餐廳:夜首爾 (尖沙咀)地址:尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖夜上海就聽得多,夜首爾你又聽過未?韓國餐廳我食過好多間,但喺由香港住咗好多年嘅韓國老闆帶住一班韓國廚師、店員主理、主打傳統韓國菜式嘅韓國餐廳真喺第一次試🇰🇷夜首爾 @seoulnight_hk ,代表住韓國首都同充滿韓式嘅感覺,為尖沙咀寶勒巷帶嚟一股新嘅「韓」流,開業近半年,夜晚同假日成日坐滿人之外,仲吸引咗唔少本地嘅韓國人經常去幫襯,皆因佢哋嘅韓國菜式確實夠晒正宗同獨特,唔少人食完都會返尋味😋一入到餐廳就聽到前後左右都喺講緊韓文嘅韓國人,唔講以為自己真喺去咗韓國🤣,一大堆香港比較少見嘅韓國獨有菜式:用咗韓式長切法嘅原條連骨上牛肋骨、烤牛腸、烤牛胃、全港獨有而且韓國直送嘅傳統燒酒🍶,真喺樣樣都想試🤤。一坐低先送上韓式前菜八小碟,款式同碟數都多過平時出面嘅韓國餐廳好多呢👍✝️醬油蝦 $240用咗韓國空運直送嘅大蝦🦐,一份有8隻,洗乾淨之後生醃處理,講到重中之中緊喺佢哋自家秘製嘅韓式辣醬油,令一隻本身有微微海水腥味嘅蝦都變得份外好食,先甜後辣🌶,加上芝麻同蔥花,濃而不鹹,忍唔住食完一隻又一隻爽甜嘅蝦蝦🤩✝️營養石鍋飯定食B $2
餐廳:夜首爾 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

✝️醬油蝦 $240

✝️營養石鍋飯定食B $220/人
呢個韓式定食最少2人起叫,裡面有營養石鍋飯、白灼豬肉生菜包、烤鯖魚、鮮生菜盤同泡菜湯/海鮮大醬湯,超級豐富抵食。
平時石鍋飯俾人嘅印象都喺多醬汁又比較唔健康,如果鍾意健康嘅你咁就一定唔可以錯過呢個營養石鍋飯😍,裡面有人蔘、松子、紅棗、豆類、紫米等各款有營養嘅材料,店員幫我哋將飯舀起上碗,
再加水落淨低痴底嘅飯,留到成餐飯最後先食,竟然出奇地變咗營養米粥水,一飯二食😎;
白灼豬肉皮肉相連,比起平時包住烤肉嚟食相對無咁油膩,亦喺最傳統韓國人食生菜包嘅方式,豬肉軟腍帶有一層厚肥膏,脂香味重,
配埋灼過嘅椰菜同醃蘿蔔一齊食簡直一流,食到停唔到口😝;
鯖魚表皮微微焦脆,加埋檸檬汁更加鮮香而且一啲都唔腥🍋,雖然有少少幼骨但喺大骨一早起晒,所以成條都食得;
泡菜湯有好多泡菜同豆腐,香辣惹味🌶

叫埋餐廳特有嘅韓國Dancing Cider——富有清新蘋果香嘅招牌蘋果酒Sweet Mama($55)同加咗韓國蜂蜜🍯、薑汁、香鹽、迷迭香點綴嘅柚子蘋果酒Shinae Yuja($55),呢餐真喺超級滿足🥰
2022-08-28