2021-06-24
最近工作無咁忙,而且做完個大project想獎勵下自己,聽一位識食既朋友介紹左一間好出色既omakase,於是膽粗粗去試下。去到係登龍街既sushi sakura一出電梯,就有棵好靚既櫻花樹係到,忍唔住影下相,佢對門係關住,感覺上好高檔同埋幾有私隱度,岩晒啲鍾意私隱既人去食。今日選左個lunch omakase $680,加埋有十幾款食物,非常期待。雖然係omakase,但侍應同廚師都會關心問下你會唔會有食物敏感或者唔食既野。前菜係以櫻花為主題,趁返佢間餐廳,有櫻花蝦、松葉蟹豆腐、沙律。最期待既刺身有三款,每款都有兩片,每片廚師都配左唔味道,好食到唔識形容,有太刀魚、銀雪魚、日本赤貝。最特別係個赤貝,廚師建議我可以配啲花瓣食,食食下會有陣花香味令到味道好豐富。熟食係沖繩豬手,啲豬手超級淋,好入面。壽司有五款,全部除左有賣相,食落口都好多層次,同出面既Omakase 真係好唔同,呢到唔會淨係切塊魚身加舊飯,返而用左好多吾同配搭,廚師話佢以前係懷石料理,所以加添好多唔同既味道同配料。另外,餐廳出左個新菜單,每款菜配唔同sake,好吸引,遲啲要再黎食。
熟食係沖繩豬手,啲豬手超級淋,好入面。