2009-08-31 21 浏览
食過幾次大榮華了, 都係叫d 例牌菜, 保持到水準, 不過今次我地預早訂左個冬瓜盅, 真材實料, 我地12 人每人分到 2-3碗. 真係好耐都無見過咁大既冬瓜. 其實如果識叫餐牌以外既菜,會有意外既收獲.大冬瓜盅 : $280 要預訂.

大冬瓜盅 : $280 要預訂.
  • 冬瓜盅
2009-08-18 25 浏览
約左舊同事去九龍灣食大榮華!打電話來book 唔到位!爆左!但係walk in 唔駛等就入去啦!其實九龍灣同元朗d 食物水準差不多,幾好食!而且九龍灣d 餸菜多d tim!多一張紙點tim!可惜無得食冬瓜盅,因為要訂!服務都唔錯!叫人即應,可能係星期一唔太忙的關係!除左相片餸外,都有叫例牌 豬油撈飯,奶王馬拉糕,鴛鴦水晶飽 <-- 八餸一羹加2甜點,都係100度... 正!
但係walk in 唔駛等就入去啦!

其實九龍灣同元朗d 食物水準差不多,幾好食!
而且九龍灣d 餸菜多d tim!多一張紙點tim!

可惜無得食冬瓜盅,因為要訂!
服務都唔錯!叫人即應,可能係星期一唔太忙的關係!

八餸一羹加2甜點,都係100度...
正!
拖地叉燒
頭抽浸鴨胸
麵醬油麥菜
麥芽走地雞 (五味雞好味d)
油鹽浸九肚魚
頭抽日本魷桶 (好似記錯名)
肉松南瓜羹
石班片蒸水蛋
2009-08-17
拖地叉燒
頭抽浸鴨胸
麵醬油麥菜
頭抽日本魷桶 (好似記錯名)
肉松南瓜羹
石班片蒸水蛋
  • 馬拉糕
2009-08-14 56 浏览
我哋八點幾又係九龍灣揾地方食晚餐,呢度要等四張枱,我哋等咗十幾分鐘就有位喇。每次我哋都會 order 五味雞($50),今次都唔例外,除此外我哋 order 咗腰果金沙蝦仁 ($65) 和鮑汁鴨掌 ($22)。我想要埋馬拉糕,但太大籠,所以今次冇食。馬拉糕十分好味。五味雞 - 份量足(要打包),味道好,雞肉都算滑,煮得好入味。腰果金沙蝦仁 - 都幾大碟,雖然冇蝦味,但好爽口,略嫌唔夠咸蛋,腰果都幾脆。鮑汁鴨掌 - 呢個好好味,鴨掌好淋又入味,正。豬油撈飯 - 仔仔話要添飯,可想而知有幾好味啦。送糖水,我和 honey 都要紅豆沙,仔仔要麥米粥,紅豆沙好重果皮味,紅豆又起沙,一D都唔求其,好味道。

腰果金沙蝦仁 - 都幾大碟,雖然冇蝦味,但好爽口
,略嫌唔夠咸蛋,腰果都幾脆

鮑汁鴨掌 - 呢個好好味
,鴨掌好淋又入味,正

豬油撈飯 - 仔仔話要添飯
,可想而知有幾好味啦

五味雞
腰果金沙蝦仁
鮑汁鴨掌
五味雞
鮑汁鴨掌
豬油撈飯
  • 五味雞、鮑汁鴨掌、豬油撈飯、馬拉糕
2009-08-13 2 浏览
與同事去飲茶,一行12人,早一日訂定檯,去到唔使等之餘,仲真係坐到張大檯,因為見之前d評語都話佢地幾十人都係俾張八人檯,今次真係幸運。一坐底,埋首剔點心,點左幾十款,好快就有得食,但可能太多人關係,亦有好多漏單無黎到,唯一特別的真是只有奶黃馬拉糕,想食豬油撈飯,但要晚市先有,特別散叫個五味雞試試,但其實和普通豉油雞無分別,只是較為入味,其他點心都無未咩特別。可能是食午市,食物和普通酒樓飲茶無咩驚喜,睇黎要食晚市先至可以食到特別d既野食不過價錢上又真係幾抵食,食到個個超級飽!

不過價錢上又真係幾抵食,食到個個超級飽!
2009-08-12
  • 馬拉糕
2009-08-04 54 浏览
Last Friday, my friend booked a dinner table for 12 people at 7:00p.m. in Tai Wing Wah Village Cuisine at Kowloon Bay. We arrived around 6:45p.m., after waited around one hour, we finally ordered food at 8:15p.m. Moreover, our table is very small and not enough space for us to sit comfortable to enjoy our food ! We cannot get any respect and service after we complained the table is too small ! One of the manager just give us " black face " and said that their customer can sit 12 people why we ca
Moreover, our table is very small and not enough space for us to sit comfortable to enjoy our food ! We cannot get any respect and service after we complained the table is too small ! One of the manager just give us " black face " and said that their customer can sit 12 people why we cannot ! We are so angry but we are very hungry too ! Therefore we cool down and orderd food immediately !
We are so disappointed when we started to eat. All dishes seems just reheated by the microwave ! Only the cake " 馬拉糕 " is good !
We never go to such bad services cuisine again !
2009-07-31
2009-08-04 17 浏览
尋日有朋友生日, 我地一班同事諗住去返工附近的大榮華食野同佢慶祝, 點知未食就已經一肚氣~~!!!!!原先我地有人已經提早幾日打電話book 咗今晚6.30pm 十二人枱, 而喺當日亦有職員打電話比我地reconfirm 枱, 點知我地去到我地呆晒, 張枱細到只係好勉強坐得十個人! 我地真係好鬼"慶".由於我地喺九龍灣附近番工, 都唔係第一次喺度食野, 其實我地都唔係喺度第一次遇到咁0既情況, 但由於今次我地提早幾日已經訂好晒枱, 所以先至咁嬲!! 於是我地立即搵部長理論同事A: "部長, 呢張枱咁細, 點夠我地坐十二人呀!? 我地幾日前已經訂好晒位la wor"部長:" 係呀, 我地而家只係有呢啲枱......" (由於當時時間尚早, 我地眼前有幾張可以足以坐十二人0既大枱冇人坐)同事B:" 你可唔可以幫我地換張大張啲0既枱?"部長: "嗰啲枱有人book 咗" <--- 到目前為止一句sorry 都冇, 有同事已經開始發火同事C:" 咁我地一早同你book 咗枱0架喎, 今日中午你地亦有同事打電話比我同我reconfirm 張枱 wor , 你點解冇十二人枱都唔同我地

點知未食就已經一肚氣~~!!!!!

部長:" 係呀, 我地而家只係有呢啲枱......"

同事B:" 你可唔可以幫我地換張大張啲0既枱?"

同事C:" 咁我地一早同你book 咗枱0架喎, 今日中午你地亦有同事打電話比我同我reconfirm 張枱 wor , 你點解冇十二人枱都唔同我地講聲, 仲要接我地booking order?

部長仲要死撐: "呢張係十二人張, 可以坐呀"

同事A: " 一句講晒, 咁你地而家同唔同我地換?"

部長: "換? 換咩呀" <----(呢句都講得出口!?)

之後我地即刻拉隊走人, 去咗附近德福二期稻香食, 服務水準簡直係兩個世界

呢啲咁低水準的服務態度, 你去埋我嗰份啦~~!
2009-08-03
庆祝纪念
生日
2009-08-04 8 浏览
昨天一行十一人打算去九龍灣的大榮華吃圍村菜, 事前朋友已打電話去訂座, 當日下午酒樓還打電話來再三確認,其中三位朋友準時六時半到酒樓, 他們卻說沒有我們的訂枱記錄, 最後給了我們一張座八人左右的枱, 後來負責訂枱的朋友到了,問他們為甚麼下午打電話來確認, 現在又說沒有記錄, 其中一個侍應阿姐用敷衍的語氣說: "你訂十二位都係比呢d 枱你架啦"朋友A 說: "如果你們沒有足夠大枱的話, 就不要接受訂枱服務啦", 穿黑西裝的看似部長的人已發悔氣:" 咁我地十二位係呢D枱, 你叫我唔好接訂枱?"朋友B 說: "咁你而家可唔可以換比我地先?" 部長比之前更惡說:"你而家想換咩先?"我們實在不能再忍受他們的態度,即使再好吃,也沒有必要受他們氣吧事實上我們不是不知道他們的座位是很迫,也有心理準備不會坐得太舒適,更不是第一次見識他們的態度,但這次未免太過份了吧,雖然不是甚麼大酒店,我們也不期望他們有周到的服務,但也不應這樣罵客人吧希望管理此酒樓的人能知道他們員工的態度問題,作出改善,以免影響香港飲食業的形象
2009-08-03
以前要去大榮華,就要遠到入元朗。好在,九龍灣果間都開咗好耐! 以前每一次去 mega box 都說要去大榮華…但每一次都好多人。現在在這邊上班,一定要食多啲!!但今日居然八點都沒有人等位,早知不用 book 枱啦!!可能相隔太長時間才再來,加咗價喎!! $52 一個餸!雞蛋焗魚腸 - 最好味是這個,開始都會怕好腥,不過原來好好味呢! 好足料。不過凍了就真的有點腥啊!橄欖油香草燒蠔 ($38) - 我覺得好似食「蠔屎」咁…飯是少不得的啦!加了頭抽和豬油,不用餸都可以食完整碗飯呀! 太好味啦!!咸蛋黃蟹肉西蘭花 - 其實我覺得似在吃西蘭花,食到咸蛋黃味,蟹肉見到但食不出味道。馬拉糕,又是必食的。一拿到餐單第一時間劃一客先…heehee…本來食完主菜已經好飽,有想過放棄馬拉糕…但是侍應說師傅已經在蒸,不容許 cancel without WIP,但又可以叫師傅換一客未蒸的讓我們回家自己蒸。我們沒有踢爆她自己口同鼻拗啦! 哈哈…最後我們都每人吃了兩件…的確好好味!!同場還見到韜韜呢!不過,硬係覺得元朗那一間比較好味!!
以前要去大榮華,就要遠到入元朗。

現在在這邊上班,一定要食多啲!!

但今日居然八點都沒有人等位,早知不用 book 枱啦!!

可能相隔太長時間才再來,加咗價喎!! $52 一個餸!

橄欖油香草燒蠔 ($38) - 我覺得好似食「蠔屎」咁…

飯是少不得的啦!

加了頭抽和豬油,不用餸都可以食完整碗飯呀! 太好味啦!!

我們沒有踢爆她自己口同鼻拗啦! 哈哈…

最後我們都每人吃了兩件…的確好好味!!

同場還見到韜韜呢!

不過,硬係覺得元朗那一間比較好味!!
雞蛋焗魚腸
橄欖油香草燒蠔
咸蛋黃蟹肉西蘭花
馬拉糕
2009-07-03
雞蛋焗魚腸
馬拉糕
2009-07-01 11 浏览
話說當日放假,諗住同娘親到九龍灣辨點事。記起兩次到過大榮華晚飯,質素尚不錯,屬於物有所值,於是去試下午市。當時已經係兩點半,所以人客比較疏落,唔知係咪咁,D服務同食物水準都差一截呢?I.Q. 題:大家覺得呢個係咩點心呢? 粉果? 唔好意思當日我叫既粉果,係爆晒口腸穿肚爛咁上桌既,仲係要向要求之下先至肯換。~ 好開估,答案:係小籠包!!!!邊度有人用粉果/蝦餃皮黎做小籠包?!?!係我孤陋寡聞定呢D叫食得唔好浪費?!
話說當日放假,諗住同娘親到九龍灣辨點事。

I.Q. 題:大家覺得呢個係咩點心呢?

粉果? 唔好意思當日我叫既粉果,係爆晒口腸穿肚爛咁上桌既,

仲係要向要求之下先至肯換。

~ 好開估,答案:係小籠包!!!!

邊度有人用粉果/蝦餃皮黎做小籠包?!?!

係我孤陋寡聞定呢D叫食得唔好浪費?!
粉果/哈搞/小聾包?
估下係豬肉定肥膏?
食到一肚火
2009-07-23
2009-06-26 7 浏览
  呢間酒樓中一開店至今已光顧多次,由初的好滿意變到現在的勉強ok!由初時的$38-一個小菜食到現在$52-一個餸,由好好味食到依家無黎文味,唔知係咪肥滔左拍日日有食神而無時間睇鋪呢?D餸通通都唔夠味,希望佢地可以改善到啦!胡椒豬肚(小食)  $22-好味、好抵、好多大大件豬肚   咸菜面醬蒸鱔    $52-有麵醬味、但咸菜唔咸、同有D腥、好多骨燒鴨(半隻)    $52-脆皮、但又係無味        海折拼乳豬     $52-海折過甜但唔夠味、豬OK鮑汁炆魚唇鴨掌   $52-無味、鴨掌唔夠林魚腸焗旦      $52-魚腸好香、但太乾馬拉糕       $52-仍然好味叫左兩個飯、連茶介同加一,合共441-  至於服務態度方面我就覺得OK啦!以前D樓面好好笑容,好有禮貎,但係唔知點解依家D樓面好以呆呆地咁,但係叫佢仍然係有反應既!都OK啦!

胡椒豬肚(小食)  $22-好味、好抵、好多大大件豬肚
燒鴨(半隻)    $52-脆皮、但又係無味
海折拼乳豬     $52-海折過甜但唔夠味、豬OK
鮑汁炆魚唇鴨掌   $52-無味、鴨掌唔夠林
魚腸焗旦      $52-魚腸好香、但太乾
馬拉糕       $52-仍然好味

叫左兩個飯、連茶介同加一,合共441-

2009-06-18 39 浏览
I tried both restaurants. The one in kowloon bay just so far so good but the one in Yuen Long is absolutely good. I joined local tour package "Fat Tat Hon" it include set lunch in Yuen Long and everything on the menu taste very very good. No wonder many people queue up there.
(非会员)
整體食物質素也很好,特別係馬拉榚!很好味但待應的服務態度很差,簡直對此食店印象大打折扣。唔知係咪趕住收工,D待應問你要咩糖水係唔會望住客人,聽不清楚請她重覆,更擺出一副不耐煩的樣子。客人俾錢不單止係買食物,仲係買"基本"的服務態度。雖然食物好味,但如此服務,好食都冇用,差不多的價錢還有其他比他好的選擇,不需要俾錢受人氣,坦白講我不會再光顧此店。另外,此店只接受現金付賬有點不方便及坐位有點迫。
整體食物質素也很好,特別係馬拉榚!很好味
但待應的服務態度很差,簡直對此食店印象大打折扣。
唔知係咪趕住收工,D待應問你要咩糖水係唔會望住客人,
聽不清楚請她重覆,更擺出一副不耐煩的樣子。
客人俾錢不單止係買食物,仲係買"基本"的服務態度。
雖然食物好味,但如此服務,好食都冇用,
差不多的價錢還有其他比他好的選擇,不需要俾錢受人氣,
坦白講我不會再光顧此店。

另外,此店只接受現金付賬有點不方便及坐位有點迫。
2009-06-15
庆祝纪念
生日
2009-06-16 15 浏览
今晚的晚飯比較另類, 之前好少接觸的圍邨菜是也!其實又唔係好奇特的食物, 例如南乳炸鱔片, 焗魚腸, 牛仔骨煲, 都係耳熟能祥的菜色, 都係大路的廣東菜, 所以大多都令我接受!個炸鱔片真係好正, 南乳味濃, 而鱔肉爽口, 調味不錯, 做到了香口的效果! 另一個我比較印象深刻的菜色係個蟹黃炒粉絲, 加入了芽菜炒, 爽口得嚟味道仲好好甜品不得不提個馬拉糕, 有三層的, 中間有層係好香的奶黃, 軟綿綿之餘仲有好香奶黃味, 真係正!個場好熱鬧, 雖然嘈嘈吵吵, 但勝在食得有氣氛!
今晚的晚飯比較另類, 之前好少接觸的圍邨菜是也!

個場好熱鬧, 雖然嘈嘈吵吵, 但勝在食得有氣氛!
大榮華的食品認真,水準一流,品質穩定,每次吃的豉油雞都是一樣咁好味,今次我仲多謝朋友請客吃到順德馳名菜煎鑲鯪魚,唔怪之得蘇絲黃都要煮!真係好考功夫,首先將鯪魚留皮取肉,魚肉切片(切斷魚骨很重要!) 再用文武刀碎成茸(彈牙) (攪碎沒有咬口) ,加調味料後將魚肉鑲回魚皮中包回原狀,撲生粉在魚身,然後大火落鑊後轉中火炸幾分鐘,切厚件上碟即可。 免加一服務費! 小貼士: 唔想排隊排3小時可以點?晚上9點入座,星期六下午2:30仲有特價點心!

免加一服務費!

煎鑲鯪魚
  • 豉油雞
  • 鱷魚肉燉湯
2009-05-22 10 浏览
多年前首次光顧元朗店,出品水準好,但要排隊,慘過輪米再次光顧只外賣算了日前再去新分店,水準大降五味雞肉質"霉",味過甜,老人家岩晒瓦餐焗魚,用廉價鯽魚,又腥又霉魚腥焗蛋干又無魚腸味燒鵝過鹹,只脆皮
多年前首次光顧元朗店,出品水準好,但要排隊,慘過輪米
再次光顧只外賣算了
日前再去新分店,水準大降
五味雞肉質"霉",味過甜,老人家岩晒
瓦餐焗魚,用廉價鯽魚,又腥又霉
魚腥焗蛋干又無魚腸味
燒鵝過鹹,只脆皮