2020-03-12 696 浏览
因為友人有海港城消費coupon快到期疫情下都要用埋coupon 因為之前係尼間餐廳食過lunch set覺得吾錯 所以決定試埋晚 出名的美人鍋Book左六點鐘 入到餐廳 記埋我地得兩枱(可能小左人出尼)環境清靜 仲有好靚既日落望海景同朋友叫左個美人和牛鍋,日木蠔,粟米塔,炸雞同咪甜品美人鍋啲菜同牛尼到時 可以要求侍應幫你砌好落個鍋度 和牛味道一般 而$688食尼個美人鍋吾太化算粟米塔系有特色 上面配埋雲尼拿雪糕之後仲食左侍應介紹既甜品 啲mochi好似未熟甘總括尼講除左個景幾靚 冇coupon都吾會再入去食晚餐
因為友人有海港城消費coupon快到期
疫情下都要用埋coupon
同朋友叫左個美人和牛鍋,日木蠔,粟米塔,炸雞同咪甜品
粟米塔系有特色 上面配埋雲尼拿雪糕
之後仲食左侍應介紹既甜品 啲mochi好似未熟甘
總括尼講除左個景幾靚 冇coupon都吾會再入去食晚餐
2020-02-26
2020-02-16 682 浏览
今次係我第二次喺open rice寫食評,真心覺得好正,地方舒適,環境一流,食物品質比我預期仲更好,員工服務態度仲要非常好(希望佢哋keep 住),其中…梳乎里玉子燒大家千其吾好錯過,值得一讚,仲有甜品同日本冇影😅除咗一樣係麻麻地嘅係日本,堅係普通食飽返屋企身上都冇火鍋嘅味道tim
食飽返屋企身上都冇火鍋嘅味道tim
2020-01-09 562 浏览
朋友推薦下,去左呢間餐廳食,可能抱住期望去,所以失望更大。餐廳環境舒服,有部分海景位,但食物價位不值。如要選擇有海景的餐廳或酒吧,大有選擇,因為不推薦一試。.卷物款式普通,刺身極薄。炸雞是我揀選中,認為最差的食物,並非特別美味。味道有如快餐漢堡的感覺:
卷物款式普通,刺身極薄。

炸雞是我揀選中,認為最差的食物,並非特別美味。

味道有如快餐漢堡的感覺:

2020-01-08 360 浏览
第一次食日式美人鍋🍲叫得美人鍋指湯底係充滿骨膠原濃雞湯!咁啱訂到窗邊位 成餐飯望住海景食~ 叫左二人份的美人鍋配雞肉雞肉件數唔多,但因為湯底夠濃郁所以夠味,最鐘意佢每個鍋都會跟成籃菜雞湯的密度足以變成啫喱 睇住佢由固體變成水狀 未放食材前,侍應會少碗試飲雞骨湯底濃厚質感剛剛好 好清甜好飲侍應會幫手放食材落鍋,客人坐定定等食就可以落鍋會分晒次序,比較難熟的肉類會放最先,連菜都排得好靚,等再滾起就可以食用 雞肉好嫩滑 加埋雞湯底 忍唔住要叫烏冬索埋啲湯 兩個女生嚟講 份量啱啱好~仲叫左幾款米紙卷,食材沒太大調味,每款都有好多菜,味道清新適合女生!環境舒服 預早訂位會有寫左名人手卡🐤最開心嘅係去到先知.....嗰晚係最後一日全線美人鍋半價!
第一次食日式美人鍋🍲叫得美人鍋指湯底係充滿骨膠原濃雞湯!

咁啱訂到窗邊位 成餐飯望住海景食~
叫左二人份的美人鍋配雞肉

雞湯的密度足以變成啫喱 睇住佢由固體變成水狀
未放食材前,侍應會少碗試飲
雞骨湯底濃厚質感剛剛好 好清甜好飲
侍應會幫手放食材落鍋,客人坐定定等食就可以
環境舒服 預早訂位會有寫左名人手卡🐤
最開心嘅係去到先知.....嗰晚係最後一日全線美人鍋半價!
2020-01-05 338 浏览
一向都幾鐘意係海港城食飯,因為會有海景。呢間環境很好,仲有少量戶外位,不過冬天都係室內好。今次試左美人鍋,個湯好濃。無水果陣店員係加湯俾你唔係加清水,真係有誠意。個梳乎厘玉子燒真係好香好滑,仲識震騰騰架!個卷就一般。整體來講中上。
一向都幾鐘意係海港城食飯,因為會有海景。
呢間環境很好,仲有少量戶外位,不過冬天都係室內好。
  • 梳乎厘玉子燒
2020-01-03 305 浏览
佢望住個海景個view超chill超靚😍而且佢booking app係有book檯優惠 大家可以睇下🙊🙊harn個加一都好啊😂😂😂·和牛美人鍋 $660佢個和牛係就係貴d 但係佢無hea你 佢個和牛真係好靚好好味😍😍不過其他配料其實同普通個個美人鍋一樣 大家可以自己揀😎😎佢個湯係你一食好似食到骨膠原既味道咁 好rich好creamy🤤🤤·明太子梳乎厘玉子燒 $98我本身以為佢係梳乎厘咁 原來佢係似梳乎厘質感既玉子燒😏😏我覺得好好味 超surprised佢係真係做到梳乎厘個個飄飄空氣咁 好好味😍😍·炸粟米塔 $78呢個係我睇相覺得好靚 所以眼闊肚窄咁order埋 佢都唔錯既 但係個味會比較單一 食到大半既時候會有dd膩 不過好特別 都值得試既😎😎.📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖📍沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號
和牛美人鍋 $660
  • 美人鍋
  • 炸粟米塔
  • 梳乎厘玉子燒
2020-01-02 9409 浏览
一年四季我最期待的季節莫過於聖誕節,聖誕節有一種普世歡騰而且每個地方都會有不停的商場的燈飾。每年海港城都會有不同的聖誕氣氛,今年也不例外有粉紅色聖誕樹籠罩著節日氣氛。海港城有很多不同種類餐廳食肆進駐,冬天最愛莫過於打邊爐,日系打邊爐頂級莫過於和牛系列。「塚田農場」位於海港城擁有維港無敵海景佔盡優勢,觀賞美景與美食簡直一流。餐牌上除了美人鍋以外,更有沙律、熱盤、壽司、卷物、熱盤、飲品等。多重選擇,完全適合一家大細或情侶歡聚的好地方。海老天婦羅脆脆卷 $78日本的壽司或卷物又點少得天婦羅,份量上頗少不過即叫即製天婦羅相當香脆,而且富有口感。炭燒走地雞鹽味 $238日本的走地雞相當有名,鐵板上桌保持其熱力,炭火燒烤味道濃郁而且雞肉嫩滑並帶鹽香,相當不錯。美人涮鍋-$680有不同的涮鍋的確與眾不同,選擇最貴的和牛套餐,估不到一上桌相當吸晴而且滿佈和牛,份量其多值得一讚。底層更滿佈蔬菜可減低和牛的膩度。另外配上兩款醬汁,有比較淡味及濃味兩者選擇。意大利實心麵 $15如果不夠飽的話,亦可追加飲粉麵類;意大利實心麵以扁成為主,帶點煙韌度與涮鍋相當匹配。炸粟米塔 $78最後有一款看似小食但又似甜品—炸

海老天婦羅脆脆卷 $78

炭燒走地雞鹽味 $238

美人涮鍋-$680

意大利實心麵 $15

炸粟米塔 $78
最後有一款看似小食但又似甜品—炸粟米塔。冷熱共融的效果,以炸粟米的配搭頂層加配了雲呢嗱雪糕,味道甜甜的相當特別。
2019-12-03
2019-12-30 307 浏览
慶祝生日專登訂左塚田農場食佢好出名既美人鍋,仲留埋海景位,一路補充骨膠原,一路欣賞無敵海景塚田農場係日本過江龍,黎自宮崎縣,佢既美人鍋係日本係好有人氣,除此之外,佢既雞都係主打。呢到坐位非常闊落,即使兩個人都安排四人座既方枱比我。坐低之後睇menu時店員亦會介紹當天新鮮既食材同酒,不過我唔多好酒,就冇試到啦!我地點左一個美人鍋同一客三文魚蟹肉沙律壽司卷。店員會先把火鍋先送上,鍋入面只有一舊黃色啫喱,原來呢個啫喱就係精華,用左大量雞骨熬煮而成,骨膠原非常豐富。店員將啫喱加熱溶化,幾分鐘就變成煲黃金骨膠原雞湯,未加任何配料前,店員會叫我地先試下個湯底,湯底好濃厚又黏口,味道仲好鮮甜,一碗真係唔夠喉呀!美人鍋其實係2人份量,除左有黃金骨膠原雞湯,仲有好多配料,有雞肉、雞肉丸、唔同種類既蔬菜,有金菇、葱卷、豆腐、蘿蔔片、菇類等等,好豐富得黎又健康!雞肉有4~5舊肉質好彈牙,但稍為有點嚡,可能係因為用左走地雞。雞肉可以蘸三種唔同既醬,更加提鮮。為左唔浪費每一滴精華,我仲點左個雜炊,將湯加上飯、蛋、紫菜同蔥煮成粥,非常鮮甜,令人好回味!三文魚蟹肉沙律壽司卷亦有驚喜,滿滿既蟹肉絲睇到都好開心,味道亦

我地點左一個美人鍋同一客三文魚蟹肉沙律壽司卷。

三文魚蟹肉沙律壽司卷亦有驚喜,滿滿既蟹肉絲睇到都好開心,味道亦非常清新!

整體黎講價錢唔算平,但食物質素配埋個靚景簡直係值回票價。
2019-12-25 361 浏览
兩個人來到叫左個1180既二人餐,首先講食物,頭盤幾個小食都ok既,之後有幾件超級迷你刺身,係超迷你呀。到火鍋選左個推介既美人鍋,一上鍋就係睇住個湯底慢慢由一個布甸咁溶,主菜三件雞,我無影到相,其他還有小小金菇/蔬菜/有啲唔知咩類似雞軟骨膠既野,老實講味道超普通,雞基本上係雪雞一啲味都無,強調係三件雞,另外有一個唔知咩機燒咁上下既小食,係要用個燭台慶住熟既,首先拎埋來個位人事話放係度會有同事過來幫我地整熟,咁我咪由佢燒囉,食到咁上下,完全無人埋來理過佢,直到蠟燭熄埋火,我叫人來問即係點?有個女仔過來整開啲食物仲係生既,當然啦完全無搞過無反過啲肉點熟呀😓之後話轉頭搵人再整,如是者又等左大概5分鐘有另一男仔過來幫我地點番著個蠟燭,咁又再燒,燒到好大陣味依然無人埋過枱來搞,我再叫人,咁ok可以食得,依舊完全唔好食,燒到乾哂既雞塊幾塊+幾條雜菜物體,好快個鍋已經食完因為基本上無咩食🤷🏼‍♀️餐入面主菜仲有個雜炊,即係飯+紫菜+雞蛋,送上枱後我問係咪倒哂落湯度食定點,有位女同事答我你想我地幫你煮定點,我話咁你幫我整啦我唔識點食,咁好啦問完走左,如是者過左執完一張枱既時間,我個湯開始越來越小,依然無人過來幫我整😤見到佢地剩係掛住執其他枱,仲有其他就掛住應該係整緊餐自己伙記食既野,今日平安夜大家收工坐埋慶祝我絕對讚成,但係咪應該理吓啲客人先呢?叫一次無人理,叫第二次ok過來幫我整,其實行埋來態度係無問題,但咁既服務,除咗我行入來坐低點餐有人理過之後,無人埋過枱,行幾次見到啲碟專登放出來比你收,就好似個個都睇唔到咁,呢餐連埋加一成$1300,咁既食物質素我真係覺得一啲都唔值,只可以話咁既錢係買個環境個view ,兩杯野飲外表好靚,飲落去完全飲唔到咩味,甜又唔係,酸又唔係,剩係覺好似飲緊有啲啲味既冰水。
甜品簡直超級失望,完全唔知食左啲咩,好失望既一餐👋🏻👋🏻👋🏻
雜炊
美人甜卷
美人甜卷圖2
2019-12-16 1255 浏览
塚田農場-美景配美食又大一歲既我,當然要食餐好既黎慶祝,朋友偷偷地book咗海港城既「塚田農場」,話俾個驚喜我。一坐低就見到餐廳送出既小心思,有自己名既歡迎咭,完全感受到被重視。🐻美人鍋 $420美人鍋絕對係必點單品之一,湯底用上雞骨經長時間熬製而成,上枱既時候呈奶白色啫喱,經加熱後變成濃郁雞湯。服務員會先裝一碗俾你試味,入口滿滿骨膠原,非常黏口。之後服務員會將色彩繽紛既蔬菜同雞件放入鍋。不得不提「塚田農場」既蔬菜全部都係日本空運到港,所以特別甜,至於雞件亦都非常嫩口,好有雞味。最後我一滴不漏地KO成個鍋。🐻三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78🐻帆立貝玉子壽司卷 $78壽司細細粒非常岩女仔,可以一啖一粒,賣相非常討好,兩款壽司都俾到一種清新感我,而口感方面我比較鍾意三文魚蟹肉沙律壽司卷,除咗面層鋪上蟹籽外,裡面仲有小黃瓜,口感非常豐富。🐻NOJO南蠻炸雞(原味)$78南蠻炸雞外脆內滑,每件雞都食到佢既juicy,一d都唔「嚡」口,點埋沙律醬酸酸地更加醒胃。🐻石鍋雪糕新地-芒果 $78最後點咗個雪糕黎作句號,雪糕用上石鍋裝上,唔單止貌相吸引,更可以減低雪糕溶既速度。雪糕比較硬身,入口有淡淡呍呢拿
塚田農場-美景配美食

美人鍋

🐻美人鍋 $420

🐻三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78
🐻帆立貝玉子壽司卷 $78
NOJO南蠻炸雞(原味)

🐻NOJO南蠻炸雞(原味)$78
石鍋雪糕新地-芒果

🐻石鍋雪糕新地-芒果 $78
最後點咗個雪糕黎作句號,雪糕用上石鍋裝上,唔單止貌相吸引,更可以減低雪糕溶既速度。雪糕比較硬身,入口有淡淡呍呢拿味,再加上芒果醬,味道更加突出。
美人鍋
NOJO南蠻炸雞(原味)
2019-12-15 278 浏览
下午來到這間,帶來窗邊的坐位舒適, 它們來了;美人澳牛肉鍋,追加了豬腩肉同雜菜,煱底清澈的中間帶著濃湯膏, 起電熱板上慢慢容化成濃湯, 咸味一般的帶少少甜,牛肉及豚腩肉片們薄切鮮嫩,雜菜們有;大葱段, 白根片, 艽菜, 綠菜及什菇, 還有兩小磚豆腐, 肉滑,及兩隻半生熟雞旦,旦們應是食完材料後加入湯內一滾可喝的。紫菜呑拿魚卷,碎切呑拿, 外面用紫菜包成卷。雞肉明太子炸春卷,卷皮脆與饀料的肉及太子, 入口豐富。隨著有白飯, ipa punk 及 kopparberg beer。。
下午來到這間,
帶來窗邊的坐位舒適,
它們來了;
美人澳牛肉鍋,
追加了豬腩肉同雜菜,
煱底清澈的中間帶著濃湯膏,
起電熱板上慢慢容化成濃湯,
咸味一般的帶少少甜,
牛肉及豚腩肉片們薄切鮮嫩,
雜菜們有;
及兩隻半生熟雞旦,
旦們應是食完材料後加入湯內一滾可喝的。
紫菜呑拿魚卷,
碎切呑拿, 外面用紫菜包成卷。
雞肉明太子炸春卷,
卷皮脆與饀料的肉及太子, 入口豐富。
隨著有白飯,
ipa punk 及 kopparberg beer。。
2019-12-08
$580.5 (下午茶)
2019-12-08 516 浏览
朋友用open rice訂位,所以鍋物都半價聽落好似好抵,再睇下佢有啲咩食。。。餐廳環境好好有部份位置可以望到海景但我哋去到海景位已經俾人坐滿聽人講佢最平嗰個鍋都唔錯,所以我哋就叫左最簡單嗰個美人鍋一上鍋,就見到呢個好似牛奶布甸咁嘅湯底一路煲佢就慢慢溶化,到個湯滾左,職員會幫你將啲料依次序咁擺落去個湯底度,職員會幫你將啲料依次序咁擺落去個湯底度沉晒就食得,即使開到最大火,我哋都等左好耐先食得湯底味道正常,但係啲配料真係普普通通,得啲蔬菜同埋幾舊雞件,雞件好明顯係雪藏雞擺咗入去個鍋到所有嘢都一樣味佢有三款醬俾你點,麻醬同兩款似燒汁物體味道都係普通整體來講用料真係好普通,味道又麻麻,唔知係因為呢個鍋嘅問題,定係佢哋全部野都麻麻哋,真係要試過先知但淨係睇我呢個喎即使係半價我都覺得唔值何況如果原價嘅話佢哋真係賺到笑我諗我試一次就算
朋友用open rice訂位,所以鍋物都半價
聽落好似好抵,再睇下佢有啲咩食。。。
餐廳環境好好有部份位置可以望到海景
但我哋去到海景位已經俾人坐滿

聽人講佢最平嗰個鍋都唔錯,所以我哋就叫左最簡單嗰個美人鍋

一上鍋,就見到呢個好似牛奶布甸咁嘅湯底

沉晒就食得,即使開到最大火,我哋都等左好耐先食得
佢有三款醬俾你點,麻醬同兩款似燒汁物體
味道都係普通
我諗我試一次就算
服务态度太差不想找气受的话就不要去 服务员全程黑脸 还脾气差,还会经常漏单中午套餐还行,就是橙汁竟然是色素冲泡的那种,不预约就没有优惠,提前优惠才有优惠,海港城餐厅现在生意大不如前还要想办法驱逐客人 真是厉害
服务态度太差
2019-12-03 231 浏览
登登終於試下傳說中的美人鍋本來我以為加隻烏雞就當係😂呢度湯底好特別 由白色的啫喱即煮而成充滿膠原同雞骨精華 味道仲好濃郁添我揀左雞set配菜 $420/ for two份量兩個普通食量的女仔應該可以食到7-8成飽烏冬十分推介要加!因為幾彈牙 好好食😋整體配菜蔬菜🥬為主肉類有雞肉丸🍡同雞件提提大家如果唔喜歡秋葵味道 記得煮完湯底後一定要同侍應講(因為佢地好好Service 會幫我擺埋盤先會起筷)- 環境方面 比較暗, 但外面係超靚維景view❤️想坐海景記得早d book位啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)以下menu
登登
終於試下傳說中的美人鍋

本來我以為加隻烏雞就當係😂
呢度湯底好特別 由白色的啫喱即煮而成
充滿膠原同雞骨精華 味道仲好濃郁添

我揀左雞set配菜 $420/ for two

份量兩個普通食量的女仔應該可以食到7-8成飽
烏冬十分推介要加!
因為幾彈牙 好好食😋
整體配菜蔬菜🥬為主

肉類有雞肉丸🍡同雞件

提提大家
如果唔喜歡秋葵味道 記得煮完湯底後一定要同侍應
(因為佢地好好Service 會幫我擺埋盤先會起筷)
環境方面 比較暗, 但外面係超靚維景view❤️
想坐海景記得早d book位啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

以下menu
2019-12-03 164 浏览
.美人鍋 $420美人鍋主要嘅賣點就係佢個湯底,一嚟到嘅時間成舊啫喱狀,原來呢個係雞湯骨膠原鍋,望住佢由固體慢慢煮熱到液體好治療🤣雞湯呈乳白色。食材有:日本直送走地雞件、雞肉蔥串、雞肉丸及蔬菜🥬等等…全部都係由日本🇯🇵直送嫁!!.一開始服務員會先細心講解比你聽每一種食材,再會同比你飲一碗骨膠原鍋,你真係會飲完會感覺到黏着個嘴!👍🏻之後服務員將所有食材都靚靚咁放入個鍋度,放得勁有美感,真係要讚下👏🏻👏🏻而個湯底同所有食材都配合得天衣無縫,我就連走地雞都好好食好滑,一個字正呀~其實服務員仲提供左三個醬汁比我地,但個湯底完全夠味!.抹茶餡料芭菲 $78呢個甜品份量都算大,兩個人食都夠。佢有好多餡料喺入面:抹茶雪糕、紅豆丸子、抹茶蕨餅、黑糖蕨餅等等,雖然個味道未去到令人嘩然,但個蕨餅同我喺日本食嘅係一樣味道嫁,好軟滑而有淡淡抹茶香🍵.

美人鍋 $420

其實服務員仲提供左三個醬汁比我地,但個湯底完全夠味!
抹茶餡料芭菲 $78