2020-06-11 147 浏览
朋友生日,同佢黎到中環呢間日本料理食飯。平時黎半山都係食西餐多,今次難得食日本野,水準好有驚喜,食物新鮮,有上次去沖繩魚市場既感覺,當然環境仲要好好多!一入到去已經見到師傅落力準備美食,睇師傅乾脆俐落咁切魚生都係一種視覺享受~叫咗三款刺身,鱆紅魚薄切配埋酸汁啫喱,味道鮮甜得黎又帶啲咸香,好特別;深海池魚肉身口感十足,味道鮮味可口;鯖魚肥而不膩,入口即時感受到佢既油香~朋友鍾意食海膽,叫咗呢個麵包蟹+海膽+三文魚籽+龍蝦汁既COMBO美饌,好味程度比刺身更加誇張,每一啖都有齊所有材料,入口先感受到三文魚籽既甜,跟住麵包蟹既甜味又比佢帶埋出黎,連甜味都有唔同層次,真係「嘩」出黎下次同多幾個朋友嚟希望可以一次過試更多正野啦~

下次同多幾個朋友嚟希望可以一次過試更多正野啦~

2020-06-10
平日喜愛食日式嘅我,今年生日,阿女帶我食左一餐不一樣嘅日本料理,整晚嘅菜式,無論視覺、味覺都充滿極度驚喜😃。整個晚餐,由侍應嘅殷勸招待,上每一道菜式都會細心講解;以致廚師將食材發揮到淋漓盡致、悉心擺盤,食每一道菜式都好似食緊藝術品一樣😋,眼見每枱食客總會先舉起相機拍照,留下每一道菜難忘一刻。今晚所有菜式中,有兩道菜式我比較喜歡都想分享一下😋:螢光魷魚🦑脆筒 - 廚師將脆筒放入一個以日式木製嘅盒埋邊,底層鋪滿五顏六色什豆作陪襯😃,魷魚有口感彈牙,慢慢咀嚼後會有淡淡的鹹香,外層以多種蔬菜整成嘅脆桶,薄薄一層,做得非常之好,一啲都唔會覺得油膩,令這一個菜式加多一重口感。北海道帆立貝他他加魚子醬- 呢款菜式亦以木盒作為擺盤,將三式米紙放入木盒中,另整個菜式睇起嚟更加高檔。三式米紙分別有櫻花、墨汁、粟米味,三款之中以粟米味道較為突出😋;帆立貝他他,味道鮮美,口感綿密;魚子醬粒粒圓潤有光澤,入口鮮而不腥、 咸而不膩;將帆立貝他他與魚子,放上脆脆嘅米紙上品嘗,簡直享受緊不一樣嘅味道同口感😋。

今晚所有菜式中,有兩道菜式我比較喜歡都想分享一下😋:

2020-06-10 111 浏览
夢 疫情持續左一段時間 相信唔時人都好想抽離一下 但依加唔太適宜去旅遊 唯有食餐精緻啲日本野叫做補償返小小心靈 食好嘢滿足返些小 呢次嚟到中環呢間叫夢既餐廳食飯 呢個用個盒裝住既 其實係北海道帆立貝他他同法國魚子醬 仲有幾款唔同口味同顏色既米紙 分別係櫻花蝦 墨汁同埋粟米 米紙唔算好濃烈夾埋法國魚子醬一齊食 帶出米紙既微微地既香甜同時仲凸顯出魚子醬既鹹味同微海味 幾鹹香惹味 另外仲叫咗款刺身 擺盤仲好吸晴 有貝殼 石頭 海草等等既擺設 上面分別放咗鱆紅魚薄切 深海池魚 同埋鯖魚 鱆紅魚薄切配酸汁啫喱 配搭好夾 食落幾開胃 深海池魚夠曬鮮甜 爽口 幾好 鯖魚就咸香惹味 呢餐係一餐起食同色既層面上都滿足到我既一餐😋

米紙:櫻花蝦+墨汁+粟米

米紙:櫻花蝦+墨汁+粟米
  • 刺身
2020-06-10 75 浏览
餐廳如其名,真係好似夢一樣!好高質~ omakase最正就係可以望到師傅整野食嘅手勢,啲擺盆仲要好靚,真係視覺味覺都可以好好享受😌1️⃣ 北海道帆立貝他他+法國魚子醬好高級🙊 帆立貝同魚子醬都好鮮味!而且係有米紙點黎食嘅~ 米紙有3款口味:櫻花蝦、墨汁、粟米。每塊都好脆,食落口卡卡聲😆 米紙本身個米味都幾香,而3款口味都balance得好好~2️⃣ 刺身有3款刺身特別喜歡:鱆紅魚薄切、深海池魚、鯖魚。都切得好靚🤤先講鱆紅魚薄切,個魚味好鮮甜,而且配左啲酸汁啫喱一齊食之後仲帶左少少咸香咸香嘅味~深海池魚個肉身口感十足得黎又唔會話咬唔到!咬入口鮮味可口!至於鯖魚食起上黎肥而不膩,feel到個魚嘅油脂味,正😋

1️⃣ 北海道帆立貝他他+法國魚子醬

2️⃣ 刺身
深海池魚個肉身口感十足得黎又唔會話咬唔到!咬入口鮮味可口!
至於鯖魚食起上黎肥而不膩,feel到個魚嘅油脂味,正😋

食日本料理最就正是可以坐吧枱, 可以一邊品嚐美食一邊欣賞各種食材同師傅的料理技藝和功架,亦可以同師傅有直接交流互動~~北海道帆立貝他他+法國魚子醬黑色的米紙係用了櫻花蝦、墨汁和粟米製成,好型格!北海道帆立貝他他入口味道鮮甜,質感爽彈,有鮮濃的帶子味。配以鮮味十足的法國魚子醬,配以鬆脆可口的米紙,口感味道層次豐富!刺身有3款:鱆紅魚薄切肉質爽口彈牙,配以酸汁啫喱一齊食鮮甜誘人,亦帶有咸香!深海池魚質感爽脆,滑溜肥美,口感十足,入口滲透住淡淡的鮮甜。鯖魚味道清香,肥而不膩~~!📍店名:夢 Yume Cuisine📍地址:中環和安里1-3號德和大廈1樓101號舖

刺身有3款:

鱆紅魚薄切
肉質爽口彈牙,配以酸汁啫喱一齊食鮮甜誘人,亦帶有咸香!

深海池魚
質感爽脆,滑溜肥美,口感十足,入口滲透住淡淡的鮮甜。

鯖魚
味道清香,肥而不膩~~!

📍店名:夢 Yume Cuisine
📍地址:中環和安里1-3號德和大廈1樓101號舖
2020-06-10 68 浏览
主打精緻懷石日本料理,以創新嘅料理方式將食物呈現喺客人眼前,每一道料理都充滿藝術氣息,一上枱就能夠吸引目光,令人賞心悅目,帶嚟視覺同味覺嘅雙重享受!螢光魷魚脆筒脆筒由多種蔬菜製作而成,螢光魷魚碎混合咗飯,入口鮮味鹹香,外脆內軟,一啲都唔油膩。麵包蟹+海膽+三文魚籽+龍蝦汁顏色鮮艷奪目,擺盤好吸引眼球!三文魚籽晶瑩剔透 、粒粒飽滿、魚油甘香;海膽同麵包蟹好鮮甜,每一啖有齊所有食材,口感同味道都好豐富。

麵包蟹+海膽+三文魚籽+龍蝦汁

好耐無食懷石料理,今日嚟中環對自己好d, 食餐好嘅。餐廳員工好殷勤,環境舒適。懷石料理前盤枝豆豆腐好精緻,上面配枝豆蓉,香濃枝豆味。日本菜之花,粟米啫喱.枝豆紙海鮮蛋黃醋+三文魚籽好爽口,新鮮👍🏻黑松露食得多,今次食到法國白露荀配白松露,更喜歡呢...紫薯百合+粟米凍湯紫薯味香濃,帶著清甜粟米味螢光魷魚脆筒, 有不同款式蔬菜整成既脆桶,好鮮味,賣相同口感都好特別👍🏻外層無油膩嘅感覺,連埋螢光魷魚放在盒子內,好精緻呢😍鍾情懷石料理。除咗肚子滿足,還大飽眼福。下次一定會再嚟試其他不同款式🥰

懷石料理前盤
枝豆豆腐好精緻,上面配枝豆蓉,香濃枝豆味。

黑松露食得多,今次食到法國白露荀配白松露,更喜歡呢...
紫薯百合+粟米凍湯
紫薯味香濃,帶著清甜粟米味

外層無油膩嘅感覺,連埋螢光魷魚放在盒子內,好精緻呢😍

2020-06-09 177 浏览
難得出街食飯當然要約朋友去食高級的日式料理,這裏環境優雅寧靜,菜式都非常精緻,不愧為食懷石料理的地方。⭐️這個神秘的菜式是無名的,材料有麵包蟹+海膽+三文魚籽+龍蝦汁,味道濃郁,每一啖都有齊所有材料的味道,mix and match 得好好。三文魚籽嘅鮮又帶出到麵包蟹嘅甜味!⭐️螢光魷魚脆筒,十分有fine-dine的感覺。用螢光魷魚碎加飯,及多種蔬菜,而整成的脆桶。口感豐富,有十足的鮮味,也能突出魷魚鹹香呢!外層不油膩,連埋螢光魷魚一齊食外脆內鮮香!

2020-05-24 173 浏览
是次為左慶祝母親節 我帶左我媽媽前往夢試新menu 對上一次已經係一年前友人帶我食廚師發牌 廚師gavin手藝 對食材既認知 真係令我大開眼界因為念念不忘既關係 於是我用慶祝母親再度光顧gavin手藝!今次加入懷石料理既和食 令menu更豐富同驚喜!媽咪同我都食到lam lam 脷 總結成個體驗係超越預期既完美 不論廚師同侍應既服務 食物味道質素 擺盤 餐廳環境 都比到6星級既體驗 係酒店米之蓮餐廳都比唔上既質素 今次我試既係lunch set menu 跟據廚師推薦下一次我應該試下佢地個dinner 又再一次期待!
是次為左慶祝母親節 我帶左我媽媽前往夢試新menu

對上一次已經係一年前友人帶我食廚師發牌 廚師gavin手藝
對食材既認知 真係令我大開眼界

總結成個體驗係超越預期既完美 不論廚師侍應既服務 食物味道質素 擺盤 餐廳環境 都比到6星級既體驗 係酒店米之蓮餐廳都比唔上既質素 今次我試既係lunch set menu 跟據廚師推薦下一次我應該試下佢地個dinner 又再一次期待!

幻滑濃郁既粟米凍湯豆腐
刺身
北海道帆立貝他他配魚子醬
刺身3點
吞拿魚腩(左)中吞拿魚(右)
油潑鱈魚配蝦頭醬  蕃茄漬
梭子魚手握壽司
海膽魚子杯
綠茶奶凍
幻滑濃郁既粟米凍湯豆腐
刺身
北海道帆立貝他他配魚子醬
刺身3點
吞拿魚腩(左)中吞拿魚(右)
油潑鱈魚配蝦頭醬  蕃茄漬
梭子魚手握壽司
綠茶奶凍
  • 廚師發辦
2020-05-22 156 浏览
地方細一點,不到30個坐位。食材夠新鮮,待應上菜也一一解釋用料及食法 要點贊一下。先付 有驚喜 螢光魷魚🦑味道配外面像炸春卷皮。先付 海胆 八寸沒網上拍照這麼吸引,我是被那棵樹吸引來的,但見到實物有少少失落。蠔🦪非常不錯魚生不用多講,新鮮就是美味。和牛 個人喜歡油份多一點,店長提供的不是我杯茶。瀨尿蝦湯 沒大感覺 不過不失。那3色紙點自製唔知乜嘢,食唔到有乜特別,食到啲紙唔同味道only。蟹肉蒸蛋 美味 夠鮮黑松路冬菇炒飯 還好,如有點飯焦有咬口更好,但已經算不錯麵豉湯 日本菜基本功 不用多講 甜品 那位臘豆好正最後 點解我哋無「功工」那條魚食
地方細一點,不到30個坐位。
食材夠新鮮,待應上菜也一一解釋用料及食法 要點贊一下。
先付 有驚喜 螢光魷魚🦑味道配外面像炸春卷皮。

先付 海胆

蠔🦪非常不錯

魚生不用多講,新鮮就是美味。

和牛 個人喜歡油份多一點,店長提供的不是我杯茶。

瀨尿蝦湯 沒大感覺 不過不失。

蟹肉蒸蛋 美味 夠鮮

黑松路冬菇炒飯 還好,如有點飯焦有咬口更好,但已經算不錯

麵豉湯 日本菜基本功 不用多講

甜品 那位臘豆好正

最後 點解我哋無「功工」那條魚食
2020-05-20
2020-04-27 165 浏览
充滿視覺與味覺享受的法日fusion懷石料理🥢有別於一般的omakase,前菜是分子料理柚子泡泡+茄果粟米湯,其後係海洋五味八寸➡️米紙帶子他他➡️鹽板白魚刺身➡️三色刺身拼盤➡️煙燻本鮪拖羅➡️海膽魚子伴飯➡️稻穗賴尿蝦魚肉蘿蔔➡️香箱蟹伴炸蟹仔➡️酥炸蠔➡️法式粟米蓉豆乳➡️鹿兒島A4和牛➡️松露risotto➡️杏仁豆腐配三色小丸子😋每一碟嘅擺盤都好精緻兼有驚喜,餐廳仲有送支sake配菜👍🏻👍🏻 十分推介!
白色情人節❤️❤️❤️👍🏼同男朋友嚟食飯,專登揀一間懷石料理,想試吓喺香港食嘅係點樣😂😂不過食完之後,仲覺得好食過日本😂😂😂😂😂喺香港要食日本嘢唔難,但係要搵到有質素,性價比高嘅,唔係容易😛仲要係想食有水準嘅懷石料理呢😂😂😂呢一間餐廳,無論擺盤、食物質素又或者服務,都係超水準的❤️❤️👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼食物材料新鮮,師傅仲會揀時令嘅魚做刺身👍🏼❤️每一道菜,就好似欣賞緊一件藝術品😊😊😊你係會食得出師傅嘅用心😍😍😍亦都比食客感覺到賓至如歸嘅感覺❤️❤️❤️❤️❤️呢一間餐廳係值得推薦!😊😊每一道菜都太出色啦,實在好難搵最難忘嘅😂😂😂唔知點揀😂😂😂😂

2020-03-01 339 浏览
疫情中·所以都吾建議大家聚餐😔😔😔所以選擇左自私食😋😋因為見到出左新既時令菜式·所以都要為左滿足自己既「肚仔」·决定做好防疫措施·沖出去·再加上依家仲有折扣·😉😉其實自己都吾係第一次去「夢」食·因為每次大廚都熱情款待·服務態度非常好👍🏻用心去做每一樣食材·我最鐘意坐壽司吧·可以慢慢欣賞師傅工架·好掂👍🏻👍🏻今次亦都因為新型肺炎🦠🦠·所以一入門口就會聞到消毒味🧹🧹。位置按排都好闊落·吾會太近其他人·跟著經理就好細心拿「搓手液」比我搓手·😁😁所有員工都佩戴😷😷。我對尼間餐廳食物質素百分百放心·✅✅
疫情中·所以都吾建議大家聚餐😔😔😔

• 毛蟹
  • 鹿兒島A4和牛
  • 帶子他他
2020-02-19 187 浏览
由平時食開嘅餐廳推介~果然名不虛傳!菜式新穎有創意!午餐總共有八至10個選擇!而我這次選擇了八道菜的壞石料理⋯果然沒有令我失望,廚師很有心思的擺設每一道菜!令視覺+味覺也在享受!值得會再去光顧的,而且更收到廚師第一張派出的新卡片!開心
由平時食開嘅餐廳推介~
果然名不虛傳!菜式新穎有創意!
午餐總共有八至10個選擇!
而我這次選擇了八道菜的壞石料理⋯果然沒有令
我失望,廚師很有心思的擺設每一道菜!
令視覺+味覺也在享受!值得會再去
光顧的,而且更收到廚師第一張派出的新卡片!
開心

2020-02-07 325 浏览
印象中喺香港未食過懷石料理,今日去中環試試功魚個樣好似多春魚,炸起後加上甜醬,外脆內軟,魚肉好柔滑,好味!前菜八寸八寸即係24厘米,既係餐具嘅規格,又係一類菜嘅名,日本料理入面擔任前菜嘅角色。我嗰碟八寸用咗草地做主題,有楓葉又有石頭,充滿大自然風味!栗子紫芋茸啫喱:淨係外觀都已經好靚,好清甜黑白芝麻豆腐:上面有枝豆茸,芝麻味及枝豆味都非常濃郁魚子焗蛋:唔講係蛋會以為係焗蛋糕!菜之花啫喱:新鮮菜之花來自千葉縣,好咬口八爪魚:先加入紅豆以低溫煮,再加士多啤利汁,肉質彈牙,甜甜酸酸咁毛蟹將毛蟹加入蟹膏放上一塊透光嘅石上,大廚用電筒照住塊石下,啲光即刻透晒出嚟,咁樣影相真係好靚!旁邊嘅木盒入面有三片分別係wasabi、墨魚汁及紫薯嘅米紙,俾我哋放毛蟹肉上去食嘅。不過我覺得兩種食材分開食仲過癮湯用咗無數咁多蝦殼煲,所以蝦味超級濃郁,中間有一大粒好矜貴嘅肉丸,係一大隻瀨尿蝦,加上魚肉、蝦肉、枝豆、銀杏及菇,唔講真係唔知原來加咗咁多材料!估唔到一個普通嘅湯都整得咁有心思!係我最愛嘅鮟鱇魚肝啊!!!呢個用白昆布漬,加上日本柿及靜岡蜜瓜啫喱,一啖食晒佢,先食到甜甜嘅生果味,以為會蓋過晒魚肝味啦。吖,原來
印象中喺香港未食過懷石料理,今日去中環試試

前菜八寸
栗子紫芋茸啫喱:淨係外觀都已經好靚,好清甜
黑白芝麻豆腐:上面有枝豆茸,芝麻味及枝豆味都非常濃郁
魚子焗蛋:唔講係蛋會以為係焗蛋糕!
菜之花啫喱:新鮮菜之花來自千葉縣,好咬口
菜之花

毛蟹

係我最愛嘅鮟鱇魚肝啊!!!呢個用白昆布漬,加上日本柿及靜岡蜜瓜啫喱,一啖食晒佢,先食到甜甜嘅生果味,以為會蓋過晒魚肝味啦。吖,原來慢慢咬啲魚肝味係會湧出嚟㗎!超級正!
鮟鱇魚肝

鹿兒島A4和牛
先以低溫煮,再加洋蔥汁及日式XO醬,肉質超級柔軟,非常juicy,好好好好味!日式XO醬只有香味但一啲都唔辣,旁邊嘅紅蘿蔔切得好有心思,好似積木咁!

日式risotto
第一次食用日本糯米做嘅risotto,煙煙韌韌,加上法國黑松露片、菇及蒜片,菇味超濃郁!

甜品
係杏仁豆腐加上芒果及士多啤梨汁,甜甜哋又夠colourful,睇得又食得!
甜品

食物賣相好靚,而且好有心思,味道正,服務又好,值得試!
菜之花
鮟鱇魚肝