首先係前菜&熟食篇~前菜 :-汁煮鮑魚伴三文魚籽鮑魚食得出好新鮮,加上金箔點綴 矜貴優雅。-胡麻嫰豆腐配蟹膏蟹肉豆腐嫰滑,同蟹肉好配合。-水雲菜配北寄貝水雲菜第一次食,口感柔軟黏滑,加埋日本醋好開胃。汁物:-舞茸菇清湯食晒啲刺身後 就會有呢碗清湯,然後就開始熟食。和食:-沖繩豬手第一次日式料理見到豬手,原來係沖繩名菜,豬手肉質非常軟冧香濃 一食就溶入囗。-牛小排成熟度岩岩好 加埋新鮮芥茉 非常夾!然後仲有一碗濃湯,好似係食完壽司上的。-招牌魚奶湯魚味濃郁 成師傅話成碗湯一粒鹽都冇,但依然非常鮮甜,飲完唔會覺得口渴。用魚骨魚腩炒湯加木魚水,仲有大蝦頭。然後開始介紹刺身✨:-明寶石真鯛配柚子蒜汁新鮮既真鯛配上柚子汁&花,感覺好清新,我反而覺得覺得紫蘇葉花冧好有趣 而且味道好好,我成棵食哂。北海道象拔蚌食得出好新鮮,鐘意象拔蚌既朋友會好鐘意,(我個人唔係太接受象拔蚌刺身既味)。深海池魚先食一片係包住芽蔥 配烏魚子然後一片係配黑魚子 味道似魚子醬 好喜歡。鰤魚 配柚子胡椒 / 紫菜醬一碟刺身有2種特別口味,2種特色乾池魚粒配洋蔥我個人最喜歡呢款刺身,師傅特制既醬汁,加有芝麻 乾蔥 香蔥,味道非
首先係前菜&熟食篇~

前菜 :
-汁煮鮑魚伴三文魚籽
鮑魚食得出好新鮮,加上金箔點綴 矜貴優雅。

-胡麻嫰豆腐配蟹膏蟹肉
豆腐嫰滑,同蟹肉好配合。

-水雲菜配北寄貝
水雲菜第一次食,口感柔軟黏滑,加埋日本醋好開胃。

汁物:
-舞茸菇清湯
食晒啲刺身後 就會有呢碗清湯,然後就開始熟食。

和食:
-沖繩豬手
第一次日式料理見到豬手,原來係沖繩名菜,
豬手肉質非常軟冧香濃 一食就溶入囗。

-牛小排
成熟度岩岩好 加埋新鮮芥茉 非常夾!

然後仲有一碗濃湯,好似係食完壽司上的。

-招牌魚奶湯
用魚骨魚腩炒湯加木魚水,仲有大蝦頭。

然後開始介紹刺身✨:

-明寶石真鯛配柚子蒜汁

北海道象拔蚌
食得出好新鮮,鐘意象拔蚌既朋友會好鐘意,
(我個人唔係太接受象拔蚌刺身既味)。

深海池魚
先食一片係包住芽蔥 配烏魚子
然後一片係配黑魚子 味道似魚子醬 好喜歡。

鰤魚 配柚子胡椒 / 紫菜醬
一碟刺身有2種特別口味,2種特色

乾池魚粒配洋蔥
我個人最喜歡呢款刺身,師傅特制既醬汁,
加有芝麻 乾蔥 香蔥,味道非常之好👍🏻

最後介紹壽司

呢件係我食過最好味既牡丹蝦⭐⭐⭐⭐⭐

小磯魚
連骨醃製既小磯魚
會畀啲醋會溶咗啲骨 所以味道會更好
加上柚子調味 又新鮮又清新。

關鯖魚
有3片刺身 魚鮮味較重 配上芝麻,好夾。

平川水產 北海道海膽
師傅突然叫伸隻手出黎,然後就放好多海膽上我手一 再搽少少醬,師傅同客人好互動👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
師傅話咁先可以食到最好既味道。

中拖羅
好靚既中拖羅 入口即溶。

師傅每件壽司既味道都調得剛剛好,好岩我口味。
*溫馨提示: 食Omakase千祈唔好問師傅拎豉油,因為係對師傅調製既壽司味道冇信心 唔尊重既行為。

最後係 靜岡密瓜
好甜,作為餐飯完美的結束。
2021-10-23
2022-05-30 41 浏览
終於忙完一段時間可以同fd出來食下好野。揀中呢間餐廳係因為睇相都覺得好吸引,好多款都幾新穎。呢度環境優雅,座位舒適。.Omakase – Kin $1,680.前菜: 南瓜,鮑魚金泊,魚籽.刺身: 愛女魚 – 香港較少見嘅魚,肉質肥美半透明,味道清甜,搭配金醋汁和莓汁,更提鮮。池魚王 – 魚皮位有輕微岩燒過,魚味濃郁,中間有麵豉醬,好特別,口感豐富。鰤魚 – 加左少少木魚花醬料同七味粉,再加可食用菊花,淡淡菊花味,口感厚實。笠貝 – 搭配好講究,有四季紅和檸檬片,四季紅有少少辣味。北海道象拔蚌 – 膽汁做醬料,超級爽脆口感,淡淡甘甜味。 池魚 – 有京蔥,洋蔥,紫洋蔥,再加醬油,麻油,芝麻撈埋一齊,口感一流。魴鮄魚 – 粉色與白色交集的魚肉,肉質紮實。中拖羅 – 夢幻搭配,入面有煙熏,打開蓋有淡淡煙雲。和食料理:海膽烤海蝦!造型滿分,上面有d小麥爆米花,味道有少少甜。海膽味好香濃,海蝦肉質彈性十足,口感緊實。仲搭配左番薯和蓮藕。.壽司10貫左口魚 – 左口魚上面再加左口魚裙邊,豐富口感。笠子 – 加左蛋醬和日本魚子醬金線鯛 – 上面有芥末籽粒,口感新鮮。 黑鱈魚 – 加左魚子醬 好美味
終於忙完一段時間可以同fd出來食下好野。
揀中呢間餐廳係因為睇相都覺得好吸引,好多款都幾新穎。
呢度環境優雅,座位舒適。
Omakase – Kin $1,680
前菜: 南瓜,鮑魚金泊,魚籽

刺身:

笠貝 – 搭配好講究,有四季紅和檸檬片,四季紅有少少辣味。
北海道象拔蚌 – 膽汁做醬料,超級爽脆口感,淡淡甘甜味。

魴鮄魚 – 粉色與白色交集的魚肉,肉質紮實。

中拖羅 – 夢幻搭配,入面有煙熏,打開蓋有淡淡煙雲。

和食料理:
海膽烤海蝦!
造型滿分,上面有d小麥爆米花,味道有少少甜。
海膽味好香濃,海蝦肉質彈性十足,口感緊實。
仲搭配左番薯和蓮藕。

壽司10貫
左口魚 – 左口魚上面再加左口魚裙邊,豐富口感。
笠子 – 加左蛋醬和日本魚子醬
金線鯛 – 上面有芥末籽粒,口感新鮮。
黑鱈魚 – 加左魚子醬 好美味
帆立貝 – 搭配海苔漬 新鮮更甚
八角魚 – 有蟹膏和芽蔥加持,味道一流。
赤貝 - 加左柚子汁,更清甜
烏貝 – 江湖麻醬好特別
小肌魚 – 好肥美
大拖羅 – 壽司之王,肉質超級粉紅,鋪滿櫻花蝦,用紫菜包裹著。
海膽杯
有日本海膽,釜山八蝦仔,三文魚籽

汁物
舞茸菇湯好清甜。

果物
好甜好多汁嘅蜜瓜,爽口。
2022-05-20
2022-05-30 43 浏览
🍣 寿司桜 @sushi_sakura_hk嘿嘿嘿,最近好料吃得有點多,我又來開箱Omakase囉~~….這次應該要兩星期左右才會剪好片,上一支都還沒弄好QQ在自介最底有YT連結 也可以搜尋:一只金魚腦🐟🧠🍶山田錦 – 吃美食又怎可以少了一壺能令食物昇華的清酒呢,這款酒味不會太強烈🌟おまかせ·銀Omakase-Gin🌟先付 3 種盛 / 刺身 3 種盛 / 和食料理 1 款 / 壽司8貫 /汁物/ 果物🥗前菜🔸汁煮鮑魚 - 鮮嫩彈牙,夏天必備的下酒菜🔸喜之次魚肝 - 感覺跟鮟鱇魚肝差不多,不會腥質感軟滑🔸溫泉蛋 -吸入去就直接滑咕溜滑嫩地進了喉嚨🐟刺身四品🔸帆立貝 - 超厚肉,加上奢侈的魚子醬,連著脆脆的紫菜一口下去就是美味🔸北海道白象拔蚌 - 配有自家製的象拔蚌醬,很清爽有咬口的一道開胃小物 🔸真鯛 - 白肉魚的頭號代表,加了醋跟柚子,優雅清淡的魚味🔸池魚王 - 第一片先用火燒過把油香都迫出來,第二片加有礦物鹽,些微調味不會蓋過鮮之餘還會把本身的魚甜帶出和食料理1️⃣款🍱🔸鹽燒原條喜知次 - 喜知次被日本人視為最珍貴的魚類之一,有「海中紅寶石」之美譽,傳統會以紅燒或鹽烤,師傅把魚皮烤
🍣 寿司桜 @sushi_sakura_hk
嘿嘿嘿,最近好料吃得有點多,我又來開箱Omakase囉~~
….這次應該要兩星期左右才會剪好片,上一支都還沒弄好QQ
在自介最底有YT連結 也可以搜尋:一只金魚腦🐟🧠

🌟おまかせ·銀Omakase-Gin🌟

🥗前菜
🔸汁煮鮑魚 - 鮮嫩彈牙,夏天必備的下酒菜
🔸喜之次魚肝 - 感覺跟鮟鱇魚肝差不多,不會腥質感軟滑
🔸溫泉蛋 -吸入去就直接滑咕溜滑嫩地進了喉嚨

🐟刺身四品
🔸真鯛 - 白肉魚的頭號代表,加了醋跟柚子,優雅清淡的魚味

和食料理1️⃣款🍱
🔸鹽燒原條喜知次 - 喜知次被日本人視為最珍貴的魚類之一,有「海中紅寶石」之美譽,傳統會以紅燒或鹽烤,師傅把魚皮烤得香脆,魚肉鮮香滑嫩,加鹽令魚刺部位可以立起來,還有用稻炸的爆米花,可可愛愛的

🍣壽司8貫
🔸黑鱈魚 – 被形容為魚中“奶油“,配有智利魚子醬,油脂豐富
🔸鏗魚 - 脂肪少比較爽口,師傅會先用煙槍將櫻花木煙注入玻璃罩,打開時會聞到櫻花木的香味,非常igable
🔸交鰈魚 – 即是右口魚,肉質非常滑溜,鮮味甘香
🔸金目鯛 - 口感清爽且有回甘而不腻,配了自己製的海苔漬
🔸笠子魚 - 即是石狗公,魚肉味道較清淡,配了昆布、蟹膏、葱花,令味道不單調
🔸喜之次 -肉質細嫩,加了柚子鹽帶出鮮美
🔸日本赤貝 - 師傳有先拍打過令更爽脆彈牙,配有醬汁是魚露+京葱跟紫洋蔥
🔸大拖羅 –灸燒過再加了香氣十足櫻花蝦,油脂豐富。

🔸海膽杯 – 有根室海膽、雪場蟹肉、根子加了烏魚子粉跟食用金薄,顏色吸引眼球之餘又好吃美味

🍨果物
🔸靜岡蜜瓜 – 非常香甜多汁,完美的結尾

▫️小總結:跟平時常見的有點不一樣,會很常出現自家製的各種漬醃去配,這就需要看你喜歡哪種吃法了

💲Hkd $1280@人
🏡銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
☎️2898 3399

✨很快就會有下一輪的 #giveaway 哦,敬請期待~

#文末抽獎 #抽獎文 #giveaway #hkgiveaway #giveawayhk #giveaways
#omakase #廚師發辦 #hkomakase #omakasehk
#hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #飲食日記 #港島美食 #銅鑼灣美食 #sushisakura #poyeefoodie
2022-05-30 35 浏览
公司出咗bonus 於是就去食返個omakase獎勵下自己啦 黎到銅鑼灣嘅呢間shusi sakura星期六夜晚竟然全場爆滿 壽司吧枱都坐滿人呀前菜係 立魚春 南瓜煮 水雲髮菜配深薯刺身 象拔蚌 鮫鰈魚薄切 深海池魚配四季紅 係有辣味嘅香草加紫蘇花壽司 赤貝 粒貝 八角魚 粒子魚 金線鯛 赤身 銀雪魚加日本黑魚子 北海道根實海膽 拖羅我最鍾意嘅就係銀鱈魚油份極之多 魚油味香濃 大拖羅都唔錯肉質紅潤 入口即溶炆日本沖繩豬手 用左阿古豬 又淋又入味 豬皮嘅膠質非常濃郁十勝紅豆奶凍
星期六夜晚竟然全場爆滿 壽司吧枱都坐滿人呀

前菜係 立魚春 南瓜煮 水雲髮菜配深薯

炆日本沖繩豬手 用左阿古豬 又淋又入味 豬皮嘅膠質非常濃郁

十勝紅豆奶凍

2022-05-24 70 浏览
今晚同老公拍拖食好野,第五波後第一次食廚師發板,可以2個人慢慢食, 傾下偈。而廚師在每度菜式及做法上的講解,令我學到好多野, 尤其魚嘅品種及季節限定的煮法。頭盤漬物有白蘿蔔,紅毛漬及牛蒡,我比較鍾意牛蒡漬。呢個廚師特別好,有需要可以再加漬物,之前再食紅菜頭及蒜頭漬,蒜頭漬十分有水準, 一啲都唔會辣,好入味。 前菜:南瓜漬,喜之次魚肝,花膠金箔。喜之次都幾貴,魚肝亦唔會多,所以都幾矜貴, 食落唔會腥,口感一流。花膠亦炆免得淋身入味。 真鯛魚薄切,加上平時用在蟹的醋及梅汁,層次感豐富。 魴鮄魚刺身,魚露的特色醬汁,加上蔥及芝麻, 陣陣清香。 粒貝片,加了少少鹽,再輕輕塗上青檸才食,夠清新。 象拔蚌,醬汁係由象拔蚌膽,更能食到象拔蚌。 黑鱈魚即係銀鱈魚,第一件包洋蔥,第二件包蔥,第三件黑松露。 池魚皇,加意米,  第一件係魚背脊, 第二件係腩位,腩位 加少少鹽燒, 減低脂肪肥膩感覺。 夢幻的是鰹魚刺身,加上酸汁啫喱,同鰹魚的味道好配合。 好有西日fusion feel.飲咗兩種湯,黑白松茸湯及魚奶湯,魚奶湯好濃厚鮮魚味。 左口魚魚肉,加右口魚魚肩,上面鋪上左口魚魚肝及昆布, 一次過食齊左右口

前菜:南瓜漬,喜之次魚肝,花膠金箔。

花膠亦炆免得淋身入味。

真鯛魚薄切,加上平時用在蟹的醋及梅汁,層次感豐富。

魴鮄魚刺身,魚露的特色醬汁,加上蔥及芝麻, 陣陣清香。

粒貝片,加了少少鹽,再輕輕塗上青檸才食,夠清新。

象拔蚌,醬汁係由象拔蚌膽,更能食到象拔蚌。

黑鱈魚即係銀鱈魚,第一件包洋蔥,第二件包蔥,第三件黑松露。

飲咗兩種湯,黑白松茸湯及魚奶湯,魚奶湯好濃厚鮮魚味。

左口魚魚肉,加右口魚魚肩,上面鋪上左口魚魚肝及昆布, 一次過食齊左右口魚,超正。

笠子魚壽司即係我哋嘅石九公魚, 因為size 唔大, 每一條魚只可以做到八件壽司

金線鯛(即係紅衫魚),加少少蒜頭漬, 有微微辣嘅口感,減低魚脂 肥膩感。

喜之次,輕輕燒魚身,令到魚脂肪魚油更突出,魚脂香氣更濃。加上柚子亦能減低肥膩感覺。

鳥貝,師傅在上之前再拍打一下,即刻令到尾部位置企起,打卡一流,鳥貝食落 爽口。

青魚, 上面鋪紫蘇葉, 再加上白昆布,加上法式芥末, 口感層次豐富。

櫻花蝦紫菜拖羅, 本來係最後一個壽司, 但我老公話食完之後突然間好開胃, 好想再食多啲,薄脆加少脆櫻花蝦及厚身拖羅,口感同層次都豐富,亦減低拖羅 肥膩感覺。

海膽,香蝦,毛蟹,日本三文魚籽比一般細,上面加烏魚子粉及金箔,師傅說呢個季節係最適合海膽用呢個做法,果然夠特別。
2022-05-22
要食得地道啲嘅日本刺身可以諗吓𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦,呢間完全用番傳統嘅日式餐廳風格,座位空間感比較寬躺比較寧靜,好適合同朋友一齊傾偈慢慢品嚐𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦✨$1480 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯頭盤 日本花膠、鮑魚、水雲海藻花膠煙韌彈牙,鮑魚爽口彈牙仲加咗金箔特別名貴😳水雲海第一次食,口感爽口配合酸酸嘅味道特別開胃🥰交蝶魚用咗紫藤花配襯埋交蝶魚一齊食感覺好清新,醬汁少少酸味北海道大象拔蚌掃上醬油既象拔蚌,好厚彈牙珍珠蠔肥美鮮甜珍珠蠔,有海水味少少鹹,勁Juicy ❤️舞茸用菇清湯啱啱食完前菜呢款清湯用嚟清一清口腔,清甜得嚟有陣香菇味9款壽司北海道赤背粒子魚馬青魚左口魚群邊黑鱈魚魚子醬北海道帶子海膽吞拿魚拖羅魚湯奶白色嘅湯底,飲到好香嘅魚魚湯,完全冇腥味,口喉好順滑甜品🍮黑糖南瓜🎃凍質感軟綿綿點綴黑糖更加令到南瓜🎃味更加甜

✨$1480 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯

頭盤 日本花膠、鮑魚、水雲海藻

交蝶魚
用咗紫藤花配襯埋交蝶魚一齊食感覺好清新,醬汁少少酸味

北海道大象拔蚌
掃上醬油既象拔蚌,好厚彈牙

珍珠蠔
肥美鮮甜珍珠蠔,有海水味少少鹹,勁Juicy ❤️

舞茸用菇清湯
啱啱食完前菜呢款清湯用嚟清一清口腔,清甜得嚟有陣香菇味

9款壽司
海膽
吞拿魚
拖羅

魚湯
奶白色嘅湯底,飲到好香嘅魚魚湯,完全冇腥味,口喉好順滑

甜品🍮
黑糖南瓜🎃凍
質感軟綿綿點綴黑糖更加令到南瓜🎃味更加甜

2022-05-13
  • 海膽壽司
2022-05-23 235 浏览
之前已經食過這間餐廳,食物的質素和服務都同樣高質,所以今次再來這間餐廳慶祝紀念日。餐廳環境舒適,除了可以望住師傅製作美食的吧枱之外,還有卡位和包箱,私隱度更高。值得一讚係店員服務很殷勤,奉上消毒濕紙巾外,還不停為客人添茶。這次我們選了較貴的Dinner Set💕.Omakase - Kin $1680.💚先付3種盛:▫️南瓜▫️喜之次魚肝▫️汁煮花膠南瓜口感棉密,味道好香甜;喜之次魚肝口感軟腍,食落味道帶清甜;汁煮花膠煮得好入味,口感軟滑。.💜刺身:▫️木魚木魚等於鏗魚,肉質緊實有彈性。上菜前師傅用煙槍將櫻花木煙注入玻璃罩内,俾客人自己打開,打卡一流,還散發陣陣櫻花木的香氣。 .▫️黑鱈魚肉質肥美,食落嫩滑,充滿魚油甘香,三件都包了不同餡料,包括:洋蔥、芽蔥、黑松露,上面還有食用紫蘇花。 .▫️深海池魚王用了池魚的兩個部位,背部加入麵豉,而腩位用了鹽燒,兩種不同口感層次,還有食用金魚花作裝飾。.▫️真鯛 是鯛魚中的上品,用上蟹醋加柚子調味味道清鮮,食落肉質細嫩。.▫️北海道白象拔蚌象拔蚌好新鮮,食落口感爽脆,加入豉油、膽、青檸汁整成,味道非常清新。.▫️魴紼魚名字好特別,食落質感紮實,味道鮮甜。.▫️粒貝
Omakase - Kin $1680

▫️木魚

▫️黑鱈魚

▫️深海池魚王
▫️真鯛
是鯛魚中的上品,用上蟹醋加柚子調味味道清鮮,食落肉質細嫩。

▫️北海道白象拔蚌
▫️魴紼魚
名字好特別,食落質感紮實,味道鮮甜。

▫️粒貝
賣相好靚,食落好爽口,配上帶微辣的四季紅和青檸汁一起食,帶少少酸辣,好惹味。
▫️汁燒帆立貝配黑魚子
帆立貝大大粒,肉厚又鮮味,用上木魚花加七味粉整成的醬油,燒後更香,配上黑魚子和香脆的紫菜,口感十足。

💙壽司:
▫️右口魚
第一次食,食落油脂豐富,經過炙燒後,入口帶有炙燒香氣,加上象拔蚌汁煮魚肝、昆布,味道層次好豐富。
▫️笠子
即俗稱的石狗公,魚肉味道較清淡,配上龍蝦麵豉醬後,生色不少。
▫️金線鯛
即俗稱的紅衫魚,經過炙燒後令刺身充滿魚油香外,還增添一點甘香。
▫️喜知次
含豐富脂肪,肉質滑嫩,加上柚子鹽燒,趁熱食夠美味。
▫️鳥貝
食落彈牙爽口,口感清新。
▫️鯖魚
配搭紫蘇葉和白昆布,再加上法國芥末籽,味道好清新特別。

▫️櫻花蝦大拖羅
這件真的非常美味,大拖羅好高質,充滿魚油香,油脂豐富,加上香氣十足的櫻花蝦更美味。

▫️海膽杯
入面有海膽、富山白蝦仔、日本紅津子魚子、蟹肉四種材料,上面還放上金箔,海膽好鮮甜,一點都不腥;魚子粒粒晶瑩剔透;白蝦仔和蟹肉都好鮮味,而下層係壽司飯。

💜和食:
海膽蛋黃醬燒大蝦
賣相好精美,食落啖啖肉,爽口彈牙。配上惹味的海膽蛋黃醬燒更惹味。

🧡舞茸清湯
食完刺身之後,店員奉上舞茸清湯俾我地清一清口腔。
💛魚奶湯
魚味好濃郁,用上高湯做底,再熬煮而成,入面還加入豆腐同香菇。
❤️靜岡蜜瓜
好新鮮,而且勁香甜又多汁,為這一餐完美作結。
2022-05-20 249 浏览
自從疫情禁晚市堂食,很久也沒有吃過晚市廚師發辦。雖然午市價格較便宜,性價比高,但晚市是採用當天空運即到的刺身,更新鮮食材也更豐富。晚市兩廚師發辦可選擇,因朋友慶生及想吃刺身和食類,因此選擇金kin。前菜三點昆布 鰻魚 漬青瓜/ 鮑魚/ 上湯花膠鮫鰈魚薄切屬深海右口魚,魚質比左口魚豐潤軟嫩,口感爽脆鮮甜,魚油豐富,配搭紫蘇花。刺身五種盛北海道燒帶子新鮮運到即開帶子,炙燒肉絲整件大而厚肉飽滿,肉質柔順肉絲絲縷分明,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。象拔蚌象拔蚌薄切、質感富膠質、口感爽脆煙韌,味道鮮甜、帶清淡海水味。以鼓油及青檸調哋味,清新鮮美。深海池魚師傅以厚切池魚拼薄切卷烏魚籽,池魚鮮香爽甜,越咬魚香味越出。漬池魚師傅以芥末漬池魚,池魚香濃濃郁,咸香中夾帶鮮味。舞茸菇 清湯吃完刺身,喝上一口清湯,入口順滑鮮甜香口,清新輕盈不油。和食料理原條喜之次喜之次個頭不大,魚肉肉質較柔嫩,絲絲魚肉帶少量幼骨,魚皮微脆魚肉肉鮮味甜。顆粒稻米爆花口感有點似爆谷,香而味淡。壽司十貫整件大小適中,剛一大口能吃下,滿滿充斥口腔。舍利鬆緊適中卻不鬆散、米香充足不硬富水份。赤貝入口爽脆,味道清新自然,淡雅清澈。白蝦富山白蝦

前菜三點
昆布 鰻魚 漬青瓜/ 鮑魚/ 上湯花膠

鮫鰈魚薄切

刺身五種盛

北海道燒帶子

象拔蚌

深海池魚

漬池魚
師傅以芥末漬池魚,池魚香濃濃郁,咸香中夾帶鮮味。

舞茸菇 清湯
吃完刺身,喝上一口清湯,入口順滑鮮甜香口,清新輕盈不油。

和食料理
原條喜之次
顆粒稻米爆花口感有點似爆谷,香而味淡。

壽司十貫

赤貝
入口爽脆,味道清新自然,淡雅清澈。

白蝦
富山白蝦小巧柔韌,白蝦膠質豐富、黏在一起並不鬆散。蝦肉質感柔軟,再灑上岩鹽及柚子皮,吊出鮮味。

牡丹蝦

真鯛
明石市/京蔥 辣蘿蔔蓉

金目鯛
微灸 灑岩鹽

鯖魚
尾聲呈上更濃味的魚類,鯖魚魚味更濃厚,魚質較為紮實密度高,油脂均勻,肉質爽口。

海膽
海膽質感濃滑而香稠、入口軟滑細緻、甘香濃郁,甜度高,入口即化。

中拖羅
肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內。

汁物
原條喜之次魚肉吃完後,師傅以魚頭骨再熬製鮮魚湯,濃頭呈奶白色,極濃極鮮香。

果物
南瓜布甸

整體來說,套餐完整性高,起承轉合,燒魚、壽司及汁物猶為出色,豐富滿足。
  • 海膽壽司
  • 魚奶湯
2022-05-20 163 浏览
Sushi Sakura銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓一睇張相就流哂口水,係銅鑼灣有間超高質嘅隱世日式料理!係朋友介紹下就同女友去食,$1280價錢合理,個裝修環境好好Feel,而且食物總類多不勝數,食材質素好高級,有多款由廚司自創烹調特色刺身,包括我最鐘意嘅拖羅😍😍清酒,食得刺生點會唔飲Sake呢?坐底第一件事即刻叫返壺清酒 ,超易入口, 而且有啲冰水包住保持冰凍。心之小食,睇落簡單但又好好食-四溝wasabi-淮山-梅子-青瓜-蘿白跟住再上多三款前菜, 尤其白子勁好食,食落去一啲都唔 腥,有小小入口即溶嘅感覺。-南瓜-鮑魚-鰤魚白子愛女魚,加左梅醬感覺特別北海道象拔蚌,原來切片加膽汁後食起想黎好似啫喱咁爽。話明係池魚王,梗要有霸氣配料,魚王上加左礦物鹽同麵豉醬,有心思之餘又好味估唔到熟左嘅鰤魚會好似食緊肥豬肉咁好味,啲魚脂多到流出嚟,超香口,係我食過最好味嘅熟食!帆立貝配黑魚籽,再用新鮮紫菜包住,食落去又脆口又有帆立貝嘅鮮味好可愛嘅池魚粒傳說中嘅中拖羅,美味可口,再加上有煙花木造出嘅煙燻味加持,完全係鎮店之寶!清甜嘅舞茸菇清湯慢煮嘅吞拿魚下巴,師傅話由我坐底果刻已經整緊,個皮燒到
Sushi Sakura
銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
心之小食,睇落簡單但又好好食
-四溝wasabi
-淮山
-梅子
-青瓜
-蘿白
-南瓜
-鮑魚
-鰤魚白子
愛女魚,加左梅醬感覺特別
北海道象拔蚌,原來切片加膽汁後食起想黎好似啫喱咁爽。
好可愛嘅池魚粒
清甜嘅舞茸菇清湯
慢煮嘅吞拿魚下巴,師傅話由我坐底果刻已經整緊,個皮燒到脆卜卜,再加上淮山絲,肉質無變一樣極之好味。

壽司六寶
-左口魚:加上有左口魚邊同拔蚌汁
-笠子(石狗公):配上龍蝦醬同麵豉
-黑鱈魚:配上黑松露
-八角魚:配上蝦膏同芽葱
-小肌魚:配上牡丹蝦醬油
-櫻花蝦大拖羅:傳說中極好味大拖羅, 魚脂超級豐富, 再加上紫菜,一句形容,無敵!
最後大佬刺身杯,分別有
-海膽
-紅津子魚子
-食用金箔
-富山白蝦仔
食落啖啖驚人, 之後食唔返呢個味道真係好大鑊!
甜品之一魚奶湯: 魚嘅鮮味非常濃郁!
甜品之二熊本哈蜜瓜:又爽口又甜, 好想大舊啲呀!

呢間隱世餐廳下次一定會返黎食多次😎😎
2022-05-15
1K
2022-05-17 50 浏览
南瓜煮紅椒絲,南瓜粉糯香甜;汁煮鮑魚用上食用金箔作點綴,更添貴氣;鮑魚厚身彈牙,鮮味十足;吞拿魚皮充滿油香,入口即溶,清爽的青瓜絲可以中和油膩感,充滿層次感。蠔昆布醬油漬加撒上七味粉再加點薑花,蠔飽滿厚身,一口咬下鮮味立即湧出。石門鯛搭配醋汁和蘿蔔苗,味道酸香開胃。池魚充滿香濃的薑味與蒜香,味道更香口。北海道象拔蚌伴以甘香濃厚的象拔蚌膽醬汁及微辣的四季紅,象拔蚌厚身鮮甜,美味得令人心動。上桌前大廚用煙槍將清新不太濃烈的櫻花木煙霧注入玻璃罩裏面焗住,由客人自行打開,炮製出煙霧瀰漫的吸睛佳餚。打開後隨即聞到陣陣櫻花木的香氣,味道香而不太搶。赤身、富山白蝦仔和紫蘇花一同品嘗,口感味道之豐富令人難以抗拒。鹽燒原條喜知次,魚皮香脆鹹香,魚肉鮮味。師傅用火槍掃一掃表面左口魚,把魚油逼出,入口油脂豐富,加上魚邊和魚肝,互相輝映。石狗公三色漬肉質細緻,彈性十足,味道十分鮮美。池魚王質地肥潤鮮美,啖啖鮮味無窮。喜之次經輕輕燒過,魚脂四溢,肉質細嫩,入口一陣魚香。黑鱈魚油脂豐美,口感嫩滑,加上日本魚子醬,口感更添豐富。新鮮帆立貝鮮香甜滑,配上魚子醬,口感味道更豐富。新鮮關鯖魚配搭紫蘇葉白昆布,再以法國芥末
石門鯛搭配醋汁和蘿蔔苗,味道酸香開胃。
池魚充滿香濃的薑味與蒜香,味道更香口。
鹽燒原條喜知次,魚皮香脆鹹香,魚肉鮮味。
石狗公三色漬肉質細緻,彈性十足,味道十分鮮美。
池魚王質地肥潤鮮美,啖啖鮮味無窮。
喜之次經輕輕燒過,魚脂四溢,肉質細嫩,入口一陣魚香。
黑鱈魚油脂豐美,口感嫩滑,加上日本魚子醬,口感更添豐富。
新鮮帆立貝鮮香甜滑,配上魚子醬,口感味道更豐富。
新鮮關鯖魚配搭紫蘇葉白昆布,再以法國芥末籽調味,味道清新,散出淡淡的昆布香。
金目鯛肥美柔軟,油份充足,加上三文魚籽和青瓜多重口感。
大拖羅熟成3日,味道濃郁,再撒上一點櫻花蝦,風味獨特。
北海道海膽加上金箔和銀箔作點綴,賣相矜貴,海膽色澤金黃亮麗,入口嫩滑。
魚湯奶白色,香氣誘人,味道鮮美。
最後以軟滑多汁的熊本哈密瓜。
2022-05-16 53 浏览
今晚嚟到位於銅鑼灣嘅街日本餐廳食Omakase,裝修如其名,一出𨋢已經見到大排棵櫻花樹🤣 打卡一流。有兩款廚房發板,我哋就嗌咗平小小嗰個($1280),但都好夠飽。我哋被安排到坐吧枱,可以親眼目睹師傅嘅刀工。師傅既專業又健談,令個氣氛好好,我哋都食得好開心。Sake ($148) - 嚟食日本嘢又點可以唔飲番杯清酒呢?呢杯sake好純好易入口,連個sake杯都好有心思,岀面係用個裝住冰水嘅壺包住,就可以保持住個sake冰凍喇。前菜三點:南瓜煮、鮑魚、鰤魚白子南瓜腍而入味,好食到連汁我都飲埋🤣鮑魚好彈牙,仲一啲都唔韌,加上金箔更高級平時食開嘅白子都係一pat嘢,但呢個鰤魚白子食落去竟然似鵝肝!碟上有梅子、青瓜、蘿蔔、淮山、同四溝wasabi ,全部都係餐廳製作,十分高質。愛女魚 - 個魚味道較淡,但加上了梅醬就額外清甜。北海道象拔蚌 - 師傅係你面前即場用條原隻象拔蚌切,真係好爽口新鮮。個醬汁仲係用象拔蚌個膽嚟製成,確實真材實料,仲更有鮮味。池魚王 - 呢道菜好花心思。第一塊落咗麵豉,而第二塊就落咗礦物鹽去炙燒。第一件後個味用淡味啲,而食第二件就食到好香嘅炙燒味,味道有層次感。仲有食用玫
前菜三點:南瓜煮、鮑魚、鰤魚白子
南瓜腍而入味,好食到連汁我都飲埋🤣
鮑魚好彈牙,仲一啲都唔韌,加上金箔更高級
愛女魚 - 個魚味道較淡,但加上了梅醬就額外清甜。
池魚王 - 呢道菜好花心思。第一塊落咗麵豉,而第二塊就落咗礦物鹽去炙燒。第一件後個味用淡味啲,而食第二件就食到好香嘅炙燒味,味道有層次感。仲有食用玫瑰花做伴碟呢~
燒帆立貝配黑魚子 - 燒過嘅帆立貝好香,但又唔會遮住其鮮味,配埋黑魚子同好脆身嘅紫菜口感更佳。個醬油係用木魚花加七味粉製成。
燒後嘅鰤魚配上鮑魚汁加七味粉,口感似食緊肥豬肉咁滑溜,但每啖都係濃郁嘅魚脂味,真係超美味。伴碟嘅係食用花,夾住嚟食就更香。
賣相一流嘅池魚粒,配上䓤同芝麻調味,味道清淡啲,就中和返之前嗰幾道菜。
中拖羅真係好肥美鮮甜,加上厚厚嘅煙燻味,估唔到除咗好睇之餘,個味道仲有昇華。配上爽口嘅長芋同煙花木又靚又好味。
舞茸菇清湯好清甜,剛好清一清口腔。
吞拿魚胶 - 由我哋一入嚟,師傅就以慢燒形式煮成。個魚皮真係燒得極脆,魚肉仲keep 到彈牙juicy而唔會燒乾,上面仲咗放淮山絲。
右口魚:左口魚就食得多,右口魚真係第一次食,但都係重魚脂味。上面係則放上右口魚邊,加上象拔蚌汁魚汗同魚味昆布,極之鮮甜。
笠子姐係石狗公,味道較清淡,配上濃郁嘅龍蝦醬麵豉,味道特別。
燒黑鱈魚 - 魚油吱晒岀嚟,魚肉仲好嫩滑,上面就放咗好香嘅黑松露,,兩者味味估唔到咁夾
八角魚都係較淡味嘅魚生,配上燒過後嘅蟹膏同芽䓤就更顯示魚嘅鮮味。
小肌魚配上牡丹蝦球嘅醬油,以鹽醃方式浸醋去浸軟啲魚骨,酸酸地咁,但一啲都唔腥。
櫻花蝦大拖羅係我最欣賞嘅一道菜,今日嘅大拖羅仲要超好高質,魚脂味爆燈但又一啲都唔漏,更加無渣。拖羅仲加咗少少蒜蓉,香到不得了!
呢個杯好吸引,有富山白蝦仔、海膽同日本紅津子魚子,白蝦子夠彈牙,海膽就鮮甜而且一啲都唔腥,而魚子就大粒同脆卜卜,口感一流。加上自己浸嘅醬油,整體無咁鹹。
魚奶湯 - 呢個有驚喜,看似普通嘅湯原來有咁濃郁嘅鮮魚味味,仲一啲都唔猩,裡面仲有菇令湯更有口感。
最後的是熊本哈密瓜,比起密瓜佢爽口啲同唔會過甜,為完美嘅晚餐畫上句號。
今日同朋友黎到位於銅鑼灣既哩間日本餐廳。餐廳環境寧靜舒適,有可以睇到師傅製作食材既吧枱位,亦有其他四人座位。哩到有兩款omakase可以選擇,值得一讚既係哩到既店員服務態度好好,會不停幫手加茶。🥢夕食Dinner:Omakase-Gin $1280🎈先付3種盛🔸南瓜煮🔸汁煮鮑魚·食用金箔🔸喜之次魚肝南瓜煮香甜無渣;鮑魚新鮮爽彈,煮得入味;喜之次魚肝入口軟腍,有少少似啫喱既質感,味道清甜,非常特別。🐟刺身3種盛🔺交鰈魚交鰈魚新鮮清甜,加上醋汁及柚子汁,味道微酸清新,帶有淡淡柚子香氣,亦可以加上紫蘇花睿一齊食,入口會增添紫蘇既香味。🔺北海道白象拔蚌象拔蚌新鮮爽脆,醬汁加上少許豉油連膽製成,添上少許青檸汁,入口味道微酸清新。🔺深海池魚哩個刺身用左池魚兩個位置,背部既位置加左烏魚子,而個腩位就加上魚子醬。池魚質感清爽,而且魚子醬同烏魚子既味道配合得相當好,好有驚喜!🥣舞茸清湯食完刺身之後,店員會比一盅舞茸清湯我地清一清口腔。🍱和食料理1款🔹吞拿魚下巴食物擺盤好靚,吞拿魚下巴肉質細嫩,充滿油脂香,入口輕輕咬幾下,已經滿口魚油香,非常好食!配有爽脆微酸既蓮藕漬同清甜既紫番薯。🍣壽司北海道赤背、白蝦

🥢夕食Dinner:Omakase-Gin $1280

🐟刺身3種盛
🔺交鰈魚

🔺北海道白象拔蚌

🔺深海池魚
哩個刺身用左池魚兩個位置,背部既位置

🥣舞茸清湯
食完刺身之後,店員會比一盅舞茸清湯我地清一清口腔。

🍱和食料理1款
🔹吞拿魚下巴

🍣壽司
北海道赤背、白蝦、真鯛魚、角螺、吞拿魚、胡麻鯖魚、日本銀鱈魚、根室海膽、喜之次魚、拖羅

北海道赤背清甜爽彈,非常新鮮;白蝦質感相當特別,綿軟黏口,面層加上岩鹽同柚子皮;名石產既真鯛魚係日本第一既,肉質軟腍;角螺質感爽彈,加上豉油及青檸汁;吞拿魚係厚切,相當新鮮軟腍,面層加上爽脆既珊瑚粒;胡麻鯖魚肉質soft啲,油份亦相對較高;日本銀鱈魚經過炙燒,入口充滿炙燒香氣,而且輕咬幾下已經融化,面層仲加上日本黑魚子,非常好食;根室海膽超鮮甜,質感creamy,完全入口即融,超超超好食💕喜之次魚經過炙燒,面層加上生蒜,充滿魚油香;拖羅新鮮肥美無筋,油脂豐富,完全入口即融,非常好食。

🥣汁物
魚奶湯魚味濃郁,有豆腐同魚肉,用高湯做底熬煮而成。

🍮紅豆奶凍
紅豆香甜,粒粒飽滿,奶凍奶香十足,質感Q彈。

整體黎講,哩間日本餐廳既食物相當有質素,睇得出廚師製作既心思,服務態度亦好好,鍾意食omakase既值得一試。

2022-05-13 66 浏览
好耐都冇食過咁正嘅omakase🥺呢個價位食到咁高質 真係絕對推介‼️感受到師傅整每一道菜嘅心思 配搭夠創新 完美將食材嘅味道昇華💕喺出面真係食唔到咁有層次感嘅日本料理🇯🇵.📌廚師‍發板 銀 $12801️⃣先付三種盛:南瓜煮好淋甜🎃汁燒鮑魚好爽口 喜之次肝超大舊好creamy😍2️⃣刺身三種盛:-生蠔好厚身 加左象拔蚌昆布醬油同七味粉 食落唔腥口感軟滑🦪-石坦鯛肉質好爽口清甜 加左梅調嘅醋汁冇魚腥味🐟-深海池魚背位配蜜粒麵豉 令魚味更鮮甜 食完再食加左礦物鹽嘅魚腩位 魚油味會更香濃‼️-鰤魚加左櫻花鹽燒 油分重魚香十足 配埋酸汁啫喱同食用菊花 一齊食味道會更有層次😚-粒貝好爽口 面頭加左四季紅辣辣地 好惹味🌶-用左櫻花目嚟熏嘅赤身肉質嫩滑 好香煙熏味 配埋紫蘇花同長芋一齊食 味道更佳👍🏻3️⃣和食料理一款:第一次食吞拿魚下巴😨用左慢燒方法 油香十足但冇油膩感😆擺盤好靚 有炸准山絲, 薑蒜大蔥洋蔥汁, 日本薯仔同蓮藕😍4️⃣壽司八貫:(左至右上至下數)-右口魚肉+右口魚裙邊+魚肝+鹽味昆布 層次感好豐富 充滿油脂香🤤-真鯛+立魚白子+櫻花蝦醬汁 雙重口感 但略嫌佢有少少腥🤏🏻-魴鮄魚+龍蝦膏麵豉+彩色芝麻

📌廚師‍發板 銀 $1280
1️⃣先付三種盛:

2️⃣刺身三種盛:
-石坦鯛肉質好爽口清甜 加左梅調嘅醋汁冇魚腥味🐟
-粒貝好爽口 面頭加左四季紅辣辣地 好惹味🌶

3️⃣和食料理一款:
廚師‍發板 銀

4️⃣壽司八貫:(左至右上至下數)
-魴鮄魚+龍蝦膏麵豉+彩色芝麻 食落好清甜🦞
-粒子(石九公)+三色漬 辣辣地 魚味好濃🥳
-黑鱈魚+椒鹽+黑松露 松露香得嚟冇蓋過魚香🖤
-帆立貝超大粒厚肉配埋魚子醬鮮味十足😍
-喜之次+陳鹽燒 調味簡單但已經好滋味😌
-象拔蚌好爽口 加埋啲醬油同少少青檸️ 好清新✨
-赤貝配木魚花醬油 都好爽口😆
-金目鯛+蛋黃醬麵豉醋+牡丹蝦蝦頭膏 呢款好食同時有魚同蝦嘅鮮甜味❤️‍🔥
-鯖魚+紫蘇葉+白昆布+法國芥末籽粒 有驚喜冇平時嘅魚腥味🥳
-拖羅紫菜包原本已經冇得輸 加埋櫻花蝦同蒜蓉 口感更豐富仲冇咁油膩😎
-新鮮海膽紫菜粉包飯 加左啲鹽 令味道更加甜🤤

5️⃣汁物:舞茸菇清湯同魚湯 兩款都冇加鹽勁鮮甜🍲

6️⃣果物:熊本哈密瓜熟度剛好 夠清甜唔淋身🍈
📌自家製漬物
柚子蘿蔔, 鹽水青瓜, 牛蒡, 紅毛漬, 薑 全部都係師傅自己醃製同調味 個wasabi醬都好有心機 用左四款wasabi嚟整 冇平時咁攻鼻仲好有口感🤩
2022-05-12 41 浏览
晚市重開,好耐冇食omakase啦~~~約朋友去一齊食 🍣 omakase~ 環境好有日本feel,仲見到好多唔同Sake,由開始食去到甜品師傅都好用心每一款介紹比我地聽,今日試咗好多唔同品種,最緊要就係好新鮮:❤️汁煮鮑魚拖羅皮配青瓜絲 加麻油南瓜煮交碟魚 紫蘇花北海道白象拔蚌,象拔蚌膽汁+line juice 舞茸姑消湯岩手縣生蠔深海池魚佩烏魚子獅魚腩佩可司+柚子胡椒原條喜之次燒 - 燒得好好賣相仲要好靚。北海道赤貝壽司白蝦壽司+岩鹽加柚子皮角螺壽司+青檸汁金目鯛壽司+岩鹽加昆布石鯛魚壽司+芽蔥胡麻青魚壽司+肉質爽油份重炙燒日本銀鱈魚壽司+日本黑魚子海胆壽司大拖羅壽司右口魚邊壽司十勝紅豆奶凍

汁煮鮑魚
拖羅皮配青瓜絲 加麻油
南瓜煮
交碟魚 紫蘇花
北海道白象拔蚌,象拔蚌膽汁+line juice
舞茸姑消湯
岩手縣生蠔
深海池魚佩烏魚子
獅魚腩佩可司+柚子胡椒
原條喜之次燒 - 燒得好好賣相仲要好靚。

北海道赤貝壽司
大拖羅壽司
右口魚邊壽司

十勝紅豆奶凍

2022-01-28 221 浏览
我姊放假,可以到港島和我吃午餐,開心!我們都超喜歡吃日本料理,COVID--19疫情下,已經很久沒去日本,搜到登龍街壽司櫻,網上評價高,預訂了2人壽司吧,吃 Omakase,期待!準時到店,安排坐壽司吧中間位置,我們都覺得不錯!(往後看,就知在壽司櫻,坐中間位,絕對不爽!)午市 Omakase有680元/位和880元/位 2款,問店員2個餐差什麼,主廚答:880元的有大拖羅。點了2份880元 Omakase,包括以下的:#前菜3點:胡麻絹豆腐伴蟹膏,好味!煙燻雞肉刺身,味道不錯!素肉他他,有點鹹!#刺身4點:4款刺身,每款2片,有上不同的調味和烹調技巧,全部都好味!#和食:沖繩豬手,Omakase吃豬手,感覺粗疏!#壽司7貫:最喜歡海膽;壽司批量生產(1次每款造8件),上菜倉促,像大排檔多於 Omakase!#食事:魚湯烏冬,鮮味十足,好吃!#甘味:紅豆年糕,太甜!服務:差!1) 當天午餐共有4組(各2人)吃 Omakase。廚師批量生產,機器式上菜,從右至左,菜品介紹只會說2次,首尾呼應,坐中間的客人 (我們),聽不聽得到,聽得清不清楚,完全不管!2) 廚師口罩戴得很鬆,不時用手拉口
我姊放假,可以到港島和我吃午餐,開心!

點了2份880元 Omakase,包括以下的:
#和食:沖繩豬手,Omakase吃豬手,感覺粗疏!
#食事:魚湯烏冬,鮮味十足,好吃!
#甘味:紅豆年糕,太甜!

服務:差!
1) 當天午餐共有4組(各2人)吃 Omakase。
2) 廚師口罩戴得很鬆,不時用手拉口罩,衛生帶個大大的問號!

大排檔式 Omakase!中雷!

2021-07-30