灣仔後街呢間本土小店專做外賣嘅 無好覺得佢店仔細細吖 麻雀雖小 但五臟俱全 💓尤其是佢地有好多款小食 真係唔輸d大舖架最驚喜嘅係竟然有得食雞煲🤩但今次👧🏻想食便丼多d 就無叫下次再去一定會試試😋👧🏻 #feiching_foodie台灣嘢👦🏻🌟招牌古早滷肉肉燥便丼 $49黎到嘅時候嚇左一跳 無諗過呢個價錢可以食到咁大個便丼😆👧🏻仲話個size 大過佢個頭吖 認真誇張肉質方面就偏肥 味道岩岩好 非常入味👍肉燥同滷蛋都好正宗 有台灣嘅味道🌟台式三杯雞配客飯 $68呢款抵食又大份 唔想食雞煲 都可以揀呢個高水準嘅醬汁配埋幼滑嘅肌肉 真係唔話得😍最貼心係 估唔到會配埋一碗菜 咁就均衡飲食啦🥳🌟人氣地瓜薯條 $27 (芝士五重奏)超級鍾意食地瓜薯條 但香港有得賣嘅地方唔多所以每次見到都一定會叫😚地瓜薯條比起平時食個d 會有淡淡嘅天然甜味加上shake shake 粉 口感層次就更加好呢間有提供十幾隻味比我地揀 誠意十足💫🌟酥炸花枝丸 $20花枝丸就有3粒 正常水準😌🌟手作惹味烤焗雞鎚 $38雞鎚非常入味 唔會話焗到好乾身 唔錯😉🌟士林樽仔奶茶 $10 (跟餐)🌟士林樽仔咖啡 $10 (跟餐)之前
灣仔後街呢間本土小店專做外賣嘅

🌟台式三杯雞配客飯 $68
呢款抵食又大份 唔想食雞煲 都可以揀呢個
高水準嘅醬汁配埋幼滑嘅肌肉 真係唔話得😍
最貼心係 估唔到會配埋一碗菜 咁就均衡飲食啦🥳

🌟人氣地瓜薯條 $27 (芝士五重奏)
超級鍾意食地瓜薯條 但香港有得賣嘅地方唔多

🌟酥炸花枝丸 $20
花枝丸就有3粒 正常水準😌

🌟手作惹味烤焗雞鎚 $38
雞鎚非常入味 唔會話焗到好乾身 唔錯😉

🌟士林樽仔奶茶 $10 (跟餐)
🌟士林樽仔咖啡 $10 (跟餐)
之前見到d ig post 已經覺得係must drink item
果然無令我地失望 就咁望個樣已經無得輸啦🤣
兩款比較👦🏻更加鍾意奶茶 味道唔會沖淡
可以保持到本身嘅茶香 加埋奶嘅比例啱啱好 非常幼滑🙌🏻

📌士林·便丼達人 (帝城大廈)
灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖
🚇 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約7分鐘

📌士林·便丼達人 (置富南區廣場)
薄扶林置富南區廣場2樓FC1號舖

📌士林·便丼達人 (富欣花園)
柴灣小西灣道9號富欣花園地下70號舖

等候時間🕰 0 mins
📍#灣仔
@master.shilin is a new-ish Taiwanese restaurant near my office in Wan Chai. As the restaurant has limited seats, they mostly do takeaways. The extensive menu, affordable prices and huge portions make it a good lunch option, but the best part is that they are open till late (for us OLs to buy OT snacks maybe?)  As it was our first time ordering their fried chicken, we weren’t expecting there to be so many pieces, especially for this price. The juicy flesh and crispy skin was so delectable that I

[Shilin Taiwanese Salted Chicken]
As it was our first time ordering their fried chicken, we weren’t expecting there to be so many pieces, especially for this price. The juicy flesh and crispy skin was so delectable that I kept stuffing one piece after another into my mouth despite the mildly spicy seasoning. But the portion was simply too big - we couldn’t even finish half of the whole thing and had to bring the rest home.

[Crispy Spiced Salt Okra]
Not a huge fan of okra but my friend insisted on ordering this. After trying some, I  was impressed that each fried piece was coated in a light batter so that the airy crunchy texture was retained. The natural grassy flavor was quite refreshing especially after gobbling up all that salted chicken.

[Taiwanese Style Three Cup Chicken]
For those that have never heard of ‘three cup chicken’, it's basically chicken pieces stewed in rice wine, sesame oil and soy sauce. The tender chicken glazed in the thick flavorful mixture went super well with the rice. A separate bowl of brined cabbage was included in the set, making it super worth the money.

[Shilin Bottle of Milk Tea/Coffee with Tea]
The instagrammable bottled drinks had a familiar HK-style taste . The milk tea was ultra smooth and silky while the yuen yeung (coffee with tea) was a perfect combination of bitter and sweet.
2021-07-26
$100 (宵夜)
2021-08-03 32 浏览
今日放工喺附近搵野食,見到灣仔有間裝修好有台灣風味既小店,主打做外賣,亦都可以堂食,但只有4個座位,想堂食就要留意番🤗🍱鹽酥雞古早肉燥便丼 $58鹽酥雞份量好足料,夠晒大舊,炸到熱辣辣脆卜卜,配料仲有肉燥、滷水蛋同高麗菜,肉燥撈埋白飯一齊食簡直一流,令到個飯食落唔會好乾😋🍜香酥排骨肉燥伴台南乾麵 $60香酥排骨又係勁大塊,炸得好香脆,麵底有烏冬、米線同台南乾麵揀,今次揀左台南乾麵,掛汁力好強,吸收晒肉燥既醬汁,食落好多汁😋 拌麵既份量同便丼一樣都係好大份,一個人食會超級飽🤣🍄Master蒜脆杏鮑菇 $33大大件炸得好香脆,一大盒滿滿的,面頭有啲椒鹽食落好惹味,內裡好juicy😆🧋☕️士林樽仔奶茶/咖啡 跟餐加$10最鍾意飲樽仔奶茶🥰 茶香奶滑,茶底係自家煲既,飲落好香濃,咖啡入口都好順滑,比較重奶味飲落有少少甜

🍱鹽酥雞古早肉燥便丼 $58

🍜香酥排骨肉燥伴台南乾麵 $60

🍄Master蒜脆杏鮑菇 $33
🧋☕️士林樽仔奶茶/咖啡 跟餐加$10
2021-07-27
2021-08-02 41 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️呢排WFH叫外賣巧遇呢間餐廳,食物即叫即做,充滿台灣味道,而且就算叫外賣質素都依然好高👏🏻⭕️ 狂惹雞軟骨輕量版輕量版都好夠食,佢哋嘅鹽酥雞係用雞腿肉炸成,而且調味恰到好處,金黃香口一啖一舊好快就食晒😆⭕️ 香酥雞扒肉燥乾拌烏冬雞扒意外地大塊,份量超級多,炸得脆仲保持雞扒個種鮮嫩,就算外賣送到黎依然都好脆。仲有大量蔬菜同滷水蛋,作為便當非常豐盛😍佢哋嘅肉燥同滷水汁用嚟撈烏冬特別夾。⭕️ 香酥排骨肉燥飯排骨同雞扒一樣咁大塊,而更加酥脆甘香。肉燥都幾多,撈飯一流🤤⭕️ 酥炸花枝丸一份三大粒,爽口仲有細細粒嘅墨魚,可以加埋令便當更加豐富
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 狂惹雞軟骨輕量版

⭕️ 香酥雞扒肉燥乾拌烏冬

⭕️ 香酥排骨肉燥飯

⭕️ 酥炸花枝丸
一份三大粒,爽口仲有細細粒嘅墨魚,可以加埋令便當更加豐富
外卖送餐
2021-08-01 27 浏览
心思思想食台灣野好耐😆😆今日就來到士林便丼達人😋😋舖頭雖小但五臟俱全😚來到都見到好多人叫外賣,而我就決定堂食😍佢餐牌有好多選擇📃🐥士林鹽酥雞-輕量版 $28間餐廳既外賣盒好靚🤣好有心思😇唔好睇佢係輕量版,分量都唔少😚而且粒粒都好大粒,唔係凈係得炸粉🤭炸雞炸得岩岩好唔會太老雞肉完全唔痴牙👏🏻🥔獨家shake shake 薯條 $27佢獨家有shake shake薯條而且味道選擇好多👍🏻我地就揀左法式楓糖芥末粉芥末味好重😍😍好好食!同埋佢既薯條係粗薯來,真材實料😚🐥暖身麻油雞湯配客飯 (二人)$68好特別見佢有二人餐雞煲,仲要咁抵食!所以叫來試下😆一上枱開始懷疑店家有冇錢賺🤣咁平仲要咁足料,两大碗飯加成煲足料雞煲😲而且件件雞都大大件😶😶對比麻油味,佢既韭菜味比較出😌🧋樽仔奶茶 🧋樽仔鴛鴦 两樽都好好飲😍😍😍因為佢茶底係自家製飲到茶既少少澀味,好正😋😋最後仲飲唔夠買多左一枝拎走飲😆
心思思想食台灣野好耐😆😆
今日就來到士林便丼達人😋😋
舖頭雖小但五臟俱全😚
來到都見到好多人叫外賣,而我就決定堂食😍

佢餐牌有好多選擇📃

🐥士林鹽酥雞-輕量版 $28
間餐廳既外賣盒好靚🤣
好有心思😇
唔好睇佢係輕量版,分量都唔少😚
而且粒粒都好大粒,唔係凈係得炸粉🤭
炸雞炸得岩岩好唔會太老
雞肉完全唔痴牙👏🏻

🥔獨家shake shake 薯條 $27
佢獨家有shake shake薯條而且味道選擇好多👍🏻
我地就揀左法式楓糖芥末粉
芥末味好重😍😍好好食!
同埋佢既薯條係粗薯來,真材實料😚

🐥暖身麻油雞湯配客飯 (二人)$68
好特別見佢有二人餐雞煲,仲要咁抵食!
所以叫來試下😆
一上枱開始懷疑店家有冇錢賺🤣
咁平仲要咁足料,两大碗飯加成煲足料雞煲😲
而且件件雞都大大件😶😶
對比麻油味,佢既韭菜味比較出😌

🧋樽仔奶茶 🧋樽仔鴛鴦
两樽都好好飲😍😍😍
因為佢茶底係自家製
飲到茶既少少澀味,好正😋😋
最後仲飲唔夠買多左一枝拎走飲😆

今日同事話要試啲新餐廳, search左好耐終於搵到呢間士林.便丼達人食台灣野一定要食好多好多嘅小食, 但大食妹又唔係大胃王, 唯有減下飯量啦<士林必點狂惹雞軟骨>大食妹最鍾意有咬口嘅小食, 呢份士林必點狂惹雞軟骨係大食妹推介雞軟骨外圍連住少少雞肉, 外面炸得金黃脆卜卜<人氣地瓜薯條>人氣地瓜薯條相對性價比較士林必點狂惹雞軟骨低地瓜薯條外賣已經淋左, 但啖啖地瓜肉, 味道都唔錯<台灣炸墨魚腐皮卷>台灣炸墨魚腐皮卷大食妹覺得無咩特別, 唔嗌都唔會可惜<達人鹵三寶古早味肉燥便當>達人鹵三寶古早味肉燥便當嘅鹵三寶係豬太腸、鴨血同蘿蔔, 鹵味算入味, 比較家常

<士林必點狂惹雞軟骨>
雞軟骨外圍連住少少雞肉, 外面炸得金黃脆卜卜

<人氣地瓜薯條>
人氣地瓜薯條相對性價比較士林必點狂惹雞軟骨低
地瓜薯條外賣已經淋左, 但啖啖地瓜肉, 味道都唔錯

<台灣炸墨魚腐皮卷>
台灣炸墨魚腐皮卷大食妹覺得無咩特別, 唔嗌都唔會可惜

<達人鹵三寶古早味肉燥便當>
外卖送餐
  • 士林必點狂惹雞軟骨
2021-07-29 36 浏览
Passed by this new take away shop that sells Taiwanese food which we both miss, hence we went in to give it a try on their signature dishes and dinner box : fried mushroom with minced meat and chicken drum sticks with minced meat. Both came in huge portions which we cannot finish at all - definitely a bargain and it was delicious too. Side dishes we would recommend the fried chicken bones - super tasty! Also their menu offer a variety of selections of Taiwanese food - will be back for sure!

疫情下,已經一年多無旅行了,位於灣仔嘅士林。便丼達人,可以揾得返台灣的味道! 🐖古早味滷肉肉燥便當 $49 (8/10)滷肉汁與飯的比例剛剛好😋,滷肉五花腩位半肥瘦,有豬油香也不太膩,肉燥及滷蛋味道做到跟台灣無差,很有台灣的味道😍!👇🏻🍄master蒜脆杏鮑菇 $33 (8/10)呢度嘅杏鮑菇真係我嘅賣飛佛,新鮮即炸熱辣辣的,食嘅時候一個不留神,熱親個咀,脆脆地,加咗適量嘅胡椒粉以及孜然粉,棒棒子!👇🏻🐙酥炸花枝丸 $20 (7/10)佢哋嘅炸物真係無得輸,即叫即炸永遠係最好食,而且唔會炸過時間,最怕乾爭爭,花枝丸彈牙有口感。👇🏻🍟shakeshake薯條配黃金芝芝粉 $27 (8/10)少有餐廳會有shakeshake 薯條,而且shake shake粉嘅口味多元化,有13款口味仼你揀,芝士控嘅我當然揀咗芝士粉,很惹味。樽仔奶茶及鴛鴦也是值得推介,以為係港式茶餐廳嗰一款,意想不到地有台式奶茶感覺,奶比較多,甜咗少少。🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🍽 士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)📍 灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆😋味道: 8/10🤑

🐖古早味滷肉肉燥便當 $49 (8/10)
👇🏻

🍄master蒜脆杏鮑菇 $33 (8/10)
👇🏻

🐙酥炸花枝丸 $20 (7/10)

🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆

🍽 士林·便丼達人 (帝城大廈) (灣仔)
📍 灣仔謝斐道313-323號帝城大廈地下A號舖

🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆🦆

😋味道: 8/10
🤑價錢: 8/10
✨環境: 7/10
🧹衛生: 8/10
👷🏻‍♂️服務: 8/10

#hkig#hkiger#hkfood#hkfoodie#foodie#hkgirl#food#hk#hongkong#hongkongfoodie#hkfoodblogger#foodiehk#food#yummy#eat#tasty#hkeat#hkfoodstagram#hkigfood#hkfoodlove#相機食先#香港#香港吃貨#吃貨#美食#食物#打卡#台灣夜市#夜市#台灣#小吃

2021-05-21
2021-07-28 29 浏览
真係好掛住台灣呀~~唯有食住台灣嘢當去咗先🥺💕估唔到灣仔竟然有一間主打外賣台灣食物嘅舖頭🛵食物質素超高質😋😋味道同係台灣食到嘅好似🥰全部都係熱辣辣即叫即整同炸❤️❤️我哋叫下叫下唔經唔覺原來叫咗咁多嘢😂😂🔸鹽酥雞古早味肉操便當 $58本身仲諗緊洗唔洗叫兩個主食 好彩無叫🙈🙈 一個飯已經超大個🤭啲雞多到好似仲多過飯🤣🤣粒粒都炸得好香脆😆唔係剩係得炸粉😎啖啖肉🤓雞肉仲好juicy💓💓🔸MASTER蒜脆杏鮑菇 $33個菇超好食😆😆不過頭尾部分有少韌🤏🏼要用啲牙力先得😂😂菇嘅中間部分反而無問題😚😚好容易就咬得開🤓呢個小食會出水 建議要即刻食哂去🔸酥炸花枝丸 $20三大粒好動L嘅花枝魚🍡炸過之後原來仲好食😋入面仲有粒粒墨魚粒🐙🔸脆口甘紫薯芋餅 $28身為紫薯芋頭嘅頭號粉絲💜💜每次間餐廳有紫芋產品都一定會叫❣️❣️兩大塊餅🤓炸粉薄薄餡多多😍😍個紫薯餡甜度啱啱好💓🔸人氣Shake Shake地瓜薯條 $27地瓜條同薯條相比 我就一定會揀地瓜條🧡🧡不過最估唔到嘅係原來地瓜條同shakeshake粉都咁夾😆😆調味粉有成13款可以揀🤩地瓜條條條都好甜😍😚配上酸酸甜甜嘅青森梅子粉🥰味道更豐富🤤🤤🔸滷水高麗菜 $10
真係好掛住台灣呀~~
唯有食住台灣嘢當去咗先🥺💕

🔸人氣Shake Shake地瓜薯條 $27

🔸滷水高麗菜 $10
🔸滷水四季豆 $10
覺得食得太多炸嘢🙈所以要叫番啲菜同滷水系列嘅嘢平衡返😂😂

🔹士林樽仔咖啡 (+$10)
🔹士林樽仔鴛鴦 (+$10)
樽仔系列嘅茶底都係自家製煲出嚟🤤🤤非常滑溜 口感順滑‼️

台灣嘢真係非常好食😋不過樣樣都係炸嘢真係熱氣都爆💥要飲番幾日廿四味先搞得掂🙈🙈
約咗朋友去咗灣仔行街,經過灣仔嘅內街見到呢間小店,位置介乎灣仔和銅鑼灣之間,小店主打做外賣,堂食大約只有6個位,好多食物都係即叫即整,大份又抵食,幾高質!😎1. 二人台客荔芋炆燒雞煲🐣 ($120)呢個餐包兩碗白飯、兩罐汽水,亦可加錢轉其他飲品😎 外賣嘅話餐廳仲會送加熱設備-三腳架&火油液,俾大家外賣都可以享受到新鮮熱辣嘅感覺🔥!😌雞煲熱辣辣,落咗好多香蔥&芫荽一齊煮,應該全部都係用雞腿肉,所以食落幾嫩滑又入味!😋 數下數下發現全煲差唔多有10件雞,好足料!😙👍 不過就略嫌芋頭比較乾和未夠粉腍🙊2. 士林鹽酥雞🐣  ($40)平時其他餐廳得7/8件,呢個超級大份,有成10幾件!😝 🐣炸到外脆內嫩,雞肉好嫩滑,調味剛剛好! 幾推薦!😋👍3. 酥脆椒鹽秋葵 ($32)平時我有啲怕秋葵滑潺潺嘅感覺,但呢個炸得好乾身,薄薄嘅炸粉,外脆內軟!😍4. 手作惹味烤焗雞鎚古早味肉燥便丼 ($58)烤焗雞鎚調味唔錯幾香口,肉燥味道幾香濃,調得剛剛好,唔會太多肥肉~怕肥人士表示幾滿意😌🙋餸飯一流!😎👍5. 滷蛋豆腐古早味肉燥便丼 ($52)原隻滷蛋煮得都幾入味,幾中意佢嘅百葉,幾彈牙,有啲似魚腐嘅口感,肉

1. 二人台客荔芋炆燒雞煲🐣 ($120)

二人台客荔芋炆燒雞煲

2. 士林鹽酥雞🐣  ($40)

士林鹽酥雞

3. 酥脆椒鹽秋葵 ($32)

酥脆椒鹽秋葵

4. 手作惹味烤焗雞鎚古早味肉燥便丼 ($58)

手作惹味烤焗雞鎚古早味肉燥便

5. 滷蛋豆腐古早味肉燥便丼 ($52)

原隻滷蛋煮得都幾入味,幾中意佢嘅百葉,幾彈牙,有啲似魚腐嘅口感,肉燥一樣咁好食,好啱餸飯!😎👍
滷蛋豆腐古早味肉燥便丼

2021-06-29
酥脆椒鹽秋葵
手作惹味烤焗雞鎚古早味肉燥便
滷蛋豆腐古早味肉燥便丼
一年幾冇得去旅行 唔知大家有冇掛住台灣夜市嘅小食呢🧐 小店座位唔多 主要都係做外賣 lunch time想食嘅話建議大家可以打電話去落定order或者用外賣平台就唔洗等咁耐🤣▫️士林鹽酥雞($38)🌟推介🌟大大件嘅鹽酥雞🐓份量十足 仲有十幾件 啱晒幾個人一齊share🤤 雞皮炸得香脆 內裏肉質鮮嫩 拎到番office都仲熱辣辣 唔會淋哂😆▪️滷蛋豆腐古早肉燥乾拌米線($54)百葉豆腐 滷蛋🥚 同蘿蔔十分入味 肉燥份量絕不吝嗇 米線軟硬度適中 撈埋肉燥汁嚟食味道一流👍🏻▫️香酥排骨古早味肉燥便丼($56)大大塊嘅豬扒🐷好juicy唔會乾 加埋肉燥撈飯真係食唔停口😍▪️台中特色櫻花蝦餅($36)蝦滑🦐沾上薄薄一層炸粉 惹味得嚟絕不油膩▫️樽仔鴛鴦(跟餐+$10)奶茶同咖啡☕️嘅比例恰到好處 鴛鴦香滑濃郁😋個樽咁靚仲可以洗番再用添🤪

▫️士林鹽酥雞($38)🌟推介🌟
士林鹽酥雞

▪️滷蛋豆腐古早肉燥乾拌米線($54)
滷蛋豆腐古早肉燥乾拌米線

▫️香酥排骨古早味肉燥便丼($56)
香酥排骨古早味肉燥便丼

▪️台中特色櫻花蝦餅($36)
蝦滑🦐沾上薄薄一層炸粉 惹味得嚟絕不油膩
台中特色櫻花蝦餅

▫️樽仔鴛鴦(跟餐+$10)
樽仔鴛鴦
香酥排骨古早味肉燥便丼
台中特色櫻花蝦餅
樽仔鴛鴦
2021-07-24 39 浏览
叫左好多好多野食🤩抵到有啲過份見到餐牌有雞煲(雖然唔知係咩雞煲但當時估係小菜個類xxxx煲就覺得唔係打埋邊爐個隻)$120係2人份有兩個白飯仲有兩罐可樂揀左荔芋炆雞煲雖然天口有啲興但其他係辣的 食個日我又唔太想食辣但有差唔多10件雞勁夠飽~~~~~另外叫左兩個便丼1. 烤焗雞搥肉燥便丼2. 滷蛋豆腐肉燥便丼$52~$58,同樣是勁大份我自己嘅話一個丼夠食兩餐了好誇張 應該有成碗半飯係裡面覺得隻滷蛋好好味😋其他就正正常常叫左兩款小食1. 酥脆椒鹽秋葵 $322. 士林鹽酥雞 $38同樣係大份到嚇人有啲朋友會怕秋葵滑潺潺嘅感覺但覺得咁樣酥脆就覺得小左呢個感覺怕嘅朋友都食到鹽酥雞都好滑 仲要好多件真係抵食到要哭了😭
叫左好多好多野食🤩
抵到有啲過份
見到餐牌有雞煲
(雖然唔知係咩雞煲
但當時估係小菜個類xxxx煲
就覺得唔係打埋邊爐個隻)
$120係2人份
有兩個白飯仲有兩罐可樂
揀左荔芋炆雞煲
雖然天口有啲興
但其他係辣的 食個日我又唔太想食辣
但有差唔多10件雞
勁夠飽~~~~~

另外叫左兩個便丼

怕嘅朋友都食到
鹽酥雞都好滑 仲要好多件
真係抵食到要哭了😭
2021-07-22 21 浏览
今日放lunch,同同事仔專登走去謝斐道嗰邊去咗呢一間士林便丼達人買飯返去食~ 餐廳細細間,主要都係做外賣,嚟到既時候已經見到佢好多張單,即係證明佢啲嘢食好有水準啦~等左十分鐘左右外賣就攞得啦我地一人叫左個飯:📍達人鹽酥雞肉燥飯個飯勁大個!配一碗菜,鹽酥雞份量好多同勁大嚿,鹽酥雞炸得酥脆正!📍暖身麻油雞湯配客飯好香麻油味,再配埋大蔥好惹味呀 除咗兩個餐我哋仲叫咗兩款小食:📍台灣炸墨魚腐皮卷其實就好似花枝丸咁,但佢係條狀,上面加啲椒鹽好惹味~📍蒜香百葉豆腐呢個比同想像中炸,幾乎無咩豆腐肉,鐘意炸野既朋友一定要叫!最後,我哋都加咗$10轉樽仔奶茶,話晒都係必點,就梗係一定要試啦 港式奶茶茶底濃奶茶香醇 大家一定要試呀!

等左十分鐘左右外賣就攞得啦

我地一人叫左個飯:

📍達人鹽酥雞肉燥飯

📍暖身麻油雞湯配客飯

好香麻油味,再配埋大蔥好惹味呀

除咗兩個餐我哋仲叫咗兩款小食:

📍台灣炸墨魚腐皮卷

其實就好似花枝丸咁,但佢係條狀,上面加啲椒鹽好惹味~

📍蒜香百葉豆腐
呢個比同想像中炸,幾乎無咩豆腐肉,鐘意炸野既朋友一定要叫!

港式奶茶茶底濃奶茶香醇 大家一定要試呀!
2021-07-19 50 浏览
今日返完個上晝就好想食台灣野,於是我去左灣仔附近間台灣餐廳買外賣,返到黎屋企打開啲野仲係熱辣辣,同埋包裝得好穩陣。呢間嘅樽仔飲品系列,我買左鴛鴦同咖啡,飲落好易入口,而且好幼滑,值得一試。士林必點狂惹雞軟骨外皮炸到好似鹽酥雞咁,外皮香脆可口,調味適中,最緊要係份量多,性價比高。地瓜薯條都好掂,有勁多種調味粉可以揀,而我就揀左好特別嘅四川羅宋湯,辣辣地又幾過癮。而蒜脆杏鮑菇又係好大份,炸粉薄薄一層,好惹味。三星漿爆貢丸咬落去係滿滿嘅三星蔥餡料,好香,肉質彈牙。而主食方面我揀左鹽酥雞肉燥乾拌,配台南乾麵,麵條寬闊能夠更入味,肉燥及其他材料完全好吸力,鹽酥雞更是好好味。呢間店啲食物同飲品質素好高,絕對有下次。
呢間店啲食物同飲品質素好高,絕對有下次。

2021-07-17
午餐
多得朋友的介紹,原來這間小店的食物是這麼的高質‼️👏🏻 小店除了提供堂食外,也有外賣平台可以直接送到家喔‼️😍‼️超方便,完全適合像我這般懶惰的人‼️😝✌🏻▫️❥$𝟱𝟲 香酥排骨肉燥便丼🍱 排骨份量超多,炸得酥香酥香的很美味‼️👅 肉燥味濃,就這樣伴著白米飯吃已經很棒‼️😍 便丼底部還有大量蔬菜和滷水蛋,很豐富‼️😚▫️❥$𝟲𝟮 達人滷三寶肉燥乾拌麵🍜 三寶有豬大腸、豬紅和蘿蔔👅 麵類有烏冬、米線、台南乾麵可選擇‼️選了米線,它吸收了滷水汁的精華,每一口都很滋味‼️😻 三寶煮得很入味👍🏻 蘿蔔超甜、豬紅嫩滑、豬大腸肥美,很邪惡‼️🤤▫️❥$𝟯𝟯 杏鮑菇🍄 厚厚的一大片炸得酥香,不過稍微有點油膩‼️😅▫️❥$𝟮𝟰 蒜香百葉豆腐🥢 百葉豆腐看似很乾,其實它外酥內嫩,吃了第一塊便會忍不住來第二塊第三塊‼️😻▫️❥$𝟮𝟳 人氣地瓜薯條🍠 份量超多,地瓜條沾滿了甘梅粉,酸甜咸三重口感,不錯不錯‼️👏🏻▫️❥士林樽仔奶茶☕ 跟餐+❥$𝟭𝟬就有了‼️另還有咖啡和鴛鴦口味好像也很不錯‼️😋

• 達人滷三寶肉燥乾拌麵
  • 香酥排骨肉燥便丼