2007-09-20 15 浏览
2007-09-15很少吃那些甚麼甚麼牛肉麵的﹐所以不得比較。就這一次的經驗﹐還頗喜歡這裡的招牌牛肉麵。牛肉﹐其實是牛展和牛筋。牛展好像壓力鍋煮出來般淋﹐不過中間有d 筋位﹐所以炆得黏黏的﹐口感不錯。牛筋一塊淋一塊爽口﹐都不是我所喜歡的。麵條比較粗和硬﹐但就頗合我口味。湯底頗濃﹐吃的時候好惹味﹐不過吃後喉嚨很乾﹐要立即去買水解渴。對我來說﹐這裡份量是頗大的﹐不過以我和朋友的一貫作風﹐我們總是點到一檯都是菜﹐差點放不下才罷休(不過這裡要搭檯﹐放菜的位置也委實不多)。除了大婆牛肉麵外﹐我們還要了麻辣鴨舌﹑鹵水雞翼和上湯娃娃菜。麻辣鴨舌都幾大隻﹐但夠辣不夠麻﹐用來送啤酒會比較好。鹵水雞翼跟我自己用樽裝鹵水做的差不多﹐不見突出。上湯娃娃菜一定是我平生吃過最硬的娃娃菜﹐居然是爽脆那種口感﹐一點都不討好。除了牛肉麵(味道的4 分也是給它的)﹐其他的實在不能吸引我再回來。反而離開之時見到對面開了間新的西班牙餐廳﹐很有興趣去試試。
2007-09-15

乾﹐要立即去買水解渴。

2007-09-10 14 浏览
點了大婆牛肉麵餐同鹵蛋豆腐飯餐。大婆牛肉麵有幾塊厚厚的牛筋和牛展。牛展同牛根都好稔。一定係煲好耐。而且湯底好濃味同深色。麵一都唔會稔。我喜歡佢麵。鹵蛋豆腐飯。鹵水味一般,無咩特別。但係有2 隻鹵水蛋,份量太多了。另加一碟油菜,要了娃娃茶。菜幾甜,幾好食,份量唔少。餐飲我同女友都點了豆漿。豆漿唔係太甜,都OK。2 個人食八十幾,咁價錢一都唔係貴呀。見到佢他人食小菜,下次都好想試下。
點了大婆牛肉麵餐同鹵蛋豆腐飯餐。

另加一碟油菜,要了娃娃茶。菜幾甜,幾好食,份量唔少。

餐飲我同女友都點了豆漿。豆漿唔係太甜,都OK。

2 個人食八十幾,咁價錢一都唔係貴呀。

見到佢他人食小菜,下次都好想試下。
2007-09-06 25 浏览
大婆牛肉麵有三塊很厚的牛展, 一塊牛根, 牛展出奇鬆化, 入口即溶, 但味道不很特别, 牛根太稔欠了牛根那種質感,湯底很深色,略嫌濃味,幸好吃後不太口乾, 麵比一般麵粗,所以不易被湯浸稔, 可能是上海幼麵, 但我不喜歡這麵, 又沒有太多其他麵選。套餐叫了杯薑母茶, 是用現成沖劑開的, 但夠濃(所以略甜)。

2007-08-18 5 浏览
第一次來, 當然試招牌菜牛肉麵.牛展大塊, 厚身, 煮得很軟, 味道沒有甚麼特別不過質感咬口一流. 還有些牛筋非常lum. 麵就比較普通.餐\飲不濟, 我杯熱咖啡有點酸味. 環境不錯.
第一次來, 當然試招牌菜牛肉麵.
餐\飲不濟, 我杯熱咖啡有點酸味.
環境不錯.
(非会员)
2007-08-14 8 浏览
琴晚放工去左灣仔食大娑牛肉麵o係門口見到佢有套餐,$35左右連飲品都覺得幾底..於是就入左去食問佢地有冇個套餐meun啦點知佢地話晚市冇套餐,得散叫!!如果唔係友人想食,即刻走!!佢明明大大張套餐貼o係門口ge但係又冇寫明晚市冇套餐..好取巧!!散叫$30左右一碗麵ok貴!!担仔麵都要$28!!呢個最唔底!!!為左抗議佢我地冇叫野飲d食物..ok啦又冇講到好好食咁誇張..仲有...有個肥仔侍應ge態度好唔得同埋間野冇service可言!
琴晚放工去左灣仔食大娑牛肉麵
o係門口見到佢有套餐,$35左右連飲品
都覺得幾底..於是就入左去食

問佢地有冇個套餐meun啦
點知佢地話晚市冇套餐,得散叫!!
如果唔係友人想食,即刻走!!

佢明明大大張套餐貼o係門口ge
但係又冇寫明晚市冇套餐..
好取巧!!

散叫$30左右一碗麵
ok貴!!
担仔麵都要$28!!
呢個最唔底!!!

為左抗議佢
我地冇叫野飲

d食物..ok啦
又冇講到好好食咁誇張..

仲有...有個肥仔侍應ge態度好唔得
同埋間野冇service可言!
2007-08-05 9 浏览
逛188後,和朋友到了這間大婆牛肉麵吃晚飯。店子都算新和乾淨,當然要試試這招牌菜大婆牛肉麵。很軟的牛肉,厚厚的,有牛筋和牛展,都是大大片,幾香的。另外,點了個黑油雞翼飯,其實即是滷水雞翼,大大碗的,雞翼的肉有點散,不過都ok。上湯時菜,都好吃,而洋蔥鮮魷都很香口。價錢中等,都很滿意。不過都幾多人,所以收碟很快,好像趕著你走似的。
逛188後,和朋友到了這間大婆牛肉麵吃晚飯。
2007-08-01
有日同肥B行經,見到開o左間新鋪,就黎試o下,星期一同肥B食LUNCH,可能過o左2點,唔係好多人,我叫o左排骨麵,排骨幾淋,幾香口,不過就油D,肥B叫o左牛肉麵,個湯佢話都OK,幾濃,不過我飲到有D藥材味,牛肉其實係腩同根,大大件,幾淋,肥B話OK,我就覺得漏o左D 同價錢都算貴貴地!
有日同肥B行經,見到開o左間新鋪,就黎試o下,
星期一同肥B食LUNCH,可能過o左2點,唔係好多人,
我叫o左排骨麵,排骨幾淋,幾香口,不過就油D,
肥B叫o左牛肉麵,個湯佢話都OK,幾濃,
不過我飲到有D藥材味,牛肉其實係腩同根,
大大件,幾淋,肥B話OK,
我就覺得漏o左D 同價錢都算貴貴地!
2007-07-23 8 浏览
閒日中午經過,見沒有人排隊,當然不作他想,與友人入去試試。侍應表示,我要的大婆牛肉麵是有麻辣感覺,友人的大婆牛肉雞湯麵則是清湯底。不消5分鐘,兩碗麵都送到。大婆牛肉麵頗大碗,上面鋪滿大大舊牛輾和牛筋。牛輾入口溶化,牛筋則淋滑之餘仍有咬口,相當不錯。反而湯底沒有幾多麻辣感覺,只不過好似是加了濃濃的腩汁,麵的質地亦較硬身,似上海麵,不大合個人喜好。友人亦大讚其雞湯麵的牛肉好得,而且分量夠大,吃得滿意。加碟油菜,平均每人$43,價錢也算不過分。
閒日中午經過,見沒有人排隊,當然不作他想,與友人入去試試。

不消5分鐘,兩碗麵都送到。

友人亦大讚其雞湯麵的牛肉好得,而且分量夠大,吃得滿意。

加碟油菜,平均每人$43,價錢也算不過分。
2007-07-15 8 浏览
今日同同事0黎開餐~ 雖不至排長龍, 但亦等了15分鐘先有位~今次我要左餛飩麵餐, 上次試過大婆牛肉麵, 雖好味但有點膩, 所以今晚試餛飩麵, 而同事要鹵肉豆腐麵餛飩麵有6大隻餛飩, 餛飩好新鮮, 唔膩, 份量亦唔少, 細食0既人可能會食唔哂, 但小妹大食當然無問題, 哈哈試過同事0既鹵肉亦覺得唔錯, 夠淋同入味~隨餐附送0既豆漿味道不過甜亦不淡, ok ~

試過同事0既鹵肉亦覺得唔錯, 夠淋同入味~

隨餐附送0既豆漿味道不過甜亦不淡, ok ~
(非会员)
2007-06-24 1 浏览
去灣仔買東西,故特意到此店一嘗牛肉麵。趁還未是晚飯的高峰時間便去開餐,要了一碗雞湯牛肉麵、肉碎伴麵、滷蛋豆腐及炒A菜。除了牛肉麵是人家的外,其他東西都有吃到,整體食物都是偏鹹,所以連A菜的鮮甜味也沒有了。就不喜歡的,就是接近尾段的時候,因為我兩人是坐在一列六人長桌用膳,因為有兩袋重甸甸的東西,要吃得「正常」,就要佔用一張椅子來放東西。但侍應又安排一家四口與我們共坐,結果我覺得「中國人/ 香港人用膳時,是否一定要『逼』到嘔才算正常?」。雖然最後侍應都有按我要求拿一張小圓凳放我們放東西,但再坐一會的興頭都給壓下去了!今次吃過後,只覺一試無妨,不會特意去吃的。

今次吃過後,只覺一試無妨,不會特意去吃的。
明明係想去食粥,突然見到對面間牛肉麵未食過,就黎食下lor,一入黎,就落勁大雨la....要左個牛肉麵套餐,有牛肉麵+凍豆漿牛肉麵都算幾大碗,牛肉味濃,仲好入味tim,d 麵如果再腍d就仲好d$38都算幾貴,黎試下都無壞0既...

要左個牛肉麵套餐,有牛肉麵+凍豆漿
$38都算幾貴,黎試下都無壞0既...
2007-06-20 6 浏览
對我講九龍城唔太方便, 所以一直都無試過, 知道佢係灣仔開分店, 方便多了, 就即刻去試下啦.lunch time, 好多人, 好彩排十幾分鐘左右就有位啦. 要招牌大婆牛肉麵, 餛飩麵同埋獅子頭.大婆牛肉麵係跟餐, 估唔到, 叫餐碗麵同散叫一樣大, 濃濃湯底, 牛好淋好香, 而且係厚切, 好有口感, 好味道! 望落個碗同平時d差唔大, 但食落發覺, 食極都仲有好多, 證明碗麵真係好大碗啦!豆漿係跟餐餐飲, 唔算太甜, ok.餛飩麵, 又係好大碗呀. 餛飩用西洋菜做, 夾起易散但就好新鮮, 食到好重西洋菜略苦味, 菜多肉少, 幾好. 湯底係清湯, 麵係上海麵, 感覺好清, 似係無用味精, 唔錯.獅子頭, 肉撈埋d豆腐等, 肉少, 口感變得唔膩, 加埋醬汁, 味道幾好.餐牌仲有d健康食品, 睇呢度都似係以健康作賣點, 試過以上三款, 都係感覺好清, 有少少住家feel.

豆漿係跟餐餐飲, 唔算太甜, ok.

2007-06-16 9 浏览
聽聞大婆的牛肉麵非常好吃,可是之前一直沒試過,因為少去九龍那邊活動.終於大婆在灣仔開了家分店,對我家來說是非常便利.今天我終於一嚐這有名的大婆牛肉麵了!媽媽和我兩個人各自點了一個餐-大婆牛肉麵餐($33)和大婆餛飩餐($28).基本上就是牛肉麵/餛飩+餐飲.牛肉麵上面鋪了有六、七件燜得"酥爛"的牛(月展),每一件足有1.5cm厚,非常慷慨!而且牛(月展)是筋肉梅花間竹般隔著,一咬下去真的入口即溶.燜得又很入味,真的好吃到不能停.湯是加了一點點麻辣的濃湯,與一般的台灣紅燒牛肉麵的湯不一樣.麵是幼一點像日本拉麵的麵條,吃起來也很不一樣,但我還是比較喜歡用陽春麵作搭配.不知道是不是我的那團麵有問題,有些地方都纏在一起,稍微扣掉了一點分數.餛飩是西洋菜豬肉餡的.多汁嫩滑,非常鮮甜!而且每一隻都很大.不過唯一稍微不足的就是那塊餛飩皮.今天吃到的是比較厚的,而且煮到有點沒彈性地爛.平常吃習慣那種滑溜滑溜的,所以今天的就吃起來覺得怪怪的.恕我喝不出那湯底是甚麼熬出來的(或者只是平常清湯?),倒有點像是即食麵的調味份的味道.環境不錯,不能說是寬敞,但非常乾淨光猛,也坐得舒舒服服的.為了那碗牛肉麵可以再

環境不錯,不能說是寬敞,但非常乾淨光猛,也坐得舒舒服服的.為了那碗牛肉麵可以再回來!
2007-06-16 13 浏览
1/6,2人行!呢間係分店,總店喺九龍城!叫咗個招牌大婆麵,超大碗($35),2個人一碗都得,麵夠爽,牛展又大舊、又夠"淋",幾好食!仲叫咗個青瓜添,都ok!
2007-06-07 5 浏览
同男友睇完戲醫下肚,由金鐘行到灣仔,搵到哩間台式食店,得出既結論係唔會有下次...1.擔仔麵:好油,麻麻地.2.鹽酥雞:好鹹.3.甜品爽爽:涼粉,台式果凍,類似西米既珠珠但就爽口d,超甜.埋單HK$71.
1.擔仔麵:好油,麻麻地.
2.鹽酥雞:好鹹.
埋單HK$71.