2021-07-08 760 浏览
物冇所值, 服務態度差,冇人refill 熱水。order 黑毛豬义燒,但4分3都係脂肪,叫waiter 換過,但再來都是同一碟,到最後他們才接受取消肥义燒。這是我第一次見到那麼肥的义燒。 另外其他點心都係一般,早知去尖沙咀的酒店食點心冇咁嬲。 付出每人二百蚊的價錢,但只換來失望午餐

2021-07-01
2021-07-04 773 浏览
Restaurant Review📝Deep-fried crispy abalone with rock salt- thin & crispy skin with appreciate saltiness - Mild abalone taste Chilled silky fowl🐓in Sichuan🌶Style- mild chicken🐓taste with adorable transparent gelatin - Mild spiciness & a hint of numbing tastePan-fried spotted garoupa🐟fillet with tomato🍅in fish🐟soup🍲- Perfect Fish Soup, super umami but not cloying. Thanks🍅- garoupa🐟fillet was thick & umami, yummyRoasted Piegon🕊- Crispy Skin with a smoky hint- Springly meatBarbecue Prime Iberico Po
Restaurant Review📝

- Mild abalone taste

Roasted Piegon🕊
- Springly meat

Barbecue Prime Iberico Pork🐖
- Extremely Tender, 40% soft fats but not as greasy as imagine
- The running Honey🍯wrapped every inch of the barbecue pork, adds aroma & plesant sweetness

Ambience💞
- Fast service
- Traditional Cantonese Resto Presentation
- Clean & Tranquil
父親節前一日都book到位,但得1:45,服務一般正常,唔知點解今日上菜好慢,每一道菜上菜,都隔10分鐘左右,以為自己食緊fine dining*招牌黑毛豬叉燒 $128例牌得5舊左右,都幾貴,半肥瘦叉燒,有咬口之餘,亦唔會韌到咬唔開,但燒黑嘅地方都唔少,黑位燶位食落好燶,蜜糖汁好杰好張口,以為好甜,但其實唔會好有蜜糖味。*鮮蟲草花蒸牛柏葉 $58好大碗牛柏葉,好多塊牛柏葉,好似食極都食完咁,好入味但偏鹹,好抵食。*清香柚子凍鮑魚 $148乾冰效果好正,夢幻感upgrade再upgrade,好細粒鮑魚,超級精緻,鹹鹹地,好咬口,連柚子食,帶微微酸甜酸甜感覺*金箔懷舊黑芝麻卷 4條$64 會當甜品上菜,所以最後要叫先上,好濃芝麻味,好似飲緊一碗黑芝麻糊咁,又滑又香,唔會滑得黎油,又唔會香得黎似炒燶咗嘅芝麻,不愧為熱門菜式第一二位。*山珍xo醬乾炒牛河 $168xo醬唔夠多,得少少辣味,河粉炒得乾身,條條分明,好難得唔會油淰淰,河粉底味夠,鹹香十足。*金腿胡椒燒餅 $52熱辣辣上菜,有三件,但偏細,燒餅外層香脆,但裏面好似唔熟咁,有唔熟嘅濕濕麵團感覺,金腿有鹹香,但唔夠濃味,胡椒味都唔夠出
招牌黑毛豬叉燒 $128
鮮蟲草花蒸牛柏葉 $58
清香柚子凍鮑魚 $148
金箔懷舊黑芝麻卷 4條$64
山珍xo醬乾炒牛河 $168
金腿胡椒燒餅 $52
熱辣辣上菜,有三件,但偏細,燒餅外層香脆,但裏面好似唔熟咁,有唔熟嘅濕濕麵團感覺,金腿有鹹香,但唔夠濃味,胡椒味都唔夠出,唔抵食。
招牌黑毛豬叉燒
山珍xo醬乾炒牛河
金箔懷舊黑芝麻卷
  • 招牌黑毛豬叉燒
  • 懷舊芝麻卷
態度差過澳牛,幾好食都無用。父親節,早兩星期book枱,一去到,比張門口枱我話我最後一個book枱。心諗,早兩個星期book都係最後一個?check返,搞錯。坐低因為之前book枱已要求我地揀定菜式,直接叫佢起菜。佢仲話一次過同我哋起晒菜。等咗15分鐘嚟咗個前菜,見父親節就叫個員工幫手影張相。佢粒聲唔出,影完定返部電話落張枱度直接行開,咩mood都kill哂啦。節日book枱食飯,都係想慶祝姐,使唔使咁呀。之後嚟咗幾道小菜,味道係唔錯,係細份左少少。之後最嬲嘅係之前訂枱時已預訂一個黑松露黃牛炒飯,等了超過30分鐘也沒有來。跟經理投訴,經理只說追緊追緊。再等了不知多少時間,實在太過分,再跟經理追,才說把飯送錯了別枱現在再煮。老實說,一家酒樓在節日晚上這樣混亂實在太過分,而且沒有及時處理客人要求,態度奇差。在跟經理投訴,經理矇混過去,說最多送糕點俾你地啦等多10分鐘就有個飯。in short, 飯係唔需要咁多時間煮嘅,係不滿到癲逼佢煮嘅時候就拎到出嚟。而最後亦都係冇拎任何糕點出嚟嘅。而且耐到咁,當初預訂的意義何在呢?甜品都冇心機食。另外一提,買單的時候極度迅速。在另外一提,有別枱客人在酒樓
態度差過澳牛,幾好食都無用。

之後嚟咗幾道小菜,味道係唔錯,係細份左少少。

另外一提,買單的時候極度迅速。

在另外一提,有別枱客人在酒樓送上食物時也說「我已經買單了」,證明這酒樓奇混亂。

只能說,這樣的價錢,實在不會預計這樣的服務態度,要捱服務態度差,我不如去澳牛。

2021-06-20
庆祝纪念
父亲节
2021-06-18 942 浏览
朋友生日,佢話以前成日食而間幾好味,就過去試試,點知食完真係好失望,好多菜式唔係無味就太甜,要訂個d特別失望,除返開仲要成千蚊一個人🥲🥲一定無下次除左影相個d仲其他菜因為食到心情嘛嘛哋無影到,酥炸京都骨,黑毛豬個d多汁肉類都係好甜,糖唔洗錢咁。雜菜煲,黑腐竹(定腐皮?)芥蘭,菠菜煲個d菜類都係偏向無咩味,黑松露炒飯同花膠豬油渣撈面正常,我覺得一般大排檔一定好食過佢,仲要收150切餅費😓所以無帶到蛋糕去食

2021-04-24 2696 浏览
囝囝生日,佢好娘咁選擇了這間中坑中產的菜館慶祝。大公館,齋聽店名已經有點貴氣,所以來光顧的都似是熟客。見到知客和侍應都稱呼陳生、李生……就知有一定的長期棒場熟客了。今次叫了幾度菜,評價如下:黑毛豬叉燒,招牌菜,肥瘦均勻,但略嫌蜜汁搶了叉燒肉味。柚子鮑魚,味道中規中矩,但用左乾冰配襯出場,仙氣排場冇得輸。炸子雞,今次有驚喜,做到皮脆肉嫩,有雞味。黑松露和牛石窩飯,今餐最精彩,好味夾抵食。其他的話梅淮山、金沙蝦球、黑腐竹浸時蔬...冇乜特別。除了餸菜外,一間食店還需要評價招呼和環境設施。中式的擺位和佈置都舒適的,招呼也算周到,泊車都基本上幫襯就一定免費。另外收了切餅費150蚊就真係吾多抵了。唯一最需要改善的是廁所,面積細已是先天不足,衞生程度就弱左少少了,咁嘅價錢應該請返個專職清潔工啦!最後我都老套又娘娘地咁講返句:Happy Birthday my son, Lokki.I love you😘
今次叫了幾度菜,評價如下:
黑毛豬叉燒,招牌菜,肥瘦均勻,但略嫌蜜汁搶了叉燒肉味。
炸子雞,今次有驚喜,做到皮脆肉嫩,有雞味。
黑松露和牛石窩飯,今餐最精彩,好味夾抵食。
其他的話梅淮山、金沙蝦球、黑腐竹浸時蔬...冇乜特別。
最後我都老套又娘娘地咁講返句:
Happy Birthday my son, Lokki.
I love you😘
2021-04-24
庆祝纪念
生日
  • 清香柚子凍鮑魚
  • 招牌黑毛豬叉燒
  • 脆米雞
2021-03-25 2904 浏览
同老細食飯,一定要揀間靜啲、坐得鬆動啲、service好啲既地方,今日要去荔枝角,揀佐大公館。一間房放佐4張枱,夠晒位,光猛,唔錯。叫佐個4人餐(其實多得滯,要打包)燒肉好脆皮,肥瘦比例適中,一口一件,女仔可以食得好斯文😉天鵝點心都見得多,但係有黑天鵝白天鵝一齊上碟又真係好少見,裏面其實原來係叉燒酥,唔會肥淋淋,唔錯唔錯😋😋呢個米通脆皮雞真係好得意,平時我就唔食鷄皮啦,見係佢,即管一試,又OK喎,我會覺得好肥膩,雞肉又好滑,Yummy Yummy 呀👏🏻👏🏻最重要係,老闆話OK,下次可以再訂枱😝

一間房放佐4張枱,夠晒位,光猛,唔錯。
叫佐個4人餐(其實多得滯,要打包)
燒肉好脆皮,肥瘦比例適中,一口一件,女仔可以食得好斯文😉

2021-02-21 2326 浏览
和中學好友定期飯局很久也沒有進行, 到這個星期晚市恢復之後, 找來這家在限聚令前最後一家吃的餐廳, 算是一個循環就是. 它的小菜和燒味對我來説並不陌生, 也知道其食材和菜式水準以荔枝角以至是西九龍而言, 算是高檔高質, 但今次吃過的四道菜, 一半令我有點失望, 就是脆皮炸子雞和炒龍躉球. 前者外皮還算酥脆但肉質(特別是胸肉)甚為死實, 在沒有沾上淮鹽的情況下, 味道甚咸; 後者有些龍躉球的皮消失了, 四小塊就要二百三十多元, 不能說物有所值呢!兩道菜比較好的, 是慢煮原條牛肋條還有火腿浸娃娃菜. 前者份量超大, 以餐廳定價來說比很多菜式超值, 以慢煮做法令肉香和肉質得以維持, 特別喜歡其煮得腍但保持彈性的筋膜, 沒有縮成一團, 有趣的是原條牛肋條這食材, 無論是粵菜, 川菜以及魯菜也有, 奇怪欸! 火腿浸娃娃菜本以為是最簡單的菜式, 但火腿用上Iberico Ham, 直接用其提供蔬菜的鹹香味. 浸的是米皇加上桃膠, 除了令整道菜式更健康外, 也為其提供濃稠的口感而不會令人覺得厭膩.

2021-01-23 2113 浏览
去左大公館甘多次,除左點心令人無法忘記外,佢哋啲小菜都食得七七八八。今次冬天,終於推出二人火鍋系列,可能正好為二人限聚令而設不過點都好,我點左二人海鮮麻辣藥膳火鍋套餐,同預訂左龍蝦做兩食刺身及火鍋,海鮮火鍋有鮑魚、蟶子、大蜆、蝦、少少和牛、烏東及冰豆腐。不過一定要加點手工自家墨魚芝士丸!最後要左個可愛豬豬咸水角🐷飽到傻咗!

不過點都好,我點左二人海鮮麻辣藥膳火鍋套餐,同預訂左龍蝦做兩食刺身火鍋,海鮮火鍋有鮑魚、蟶子、大蜆、蝦、少少和牛、烏東及冰豆腐。
不過一定要加點手工自家墨魚芝士丸!

最後要左個可愛豬豬咸水角🐷

飽到傻咗!

1929 浏览
2021-01-21 1222 浏览
第二次黎大公館 之前食過覺得佢地係有誠意同有水準嘅中菜館今次再黎試其他野三色藜麥金沙蝦球🦐非常出色 炸到只係一層好薄嘅脆皮包住份量十足嘅鮮蝦 再配上鹹蛋黃 成粒蝦球變得好香口 特色脆皮京都骨原來京都骨都可以咁高層次 冇諗過個皮可以脆得黎又唔厚粉 入面仲要啖啖好juicy嘅肉 賣相不出眾卻以口感、味道取勝 之前響另一中菜館食過馳名冰鎮咕嚕肉已覺得好正🤤 呢個更加令人難忘功夫桂花魚翅炒米粉齋睇相已經見到炒到好乾身 條條分明 一啲都唔油膩 加埋蛋香同魚香走超好食😋金箔芝麻卷芝麻味香濃,而且粉皮又薄又滑,配上金箔點綴期待下一次繼續再有驚喜
第二次黎大公館
之前食過覺得佢地係有誠意同有水準嘅中菜館
今次再黎試其他野

三色藜麥金沙蝦球🦐

特色脆皮京都骨

功夫桂花魚翅炒米粉

金箔芝麻卷
芝麻味香濃,而且粉皮又薄又滑,配上金箔點綴

期待下一次繼續再有驚喜
2021-01-17 1002 浏览
下午來到茘枝角一心找平價電器,在OpenRice 找到這家中餐似乎很吸引便踏進來,一坐下侍應問我們要什麼茶,我們隨便點了,後來一看餐牌便知道自己入錯餐廳,因為也不是我們預期的中餐價錢。既然進來了,老公便說不如吃少一點當是體驗吧!看看餐牌,我們打算點三至四道似乎很吸引的點心,包括半份黑毛豬叉燒。這道菜價錢為$128只有五片,但肥肉卻有一半,相當珍貴!反而另一道龍王脆米腸粉比較物有所值,因為外軟內脆,配上鮮蝦口感豐富,貴得有道理

2021-01-02
2021-01-17 686 浏览
中午☀️☀️打邊爐🫕🍲,在今時今日嘅香港相信一點都不陌生今日同大家分享一下疫情新開足料🔥火鍋店🤔定是中菜店😅打邊爐最緊要係咩🍌?我覺得係湯底🍲🍲所以先講左湯底先🫕因為朋友唔食辣🌶🌶,所以就叫左個#藥膳湯底 ~藥材非常足料及肯定是靚貨,點解咁講,因為見朋友未到齊,靜雞雞🐣先飲左碗湯,教訓即刻嚟,秒速全身發滾🥵,即刻叫杯凍冰🥶啤酒🍺先,試諗吓呢排天寒地凍都可以有出汗感覺,真是好像🎤🎤🎤來回地獄又折返人間🎼🎼🎼🎼#手切新鮮牛小排~🐃 真係新鮮真是手切嫁,不是坊間果啲急凍扮新鮮,真是食得出嫁#牛骨髓~🐂因為小妹不吃的,所以沒有特別分享,只能見到白雪雪,滑嘟嘟的😅#聖子~🐚食之前從外表真是估佢唔到,放左落口諗左一陣先知,只能講師傅刀工👍#海蝦~🦐嚟到果陣仲先到隻腳會郁🙈🙈等左好耐等佢唔郁先敢放落鍋#芝心墨魚丸~🦑墨魚彈牙鮮滑#餃子王~🥟店員話係新鮮即切即包的🤔#蟲草花~店員話是新鮮摘的😆😆#蜂巢豆腐~🧊🧈呢個我無問,可能是新鮮即磨🤣🤣#蛋餃~🥚🥟等攪🤣🤣薄薄蛋皮包住餡料,落鍋幾秒就食得#牛丸~🧆瀨尿牛丸個朋友咁噴汁嫁#山芋~紫色啲山芋我都係第一次食,抗氧化,食左即刻靚靚晒🥰#大公館
中午☀️☀️打邊爐🫕🍲,在今時今日嘅香港
相信一點都不陌生
今日同大家分享一下
疫情新開足料🔥火鍋店🤔定是中菜店😅

打邊爐最緊要係咩🍌?我覺得係湯底🍲🍲
所以先講左湯底先🫕
因為朋友唔食辣🌶🌶,所以就叫左個

#芝心墨魚丸~🦑墨魚彈牙鮮滑

#餃子王~🥟店員話係新鮮即切即包的🤔

#蟲草花~店員話是新鮮摘的😆😆

#蜂巢豆腐~🧊🧈呢個我無問,可能是新鮮即磨🤣🤣

#蛋餃~🥚🥟等攪🤣🤣薄薄蛋皮包住餡料,落鍋幾秒就食得

#牛丸~🧆瀨尿牛丸個朋友咁噴汁嫁

#山芋~紫色啲山芋我都係第一次食,抗氧化,食左即刻靚靚晒🥰

#大公館

2021-01-15
2021-01-05 8265 浏览
郊遊前先去醫肚,好友想試呢間點心,先訂位,疫情下要分枱坐,準時到,在商場乘電梯🛗上到門口,中式門面吸睛,店內裝修是低調中式設計,有貴格感覺,店員安排我們入一間小房,靠窗方枱,午餐有商務套餐,不過我哋唔想食小菜,所以散叫點心!即叫即蒸,要耐心等候!茶介($19/位)每人自選自己喜歡嘅茶,一人一壺!我揀香片,清香唔澀!不會刺激黑松露金魚餃($72)贏晒蝦餃,賣相靚,皮煙韌彈牙,入面蝦爽口,有松露香又多汁!(比多$4一定揀呢款)姬松茸素鮮竹卷($58)我無食芝士泡菜雞絲春卷($65)不用沾喼汁,外皮夠鬆脆,入面燈紅色醬汁,有泡菜香而唔辣(若帶少許辣味會更好)雞肉唔嚡,不過醬汁又食唔出雞味!黑毛豬鹹水角($62)賣相可愛,即炸外皮香脆而煙韌,不過因比較細隻,餡料不足,有點皮大過餡嘅感覺,ok九皇鮮蝦腸($75)已切好一塊塊長碟上,腸粉皮軟滑,每塊有一隻完整中蝦,蝦仁爽口,配清爽甜豉油好食!黑糖蜂蜜糕($49)榚身彈牙,味道較甜膩,味道有蜂蜜香味,熱熱的好味懷舊芝麻卷($48)賣相靚,黑色卷點一點金箔,高貴氣感,有芝麻香又彈牙,不太甜好味晶瑩鮮蝦餃($68)其實水準正常,皮煙韌,蝦爽口唔乾,但與

姬松茸素鮮竹卷($58)我無食

晶瑩鮮蝦餃($68)其實水準正常,皮煙韌,蝦爽口唔乾,但與金魚餃一比就就輸咗,因為呢款在一般酒樓都可以食到嘅水準,係好味

蟹皇香菇燒賣($62)賣相正常,豬肉有肉汁,有菇嘅香味很夾,不過食唔出蟹皇味,整體好味(性價比低,因為無咗蟹皇味,同普通酒樓嘅燒賣差不多)

海苔帶子龍皇腸($78)綠色嘅腸粉,已切開一塊塊長碟上菜,賣相精緻,腸粉滑,入面嘅炸脆米網紙,帶子滑,蔬菜如紅蘿蔔絲無草青味,淋上清爽甜豉油,軟及脆交雜,整體好味

刺蝟脆香叉燒包($64)賣相可愛,皮外脆但無鬆軟感,而與咸水角一樣,尺寸太精緻下,餡料不足,雖然叉燒粒好味,但與包皮平衡唔到

店員有禮,上菜收碟都不會騷擾到客人,場內客人都靜靜享受食物!沒有街坊茶樓嘅嘈雜!若不計價錢,想在高級環境下享受點心,可以一試

高級(價錢)點心

2020-12-14
2020-12-21 956 浏览
大公館集團旗下有經營中菜、日菜、多款菜式,旗下中菜萬慶軒一向以會所式經營,更曾經獲得「米芝蓮指南」推薦🧞‍♂️今次朋友帶我去食晚飯,強烈推薦一定要試個黃酒煮雞,佢上次食完超級回味🧚朋友一早點左菜,除左黃酒煮雞,小菜主食甜品都叫埋,有埋個menu,好細心清晰🧞‍♂️座位都好闊落,唔會好似酒樓咁嘈吵,可以同朋友靜靜咁食飯傾偈,尤其適合商務午餐/晚餐🧞‍♂️第一道菜係 桂花黑醋脆鱔,賣相超級精美,盤龍脆鱔咁上枱,灑上少許芝麻和菠蘿,相當吸引。職員會好貼心咁幫將鱔剪成一嚿嚿,方便客人進食。鱔入口酥脆,外脆內軟,配合菠蘿酸酸甜甜好開胃。第二道菜就係最期待嘅花膠野菌黃酒煮雞,一端出已經聞到黃酒嘅香味!先飲一啖湯,味道好濃郁,入口唔會話好重酒味🧛‍♂️ 花膠好厚實,唔會炆到好淋,比較有咬口,充滿膠質。雞吸收晒黃酒嘅精華,好juicy嫩滑。飲用後感覺成身暖笠笠,冬天食真係好味又滋補🧚‍♂️薑米酒炒芥蘭份量好多,始終都係冬天芥蘭最當造。梅菜王圍蝦叉燒炒飯好大碟!炒飯金黃色,粒粒分明,夠乾身有鑊氣。蝦好爽口,再埋梅菜甜甜地豐富左個味道🧝‍♀️本來已經食到好飽,但見到傳統中式甜品- 芝麻卷真係好懷舊阿!入口煙韌唔痴牙,

桂花黑醋脆鱔

花膠野菌黃酒煮雞

薑米酒炒芥蘭份量好多,始終都係冬天芥蘭最當造。

本來已經食到好飽,但見到傳統中式甜品- 芝麻卷真係好懷舊阿!入口煙韌唔痴牙,芝麻香濃郁但係好清爽,我諗出面都好難再食到咁出色嘅芝麻卷🧞‍♂️ 蜂蜜黑糖糕都好綿密煙韌,又係一道功夫菜,如果黑糖味再重啲會更好!
懷舊芝麻卷
桂花黑醋脆鱔
花膠野菌黃酒煮雞
懷舊芝麻卷
  • 芝麻卷
2020-12-08 834 浏览
食材、烹煮很細緻及用心,環境配合中菜的味道,由入門口一刻開始,就感受到高級的質數,上菜時間恰到好處,食味由淡到濃,刻意的安排,整晚的亮點就是【服務】,此時此刻香港最需要的,在這裏完完全全才可以享受得到,五字的總結:盡慶的晚宴
盡慶的晚宴
  • 懷舊芝麻卷