餐厅: 夏捌月
资讯:

2020-07-04 149 浏览
《大鸡扒德国肠》佢块鸡扒真系好大块,新鲜热辣啱啱煎好就上枱,嫩滑有口感,有两件薯角都香脆可口,至於个黑椒汁就正正常常咁啦,意粉方面,少啲啲油就perfect啦!有少少沙律菜半碟冇咁dry👍🏻 《养颜玫瑰花果茶》茶方面,清清地,玫瑰味唔算太重。啱啲唔想饮甜,想饮热饮嘅朋友,呢个会系一个唔错嘅选择!《芝士焗肉酱牛柳粒》有好多肉酱,都系有小小油腻,牛柳粒都唔算少,肉质就正正常常咁啦,整体来讲几好味😋环境方便就一间普通地区西餐厅,服务质素同卫生方面就一般。总括嚟讲都系一间抵食嘅餐厅👍🏻💕
《大鸡扒德国肠》

2020-07-02
大鸡扒德国肠
芝士焗肉酱牛柳粒
2020-06-10 537 浏览
99台ViuTV的「空肚讲宵夜」算是我近来比较喜欢观看的节目,三位主持人真挚,吃相甚治癒。那天介绍过元朗Accro Coffee好想一访,星期六行完元荃古道乘车前往,两点三抵达要等两页纸,饥肠辘辘,唯有转场。 去到新地方基本上跟色搵食,附近的这家门口贴上大字报叫人登记做选民,店员温馨提示三点落场,赶快落单,一坐底就有得食。双色芝士焗猪扒长通粉 $56 通粉端来时色香味俱全,蕃茄汁浓郁足料,香草味重,烩得非常入味;而猪扒相当厚切,一点也不柴不硬,食得满足。 镬仔牛柳伴薯菜 $65 牛柳有四、五件,煎得软稔香口,薯角大大件热辣辣,这个价钱交足货。 够钟落场後店员都没有催促我们离开,感觉颇有人情味。

双色芝士焗猪扒长通粉 $56
镬仔牛柳伴薯菜 $65
够钟落场後店员都没有催促我们离开,感觉颇有人情味。
2020-04-11
2020-06-02 571 浏览
减肥餐,只可以食肉同菜!所以我叫咗牛扒配沙律菜🥗由於肥,所以连个凯萨酱都无落🙈两块牛扒大大块,不过系薄身既,腌得好入味,而且咬落去唔会好鞋口,口感同去街市买既腌制好既牛扒一样。沙律菜好新鲜,清甜,另外沙律菜上有少少芝士粉,连埋新鲜沙律菜一齐食都几唔错,食完其实都好饱🤭原本个餐会有汤同蒜蓉包,但因为减肥唔俾食😂😂😂唯有叫朋友帮手食埋🙈🙈🙈餐饮都系饮冻柠水走甜,健康少少应该饮热饮!😜朋友既杂扒餐🤤有得睇无得食😭

餐饮都系饮冻柠水走甜,健康少少应该饮热饮!😜

朋友既杂扒餐🤤有得睇无得食😭
2020-05-27 543 浏览
之前有一排迷上左呢间餐厅,因为好小西式餐厅做到呢个价钱。以我今次食的板烧镬仔牛柳为例,盛惠$64,但个份量真系好丰富,有三块牛柳仔,几旧薯角,一份沙律菜同埋可以选择配饭或者意粉。值得一提的系牛柳煎我唔错,7成熟岩岩好可以lock住入面D肉汁,但又唔会太多血水,正。饮品方面,跟餐包左一杯热饮,佢另外的特色系可以加$2转樽仔冻奶茶,店家系一早冲定调好味的奶茶,再放落雪柜正冻佢,咁样可以解决平时饮冻饮个时,愈饮愈淡的问题,诚意分十足。
2020-05-14 752 浏览
话说之前成日经过第间既分店都想入去试下,於是今日兴致勃勃提议同屋企人去Try Try.由於怕太多人坐得太迫所以就去咗朗屏西铁站呢间分店到Try,我地6点几去,所以我地系第一台客。因为我地想坐果张台,佢地话7 30有人book咗,所以我地用咗一个钟左右享受呢个.haha.为什麽咁称呼?!因为可能餐厅得我地一台客而且又有客人book咗位既关系上菜特别快,所以感觉像食快餐,不过咁既价钱,咁既味道,又几好喎抵食,可以再Try多次蟹肉意粉,都五错加$20配餐有一汤一野饮,唔贵因本人不吃沙律酱要求转了沙律醋服务员话另如加一个酱$5呢个二百蚊唔洗食个扒,几好个饭4个人每人分啲,完全够食整体虽然用餐时间系一小时内系快左啲,但4个人食500几蚊,仲想点,味道又不难吃,抵啦
由於怕太多人坐得太迫所以就去咗朗屏西铁站呢间分店到Try
,我地6点几去,所以我地系第一台客。因为我地想坐果张台,佢地话7 30有人book咗,所以我地用咗一个钟左右享受呢个[西式快餐]
抵食,可以再Try多次

蟹肉意粉,都五错

加$20配餐有一汤一野饮,唔贵

因本人不吃沙律酱要求转了沙律醋

服务员话另如加一个酱$5

呢个二百蚊唔洗食个扒,几好

个饭4个人每人分啲,完全够食

• 蟹肉蟹膏意粉
2020-04-13 1265 浏览
两年前到夏捌月食晚餐,对蟹膏蟹肉意粉评价甚高,印象很深刻,难得到朗屏,试下有冇keep到水准,Lunch送餐汤及餐饮,性价比高。Double 蟹膏松叶蟹肉意粉 $108一上枱很香的蟹味,食每一啖意粉就好似食蟹,酱汁金黄色很Creamy,意粉上面有蟹肉,配有杂菌中和,增加了口感,食落唔会太腻,依然是两年前回亿中的味道。板烧镬仔牛柳 $64有三大块牛柳,比想像中分量多,虽然五成熟变了七成熟,但牛柳肉质嫩滑,只略厌香草味太重,抢左牛肉味 ,烧汁较稀。

Double 蟹膏松叶蟹肉意粉 $108

板烧镬仔牛柳 $64
2020-04-10
  • 蟹肉蟹膏意粉
2020-03-24 1170 浏览
虽然在疫情下,人也总不能一直待在家,趁周末与闺蜜到香港千岛湖走走兼呼吸新鲜空气🌿,我自己先喺朗屏站附近食个午餐然後再同佢会合。我对朗屏这边比较陌生,所以系OpenRice睇咗一阵,就选咗呢间小店「夏捌月」,由朗屏站步行大约3分钟便到。午餐选择很多,价钱亦大众化,多以扒类为主,我选咗「洋葱厚切猪扒餐」$52,包罗宋汤及餐饮。冻嘅樽仔奶茶先到,我饮咗一啖,有茶嘅清香,奶嘅份量及甜度亦都调教得很好,用个樽仔装奶茶,加添特色,值得一赞👍。猪扒🍖大大块,煎得好香,好味,除咗饭都有薯菜,好抵食。小店内挂了几幅抽象画,带点型格,座位不是很多,一个人,好快就食完个午餐,因为我见到门口好多人等位。

猪扒🍖大大块,煎得好香,好味,除咗饭都有薯菜,好抵食。

2020-03-22
2020-03-22 646 浏览
最近疫情影响饮食业真系好严重绝对要支持下香港人良心小店今次一行二人 去左偏离市中心既夏捌月先讲番个餐先 今次叫左威灵顿牛柳 份量绝对满足 味道亦岩岩好 星期五730 唔洗等位 翻食指数
最近疫情影响饮食业真系好严重
绝对要支持下香港人良心小店
今次一行二人 去左偏离市中心既夏捌月
星期五730 唔洗等位
翻食指数
2020-03-20
2020-02-02 2620 浏览
今日来到附近觅食,到有电影剧照装潢的餐厅用餐。有几款晚餐好似好丰富,便选两个晚餐试下。加$可享升级酥皮汤喜爱酥皮汤的酥皮,非常香脆,有焗起的香味。罗宋汤味道一般且偏辣,另一餐汤忌廉汤味道一般。S1 威灵顿牛柳配薯菜与酥皮汤相比,威灵顿牛柳的酥皮就刚刚相反,威灵顿牛柳造法新颖,面团过湿而且没有香脆,只是黏着在牛柳上方,并未有包裹整件牛柳。酥皮有黏着菇蓉及火煺片,在切开後内里的食材散开,牛柳生熟度处理得不错,牛柳本身的肉汁及牛味一般,要靠附上的烧汁增加味道。配菜的紫薯绵软好味,甜度适中。S4 捌月COMBO有几款食材,以海鲜为主,卖相吸引。烟三文鱼加巴马火煺米纸沙律卷有四件,口味几清新,但米纸过厚,影响口感。鹅肝米多士米多士与一种零食相似,与鹅肝几夹。鹅肝上有少许黑醋,一起吃不太腻。辣汁焗广岛蚝炸酱酥脆,辣汁味浓。迷你芝士焗肉酱意粉味道适中,芝士不太浓。饮品选了即冲的金咖啡及朱古力,跟餐不用额外收费。 每道主菜有几种食材,有的处理得宜,有的并未到位,酥皮有得也有失,有点可惜!

加$可享升级酥皮汤
酥皮汤, 忌廉汤

酥皮汤

S1 威灵顿牛柳配薯菜

配菜的紫薯绵软好味,甜度适中。

S4 捌月COMBO
有几款食材,以海鲜为主,卖相吸引。

鹅肝米多士

辣汁焗广岛蚝
炸酱酥脆,辣汁味浓。

迷你芝士焗肉酱意粉
味道适中,芝士不太浓。
S4 捌月COMBO

饮品选了即冲的金咖啡及朱古力,跟餐不用额外收费。
金咖啡及朱古力

2019-12-13
2019-12-30 1431 浏览
经济午餐约60蚊有餐汤,主菜,饮品呢间系港人小店值得支持👉🏻嗌左个吞拿鱼长通粉通粉几入味芝士味都重 又冇太过腻👉🏻紫薯鸡髀菇绘饭几多菇但饭比较硬同乾见隔离枱叫蟹肉绘饭同牛扒意都好似唔错下次试下先
经济午餐

但饭比较硬同乾

见隔离枱叫蟹肉绘饭同牛扒意都好似唔错
下次试下先

2019-12-10 1652 浏览
唔知今次呢一间小店你地又试过未呢?呢间小店绝对系我会翻食list入面😋🔻原只德国咸猪手配蜜糖芥末汁评分:🌕🌕🌕🌕🌗价钱:$159个猪手皮唔止酥脆,肉质够嫰仲几咁juicy😋如果硬系要讲下挑剔嘅位,就系个皮稍微硬左dd喇🔻蜜糖酱汁照烧鸡(半只)评分:🌕🌕🌕🌕🌑价钱:$118可能因为只鸡唔大,所以肉质都好嫰滑,而且仲有阵香草味,食得出冇咩味精👍🏻🔻和风芝士脆底薄饼评分:🌕🌕🌕🌕🌗价钱:$60- $80呢道超好食❤️米纸超薄脆底嘅pizza黎,够细个唔会话好饱肚,口感绝对一流,我都系第一次试呢种pizza🤤稍微扣半分位就系有d痴牙P.S. 唔好意思佢个名同价钱我记得唔太清楚🙏🏻🔻酥皮萝宋汤评分:🌕🌕🌕🌕🌕价钱:套餐加$20佢酥皮够松脆香酥,个汤够浓,入面都几多汤渣,真材实料呀😋📍 夏捌月 (元朗)元朗妈横路7号富来花园A座地下15号舖

🔻原只德国咸猪手配蜜糖芥末汁
评分:🌕🌕🌕🌕🌗
价钱:$159

🔻蜜糖酱汁照烧鸡(半只)
评分:🌕🌕🌕🌕🌑

P.S. 唔好意思佢个名同价钱我记得唔太清楚🙏🏻

🔻酥皮萝宋汤
评分:🌕🌕🌕🌕🌕
价钱:套餐加$20
佢酥皮够松脆香酥,个汤够浓,入面都几多汤渣,真材实料呀😋

📍 夏捌月 (元朗)
元朗妈横路7号富来花园A座地下15号舖
2019-12-08
2019-12-04 1076 浏览
最近香港经济不景,作为香港人消费出去此番啲小店!近近地又返元朗,食返个晚餐!!见到呢间餐厅环境好似唔错装修大件工业风够晒简约就咁话锺意食肉嘅我哋食返牛扒啦几好喎呢度嘅晚餐加少少钱就可以跟餐!咁我就拣咗个忌廉汤味道都OK 味道都OK 唔会好水,点面包食嘅话更加好!朋友就拣咗个罗宋汤加酥皮卖相都几吸引酥皮焗得咁行脆脆我就叫咗个菲力牛排牛扒份量俾埋块仲有买薯角!大胃王嘅我一定够饱饱牛扒叫咗五成熟厨师的确整得啱啱好唔会太熟或太生!朋友叫西冷扒牛扒七成熟佢唔锺意食太生, 惊惊喎🤣黑椒汁配埋一齐头好味到㗎你讲加埋都唔使$500 晚餐来讲都算几平
见到呢间餐厅环境好似唔错装修大件工业风够晒简约就咁话

锺意食肉嘅我哋食返牛扒啦
几好喎呢度嘅晚餐加少少钱就可以跟餐!
咁我就拣咗个忌廉汤
味道都OK 味道都OK 唔会好水,点面包食嘅话更加好!

朋友就拣咗个罗宋汤加酥皮
卖相都几吸引酥皮焗得咁行脆脆

我就叫咗个菲力牛排
牛扒份量俾埋块仲有买薯角!大胃王嘅我一定够饱饱
牛扒叫咗五成熟
厨师的确整得啱啱好唔会太熟或太生!

朋友叫西冷扒
牛扒七成熟佢唔锺意食太生, 惊惊喎🤣
黑椒汁配埋一齐头好味到㗎

你讲加埋都唔使$500 晚餐来讲都算几平
2019-11-30 954 浏览
好耐冇黎过朗屏搵嘢食,经过夏八捌门口咪有好多人等位,所以返去食!对上一次食应该一两年嘅事,同屋企人食过,佢哋都都好锺意!餐厅门口已经话做紧澳洲和牛西冷promotion决定再帮衬主菜Menu有好多选择锺意食扒嘅,又有食意粉,又有烩饭都有肉眼扒五成熟好大块牛扒笑得好靓 骨位带点燶 食落口更加香口有餐汤 我拣咗忌廉汤呢个M5和牛西冷就系门口推广紧嘅优惠$200都唔使,牛扒算几大块!若然厚身啲口感一定会再好啲!味道唔错六七唔会太晏点左黑椒汁味道不错

餐厅门口已经话做紧澳洲和牛西冷promotion决定再帮衬
主菜Menu有好多选择
锺意食扒嘅,又有食意粉,又有烩饭都有
肉眼扒五成熟
好大块牛扒笑得好靓 骨位带点燶 食落口更加香口
有餐汤 我拣咗忌廉汤
2019-11-14 987 浏览
餐厅内风雨飘摇,餐厅内满室飘香。元朗区人就算宵禁都要食吓好野嘅。个碗崩咗,which is 都唔系咩重点黎。个汤比一般嘅罗字汤浓,有一阵淡淡嘅牛肉味。我个人系觉得唔系咁够菜,但都比平均好多了。餐厅嘅咖啡系樽仔咖啡黎。奶味超重,向我嘅perspective 黎讲就比较甜啦。不过其实个咖啡嘅基调是不错。主菜我叫左双层芝士茄蓉焗猪扒饭。因为上菜关系所以上菜比较慢。芝士焗至乾身,唔会有啲咩拉丝效果,但芝士味道浓郁。佢系用茄汁instead of 茄蓉,同埋有几多蘑菇。蛋炒饭底炒得几出色,做到粒粒分明嘅效果。

2019-11-12 536 浏览
星期日比较多人,如果你不介意搭枱的话,好快会有位!我点了一个烤大啡菇薄烧牛肉芝士汉堡配炸薯条,加$18可以转酥皮汤!香脆的酥皮配上忌廉汤😍汉堡包味道口感不错,面包够脆,配上芝士牛肉再加上沙律汁!可惜薯条没有茄汁,如果有茄汁会更加好!热朱古力又匙羹仔提供会更加好!搭枱是听见对面的男人话镬仔牛柳冇镬仔😂😂跟住又话啲饭冻的😂😂题外话,隔离枱叫埋单,有一个戴眼镜的侍应,埋单时讲:喂,多谢呀!我开头以为系熟的朋友,跟住之後见到另一台埋单,她都是咁讲!这种方式🤣👍🏻
2019-11-10