年初一, 我去大榮華外賣馬拉糕, 真係名不虛傳!好soft, 唔太油, 正! 一次過買6件.其他0野我就未試過, 下次會try !
大年初一, 我去大榮華外賣馬拉糕, 真係名不虛傳!

好soft, 唔太油, 正! 一次過買6件.

其他0野我就未試過, 下次會try !
(非会员)
2005-02-14 6 浏览
星期六朝早行山....本來想去端記茶樓....可惜未開...結果普通吃過早晨便去了行山...由大帽山去到河背村...兩個鐘就到達...於是便去元朗走一敞...我提議去大榮華...但實在太多人...又不想等...好在有得外賣...奶皇馬拉糕...有四層糕三層餡, 各位值得一試! 大大件吃了後也甚飽了!
2005-02-09 8 浏览
朝早去飲茶,都係保持推車仔。馬拉糕真係名不虛傳,夾左幾層奶皇,食落又唔漏,抵讚。見到大包真係籠咁大,無試。餃類同腸粉都唔錯,唔會一夾就散,亦唔會話好韌。但朝早得幾架車,略嫌選擇少囉。
2005-02-08 17 浏览
星期日晚成班老友一行十一人揀來呢度食團年飯. 因臨時決定地點, 所以book唔到檯, 好彩有人肯捱義氣, 由四點半開始等位, 到六點終於俾我地等到喇.一坐低就你一句我一句要點菜, 前前後後同點左十二個小菜, 圍村五味雞, 鮮腐竹蟹肉菠菜, 脆皮咸牛乳, 焗魚腸, 金沙蟹粉扒豆苗, 梅菜芯蒸茄子, 薑牛肉, 陳皮牛肉, 桂花蟹粉炒魚肚, xx煎蠔爽(唔記得個名, 不在基本menu中, 但個人覺得最好食), 鹵水鵝掌鴨下巴.... 當然唔少得係豬油撈飯啦. 每道小菜都好好味, 份量亦都剛好. 個人推介必試五味雞(夠入味, 雞肉滑)同煎蠔爽(惹味, 食唔停口).甜品當然唔少得馬拉糕同埋水晶包, 原本點了鴛鴦水晶包, 但上檯時變左淨奶黃水晶包. 馬拉糕水準依舊, 食到lam lam, 但水晶包就失準了, 皮太淋, 奶黃有點"確" 喉(唔知點解, 純味覺). 大家一致裁定水晶包唔合格.服務方面都想一讚, 我地六點坐低, 但因未齊人, 所以唔係即刻落單, d侍應都無俾面色我地睇, 仲問我地的朋友會幾點到, 因佢地上菜都會好快, 所以叫我地人齊先落都未遲, 你知啦, 噙日咁旺場, 俾著好多酒樓都已

服務方面都想一讚, 我地六點坐低, 但因未齊人, 所以唔係即刻落單, d侍應都無俾面色我地睇, 仲問我地的朋友會幾點到, 因佢地上菜都會好快, 所以叫我地人齊先落都未遲, 你知啦, 噙日咁旺場, 俾著好多酒樓都已經黑晒口面呢.

嘻嘻哈哈... 不經不覺成九點了, 埋單位位九十大洋, 大家都嗌住"好抵呀"咁離開呢!! 哈哈...

圖為煎蠔爽
2004-11-27 9 浏览
一定要試吓個陳皮豆豉蝦,陳皮淨食都好香口,蝦夠新鮮,但較細隻,可能驚大隻唔入味啩!另外馬拉糕同奶黃水晶包都好正,唔講唔知,原來仲可以外賣拎走,只須向店員示意"要未蒸嘅拎走",攞返屋企鍾意幾時食就幾時整。
(非会员)
本人於11月14日去幫襯,以經先由熟人預先訂位,訂了兩枱6:30 pm。一行人17人準時到場,知客話要7:30pm 後才有訂位,7:30pm前無訂位。大伙兒唯有在附近逛街。7:30pm回來,等到8:00pm有位了,不過只得一張枱。第二張枱位於隔離,但是仲未吃完。又等了一會,大家己經企得又累又餓,於是問呀姐(甲)可否迫些坐17人,呀姐話:「我哋無所謂,你哋坐得到咪得啦!」因為我哋有人話好迫坐不下,於是繼續又等。但見隔離張枱仲未走得,於是有人再話唔好再等最多坐迫些。所以就叫伙記班多幾張椅和幾套碗筷來,呀姐(乙)見狀就表示「咁多人點坐?」,我哋話坐迫點啦並要求把有背椅換做圓櫈。可能因為要做一大餐,伙計們有點悔氣,拿了幾次筷子最終尚欠一雙,話佢聽欠兩隻水杯,她郤多送兩隻。這些都不算什麼,17人餐具少一雙多一隻不什為奇,必須體量。我哋問攞個酒menu睇,到埋單都無來過。由於兩枱變一枱,一名老伙計問原先由熟人代order的3款食物怎麼辦,我們話不用開雙了,每款一碟就足夠。他轉身並且十分大聲地問另一名伙計:「是誰代他們訂的?以後訂菜要先下訂金。」那些說話當然是向我們發表,我不認為打從那天起,他們就定
由於兩枱變一枱,一名老伙計問原先由熟人代order的3款食物怎麼辦,我們話不用開雙了,每款一碟就足夠。他轉身並且十分大聲地問另一名伙計:「是誰代他們訂的?以後訂菜要先下訂金。」那些說話當然是向我們發表,我不認為打從那天起,他們就定下此「先下訂」的新規矩。聽見此話,有人說:「誰叫你這麼問?若果你不問,拿到來大家只好吃埋。」後來上菜了,不一會枱上放開了食物,伙計「自言自語」但足以令我們聽到說:「擺唔落就唔好叫咁多嗎! 」

我覺得食物幾咁好食,遇到以上的情況,什麼環境、氣氛都扣哂分啦!所以埋單係無俾貼士。要隔耐些等記憶沖淡可能會考慮再來的。