2008-11-03
十月二十五日,星期六,跟朋友慶祝生日, 一行六個大人,一個小朋友。 訂位時嚇了一跳,只有五點半入場七時半交枱。 準時去到, 門口只有三四人等位, 內面則全場爆滿, 但走時已見有好幾十人在等位, 很恐怖!來榮華只因大家沒有一起試過, 而地點近朋友家, 方便她帶兒子。 大家一心想食一吓出名的菜式, 幸好也沒有令人失望。點了很多款, 吃剩1/3碟雞和1/2碟鴨, 朋友打包回家, 其餘全吃光,因不想浪費麻。1. 圍頭五味雞 ,不錯,一定要試2. 豬油撈飯 (朋友堅持要一人一碗,我跟老公share一碗,因我們怕”肥”的東西, 所以只想一試) 很滑沒有想像中肥的感覺,頭抽不咸,沒有搶晒味,不似一般鼓油撈飯, 可以一試 (六人叫了四個, 一人以前已試, 今天沒有吃, 另兩人很喜愛, 三人覺可以一試)3. 頭抽浸米鴨,味道一般,肉夠淋 (原本當晚枱上有張紙仔推介香煎南乳米鴨,但六時許落單時已賣斷,因只有四份,得咁多,好心就不如唔好賣), 一人不吃鴨肉的, 所以吃剩最多)4. 頭抽蒜片煎生蝦,蝦不算新鮮,但頭抽煎完的蝦肉不算太咸,香口5. 拖地叉燒,普普通通,多肥肉 (已叫了要廋)6. 脆皮燒肉,味道
1. 圍頭五味雞 ,不錯,一定要試
5. 拖地叉燒,普普通通,多肥肉 (已叫了要廋)
6. 脆皮燒肉,味道可以
7. 盆菜猪肉,即芋頭炆扣肉,有些人話好有些話不好,我覺得可以,不太油,肉夠淋,芋頭沒有其他酒樓的爛和甜,可以完正一件夾起,都算夠粉,合我口味
8. 蟹肉西蘭花,西蘭花無味道略嫌乾了一點,蟹肉不夠熱, 味道淡,可以用差來形容,早知不叫!
9.忘了是什麼?? 蜆仔炒飯, 炒得不錯
10. 招牌奶王馬拉糕1籠8件, 不太甜,唔知點解食完好似無食, 一人吃了差不多三件,我個人很喜歡,,很好味 (唯一上枱時仍熱辣辣的食物)
飲品叫了兩jar($20一jar), 有熱菊花薑密和涷洛神花檸檬茶, 味道一般, 前者菊花味淡, 後者似淡檸檬茶, 另還有其他類似飲品可供選擇, 好過成日只有飲氣水和果汁, 最後朋友又再叫了三枝啤酒加一礶細ICE啤(十多元, 唔駛二十元, 飲唔晒仲可打包回家)
贈送合時糖水紅豆沙、麥米粥任選,試了後者,普通,只吃了少許
共計約六百六十元,成十款食物, 都不算貴, 服務也不差, 雖沒有什麼靚裝修, 一般酒樓, 枱與枱很近, 不過都算有多款食物選擇,碟碟$52,總體來說可以接受, 有令人回味的地方, 他日有機會再來
絕對不適合吃素菜的朋友,因選擇較少和味道不及肉類出色!