去到銅鑼灣登龍街全部都係食日本野!但係有咁多間咁多款,仲有樓上店,加加埋埋有幾十間日本嘢食!試咗好多間都覺得正正常常!今次試咗呢間日本餐廳,讚不絕口!每食一道菜式,都比到你一個驚喜!力推!—————甘酢車喱茄(前菜)————呢個車厘茄係去餐廳自己制嘅!食落去感覺好特別, 食得出係用左陳皮,成粒食落口好似食緊陳皮咁!好特別!———————真蠔(刺身)——————好鮮甜,一啲鹹味都冇,洗得好乾淨!加埋佢地既自制啫喱,有另一個感覺,係特別,但個人覺得加左啫喱會com左佢本身嘅鮮味! 唔加啫喱好食啲!—————-真鯛薄切(刺身)————-同樣地都係好新鮮,加上師傅嘅刀工好好,切得好薄同埋好平均!有啲入口即溶嘅感覺!——————-拖羅(刺身)—————-入口即溶,好軟好棉!好似食緊棉花糖咁!仲要有佢既鮮味!食完想追住食!🌟🌟🌟🌟🌟——————白子(壽司)——————白子係魚精黎既,要做得好食其實唔容易!但係佢呢度做到一啲都唔腥!值得推介!服務:非常好!每上每一道菜,服務員都會細心介紹!同講解佢嘅食法同特別之處!總結:係一間好用心嘅餐廳,食材非常新鮮!雖然唔可以話好似去咗日本食嘅餐廳,但係喺香港食
去到銅鑼灣登龍街全部都係食日本野!
但係有咁多間咁多款,仲有樓上店,加加埋埋有幾十間日本嘢食!

試咗好多間都覺得正正常常!
今次試咗呢間日本餐廳,讚不絕口!

每食一道菜式,都比到你一個驚喜!力推!

—————甘酢車喱茄(前菜)————
呢個車厘茄係去餐廳自己制嘅!

———————真蠔(刺身)——————
好鮮甜,一啲鹹味都冇,洗得好乾淨!

—————-真鯛薄切(刺身)————-

——————-拖羅(刺身)—————-
入口即溶,好軟好棉!好似食緊棉花糖咁!仲要有佢既鮮味!
食完想追住食!
🌟🌟🌟🌟🌟

——————白子(壽司)——————

服務:

總結:
係一間好用心嘅餐廳,食材非常新鮮!雖然唔可以話好似去咗日本食嘅餐廳,但係喺香港食咗呢一個質素,呢一個價錢係非常超值!值得推介!必試!
  • 茶壺海鮮湯
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 鯛魚茶漬飯
  • 醃車厘茄
2018-10-30 40 浏览
星期一放工同男朋友食飯,決定要對自己好啲就揀間靚靚日本餐廳食omakase!精挑細選之後揀咗呢間位於銅鑼灣登龍街嘅居酒屋,餐廳佈置得好日本,由於平日關係,餐廳唔算多人,好適合同男朋友靜靜地傾計 我同男朋友都揀咗800蚊up嘅omakase course嚟食 😍前菜有拖羅他他同埋醃過嘅蕃茄同蘿蔔,蕃茄嘅味有啲似酸梅,好特別 😋之後係五款刺身,有我最鍾意食嘅北海道牡丹蝦 😋海鮮湯用個茶壺裝住,好得意之後再嚟三款串燒,我最鍾意食燒豬肉串,加埋燒汁同蛋甜甜地好好食 😋小食仲有牛油蒜片炒象拔蚌仔三蟹卷,入面有蟹肉蟹籽蟹膏 🦀三件壽司,中間係加拿大海膽壽司,啲海膽疊得好厚 😋最後甜品係柚子味雪糕,為呢一餐omakase畫上一個完美嘅句號 😋

之後係五款刺身,有我最鍾意食嘅北海道牡丹蝦 😋

海鮮湯用個茶壺裝住,好得意

小食仲有牛油蒜片炒象拔蚌仔

三蟹卷,入面有蟹肉蟹籽蟹膏 🦀

三件壽司,中間係加拿大海膽壽司,啲海膽疊得好厚 😋

2018-10-29 34 浏览
塩玉喺銅鑼灣的登龍街,門面佈置也非常用心,有一幅掛滿繪馬的主題牆,充滿溫暖的日式感覺。充滿質感的餐牌,予人認真的感覺。店內的環境舒適,座位寬敞,可以望住師傅門制作食物,係最佳嘅節目。我哋將決定留返畀專業嘅師傅,由佢哋去安排我哋嘅菜單。先付三點前菜有三樣冷盤,係冬菇、小女子、同埋鵝肝。冬菇炆得到勁入味,又香又鮮味。小女子係醃漬嘅小魚乾,都幾惹味。鵝肝配上紅酒汁,頗清新的配搭,都幾開胃。旬之刺身五點份量十足而且選料名貴,有特大隻嘅珍寶蠔,輕輕炙燒過外皮的金目鯛,爽口嘅活北寄貝,巨型牡丹蝦同埋帶筋大拖羅。巨型牡丹蝦已去殼去腸,肉質彈牙而且極度甜美。帶筋大拖羅入口即溶,極度肥美,油香在口腔內久久不散,大滿足。𩶘魚湯配鮟鱇魚肝。奶白色的魚湯又香又鮮甜,裡面嘅豆腐同埋魚肉超級勁滑。壽司三貫有目張魚、粒貝、同埋筋子。壽司已預先點了適量嘅豉油同埋芥末。目張魚肉口感結質,粒貝爽甜,而筋子就非常鮮味!加入洋蔥去炒的粒貝肉,更顯爽甜!豚肉露筍卷豚肉燒至乾身,而且調味恰當,非常香口惹味。而露筍就keep住咁juicy,仲同燒豚肉好夾添!京都豆腐塗上大量醬汁再燒至微焦,内部仍保持滑嫩。汁燒豬脊肉十分juicy和

充滿質感的餐牌,予人認真的感覺。

先付三點

旬之刺身五點

巨型牡丹蝦已去殼去腸,肉質彈牙而且極度甜美。

𩶘魚湯配鮟鱇魚肝。

奶白色的魚湯又香又鮮甜,裡面嘅豆腐同埋魚肉超級勁滑。

壽司三貫

加入洋蔥去炒的粒貝肉,更顯爽甜!

豚肉露筍卷

京都豆腐
塗上大量醬汁再燒至微焦,内部仍保持滑嫩。

汁燒豬脊肉
十分juicy和惹味,上面加了一點點的薑蓉,更添味美。

鎮店之寶
係海膽、和牛、紫蘇葉加紫菜,十分名貴的一道菜!脆口的紫菜裹著油脂滿溢牛味濃郁的燒和牛,還配上肥大肉厚的海膽,真係不得了。

抹茶雪糕
最後來一客抹茶雪糕,微甜軟滑帶茶香。
2018-10-27 47 浏览
今晚同朋友來到銅鑼灣食日本菜,為咗有個好地方同朋友好好聚下傾下計,就揀咗呢間有得食Omakase 的樓上居酒屋。餐廳環境舒適,座位唔算太多,客人多,最好都電話訂咗位先。今晚同朋友都揀咗呢個800蚊的Omakase Course,款式眾多。先黎三點前菜,萵筍, 汁煮菇, 自家制醃蕃茄仔, 同汁煮帶子加菠菜, 口味清甜獨特,咬落爽脆,係開胃之選。刺身五點盛合:日本真蠔, 大隻嫩滑,肉質爽甜,有少少海水味。牡丹蝦, 肉質彈牙嫩滑,蝦味濃郁。真鯛, 魚肉通透,新鮮嫩滑,咬落似啫喱質感。野生油甘魚, 魚香味濃郁,魚肉爽口。拖羅, 雪花油脂分佈平均,入口即溶,味道清甜。串燒三款,香蔥蒜牛肉, 肉質鮮甜嫩滑,燒得剛好熟。自家製免治黑豚豬肉, 豬肉味濃郁,多汁鮮甜。京都豆腐, 外脆內滑,食落清新,加上木魚絲更添香味。山芋湯, 熱辣辣,有好多山芋絲同蘿蔔絲煮成,味道十分鮮甜。帶子壽司, 厚身大粒,爽口鮮甜。加拿大海膽壽司, 入口即溶,味道香濃,飯粒軟熟。鯖魚壽司, 時令的魚刺身,魚香味香濃,肉質鮮甜嫩滑。燒羽太魚,顏色鮮紅有光澤,外皮燒得好香脆,鹽味入味,魚肉鮮甜嫩滑,香味散發。甜品係自家制的雲呢拿雪糕
餐廳環境舒適,座位唔算太多,客人多,最好都電話訂咗位先。

刺身五點盛合:
日本真蠔, 大隻嫩滑,肉質爽甜,有少少海水味。
牡丹蝦, 肉質彈牙嫩滑,蝦味濃郁。
真鯛, 魚肉通透,新鮮嫩滑,咬落似啫喱質感。
野生油甘魚, 魚香味濃郁,魚肉爽口。
拖羅, 雪花油脂分佈平均,入口即溶,味道清甜。

串燒三款,
香蔥蒜牛肉, 肉質鮮甜嫩滑,燒得剛好熟。
自家製免治黑豚豬肉, 豬肉味濃郁,多汁鮮甜。
京都豆腐, 外脆內滑,食落清新,加上木魚絲更添香味。

山芋湯, 熱辣辣,有好多山芋絲同蘿蔔絲煮成,味道十分鮮甜。

帶子壽司, 厚身大粒,爽口鮮甜。
加拿大海膽壽司, 入口即溶,味道香濃,飯粒軟熟。
鯖魚壽司, 時令的魚刺身,魚香味香濃,肉質鮮甜嫩滑。

甜品係自家制的雲呢拿雪糕,香甜奶滑,冰凍可口。
老公🍋最近在網上看到了一家蠻特別的居酒屋📱,店內以「鹽」作主打🌊,而這些更是由老闆從日本親自搜羅🛫,共超過20多款😱,用以配搭不同的食物😌,為食物味道錦上添花💐,這晚老公🍋特意帶我來一起大快朵頤一番😋。店外以食客所寫的「繪馬」作裝飾🖌。裝潢是典型的居酒屋🍶,環境寬敞😊,地方乾淨舒適💖。點了一客廚師發辦的套餐😁,這樣就不用多想了😛。醃蘿蔔🥕:蘿蔔以柚子醋醃製🍊,爽脆的口感😃,配上酸甜的味道😋,十分醒胃👍。先付三點3⃣:醃車厘茄的外皮早已去掉🍅,入口清甜多汁🤤,味道帶有點點的梅子酸甜😍;蟹肉及三文魚子🦀,配上酸酸的醬汁😌,感覺極其清新🍃;鵝肝以泡芙包裹🦆,凍凍涼涼的感覺❄,加上肥美嫩滑的口感🤩,入口即化😋。旬之刺五點5⃣:白子刺身其實是魚類的精巢🐠,不時不吃⛄,正正就是在這季節更是肥美😍,入口質感柔滑豐腴👍,蘸上特製的酸汁🖤,完全帶起白子的鮮味和質感😋;鮟鱇魚肝也是日本人冬天的補品🌨,質感媲美鵝肝🦆,加入了醋汁和辣椒茸🌶,入口完全不腥😉;深海池魚口感脆嫩🤩,油脂豐富😌,味道甘甜😋;野生鰤魚其實是指大種的油甘魚🐟,脂肪散佈平均😃,入口滑溜柔軟😲 , 油潤又帶有嚼頭😍,吃罷油份和魚的甘甜在舌尖散開

店外以食客所寫的「繪馬」作裝飾🖌。

醃蘿蔔🥕蘿蔔柚子醋醃製🍊,爽脆的口感😃,配上酸甜的味道😋,十分醒胃👍。
醃蘿蔔

先付三點3⃣醃車厘茄的外皮早已去掉🍅,入口清甜多汁🤤,味道帶有點點的梅子酸甜😍;蟹肉三文魚子🦀,配上酸酸的醬汁😌,感覺極其清新🍃;鵝肝以泡芙包裹🦆,凍凍涼涼的感覺❄,加上肥美嫩滑的口感🤩,入口即化😋。
醃車厘茄
蟹肉
鵝肝

旬之刺五點5⃣白子刺身其實是魚類的精巢🐠,不時不吃⛄,正正就是在這季節更是肥美😍,入口質感柔滑豐腴👍,蘸上特製的酸汁🖤,完全帶起白子的鮮味和質感😋;鮟鱇魚肝也是日本人冬天的補品🌨,質感媲美鵝肝🦆,加入了醋汁辣椒茸🌶,入口完全不腥😉;深海池魚口感脆嫩🤩,油脂豐富😌,味道甘甜😋;野生鰤魚其實是指大種的油甘魚🐟,脂肪散佈平均😃,入口滑溜柔軟😲 , 油潤又帶有嚼頭😍,吃罷油份和魚的甘甜在舌尖散開😊,久久不散😁;拖羅油香味重🐠,豐腴細滑👍,令人大感滿足💖。
深海池魚
野生鰤魚
拖羅

壽司三貫3⃣北海道牡丹蝦壽司蝦肉粉紅通透🦐,肉質爽口彈牙😋,味濃且甘甜😔;金目鯛壽司🍣,金目鯛油脂含量適中😍,肉質細膩😲,味道鮮美🤤,與壽司飯尤其配合🍙;馬糞海膽壽司的海膽紋理及顆粒分明清晰🌊,肥大肉厚🤩,入口隨即在嘴裡化開😌,甘香濃郁😋,鮮甜在口中持久不散😊。
北海道牡丹蝦壽司
馬糞海膽壽司

汁物🍲:今天的是粒貝清湯🥣,清湯以茶壺盛載著🍵,海螺肉質爽脆🐚,味道甘甜👍,再嚐一口湯🥄,味道非常鮮甜😲,讓人停不下來😝!
粒貝清湯

串燒🍢燒牛筋🐮真的是人妻🐷的第一次,口感煙煙靭靭的🤔,蠻特別喔🤗;自家制免治黑豚扒配上了手打蛋黃醬汁🍳,入口甜美且鮮嫩多汁🤤,肉質富彈性☺️,配上醬汁🖤,特別好吃😃;燒腩肉肥瘦交間🐽,上面舖滿了蒜蓉💛,入口油而不膩😁。
燒牛筋
燒腩肉

酒肴🔥:今天的是蒜片炒南非鮑魚🌊鮑魚被切成片狀🔪,放於洋蔥上😌,並以炸蒜片作伴😳,將鮑魚蒜片一同進食🥢,口感爽脆🤤,味道濃郁👍。
蒜片炒南非鮑魚

甘物🍨:最後以柚子雪糕作結💝,與其說是雪糕🍦,它的口感更像雪葩🍧,不過可能人妻🐷真的不太愛甜😅,這雪糕的甜度對人妻來說是有點過了火😆。
柚子雪糕

總結:整體質素非常高🈵,加上店員介紹每道菜的細心💖,的確是值得再來的😍。
2018-10-23
北海道牡丹蝦壽司
燒牛筋
燒腩肉
2018-10-24 60 浏览
依間樓上居酒屋充滿日本風味,播住日本既電視節目,燈光暗暗地加上幾個燈籠,幾好氣氛。終於試到Omakase,前菜包括牛油果加拖羅,車厘茄,甜甜酸酸,好開胃!之後就到最期待既刺身,有好大隻既北海道牡丹蝦同蠔,非常鮮甜串燒就有免治豬肉串同豚肉露筍卷仲有茶壺海鮮湯,先把青檸汁倒喺湯上,然後倒入茶杯,湯好清甜。飲完個湯仲有豆腐,蝦,娃娃菜同冬菇可以食牛油蒜片炒象拔蚌仔壽司三貫有我好鐘意食既左口魚壽司同海膽壽司,海膽壽司好厚超豐富超甜柚子雪葩,甜甜酸酸,幫助消化!

之後就到最期待既刺身,有好大隻既北海道牡丹蝦同蠔,非常鮮甜

串燒就有免治豬肉串同豚肉露筍卷

牛油蒜片炒象拔蚌仔

柚子雪葩,甜甜酸酸,幫助消化!
2018-10-22
2018-10-18 62 浏览
落咗幾日雨,氣溫急降左幾度,連中午出去食飯嘅時候,都覺得有陣陣涼意,今日試吓食d熱騰騰嘅石頭鍋飯。今日試塩玉居走屋,見到宣傳單張話like佢個facebook就有九折,多d人一齊食就再多d折喎。餐廳提供左好幾個午餐。我今日點了一個從業蟹海膽蟹膏石頭鍋飯,即點即製,配上面試湯、沙律前菜。等了20分鐘,石鍋飯已經製作完成,蟹膏醬非常鮮美,成為咗整個飯嘅焦點,松葉蟹尚算新鮮可惜份量太少、海膽屬於細件裝,分量亦唔多。不過整體石頭鍋飯嘅質素中上,分量亦都適中,價錢可以接受。此店都值得再返去幫襯。
2018-10-18 43 浏览
今日有個好耐冇見嘅加拿大朋友返嚟香港所以我一定要帶佢食好野🤗經朋友極力介紹就book咗呢間銅鑼灣塩玉居酒屋....同朋友仔好耐冇見當然要揀廚師發辨個sat $1300👏🏻👏🏻set$1300刺身,串燒,壽司樣樣都有先來個頭盤:三文魚配青瓜好特別,明太子蝦賣相很好仲好好食😋刺身分別用咗牡丹蝦,帶子,鯛魚仲有野生油甘魚好肥美冇得頂👍🏻👍🏻生蒜燒豚肉好惹味😋😋生蒜入味豚肉燒得剛剛好黑松露燒姑非常之好食仲要有黑松露好少地方食到😍😍壽司有金目鯛同火焰油甘魚好食之餘賣相簡直一百分💯海膽配上松業蟹腳壽司淨係見到個賣相都唔捨得食😂😂最後個拖羅壽司從未見過可以靚成咁😍😍唔怪得知呢度見到好多熟客嘅朋友因為我食完呢餐我都一定會介紹朋友來👏🏻👏🏻👏🏻
set$1300刺身,串燒,壽司樣樣都有
先來個頭盤:三文魚配青瓜好特別,明太子蝦賣相很好仲好好食😋
生蒜燒豚肉好惹味😋😋生蒜入味豚肉燒得剛剛好
黑松露燒姑非常之好食仲要有黑松露好少地方食到😍😍
壽司有金目鯛同火焰油甘魚好食之餘賣相簡直一百分💯
海膽配上松業蟹腳壽司淨係見到個賣相都唔捨得食😂😂
最後個拖羅壽司從未見過可以靚成咁😍😍
2018-10-16 43 浏览
今日係灣仔收工,所以一早係銅鑼灣book 定好野~由於隨時唔可以再食日本野的關係🤣所以我地好珍惜每次出街食飯的機會🙈都會選擇日本菜🤣所以襯仲食得,當然要揀廚師發辨!仲要揀左$1300 個set!生野,熟野應有盡有🤩頭盤: 三文魚青瓜,明太子蝦,螺肉先黎個刺身,有七種唔同新鮮的食材~有牡丹蝦,帶子,鯛魚,野生油甘魚....等等件油甘魚脂肪分布好均勻好細緻好肥美🤤好鮮味👍🏼生蒜燒豚肉,雖然配搭好普通,但好奇口好惹味😋 金目鯛同火炙油甘魚,有鲜花配襯好有藝術氣息 海膽配上松葉蟹腳,好鮮甜,有特定配搭天婦羅三式松葉蟹,有蟹羔有蟹肉,皮好薄脆,非常難得最後拖羅壽司圓滿結束,非常滿足!同場見到好多都係熟客幫襯而且座無虛席🙈👍🏼
生野,熟野應有盡有🤩
頭盤: 三文魚青瓜,明太子蝦,螺肉
先黎個刺身,有七種唔同新鮮的食材~
有牡丹蝦,帶子,鯛魚,野生油甘魚....等等
件油甘魚脂肪分布好均勻好細緻好肥美🤤
好鮮味👍🏼
生蒜燒豚肉,雖然配搭好普通,但好奇口好惹味😋
金目鯛同火炙油甘魚,有鲜花配襯好有藝術氣息
海膽配上松葉蟹腳,好鮮甜,有特定配搭
天婦羅三式松葉蟹,有蟹羔有蟹肉,皮好薄脆,非常難得
最後拖羅壽司圓滿結束,非常滿足!
同場見到好多都係熟客幫襯而且座無虛席🙈👍🏼
2018-10-11 62 浏览
今日將選擇係邊度食飯嘅重任交咗比朋友去揀, 佢就揀咗係登龍街嘅一間居酒屋試吓新嘢!入到去環境都幾好, 感覺上係屬於一啲有質素嘅餐廳! 朋友在網上見到有人介紹的海膽丼同蟹蓋丼好像幾吸引, 但可惜今個月已沒供應了!咁我哋就叫咗10件嘅壽司併盆, 味醂魚干, 燒鰻魚, 蟹膏壽司! 味醂魚乾份量唔多, 但就厚身, 咬落去暖暖的, 軟軟的, 味道就很不錯!壽司併盆都很新鮮, 有海膽, 三文魚子, 蝦, 魷魚, 油甘, 三文魚等等蟹膏壽司食落幾香蟹膏味燒鰻魚厚肉, 但略嫌有點泥味我哋見到隔離檯的軟殼蟹沙律好似幾唔錯咁就忍唔住叫一個嚟食, 再加多份自家制免治雞肉及我愛吃嘅炸雞軟骨! 軟殼蟹沙律確係唔錯, 沙律新鮮爽脆, 軟殼蟹夠大隻又有點蟹膏, 好味免治雞肉配雞蛋醬油幾特別, 雞肉串內有啲軟骨, 好有口感而我愛嘅炸雞軟骨就冇略嫌淡味一點冇乜特別!起初都預呢餐會貴, 但都埋單時每人都係三百幾, 以居酒屋環境, 食物質素, 呢個價錢我覺得係有驚喜的!#純粹個人口味
入到去環境都幾好, 感覺上係屬於一啲有質素嘅餐廳!

味醂魚乾

特上壽司併盆(10件)

蟹膏壽司食落幾香蟹膏味
蟹膏壽司2件

燒鰻魚厚肉, 但略嫌有點泥味
燒鰻魚

脆炸軟殼蟹田園沙律

免治雞肉配雞蛋醬油幾特別, 雞肉串內有啲軟骨, 好有口感
月見自家製免治雞肉 (2件)

而我愛嘅炸雞軟骨就冇略嫌淡味一點冇乜特別!

#純粹個人口味
2018-10-10
味醂魚乾
特上壽司併盆(10件)
蟹膏壽司2件
燒鰻魚
脆炸軟殼蟹田園沙律
月見自家製免治雞肉 (2件)
  • 月見自家製免治雞肉
星期五當然要Happy Friday, 在找尋餐廳時, 發現這店有飲の放題, 喜歡飲酒的我們當然要去試一試!羽太魚刺身和淡雪塩海膽刺身左:羽太魚係石班魚的一種,魚質結實,味濃。右:店員建議唔好沾醬油,一定要配淡雪塩,果然冇錯。日本海膽本身香甜味濃,配上淡雪塩更加提升咗海膽鮮味,而家做緊特價就好低食。淡雪塩在滿滿的海膽上,好靚,諗番起都好想再食。羽太魚頭-免費幫我地炸咗個魚頭同埋魚身佐酒清酒飲の放題 $196 /每位牛油果軟殼蟹卷 海蝦天婦羅 一口炸雞

羽太魚刺身和淡雪塩海膽刺身
左:羽太魚係石班魚的一種,魚質結實,味濃。

淡雪塩在滿滿的海膽上,好靚,諗番起都好想再食。

羽太魚頭-免費幫我地炸咗個魚頭同埋魚身佐酒

清酒飲の放題 $196 /每位
淡雪塩海膽刺身
羽太魚頭
淡雪塩海膽刺身
羽太魚頭
2018-09-15 108 浏览
銅鑼灣登龍街永光中心佈滿日本居酒屋,選擇有點困難。因為三人以上有八折,所以選上這間塩玉居酒屋。先來前菜,小甜螺和沙律,夏天吃都幾開胃。壽司御膳:八件壽司,每一件都是精品,有帶子、甜蝦等等,不是cheap cheap 壽司大聯盟哪一種,確實是上盛壽司。壽司餐包括麵豉湯和鳥東。雜錦魚生丼:份量雖然少一點,刺身的款式沒有欺場,肉質也新鮮清甜。北海道刺身丼:也是份量很少,不過那幾塊令人流口水的三文魚刺身和海膽,很正。甜品可以選半隻橙或蕨餅,當然選擇了這個黃豆粉蕨餅,清爽的煙煙銀銀口感,不錯。可以多一點嗎?味道來說,是不錯的。價錢來說,八折後才是合理。

先來前菜,小甜螺和沙律,夏天吃都幾開胃。

壽司御膳

壽司餐包括麵豉湯和鳥東。

雜錦魚生丼

北海道刺身丼

味道來說,是不錯的。價錢來說,八折後才是合理。

壽司御膳
雜錦魚生丼
北海道刺身丼
2018-09-09 110 浏览
每個月總想吃一次日本菜,喜歡那種新鮮而精緻的美味。今次來到銅鑼灣的塩玉品嚐。 脆炸軟殼蟹田園沙律 軟殼蟹是我其中一樣非常喜歡的食材,軟殼蟹沙律也是我很常點的一道菜。軟殼蟹香而酥脆,充滿鮮甜的蟹肉,非常飽滿,不油不膩,配上沙律菜更是非常開胃。 鯛魚刺身 鯛魚魚身充滿光澤,肉質爽脆,魚味偏清而鮮。魚頭和魚骨則會保留作煲湯之用,一魚兩食。 松葉蟹腳壽司 連殼的蟹腳再加上蟹膏,蟹肉肉質結實,味道鮮甜。火炙左口魚壽司 左口魚充滿油香,肉質軟滑。. 黑豚露筍卷 豚肉片燒得不夠香脆可口,露筍多汁。 櫻花蝦茶漬飯充滿茶香的茶漬飯,飯粒分明有咬口,配上櫻花蝦的香氣和口感,茶中帶有鹹鮮,味道特別,我好喜歡。 季節魚頭麵鼓湯用剛才的魚頭和魚骨,加入日式豆腐,紫菜煮成,最好用來暖暖胃,而且沒想到察熟了的魚肉仍然入口嫩滑。 整體食物質數不錯,但服務態度有改善空間。

松葉蟹腳壽司
連殼的蟹腳再加上蟹膏,蟹肉肉質結實,味道鮮甜。

火炙左口魚壽司
左口魚充滿油香,肉質軟滑。.

黑豚露筍卷
豚肉片燒得不夠香脆可口,露筍多汁。

季節魚頭麵鼓湯

整體食物質數不錯,但服務態度有改善空間。
2018-09-06 92 浏览
🎈海膽富士山🗻Like同share Facebook page就可以用$128點到原價$398幾海膽富士山~百幾蚊可以食到份量咁多既海膽都算幾抵,店員教我地沾多d鹽連埋海膽一齊食,本來都擔心落太多鹽的話會蓋過海膽本身嘅鮮味,但係原來鹽反而係加分,真係令海膽鮮味更加突出💛🎈紫蘇和牛海膽卷因為我唔鍾意食紫蘇而且已經叫咗海膽富士山,所以本來冇諗住點呢個,但係見到店員話係鎮店之寶,所以最後都點左。估唔到紫蘇配搭和牛同海膽味道都幾夾,的而且確幾好食,不過和牛味好濃所以有少少搶左海膽既味,建議海膽份量放多少少,味道應該會更加出色~
🎈海膽富士山🗻
🎈紫蘇和牛海膽卷
2018-08-31 78 浏览
餐廳地方比較大, 日式風味重, 可以睇到師傅係到整野食.呢到目仁奈刺身好甜, 好好食比較少食到呢D刺身, 係香港.480蚊到份量算多, 夠2人食, 左口魚sushi比較好食, 好滑,有d似入口即溶既感覺,有小小和牛既感覺係入面.串燒黎講呢個會比較飽肚, 因為芝士比較多, 煙肉好香,令到口感比較脆,會變成外脆內軟既情況.但問題係芝士比較飽好容易食濟.湯有落足料, 味道香濃. 帶小小甜. 份量十分多.最後仲有一個,茶漬飯, 呢個反而唔錯,因為本身d蝦係到令到成個飯香味好重, 再講本身茶都係香的,所以食落去就好香濃.食左咁多又飯又湯其實就會好飽好滿足.
餐廳地方比較大, 日式風味重, 可以睇到師傅係到整野食.
呢到目仁奈刺身好甜, 好好食比較少食到呢D刺身, 係香港.
480蚊到份量算多, 夠2人食,
左口魚sushi比較好食, 好滑,有d似入口即溶既感覺,
有小小和牛既感覺係入面.
串燒黎講呢個會比較飽肚, 因為芝士比較多,
煙肉好香,令到口感比較脆,會變成外脆內軟既情況.
但問題係芝士比較飽好容易食濟.

湯有落足料, 味道香濃. 帶小小甜. 份量十分多.
所以食落去就好香濃.
食左咁多又飯又湯其實就會好飽好滿足.
2018-06-22