2018-11-27 32 浏览
經識食之朋友肥仔黃力薦,「大勝丼」,終於有時間去試一試。晚上六點幾去到,門口已經開始有人排隊,心中亦覺好彩今日不用加班,否則就要同這人間美食失之交臂。點左一碗火炙刺身丼,只講賣相都已經滿分,一口大大件鮮味刺身,再一口肥滿既日本醋飯, 滿足啊!!!
經識食之朋友肥仔黃力薦,「大勝丼」,
終於有時間去試一試。

2018-11-26 1554 浏览
除了放題以外,日本菜給人的印象一般是「貴夾唔飽」,位於旺角的大勝丼卻一反常態,收費相宜,免收加一,而且標明「最緊要飽」,麵豉湯和米飯也可隨意添加,吸引我帶朋友去試~每人都喝了兩碗湯,很滿足。火炙刺身丼$138因為昨天吃了太多魚生,今天想吃稍熟一點的(不然肯定想試北海道魚生爆丼),所以點了火炙刺身丼。刺身都是厚切的,份量一點都不吝惜,鋪了滿滿一層,刺身本身鮮甜,微微炙過後更是充滿油脂香,私心仍是最愛三文魚。火炙狂牛丼$108牛魔王之選,牛肉大大一片,燒過的牛肉自然是香口的,調味的肉汁甜甜鹹鹹的,與牛肉很配。最愛它帶有一點點辣,惹味得很。兩個丼飯都混和了飯素,即使吃完配菜只剩下飯時也很美味。跟餐送無酒精飲品,除了有我最愛的可樂外,日式的汽水也有,不用加錢,真的很實惠。最後每人有一件雪米糍,分別是綠茶味和香芋味。這個價錢吃到這樣的丼飯實在很值得,如果在旺角想以相宜價錢吃日式丼飯,很推薦試一試「大勝丼」!

每人都喝了兩碗湯,很滿足。

火炙刺身丼$138
所以點了火炙刺身丼。
刺身都是厚切的,份量一點都不吝惜,鋪了滿滿一層,
刺身本身鮮甜,微微炙過後更是充滿油脂香,
私心仍是最愛三文魚。

火炙狂牛丼$108
牛魔王之選,牛肉大大一片,燒過的牛肉自然是香口的,
調味的肉汁甜甜鹹鹹的,與牛肉很配。
最愛它帶有一點點辣,惹味得很。

兩個丼飯都混和了飯素,即使吃完配菜只剩下飯時也很美味。

跟餐送無酒精飲品,除了有我最愛的可樂外,日式的汽水也有,
不用加錢,真的很實惠。

最後每人有一件雪米糍,分別是綠茶味和香芋味。

這個價錢吃到這樣的丼飯實在很值得,
如果在旺角想以相宜價錢吃日式丼飯,很推薦試一試「大勝丼」!
2018-11-22
2018-11-26 58 浏览
午飯時間要在人煙稠密的旺角找一處能舒適地用餐而且價格又親切的地方殊不容易,恰巧這間大勝丼就擁有這些優點。大勝丼地理位置優越,位於彌敦道信和中心旁邊,步行至旺角/油麻地鐵路站也不過約五分鐘的路程,而前往著名地標朗豪坊亦只需大約十分鐘。這裡的日本丼飯款式很多元化,而菜單設計上亦為了方便客人點餐而用了食材去分門別類,例如豬,牛,雞和海鮮每碗丼飯都會附送面豉湯一碗,罐裝飲品一罐和甜品一客火灸狂牛丼$108淡淡的黑椒配上上好的牛肉,再加上滑滑的雞蛋就形成了這個火灸狂牛丼牛柳粒很有嚼勁,而且燒得剛剛好,咬開肉還有粉紅色的吉列蠔滑蛋丼$98吉列蠔新鮮現炸,再搭配紫菜和滑蛋,與白飯拌勻味道更佳是日甜品

每碗丼飯都會附送面豉湯一碗,罐裝飲品一罐和甜品一客

火灸狂牛丼$108

牛柳粒很有嚼勁,而且燒得剛剛好,咬開肉還有粉紅色的

吉列蠔滑蛋丼$98
吉列蠔新鮮現炸,再搭配紫菜和滑蛋,與白飯拌勻味道更佳

是日甜品
2018-11-25
  • 火灸狂牛丼
2018-11-22 32 浏览
今天開餐嘅地點就係旺角鬧市中一間樓上的日式小店。喺彌敦道經過見到他的一些傳單,晚餐來說他的價錢頗吸引。因為是免加一的晚餐套餐。一進店內,他的環境佈置很整潔舒適,由於時間尚早,剛坐下是沒有很多人,沒想到我們坐下來不夠20分鐘,其他位置也開始坐滿了!餐湯細細碗熱辣辣,很開胃。溫泉蛋照燒雞扒丼,雞扒大大件,照燒汁未到調校得很好,加上溫泉蛋,同埋熱辣辣的米粒很是好味。燒雞肉軟骨棒,沒想到是這麼大條的,粘着雞蛋黃一起吃,啖啖肉,味道很令人回味。三文魚帆立貝丼,美味的壽司飯上面鋪滿多塊的三文魚及帆立貝,很鮮甜嫩滑。最後不得不說這個健康的支豆,這個山賊汁調校得很野味,大愛。

餐湯細細碗熱辣辣,很開胃。

最後不得不說這個健康的支豆,這個山賊汁調校得很野味,大愛。

2018-11-04
  • 三文魚帆立貝丼
  • 燒雞肉軟骨棒
2018-11-21 122 浏览
早前吃過午市,今天想起又來吃一次。午市和晚市的差別是少了沙津,但飯和面豉湯都是任添的。店員先上了面豉湯讓我們邊看餐牌邊暖肚,愛喝湯的我refill了兩次!帆立貝海膽丼 $158帆立貝很厚身,味道鮮甜,肉質爽口,半板 海膽沒有臭味,味道甘甜,這個價錢而言質量不錯,再配上三文魚籽和飯素,增加了飯的口感和鮮味,整體cp值很高。北海道魚生爆丼 $178朋友點了魚生爆丼,雜合了多款刺身,包括吞拿魚、三文魚、甜蝦、北寄貝、海膽等,很適合有選擇困難的朋友!跟餐飲料甜品
早前吃過午市,今天想起又來吃一次。
午市和晚市的差別是少了沙津,但飯和面豉湯都是任添的。
帆立貝海膽丼
帆立貝海膽丼 $158
整體cp值很高。
北海道魚生爆丼 $178
朋友點了魚生爆丼,雜合了多款刺身
跟餐飲料
甜品
帆立貝海膽丼
2018-11-20 43 浏览
第一次到這店食丼飯,價錢合理,訂位仲有88折優惠,值頭算係抵食,最緊要係食物新鮮,服務員又有禮貌,贊每叫一個丼都飽一罐飲品,湯及飯仲要係免費任加好岩大食既朋友,不過本身佢既份量都已經好足料,好足夠叫左個店主推介海膽鮮甜,果然係要推介下份量有3分1板海鮮,4隻size比較大的甜蝦再加點魚子,飯裡也放了點飯素豐富了成碗丼飯!另外再加了鰻魚飯,鰻魚厚厚的有8件真的份量多,又好味再加上流心蛋混埋一起蒜香雞軟骨,蒜香味濃,好味日本炒雜菜,雖然好似好普通,但又炒得好香好好味三個女孩子既份量,值頭好滿足,好左只叫兩個丼加小食,否則食到反肚,會再光顧

每叫一個丼都飽一罐飲品,湯及飯仲要係免費任加
好岩大食既朋友,不過本身佢既份量都已經好足料,好足夠

叫左個店主推介

海膽鮮甜,果然係要推介下

蒜香雞軟骨,蒜香味濃,好味
日本炒雜菜,雖然好似好普通,但又炒得好香好好味

• 店主推介海膽甜蝦丼
2018-11-15 65 浏览
今日約朋友到信和行街買東西,先食Lunch,行經旺角新城,看看水牌,選了這間”大勝丼”。看看餐牌原來全日免加一,餐廳堅持即叫即煮,麵豉湯、米飯可隨意添加。午市時段堂食可享有優惠75折。每個丼飯都包括:麵豉湯、飲品和甜品。賣相吸引,豬軟骨份量多又大件,而且豬軟骨軟腍入味,膠質豐富,配上邪惡拉絲芝士、蘿白和蛋絲,欣賞底下的米飯配有醬汁,不會乾乾的。夠大碗,鰻魚厚身肥美又入味,溫泉蛋流心,增添米飯的滑溜感, 好多夠汁潤,鰻魚底下有蘿蔔和紫菜,米飯質感軟腍。

午市時段堂食可享有優惠75折。
每個丼飯都包括:麵豉湯、飲品和甜品

2018-11-11
2018-11-09 55 浏览
下午跟同事來這間大勝丼試下之前食過爆丼屋既吞拿魚三文魚飯,足料,食左一半已經好「溜」喉,價錢亦吾便宜今次來這間大勝丼中午時段有75折,而且不用加一,算是比爆丼屋便好多。今次揀左佢個溫泉蛋慢煮燒牛丼,因為經過上次既經驗怕魚生好「溜」。落完單,個飯好快就來了,同事叫的甘蝦海膽丼比我的還來得慢。牛肉的樣子好吸引,食落去好軟,肉上面個汁配埋一齊食好,但可能牛肉預先整好哂,我覺得吾夠熱,飯亦只是暖暖地,如果熱d會更好食另外我嫌佢肉上面個汁太少了,問店員另外再比一d我,佢比左一細碟我,我落哂去撈飯,超正!!個汁亦系呢款飯既精華所以,建議大家都加碟汁去撈一撈同事碗甘蝦海膽飯樣子不錯,好吸引,鮮度還可以,但我建議大家試試我個碗溫泉蛋慢煮燒牛丼會更好
下午跟同事來這間大勝丼試下

個汁亦系呢款飯既精華所以,建議大家都加碟汁去撈一撈

近年香港興起食魚生飯,最近有發現旺角有一間新開嘅丼飯店,而且午餐時段仲全單有七五折,我呢個魚生控當然要試吓啦!lunch hour跟餐會有前菜沙律,面豉湯。同埋一罐罐裝飲品,除左一般汽水之外,都有其他選擇。主食方面,朋友要咗個三文魚帆立貝丼飯。材料份量十足,三文魚勁厚勁肥美,而帶子亦都好大隻,味道亦好鮮甜。加上一粒粒晶瑩剔透既三文魚子,脆卜卜又鮮,完全唔腥。而我就要左個火灸刺身丼,入面嘅材料更加豐富,包括三文魚,吞拿魚腩,帆立貝,蟹棒,仲有大量蟹子。同樣係十分新鮮而且又厚既刺身輕輕經火燒過表面更香。而且值得一讚嘅係呢度嘅珍珠米飯加左飯素,再mix埋蛋黃醬真係不得了。最後仲有雪糕糯米糍做甜品。以後嚟旺角又多一間日本野選擇了!

lunch hour跟餐會有前菜沙律,面豉湯。

同埋一罐罐裝飲品,除左一般汽水之外,都有其他選擇。

而我就要左個火灸刺身丼,

最後仲有雪糕糯米糍做甜品

以後嚟旺角又多一間日本野選擇了!

2018-11-02 1241 浏览
小妹與男友逛街掃貨後行到攰攰地,看到傳單好像不錯便上去試試~最重要是免收加一而且麵豉湯同飯都可添看看餐單後,主要分成熟食和魚生丼飯類我倆每款各選一,滿足我們的慾望點餐後店員便端上麵豉湯,雖然是附送的可是絕不馬虎,都頗足料有冬菇粒,味道不會太咸或濃首先是北海道魚生爆丼$168足料魚生食材鋪滿碗上畫面十分治癒每樣魚生都有,可以每款都嘗過有海膽 北寄貝 三文魚 吞拿魚三文魚籽甜蝦 帆立貝等等非常適合心大心細像我的人一次滿足我的願望另外我們點了火灸狂牛丼$98店員端出來立刻傳來香濃的牛肉味道十分吸引人 我們立刻把半熟蛋和米飯搞拌好蛋汁均勻分布於每粒米飯上蛋香令味道再次昇華牛肉粒經過火灸後 肉汁得以鎖在內食落香嫩可口 而且十分juicy!令人surprise!!最後用餐完畢餐廳還贈送儲分卡我們可當現金用添!
小妹與男友逛街掃貨後
行到攰攰地,看到傳單好像不錯便上去試試~

最重要是免收加一
而且麵豉湯同飯都可添

看看餐單後,主要分成熟食和魚生丼飯類
我倆每款各選一,滿足我們的慾望

點餐後店員便端上麵豉湯,雖然是附送的
可是絕不馬虎,都頗足料
有冬菇粒,味道不會太咸或濃

首先是北海道魚生爆丼$168

足料魚生食材鋪滿碗上
畫面十分治癒

每樣魚生都有,可以每款都嘗過
有海膽 北寄貝 三文魚 吞拿魚三文魚籽

十分吸引人 我們立刻把半熟蛋和米飯搞拌好
蛋汁均勻分布於每粒米飯上
蛋香令味道再次昇華

牛肉粒經過火灸後 肉汁得以鎖在內
食落香嫩可口 而且十分juicy!
令人surprise!!

最後用餐完畢餐廳還贈送儲分卡我們
可當現金用添!

2018-10-02
  • 火炙狂牛丼
2018-10-31 1160 浏览
收工搭巴士到旺角,係信和中心站下車便是旺角新城~搭𨋢上五樓就係大勝丼 超級方便!餐廳有三大賣點1. 全日免加一收費 2.堅持即叫即煮 3. 麵豉湯及米飯可隨意添加 保證吃到飽有20多種不同配搭的丼飯組合,價錢介乎88蚊至178蚊~豐儉由人!丼飯大致分為幾類,有魚生刺身,牛肉,豚肉, 雞肉,魚類及吉列炸物等等~除咗丼飯之外亦有刺身及小食提供 價錢都非常親民~餐廳而家做緊個優惠 星期一至日午市時段 可享75折優惠~星期一至四晚市時段可享8折優惠~無限任飲嘅麵豉湯唔會太鹹,我一個人都飲咗四碗~配料有清甜嘅蘿蔔及蔥粒非常清新!甘蝦海鮮丼$148照片與實物都一樣精緻,未食已經流曬口水~有五隻巨型甘蝦及半板新鮮海膽,非常足料!!仲有粒粒魚子拌飯吃味道極為鮮味!味道一點也不腥~~白米飯上添加香鬆,與白飯拌勻 為清淡的白飯增添風味~另外朋友點了火炙狂牛丼$108牛肉粒份量多得驚人!喜歡吃牛肉的人不要錯過~色香味俱全~!牛柳粒食落非常有咬口,肉粒燒到啱啱好 唔會太熟,中間仲有粉紅色~脂肪比例平均 好香牛脂味道~把蛋黃及蛋液與白飯混合一起,令每一啖飯都充滿蛋香嘅味道~配料仲有炸蒜頭 洋蔥及鮮冬菇 非常惹味

除咗丼飯之外亦有刺身及小食提供 價錢都非常親民~
餐廳而家做緊個優惠 星期一至日午市時段 可享75折優惠~
星期一至四晚市時段可享8折優惠~

甘蝦海鮮丼$148

仲有粒粒魚子拌飯吃味道極為鮮味!味道一點也不腥~~

白米飯上添加香鬆,與白飯拌勻 為清淡的白飯增添風味~

另外朋友點了火炙狂牛丼$108
牛肉粒份量多得驚人!喜歡吃牛肉的人不要錯過~色香味俱全~!

把蛋黃及蛋液與白飯混合一起,令每一啖飯都充滿蛋香嘅味道~配料仲有炸蒜頭 洋蔥及鮮冬菇 非常惹味~!

每個丼飯都會附送飲品一罐~

埋單嘅時候 職員仲送上冰凍嘅雪米糍作為甜品 🍮為今餐畫上完美嘅句號~~
2018-10-31
  • 甘蝦海膽丼
  • 火灸狂牛丼
  • 麵豉湯
2018-10-26 54 浏览
忙碌左兩個幾禮拜終於見到曙光...難得今日可以收早小小,即刻相約朋友去信和睇下有咩新figures 順便食個飯...行完八點幾,經過新城中心見到好多姐姐係度舉牌,同友人研究一番之後就決定上五樓既「大勝丼」唔好以為丼飯只有魚生,呢度仲有多款牛肉或豚肉既熟食任君挑選...而且係度食飯唔駛驚食唔飽,因為麵豉湯同米飯可免費refill的🤗麵豉湯大量蘿蔔,十分清甜燒肉元氣爆丼賣相一流...牛肉叠到一座山咁,而且仲有好多爆香左既芝麻同蒜容...牛肉份量真係十分多,每塊size都不小飯除了紫菜仲有特製燒汁,唔會太dry 😬北海道魚生爆丼魚子、蝦、北寄貝、帶子、海膽...包羅萬有,最緊要魚生新鮮,值回票價食完仲送每人一粒雪糕糯米糍

麵豉湯
大量蘿蔔,十分清甜

燒肉元氣爆丼

牛肉份量真係十分多,每塊size都不小
飯除了紫菜仲有特製燒汁,唔會太dry 😬

食完仲送每人一粒雪糕糯米糍

2018-10-25 74 浏览
經openrice book晚市時段也有八折,非常吸引,於是去試下,座位寛敞,但餐牌選擇不多,少食十款左右,主打刺身飯,食物價錢偏貴,同尖沙咀的價錢差不多,但因有八拆,也抵食的,叫左二個刺身飯,會包一罐飲品,另叫左一個小食。折左342元。我個帶子海膽飯一般,帶子幾好,但海膽就不夠新鮮,但不算太差,我朋友的雜錦刺身,就很差了,很重雪味,不新鮮,很難食。下次不會再食呢個。

2018-10-24
2018-10-24 201 浏览
今晚自己一人去旺角買東西,在信和附近行到很累,經過新城見到5樓有間日本餐廳是吃丼飯,二話不說就上去試試。店內約八成滿,座位不算多,約有三十個座位,侍應安排了我坐卡座,餐牌上有各式各樣的丼飯,有人氣北海道魚生爆丼、鰻魚丼、熟牛肉丼飯等....最後我當然點了人氣北海道魚生丼飯,勝在夠多種類,魚生飯有三文魚、劍魚(應該是)、有頭甜被、帶子、北寄貝、海膽、甜蛋、吞拿魚、三文魚籽等.... 三文魚不會太淋、甜蝦沒有黑頭、帶子夾著一小片檸檬帶出鮮味、海膽顏色靚、吞拿魚不是下價價、顏色靚、鮮甜,極碗都非常美味,這價錢有這板質素確實難等。跟餐還有麵豉湯、罐裝飲品、甜品。總評:性價比高丼飯,而且白飯是任添,不收加一服務費,滿分💯!

北海道魚生爆丼

跟餐還有麵豉湯、罐裝飲品、甜品

2018-10-24
2018-10-24 31 浏览
大勝丼旺角不嬲都係好嘢食嘅集中地 今日同朋友經過旺角新城 見到有間日本菜好似唔錯 就上咗去試吓入面嘅裝修都幾有日本風味 半開放式廚房可以望到師傅喺度切魚生 而且望落去好乾淨 衛生程度好好落左單之後 侍應就已經上咗碗麵豉湯俾我哋 唔算好濃味 我覺得幾好飲 入面仲有一粒粒菇我就叫左個甘蝦海膽丼 朋友叫左個北海道魚生爆丼甘蝦海膽丼足足有成5隻大甘蝦 一小板海膽 仲有好多好新鮮嘅三文魚籽鋪喺面 所有食材都好新鮮好吸引 而且份量都啱啱好 唯一美中不足嘅就係我鍾意食有壽司醋嘅飯朋友嘅北海道魚生爆丼啲刺身多到就嚟瀉 除咗三文魚、吞拿魚仲有海膽、帶子、醋鯖魚、三文魚籽、甘蝦同埋玉子 真係大滿足 啱晒啲乜都想食少少朋友去到買單嘅時候 店員仲送咗兩粒雪糕糯米糍俾我哋食 真係好貼心 以食丼飯嚟講 呢一間算係唔錯
大勝丼

我就叫左個甘蝦海膽丼 朋友叫左個北海道魚生爆丼