2018-12-19 1391 浏览
記得很久以前便開始光顧夏麵館,之後偶爾都會再去,因為同類的京川滬菜餐廳中,他們真的算是價錢親民而食物質素亦不太差。早陣子剛好經過始創才發現開了新店,便決定看看水準如何。夏味燻蛋 $13可以單隻點真的很少有,味道也不差,如果口感可以更嫩會更好。鮮肉小籠包 $38不是皮很薄的那種小籠包,但口感不錯,湯包味道鮮味濃郁,肉餡亦不會太老太鹹。唐芹水餃麵 $50 (加$10轉擔擔湯)擔擔湯很香很夠花生味,有點惹味又不會太辣。水餃有4大隻,皮可能浸在湯內有點軟較易穿軟,肉餡有唐芹夠香口感又好。麵煮得軟硬剛好,口感煙韌有彈性。超喜歡吃豆曲,既然是時令,當然要點。蒜蓉豆苗 $78雖實話,份量比我想像中多,很多時在外頭點豆苗,價錢不便宜的同時份量也不會多,這個卻像是吃了又吃還光。而且豆苗很新鮮翠綠,蒜蓉味夠但不搶味,油鹽亦不會太重手。蟹粉素雞 $60圖片只供參考是真的,但這次卻是蟹粉的量比相片好像更多,多得把素雞都完全蓋住了。蟹粉內有不少蟹肉,入口啖啖蟹味混合薑味。素雞口感有彈性,味道不太重,配搭重蟹味的汁料感覺也不錯。整體而言真的便宜,希續能繼續保持著大件又抵吃。

夏味燻蛋 $13
可以單隻點真的很少有,味道也不差,如果口感可以更嫩會更好。

鮮肉小籠包 $38

唐芹水餃麵 $50 (加$10轉擔擔湯)

麵煮得軟硬剛好,口感煙韌有彈性。

超喜歡吃豆曲,既然是時令,當然要點。

蒜蓉豆苗 $78
而且豆苗很新鮮翠綠,蒜蓉味夠但不搶味,油鹽亦不會太重手。

蟹粉素雞 $60

蟹粉內有不少蟹肉,入口啖啖蟹味混合薑味。

素雞口感有彈性,味道不太重,配搭重蟹味的汁料感覺也不錯。

整體而言真的便宜,希續能繼續保持著大件又抵吃。

2018-12-18 59 浏览
之前就已經品嚐過夏麵館的美食了知道了它的實力後這次到旺角有看見它想都沒想就進去了之前就詳細介紹過夏麵館是上海菜而且味道非常和我和TerrGor的胃口旺角這間空間設計跟荃灣的沒什麼不同一樣很摩登時尚不過這裡就寬敞許多就連等候位置也很摩登先來一碗酸辣湯開開胃因為TerrGor不喝酸辣湯的關係所以我就算了一小碗足夠我自己的份量就可以了煙燻蛋超級好吃是屬於冷盤來的煙燻味極重咬下一口味道非常濃郁蟹子湯包小籠湯包應該大家都常點的我自己也不例外所以這次誓要嚐嚐鮮辣子雞丁是重頭戲也是我和TerrGor吃到忘我超級美味可口麻辣到爽歪歪的炸饅頭相信我 真的必點東坡肉小小的一盤肉的份量確實很實在的呀肉脂肪分佈的很美
之前就已經品嚐過夏麵館的美食了

• 酸辣湯麵
  • 生煎包
  • 豆沙鍋餅
2018-12-16 104 浏览
這天和老媽一起去花墟,順便填飽肚子。原本想試始創中心三樓的素食店,但餐牌不對胃口,最後選擇同場的夏麵館。原來始創中心分店剛開業不久,裡面座位寬闊,裝修乾淨明亮,十分舒適。剛坐下,店員便送來一壺熱茶,原來夏麵館需要收取茶芥,以劃紙方式點餐。老媽表示夏麵館的茶挺好喝,我倒略嫌不夠熱。因為剛好到了下午茶時間,我倆就叫了一碗擔擔麵配豆漿,加兩個生煎包和一籠蟹粉小籠包,最後加了貓山王榴槤高力作為甜品。擔擔麵份量頗多,湯底比較清淡,估計花生醬下的不多。生煎包底部油膩是共識,但用這麼多油也沒有煎到脆身就可惜了。生煎包沒什麼肉汁,普普通通,不試亦可。蟹粉小籠包裡面加入的蟹粉不多,整體不夠香,味道比較像一般小籠包,小籠包皮來說算比較薄,湯汁多但偏味精,如果想試,可以直接叫鮮肉小籠包。最近夏麵館推出以貓山王榴槤製成的貓山王榴槤高力,老媽作為榴蓮忠實愛好者,點了一個來試試。高力軟綿鬆化,表面撒上少許糖霜,溫熱的外皮包著香濃的貓山王,吃起來有一種幸福感。吃完五分鐘內,口腔還是充滿著榴槤的味道,真不愧是貓山王。值得一提的是,食物雖然味道不算出彩,但這家分店服務態度極好,店員落單的時候會細心提示擔擔麵會比較辣,甜

上海擔擔麵

擔擔麵份量頗多,湯底比較清淡,估計花生醬下的不多。
生煎包

貓山王榴槤高力

值得一提的是,食物雖然味道不算出彩,但這家分店服務態度極好,店員落單的時候會細心提示擔擔麵會比較辣,甜品會詢問是否後上,甚至隔壁桌食客一直改單也沒有一絲不耐煩。

在這裡表揚一下始創中心分店的員工,希望繼續保持!(服務態度連老媽也讚好,叫我來寫個食評「俾like」)
2018-12-09
下午茶
貓山王榴槤高力
2018-12-15 74 浏览
之前經過始創中心見到夏麵館開咗, 就搵日放工去試下. 酸辣湯 每碗 $30食上海嘢點會唔點酸辣湯, 這湯先酸後辣,喝完開始不停留汗, 而且立即兩杯水,依然令人而且立即兩杯水,享受那酸酸香香的味覺. 裏面有肉絲 , 豆腐絲, 筍絲, 雞蛋, 香菇絲同埋黑木耳絲, 口感同味感同樣豐富! 熱爆燻魚 $56平時食嘅分語大多數係凍嘅今次係熱真係第一次! (同埋我自己就唔會點燻魚食的, 今次係朋友點), 今次就對燻魚有改觀!熱嘅燻魚會無咁硬,而且內外都好有味,有少少鬆化,表面油炸得焦脆有啲燶邊,我想講試過這熱燻魚後,都唔想再食凍嫁啦! 黃金蝦球 $118蛋黄炒大蝦球, 將大蝦球炸過之再用蛋黃泥將大蝦表面完全包住,外表色澤金黃,肉質彈牙而且肉嫩, 蛋黃好食之餘,啖啖肉,夠曬過癮! 見到佢有榴櫣高力,但我唔食的,見到其他人食應該唔錯,大家可以試試的!
之前經過始創中心見到夏麵館開咗, 就搵日放工去試下.

酸辣湯 每碗 $30

熱爆燻魚 $56

黃金蝦球 $118

2018-12-04
2018-12-15 63 浏览
周五下班,想想吃江浙菜,很喜欢小笼包,于是搜索了几个,想想这家没吃过,就去了,小笼包不错,咸蛋黄虾仁也不错,真材实料,就是服务真的烂到爆炸,一个年纪大的男服务员,我们等了很久一个甜品没到,问他他才拿来,竟然三个豆沙高力有两个是完全冷的,让他试试,他直接来了句那退了吧,呵呵这种服务,真是让好好的一家店失色
辛苦左一天,又是獎勵自己的時候,今日決定光顧【夏麵館】,因為它既就腳,位置又好方便,價錢亦算公道,總之就好處多多,所以二話不說,就跟同事一齊來叉叉電。【夏麵館】比我嘅印象就係一諗到上海菜我就會諗到呢間連鎖店,可能連鎖店黎講呢間質素都算平均了。所以值得我一訪再訪吧!平日嘅夜晚都算多人,可能呢間既位置太方便,就係「太子始創中心」,加上呢間分店跟過往的有點不一樣,用膳環境特別舒適寫意,環境會比你想像中或睇相中裝修來得靚,親民帶點新輕的上海元素,都係想主打埋年輕既路線。除咗有單點,都有供應晚市套餐;但單點食物唔貴,所以都會單點為主,可以冇咁局限。先來個蟹粉小籠包 (2隻) $38秋風起,又是吃大閘蟹的季節,除了原隻蒸來吃,蟹粉小籠包應該係最受歡迎吧。將小蟹起膏拆肉,加油炒成蟹粉,四季都有得食,我本以為蟹肉會好咸但將蟹肉同豬肉撈埋一齊,味道仲更加鮮濃。小籠包皮薄多汁,但夾起唔會穿,望到入面個餡,整體蟹粉味唔算好出眾,但包汁濃郁,呢個價錢實屬性價比高!雞絲粉皮 $52這道涼拌雞絲粉皮以青瓜和雞絲作配菜,拌上香滑的花生醬,不但別有風味而且更加是上海菜的最佳開胃前菜。混和花生醬,味道簡直一流!雞肉撕得

先來個蟹粉小籠包 (2隻) $38

雞絲粉皮 $52
雞絲粉皮

混和花生醬,味道簡直一流!雞肉撕得愈細碎,沾醬會更多,口感也會更好呀!呢度整到食既時候好順口,仲有淡淡麻油香添

川味口水雞 $72
口水雞係一種四川冷盤食物,辛香料令到味道很有層次,配上彈牙鮮嫩的雞肉,一口接一口的!

不過跟我本身想像中既川味有D唔同!可能唔夠充滿辣勁既感覺呢。

排骨擔擔面 $65
擔擔麵,無論是四川正宗的撈麵,還是汁煮惹味的湯麵,都同樣麻醬辣油, 除了花椒的麻、辣椒醬的辣,鎮江醋的酸和花生醬的甜都是擔擔麵的神髓。
放滿湯,先呷口湯,味濃而稠,著重芝麻香口感卻並不太辣,深受港人喜愛。
排骨擔擔面

排骨份量都算多,擔擔麵,即使不配上排骨、餃子等其他菜式,已是一碗很美味且富熱量的主食了。

高力貓山皇榴槤 $25
「貓山皇」被視為馬來西亞上等級的榴槤,將「貓山皇」加入高力當中完全喜出望外。
味道 甘香可口,多重層次,我覺得會深受榴槤粉絲愛戴。

高力貓山皇榴槤

蛋白入口柔如棉花,意咀嚼還有輕微的彈性,榴槤甜得來不涸喉更沒滲出半滴油,才能叫人 吃不停口。記得炸起後要盡快進食呀!

高力貓山皇榴槤

【夏麵館】嘅食物係喜出望外,味道物有所值!上菜快之餘仲熱辣辣。

我最欣賞的是那個「炸排骨」, 經過調味醃製後再酥炸, 是有份難以形容的咸香, 讓人越食越想食...一碗簡簡單單的「排骨擔擔麵」,吃罷令我心境變得平靜開朗。心癢癢現在也想吃啊!
2018-12-07 137 浏览
今晚係太子同個朋友食夏麵館, 兩個為食貓出動! 先點了個自選涼伴五小菜, 當中有鬆而入味的糖糟小排, 擁有超級濃厚香滑麻醬既雞絲粉皮, 粉皮嚼口高, 涼伴小木耳爽, 四喜烤夫甜甜的, 很美味! 鮮肉小籠包多汁, 皮尚算軟熟, 再薄多一點更好食, 但味道不錯! 川味口水雞好好食, 雞肉質地軟滑, 皮爽, 汁是重點, 濃厚而香辣, 令人吃不停口! 最後是三鮮煨麵, 湯鮮甜, 麵質軟棉, 很清香好吃! 整體坐得舒服, 食物有水準, 服務良好, 值得朋友們或一家人去聚餐! 不過很受歡迎, 很多人排隊, 要早d 攞位!
自選涼菜五小碟
三鮮煨麵
自選涼菜五小碟
三鮮煨麵
2018-12-04 94 浏览
太子方便抵食之選-夏麵館夏麵館,之前一直有聽過佢名,但就未有機會去試。上星期去太子始創買電腦野,又肚餓都打晒鼓,門口見佢餐牌,收費唔算貴。好!一於去試吓佢先!餐廳主要係食上海野,主打係小籠包同擔擔麵,感覺同翡翠拉麵同金滿庭有d相似。但價錢我見呢度就平一節,一於試吓啲味道點先。 鮮肉小籠包 - 食上海菜必點之一,湯汁夠多,熱辣辣好好味!炸豬扒擔擔麵 - 份量係超大!我諗係平時上海舖嘅一倍!擔擔面湯底好正,好香花生味,但又唔會覺得好膩。鱔糊麵(淮山麵)- 第一次食淮山麵,味道不是太有淮山味,但口感好正,比一般麵質好。至於個鱔糊,整得極為出色,味道夠晒濃郁,我同我朋友都極力推薦!蟹粉豆腐煲 - 依個係侍應姐姐嘅誠意推介,應該係限定Menu之一,我哋冇叫白飯去撈,因為鱔糊嗰淮山麵係另上嘅,我哋用啲麵條去撈。意外地入面竟然有好多蟹肉,$98 好扺食。每人百零蚊就食飽飽,地點又就腳,下次再約朋友去試吓其他菜式先!
太子方便抵食之選-夏麵館

鮮肉小籠包 - 食上海菜必點之一,湯汁夠多,熱辣辣好好味!

2018-12-02 95 浏览
友人告知這裡的食物大份又低食,今晚收工來吃飯。這裡地方都很寬敞,又夠光猛,適合聚餐。蔥油開洋拌麵,蔥油、蝦米、木耳,味道夠香,將麵的味道提升了,份量比想像中多,不過太好吃😋,還是把全個吃完。韭黃炒蛋,鑊氣十足,炒蛋夠嫩滑,韭黃夠香,雖然是簡單的一道菜色,做得很有水準,伴飯一流。黑醋話梅骨,黑醋、話梅都是酸中帶甜,令到排骨不會肥膩,由於酸酸甜甜,很快吃掉了全碟。鮮肉鍋貼3隻,鍋子貼皮夠脆,餡料肉質豐富,加點黑醋就更加好味道。酸辣湯,材料有荀絲、冬菇絲、肉絲、豆腐。酸辣度適中,是正宗上海的味道,份量估不到這麼多,足夠三人份量,我們喝完都已經很飽。

2018-12-01 114 浏览
香港上海茶餐廳繁多,從舊飯店到上海嫲嫲婆婆姥姥爺爺奶奶公公爸爸都有,夏麵館就係其中一間較新式既連鎖店由於較新式,裝修座位都很新派、舒服,店員服務亦好有質素晚市去最好都係訂位,7點拎好多時就開始要等位坐落飲杯茶,杯茶都唔錯再睇餐牌,花多眼亂,有好多選擇,時令有蟹同豆苗,大閘蟹都有,蟹粉製品亦好吸引最後叫左雞絲粉皮、清炒豆苗、小籠包、水煮桂花魚清炒豆苗迅速到左,入口非常濃既紹興酒香,同重味既豆苗好夾香、味俱全,價錢同普通炒菜差唔多,好值得叫,如果有雞油炒就完美雞絲粉皮隨即就到,粉皮幾滑,個醬調得咸甜適中,濃既程度亦唔錯好味小籠包蒸起,入口算正常,有湯,味亦不錯味道、皮、湯等都係正常,ok既,但無咩驚喜水煮魚隆重登場,係上海茶店食川菜,點知個湯頭驚喜,幾好味夠辣夠麻但唔會得個辣字個啲,魚片唔算太滑不過骨無乜都算幾好入口,肉夠實而唔會梅,魚片數都算幾多下成個鍋亦夠晒香、夠晒四川味,完全估你唔到唔知其他分店係咪都有依個質素,計埋個價錢既話真係好抵食連鎖都有好野#其實人地出名係食上海麵架囉#最愛上海煨麵

由於較新式,裝修座位都很新派、舒服,店員服務亦好有質素
晚市去最好都係訂位,7點拎好多時就開始要等位

坐落飲杯茶,杯茶都唔錯
最後叫左雞絲粉皮、清炒豆苗、小籠包、水煮桂花魚

茗茶

清炒豆苗迅速到左,入口非常濃既紹興酒香,同重味既豆苗好夾
好味

清炒豆苗

雞絲粉皮

小籠包蒸起,入口算正常,有湯,味亦不錯
味道、皮、湯等都係正常,ok既,但無咩驚喜

水煮魚隆重登場,係上海茶店食川菜,點知個湯頭驚喜,幾好味
成個鍋亦夠晒香、夠晒四川味,完全估你唔到

水煮桂花魚

桂花魚片

唔知其他分店係咪都有依個質素,計埋個價錢既話真係好抵食
連鎖都有好野

#其實人地出名係食上海麵架囉
#最愛上海煨麵

• 雞絲粉皮
  • 炒豆苗
  • 水煮桂花魚
今晚試間耐唔耐都會見到既連鎖店,自己幾中意食中國菜,冇特定話邊到既中國菜,但上海菜餐廳係香港好似最常見亦都比較多,呢間見佢價錢幾抵就試下。餐廳外面內部外面以淺藍色作為背景,都幾少女設計,睇唔出係食上海野,入到去似係新潮設計啲中國菜餐廳,都算幾大間。食物選擇有二人餐,不過揀左散叫,價錢最平既$2X都有交易,比較抵食。茶位 $4/位熱爆燻魚 $56食上海菜點少得燻魚?其實雖然佢叫燻魚,但做法唔係煙燻,只係炸,而令我愛上既原因原因仲有掛係燻魚之上甜甜既醬汁。最怕就係炸過頭,太老,呢到炸到外層真係十分脆卜卜,上哂色,而肉質雖然唔係嫰滑果種,但絕對唔嚡口,再加上甜甜既醬汁十分香口惹味,不過食既時候要小心啲,因為比較多骨。蟹粉小籠包 $38(2隻)$70/4隻,但揀左2隻試下先,呢到主打蟹粉系列,所以一定要嗌返啲蟹粉既食物,不過相對上貴好多,冇蟹粉既普通小籠包係$38/4隻,貴足足一倍。但呢個真係好一般,食唔到蟹粉,湯汁唔夠多,肉唔Juicy,皮厚度正常,賣$38/2隻仲要主打係蟹粉就真係非常差,但如果你話佢只係普通小籠包,$38/4隻就抵食好多同會覺得性價比係返到。蟹粉拌麵  $78蟹粉係用湯羹

餐廳外面內部

食物選擇

茶位 $4/位
茶位
熱爆燻魚 $56
熱爆燻魚

蟹粉小籠包 $38(2隻)
蟹粉小籠包(2隻)
蟹粉小籠包(2隻)

蟹粉拌麵  $78
蟹粉拌麵
蟹粉係用湯羹形式上,自己倒入麵底撈勻,當然係將所有蟹粉倒哂入去再撈。蟹粉湯羹好大兜,令所有麵都沾上蟹粉完全冇問題,食落有啲甜甜辣辣咁,而麵質亦幾彈牙,麵確係招牌,故為「夏麵館」。

豆沙鍋貼 $36
豆沙鍋貼
失敗之作,外習皮算薄身,但太油,油到有啲令個皮稔左少少,豆沙餡就正常,應該因為炸油得太多次搞到咁。

以香港上海菜,再以大型連鎖店黎講,定位算平,而食物質素就有啲OK有啲就真係比較差,所以整體拉返勻就岩岩及格,我就見好多西裝友自己一個人黎食晚餐都係食擔擔麵,我諗都會再黎但唔會食其他野,應該靜係食返佢最出色既麵食。
2018-11-26
2018-11-26 74 浏览
平時經開聯合廣場行街,都見到呢間餐廳的裝潢吸引著我的目光,但總係冇機會食到,所以今日就決定一試!酸辣湯呢個湯好快就上枱,湯底較”結”身,口感似平時食開的碗仔翅,酸酸辣辣好開胃,愈飲愈肚餓!上海擔擔麵有得自由選擇辣度以及麵的種類,一上枱,嚇親我地,超大碗,雖然叫左大辣,但但食到唔係一味死辣,而且麵條麵好爽口,易咀嚼~老上海炒飯一食落去就Feel到好夠火候,而且飯粒炒到好分明,加上用鮮蝦炒勻,令整個飯更香更好吃!辣子雞我同女朋友麵係辣控,一見到辣野就一定狗衝,辣子雞算係中式菜式的常客,但要整得好食真係考師傳的功力,見到用了花生、辣椒,估唔到好入味,完全滲入了雞肉當中,正!

酸辣湯

上海擔擔麵

老上海炒飯

辣子雞
2018-11-01
2018-11-25 67 浏览
星期六晚上行完街睇完戲黎左呢間夏麵館食晚飯,位置都有啲難搵,係個商場度行到好入先見到。我地叫左個二人餐再加左一籠蟹粉小籠包。 二人餐都幾抵食 先係有三鮮豆腐湯,另外再有兩個小食,一個餸黃金蝦球同上海粗炒。全部野味都幾好食。尤其係黃金蝦球,好香口,仲要冇殻,岩晒懶人大大啖咁食。因為呢間餐廳係主打蟹粉既 所有好多菜式都係以蟹粉為主題 令到我地都好期待個蟹粉小籠包 果然冇令我地失望 外皮做得幾薄 內𥚃味道都好好 有蟹味 唔似一般既小籠包淨係多啲肉味 幾夾幾新鮮。加上價錢唔算,相當抵食。
2018-11-25 48 浏览
放左工突然好想食上海野 於是就四圍搵下附近有邊度可以有上海野食 終於搵到呢一間啦等左大概15分鐘位 竟然有我最鐘意既卡位坐呀〰️蟹粉素雞〰️$60近排成日食大閘蟹 所以一見到呢個蟹粉野都會心心眼 而且仲要係素雞 啱晒我呢個只係食海鮮唔食肉既朋友呀 雖然因爲素雞冇雞味 但係蟹粉既味好香同埋配上軟綿綿既素雞 感覺都ok 〰️菜飯〰️$22我地特登叫呢個菜飯黎食個蟹粉架 〰️上海擔擔麵〰️$46好大碗呀 呢個係我第一個感覺 佢除左隻碗大之外個份量都多既 呢個都既花生醬味好香 而且辣味適中 〰️水煮魚〰️$108我最愛既水煮魚呀 雖然係好辣但係真係好惹味呀 魚塊好多片啖啖肉 而且好嫩滑 亦都有好多粉皮啦 粉皮吸晒d辣味 正呀 最重要係真係好足料 抵食
等左大概15分鐘位 竟然有我最鐘意既卡位坐呀

〰️蟹粉素雞〰️$60

〰️菜飯〰️$22

我地特登叫呢個菜飯黎食個蟹粉架

〰️上海擔擔麵〰️$46

〰️水煮魚〰️$108

2018-11-21 46 浏览
今晚同事請食飯,多謝我今天在公司幫他一個大忙,真係多謝曬!他帶我去太子始劊中心的夏麵館,他説好喜歡這間的上海菜,好好味,我亦贊同,早前先同朋友去另一分店食過,真的不錯啊!去到每間分店都座無虛席,證明他們的食品都好受食客歡迎。砂鍋雲吞雞,湯底鮮甜,有半隻雞、雲吞、雲南火腿和蔬菜,半隻雞份量都不少,肉質鮮嫩,雲吞皮滑饀鮮,火腿咸鮮,令湯底鮮味十足,非常美味!酸辣麵,酸辣湯好足料,酸辣味道適中,拉麵幼滑,掛湯食甚惹味。老上海炒麵,有鑊氣,粗麵炒得入味有口感。

去到每間分店都座無虛席,證明他們的食品都好受食客歡迎。
老上海炒麵,有鑊氣,粗麵炒得入味有口感。
外卖自取