2004-07-14 10 浏览
某日的星期五早上, 個friend打比我話要同我去元朗食晚飯, 因為睇完韜哥的節目, 好想即刻去食, 你話電視的影響力幾大呢?入到去都已經8點幾9點, 所以唔使等位, 但因為夜去, 所以啲正嘢都賣唒啦! 有個海鮮xx羹, 唔好飲!!! 但炒長遠, 焗魚腸, 五味雞, 豬油飯, 馬拉糕, 真係好好味呀!韜哥, 元朗太遠啦, 可否在市區開分店呀?

韜哥, 元朗太遠啦, 可否在市區開分店呀?
2004-07-12 7 浏览
尋日專登約朋友到呢度食飯(佢地之前來食過),點知只係5:15竟然要等位,原因係成層樓用o黎擺洒,一等就等到6:45 才可入座,令到我d friend有些微不滿,好彩d食物依然keep住水準,我地一行四人食到攬住個肚兼打包走.馬拉羔和水晶包依然好正,豉油撈飯仍然有風味,不過怕肥,不敢多吃!還有一讚o既就係service,就算人多有出錯,d staff也很有禮貌去認錯同處理,令人食得很滿意.
2004-07-01 11 浏览
晚飯必食推介:1.蟹肉炒長遠(粉絲)2.雞蛋焗魚腸3.燒豬腩肉4.豬油撈飯5.奶黃馬拉糕愈多人食,價錢愈抵。
晚飯必食推介:
1.蟹肉炒長遠(粉絲)
2.雞蛋焗魚腸
3.燒豬腩肉
4.豬油撈飯
5.奶黃馬拉糕
愈多人食,價錢愈抵。
2004-05-30 13 浏览
購買日期時間:2004.05.26, 17:15進食日期時間:2004.05.27, 00:15食品:老婆餅(免費;原價$3.5)評語:到元朗辦事後,無意中發現此「名店」。老婆餅新鮮熱辣地存放在恆溫櫃裡。店員見我朋友只買一枚老婆餅($3.5),主動送了同行的我一枚老婆餅。好開心啊!因為當天佛誕茹素,遂把那枚贈品留至翌日清晨才吃。放了多個小時,酥皮仍然香脆好食,冬瓜餡足料,整個餅濕度適中,真係好好食!
購買日期時間:2004.05.26, 17:15
進食日期時間:2004.05.27, 00:15
食品:老婆餅(免費;原價$3.5)
2004-05-12 9 浏览
咁出名咪試下囉,我平時都會嫌美心的點心唔夠多,點知呢間仲少,來來去去都係個兩三架車,出面攤擺出黎個D又冇乜特別。係個馬拉糕好食囉,其他野食都唔好食o既,尤其煎蘿蔔糕同芋頭糕。因為冇乜好食,叫左個燒味,豉油雞的豉油味幾好,但隻雞唔好食,燒肉個皮係脆但係好硬。加上呢度o既環境同服務水準,都唔會係度飲茶囉~
2004-05-03 4 浏览
奶皇馬拉榚真係又香又鬆軟,唔怪得見到台台都食啦,我平時唔食白蓮蓉,都覺得佢d白蓮蓉包好味道,而且裡面勁多白蓮蓉餡。另外仲見到有好人都食五味雞,亦到好吸引,可惜得兩個人,食唔到咁多,所以無叫。下次等多人d可以叫多d野食。
奶皇馬拉榚真係又香又鬆軟,唔怪得見到台台都食啦,
我平時唔食白蓮蓉,都覺得佢d白蓮蓉包好味道,
而且裡面勁多白蓮蓉餡。
一行十二人神心地五點半入到元朗等位,但已見大棚人係度,好多仲已經食緊,心諗"使唔使呀!"。幸好,六點兩個字已經有位比我地,一坐低就叫菜,總共叫左十八碟,非常好意頭。"五味雞"肉質鮮嫩,而且雞味濃郁,好快就清晒。"蟹肉炒長遠"其實係炒粉絲,但又幾香口同埋出面少見。"豆豉蝦"爆得夠香,連殼都唔放過。"白水浸烏頭"就比預期失望,無乜特別。"豬油撈飯"係我最鍾意既一味,但全場女士無人夠膽食多過一匙羹,但豬油既香同頭抽既甜再加埋d靚絲苖簡直係人間美味。"馬拉糕"對我黎講就無乜太大驚喜,但女士就讚不絕口。最後埋單$940,比想像中平,下次會再黎勁擦一餐。
2004-03-25 17 浏览
食極都唔厭推介:切雞飯- 雞好滑佢d沙薑最正乳豬飯- 脆口唔"利" d乳豬sauce又係一絕星洲炒米- 夠spicy 對我黎講巳足夠了^^
食極都唔厭推介:
切雞飯- 雞好滑佢d沙薑最正
乳豬飯- 脆口唔"利" d乳豬sauce又係一絕
星洲炒米- 夠spicy 對我黎講巳足夠了^^
2004-03-22 12 浏览
昨日(星期日)早上九時入元朗大榮華飲茶,朋友等了半小時有位,地方和預料中的差不多,很”街坊”,侍應服務OK。可惜食物方面頗失望,點心車數目少是早已知道的,全程只見三架,而三架車同時所賣的點心也有兩三款是相同的,所以便在廚房門外等候已免搶購一空,亦另有幾位茶客一同等待,但仍發覺點心款式仍很少亦只得一些普通款式:如牛肉、蝦餃、糯米雞、蒸魚雲等等,兩小時內所出現的款式不出廿款,也許由於選擇較少,所以最後仍搶購一空,牛肉、鮑汁鴨掌、排骨、叉燒餐飽,味道只屬一般;馬拉榚不錯,很軟,不太甜;鹹茶果賣相並不吸引,但味道確實不錯,很香,幾惹味;但煎蘿蔔糕則一早煎定,即使剛取回枱亦只得微暖,吃起來時頗硬……那些出名的點心:切肉燒賣、水晶包、甜茶果、鮮蝦腐皮卷、白蓮蓉包至十一時許仍統統未嘗一見,有點失望,四人連茶錢一佰元,價錢OK……離開時看見很多人叫煲仔飯,看來比我所吃的點心還更吸引,應否再一試?實在有點猶豫……
2004-03-22 8 浏览
2004-03-07 6 浏览
今日先去完大榮華食飯,等位就事前預左.我對上果次係七月去...期實我都唔係講等位的問題.如果好味等係無所謂!不過今次的水準就一落千丈!五味雞過鹹...油墨菜豆豉令魚多油同比例唔恰當...炒鱔片無味...水晶包好粉無蒸透已經拎出黎.為乜呀!!...重有糖水糯米粥過甜.希望負責人可以睇到.創業難守業更難...好味難保持更難!!
2004-02-07 4 浏览
食到好飽, 每人只係$80.樣樣都唔錯, 但係又唔可以話係喪好食囉.而個好出名既烏頭就有D失望.如果特登搭半個鐘西鐵再等一個鐘位, 就唔值.
食到好飽, 每人只係$80.
樣樣都唔錯, 但係又唔可以話係喪好食囉.
而個好出名既烏頭就有D失望.
如果特登搭半個鐘西鐵再等一個鐘位, 就唔值.
2004-01-29 5 浏览
間唔中一家人都會特登黎呢度飲茶嫁...我就最鍾意食馬拉糕...我媽媽就最鍾意食豬腳薑...但係佢地無飛仔派要自己o係檯邊等,我無o個班師奶咁識揀檯,成日都要等好耐!!
間唔中一家人都會特登黎呢度飲茶嫁...
我就最鍾意食馬拉糕...我媽媽就最鍾意食豬腳薑...
2003-11-18 10 浏览
我同男友3點度去到,個時都仲全場爆滿,坐低冇耐就叫左山竹牛肉仲有麻蓉飽....跟住半個鐘都係得2架點心車,仲要2架都係山竹牛肉.已經好激氣.到差唔多三點九度,有個侍應比左張點心紙我地,話4點開始自已畫點心,到我地畫好,等到4點喇.比左張紙佢,佢先走黎話全部無,得返4款點心...最後我地唯有叫馬拉糕...又等半個鐘,我地問有無落到單啦.點知仲要好串答我,"你畫左就會蒸架啦"...最後我地都等吾到個馬拉糕,仲要用少左成2個鐘去食左2碟點心噤大把.好心佢無野食就唔好學人下午茶啦.揾笨
2003-10-21 14 浏览
住係天水圍都幾年喇,都未去過元朗o既大榮華飲茶,見近來亞廚神咁人氣,就黎試試第一樣必吃一定係馬拉糕,當你入到大榮華,你會發覺入面每一張枱面都會有馬拉糕,有d仲一人一件tim呀d蛋糕又香又軟,而且又夾有幾層奶皇,真係好好好好味呀,自此之後我都會特登黎買馬拉糕,不過都幾貴,$12一件至於另一樣出名食品五味雞呢,其實無咩特別,同普通豉油雞差唔多,唔明點解咁出名??呢度o既環境比我想像中好好多,我本來以為呢度係d好舊o既茶樓,話哂都咁多年,但原來同我地平時去開o既酒樓差唔多,因為呢度曾經裝修過,所以唔洗担心,絕對唔係地踎有機會,我要夜晚來試下小菜
有機會,我要夜晚來試下小菜