2005-03-02
返到Arrow都幾有食神,可能因為太多同事都鍾意食野啦,hehe~ ^^ 星期一晚,有兩位o岩o岩升職o既同事好好人咁請成team人食飯,地點就係大榮華~ 因為遠,o個日我地趕收工搭的士去。大榮華環境麻麻,都幾嘈;都有見到梁文滔,真係好大個肚腩架~ 我地九個人一共試左七菜一湯,包括:.脆皮燒腩 普通o既開胃小菜,有同事嫌唔夠脆;因為肚餓,我就覺得都幾好食~.豬肚湯 同事介紹o既,好滑好有杏味~ 我勁唔鍾意飲中湯,都可以飲到兩碗;其他同事平均飲三碗,但到最後仲有得剩,可見抵食大件(碗)!.菜膽走地雞 隻雞好滑,味道較清,我幾鍾意架~ 但係佢成隻雞上,勁大碟(係正常菜o既三倍size),我地好努力都食唔哂....風沙鴨 成晚最好食o既菜:鴨皮好香脆,鴨肉又鬆軟,口感細膩又唔油膩~ 佢又係成隻鴨上,勁大碟都俾我地KO哂!.頭抽蒜片煎生蝦 d蝦好新鮮,又炒得幾香,唔錯架~.金沙蟹粉扒豆苗 侍應介紹o既小菜,好多蛋黃同蟹絲,都幾好食~.家鄉蒸蠔缽 好多同事都鍾意,而我只覺得普通~.脆皮咸牛奶 幾有特色o既小菜,炸得幾香幾滑,不過味道只係麻麻~o黎大榮華當然唔可以錯過出名o既奶黃馬拉糕同鴛鴦水晶飽
我地九個人一共試左七菜一湯,包括:
.頭抽蒜片煎生蝦 d蝦好新鮮,又炒得幾香,唔錯架~
.家鄉蒸蠔缽 好多同事都鍾意,而我只覺得普通~
o黎大榮華當然唔可以錯過出名o既奶黃馬拉糕同鴛鴦水晶飽啦:奶黃馬拉糕一籠有八件分唔均,所以我地要左兩籠(食唔哂打包嘛)~ 馬拉糕真係好鬆軟而且香(因為有豬油?),但我嫌唔夠甜... 莫非我真係太嗜甜?^^" 鴛鴦水晶飽有奶黃餡同豆蓉餡,奶黃餡滑而豆蓉餡香,講真真係各有千秋,唔錯~
最後仲送左糖水同果盤,嘩,飽死~ 如果日日咁食法,難免會有梁文滔咁大個肚腩... ~_~"
埋單約$1200,多謝哂同事啦~ ^^