2022-02-07
新年去咗男朋友屋企拜年,夜晚留低咗喺佢哋度食飯,我知道男朋友嘅屋企人好鍾意食蟹,咁啱聽過同事講過呢間私房菜有一個餐單係阿拉斯加長腳蟹嘅餐單,所以我同男朋友諗都冇諗就嗌咗嚟試吓😎🤩金蒜蒸蟹腳淨係賣相已經相當吸引,一睇就知好惹味,佢用咗平時食聖子嘅方法嚟整,但係成個感覺完全唔一樣,佢啲蟹肉啖啖肉超頂癮,而且啲蟹肉嘅肉質亦都好嫩,老實講得一碟真係一啲都唔夠喉🥲🥲🤩米香避風塘粟米長腳蟹避風塘炒蟹就食得多,避風塘炒牆腳蟹真係第一次食,味道上同平時食嘅其實差唔多,但係我個人認為長腳蟹既肉夠多所以食得比平時過癮好多😋😋😋🤩鮑魚蟹膏炆伊麵佢啲蟹膏好鮮甜,加埋落去個伊麵度令到成件事升華咗🤣絕對係我食過最好食同最特別嘅伊麵👍🏻🤩薑蔥焗蟹身相比其他幾個餸來講,呢個比我嘅驚喜冇咁大,可能我自己本身好鍾意食蟹腳,因為有啖啖肉嘅感覺,但係佢都好入味都相當之好食👍🏻男朋友阿爸阿媽食得勁開心,睇嚟下次可以再嗌多次😎😎
🤩金蒜蒸蟹腳
🤩米香避風塘粟米長腳蟹
🤩鮑魚蟹膏炆伊麵
🤩薑蔥焗蟹身
男朋友阿爸阿媽食得勁開心,睇嚟下次可以再嗌多次😎😎