2022-08-21 1346 浏览
尖沙咀一向多韓國餐廳。和朋友相約吃晚飯,第一次來到這間夜首爾,竟有意外驚喜。這裡的餐廳環境比想像中寬敞和坐得舒適。餐牌上的食物選擇眾多,提供的菜色有些是香港少見的地道菜,感覺正宗。點完餐後便上了很多款韓式前菜,不只有最基本的泡菜,還有涼拌菠菜、蒟蒻、豆腐、茄子等,相當豐富,有種在韓國旅行的感覺。看到這裡有醬油蟹,很久沒吃了,便點了試試。這裡的醬油蟹可以只點一隻,比較方便,可以試多幾款其他食物。醬油蟹很新鮮,生蟹肉和蟹膏又滑又鮮甜,調味不會過分重口味,鹹中帶甜,特別惹味!吃醬油蟹時建議另外追加白飯,蟹膏撈飯絕對是人間美味呀!這裡可以吃韓燒,我們點了一份厚切五花腩。五花腩很高質,3片肉都很厚切,肉質厚實得來軟嫩又juicy,燒到外表微微脆邊就完美!五花肉簡簡單單沾上麻油和鹽,已經很好吃。搭配泡菜一起吃也是不錯的組合。除此之外,這裡的主食水準也不俗。海鮮豆腐湯很足料!入面的海鮮份量慷慨,湯頭非常鮮甜,豆腐軟滑,而且也不會太辣,恰到好處。加白飯變湯飯吃也很好吃呢。海鮮薄餅同樣很足料,入面有多款海鮮,薄餅不會太過厚粉,外脆內軟。 一份薄餅的份量比想像中多,兩個人吃會有點吃力,多點人來分享會更好。
尖沙咀一向多韓國餐廳。
和朋友相約吃晚飯,第一次來到這間夜首爾,竟有意外驚喜。

看到這裡有醬油蟹,很久沒吃了,便點了試試。
這裡的醬油蟹可以只點一隻,比較方便,可以試多幾款其他食物。
吃醬油蟹時建議另外追加白飯,蟹膏撈飯絕對是人間美味呀!
這裡可以吃韓燒,我們點了一份厚切五花腩。
除此之外,這裡的主食水準也不俗。
海鮮豆腐湯很足料!
加白飯變湯飯吃也很好吃呢。

2022-08-21 98 浏览
尖沙咀一直多韓國餐廳 夜首爾係其中比較受歡迎嘅一間🇰🇷由韓國人主理 主打地道韓國菜 款式好多 有韓國湯品/韓燒同醬油蟹等等 絕對頂到條韓癮💕我呢個食肉獸當然要來食韓燒啦Order完之後就上咗八款前菜先 全部都好好味😍尤其是茄子同青瓜木耳最不得了▪️調味牛肋骨韓式長切法 所以上枱嘅時候會見到長長一條連骨一齊上🐂咁樣都幾特別 俾我哋望一望影完相之後 店員就會幫手將肉剪開再燒 肉味夠濃郁 又juicy 尤其是近骨嘅位置特別香🤤▫️厚切五花腩有得揀厚切或者薄切 五花腩冇經過調味🐷不過燒起嚟都好香 冇任何肉嘅羶味 油脂平均 最鍾意油脂部份燒完之後帶少少微焦嘅效果 勁香口❤️▪️雪濃湯久違了的口味 以前去韓國旅行一定會飲 奶白色嘅雪濃湯用牛骨熬製 簡單用蔥同鹽調味 濃郁得嚟順口🍲湯入邊仲有好多牛肉同粗身米粉 口感同味道都更加豐富 仲會配咗一碗白飯 咁就可以跟返韓國正宗食法 撈埋做湯飯都得👍🏻

▪️調味牛肋骨
▫️厚切五花腩
▪️雪濃湯
2022-08-20 84 浏览
尖沙咀好多韓國菜,今次今次去食一間從來未食過嘅韓國菜,一入到去就諗返起韓國旅行嘅日子,因為入面嘅格局都好似韓國地道餐廳🐖厚切五花腩💰$170本身唔想第一餐就食燒肉,但見差不多每台都有食,就試一試好多油咇出,但食落口又唔係太肥🇰🇷海鮮豆腐鍋💰$130呢款唔辣,有瓜、蜆、豆腐、蛋,幾清甜🇰🇷部隊鍋💰$320基本上必食嘅菜式,有午餐肉、年糕、豆腐等,仲有飯同公仔麵跟,呢個配搭點都好食🥟煎餃子💰$120原來有好多件,好脆多饀💰814/2ppl🚩夜首爾 (尖沙咀) @seoulnight_hk 📍尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

🐖厚切五花腩💰$170
本身唔想第一餐就食燒肉,但見差不多每台都有食,就試一試

好多油咇出,但食落口又唔係太肥

🇰🇷海鮮豆腐鍋💰$130
呢款唔辣,有瓜、蜆、豆腐、蛋,幾清甜

🇰🇷部隊鍋💰$320

🥟煎餃子💰$120
原來有好多件,好脆多饀

💰814/2ppl
🚩夜首爾 (尖沙咀) @seoulnight_hk
📍尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
2022-08-20
2022-08-17 155 浏览
今晚好懶,有相機係身都無用,本身唔知好唔好食,所以都係求其攞手機影相。同韓國人講開食本家,佢推薦番我話必吃呢間夜首爾,我完全無聽過,同幾個男人食飯,最好就係食呢d咁多肉嘅選擇。佢推介話必食醬油蟹同煎牛腸,前者係超級驚喜,我無食過辣嘅醬油蟹,個汁撈飯可以食十碗。後者真係第一次食到,同福岡嘅牛腸鍋有異曲同工之妙,牛腸煎到爆哂油,加牛肚邊個種咬口,愛重口味嘅朋友一定鐘意。韓牛拼盤當毋庸置疑,生牛肉他他水準都好高。最大驚喜反而係韓式泡菜煎餅,豆腐湯同炒粉絲,全部都係超班演出。但嗰種驚喜令到我食完之後求其幾分鐘打幾隻字,相機啲相唔靚都要擺上嚟,你就知值得推薦下。

韓牛拼盤當毋庸置疑,生牛肉他他水準都好高。

2022-08-16 113 浏览
Lunch time嚟左呢間韓國菜食燒肉餐廳先上左好多款小菜有芽菜、茄子、菠菜、薯仔、泡菜等等味道幾家庭式個種,有驚喜特別鐘意佢既泡菜唔太辣同偏向甜味感覺比較啱香港人口味點左厚切五花腩同韓式調味牛肋骨先上厚切五花腩,一碟有三條職員主動幫手燒肉同剪到細細粒,方便入口加左碟鮮韓式菜籃配大醬有生菜、紫生菜同紫蘇葉配住五花腩一齊食好夾中和到五花腩既油香職員會先上原條嘅韓式調味牛肋骨可以揀自己燒或者比廚房燒熟四成左右為左方便就揀左後者之後稍微燒一陣就食得肉質都幾嫩,牛味幾重最後加左牛肉石鍋拌飯,熱辣辣好食整體食物質素唔錯,值得一試
Lunch time嚟左呢間韓國菜食燒肉
餐廳先上左好多款小菜
有芽菜、茄子、菠菜、薯仔、泡菜等等
味道幾家庭式個種,有驚喜
特別鐘意佢既泡菜唔太辣同偏向甜味
感覺比較啱香港人口味
點左厚切五花腩同韓式調味牛肋骨
先上厚切五花腩,一碟有三條
職員主動幫手燒肉同剪到細細粒,方便入口
加左碟鮮韓式菜籃配大醬
有生菜、紫生菜同紫蘇葉
配住五花腩一齊食好夾
中和到五花腩既油香
職員會先上原條嘅韓式調味牛肋骨
可以揀自己燒或者比廚房燒熟四成左右
為左方便就揀左後者
之後稍微燒一陣就食得
肉質都幾嫩,牛味幾重
最後加左牛肉石鍋拌飯,熱辣辣好食
整體食物質素唔錯,值得一試
厚切五花肉
2022-08-13
厚切五花肉
2022-08-15 104 浏览
這間位於尖沙咀新開的韓國餐廳,裝修以簡樸為主,卻洋溢著濃濃韓國地道風情,服務充滿人情味。餐廳由韓國人主理,主打正宗韓國地道料理,仿如一秒去一趟首爾美食之旅。🦋韓式調味牛肋骨 (長切法) $360這裡的牛肋骨很特別,上菜時已煮到半熟,減省燒烤時間,食客只需再輕輕烤香就食得。牛肋骨口感有咬口,牛味濃郁,脂香滿溢。🦋醬油蟹 $250/pc最令人懷念的韓國美食,醬油蟹一定是小編🐰心目中的第一位。醬油蟹蟹膏勁多,未食已經心心眼。醬油充滿辣椒及麻油香味,蟹肉的鮮甜更顯突出,令人垂涎三尺。🦋牛肉豆腐鍋 $120豆腐鍋材料豐富,豆腐滑溜,切碎的牛肉仍帶有嚼勁,湯底帶微微辛辣,味道鮮美,跟湯附送一碗白米飯,很有飽足感。🦋Shinae Yuja 韓國出品的Apple Cider,酸酸甜甜,吃燒肉解膩一流。

🦋韓式調味牛肋骨 (長切法) $360

🦋醬油蟹 $250/pc

🦋牛肉豆腐鍋 $120

🦋Shinae Yuja

夜首爾🇰🇷🦀……….呢間係位於尖沙咀嘅韓國餐廳,有上下兩層,亦都有啲包廂位置,環境幾闊落,裝修樸素。當晚去用餐都有唔少韓國食客,有部份店員又係韓國人,以韓文同英文溝通,真係好似去咗韓國一趟嘅感覺!食物味道真係好地道,有機會都想再去多次試其他食物🤤……….🥣韓式前菜•有泡菜,芽菜,涼拌茄子,蘿蔔絲,菠菜,翠玉瓜和豆卜,所有前菜嘅味道好地道,好有特色,所有前菜調味恰到好處😆🦀醬油蟹 $250🌟•今次係我第一次食醬油蟹。醬油蟹真係好鮮甜同夠哂新鮮!用咗醬油、酒,花椒等調味料醃製生蟹,肉質好鮮嫩,蟹膏都好味,好易入口!朋友話有人會將白飯($10)和紫菜加進蟹蓋内的醃製醬汁一起伴來食,一試滿滿醬油香,椒香加紫菜香,好味道😋🍜冷麵 $110•份量好大,夠哂兩個人share黎食!麵質好煙靭同彈牙。仲有得加醋,食落少少酸幾開胃,夠冰涼,啱哂夾燒肉/熱品一齊食😎🍲豆腐海鮮鍋 $130🌟•熱辣辣嘅豆腐海鮮湯,望落普通,但材料好豐富。湯𥚃面有好多嘅豆腐,翠玉瓜,蝦,沙白,小墨魚等,飲得出海鮮嘅鮮甜味同韓式嘅辛辣味道😚🥩韓式長切法調味牛肋骨 $360🌟•牛味好濃郁,韓式調味食落帶點惹味和甜味,份量兩個食啱啱好
夜首爾🇰🇷🦀

🥣韓式前菜

🦀醬油蟹 $250🌟

🍜冷麵 $110

🍲豆腐海鮮鍋 $130🌟

🥩韓式長切法調味牛肋骨 $360🌟
•牛味好濃郁,韓式調味食落帶點惹味和甜味,份量兩個食啱啱好!牛肋骨油脂分佈啱啱好,食唔停口。店員仲好好幫我地燒牛肋骨😍

……….

💰人均 $473/per person (2人)
2022-08-10 156 浏览
1️⃣頭盤:八小碟前菜推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泡菜 魚糕 茄子 薯仔 菠菜 大豆芽 翠玉瓜 雜菜薯仔甜甜粉粉的 非常好味😋茄子亦整得出色 入味 有特色💕其他小菜較為清淡 菠菜和大豆芽都沒有味道🫣2️⃣主菜:調味牛肋骨(韓式長切法)$360推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻原條牛肋骨上枱 店員提供貼心服務 可以為客人燒至半熟或全熟 然後再自行加熱😆把半熟的牛助骨肉加熱 非常好食😋😋肉質鮮嫩 牛味很濃🤩配上兩種醬料 必食推薦⭐️3️⃣主菜:脊骨湯 $280推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻脊骨本身燉得非常入味和軟淰 配上濃郁的湯底 配飯一流🥰鍋裏還有菜乾 娃娃菜 薯仔🥔薯仔建議煮到最後再食 太早食的味道未夠😂------------------------------有很多傳統的韓國菜式 很多都是其他餐廳未有提供的💕今次只試了兩道菜 之後會再去試其他 因為味道傳統 而且好食!但地下非常滑 大家要小心😆另 抽風系統有待改善 整晚都被煙得睜不開眼睛😅總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣頭盤:八小碟前菜

環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-07
  • 調味牛肋骨
前一天朋友介紹給我 隔天就去吃了😆好久沒吃到的味道🥰真的好久沒吃過韓國菜~除了醬油蟹(還配了紫菜拌飯❤️)海鮮炒年糕也很好吃~好耐沒吃過韓式炒年糕🤤還有魚糕片在裡面❤️還有水冷麵☺️而且這家前菜超多~多到早知道可以少點一道菜🤣不然真的吃不完🙈乳酸米酒也很不錯~而且是用韓式小碗喝的~而且也蠻多韓國人去吃~更有去了韓國的感覺🤣

• 醬油蟹
2022-08-09 112 浏览
放假當然要周圍去啦,今次同太太去咗尖沙咀行街食嘢,就去左「夜首爾」☺️又去到太太嘅幻想家鄉嘅餐廳,當然要叫啲家鄉地道菜啦!😋Soy Sauce Marinated Crab 🦀 $250 + $10 Rice呢個醬油蟹真係鮮到不得了!仲非常之多膏😋再撈埋啲飯,食蟹膏飯真係好正!🤤Marinated Boneless Rib $200呢個調味牛小排味道入晒未,每一嚿都非常鬆軟,入口即溶!正!🤤Thick-Cut Port Belly $170呢個厚切五花腩肉真係好厚!兩個人食認真滿足!燒到黃金色脆卜卜 好好味😋M4 Beef Soybean Stew $120呢個牛肉大醬湯非常出色,除咗材料豐富之外,個湯仲非常入味!😋

又去到太太嘅幻想家鄉嘅餐廳,當然要叫啲家鄉地道菜啦!😋

Marinated Boneless Rib $200

Thick-Cut Port Belly $170

M4 Beef Soybean Stew $120

尖沙咀韓國菜雲集~但正宗好味嘅真係要認真挑選! 今次黎到夜首爾, 店鋪簡約寬敞, 設有廂房, 亦適合聚餐~店員大多係韓國人, 以英文溝通爲主, 食物種類選擇多, 都係韓國傳統口味, 值得一試!🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸♦️  醬油蟹 - $260/pc質感軟黏滑溜, 醬油帶著濃濃麻香, 絕對唔會死鹹, 反而襯托出蟹肉的鮮甜! 蟹膏香濃,無腥味! 醬油蟹的精髓當然少不了蟹膏撈紫菜飯喇~見我地食得差唔多, 就幫忙就白飯, 紫菜 同蟹蓋上的蟹膏蟹汁用木碗拌匀, 再塞返入蟹蓋度~啖啖精華, 非常惹味!♦️ 韓式調味牛肋骨 - $360/pc上枱時已經切好, 外面已經微微燒過, 然後根據自己喜好程度在枱面爐火上再燒一燒~牛味同牛脂感都好重~已調味的肉質鮮嫩軟淋, 冇筋又唔鞋, 燒完唔點醬汁都已經好好味~但配上的蒜鹽實在太惹味, 點上更加令人回味無窮!♦️ 海鮮豆腐鍋 - $130裏面材料超豐富! 用海蝦, 沙白,  章魚仔去熬煮的湯頭, 非常鮮美! 伴著嫩豆腐, 脆玉瓜等蔬菜, 小小辛辣, 送上白米飯, 非常開胃!♦️ 韓式前菜前菜有開胃, 清新, 解滯等唔同口感味道~有菠菜, 醃土豆, 魚糕片, 泡

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

♦️  醬油蟹 - $260/pc

♦️ 韓式調味牛肋骨 - $360/pc

♦️ 海鮮豆腐鍋 - $130

♦️ 韓式前菜

前菜有開胃, 清新, 解滯等唔同口感味道~有菠菜, 醃土豆, 魚糕片, 泡菜, 芽菜, 涼拌茄子, 酸羅蔔絲, 調味黑豆花生~

尖沙咀不嬲都多韓國餐廳,今次就發掘到一間裝修好有韓feel,仲要大部分店員都係韓國人嘅餐廳,一入去好似置身於韓國咁🇰🇷 食物選擇多不勝數,想韓燒嘅就有唔同肉類同海鮮揀,仲有好多傳統韓食,睇到我選擇困難症發作因為樣樣都想試🤣 點完餐好快就上咗前菜,有成8款勁有心思!🐷厚切五花腩 ($170)韓燒點少得sam~gyeop~ssal~🐖 五花腩肥肉同瘦肉層次分明,燒完勁香口,再加啲泡菜、醬料然後用生菜包住一齊食勁正🤤🐮韓式長切法調味牛肋骨 ($360)店員先將未煮嘅牛肋骨俾我哋睇下,跟住就會拎返入廚房煮到半熟,再俾我哋自己燒熟佢~呢個牛肋骨油脂同肉嘅比例剛好,牛味好濃郁😍好鍾意佢嘅韓式調味帶點甜味,唔駛點醬都好正😋份量都幾多,適合2-3個人share~🍜冷麵 ($110)冷麵麵質好煙韌,加埋醋食有少少酸好解膩!

🐷厚切五花腩 ($170)

🐮韓式長切法調味牛肋骨 ($360)

🍜冷麵 ($110)
冷麵麵質好煙韌,加埋醋食有少少酸好解膩!
冷麵
韓式長切法調味牛肋骨
💎總評分:9.5/10-尖沙咀最近又開多左間韓國菜,由韓國人主理👨🏻‍🍳,主打多元化正宗料理,包括雪濃湯🫕,醬油蟹🦀,燒肉🥓等。室內環境闊落,裝潢簡約,呢晚見到好多韓國食客,好有去左首爾嘅感覺🇰🇷~落完order好快已經送上前菜小碟,足足10款咁多無負「正宗」之名😻~除咗平時食開嘅泡菜外,仲有醃蘿蔔、菠菜、芽菜、豆腐、薯仔等,超鐘意食前菜嘅小編表示開心✌🏻~1️⃣ 生拌牛肉 $200Tartare係小編每次見到都會嗌嘅starter🐮,有別於平時西餐嘅做法,韓式tartare切成厚身肉絲,用麻油加鹽輕輕調味,食嘅時候夾住香梨🍐,用水果嘅甜味撞返肉嘅鮮味,鍾意嘅再加入蒜片🧄,食到後勁多咗一陣蒜辣味。2️⃣ 烤八爪魚豚肉 $350面頭隻八爪魚肥嘟嘟好...可愛😽。成盤得一隻,但唔好睇少佢,每隻腳都有反咁上下份量🐙,可分成8件以上。底下有好多豬腩片🐖,連同洋蔥、金菇、椰菜、蘿蔔絲等蔬菜配料好豐富😋,加上濃味嘅韓式調味醬炒香,極為惹味,送飯一流👍🏻。3️⃣ 部隊鍋 $320本來個爐烤緊八爪魚,部隊鍋嚟到馬上讓位🙇🏻‍♀️。望住成盤放到滿晒嘅食材喺度bloob bloob bloob咁翻滾🔥,傳出陣陣香味。一
💎總評分:9.5/10
1️⃣ 生拌牛肉 $200
2️⃣ 烤八爪魚豚肉 $350
3️⃣ 部隊鍋 $320
本來個爐烤緊八爪魚,部隊鍋嚟到馬上讓位🙇🏻‍♀️。望住成盤放到滿晒嘅食材喺度bloob bloob bloob咁翻滾🔥,傳出陣陣香味。一眼望見多片豆腐、五花腩🐖、金菇、年糕、腸仔、午餐肉、茄汁豆🥫、翠玉瓜,已經知道今餐會打包🤣。底下墊左大量洋蔥、菌類、泡菜等,加上韓式醬料調味,好邪惡濃味呀🤤!拉麵係分開另上,到最後先放湯自行煮熟,所以小編建議一開始盛起兩碗湯,避免滾瀉,煮麵時先放回鍋內🍜。
4️⃣ Seoul Night $130
愛酒嘅韓國民族食飯必叫soju,餐廳嘅drinks menu令人好滿意👍🏻,除咗平時超市見到嘅幾款綠色樽裝燒酒之外,仲有好多特別&比較少見嘅牌子🍶。小編見到其中一枝同餐廳同名,店員解說唔係餐廳自己釀,係咁啱同名姐😄~ Mix with soda water / tonic 就最正,小編㨂左前者因為無糖0卡,另加檸檬自我感覺健康🍋。呢種溝法較易入口,但試左一杯shot都好高質,推介大家一試👍🏻。
Seoul Night
雖說主打正宗料理🇰🇷,但小編覺得有稍為輕調融入港人口味,所以整體無想像中咁辣。價錢屬於中價位💰,但份量俾足而且真心好食,試過鍋物後對餐廳質素表達滿意,有機會想試埋其他招牌菜式 ➡️ 醬油蟹🦀,燒肉🥓!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗寶勒巷附近好多泊車選擇,咪錶/街位都係有睇下你泊唔泊到,otherwise停車場啦!
2022-06-25
Seoul Night
2022-08-03 173 浏览
“醬油蟹”($460/2隻)“調味牛肋骨”($360)“拌冷麵”($110)“藍莓生米酒”($140)尖沙咀新開咗間韓國人主理嘅韓國餐廳開咗唔太耐已經好爆場,記得要book位!眼見有唔少韓國人嚟食,證明應該幾正宗🤣入座後會先上8小碟前菜,好豐富☺️每次見親醬油蟹都會忍唔住要叫嚟食🦀所以一於一人一隻😍大滿足😆呢間餐廳要醬油蟹只會跟白飯🍚如果想要紫菜飯就要額外加$102隻醬油蟹啲蟹膏都超多超鮮🤤用蟹蓋配飯食簡直一流😛另外要咗份調味牛肋骨🐮因為太大條店員會先幫你燒到半煮再切粒之後就會拎返比你再自己燒一燒到微焦🔥牛肉食落肉質腍滑,完全唔韌☺️點上香油/芥辣一齊食牛味更突出😋本身驚唔夠飽仲叫多咗個拌冷麵🤣嚟到發現個麵超級大碗😆店員上枱時會先剪散啲麵好貼心味道香香辣辣好惹味🌶最後食到超級飽🤣呢間餐廳仲提供唔少酒精飲品見差唔多枱枱都叫米酒所以就試吓😆要咗藍莓味🫐一jar夠2個人每人飲到大約杯半米酒酒精濃度唔算高幾易入口☺️
“醬油蟹”($460/2隻)
“調味牛肋骨”($360)
“拌冷麵”($110)
“藍莓生米酒”($140)

尖沙咀新開咗間韓國人主理嘅韓國餐廳
開咗唔太耐已經好爆場,記得要book位!
眼見有唔少韓國人嚟食,證明應該幾正宗🤣
入座後會先上8小碟前菜,好豐富☺️

用蟹蓋配飯食簡直一流😛

另外要咗份調味牛肋骨🐮
因為太大條店員會先幫你燒到半煮再切粒
之後就會拎返比你再自己燒一燒到微焦🔥
牛肉食落肉質腍滑,完全唔韌☺️
點上香油/芥辣一齊食牛味更突出😋

呢間餐廳仲提供唔少酒精飲品
見差唔多枱枱都叫米酒所以就試吓😆
要咗藍莓味🫐一jar夠2個人每人飲到大約杯半
米酒酒精濃度唔算高幾易入口☺️
早幾日就去咗一間由正宗韓國人做老闆打理嘅餐廳💜1️⃣ 醬油蟹($260/ 1pc)老實講我真係唔係一個鍾意食蟹膏嘅人🤔 所以一向對大閘蟹無乜興趣,醬油蟹仲要係生嘅🫣 但見朋友咁極力推介…我終於鼓起勇氣攞咗一邊嚟咬🦀「Wowwwww!!! A whole new world~ 👀🌎」縱使我已經係第一啖就食蟹膏,但完·全·無·任何腥臭味,超!級!鮮!甜!質感軟軟黏黏,如果要具體啲形容…係有少少似甜蝦嘅口感🤣 而且呢度一隻蟹嘅份量都唔少,以從韓國空運到港嘅海鮮來講,抵食🦀🫶🏻2️⃣ 冷麵 ($110)上枱之後侍應姐姐會用鉸剪將長長嘅冷麵剪兩至三刀,方便我地進食😛 冰冰涼涼嘅水冷麵,麵質柔韌,加上佢酸甜中帶鮮嘅味道,真係炎夏之中最好嘅餐點🔥 3️⃣ 韓式調味牛肋骨($360/ 1pc)呢款牛肋骨簡直比我所食過嘅韓牛更好食🙈 初時侍應姐姐會將成條牛肋骨拎俾你睇,再拎去後廚略略煎熟四邊🐮 之後你可以按自己喜歡嘅生熟程度,係枱面嘅火爐上面灼一灼🍖 唔知係咪因為近骨嘅關係,牛味特別重~ 肉質十分嫩,加上一早已經調好味,所以燒完就可以直接食,唔需要再加任何醬汁☺️4️⃣ 藍莓生米酒($140)就連平時滴酒不沾嘅朋友都覺得
早幾日就去咗一間由正宗韓國人做老闆打理嘅餐廳💜

1️⃣ 醬油蟹($260/ 1pc)

2️⃣ 冷麵 ($110)

3️⃣ 韓式調味牛肋骨($360/ 1pc)

4️⃣ 藍莓生米酒($140)
就連平時滴酒不沾嘅朋友都覺得呢一款米酒好易入口🥃 韓國老闆行過嘅時候同我哋講,佢哋用咗新鮮嘅藍莓,打碎再放落米酒入邊🫐 所以入口先至會有咁濃烈嘅藍莓香味👅
2022-07-25
  • 醬油蟹