2017-05-22
朋友之前有叫我去哩間食晏,可惜未有時間,今日自己同朋友嚟食晚餐。餐廳內以灰色及黑色為主,牆上掛有復仇者聯盟角色人物。唔知店東係咪一位男士呢?柔和燈光加上復仇者聯盟人物,柔情中帶點剛烈,現代、正義嘅感覺小小餐廳,竟然備有自己餐廳名嘅餐巾,可見老闆對餐廳有幾用心基本上叫Main Course會連餐湯及飲品,如升級至酥皮湯加$18,我今次冇加酥皮。每個湯跟一塊蒜蓉包,蒜蓉包外脆內軟,包表面有細小蒜頭粒,增加咗嚼感。忌廉湯內有粟米及火腿粒,滑身滲有淡淡牛油香味。德國咸豬手配蜜糖芥末汁,餐廳可協助把豬手切開,對我嚟講自己切更可感受豬手皮嘅香脆豬手皮鬆脆肉嫩,因自己切即使食得慢仍可保持豬手肉有一定嘅溫度。頭一兩啖特意冇沾蜜糖芥末汁,豬手香脆而不膩,再切沾一下汁,意外嘅汁係凍嘅而且汁料好稀。起初諗德國豬手冇酸菜,已有點失色,醬汁又稀。但慢慢食到中段,正正因為薄薄即蜜糖芥末汁,芥末香蜜糖甜內帶有微微果酸味,減去豬手嘅油膩而冇遮掩豬手肉嘅香,配熱熱嘅豬手個午餐價錢都幾抵食,下次再嚟食先
小小餐廳,竟然備有自己餐廳名嘅餐巾,可見老闆對餐廳有幾用心
個午餐價錢都幾抵食,下次再嚟食先