朋友在網上看到這間丼飯最近在做優惠,花錦魚生丼做半價,問我有沒有興趣一起去吃,那有優惠就肯定要去試試!!!夢之丼(298元)這個丼真的挺夢幻的,基本上我們想吃的都有,有牧丹蝦,帆立貝,海膽,松葉蟹,三文魚子,火炙三文魚蓉和右口魚邊,滿滿一大碗,而且因為有火炙的因素,整碗飯都有很香的火炙香味,魚油都滲到飯內了!牧丹蝦爽滑彈牙,帆立貝鮮甜帶有柚子香,海膽應該是加拿大的肉厚帶甜,松葉蟹一絲絲的,三文魚子很新鮮不腥,火炙後的三文魚蓉和右口魚邊非常香,入口即化!花錦魚生丼(原價188元,現優惠價94元)這個丼飯半價真的超划算,上面一個蛋黃漬真的是畫龍點精的地方,輕輕劃破它,蛋黃慢慢跟魚生和飯混合在一起,吃起來多了一份濃厚的蛋黃香味,刺身也有很多款,貴的也有三文魚子和松葉蟹,整個吃起來味道很豐富,又有不同刺身的鮮味!深海池魚(68元)這個有火炙過,整個燒到半生熟的狀態,吃起來既有魚肉的嫩滑,又有魚油的香,魚皮又帶點脆!真鯛(78元)今天的鯛魚挺不錯的,有點油花,吃起來挺嫩滑,帶有淡淡的魚香!右口魚邊壽司(28元/件)我最愛之一款壽司,右口魚邊經過火炙後,入口即化,入口就跟壽司飯溶為一體,滿口都是油

夢之丼(298元)

夢之丼

花錦魚生丼(原價188元,現優惠價94元)

花錦魚生丼

深海池魚(68元)

真鯛(78元)
真鯛

右口魚邊壽司(28元/件)
我最愛之一款壽司,右口魚邊經過火炙後,入口即化,入口就跟壽司飯溶為一體,滿口都是油香!
右口魚邊壽司

柔煮鮑魚(98元)
這個挺特別的,跟平常吃的都不同,配的特別醬料非常特別,也挺突出鮑魚的鮮美,而且也非常爽滑!
柔煮鮑魚

蟹黃醬蟹膏豆腐(58元)
這個只看名字好像很普通的樣子,但實際吃起來真的非常好吃,蟹黃醬非常香,然後配上非常嫩滑的蟹膏豆腐一起後,整個吃起來就感覺變成了一大件的蟹黃一樣,入口即化,滿滿蟹的香味!
蟹黃醬蟹膏豆腐

2021-08-23
真鯛
右口魚邊壽司
蟹黃醬蟹膏豆腐
2021-08-20 71 浏览
咁啱過海搵朋友,佢帶左我食呢間日本野,有丼飯,有小食。見到佢signature 夢之丼都幾心心眼,有牡丹蝦,海膽,三文魚子,帶子,右口魚邊,松葉蟹,不過海膽冇貨,轉左拖羅俾我,每一件刺身魚生都好新鮮,燒右口魚邊仲要非常香口,有一刻以為自己食緊和牛😌。花錦魚生丼三文魚,三文魚子,白身魚,赤蝦,右口魚邊,金蟹子,櫻花蝦,蟹膏豆腐,青瓜,玉子漬,甜蛋。佢全部丼飯都係用油漬飯,配上芥辣已經好正,豉油都唔係好洗點,魚生又新鮮。忍唔住叫多兩舊右口魚邊,因為真係太好食,入口即溶!蟹膏豆腐,細細件分量啱啱好。柔煮鮑魚一啲都唔韌,唔使點source都好有味。不錯既一餐。
咁啱過海搵朋友,佢帶左我食呢間日本野,有丼飯,有小食。

花錦魚生丼

忍唔住叫多兩舊右口魚邊,因為真係太好食,入口即溶!

蟹膏豆腐,細細件分量啱啱好。

柔煮鮑魚一啲都唔韌,唔使點source都好有味。

不錯既一餐。

• 夢の丼
2021-08-19 74 浏览
估唔到香港大學站附近有間食魚生飯幾唔錯夢之丼當然係佢地既signature 同佢店名一樣有好多魚生 有三文魚蓉 三文魚子 帆立貝 牡丹蝦 松葉蟹 右口魚邊 仲有toro (海膽變左toro) 野食都唔錯 環境還好
估唔到香港大學站附近有間食魚生飯幾唔錯
夢之丼當然係佢地既signature 同佢店名一樣
野食都唔錯 環境還好
2021-08-17 377 浏览
終於都到出糧日 努力返左成個月工當然想獎勵自己上次Po係土瓜灣食過呢間夢の丼評價好好見到原來西環都有分店 咁就腳一於去食返餐好嘅!😆.🌟夢之丼 ($298)同餐廳一樣名 相信係招牌菜🤓材料非常豐富 有大大粒嘅帶子、海膽、松葉蟹蟹肉、三文魚籽、三文魚蓉、牡丹蝦同埋右口魚邊用上嘅海鮮都係好受歡迎 可謂夢幻組合🤩其中我最鐘意帶子同牡丹蝦 好有鮮味🦐帶子更特意配上橙醋食用 令味道加添層次🍊.🌟花錦魚生丼 ($94)呢個魚生丼都好出色 依家只係半價所以係性價比之選材料一樣多款式 有三文魚、三文魚籽、赤蝦、白身魚、櫻花蝦、蟹膏等等面頭仲有好吸引嘅玉子漬 🥚而且我地留意到餐廳d飯唔係白色 而係啡紅色抬頭一望先見到有poster介紹係赤醋飯 食落又真係比起平日嘅壽司飯味道更濃郁.🌟真鯛刺身 ($68)呢款真鯛有一面輕輕灸燒過令人同時間食到灸燒同刺身 味道相當多變.🌟池魚刺身 ($68)池魚獨特嘅爽口口感完全發揮到出黎 食落唔油膩.🌟右口魚邊壽司 ($28@1)呢款壽司經過灸燒 令右口魚軟腍得黎又有油香相信都係用上赤醋飯 所以飯同魚睇起黎差唔多顏色 好特別.🌟蟹黃醬蟹膏豆腐 ($58)作為蟹嘅愛好者
終於都到出糧日 努力返左成個月工當然想獎勵自己
上次Po係土瓜灣食過呢間夢の丼評價好好
見到原來西環都有分店 咁就腳一於去食返餐好嘅!😆

🌟夢之丼 ($298)

同餐廳一樣名 相信係招牌菜🤓
用上嘅海鮮都係好受歡迎 可謂夢幻組合🤩
其中我最鐘意帶子同牡丹蝦 好有鮮味🦐
帶子更特意配上橙醋食用 令味道加添層次🍊
🌟花錦魚生丼 ($94)

呢個魚生丼都好出色 依家只係半價所以係性價比之選
面頭仲有好吸引嘅玉子漬 🥚
而且我地留意到餐廳d飯唔係白色 而係啡紅色
抬頭一望先見到有poster介紹係赤醋飯
食落又真係比起平日嘅壽司飯味道更濃郁

🌟真鯛刺身 ($68)
呢款真鯛有一面輕輕灸燒過
令人同時間食到灸燒同刺身 味道相當多變
🌟池魚刺身 ($68)
池魚獨特嘅爽口口感完全發揮到出黎 食落唔油膩
🌟右口魚邊壽司 ($28@1)
呢款壽司經過灸燒 令右口魚軟腍得黎又有油香
相信都係用上赤醋飯 所以飯同魚睇起黎差唔多顏色 好特別

🌟蟹黃醬蟹膏豆腐 ($58)
作為蟹嘅愛好者一見到蟹膏就忍唔住點😋🦀
呢幾件豆腐雖然細細粒 但係佢有極濃郁嘅蟹膏
每一口都有幸福嘅感覺🥰
🌟磯燒帶子 ($68)
食完刺身帶子都想試下磯燒口味
質地實淨 而且放係檸檬上面令帶子都有淡淡的檸檬味🍋

餐廳以木色做主題 好日系同有溫暖嘅感覺

而且丼飯仲附送沙律同湯 已經同套餐差唔多 都幾豐富
  • 花錦魚生丼
  • 夢の丼
  • 蟹皇醬燒蟹膏豆腐
2021-08-16 43 浏览
上網見到呢家做8折優惠,好似好低食咁所以就二話不説入去試吓。花錦魚生丼三文魚,三文魚子,白身魚,赤蝦,左口魚邊,金蟹子,櫻花蝦,蟹膏豆腐,甜蛋。開始吃之前將生雞蛋同其他食材拌在一起,這樣可以讓魚生吃起來更加有風味。三文魚厚切,加上三文魚子一起吃,味道上會加分。赤蝦雖然沒牡丹蝦甜但是蝦本身是屬於脆口感的。另一個魚生是白身魚,除左甜已經找不到其他形容。終極吃法是在一口飯裡面要蟹肉,櫻花蝦同豆腐,一口吃下去,有幾種味道在你口裡,有蟹子的咸味加上豆腐的甜味,超滿足的。夢之丼三文魚蓉,三文魚子, 生吃級帶子,牡丹蝦,松葉蟹,左口魚邊。全部材料都在一碗丼飯裡面,你就可以想象到那個鮮味。我本省最怕的就是食材不新鮮帶來的海鮮腥味,但是這碗丼飯完全沒腥味,吃起來真是超滿足的。裡面最好吃的是生吃帶子,一口吃下去的時候,帶子真是超甜,再配上醬油飯,絕配。牡丹蝦更加甜,但是是不同於帶子,牡丹蝦是有少少軟,所以一入口就很快化開,剩下牡丹蝦的甜味而已。飛魚同真鯛刺身,機燒帶子,柔煮鮑魚,火炙左口魚邊壽司吃丼飯之前點左少少單品試下這間餐廳的水平,飛魚同真鯛的刺身好新鮮,不會切到太厚吃起來咬不斷,外面燒過的帶子,帶有

夢之丼

飛魚同真鯛刺身,機燒帶子,柔煮鮑魚,火炙左口魚邊壽司
吃丼飯之前點左少少單品試下這間餐廳的水平,飛魚同真鯛的刺身好新鮮,不會切到太厚吃起來咬不斷,外面燒過的帶子,帶有炙香,都不錯十分推薦,鮑魚彈牙爽口,味道上不會有腥味因為食材夠新鮮。
一間整體水準幾高嘅日本餐廳。佢提供好多種食物,丼飯,魚生,壽司,串燒,等等。餐牌有好多優惠套餐,餐廳亦都會每日推出唔同嘅減價食物,大家嚟到餐廳,可以選擇豪食,亦都可以平食。餐廳打頭炮嘅食物多數都會用返餐廳名。丼飯應該係餐廳最著重嘅食物。的而且確, 餐廳對於丼飯嘅整法非常之講究。飯喺成個丼飯嘅靈魂,餐廳自製赤醋飯。成品入囗軟糯,秘制煮法令到個飯香醇濃厚。夢之丼有三文魚蓉,三文魚子,帆立貝,牡丹蝦,海膽,松葉蟹,右口魚邊。好名貴嘅組合,每一樣食材嘅味道都好出, 帆立貝超鮮甜,右口魚邊好肥美入囗即融,海膽好creamy,松葉蟹除左蟹嘅清甜味,仲有淡淡嘅鹹海水味。花錦魚生丼有三文魚,三文魚子,白身魚,赤蝦,右口魚邊,金蟹子,櫻花蝦, 蟹膏豆腐, 青瓜,甜蛋,玉子漬。師傅將所有材料切碎,面頭舖上一粒冇蛋白嘅溏心蛋(甜蛋)。每一啖嘅口感都好豐富。(當日減價:94蚊)

呢排睇到東京奧運,思鄉病更強烈,好想去日本呀~!經過夢の丼門面幾光猛,好似近期先見到,今次同屋企人去夢の丼扮下去日本先😋餐廳環境寬敞,設計以木為主,配上柔和燈光,帶有淡淡日系氣氛。Menu除咗有刺身海鮮丼,亦有迷你丼,仲有刺身、壽司、串燒等。餐廳有晚市套餐,set dinner $118起,風儉由人。==============================夢の丼 $29店員推薦嚟到必試❗️丼嘅面頭鋪上牡丹蝦、拖羅、三文魚子、左口魚邊、松葉蟹肉、帆立貝同炙燒三文魚蓉,而且幾新鮮。配有香橙果醋on side,店員熱心推介淋喺刺身上面,帶出鮮味。用上比較特別嘅赤醋飯,而且調味唔會過酸過濃,唔洗加醬油都夠味。花錦魚生丼 $188材料有角切三文魚、三文魚子、蟹肉、白身魚、赤蝦、蟹子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、玉子。對我喺講,重點係玉子漬~蛋黃金黃色,個樣好晶凝。呢個什錦魚生飯魚生種類多,每啖有唔同嘅魚生。真鯛➕深海池魚 ➕磯燒帆立貝 ($68/each)是日廚師推介~刺身厚切,質感新鮮有彈性有鮮甜味。真鯛以火炙處理過,魚油香突出。蟹皇醬燒蟹膏豆腐 $58蟹膏有鮮甜味唔腥,配埋豆腐,一濃一淡幾balan

Menu除咗有刺身海鮮丼,亦有迷你丼,仲有刺身壽司、串燒等。餐廳有晚市套餐,set dinner $118起,風儉由人。
夢の丼 $29

花錦魚生丼 $188

對我喺講,重點係玉子漬~蛋黃金黃色,個樣好晶凝。
呢個什錦魚生飯魚生種類多,每啖有唔同嘅魚生。

真鯛➕深海池魚 ➕磯燒帆立貝 ($68/each)
是日廚師推介~刺身厚切,質感新鮮有彈性有鮮甜味。
真鯛以火炙處理過,魚油香突出。

蟹皇醬燒蟹膏豆腐 $58
蟹膏有鮮甜味唔腥,配埋豆腐,一濃一淡幾balance

火炙左口魚邊壽司 $56
之前喺另一間壽司店試過左口魚壽司,今次見到左口魚邊壽司專登叫嚟試吓。魚邊比魚肉更滑,而且火炙過更多油香

夢の丼嘅食材以火炙、醬油漬、汁煮等唔同方法處理,食物質素唔錯,亦見到廚師心思,以呢個價格來講,cp值合理。
夢の丼 (西環)
📍西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖
朋友特意約我嚟西環食夢之丼,就咁睇餐廳都好新,地方闊落而乾淨。最令我驚喜係女廁有智能廁所🤣餐廳既食物品質非常好,菜式既款式亦有好多係平價日本餐廳唔會有既野,絕對對得住佢中價既價錢。花錦魚生丼係我地去既時候做緊優惠,入面既食材款式豐富,有三文魚、油甘魚、赤身等較常見既魚生食材,味道鮮甜。而飯就用左赤醋處理,即使唔落鼓油,亦好香好好味。整體好有誠意啊,食材新鮮,飯既處理都好好,值得一試。銀鱈魚(左上)、深海池魚(右上) 及石垣貝(下排)銀鱈魚:表面做左炙燒處理,令魚皮既魚油慢慢滲出黎,魚質柔軟,睇得出師傅有花心思,味道亦非常好,價錢不低,但非常值得深海池魚:刺身,肉質鮮甜,驚喜無銀鱈魚咁大,品質仍然屬於上成石垣貝:餐廳推介的產地直送,一句說話,真係平時係平價餐廳食到既任何具類都無法相比。有極重既具類鮮味,口感少少爽口又好柔軟,好有說服力柔煮鮑魚鮑魚口感煙韌,吁道有少少煙燻既感覺,煙韌得黎容易咬開特別欣賞鮑魚上面既鮑魚肝醬,即使一些非常高級既店鋪亦未必會做到既整法,令鮑魚提味增色不少,份心思同味道均極為推介。夢之丼賣點是各款名貴食材既搭配,來自日本的海膽、牡丹蝦、日本珍寶級帶子以及真蟹肉和三

花錦魚生丼
而飯就用左赤醋處理,即使唔落鼓油,亦好香好好味。
整體好有誠意啊,食材新鮮,飯既處理都好好,值得一試。

柔煮鮑魚
鮑魚口感煙韌,吁道有少少煙燻既感覺,煙韌得黎容易咬開

夢之丼
賣點是各款名貴食材既搭配,來自日本的海膽、牡丹蝦、日本珍寶級帶子以及真蟹肉和三文魚子
每道食材都發揮到應有魅力,如海膽味濃且沒有任何苦澀味、帶子肥美
而且份量充足,絕無欺場,雖未至夢幻既組合,但絕對對得住招牌菜式既稱號。

夢之丼搭配的檸檬醋,每嚐一款食材後,清理口腔後,再嚐下一款,細節及心思均不馬虎,香港少見的認真餐廳。

最後點了一份羊架,試試它的熟食,想不到味道亦很好,下次可以放心光顧了!
很享受的一餐!

餐牌如下

P.S. 女廁好乾淨好靚
2021-07-20
  • 銀鱈魚
  • 石垣貝
2021-08-10 31 浏览
Today, I want to eat Japanese food again as I did not go to Japan for a long long long time. I go to a Japanese restaurant near HKU station. We ordered Assorted Sashimi, Flounder Sushi, two snacks which are scallop and abalone, and two don sets. First of all, the dons set served with salad and miso soup. Then, the snacks, sushi and sashimi all come together in a plate. All of them are tasty and fresh. Then the dons are surprising. There are lots of ingredients, one contains Salmon, Salmon roe, Scallop, Botan shrimp, Sea urchin, Snow crab and Flounder. Another one contains Salmon, Salmon roe, Whitefish, Shrimp, Flounder, Crab roe, Sakura shrimp, Miso crab tofu, Cucumber, Sweet egg and Japanese egg, all ingredients are matched very well. I feel satisfied with the meal.
2021-08-03
2021-08-09 50 浏览
🍴夢之丼 298 蚊有香咸帶 d 葱香既三文魚蓉 juicy三文魚子 肥美帆立貝 鮮甜牡凡蝦 肥美既 大 toro 仲有好夠油香既右口魚邊 🐟🦐🦀而本身佢既飯係自家製既赤醋飯 帶有 d酸味 又夠香濃 同刺身好 match 👍🏻🍴花錦魚生丼 188 蚊好豐富既丼飯 有三文魚 爽口三文魚子🐟肥美既 白身魚 赤蝦🦐 右口魚邊 幾靚顏色既金蟹子 櫻花蝦碎點綴🦐仲有香濃 蟹膏豆腐 青瓜🥒 甜蛋🥚 玉子漬 同赤醋飯好 match基本上 落少少芥辣同豉油就好好食👍🏻 🍴季節刺身兩款🐟有真鯛 68 蚊同深海池魚 48 蚊 池魚夠彈牙 煙韌 魚味比較濃 而真鯛上面火炙過幾香脆🔥 帶 d少辣既梅子醬中和番入面魚肉既腥味 唔錯🐟🍴右口魚邊壽司 每件28 蚊🐟🍣 比左口魚肉質彈牙 d但魚油香一樣夠 上面火炙左更香 🍴柔煮鮑魚98 蚊 爽口彈牙既鮑魚加 d蟹膏 唔錯🍴蟹皇醬燒蟹膏豆腐58 蚊🦀 細細粒豆腐入面完全係蟹膏醬香味 豆腐暖暖地 而且幾爽滑 唔錯#日杯菜 #丼飯 #蟹膏 #刺身 #三文魚 #吞拿魚 #右口魚 #左口魚 #赤蝦 #鮑魚 #醋飯Score 平均分 <8/10>Taste

🍴夢之丼 298 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#夢之丼
西環西營盤皇后大道西513 號尼斯花園 地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-08-09
其實本來我係最想試以店名命名的夢の丼,但係竟然花錦魚生丼做緊半價😯😯搞到我掙扎好耐食邊一款,諗諗吓半價機會可能唔係成日有,所以就決定食咗花錦魚生丼先,如果好食下次再試夢の丼🙈🎈花錦魚生丼 $94(原價$188)🆓已包前菜沙律及麵豉湯三文魚,三文魚子,白身魚,赤蝦,右口魚邊,金蟹子,櫻花蝦,蟹膏豆腐,青瓜,甜蛋,玉子漬呢碗飯絕對冇因為半價而減料!d料係厚厚咁鋪滿住成碗飯,食到落底都仲有料,而且用料新鮮,簡直係物超所值👍🏻另外佢地個飯底都好好味,調左個味就咁食都好食,完全唔需要再落豉油。另外餐廳亦都係使用赤醋,我自己就覺得佢唔會好似白醋咁搶風頭,而且再多一份香味。🎈網燒安格斯牛扒定食配白飯 $168除左丼飯,其實餐廳仲有好多其他串燒、鍋物、天婦羅等等。我地就揀左個安格斯牛扒定食,牛扒配燒汁簡直又係送飯之選👍🏻👍🏻🎈柔煮鮑魚 $98/隻🎈海膽生蠔杯 $58/杯🎈深海池魚 $68/2切🎈蟹黃醬燒蟹膏豆腐 $58🎈火炙右口魚邊壽司 $28/件除咗兩個主食,我地仲試左幾樣。款款擺盤有心思,食材高質👍🏻👍🏻大家可以放心叫放心試👍🏻

🎈花錦魚生丼 $94(原價$188)
🆓已包前菜沙律及麵豉湯

網燒安格斯牛扒定食配白飯
蟹黃醬燒蟹膏豆腐
海膽生蠔杯
2021-08-06 30 浏览
夢之丼招牌菜式,集合曬我最鍾意的食材!飯嘅base加入自家製赤醋外,仲有三文魚蓉!還時不時都會食到三文魚子爆汁。兩大粒帆立貝,好厚身,口感較滑身。不過,最嫩滑係牡丹蝦,甜度高,持續回甘的蝦味!海膽、松業蟹就有點綴之意~多元化、令我胃口大開!花錦魚生丼好似花一樣色彩繽紛,每款魚生切成粒,有三文魚、三文魚子,更有一些比較冇咁平凡嘅魚生例如白身魚、左口魚邊等,提升層次!中間有隻生蛋。一戥即流心🤪畫面好自癒🤩除咗飯,都想試吓啲刺身😋磯燒帆立貝、柔煮鮑魚都好出色!特別係個鮑魚非常柔軟,好易咬開。季節刺身都係店員推介。今日係:真鯛、深海池魚,唔會好腥,有魚味。右口魚邊壽司係有燒過的魚邊,咬落有魚油香氣!加入鰹魚碎,令日本料理更有「魂」!

花錦魚生丼

除咗飯,都想試吓啲刺身😋

2021-08-03 308 浏览
這一天我們放假來到西環,去西環海濱長廊行吓,再睇吓香港大學站附近有啲乜嘢食。見到呢間日式店感覺都幾好,餐牌嘅選擇都好多,所以這晚就決定食魚生飯晚餐嗎入去嘅時候,見到好多食客都係食魚生飯,好吸引!首先以麵豉湯同沙律作前菜。麵豉湯嘅味道都幾香濃,沙律菜好清新。花錦魚生丼上有滿滿嘅肥美嘅魚生!我最愛嘅三文魚生😊 肉質細嫩,加少少Wasabi之後同丼飯一齊食,突出佢嘅鮮😊 三文魚子脹卜卜,好大粒!食嘅時候好滿足!鹹鹹香香嘅感覺好好味😊 其他嘅食材及漬蛋也令成個飯更滑更昇華😊夢之丼嘅海鮮同埋份量更加豐富!三文魚蓉份量好多好肥美,三文魚子粒粒飽滿,帆立貝鮮甜,牡丹蝦大隻厚肉,海膽味道濃郁亦口感嫩滑,松葉蟹肉質軟嫩並帶微微甜味😊另外我哋再點左一啲刺身及小食石垣貝味道清甜;深海池魚都幾厚身,有油脂感,味道都幾鮮;柔煮鮑魚保留着清甜原味,口感唔錯;蟹皇醬燒蟹膏豆腐味道香濃,豆腐好滑及重豆香,配合埋細嫩嘅粒粒蟹膏,超正😊滿足的一餐!開心!

入去嘅時候,見到好多食客都係食魚生飯,好吸引!

另外我哋再點左一啲刺身及小食

蟹皇醬燒蟹膏豆腐

滿足的一餐!開心!
蟹皇醬燒蟹膏豆腐
餐牌清楚列明每種刺身丼飯嘅食材,可以按自己嘅喜好揀食邊一個丼飯,唔需要估估下~夢之丼🥢夢之丼集合帆立貝、牡丹蝦、海膽、蟹肉、三文魚子等多款刺身,刺身嘅質素唔錯,牡丹蝦嘅蝦肉甜美細綿👍其中一個特別之處係食帆立貝嘅時候可以加少少橙醋,橙嘅香甜令帆立貝嘅鮮味更為突出🍊花錦魚生丼🥢花錦丼就有三文魚、八爪魚等嘅角切魚生,用料十分豐富,面頭嘅蟹膏豆腐滑嫩而且夠蟹膏味,出面比較少見。我地另外叫咗磯燒帶子、鮑魚、深海池魚同埋石垣貝估唔到師傅將依幾樣食物咁精心呈現出嚟,賣相已經加咗唔少分😍味道亦不俗,鮑魚肉質柔軟、一啲都唔韌,帶子表面燒得焦香裏面半熟,口感一流😋丼飯搭配嘅沙律同埋麵豉湯,不過不失👌火炙右口魚邊壽司🍣上面加咗木魚絲,火炙後引出右口魚邊嘅油香,不過醬油亦比較濃味

夢之丼🥢
夢之丼集合帆立貝、牡丹蝦、海膽、蟹肉、三文魚子等多款刺身刺身嘅質素唔錯,牡丹蝦嘅蝦肉甜美細綿👍

花錦魚生丼🥢

我地另外叫咗磯燒帶子、鮑魚、深海池魚同埋石垣貝
估唔到師傅將依幾樣食物咁精心呈現出嚟,賣相已經加咗唔少分😍

丼飯搭配嘅沙律同埋麵豉湯,不過不失👌

火炙右口魚邊壽司🍣
今日同朋友返完HKU, 就落左去電車路附近搵野食~行過見到呢間門面靚靚既日本餐廳,就入去試下🤩食環境餐廳入邊好大,環境寬敞;盡頭係壽司枱;設計係以木為主~配上柔光~我同朋友獲安排坐4人枱,坐得好舒適~😋食美食餐廳有晚餐,亦有丼飯、刺身、壽司,好多選擇!咩都想試,心大心細🐟深海池魚刺身 深海池魚厚切,肉質爽實, 滲出淡淡油脂及鮮甜~🐟真鯛刺身真鯛本身肉質結實彈牙,經火炙後魚油更添嫩滑口感,魚香豐腴🍣右口魚邊壽司呢個壽司十分驚豔;左口魚就食得多右口魚好少食到~右口魚肉質比左口魚更加滑溜;因為魚邊位置,油脂豐富,火炙後啲油融入晒啲飯,濃郁甘香🍚夢之丼來夢之丼梗係要食夢之丼,呢個丼有牡丹蝦、海膽、三文魚子、右口魚邊、蟹肉、帆立貝同炙燒三文魚,超足料!值得一讚係個飯,酸味同口感剛剛好;飯仲配有橙醋,好特別 (同帆立貝特別夾!)🍚花錦魚生丼呢個雜錦粒粒魚生丼,最特別係佢嘅蟹膏豆腐,超濃蟹味!飯面仲有醬油漬蛋,撈埋一齊食,滑一滑又有蛋香!🐚磯燒帆立貝帆立貝大大粒,肉質結實,係一絲絲肉~味道鮮甜~仲可以用紫菜包住食~🐚 柔煮鮑魚柔煮鮑魚係用高湯浸煮,鮑魚更為鮮甜味,彈牙有口感!十分滿意的晚餐!🥰
🤩食環境

😋食美食
餐廳有晚餐,亦有丼飯、刺身壽司,好多選擇!咩都想試,心大心細

🐟深海池魚刺身
深海池魚厚切,肉質爽實, 滲出淡淡油脂及鮮甜~
🐟真鯛刺身
真鯛本身肉質結實彈牙,經火炙後魚油更添嫩滑口感,魚香豐腴

🍣右口魚邊壽司
🍚夢之丼
🍚花錦魚生丼
🐚磯燒帆立貝
🐚 柔煮鮑魚
柔煮鮑魚係用高湯浸煮,鮑魚更為鮮甜味,彈牙有口感!

十分滿意的晚餐!🥰