2018-07-26 287 浏览
呢間係一間係銅鑼灣樓上嘅居酒屋☺️ 好鍾意座位好闊落 坐得好舒服 而且食物好高質 好岩同朋友收工靜落黎坐低放鬆下!💕 餐廳裝修都好有心思 令我覺得好似置身日本居酒屋😝甘酢溫室車厘茄 食落酸酸甜甜 有梅味 而且又香又多汁 前菜食真係好開胃😋忌廉芝士酒盜 忌廉芝士好滑溜 濃香芝士味 配上鹹鮮味嘅魚醬 不過略鹹 所以如果呢個時候有杯清酒就更完美🤣 黑松露白身魚薄切 呢款魚係每日日本空運過黎 所以食落超鮮甜 口感彈牙 得8小塊話咁快就食哂 真係好回味😭👍 如果鍾意黑松露可以點上 用魚包住 令鮮味更出 不過我就鍾意唔點就咁食原本嘅鮮味!海膽壽司 海膽超新鮮 完全唔鯹😭👍 海膽同飯份量一半半 海膽疊到高高😍😍食完好幸福!!鎮店之寶 必食推介呢個雖然價錢貴 但真心好好好好食!佢係和牛海膽嘅組合 再用紫菜包上💕 和牛好令 好軟腍 經過微燒 油脂出哂黎 入口即溶 好juicy😭😭❤️ 當然海膽依舊出色 鮮甜美味 成個味好夾👍 茶壺海鮮湯 呢個好抵食🤤可以先把青檸撒在湯上 然後倒在小茶杯上 慢慢細味☺️ 湯好清甜 入面有豆腐 蝦 娃娃菜 冬菇 薄荷葉等煮成 一飲回味無窮 最後我地連料都飲乾飲淨🤤 燒大蝦 大蝦預
呢間係一間係銅鑼灣樓上嘅居酒屋☺️

2018-07-24
溫室車厘茄
鎮店之寶  和牛海膽
  • 茶壺海鮮湯
個人推介指數分7(10分為滿分)- 典型日式居酒屋格局, 不少日本人都愛在放工後先來點小吃和啤酒談天說地, 這裡地方比一般日式居酒居較大,坐得更舒服, 食材質素很高, 味道夠地道, 是三五知己聚腳的好地方. 食客可把自己的說話寫下來坐在這裡用饍, 有彷如置身於日本的感覺, 新鮮的壽司刺身和香溢的串燒慢慢送上. 是晚我和幾位同事到銅鑼灣工作後, 大家也想坐下傾下計和輕食, 又不想去較嘈的酒吧, 同事便提議到居酒屋一聚. 果然是一個好提議, 這裡坐得舒服開揚, 又可一邊靜態地吃不同的小食和飲啤酒, 一邊又可和友人細語談天, 對於不愛到酒吧的我, 非常好. 先來的是脆炸軟殼蟹田園沙律, 如圖示, 軟殼蟹的份量佔了一半, 我們一行三人也和分了一大件, 相當滿足. 沙律除了醬汁開胃外, 加了一些蘿蔔絲, 吃了感到十分清新, 有解暑之效.再來是原條池魚, 先談賣相已經無得輸, 小弟也是首次吃這種原即劏的刺身. 池魚魚味清淡, 肉質較綿軟, 不是三文魚般充滿油脂. 那清淡的魚香, 加上少許醬油, 感覺又很配合, 魚香在口上慢慢滲出來, 相信會成為我夏日其中一款愛好的魚刺身.串燒,啤酒和知己有着微妙的
食客可把自己的說話寫下來

非常好.

串燒,啤酒和知己有着微妙的關係,缺一不可。
我們點了三款串燒來吃,包括燒京都豆腐,黑豚露荀卷和燒芝士煙肉年糕開心SHARE
先是燒豆腐,上面放滿我最喜歡的木魚碎,外皮燒得焦焦的,內裡豆腐卻十分嫩滑。
黑豚肉切得很薄,燒起來更脆口,包着粗身的露荀,肉汁滲進露荀內,味道不俗。
最令我印像深刻的是那年糕,芝士雖清淡,但燒得軟綿綿,配上烤到香脆的煙肉,入口又脆又軟,相當惹味。

回到家還有下場,就是應承了太太品嚐了她已準備了的晚飯和靚湯,幸好這樣快閃輕食,實在是忙裡偷閒。

整体來說, 每款食物都感受到是師傅用心制作, 很適合三五知己, 輕食談天, 一班朋友晚飯相聚.
2018-06-27
2018-07-12 1425 浏览
出開港島做野, 無囡囡一齊, 索性等埋老公放工一齊食埋飯先返屋企啦. 為了就坐車方便, 通常會揀銅鑼灣, 今次如舊去登龍街揾食, 發覺無黎一排又多左好多新店呀, 依度真係一條不折不扣食街. 難得只有兩口子, 唔駛就住囡囡口味, 於是去左永光中心既塩玉居酒屋食日本野.​店子小小, 甫踏出電梯已有濃濃的日式風味和擺設.​​居酒屋當然小不了各式日式清酒.​​燈光有情調, 座位濶落, 這裡也是很不錯的聚會地方.​​脆炸軟殼蟹田園沙律 原隻軟殼蟹兩隻, 金黃香脆, 垂直站在沙律之上, 看起來甚為吸引. 底層鋪有洋蔥, 青瓜, 沙律菜等, 混合日式柚子醋汁, 爽鮮清新, 十分醒胃, 又不會太油膩. ​​軟殼蟹難得不只得殼, 而是實實在在有膏有肉, 挺身有質感, 很惹味. ​​池魚刺身 難得女兒不在, 壽司刺身不可不吃. 這條是新鮮池魚刺身, 平時池魚做壽司吃得多, 原條起薄片則第一次試. 魚肉切得十分透薄, 再點綴菊花瓣, 賣相很高雅和充滿日式味道. 池魚肉味偏清而鮮, 沒有三文, 吞拿,劍魚的搶, 卻有種回甘的可喜. 肉質較稔軟, 沾上柚子汁, 更見清新鮮味. 魚頭和魚骨, 則會保留作煲湯之用,
​店子小小, 甫踏出電梯已有濃濃的日式風味和擺設.
​​居酒屋當然小不了各式日式清酒.
​​燈光有情調, 座位濶落, 這裡也是很不錯的聚會地方.
​​脆炸軟殼蟹田園沙律
​​池魚刺身

池魚肉味偏清而鮮, 沒有三文, 吞拿,劍魚的搶, 卻有種回甘的可喜. 肉質較稔軟, 沾上柚子汁, 更見清新鮮味. 魚頭和魚骨, 則會保留作煲湯之用, 果然魚盡其用.
​​松葉蟹腳壽司
每件都有兩條連殼的蟹腳, 再加上蟹膏一把, 蟹柳肉質一絲絲的, 鮮甜而多汁, 蟹膏甘香, 入口即溶, 很美味.
​​
​​火炙左口魚壽司
左口魚有獨特油香, 肉質軟而滑, 火炙後稍微結實一點. 伴上日本蔥增加香氣.
​​燒物點了燒芝士煙肉年糕, 燒豆腐, 黑豚露筍卷

燒年糕輕熟香糯,但稍欠煙韌感, 粉體實了一點. 包裹煙肉增加油香, 芝士饀也香濃, 脹卜卜的很飽肚.
​​燒豆腐加上大量木魚碎, 燒得很香, 邊緣位香口挺實, 豆腐軟滑, 但略嫌汁料稍鹹, 清淡一點能突出豆腐的清.
​​櫻花蝦茶漬飯
濃濃的櫻花蝦香, 飯粒分明有咬口和微微焦燻香氣, 加入少許芥辣和醃青瓜增加味道層次, 抺茶香而不澀, 清淡中滲出微辣和鹹鮮, 吃後感覺舒適.
​​季節魚頭麵鼓湯
用剛才的池魚頭和魚骨熬出, 加入冬菇, 日式豆腐, 味道香濃降火, 作為晚餐最後作結, 順喉暖胃, 養顏滋陰.
​​最後店方送上柚子味和豆腐味雪糕, 平衡口腔味覺, 味道清而奶味不重, 能做到消膩的功用.
​​不算大魚大肉的一餐, 試了很多款食物, 卻絕不過飽, 卻能滿足口腹之慾, 日本之旅後再臨香港的日式居酒屋, 水準不比日本差呢~
2018-06-27
2018-07-10 131 浏览
媽子最近老是外遊,三不五時不在家,放工只能和老弟二人解決。來到了銅鑼灣的塩玉居酒屋。 不是老弟帶,其實不會知道這家餐廳,他極力推介軟殻蟹沙律!好吧見他這麼落力大讚,當然得一試! 桌上先來的也正好是它,那份量不少的沙律上,就是軟殻蟹。急不及待夾了一嚿放入口,知道老弟推介的原因。因為一般的軟殻蟹,有種硬是炸脆的感覺,這個就是完完全全蟹在褪殻時的狀態,蟹是真的軟殻!炸完後一咬即碎,不需花費牙力! 再來是點了餐牌上的時令刺身,是因為老弟想食的。名字叫曹以魚,份量不少,上枱一刻還是十分新鮮。肉質晶瑩帶咬口,不走肥美路線取而代之是爽口!!食完叫侍應收走魚頭,但原來餐廳會為我們將魚頭煲湯。 左口魚是我最愛,所以火炙左口魚邊壽司肥美又甘香,好好食!!松葉蟹腳壽司蟹肉鮮甜,上面鋪了蟹膏,入口有蟹膏香。 黑豚露筍卷小小一串,露筍脆口加上少少咸香,不錯。 芝士煙肉年糕樣子肥肥的,年糕煙韌,加上淡淡〈之士香,夾少許煙肉,食完好滿足。仲有個燒豆腐,上面係滿滿木魚絲,豆腐塗滿了醬汁,簡單又好食。 最後的櫻花蝦茶漬飯熱辣辣上枱,好鍾意個湯綠茶味好濃,加上粒粒櫻花蝦撈埋一

黑豚露筍卷小小一串,露筍脆口加上少少咸香,不錯。

最後的櫻花蝦茶漬飯熱辣辣上枱,好鍾意個湯綠茶味好濃,加上粒粒櫻花蝦撈埋一齊食,簡單又健康的湯飯,

最後飲埋個香濃的麵豉魚頭湯,好滿足。而且估唔到個湯咁足料去煲,大大個魚頭加上冬菇及紫菜,味道好濃郁。而且世界杯期間呢度仲有波睇,所以冕市時段好熱鬧。難怪老弟叫我一定要預先BOOK位啦。
2018-06-20
  • 櫻花蝦茶漬飯,
  • 芝士煙肉年糕,
  • 火炙左口魚邊壽司,
  • 松葉蟹腳壽司,
  • 軟殻蟹沙律
1K
2018-07-09 81 浏览
下班後帶著一身疲倦來到銅鑼灣的居酒屋 輕鬆一番 裝潢典型的居酒屋,感覺不錯忌廉芝士酒盜帶著鹹鮮味的醬,佈滿於鮮嫩的魷魚表面與滑膩淡雅的忌廉芝士形成強烈對比黑松露白身魚薄切爽而鮮味,每片也有一定厚度再沾點黑松露同吃,整體極富層次鎮店之寶和牛肉質是看得見的嫩滑,配上鮮甜海膽令人口水直流和牛入口即溶,近乎入口即溶海膽把牛脂稍為平衡絕配!燒大蝦大蝦的蝦頭有少量蝦膏,甘甜鮮味蝦肉雪白,爽口彈牙牛肉稻庭烏冬最喜歡稻庭烏冬的麵質牛肉把柚子醬油湯底,變得清而不寡 銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓
下班後帶著一身疲倦來到銅鑼灣的居酒屋 輕鬆一番
裝潢典型的居酒屋,感覺不錯

忌廉芝士酒盜

帶著鹹鮮味的醬,佈滿於鮮嫩的魷魚表面
與滑膩淡雅的忌廉芝士形成強烈對比

黑松露白身魚薄切

爽而鮮味,每片也有一定厚度
再沾點黑松露同吃,整體極富層次

鎮店之寶

和牛肉質是看得見的嫩滑,配上鮮甜海膽
令人口水直流
和牛入口即溶,近乎入口即溶
海膽把牛脂稍為平衡
絕配!

燒大蝦
大蝦的蝦頭有少量蝦膏,甘甜鮮味
蝦肉雪白,爽口彈牙

最喜歡稻庭烏冬的麵質
牛肉把柚子醬油湯底,變得清而不寡

銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓

2018-06-29
  • 鎮店之寶
  • 牛肉稻庭烏冬
2018-07-04 76 浏览
上星期去銅鑼灣看一些智能手錶款式,看太久肚子也餓餓了,所以先放棄手錶,去吃晚餐再看世界盃。甘酢溫室車厘茄先來一個前菜,我最愛的車厘茄,酸酸甜甜的滿開胃。忌廉芝士酒盜個人很喜歡,芝士十分香濃,醬汁鹹了一點,與芝士味道配合就剛剛好。黑松露白身魚薄切白身魚刺身,吃法滿特別,不加芥末醬汁,用白身魚包著黑松露一起吃,別有一番滋味,鮮味更突出。青鯛壽司內裡已加了一點芥末,吃起來肉質鮮甜。茶壼海鮮湯用小杯慢慢的喝,湯底清甜,海鮮味濃。和牛海膽卷2件這個吃完真的是嗯的一聲,鮮甜的海膽配上即入口即溶的和牛,一般的讚嘆已不足夠,好味程度滿分。燒大蝦燒得剛剛好,肉質爽口彈身,蝦味十足。牛肉稻庭烏冬湯底帶一點柚子味,配上牛肉份外滋味,味道不錯。甜品柚子雪糕,有一點柚子蓉,味道清香甜美。

甘酢溫室車厘茄
先來一個前菜,我最愛的車厘茄,酸酸甜甜的滿開胃。

青鯛壽司
內裡已加了一點芥末,吃起來肉質鮮甜。

茶壼海鮮湯
用小杯慢慢的喝,湯底清甜,海鮮味濃。

和牛海膽卷2件

燒大蝦
燒得剛剛好,肉質爽口彈身,蝦味十足。

牛肉稻庭烏冬
湯底帶一點柚子味,配上牛肉份外滋味,味道不錯。

甜品
柚子雪糕,有一點柚子蓉,味道清香甜美。
2018-06-30 1033 浏览
今日老公帶左我去銅鑼灣登龍街永光中心嘅塩玉居酒屋開餐,我地7點左右去到,未算多人,不過見到好多張枱都已經預約左,7點之後客人陸續到餐廳,店員對每一枱食客,無論係熟客或walkin招呼都好熱情,店內環境好熱鬧,好有日本居酒屋感覺。餐牌上食物款式都好多,不過仲有其他時令同餐廳特別推介嘅菜色冇寫係入面,店員推介我地食佢地嘅鎮店之寶和牛雲丹同黑松露白身魚薄切,我地另外加多兩客壽司、一個湯同烏冬,兩個人應該好夠食。 甘酢溫室車厘茄 前菜嘅溫室車厘茄好香甜多汁, 有少少梅嘅味道,酸酸甜甜,餐前食呢個非常醒胃。黑松露白身魚薄切 店員介紹呢款白身魚會係每日採購到嘅空運刺身揀選去製作,今日嘅白身魚係牛鰍呢款時令魚,味道好鮮甜,加上黑松露卷埋一齊食,味道層次更加豐富。原條海鰻壽司 我好鍾意食鰻魚,呢款海鰻壽司嘅海鰻又大件又肥美,非常惹味。松葉蟹腳壽司 松葉蟹腳勁鮮甜,松葉蟹腳刺身加上蟹膏,每一啖都食到香濃嘅松葉蟹鮮美味道。茶壺海鮮湯 茶壺湯湯底好清,海鮮味好突出,用小杯飲用,感覺好特別。鎮店之寶店員推介嘅鎮店之寶真係好出色,和牛軟腍油脂飽滿,加上鮮甜海膽,味道唔錯。豚肉稻庭烏冬 稻庭烏冬好滑而且掛湯,豚肉

原條海鰻壽司
我好鍾意食鰻魚,呢款海鰻壽司嘅海鰻又大件又肥美,非常惹味。

松葉蟹腳壽司

茶壺海鮮湯
茶壺湯湯底好清,海鮮味好突出,用小杯飲用,感覺好特別。

豚肉稻庭烏冬
稻庭烏冬好滑而且掛湯,豚肉軟腍,份量都唔少,湯底清甜帶一點柚子胡椒味,味道好清新。

季節雪糕
季節雪糕係柚子雪糕,入面有柚子肉,味道香甜自然。
2018-06-28 103 浏览
因為拎手信所以同朋友出街食飯,今次餐廳係由朋友發板決定,我就跟住來啦原本呢間係食日本菜,仲多左串燒,感覺似日本居酒屋先點盤刺身因我自己鍾意,刺身是池魚,平日食得三文魚吞拿魚,今次試池魚,伴酸醋汁,因本身池魚會有少少腥,但肉質係爽口彈牙個種,同食開架刺身好唔同魚頭麵豉湯,頭先條池魚煮的,一魚兩味,加了好多海帶所以湯幾鮮甜。 櫻花蝦茶漬飯,大大隻櫻花蝦乾,特點是帶很香,像廣東粥京卷豆腐個重點係在汁身上,燒完面呈乾身脆口,仲灑了柴魚碎超級香,聞到都引死人。食埋雪糕,yeah

原本呢間係食日本菜,仲多左串燒,感覺似日本居酒屋

櫻花蝦茶漬飯,大大隻櫻花蝦乾,特點是帶很香,像廣東粥

2018-06-28 69 浏览
串串@塩玉居酒屋 地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓Causeway bay 係shopping 行街好地方,亦都有好多美食,好耐無食串燒了,搵埋朋友齊齊來。炸軟殻蟹田園沙律,每餐一定要食蔬菜,個蟹真係即炸好辣口架又脆,又唔會落過份多沙律汁,開胃。黑豚肉露筍卷,肉薄燒完灑上鹹,簡單滋味。煙肉芝士年糕,年糕燒起後qq仍有米香,芝士溶化掛在年糕身上,中心好多芝士口應似忌廉,皮薄芝士餡多。松葉蟹腳壽司己折開吃肉,開動啦,一絲絲加大口吃,好鮮富蟹味有點海浪鹹香。火炙左口魚邊,魚邊新腩位比較肥,燒完好多油脂滲出同朋友來談天是很適合,因上菜慢工出細貨,書間等待時可以傾談
串串@塩玉居酒屋

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心10樓

黑豚肉露筍卷,肉薄燒完灑上鹹,簡單滋味。

火炙左口魚邊,魚邊新腩位比較肥,燒完好多油脂滲出

同朋友來談天是很適合,因上菜慢工出細貨,書間等待時可以傾談
2018-06-26 103 浏览
今晚約左老友去銅鑼灣睇波, 睇波前當然要醫飽個肚先啦, 老友帶左我去呢間位於永光街嘅塩玉居酒屋, 佢話知道我唔太好飲酒, 不過覺得呢度嘅海膽菜式我一定會鍾意。😙我地6點半已經到餐廳, 客人未係好多, 餐廳裝修有別於一般日式食店, 除左有部位木色同日式裝飾之外, 餐廳大部份地方以黑, 灰色為主調, 走型格路線, 非常有格調。😎忍廉芝士酒盜 $48酒盜芝士係日本最出名嘅佐酒小食,呢款忍廉芝士酒盜由鹽腌漬的魚內臟製成,加上忍廉芝士,鹹鮮味豐富,口感細滑香濃。😋黑松露白身魚薄切 $98呢款白身魚本身魚味已經好濃,再加上黑松露,令刺身嘅鮮甜味更加突出,刺身口感好彈牙。👍茶壺海鮮湯 $48茶壺湯材料好豐富,唔會太咸,湯嘅海鮮味好清新自然,味道唔錯。鎮店之寶(和牛雲丹) $238呢款叫"鎮店之寶"嘅菜式係和牛雲丹,由我最愛嘅兩款食物,和牛同海膽加上脆口嘅紫菜,估唔到味道配搭得咁好,和牛入口即溶牛味超濃郁,油脂豐富,加上海膽嘅綿滑口感同香濃鮮味,配合脆口紫菜,卷埋一齊放入口,超級美味。👍燒大蝦 $180大蝦超大隻兩個人share都好夠食,外層燒得好香,蝦肉鮮嫩多汁,醬汁味道剛剛好,已經預先開邊,食得好

忍廉芝士酒盜 $48

黑松露白身魚薄切 $98

茶壺海鮮湯 $48

鎮店之寶(和牛雲丹) $238

燒大蝦 $180
大蝦超大隻兩個人share都好夠食,外層燒得好香,蝦肉鮮嫩多汁,醬汁味道剛剛好,已經預先開邊,食得好方便。😋

季節雪糕 $20
最後食埋呢款季節雪糕做飯後甜品,呢餐非常滿足。😄
柚子雪糕
2018-06-25
柚子雪糕
2018-06-26 87 浏览
每天在公司營營役役,最高興就是下班時可以和朋友「depp」返杯。飛機壽司耕盤(8件),368先來的是黑板上手寫的主打菜,一客8件的壽司拼盤。只是一件拖羅已經值回票價。拖羅油潤粉紅,油花滿滿充滿口腔,入口無渣。赤貝那𠝹花美如蝴蝶,是多厲害的刀工啊!另外除了滿滿的海膽壽司,還有最喜愛的金目鯛。金目鯛在日本是代表吉祥的魚,是有喜慶才吃的,通常在高級壽司店會見到其縱影。今次點空運魚生的壽司拼盤中有金目鯛,實在是一大亮點。金目鯛輕輕火炙後,油分更加散發出來,魚肉更加香滑。而魚皮一格格的充滿彈性。仙台名物酢麵豉軟牛舌,$78牛舌厚切,一客四件。表層有咬口,而內裡一絲絲的,肉汁豐富。燒日本黑豚五花腩 x 2,$76五花腩是必點的串燒,每件入口即溶,脆脆的口感,肉香沒有豬燥味。加上旁邊的芥末醬減輕油膩感,更完美。這兒主打鹽,侍應拿了兩款鹽給我們點牛舌和串燒。侍應邀請我們估計是什麼味道的鹽。朋友估中了蒜鹽,而另一款我們估不到的,是牛油味的鹽呢!

飛機壽司耕盤(8件),368

仙台名物酢麵豉軟牛舌,$78
牛舌厚切,一客四件。
表層有咬口,而內裡一絲絲的,肉汁豐富。

燒日本黑豚五花腩 x 2,$76

2018-06-26
2018-06-25 63 浏览
最近見到很多「塩」字開首的居酒屋,一直好奇想去吃吃以塩做主打的日本菜,好像很沖繩感覺呢!雜錦魚生沙律,$88見到魚生沙律的價錢只是$88,我們立馬叫一客。不負眾望,魚生份量十分澎湃,有油甘魚、三文魚、吞拿魚、八爪魚等,所有我們想吃的刺身都有了。油甘魚切得十分厚身,咬下去魚油全爆出來了。茶壺海鮮湯,$48這個我在吃千多元一人的omakase 菜中比較糊吃,估不到居酒屋都有這心機菜,價錢還只是四十多元。海鮮湯清澈,內有大蜆、不同的魚肉、昆布等。味道鮮甜,值得推介。燒日本雞肝,$25x 2雞肝燒製後表面脆口,而內裡有肝狀的軟糯。表層有少少甜味,以平衡肝臟的甘苦。黑松露甜蝦卷,$68反卷內是蟹柳和青瓜絲,上放了厚厚的、打成蝦膠的生蝦肉,再加上黑松露醬,濃香有鮮味。椰子雪葩,$58最後回點了椰子雪葩,原個的椰子殻有足半個,滿滿的雪葩沒有太水太冰感,反而勁有椰香。滿足感滿分!

雜錦魚生沙律,$88

茶壺海鮮湯,$48

燒日本雞肝,$25x 2

黑松露甜蝦卷,$68

椰子雪葩,$58
2018-06-24
2018-06-25 73 浏览
今天約朋友食晩飯,知她喜愛日本菜,又要銅鑼灣區,於是上網做下功課,搵到一間位於登龍街-塩玉居酒屋,地點方便,又近地鐡站軟殼蟹田園沙律大大隻軟殼蟹喺上面,十分吸引軟殼蟹肉質鮮美,炸得脆卜卜,好香口餐廳每天都有日本直送海鮮,所以,每天都有所不同的今天呢款係目仁奈魚刺身魚肉十分新鮮,蘸了廚師特製醬汁,酸酸地又幾惹味喎燒京都豆腐豆腐外面硬身,𥚃面仍然滑溜,加左木魚絲一起食,豆味好突出櫻花蝦茶漬飯由於我唔太鐘意食茶漬飯,所以好少食今次呢碗有尐唔同,茶用左抹茶,而且加入櫻花蝦,食落甘甘甜甜,好昧道芝麻雪糕,作為飯後甜品,好滿足
軟殼蟹田園沙律
大大隻軟殼蟹喺上面,十分吸引
軟殼蟹肉質鮮美,炸得脆卜卜,好香口
軟殻蟹沙律

餐廳每天都有日本直送海鮮,所以,每天都有所不同的
今天呢款係目仁奈魚刺身
魚肉十分新鮮,蘸了廚師特製醬汁,酸酸地又幾惹味喎

目仁奈刺身

燒京都豆腐
豆腐外面硬身,𥚃面仍然滑溜,加左木魚絲一起食,豆味好突出
櫻花蝦茶漬飯
由於我唔太鐘意食茶漬飯,所以好少食

櫻花蝦茶漬飯
芝麻雪糕,作為飯後甜品,好滿足

芝麻雪糕

• 軟殼蟹田園沙律
  • 目仁奈
  • 京都豆腐
2018-06-24 38 浏览
約咗妹妹傾心事,想搵間又安靜又好味嘅日本餐廳,首先食返個溫室車厘茄,酸酸甜甜好好味,另外一個前菜就係黑松露白身魚薄切,都幾新鮮野又開胃,再嚟一個忌廉芝士酒盗,一向都勁鍾意酒盗,估唔到呢個組合都幾新奇,酒盗加埋芝士勁夾越食越想食野。茶壺海鮮湯用料十足,加左少少檸檬汁好鮮美,再嚟過鎮店之寶和牛雲丹,咬落去真係唔想講嘢,和牛香味回味無窮。燒大蝦度幾甜幾新鮮,最推介嘅就係牛肉稻庭烏冬,佢嘅牛肉柔嫩又香,加埋美味靚烏冬正!最後一個柚子雪糕都勁美味!滿足的一餐!

環境優雅舒適, 地方大, 不過節目就不停重複播放, 因為我去過2次,但節目都一樣~目仁奈刺身可以話係呢到既主打菜, 係空運季節魚黎,十分新鮮, 味道帶小小甜, 口感比較爽口, 份量十分多,可以2-3人食用. 加少少醋食用味道十分可口.脆炸軟殼蟹沙律, 本身炸軟殼蟹比較乾身同熱氣性質,配合埋沙律可以中和返呢個乾既性質, 菜比較鮮夾埋岩岩好.左口魚就十分滑,壽司飯正常, 主要係魚好味,口感比較好, 有小小入口即溶的感覺.煙肉芝士年糕比較飽肚, 入面芝士剛出時可能會比較熱, 小心辣口. 不過食完呢個就比較濟. 樱花蝦茶漬飯為令一款我比較喜歡既菜式,有香香既芝麻味, 又有炸過既蝦仔, 甘甘澀澀溶入湯飯的茶粉味道一流.值得大家一試.
目仁奈刺身可以話係呢到既主打菜, 係空運季節魚黎,
十分新鮮, 味道帶小小甜, 口感比較爽口, 份量十分多,
可以2-3人食用. 加少少醋食用味道十分可口.

脆炸軟殼蟹沙律, 本身炸軟殼蟹比較乾身同熱氣性質,
配合埋沙律可以中和返呢個乾既性質, 菜比較鮮
夾埋岩岩好.

左口魚就十分滑,壽司飯正常, 主要係魚好味,
口感比較好, 有小小入口即溶的感覺.
煙肉芝士年糕比較飽肚, 入面芝士剛出時可能會比較熱,
小心辣口. 不過食完呢個就比較濟.

樱花蝦茶漬飯為令一款我比較喜歡既菜式,
值得大家一試.
2018-06-24