2022-02-07 184 浏览
新年去咗男朋友屋企拜年,夜晚留低咗喺佢哋度食飯,我知道男朋友嘅屋企人好鍾意食蟹,咁啱聽過同事講過呢間私房菜有一個餐單係阿拉斯加長腳蟹嘅餐單,所以我同男朋友諗都冇諗就嗌咗嚟試吓😎🤩金蒜蒸蟹腳淨係賣相已經相當吸引,一睇就知好惹味,佢用咗平時食聖子嘅方法嚟整,但係成個感覺完全唔一樣,佢啲蟹肉啖啖肉超頂癮,而且啲蟹肉嘅肉質亦都好嫩,老實講得一碟真係一啲都唔夠喉🥲🥲🤩米香避風塘粟米長腳蟹避風塘炒蟹就食得多,避風塘炒牆腳蟹真係第一次食,味道上同平時食嘅其實差唔多,但係我個人認為長腳蟹既肉夠多所以食得比平時過癮好多😋😋😋🤩鮑魚蟹膏炆伊麵佢啲蟹膏好鮮甜,加埋落去個伊麵度令到成件事升華咗🤣絕對係我食過最好食同最特別嘅伊麵👍🏻🤩薑蔥焗蟹身相比其他幾個餸來講,呢個比我嘅驚喜冇咁大,可能我自己本身好鍾意食蟹腳,因為有啖啖肉嘅感覺,但係佢都好入味都相當之好食👍🏻男朋友阿爸阿媽食得勁開心,睇嚟下次可以再嗌多次😎😎

🤩金蒜蒸蟹腳

🤩米香避風塘粟米長腳蟹

🤩鮑魚蟹膏炆伊麵

🤩薑蔥焗蟹身

男朋友阿爸阿媽食得勁開心,睇嚟下次可以再嗌多次😎😎
2022-02-07 179 浏览
初一同老公返咗娘家同阿爸阿媽食飯,同啲長輩無理由求其嗌茶餐廳外賣又無理由食熱氣野🤣所以就嗌左呢間大廚料理既私房菜到會黎食😋佢個刺身沙律拼盤真係我食過最好食嘅沙律,佢啲刺身嘅級數完全可以同出邊日式餐廳嘅刺身有得揮相當之新鮮,配埋佢哋嘅柚子醋亦都相當之開胃🤩個北海道帶子桂花蚌,佢唔同出邊食大排檔嗰啲帶子咁,佢一定唔係冰鮮嘅帶子佢呢啲帶子全部都好新鮮會令你好似覺得食緊刺身咁👍🏻未試過食到咁特別嘅伊麵,佢竟然係用松葉蟹嘅肉一齊嚟整,佢成個伊麵好入味而且食得出佢啲蟹肉係好新鮮👍🏻

2022-01-29 195 浏览
訂咗位年三十31/1午市堂食,被人突然取消,解釋嘅理由:一時話好多外賣做唔切,一時話供應商新年期間送唔切材料,一時話因為疫情決定全日取消,冇句真。永遠都唔會考慮。大家去食飯都要小心俾佢突然打亂哂計劃。
訂咗位年三十31/1午市堂食,被人突然取消,
解釋嘅理由:
一時話好多外賣做唔切,
一時話供應商新年期間送唔切材料,
一時話因為疫情決定全日取消,
冇句真。

永遠都唔會考慮。
大家去食飯都要小心俾佢突然打亂哂計劃。
2022-01-27 192 浏览
前日有個同事lastday,所以我地收左工就諗住一齊食飯,搵到附近有間好似幾唔錯既私房菜到會,就嗌左黎試下。整體黎講呢間餐廳既食材都好新鮮,而且全部都好足料,就好似松葉蟹伊麵,真係會食得到蟹肉,而唔係得個名🤣最比到驚喜我既都係隻雞同埋條東升班,啲肉質好嫩,火喉控制岩岩好,但係同時又好入味👍🏻隻雞亦都好特別,創意分十足,賣相亦都好靚🤣雞肉一啲都唔會老,每舊雞都起曬骨,中間會夾住東菇同埋西班牙火腿,呢個煮法好特別🧐🧐整體來講呢間餐廳真係好高質,建議大家可以同一班同事或者同屋企人去食!

2022-01-27 145 浏览
朋友一致好評既私房菜前日成班朋友約左上黎我屋企聚會,我搵左好耐有邊間餐廳會岩我班咁挑剔既老死,最後見到呢間私房菜啲評價好高,所以就試試佢🧐🧐我地嗌左6樣野,黎到見到個賣相已經知道味道一定唔會差,食完好彩無中伏,真係無令我失望🤣 伊麵同炒飯好足料,一啲都唔孤寒,啲炒飯炒到金黃色,粒粒分明👍🏻 佢個刺身沙律真係可以比美出面日本餐廳水準,食材新鮮而且好豐富,有三文魚又有帶子又有鮑魚,配埋佢個柚子醋做前菜真係一流👍🏻👍🏻 個生炆東升斑頭腩係我最中意食既一個餸,佢炆到好入味之餘仲可以食得到魚既嗰種鮮味,而且佢唔會炆到好爛,唔會話你咬落去就散開,仲仍然可以好有口感,咬落去啖啖肉😋😋其他野食都好出色,全部都cp值好高,絕對對得住佢賣既價錢有餘😏😏
朋友一致好評既私房菜

2022-01-27 137 浏览
第一次嗌呢間私房菜既到會,之前有食過兩次堂食,今日得我同男朋友2個人就無辦法嗌得太多。比較令我意外既係估唔到佢完全唔會因為係到會就影響到水準,而且擺盤亦都唔會求其。一如以往佢啲海鮮真係食得出鮮味,啲北海道帶子真係好新鮮,好似食緊刺身咁👍🏻個刺身沙律係必嗌既,出面真係好難食到咁好食咁出色既沙律,刺身新鮮既程度真係值回票價,完全唔會令你失望🤣個湯羹係超級足料,超級有誠意,佢啲料多到會令人不禁係到諗佢到底咁足料會唔會搞到呢個湯羹賺唔賺到錢🤣🤣希望快啲開返堂食啦🤦🏻‍♂️真係要成班朋友一齊去食先可以試多啲佢其他野食🥲🥲🥲

2022-01-27 122 浏览
第二次食呢間私房菜,上次係同男朋友去食堂食,今次就係成班朋友一齊叫到會食🤣好多之前都無食過,我覺得最好食既係佢隻雞同埋個刺身沙律😋😋我平時唔係特別中意食雞,因為我唔中意食啲有骨既野🤣但佢呢隻雞會好似啲海南雞咁起曬啲骨,而且佢每一舊雞中間都會夾住一塊火腿同東菇,本身西班牙火腿已經好濃味,但佢配埋落隻雞同啲東菇一齊食又唔會搞到食唔到其他兩樣野既味道,成個味道加埋真係好夾🧐🧐個刺身沙律係我食過最好食既沙律,啲食材好新鮮,拍得住出面日本餐廳既刺身,而且佢側邊擺左好多五顏六色既配菜黎做襯托,賣相好睇之餘仲好食😋😋😋諗住下次成班朋友叫埋其他無試過既野🤣🤣真係令人好有衝動想試曬佢所有菜式🤣🤣

好多之前都無食過,我覺得最好食既係佢隻雞同埋個刺身沙律😋😋

2022-01-26 105 浏览
今日晏晝有個同事話前排同女朋友試咗間好好食嘅私房菜,我哋聽完佢講之後就決定放lunch嘅時候一齊試呢間野。我哋嗌咗好多嘢食,但係最令我深刻嘅都係個生炆東升斑腩同埋隻清遠雞🤣🤣佢啲海鮮全部都超級新鮮,完全係刺身嘅級數,尤其是嗰個北海道帶子同桂花蚌,直頭新鮮到好似出邊啲日本餐廳食緊刺身咁😎佢個生炆東升斑腩火候控制得相當好所以啲肉質好鮮嫩,但係又可以令到成條魚好入味,爽口得來亦都唔會一咬落去就爛晒👍🏻👍🏻隻雞啲肉都係好嫩滑,但係最令我印象深刻嘅都係佢嘅做法,佢每一舊雞中間都會記住火腿同埋冬菇,而且仲要每一舊雞都起晒啲骨,真係好有心思同埋誠意,唔怪得同事會極力推薦叫我哋一定要試吓呢間私房菜🤣🤣聽講仲有一個叫做鮑魚糯米雞,我哋諗住過幾日就試埋佢😎

聽講仲有一個叫做鮑魚糯米雞,我哋諗住過幾日就試埋佢😎
2022-01-25 86 浏览
呢間私房菜係我朋友介紹比我,我之前都去堂食過兩次,今次同老公係屋企就試下嗌到會。個刺身沙律係我每次都會叫,今次都唔例外,佢啲刺身真係好新鮮好新鮮,真係出面啲日本餐廳既質素,真心除左呢到之外都唔知邊到可以食到咁好食既沙律🤣🤣🤣超級開胃個草菇玉環瑤柱甫好有創意,佢將粒瑤柱做到好似粒糖心蛋咁,好得意,啲草菇都好好食,好入味。鮑魚好新鮮,口感好爽口好彈牙,而家隻隻都有咁上下份量👍🏻👍🏻隻雞係我食過最有創意既做法,佢隻雞係會起曬所有骨,然後每一舊雞中間都有片東菇同西班牙火腿,3種味道混合埋一齊係有比到驚喜我👍🏻👍🏻👍🏻

2022-01-24 75 浏览
上星期去左女朋友屋企食飯,咁岩antie晏晝出左去煮唔切飯,所以女朋友就叫我嗌外賣,但老人家一定唔會想嗌啲咩pizza呢啲,所以我搵搵下就搵到呢間私房菜🤣我地嗌左4樣野,一個松葉蟹肉炆伊麵,一隻清遠雞,一個鮑魚蠔皇,一個刺身沙律。龍蝦伊麵就食得多,松葉蟹真係第一次,但又幾唔錯,啲蟹肉雖然細細舊,但肉質咬落去都有feel,啖啖肉既感覺👍🏻隻清遠雞先係比到我最大既驚喜,我平時食雞都剩係食海南雞,因為會起骨,呢隻就開正我嗰範🤣同埋佢一舊雞中間都會攝一舊火腿,兩種肉擺埋一齊黎食又幾特別,而且佢啲雞真係好嫩好滑👍🏻👍🏻個刺身沙律同鮑魚蠔王無乜太大既驚喜,但只可以講佢啲刺身同鮑魚都真係好新鮮,鮑魚既size亦都好有誠意,大大粒絕對唔孤寒👍🏻👍🏻整體黎講,味道10分我會比8分,創意都有8分,但誠意我真係會比足10分佢😏

外卖自取
之前已經有食過兩次呢間私房菜,主要比我既印象就係佢用既食材全部都好新鮮好有誠意,無論刺身海鮮定係其他食材都唔係冰鮮食材👍🏻早兩日咁岩同女朋友講起好耐無食呢間私房菜,所以我地就嗌左到會黎食,今次我地就試左之前未食過既鮑魚糯米雞,如果無睇相剩係聽個明肯定會以為剩係普通既糯米雞入面整隻鮑魚🤣但呢間私房菜真係從來都唔會令我失望,佢個鮑魚糯米雞,真係有鮑魚,仲要有8隻10頭既南非鮑魚咁多,然後仲要真係用一隻雞黎包住啲糯米飯同鮑魚,呢次真係菠蘿包入面有菠蘿🤣🤣🤣佢啲鮑魚不嬲都出色架啦,就唔多講,但佢啲糯米飯真係好軟糯,因為佢真係用隻雞黎包住,所以食到好香既雞油味,一流到絕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間野真係愈食愈精彩🤣我下次要再試埋其他野🧐🧐

呢間野真係愈食愈精彩🤣我下次要再試埋其他野🧐🧐
2022-01-21 84 浏览
今日同男朋友都day off,但係而家夜晚又冇得堂食,咁啱醒起前牌上網睇到有人係咁推介呢一間私房菜到會,就抱住試一試嘅心態嗌咗嚟食😋我哋由於得兩個人所以唔會叫得太多嘢食,淨係嗌咗一人一碗湯羹,一個生炆東星斑腩,一個松葉蟹炆伊麵同埋一個48頭吉品鮑。個湯羹真係嚇死人,裏面啲燕窩嘅份量多到我以為唔使錢,而且一食就知道唔係啲平價嘅燕窩,男朋友差啲想食埋我個碗😢個東升斑腩個賣相亦都相當高分,每一舊都金黃色,啲汁都索晒喺每一嚿魚肉入面,而且好彈牙好有咬口👍🏻所以都食得出呢條東星班係好新鮮千祈唔好睇小個伊麵,呢個伊麵係有松葉蟹一齊嚟整,本身個伊麵其實已經問得好好食,然後仲要加埋啲蟹肉來做點綴成件事,成件事即刻變得高級咗同埋冇咁寡😎😎我其實自己不嬲唔係太鍾意食鮑魚,因為覺得啲鮑魚好硬好難咬,但係佢呢個鮑魚完全冇呢種感覺,味道好入味之餘,佢亦都唔會好似出面啲茶樓咁要拗得咁辛苦,每一舊鮑魚咬落去都啖啖肉咁,爽口得來唔會話好硬👍🏻👍🏻佢令到我對鮑魚完全改觀咗🤣🤣🤣成餐飯男朋友亦都相當滿意,畢竟我哋都唔係成日夾到時間一齊放假,所以難得一齊食飯都唔想食得咁hea,今次終於唔使俾人鬧😆

2022-01-21 68 浏览
又到咗同班老死每月一度嘅聚會,平時我哋都會出去食但而家夜晚都冇堂食我哋唯有去其中一個屋企度嗌到會😢搵嚟搵去附近就得呢間係最精神,所以我哋就嗌咗嚟試吓。賣相就唔使講啦,大家有眼睇, 10分我會比8分😎仲要全部都好好食,真係色香味俱全。個刺身拼盤一啲都唔敷衍,用嘅食材全部都超級新鮮,完全係出面日本餐廳嘅水準,而且佢側邊仲放咗好多五顏六色嘅配菜做襯托,又好食又好睇😎唔淨只係啲刺身好新鮮,連啲海鮮都係超級新鮮,佢個東星斑腩真係我食過炆得最好食,又入味然後火候有控制得好好,一啲都唔會鞋而且咬落去仲要好爽口好彈牙👍🏻隻雞係我見過最有特色嘅做法,佢成隻雞起晒所有骨,然後每一舊雞肉中間都會夾住一舊火腿,令到你唔會好寡咁淨係食舊雞,而且啲肉質亦都好嫩👍🏻👍🏻👍🏻最抵讚嘅係個羹同埋炒飯,睇落可能好似冇其他菜式擺咁多心思,但其實暗藏玄機,佢個炒飯係超有鑊氣,而且入邊嘅海鮮亦都好足料,每一啖都食得好滿足👍🏻個羹都係一樣,入面仲要有燕窩,材料嘅份量亦都好足,一啲都唔孤寒😎完全對得起呢個價錢有餘食完大家都考慮緊下個月再聚會嘅時候好唔好試埋其他佢啲招牌菜🤣🤣🤣

2022-01-20 72 浏览
今個月公司條數唔錯老細難得話請我哋成班同事食飯🤣所以就嗌咗附近一間私房菜嘅外賣,未食都已經有驚喜,估唔到外賣擺盤都可以擺到咁靚咁有心機直頭以為自己好似去咗堂食👍🏻我哋總共嗌咗六兩嘢,又有刺身拼盤又有鮑魚又有雞又有海鮮,真係要乜有乜🤣佢啲刺身一食就知啲食材係好新鮮,完全可以媲美出面食中上價錢日本餐廳嘅質素👍🏻啲蠔同鮑魚亦都好入味好有咬口,連個XO醬北海道帶子入面啲帶子都係刺身嘅級數,完全食唔到有任何冰鮮嘅味道,真係好有誠意😎但最特別都係隻清遠雞,啲雞嘅肉質好嫩滑,佢每一舊雞之間仲會夾住塊西班牙火腿,佢唔會因為塊火腿搶咗啲雞嘅肉質嘅味道,反而令到成件事提升咗一個層次,呢個做法好特別好新鮮🤣最最最搞笑嘅就係其中一道餸我以為係糖心蛋,點知原來貌似蛋黃嗰嚿嘢原來係瑤柱嚟🤣真心好大驚喜好特別🤣外賣都可以有咁樣嘅質素,堂食一定會更加出色,下次再有機會一定要同班同事去堂食試吓其他嘢😎

2022-01-20 45 浏览
平時放lunch同啲同事都係求其嗌啲嘢嚟食,今日突然之間有個同事話食到好厭,想試吓啲新嘢,然後我哋就見到有間私房菜好似幾特別就嗌咗嚟試吓😂因為唔係我嗌,所以其實一開始我都唔知係嗌咗啲咩,佢哋淨係同我講話嗌左一條魚一隻雞一個炒飯同一個菜,我心諗,又話嗌啲特別啲嘅嘢🤣聽落去完全唔覺有咩特別,但送到過嚟之後我終於明白原來我誤會咗佢😂😂個魚原來係生炆東升斑腩,炒飯係海鮮炒飯,西蘭花係用元貝同桂花蚌加XO醬炒,最特別都係隻雞,係一碟結合左豬同雞嘅菜黎🤣🤣🤣首先講吓佢碟魚先,佢啲斑腩炆得好入味,但係火候亦都控制得好好啲魚嘅肉質好嫩滑一啲都唔鞋👍🏻👍🏻個炒飯亦都相當有鑊氣粒粒分明炒到金黃色,我覺得直頭可以po埋上去社交平台嘅炒飯關注組😆個西蘭花用咗元貝同桂花蚌加埋XO醬嚟炒,除咗有鑊氣之餘亦都相當之好食,而且亦都食得出佢入邊啲帶子同桂花蚌係好新鮮👍🏻隻雞先係最令我有驚喜,我平時唔鍾意食雞,因為我唔鍾意有骨,佢呢隻雞除咗冇骨之餘,仲要係相當之有心思,佢每一舊雞同雞中間會夾住一塊西班牙火腿,大家都知道西班牙火腿係好濃味,但係佢放喺呢隻雞裏面完全唔會搶咗啲雞嘅味道,反而令到成個味道更加出色,令到我味蕾有一

隻雞先係最令我有驚喜,我平時唔鍾意食雞,因為我唔鍾意有骨,佢呢隻雞除咗冇骨之餘,仲要係相當之有心思,佢每一舊雞同雞中間會夾住一塊西班牙火腿,大家都知道西班牙火腿係好濃味,但係佢放喺呢隻雞裏面完全唔會搶咗啲雞嘅味道,反而令到成個味道更加出色,令到我味蕾有一種好新鮮嘅體驗😂😂😂

終於唔使再食平時公司附近啲頹飯,終於搵到一間聽落好普通,但係比到極大驚喜我嘅餐廳🤣🤣🤣🤣睇來我同我啲同事以後會成為呢間私房菜嘅常客