2006-01-25 21 浏览
飲茶來說就average la<食物照足傳統~馬拉糕真的好好好好味~~~好想再吃喎~
2006-01-24 15 浏览
佢d野食就好正喇, 買相又唔錯, 最中意佢個豬油撈飯但係d野食好都要有地方同埋侍應o既配合ga ma!話說2個星期前我媽媽生日我地一家人去左食, 要等位正常丫, 我爸食煙o既, 我地話要吸塋區, 佢竟然帶我地去非吸煙區! 我地唔介意等ga wor!好啦, 位低左就肺事轉台, 我爸爸隻手答介我媽的駁頭, d侍應好簡唔簡就係中意o係佢地2個中間上菜! 仲話: 先生唔該叔開你隻手! 唔只一次...係2次呀!今次我地食左5味雞, 炸羊肉, 炸九肚魚, 炒豆苗and 豬油飯, 好好食, 仲見倒滔滔, overall都ok o既~如果係要求service的朋友, 我就唔recommend了~
佢d野食就好正喇, 買相又唔錯, 最中意佢個豬油撈飯

但係d野食好都要有地方同埋侍應o既配合ga ma!

2006-01-24 16 浏览
卒之有機會入到元朗尃誠來幫襯滔滔,結果是有讚有彈,下午五點半已經去到,驚死無位,一行三人,見已開始有人在等位,好在小枱是比較多的,不用等.開茶之後,開始擺開食具,始發覺我的玻璃水杯有唇膏印,筷子有食物殘渣,茶杯有漂水味,幾樣夾埋,應不是偶然,滔滔應加以注意.開始點菜,見數十菜式都列在A4紙上,每樣46元,花多眼亂,看過很多食評,太多心水,人又太少,不知如何下筆,卒之叫了:五味雞,拖地义燒,鮑汁魚唇仙掌,粟米魚肚羹,蚧汁斑塊,牛筋腩伊麵.五味雞先上,果然名不虛傳,雖然是冰鮮貨,也很滑很和味,不過是有味精調味的.拖地义燒很香甜蜜味,肥廋各半,但廋的部份稍乾硬.鮑汁魚唇仙掌的份量很大,又和味,不過魚唇未夠入味,是美中不足.粟米魚肚羹也很足料,味道嗎?一般而已.蚧汁斑塊,份量亦很大,汁液中有很多蚧肉,斑肉外脆內嫩滑,是當晚最好的.牛筋腩伊麵最後上,麵很入味,牛筋腩夠淋,不過只得幾舊,不夠喉.整體上是吃得很滿意的,服務是可以的,因為侍應都很勤快,一招手即到,及不會在附近盤旋,阻手阻腳.吃不完五味雞,要打包.見到滔滔做生招牌,四處打招呼.吃了兩個多鐘,走時還有很多人等位.有人客一早霸位,一個人坐了
拖地义燒很香甜蜜味,肥廋各半,但廋的部份稍乾硬.
粟米魚肚羹也很足料,味道嗎?一般而已.
吃不完五味雞,要打包.
有人客一早霸位,一個人坐了兩個多鐘還未點菜,侍應也不干預,可見顧客至上的作風.
因食具不潔,要扣分.

2006-01-15 13 浏览
同學生日, 兩星期前已訂左房, 所以唔駛等位.非常唔好意思, 大遲到, 落車之後搵左一陣又問左三個人先到達. 一問人, 每個都話: 好僻既, 你行到去附近再問人啦! 事實上又唔係真係咁難, 我地兩個女仔一轉入條街就見到大大的霓虹燈寫住"大榮華"好彩同學好好人地留左個炸雲吞俾我地. 炸雲吞d餡好好味, 夠香口~!食左一碟有蠔鼓& 雞肝的東西, 有一片像饅頭的飽伴住上. 由於我們遲大到, 飽已凍了, 所以只食左個蠔鼓, 蠔鼓陣味唔係好強烈, 幾好, 不過太油.有個菜+粉絲, 有d蝦米乾, 清清地, 個人食唔出特別既味, 不過朋友就非常喜歡, 大讚好味.有一大碗雞翅, 好多雞肉又好多翅, 正~~有一大隻燒鴨, 唔記得菜色叫咩名, 鴨夠多肉而且燒得好香, 大家都非常鐘意食.之後上左一條好巨型既烏頭, 唔知有無四, 五斤, 蒸烏頭幾好味, 有少少檸檬涌香, 唔錯.其實仲有一碟蠟鴨蒸雞, 可惜太多骨, 所以無食.一人有一砵蒸飯, 可加豬油同鼓油上去, 朋友試過話好食, 有少少似蠟鴨既味喎...主菜完畢, 甜品係馬拉糕同糯米糍, 好surprised. 馬拉糕層與層之間係鹹蛋, 好有傳統風味~!
同學生日, 兩星期前已訂左房, 所以唔駛等位.

有一大碗雞翅, 好多雞肉又好多翅, 正~~

其實仲有一碟蠟鴨蒸雞, 可惜太多骨, 所以無食.

主菜完畢, 甜品係馬拉糕同糯米糍, 好surprised. 馬拉糕層與層之間係鹹蛋, 好有傳統風味~! 糯米糍既餡係綠色既, 侍應姐姐話係海帶餡, 不過其實食真d都係蓮蓉味.

值得一提既係d服務好好, 飲品一飲完就立即refill, 而且侍應姐姐都好有禮物, 有問必答, 上菜之前一定叫聲小心. 未黎之前都無諗過服務咁周到.

亦見到韜韜, 同學同佢影左唔少相.

2006-01-05 14 浏览
聞名不如一試,成日聽到大榮華0的豬油撈飯同五味雞幾咁去食,所以令我千里迢迢走來品嚐。從朋友口中得知想唔駛等便要在六點前到,果然不到六點半便見門口開始有人聚集。我們點了五味雞,雞肉嫩滑味道恰到好處;蒜茸炒豆苗,0的菜炒到立立令;蒜茸生蝦蒸腐竹,好油膩;家鄉蒸蠔缽,最叫人失望,蛋加粉絲再加蠔仔一缽蒸,沒有特別而味道亦欠奉。豬油撈飯一定要食,實在太掂了。奶皇馬拉糕最好味,好鬆而甜味適中,不過一叫要叫八件,對於剛剛食完晚飯的我們實在太多。服務都唔錯,當日仲見到滔滔來巡視業務。
2005-12-22 15 浏览
難得同母親大人入到元朗,當然要試下聞名o既元朗大榮華,但已經唔習慣喱D舊式服務.首先入到去冇人serve,門口女侍應態度欠佳,大叫"冇位架喇,自己搵位搭檯啦!".坐底後發覺原來係冇點心紙o既,要叫推車仔o個D,甚為不便,而點心車只有三架共十五種點心,小得離奇.有一小食攤位,但只提供煮豬紅,煎腸粉之類,種類小.味道方面,由於太小選擇,只係叫左牛肉球同時菜班片飯,牛肉相當好食,密度較一般酒樓D牛肉高,甚滑,肉味濃,有咬勁!時菜班片飯D班片新鮮,但較鞋口,可能整得熟得滯或者條魚太老.菜心好大條好粗,但都好腍,喱碟唔錯.原本想叫馬拉糕,因為好多人都叫,但佢睇落個色好鮮黃,最後想叫都冇,因為已經賣晒.總結尼講食點心係有D失望.

總結尼講食點心係有D失望.
2005-12-22 7 浏览
last time, when I go there, suddenly they have banquet...everything become bad...wait long, poor service....food too much oil...not well-cooked. IN fact, I feel the place good when I came the first time. But last time (my fifth time to go there) already feel that it became worse and worse....but prices increases very quicky from $38 each to $45 each now. If u want nice 小菜need not travel a long way...many places in HK offer good dishes.

2005-12-22 11 浏览
是十一月初的晚飯, 因為懶, 所以到現在才出食評呢, 真抱歉~傳統的豬油撈飯, 焗魚腸等等都試了, 頭抽蝦的味道是出乎意料的好, 失望的, 反而是我原本期望甚高的馬拉糕~眼見其他的食評不斷的稱讚這裡的馬拉糕, 但當自己這個糕癡吃下時, 又不是這回事, 第一是因為顏色, 馬拉糕不是傳統的那種暗黃色, 不是應該加黃糖嗎? 第二是不夠香, 鬆軟而不夠香真令人掃興~ 除了自己外, 同檯的父親大人及家姐都意見一致~這頓飯最高興的, 是他們仍記起我小時候喜歡到金鐘那間統一吃馬拉糕上的瓜子^^

2005-12-21 8 浏览
入親元朗我都會黎吃,這裡日日都咁多人架,我今晚去到都要等半句鐘,星期六,日都係等,犀利.男友話想試下個馬拉糕,唔係太甜,一層層都有奶黃味.叫左一客酥炸咸牛奶,一客菜膽煮豆腐(個名唔係咁架,唔記得左).前者要點沙律醬食,食落有些少椰汁既味道;後者有d汁黎撈飯,美味.

2005-12-15 13 浏览
13/12/2005 12:00終於可以一試"滔滔"的舖頭了.原來要客人自行找位子, 幸好等了10多分鐘便有人埋單. 雖然與陌生人一起坐, 我和朋友也不介意. 一共吃了5樣東西:馬拉糕菜心叉燒餐飽牛百頁燒賣最欣賞的是馬拉糕同菜心. 馬拉糕不但鬆軟而且有幾層奶黃在中間, 絕非一般酒家貨色. 是一件用心做的食物.不會太甜,很美味. 菜心也是非一般的, 非一般的新鮮,非一般的大碟. 其中一個男侍應很勤快, 值得一讚.埋單$7x. 就食物質素而言, 算扺食了.
13/12/2005 12:00

馬拉糕
菜心
叉燒餐飽
牛百頁
燒賣

其中一個男侍應很勤快, 值得一讚.

埋單$7x. 就食物質素而言, 算扺食了.
2005-11-29 18 浏览
唔講service住,淨係講野食先我地28/11號晚上去打邊爐,肥牛一d都唔新鮮, 鵝腸有怪味叫夏枯草飲,一d味都無,同糖開水無分別食"暈"最好食都係墨魚丸同埋魷魚service簡真就係....差!講真,我真係唔知呢間酒樓係同肥滔有關係o既!我都係而家上黎呢度睇食評先知,所以我而家先理解尋晚呢間野o既服務!話說我地叫2楂夏枯草,前後叫左四次先有人拎1楂黎每次落單都黎唔齊, 叫佢囉多兩對筷子黎好似要佢去死咁.."兩對呀?筷子呀?"到差唔多打佯仲過份!11點半度,有個waitress走埋黎話廚房要收爐咁我地咪睇下仲有d野食,問下使唔使要落囉!我個frd就話不如叫多d啦,你地要咩呀?跟住個waitress竟然話"你落單呀?食唔晒唔五蚊兩架"好似我地食唔起咁喎! 咩態度呀!而家我無錢比咩!你地話明任食架喎!講到咁係咪叫我地唔好落單呀?係咪唔比我地食呀?我本身住上水o既!圍村大!我唔識咁多咩名店!我淨係知叫好食,唔好食,好服務,差服務!唔怪得之果d 伙記可以咁目中無人啦!原來係"滔哥"架?睇下你地幾時收檔啦!!!!!!
唔講service住,淨係講野食先
我地28/11號晚上去打邊爐,
肥牛一d都唔新鮮, 鵝腸有怪味
叫夏枯草飲,一d味都無,同糖開水無分別
食"暈"最好食都係墨魚丸同埋魷魚

service簡真就係....差!
講真,我真係唔知呢間酒樓係同肥滔有關係o既!
我都係而家上黎呢度睇食評先知,
所以我而家先理解尋晚呢間野o既服務!
話說我地叫2楂夏枯草,前後叫左四次先有人拎1楂黎
到差唔多打佯仲過份!
11點半度,有個waitress走埋黎話廚房要收爐
咁我地咪睇下仲有d野食,問下使唔使要落囉!
我個frd就話不如叫多d啦,你地要咩呀?
跟住個waitress竟然話"你落單呀?食唔晒唔五蚊兩架"
好似我地食唔起咁喎! 咩態度呀!而家我無錢比咩!

我本身住上水o既!圍村大!我唔識咁多咩名店!
我淨係知叫好食,唔好食,好服務,差服務!
唔怪得之果d 伙記可以咁目中無人啦!
原來係"滔哥"架?
睇下你地幾時收檔啦!!!!!!
2005-11-29 13 浏览
夜晚去左元朗好出名果間「大榮華酒樓」食晚飯。我地叫左個名叫「九大簋」既餐。顧名思義,係有九味菜既,不過傳說中既五味雞查實同豉油雞冇咩分別,其他野食既水準都實屬一般,豬油撈飯就幾好食。值得一讚既係個馬拉糕,真係好鬼好食,同其他酒樓既馬拉糕相比,味道好好多,好香,好鬆軟。
夜晚去左元朗好出名果間「大榮華酒樓」食晚飯。

2005-11-27 7 浏览
話來呢度飲荼好多次,今日終於有機會啦~星期六十點,竟然冇乜人,去到就有位~太好啦!要左大包、三色糕、麻蓉包、蓮蓉包、雞扎、北京小籠包。大包:個樣好靚,食落麻麻,太乾啦~三色糕:馬蹄糕好QQ,唔會好似出面D酒樓一夾就散~有水準!麻蓉包:個樣好似菜肉包款,包皮幾軟但內餡好似差d,甜度適中,比平時食開清淡~蓮蓉包:接近流沙,蓮蓉有少少青色,食落感覺幾好,冇蛋黃幾清新。雞扎:d魚肚有陣味好難食>_<冇火腿係用豬肚..北京小籠包:最好食既點心之一,唔係平時果種小籠包,呢種好似餃咁...入後即溶呀~好正!總括來講,都係蓮香好D~p.s佢地d碗碟好唔乾淨!!!
話來呢度飲荼好多次,今日終於有機會啦~

星期六十點,竟然冇乜人,去到就有位~太好啦!

要左大包、三色糕、麻蓉包、蓮蓉包、雞扎、北京小籠包。

大包:個樣好靚,食落麻麻,太乾啦~

三色糕:馬蹄糕好QQ,唔會好似出面D酒樓一夾就散~有水準!

雞扎:d魚肚有陣味好難食>_<冇火腿係用豬肚..

總括來講,都係蓮香好D~
p.s佢地d碗碟好唔乾淨!!!
2005-11-26 30 浏览
昨晚(24/11), 我及友人一行三人約8:30到達大榮華晚飯, 開開心心的點選了他們的3款菜式及馬拉糕作甜品, 起初的兩道菜約十多分鐘左右便送到, 我們隨即再叫了大榮華出名的砵仔飯邊吃邊等其餘的一道菜, 以為很快便可送到; 然時間飛逝, 40分鐘了, 我們雖已經盡量的傾談以拖長時間去"品嚐"檯上佳餚, 但饑餓難擋下, 可以吃的其實已經沒有, 遂在一致同意下多點選一道菜及禮貌地"打聽"40多分鐘前的那道菜的下落!可能我們樣子實在是太友善吧, 那位約170磅, 身高約5'5吋, 面帶兇色, 女副部長居然態度敷衍的跟我們這樣說道: "橫掂你地都再叫一個都要等, 都唔差在再繼續等果個啦...!"; 結果我們當然是找了另一位部長替我們追查那道菜的下落, 而不出5分鐘...送到!各位朋友們, 請憑良心評一評理, 我們以絕對禮貌的向那位所謂的" 女副部長"查問我們點選了的菜是不是有不對??! 是不是以"大榮華"夾著食神滔滔的名義, 其伙記下屬就可以用愛理不理的服務態度去服務客人??! 這是待客應有之道嗎??! 還是那位部長覺得其老闆待她不好而發洩於我和朋友們身上嗎??! 是不是光顧大榮華的

各位朋友們, 請憑良心評一評理, 我們以絕對禮貌的向那位所謂的" 女副部長"查問我們點選了的菜是不是有不對??! 是不是以"大榮華"夾著食神滔滔的名義, 其伙記下屬就可以用愛理不理的服務態度去服務客人??! 這是待客應有之道嗎??! 還是那位部長覺得其老闆待她不好而發洩於我和朋友們身上嗎??! 是不是光顧大榮華的食客都是要三山五嶽之士才可享有禮貌周全的服務??! 難道大榮華上下員工至此仍未看過劉德華的呼籲, 不知道如何侍客賺取口碑賺取金錢??! 真奇怪!

各位, 如仍要到大榮華用膳的, 請小心, 並祝君不需勞氣吧!
2005-11-22 7 浏览
好少去到元朗吃飯, 同事話去大榮華我見識一下.不過o的食物麻麻.蟹醬魚唇-好腥, 有頭髮蟹肉咸蛋豆苗- ok豬油撈飯- 怕肥冇落油只落頭抽, ok盆菜扣肉??- 冇食蝦子柚皮- 食落唔似柚皮, 但我唔覺得好好食馬拉糕- 好香比較好食
好少去到元朗吃飯, 同事話去大榮華我見識一下.
不過o的食物麻麻.
蟹醬魚唇-好腥, 有頭髮
蟹肉咸蛋豆苗- ok
豬油撈飯- 怕肥冇落油只落頭抽, ok
盆菜扣肉??- 冇食
蝦子柚皮- 食落唔似柚皮, 但我唔覺得好好食
馬拉糕- 好香比較好食