餐厅: 夏捌月
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-11-04 0 浏览
生日当天,本来没有打算吃甚麽,因为我和老公都身体不适只想早点回到元朗屋企附近吃一顿西餐意想不到,原来朗屏西铁站附近有这间水准挺高的,叫了烤羊架和蟹膏意大利饭❤️😍😍😍🌈羊架惹味,意大利饭色香味俱全,很称心🌷当然还有我大爱的酥皮汤
生日当天,本来没有打算吃甚麽,因为我和老公都身体不适
只想早点回到元朗屋企附近吃一顿西餐
2019-10-30 0 浏览
餐厅位於朗屏站天桥下面,是每日回家必经之路,估唔到质素几好,价格唔算太贵。S1 威灵顿牛柳配饭/意粉/薯菜$用酥皮包住牛柳,将肉汁锁住,牛柳呈粉红色,肉质软熟,牛柳中间夹住巴马火腿,带点咸香。S4 捌月COMBO 烟三文鱼 & 巴马火腿米纸沙律卷鹅肝米多士辣汁焗广岛蚝迷你芝士焗肉酱意粉这个combo可以试齐不同款式,鹅肝煎得香浓,竟然不是配多士,而是配旺旺米饼,食落好有新鲜感。广岛蚝好大只,酱汁带点微辣,能够带出蚝的鲜味。迷你芝士焗肉酱意粉的确系迷你,肉酱带少少酸味,感觉开胃。惠顾晚餐奉送餐汤及餐饮餐汤选了罗宋汤,加酥皮要加$18,见到隔离台饮紧个酥皮汤好吸引,所以我地都忍唔住加左。酥皮超脆,罗宋汤的蕃茄味够香浓,饮落带点微辣,好惹味。

S1 威灵顿牛柳配饭/意粉/薯菜$

捌月COMBO

惠顾晚餐奉送餐汤及餐饮
酥皮罗宋汤

酥皮罗宋汤

酥皮超脆,罗宋汤的蕃茄味够香浓,饮落带点微辣,好惹味。
冻柠茶
2019-10-29
继续睇住地图搵好西!今次试咗夏捌月嘅晚餐~威灵顿牛柳配薯菜(黑椒汁)$168 + 罗宋汤$0 + 冻朱古力$3根据维基百科,威灵顿牛排是用上好的菲力牛排,大火煎上色。包上一层有鹅肝酱的蘑菇泥,再包一层火腿後,用酥皮包裹并刷匀蛋黄液,入烤箱焗熟而成。之前睇她她她的少女时代,成日听到威灵顿牛柳,今日一试,又真系好好味!用酥皮包住软嫩嘅牛柳,中间仲夹住脆口嘅火腿加添一层咸香味,正~配菜都唔马虎,薯角香脆、紫薯香甜,大满足👍罗宋汤有少少辣,足料、好饮。樽仔朱古力其实系系雀巢朱古力嚟,味道ok~烟三文鱼蛋黄卡邦尼意粉 $82 + 跟餐 $20:酥皮忌廉汤 $18 +冻奶茶 $3我好钟意食卡邦尼意粉,所以试过喺唔同餐厅度食,呢间算一般啦~忌廉汤都系麻麻地,加$18酥皮好似唔太抵,樽仔奶茶够香,唔太甜,不错。
继续睇住地图搵好西!

今次试咗夏捌月嘅晚餐~

配菜都唔马虎,薯角香脆、紫薯香甜,大满足👍

罗宋汤有少少辣,足料、好饮。
樽仔朱古力其实系系雀巢朱古力嚟,味道ok~

2019-10-22 215 浏览
好耐冇入元朗行,今日专程入去搵朋友及搵嘢食,因之前听说元朗一带很多美食,所以便走咗去呢间叫做「夏捌月」的餐厅看见这门口,想不到原来这个装饰柜便是入口店铺细细餐牌也迎合10分精致店铺的装修10分骨子头盘当然是来一个美味的餐汤,使胃口更能打开先来一个板烧镬仔牛柳,上枱便见三大件的牛柳,每件都煮到我所喜爱的7成,再配以它的酱汁带出牛味,咬落也很软熟,但仍保持肉感。而我朋友便叫了一个纽西客蒜泥牛扒,份量重磅,肉质松软味道不,除了本人叫的牛柳以外,这件牛扒也煎得每边微浓更带出郁香最後叫了一杯醒神润口的洛神柚子蜜。

看见这门口,想不到原来这个装饰柜便是入口

店铺细细餐牌也迎合10分精致

店铺的装修10分骨子

头盘当然是来一个美味的餐汤,使胃口更能打开

纽约客蒜泥牛排

最後叫了一杯醒神润口的洛神柚子蜜。
洛神柚子蜜

纽约客蒜泥牛排
洛神柚子蜜
2019-10-17 159 浏览
夏捌月系区内闻名已久,但一直未有机会去试,趁住今次食生日饭,就同老妈子一齐去试下了收工去到大约夜晚8点左右,但呢个时间4个Dinner set居然已经有2个卖晒试唔到我最想食既牛扒,咁唯有退而求其次叫个焗猪扒意粉啦加$20就可以转套餐,有汤同饮品,樽仔奶茶加$3由於减紧肥的关系,无再加$18转酥皮汤,留返下次再试讲返个意粉,茄蓉好浓味,意粉爽口弹牙,仲有少少杂菌,整体配搭相当唔错主角既吉列猪扒份量十足,厚切得黎相当软腍,咬落去仲有肉汁,对我呢D食肉兽黎讲简直一流!老妈子纠结好耐终於叫左个日式鸡扒薯蓉沙律要赞一赞的是店员好有耐性,老妈子又纠结价钱又怕个沙律加左WASABI攻鼻阿之阿左好耐先落单,但店员一D埋怨都无,服务态度极好个沙律蔬菜份量偏少,薯蓉加左WASABI但唔算攻鼻,食落唔差但有D滞,最後都食剩半碟薯蓉鸡扒不过不失但鸡皮煎得香脆,还算不错
试唔到我最想食既牛扒,咁唯有退而求其次叫个焗猪扒意粉啦
焗猪扒意粉
加$20就可以转套餐,有汤同饮品,樽仔奶茶加$3
由於减紧肥的关系,无再加$18转酥皮汤,留返下次再试

日式鸡扒薯蓉沙律
老妈子纠结好耐终於叫左个日式鸡扒薯蓉沙律
阿之阿左好耐先落单,但店员一D埋怨都无,服务态度极好

鸡扒不过不失但鸡皮煎得香脆,还算不错
2019-10-16
庆祝纪念
焗猪扒意粉
2019-10-14 206 浏览
由於猪病左一排,已经好耐都冇出街食饭喇,所以老公特意带猪放工後食个饭黎庆祝下。夏捌月系猪几喜欢嘅餐厅,门口摆放左好多唔同嘅超级英雄q版公仔,当按左开门制後,门口缓缓打开,发出嘅电动声音再配合周边环境及灯光,都几有神秘感,哈哈。虽然店内空间不算大,但是一间舒服好chill嘅小店。入到餐厅,第一种强烈嘅感觉系店员非常非常之有礼貌,每个问题都会用请问,确实而家真系好少听到,所以令猪有好深印象。我地order左一个Bbq酱烤猪排骨同埋威灵顿牛柳配意粉,奉送餐汤及餐饮。罗宋汤味几香浓,番茄味够,有少少辣,猪唔系特别食得辣都接受到,仲觉得好开胃添。Bbq酱烤猪排骨,很常见嘅菜式,但煮得好并唔容易。猪排骨差唔多有10支,伴埋香脆薯条同紫色蕃薯蓉,份量都唔少,几抵食。除左卖相吸引外,味道亦非常好,肉质嫩滑,配上特制的烧烤酱汁,真系食到啜手指,惹味非常!威灵顿牛柳呢个菜式,工序繁复,焗既火候亦要控制得好好,制作时间起码要等15-20分钟,酥皮入面包住大大块牛柳,切开见到肉质系嫩粉色,令人食慾大增,生熟度控制得宜,食落牛柳肉质嫩滑唔乾,仲系有肉汁留出黎,而家谂起都在回味中🤤最後叫左2杯餐饮,呢度嘅樽仔奶茶

罗宋汤

威灵顿牛柳配意粉

最後叫左2杯餐饮,呢度嘅樽仔奶茶好吸引,可惜康复紧嘅猪不宜饮冻野,唯有乖乖忍口,有老公今晚同猪食饭,饮住杯热朱古力奶,都甜入心嘅💓

餐饮

罗宋汤
餐饮
2019-09-26 612 浏览
因为朋友住哩头附近,夏捌月都食过好几次,今日第一次试羊架,所以特登分享下。格局有少少改左,坐位之间比之前再阔左啲,坐得再舒服啲。点左苏烤焗羊架,苏皮汤羊架4只都系中至大size,唔系细细粒肉果种,面头系一层满满嘅黄介辣,上面仲加左啲面包糠一齐焗,口感超香脆,加埋羊架本身嘅苏香,口感超丰富。薯皇炸得够时间好脆,而且份量超多。菜类翠玉瓜都好入味,唔系求其洽2粒西兰花果种。份量多到其实食唔晒,超饱超满足又系满意嘅一餐。
因为朋友住哩头附近,夏捌月都食过好几次,
今日第一次试羊架,所以特登分享下。

格局有少少改左,坐位之间比之前再阔左啲,坐得再舒服啲。

点左苏烤焗羊架,苏皮汤

羊架4只都系中至大size,唔系细细粒肉果种,

薯皇炸得够时间好脆,而且份量超多。
菜类翠玉瓜都好入味,唔系求其洽2粒西兰花果种。

份量多到其实食唔晒,超饱超满足
又系满意嘅一餐。
2019-09-24 439 浏览
朋友仔今日入元朗约我食lunch ,我就带佢去食夏捌月,贪佢气氛宁静,方便倾计,食物质素又唔差,於是一谂就约佢食啦😊餐厅就系朗屏西铁站楼下,所以唔系元朗人都好易搵午餐款式样样有,仲要几十蚊有交易,系平、靓、正之选而家仲有和牛限定😜红汤/白汤,食西餐基本餐汤板烧镬仔牛柳配长通粉$64有三块牛柳,超抵食,牛柳煮得刚好,肉质鲜美蒜泥西冷牛扒配薯菜$61,蒜蓉味好香浓,十分惹味香口大大杯冻柠茶,够哂饱今次无叫到樽装奶茶,都好好饮架😋

餐厅就系朗屏西铁站楼下,所以唔系元朗人都好易搵

午餐款式样样有,仲要几十蚊有交易,系平、靓、正之选

而家仲有和牛限定😜

红汤/白汤,食西餐基本餐汤

板烧镬仔牛柳配长通粉$64
有三块牛柳,超抵食,牛柳煮得刚好,肉质鲜美

蒜泥西冷牛扒配薯菜$61,蒜蓉味好香浓,十分惹味香口

大大杯冻柠茶,够哂饱
今次无叫到樽装奶茶,都好好饮架😋
2019-09-22 279 浏览
镬仔牛柳既火喉控制得几好,可能系七成熟既关系,所以肉质好谂,切开个时仲有小小肉汁,十分juicy!.薯角表现正常,虽然唔系即炸,但外层都唔会太硬,点埋茄汁食就岩岩好。.美中不足既系意粉,白烚既意粉配埋跟餐既烧汁一齐食,味道都系好单调,如果店家花点心思,先用茄汁煮一煮意粉,味道或会更佳。📍之前试过呢间餐厅既其他牛扒午餐,价钱虽然平十蚊左右($5x),但是肉贸偏韧,无镬仔牛柳咁谂,所以大家去食个时记得留意啦!

2019-09-16 356 浏览
今日去朋友屋企取手信,礼尚往来,请佢食lunch。去左朋友仔屋企楼下(富来花园)嘅夏捌月餐厅。入边餐厅地方不算大,但装修都几骨子。打开餐牌,set lunch都有几多款选择我哋order左纽约客蒜泥牛扒及洋葱厚切猪扒餐汤我哋拣咗忌廉汤,汤入面有火腿、粟米、蘑菇,都几足料,而柠檬茶就比平时的餐厅大杯,柠檬茶唔系太甜、茶味够浓厚切猪扒都几大块,唔鞋口,切出嚟有肉汁,而黑椒汁是亮点,汁浓,配合猪扒很夹味牛扒亦都好大块,牛扒上面有蒜泥,都几好食,平时吃的餐厅只有薯菜、饭、意粉选择,而夏捌月多一款长通粉选择配合服务及价钱,下次可以再嚟encore
我哋order左纽约客蒜泥牛扒及洋葱厚切猪扒

配合服务及价钱,下次可以再嚟encore
2019-09-16
2019-09-05 470 浏览
老公生日,当然要揾间好食D既餐厅,两口子好耐无食西餐了,以前午饭经常系呢间食,抵食又好味。今晚呢餐十分满足,食物比以前更出色👍so 皮罗宋汤,松脆外皮加上浓郁罗宋汤,好出色慢煮牛柳配鹅肝大麻菇,好食到不得了,7成熟,充满肉汁,口感十分嫩滑又有牛味,配上鹅肝既香浓,香味系口中回荡,必食推介,一定要试,真系好出色西冷亦非常出式,相比牛柳,口感比较爽口,牛味香浓,一样充满肉汁👍配多款酱汁,但我始终较喜欢原味👍😋😋😋😋一餐平凡而美味既生日饭,老公都赞不绝口🥰😋👍
今晚呢餐十分满足,食物比以前更出色👍

so 皮罗宋汤,松脆外皮加上浓郁罗宋汤,好出色

一餐平凡而美味既生日饭,老公都赞不绝口🥰😋👍
2019-09-02 319 浏览
同朋友庆祝生日,又唔想去太远,响返区内食饭,於是拣左呢间!店内座位都算阔落,大概可以坐到二十到三十人左右。今次叫左火三个套餐,质素甚高。餐汤有白汤同红汤,红汤有浓香蕃茄味。主菜大约20分钟就上菜了,都几快手!主菜都会有烤杂菜配,有紫薯泥,粟米芯同甘荀。慢烤安格斯肉眼牛扒叫左medium well, 肉汁丰满,肉味浓郁,配黑椒汁食味道一流!澳洲M5和牛西冷价钱比肉眼扒贵小小,但绝对值得比,肉汁同样很多,厨师水准很高,切开块西冷见到红色部分正正系心目中的要求,抵赞!酥炸海鲜盛有软壳蟹,广岛蚝同大虾两只,炸浆不厚,食材新鲜,蟹很香脆,蚝的size亦很大只!不错!另外,一定要试下佢地既港式奶茶,茶底很香,奶味浓,很幼滑。人均消费约$250,一定会再番去再食过!
同朋友庆祝生日,又唔想去太远,响返区内食饭,於是拣左呢间!

店内座位都算阔落,大概可以坐到二十到三十人左右。

今次叫左火三个套餐,质素甚高。

餐汤有白汤同红汤,红汤有浓香蕃茄味。
主菜大约20分钟就上菜了,都几快手!
主菜都会有烤杂菜配,有紫薯泥,粟米芯同甘荀。

慢烤安格斯肉眼牛扒

澳洲M5和牛西冷

酥炸海鲜盛

另外,一定要试下佢地既港式奶茶,茶底很香,奶味浓,很幼滑。

人均消费约$250,一定会再番去再食过!
2019-08-30 255 浏览
这几天都下雨,正好消减夏天八月嘅暑气,就来吃一个美味牛柳晚餐吧,食肆位於朗屏西铁站嘅夏捌月,店员礼貌地安排入座。一客味道十足嘅酥皮罗宋汤揭开序幕,酥皮嘅香酥已令人赞赏,食完没有滞感。罗宋汤酸甜适中,红萝卜腍甜,茄香阵阵,十分可口。主菜菲力牛柳盖着香脆甘香嘅鹅肝和厚厚腍滑大蘑菇,外观已很吸引。厚厚牛柳五成熟,切开已经肉汁渗出,入口非常腍滑,牛肉味香浓,点上热暖蘑菇酱汁,更能突显牛柳嘅色香味,令人回味无穷。配以香滑嘅樽装朱古力饮品,令这个晚餐更完满。
配以香滑嘅樽装朱古力饮品,令这个晚餐更完满。

2019-08-30 184 浏览
元朗特色食店不少,这间餐厅位於元朗富来花园,装修古朴不起眼,给人平实嘅感觉。我是牛扒爱好者,几乎是每次食西餐嘅必然选择。先来酥皮忌廉汤,酥皮热辣香脆,入口松化,好吃不油腻。忌廉汤幼滑香浓,火腿丝和洋葱很惹味,单是餐汤已令人回味。主菜五成熟安格斯肉眼扒,火候控制得宜,外表香脆,入口肉味香浓,肉汁丰溢,嫩滑而不觉肥腻。薯角配菜很丰富,脆厚香口,再加上紫蕃薯蓉,甜滑味美,作为牛扒配菜很特别,更能提升饱足感。饮品来一杯冰冻雪梨蜜,冰凉润喉,充满雪梨清香,消暑兼消腻。
我是牛扒爱好者,几乎是每次食西餐嘅必然选择。
饮品来一杯冰冻雪梨蜜,冰凉润喉,充满雪梨清香,消暑兼消腻。

2019-08-28 165 浏览
今天难得放假,天气十分炎热🥵。老公提议今晚想吃锯扒,於是带我去朗屏站附近「夏捌月」餐厅,食西餐。😋来到餐厅门口,摆放了餐牌,价格都很合理啊!👍进入店𥚃,座位摆设整齐乾净,柔和嘅灯光,很舒服😌我们点了《慢烤1855黑安格斯肉眼牛扒(22安士)》和《加拿大猪鞍扒并酱油烧元贝》先送上是日餐汤罗宋汤🥣汤味浓郁的,食材丰富,味道啱晒我口味😋急不及待品嚐,牛扒很香喷喷蕉香味,肉质嫩滑,咬落啱啱好不太乾😋配菜方面有粟米芯、番茄仔、翠玉瓜、紫色番薯蓉,都是我喜欢吃😋猪安扒分量十分厚,肉味香浓的,酱汁甜甜地,配上烧元贝很特别的配搭😋饮品是餐厅自家制原装冻樽仔港式奶茶&咖啡,味道不太甜😋今晚和老公一起吃晚餐,非常满足啊!

来到餐厅门口,摆放了餐牌,价格都很合理啊!👍

进入店𥚃,座位摆设整齐乾净,柔和嘅灯光,很舒服😌

先送上是日餐汤罗宋汤🥣

汤味浓郁的,食材丰富,味道啱晒我口味😋

饮品是餐厅自家制原装冻樽仔港式奶茶&咖啡,味道不太甜😋

今晚和老公一起吃晚餐,非常满足啊!
2019-08-22