2015-03-29 251 浏览
上星期爸爸已說想吃港式扒餐,原本打算選愛吃的佳記,最後決定到這間久違的大姆指餐廳吃扒餐!位於屯門的這間大姆指開業很久,裝修、座位跟昔日已大有不同。好像很久沒有吃過港式扒餐了,細看餐牌選擇及設計,跟另一連鎖店超相似,原來大姆指也屬燉奶佬品牌下的餐廳呢!首先是餐包,其實我覺得扒餐最重要、最滿足的是熱烘烘的餐包,但當天餐包只帶微溫,口感稍乾,正常水準。我們仨都選了白湯的忌廉湯,裡面有少量粟米及火腿,滿滿的白湯很濃稠,富有港式白湯特色,喝完後已飽了五成!鐵板餐一次過送上,整桌都是食物,很豐富!今次難得跟家人一起當食肉獸~我的是龍利柳伴雞扒配洋蔥汁 伴薯菜 $82。魚柳和雞扒適量,前者的外表稍脆,肉質軟腍;後者我不太喜歡,切開雞皮和雞肉時只見一團團雞油脂肪,頓時食慾驟降,下次外出用餐還是不算雞扒會較穩妥。肉類方面只屬正常水準,比較有驚喜的是薯條炸得香脆熱辣,反而薯菜最好吃,哈哈!爸爸選了意粉取代薯菜,原來意粉是分開上的,送上時應該剛叮好,一起放在鐵板好像比較新鮮吧?餐飲是熱檸水。大拇指的扒餐定價不算便宜,食物和服務水平仍有很大改善空間,同樣的選擇下還是大型連鎖快餐店較經濟實惠吧?
位於屯門的這間大姆指開業很久,裝修、座位跟昔日已大有不同。
我的是龍利柳伴雞扒配洋蔥汁 伴薯菜 $82魚柳雞扒適量,前者的外表稍脆,肉質軟腍;後者我不太喜歡,切開雞皮和雞肉時只見一團團雞油脂肪,頓時食慾驟降,下次外出用餐還是不算雞扒會較穩妥。
餐飲是熱檸水

2015-03-26
2015-03-23 141 浏览
今天午飯 ,  食咩好呢 ? 一個人, 是但啦 !    去左 屯門時代廣場大姆指餐廳 , order 鮮茄牛肉扁意粉午市套餐,  濃濃 酸酸汁, 牛肉配上新鮮番茄 , 因為我鍾意食較為酸的味道, 好開胃啊喲 ! 是不錯的選擇 , 最後品嘗一杯熱咖啡,  味道一般吧
题外话/补充资料: 經常去這裡午飯, 覺得價錢越來越貴, 職員服務態算是幾好, 整體來說 , 仍需改善進步
2015-03-19
  • 咕嚕蝦班球飯
2015-02-24 214 浏览
今日去食午餐,一坐低就叫咗個架喱牛腩飯,一杯凍奶茶,好有水準,仲有好多種食物可供選擇,有特色,可以再有發揮空間!服務員工作效率表現OK,餐廳整體表現合格,可以下次一試,
2015-02-12
2015-02-15 501 浏览
因為一男子因素,過去兩個多月都在屯門市中心吃早餐,不經不覺已經幫襯了附近八間食肆,排名不分名先後:老麥、佳記、大拇指、太興、漁米、大家樂、燉奶佬,和寫過的麻酸樂。誰優誰劣,在下總算心裏有數,暫且不作殘酷的比較。先為大家介紹大姆指,希望儘快有空再寫其他關於市中心的早餐。講多無謂,我點的是最常見的早餐:煎蛋、午餐肉、火腿通粉、茶走。So sorry! 煎蛋是凍的,煎午餐肉是凍的。通粉和飲品只是勉強合格。總結:在這條街經營食肆的多的是。希望本人的冬日早餐只是個別的撻Q。也許一份早餐並不足以論成敗,但相信足以失去一部份有要求的回頭客,真的要加把勁。否則,隔鄰的佳記和太興做早餐的回頭客加上新客繼續爆到七彩,你只能維持七成入座。

總結:
$30 (早餐)
1K
2014-10-03 431 浏览
平時去大姆指食都係食小菜,但系今次lunch就試左佢既lunch set。呢度既午餐幾抵食,40餘元仲包飲品。今呢次叫左個煎蛋肉醬意粉,意外地水準不錯:有時食肉醬意粉係好大陣茄膏味,但食得出大姆指用既係「鮮茄」。而且份量絕對沒有將貨就價,每一條意粉都能夠沾上足夠的肉醬,味道非常濃郁。香濃既肉醬之中仲帶有少少酒香,加上自行放至的白胡椒粉,真是非常不錯。雖然唔同既肉醬意粉味道差不多,但系呢度做得都唔錯。可以改善的是酒和茄醬的味道能夠加多一點。
肉醬意粉
2014-09-17
2014-09-28 250 浏览
好耐之前食過,雖然唔算好食,但都記得覺得幾好嘅今晚再次光顧,結果「中計鳥」。焗飯水汪汪,叫佢哋翻焗一次,15分鐘後再出翻嚟,結果⋯係一樣咁水汪汪嘅煎豬扒⋯好肥、冇味道!咖啡冇啡味,叫少甜都重好甜!總之⋯冇下次喇
好耐之前食過,雖然唔算好食,但都記得覺得幾好嘅
2014-08-29 197 浏览
第一次去呢間餐廳,仲要係同做廚師既爸爸一齊平時食大家樂個類既連鎖店,爸爸既評語係:「都係食餐飯,飽就得啦~」事關爸爸平日返工都好辛苦,所以放假佢都唔係咁想煮野食出街食都係肚餓想填飽肚子空虛可以話,如果唔係有咩特別去試新野,試菜,爸爸一般都係好NICE ge今次去唔係因為「想」,或者特別原因,而係大家樂full 左。。。。。。。。咁我就建議去下餐廳啦,反正未食過,爸爸唔反對,咁就當係無意中去試新野啦!紫菜白魚蛋片頭米粉$37+$8凍飲(奶茶比爸爸)一黎到,好大碗喎!!係呀,米粉真係超多!白魚蛋兩粒,片頭兩件,一堆紫菜(其實好少)份量好似好ok 咁,實質片頭係正常size ge一半紫菜鋪既表面面積大,實質係真係得個樣囉最好食係白魚蛋,夠味,彈牙片頭有酸味!!no way!!!米粉都煮得適中,唔會太硬Double 香茅豬扒煎蛋飯$47,跟餐送桂圓蜂蜜綠茶(我既)爸爸既評語係「大家樂都係咁,47蚊比多佢,換過隻碟收貴d咁解」咁我又唔會話爸爸好mean,事關。。。。。大家都明啦餐廳做法大同小異,都係比食客快手搞掂,然後上班去人肚餓就咩都好食啦~~桂圓蜂蜜綠茶(少冰)我真係未飲嫁!!冇左兩「舊」冰
第一次去呢間餐廳,仲要係同做廚師既爸爸一齊

事關爸爸平日返工都好辛苦,所以放假佢都唔係咁想煮野食
出街食都係肚餓想填飽肚子空虛

紫菜白魚蛋片頭米粉$37+$8凍飲(奶茶比爸爸)
一黎到,好大碗喎!!係呀,米粉真係超多!
白魚蛋兩粒,片頭兩件,一堆紫菜(其實好少)
份量好似好ok 咁,實質片頭係正常size ge一半
紫菜鋪既表面面積大,實質係真係得個樣囉

最好食係白魚蛋,夠味,彈牙

片頭有酸味!!no way!!!

米粉都煮得適中,唔會太硬

咁我又唔會話爸爸好mean,事關。。。。。大家都明啦
餐廳做法大同小異,都係比食客快手搞掂,然後上班去
人肚餓就咩都好食啦~~

桂圓蜂蜜綠茶(少冰)
我真係未飲嫁!!冇左兩「舊」冰咋!!
叫左少冰,仲比咁多我!
你地冰桶挑戰完剩好多??
自行減冰兩三「舊」之後,已經無左五分一
減多幾「舊」,我飲咩?
冰仲要以「舊」計,好唔得

不過佢冇呃人既係,佢真係比左少少桂圓肉我。。。

總括黎講,我唔會話好差,但係真係好普通
無咩服務可言,想叫侍應比「本」meun
佢比左「張」同原先台面上有既,一模一樣既lunch set meun我地。。。。。
咁我做咩問你?再想叫係,你已經「消失」左。。。。。

2014-08-27
2014-08-10 147 浏览
從來好少入屯門,因為要交收,所以先入,見未夠鐘,求其找間茶記,醫下肚先,點了下午荼架朱扒茄子米,$44$3涷飲、$47換來涷架米粉,朱扒硬,又冇味,茄子好淋,太油,唔明咁多人出品都涷$47,tea 好貴,又唔飽,以後唔再去
2014-08-03 351 浏览
今日入屯門找朋友食飯,見時間上早,整個下午餐先,叫左雞翼薯條,$34,好貴,涷飲加$3,雞翼炸得好乾,又冇味,完全冇香矛味,薯條好少,又硬$36,食依D,我另願食大x活,唔明點解咁多人,可能星期日關係吧!冇下次!
2014-07-03 162 浏览
吉列豬扒拉麵…吉列豬扒是即炸的所以很香脆而且拉麵麵質也很彈牙…配料也有半隻蛋和一條蟹柳…蛋味道鹹鹹的…雖然湯底的味道很濃郁但是超鹹~熱阿華田普普通通沒有什麼特別…
配料也有半隻蛋和一條蟹柳…蛋味道鹹鹹的…
雖然湯底的味道很濃郁但是超鹹~
熱阿華田普普通通沒有什麼特別…
吉列豬扒拉麵
熱阿華田
2014-05-10
$40 (宵夜)
吉列豬扒拉麵
2014-03-19 266 浏览
星期六快午餐,個茶底其實幾好巴基斯坦咖喱,麻麻地,牛腩好似無咩點炆過,只係咖喱汁同牛腩。印尼炒飯,個menu 上面係有雞翼同蛋,一拎到嚟,無嘅?原來佢話漏咗⋯ok 幾好食!
星期六快午餐,

個茶底其實幾好

2014-03-14
2013-11-20 96 浏览
又入屯門工作,係市中心求其入一間茶仔食午餐,點左個豬軟骨拉麵,同一杯凍咖啡,頂!真係好難忘嘅一餐,湯唔好飲、麵唔好食、個豬軟骨仲淡茂茂,個賣相仲要唔好睇,唉簡直係奇績,下次一定唔會再入呢間野……
2013-11-19
2012-10-15 100 浏览
今日要去屯門工業城工作,但是工業城卻沒有甚麼好吃的,於是在屯門市廣場和周邊地方,看看有甚麼好吃,到過德政圍和仁政街看過,德政圍有幾間食店,可是卻吸引不到在下。於是上網搜尋,但是大部份不是在下想去的餐廳,壹是距離工作地點太遠,二是在下不想到的用餐地點,揀來揀去,就是但求其找到這餐廳,儘快吃過午餐後就趕著返工。之前在下與居住在屯門的友人,在這餐廳用餐,當時的感覺是一般,沒有刻意留意其食物水準,只是感到很多人在這裡用餐。今次再度到訪,已經是下午壹時半,餐廳未算多人,很容易找位坐下。餐廳主要是卡座,尚算舒適。也許因為顧客少的關,可以靜靜用餐。看過餐牌,有款午餐是咖哩牛肉,但是在下不想吃牛肉,就點選了肉燥雞扒大碗飯,其實這菜是台灣菜,之前在下也曾嚐試過很多次呢!碗內的白蘿蔔是酸的,可以使在下的胃開了,而再看雞扒,差點兒看錯是照燒雞,其實是豉油雞。鹵蛋就全是用鹵水浸泡,因此全蛋都是有汁。燥肉也是在下平常吃開的味道。整體來說,味道一般。凍咖啡也是茶仔的咖啡,平平無奇,可以不寫。

午餐餐牌
咖哩餐牌
肉燥飯
凍咖啡也是茶仔的咖啡,平平無奇,可以不寫。
凍咖啡
2012-10-15
午餐餐牌
咖哩餐牌
2012-09-07 122 浏览
早前同大家介紹過屯門新墟有間食喇沙相當好食的店子.但今次比我發現天外有天.屯門區有更高曾次的喇沙.就是在屯門市中心的大姆指......話說星期日.老婆放工之後一行二人就去左呢問餐廳食喇沙.上星期老婆以經黎過.佢同我講話呢到好食我先黎食炸.........睇下.餐牌先拉麵與喇沙....都係配牛.猪.雞...等等.....我都係點了喇沙香茅豬扒湯河...等左一陣5-8分鐘到........黎啦...好香喇沙味...賣相都幾好...有一件豆腐.半隻蛋.一條菜.同一件豬扒....啲配菜唔洗講.冇乜凸別....豬扒都幾好食.唔會好似猪肉干咁.好食又有好香香茅味......河粉都好滑身...至於個喇沙湯底珍係要讚一讚......先喝一口湯.好香棷汁香味和蝦香味...仲有唔識形容的香味......仲知就好香.呢啲先可以叫做喇沙.......對我黎講.....對之前所寫果偏屯門喇沙食評我而家要收回.所以住屯門而又鍾意食喇沙的朋友一定要去試下呀~~~~~~~.

佢同我講話呢到好食我先黎食炸.........睇下.餐牌先
餐牌
喇沙香茅豬扒湯河

2012-09-02
餐牌
喇沙香茅豬扒湯河
2012-02-06 47 浏览
喇米36蚊跟餐+3蚊凍檸茶屋企人幾好,都幾多海鮮,佢話魚塊幾鮮甜,凍檸茶唔好飲忌廉海鮮天使面49蚊跟餐熱奶茶總體來說味道清淡,忌廉味不重,海鮮很多,也新鮮,奶茶奶太少茶味苦澀(唔好飲)D位超窄,坐得唔系好舒服,服務態度OK
忌廉海鮮天使面
喇米
熱奶茶+凍檸茶
桌面
菜單
喇米36蚊跟餐+3蚊凍檸茶
屋企人幾好,都幾多海鮮,佢話魚塊幾鮮甜,凍檸茶唔好飲

忌廉海鮮天使面49蚊跟餐熱奶茶

D位超窄,坐得唔系好舒服,服務態度OK
2012-02-05
菜單