2020-11-07
今晚朋友請我食飯、訂咗枱喺一間叫「夢」嘅餐廳,聽個名、完全連繫唔到去食日本懷石料理,亦都係我食日本菜以來食得最飽嘅一次,好多道菜⋯每一道菜嘅色、香、味都有齊晒⋯由於每道菜都要花一點功夫、時間去裝飾,開房式廚房見到每個厨師都無得停手、成晩都真係夠晒忙!全部加埋有成13道菜,因為上載圖片限制,未能將甜品收錄,食材新鮮、如秋刀魚刺身、吞那魚刺身⋯新鮮程度喺件魚生見到,每一件都充滿光澤;另外第四道菜都有驚喜,三色米紙(唔記得打開盒蓋先影相)配帶子刺身加少少魚子,口感脆脆地,好有創意,有D似食鵝肝醬嘅食法、將鵝肝放喺件脆多士上👍🏻至於遼參嗰一道菜,個湯好清甜,湯內有一粒粒白色、其實係爆米花🍿️,佢用咗一條稻穗🌾 ,高溫處理,粒米爆開后,沿條上枱、隨客人選擇要唔要將佢放落湯一齊飲,好有心思。成餐飯食咗3個鐘有多, sushi omakase vs fusion kaiseki , 邊種好味D?真係各有特色,好視乎個人喜好,個人比較喜歡壽司🍣,但呢間舖頭好有誠意,推介一試,會等佢換menu再幫襯!