2020-09-06 864 浏览
日式山賊燒炸雞 $78雞嘅份量唔算多,但係雞肉嫩滑多汁!仲有唔少椰菜鋪底,叫得過👍🏻三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78一口size,平均$20件黎講,有啲細但係新鮮,口感算有層次,雖然唔係幾食得到三文魚🧐美人鍋 $420同係福岡食嘅水炊鍋(水炊き)有啲似🤭湯底係純雞湯,你會明顯食到骨膠感。雞係以雞件形式上,食嘅就係雞嘅原味。其他嘅蔬菜品質好好👍🏻👍🏻明顯食得出唔係一般來貨😋鍾意食菜嘅朋友一定要黎試吓!追加意大利實心麵 $15本身以為唔夠飽,叫多個麵,結果食到太飽🐷個意大利粉都唔錯, 叫做吸到個湯,記得唔好煮咁腍呀!
日式山賊燒炸雞 $78

三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78

美人鍋 $420
雞係以雞件形式上,食嘅就係雞嘅原味。

追加意大利實心麵 $15
2020-08-28 1423 浏览
一早Book 咗枱同朋友食lunch 有得食美人鍋,拉麵,丼飯等等我叫咗個炭燒走地雞御膳$238即叫即燒個板夠曬熱,放到上嚟仲出曬煙雞肉唔會好老好柴,相反好嫩滑,可能有陣時入邊未熟晒,就放上鐵板上面Lak一lak 就會熟透配有天婦羅同埋豆腐冷盤同埋麵豉湯和白飯麵豉湯略咸了少小另外一個餐仲包一杯飲品我揀咗菠蘿汁幾好味大概有7塊左右嫩滑多汁雞白湯柚子拉麵御膳$113呢個係朋友叫嘅另外仲配左個丼飯唔記得影相📸️都係會跟嘢飲總括嚟講係好正可以一試 份量足

一早Book 咗枱同朋友食lunch

有得食美人鍋,拉麵,丼飯等等

我叫咗個炭燒走地雞御膳
即叫即燒
個板夠曬熱,放到上嚟仲出曬煙

配有天婦羅同埋豆腐冷盤同埋麵豉湯和白飯

2020-08-24
  • 炭燒走地雞
  • 拉麵
2020-08-26 1021 浏览
收藏了塚田農場大半年,受COVID-19疫情影響,一直沒有吃我最愛的火鍋,今次來吃午餐 (晚市禁堂食仍然生效)Open Rice booking,下午1點,1位,我遲了5分鐘,因為找不到餐廳 (我一直以為 Giga Sports已經是盡頭,原來它後面還有一大個片區,開了好多餐廳!)12:57收到店員電話,告訴我餐廳的位置,並幫我保留了座位,這是服務的加分項!1個人也安排了靠窗的卡位,舒適!點了:#熱日本綠茶,10元/位,不供應免費飲用水。#美人壽司御膳,小卷8件,腐皮壽司1件,天婦羅5件,冷豆腐,吞拿魚,味噌湯,賣相90分,味道70分,扣分項是:1)天婦羅的粉過厚;2)小卷的米飯不夠軟米糯。結論:環境 給滿分服務 給滿分食物 只算合格

1個人也安排了靠窗的卡位,舒適!

點了:
#熱日本綠茶,10元/位,不供應免費飲用水。

結論:
環境 給滿分
服務 給滿分
食物 只算合格
2020-08-18
2020-08-16 1547 浏览
最近在家工作了一斷時間,想忙裏偷閑,出來吃個下午茶,那一定是要選個人少的地方,又有戶外空間吧! 最後,選了位於海港城的塚田農場,穿過商場LCX ,便是海運大廈!吞拿魚長芋美人卷 $56是即叫即整的,材料很新鮮,蔬菜配料比較多, 健康之選玉子燒$84外形出眾,玉子不會過老,有少許蛋汁,有驚喜!鰻魚炒飯$118用上鐵板上碟,熱辣辣,感覺很有飯氣,很暖肚,再帶點飯焦,很滿足,鰻魚不算太多,勝在少溫,每粒飯也很乾身!柚子茶用上綠茶底再加上少許柚子蜜,清熱解渴,不錯

吞拿魚長芋美人卷 $56
是即叫即整的,材料很新鮮,蔬菜配料比較多, 健康之選

玉子燒$84
外形出眾,玉子不會過老,有少許蛋汁,有驚喜!

鰻魚炒飯$118

柚子茶
用上綠茶底再加上少許柚子蜜,清熱解渴,不錯

• 梳乎厘玉子燒
2020-08-11 1522 浏览
最近海港城好多優惠卷,午餐時間同同事黎到塚田農場。估唔到閒日都咁full 。無訂位的我們只好係門口等一陣,大約十分鐘左右都順利入坐了點了美人框飯御膳這是一款自選菜品的便當,可選兩個框飯、一個主食和一款前菜。我選了蒲燒鯪魚框飯、蟹肉三文魚籽框飯、照燒三文魚(主食)和刺身沙律(前菜),便當本身也包括了味噌湯及餐飲。整套便當非常精緻、別看框飯小小一碗,其實內裏的米飯都壓得很實。米飯偏軟糯黏口、並非白米飯、應該有加醬油煮的感覺。吃起來帶淡淡的醬油口味。 一粒粒鮮味三文魚子配新鮮蟹肉絲、整體感覺很配合,新鮮好吃😋但是主食的三文魚略嫌乾身。不得不提前菜刺身非常新鮮,直頭想單點刺身黎食 🤣朋友點的碳燒走地雞料理🤣一上枱熱辣辣d油熱到周圍彈🤣 小嚐兩件~ 只能說 食材新鮮就是好吃。

點了美人框飯御膳
這是一款自選菜品的便當,可選兩個框飯、一個主食和一款前菜。

2020-07-09
用餐优惠
優惠券
2020-07-30 7657 浏览
星期日我從西貢坐巴士來到尖沙咀「天星碼頭」,本來想把星期日的場地,選擇在「海港城」裡面,有「維多利亞港」海景作伴的日本菜餐廳「塚田農場」裡面,食個日式牛肉飯當作晚餐。怎料我進入「塚田農場」裡面後,就發現「塚田農場」裡面大部分食客,都不約而同地選擇享用名稱叫「美人鍋」的火鍋食品。但是我知道「塚田農場」實際情況,看完「美人鍋」的製成品之後,我擔心自己一個人未必食得完。所以我最後沒有選擇「美人鍋」,只是向侍應點了一份牛肉飯食品「牛肉框飯」,還有雞肉飯食品「雞肉框飯」就算數。怎料「塚田農場」知道我的點餐內容,立刻提醒我「框飯」的實際份量真的很小,擔心我會食得不夠飽。但是當時我既然已經千里迢迢來到「海港城」,已經沒有其他目標尖沙咀食店可以選擇,又見每份「框飯」實際價錢都是在港幣五十八元左右,兩份「框飯」加起上來勉強能夠填補我少許的晚餐需求吧?結果我一看見「塚田農場」的「牛肉框飯」實際製成品的時候,真的嚇了一跳。因為「牛肉框飯」實際製成品裡面真的只有少許的牛肉碎,和少許有甜味的醬油飯而已。「牛肉框飯」甜味雖然很濃,但卻完全沒有飽肚感覺。至於「雞肉框飯」的實際份量,相對比「牛肉框飯」稍為好一點點而已

至於「雞肉框飯」的實際份量,相對比「牛肉框飯」稍為好一點點而已,而且至少還有一小塊醬油煮的軟腍甜味雞扒,放在「雞肉框飯」的表面上,雞扒跟醬油雞之間還鋪了少許雞肉肉碎。

「雞肉框飯」的肉食份量,比「牛肉框飯」多出很多倍,至少鋪在醬油飯和肉碎上面的甜味「醬油雞扒」,已經勉強為「塚田農場」「雞肉框飯」挽回不少的分數。但因為「框飯」份量不足,整體分數最多只能去到合格而已。

食到最後,我吩咐「塚田農場」裡面的侍應,可以把叫起的牛奶奶凍芭菲甜品「白熊牛奶布丁芭菲」,送到我的檯面上。「白熊牛奶布丁芭菲」底層是甜味而有彈性的牛奶布丁,表面則是甜味牛奶雪糕球。

另外在甜味牛奶雪糕球跟甜味牛奶布丁,口感比較軟的材料之間,還夾雜一些相對口感有少許實際彈性口感的「白玉丸子」,還有漸趨成熟的甜味切粒「芒果」。

「白熊牛奶布丁芭菲」裡面的整體味道,主要都是來自於牛奶裡面的甜味,包括雪糕球裡面的牛奶甜味,還有牛奶布丁裡面的牛奶甜味。相對牛奶甜味來說,芒果原本還有少許酸味酸味,最後也被牛奶的甜味徹底掩蓋過去了。

至於放在「白熊牛奶布丁芭菲」白熊頭上的甜味朱古力餅乾,還有模仿白熊鼻子的酸味「黑加侖子」,對於「白熊牛奶布丁芭菲」整體牛奶甜味影響不大,當作裝飾效果配件食完就算數好了。

我最初以為「塚田農場」會像位於中環的副線餐廳「農場拉麵」一樣,會有西式濃味拉麵食品提供,而且會滿足到我對雞肉和牛肉食品的強烈需求,可惜事與願違,牛肉、雞肉最後都走去「塚田農場」「美人鍋」裡面。

可惜我自問沒有膽量,一個人光顧和享用「塚田農場」裡面,價錢一點也不便宜的「火鍋」「美人鍋」,所以將來短時間內,應該沒有可能再光顧「塚田農場」了。

牛肉框飯

雞肉框飯

白熊牛奶布丁芭菲

2020-07-01
白熊牛奶布丁芭菲
        偶然會過去尖沙咀逛逛,發現海運大廈好似起了一些新的建築物,再加上最近最近Sam Hui在海港城roof top舉行網上演唱會。多種原因驅使下,終於6月12日便去了海運大廈一趟。其實也沒有甚麼目標,入了海運大廈便一直往前走,在一樓行到盡頭便乘電梯往二樓,在二樓發現原來有很正的harbor view,便找一找哪間餐廳去吃午餐。本來想去Paper Moon飲high tea,但原來已經full bookings,冇訂位的恕不招待。跟著便跑去了現在要介紹的日式食肆塚田農場,入去之後才驚嘆裡面有無敵鑽石harbor view,比以前inter-continental hotel的harbor view真的不遑多讓。我點了一個雜錦壽司御膳,其實就是魚甜生飯,魚生雖然不多,但其實都夠食,而且個日本飯好好食,點一些鼓油就差不多全碗食曬。午餐還配上一個沙律和一杯咖啡,盛惠$123, 真是超值。餐廳的用具不是很名貴,但勝在簡單精緻!有機會我會再來光顧!
2020-05-12
2020-07-05 1742 浏览
星期六的中午 去左海港城穩食😌路過好多人推介嘅塚田農場有午市套餐就去試下先餐廳安排左坐bar枱 都睇到個景個景無得輸😂美人壽司御饍 $198用腐皮包住嘅 就好似一個迷你魚生飯有三文魚、魚子、鰻魚、玉子、蟹柳好豐富😋魚子配牛肉手卷都好香好好味😋牛肉好新鮮好香🤤口感好嫩滑爽口蟹子蟹肉手卷✨一睇相就知佢成座塔咁嘅蟹肉份量到底有幾香🤤👍🏻👍🏻👍🏻同樣天婦羅都一樣好香脆好好食❤️OBANZAI $218京都特色伴菜配鯛魚&鰻魚,茶漬飯御饍總共有七款伴菜、四件天婦羅、四件鰻魚、茶漬飯、味增湯、前菜全部都好好食🤤介紹唔哂小妹揀3樣最好食做介紹啦✨1.天婦羅(炸蝦、炸粟米芯、炸秋葵、炸茄子)材料新鮮 同埋 脆口之餘😋唔會太厚粉 種類同平時食開天婦羅唔同 幾特別❤️2.茶漬飯茶味香之餘😋茶味唔會有苦味配上飯粒都煮得剛剛好 唔會太濕/太乾硬茶漬飯食落好清香❤️又粒粒分明3.鯛魚醬汁方面 小妹覺得疑似花生醬醬汁但係唔會好濃竟然同鯛魚好夾🤤消除哂魚腥味又唔會蓋過鯛魚味❤️同時鯛魚都好新鮮好好食😋👍🏻小評語📝📝:📌望住維港 景色一流 餐廳環境舒服 令人放鬆📌食物價錢可以set低少少 份量可以多少少
星期六的中午 去左海港城穩食😌
路過好多人推介嘅塚田農場有午市套餐就去試下先
餐廳安排左坐bar枱 都睇到個景
個景無得輸😂

美人壽司御饍 $198
用腐皮包住嘅 就好似一個迷你魚生飯
有三文魚、魚子、鰻魚、玉子、蟹柳
好豐富😋
魚子配牛肉手卷都好香好好味😋
牛肉好新鮮好香🤤口感好嫩滑爽口
蟹子蟹肉手卷✨一睇相就知佢成座塔咁嘅
蟹肉份量到底有幾香🤤👍🏻👍🏻👍🏻
同樣天婦羅都一樣好香脆好好食❤️

OBANZAI $218
京都特色伴菜配鯛魚&鰻魚,茶漬飯御饍
總共有七款伴菜、四件天婦羅、四件鰻魚、
茶漬飯、味增湯、前菜
全部都好好食🤤介紹唔哂
小妹揀3樣最好食做介紹啦✨
1.天婦羅(炸蝦、炸粟米芯、炸秋葵、炸茄子)
2.茶漬飯

小評語📝📝:
📌望住維港 景色一流 餐廳環境舒服 令人放鬆
📌食物價錢可以set低少少 份量可以多少少
2020-07-01 995 浏览
疫情以來,不能外遊,記掛住日本嘅美食!今次去左海運大廈嘅塚田農場,本身係日本係一間連鎖店,香港都有2間分店!香港嘅Menu會比較少選擇,不過為咗尋味,必然選定美人鍋,奶白色嘅膏狀雞湯,漫漫溶化,滾熱生煙,傳來陣陣雞湯味,輕嚐一口,已經非常鮮甜,日本味返晒嚟。之後加配一份澳洲牛肉,一樣係肉質鮮嫩,當然唔少得五色刺身。餐飲有Promotion,啤酒、汽水買二送一,大大杯啤酒,打邊爐嘅首選!最後點左一份點品,焙茶餡蜜芭菲,不過不失。唯一係今次無點南蠻炸雞同沙律,下次來要試!選尖沙咀海運大廈分店,或多或少因為佢嘅無敵大海景,咁就唔好浪費,做下遊客影張相啦!
  • 美人鍋
路經無book 位見多人排試下無叫到美人鍋因爲一心諗食個普通飯就走1. 海老牛油果卷 $56味道一般,細件,無驚喜2. 牛肉框飯 $58細到呢,女仔5啖食完,牛黎講只係牛肉碎。3. 疏乎厘蟹肉玉子燒 $98全晚唯一最好食最有驚喜嘅一味餸,可以叫4. 免治雞肉蛋炒飯 $98對唔住因爲實在太普通,相都廢事影。少量雞肉,幾粒枝豆樣嘅豆,份量少,雖然鐵板上即刻打隻蛋落去嘅係,好啦,可取嘅係真係夠熱。5. 安納芋芭菲 $78甜品係okay 嘅,安納芋甜薯係幾甜嘅,中規中矩。Btw, 少啲日本餐廳完全係無茶無水。同埋主打美人鍋不如做少d其他熱食,水準好一般同唔好味。如果再食都係俾多次機會試個美人鍋。
路經無book 位見多人排試下
無叫到美人鍋因爲一心諗食個普通飯就走

1. 海老牛油果卷 $56
味道一般,細件,無驚喜
海老牛油果卷

2. 牛肉框飯 $58
細到呢,女仔5啖食完,牛黎講只係牛肉碎。
牛肉框飯

3. 疏乎厘蟹肉玉子燒 $98
全晚唯一最好食最有驚喜嘅一味餸,可以叫
疏乎厘蟹肉玉子燒

4. 免治雞肉蛋炒飯 $98
對唔住因爲實在太普通,相都廢事影。

5. 安納芋芭菲 $78
甜品係okay 嘅,安納芋甜薯係幾甜嘅,中規中矩。
安納芋芭菲

Btw, 少啲日本餐廳完全係無茶無水。
同埋主打美人鍋不如做少d其他熱食,水準好一般同唔好味。

如果再食都係俾多次機會試個美人鍋。
2020-06-30
疏乎厘蟹肉玉子燒
2020-06-23 1031 浏览
上年冬天夜晚嚟食過一次,坐露天位超級正,有海風又靜,好chill,但最多2-4個人。今日心思思想同屋企人食海景既餐廳,就再黎幫襯一次。夏天太熱坐唔到出面確係可惜d。 Set lunch都唔算太平,平均要200一份再加一。貪得意,點左一款賣相豐富既Set,個名太長忘記了,就係乜都有果種。但係好睇唔好食這個表面平實的帶子蟹肉蛋包飯反而好有驚喜,有好多一粒粒既帶子。

貪小便宜,中伏,見有幾張海港城coupon ,就約埋幾個朋友去試吓啲一直想試嘅餐廳,人多可以叫多幾款!😅先講下食物,美人鍋真係唔太好食,又貴又唔足料,$450豬肉鍋D豬肉已經唔係咩特別靚豬肉,仲要薄到透光😫加埋啲菜絲 除非美人鍋我哋仲叫咗六樣嘢,每樣份量都比想像少,偏細份,而且都唔太好食!係其中有個燒雞做得好味,都死啦,我哋食完第一轉因為啲份量太細加上味道唔好都唔敢叫第二轉😣 因為有朋友生日,但疫情關係,當時附近都差唔多收舖,冇選擇之下,我哋就叫埋甜品𠵱,甜品反耐ok 好喎,不如改過個名賣甜品好過la 當中有個小插曲,我哋網上訂位係8:00,訂完好快已經有職員打嚟confirm booking 問可唔可以改7:30 ,我哋見都係早半個鐘,confirm 7:30 booking ok,之後當晚7:30到,但8:00 有職員走過來問我哋last order 有冇野加?當然美人鍋啱啱放低水都未滾,我哋反問他:「你哋幾點收舖,咁快last order ?同埋仲有幾樣野未到!」跟佢話去check check , 冇耐有另一位職員埋黎叫我哋埋埋單先😡 我哋又loop 多次,佢話我哋7:00 入坐

𠵱,甜品反耐ok 好喎,不如改過個名賣甜品好過la

當中有個小插曲,我哋網上訂位係8:00,訂完好快已經有職員打嚟confirm booking 問可唔可以改7:30 ,我哋見都係早半個鐘,confirm 7:30 booking ok,之後當晚7:30到,但8:00 有職員走過來問我哋last order 有冇野加?當然美人鍋啱啱放低水都未滾,我哋反問他:「你哋幾點收舖,咁快last order ?同埋仲有幾樣野未到!」跟佢話去check check , 冇耐有另一位職員埋黎叫我哋埋埋單先😡 我哋又loop 多次,佢話我哋7:00 入坐仲有15 分鐘要交枱,所以埋定單先!之後擾攘一輪,有位貌似高級職員埋黎話係搞錯左,叫我哋放心慢慢食🤯
庆祝纪念
生日
2020-06-19 885 浏览
近排好掛住日式火鍋,咁岩係海港城行完街一直都想試下塚田農場因為佢係日本有自家農場,食材都係產地新鮮運送到港~一開始就決定要試試個美人鍋😍有原味同壽喜燒揀,我哋揀左壽喜燒,美人鍋半邊放左和牛、另外半邊放左豬腩肉。初初睇落好多,點知食落份量真係得好少😅之後就追加左個辛辣麵同雞肉。仲叫左個饅魚炒飯😆覺得最好食反而係個雞肉😋肉質係彈牙同鮮嫩👍🏻最後點少得甜品時間😍叫左甜紅薯泥糰子冰淇淋同抹茶紅豆泥糰子🍡點知都係抹茶紅豆更勝一籌😂
近排好掛住日式火鍋,咁岩係海港城行完街一直都想試下塚田農場
因為佢係日本有自家農場,食材都係產地新鮮運送到港~

2020-06-18 779 浏览
已經黎過依間食過兩次lunch,等我一次過分享晒兩餐既食評。第一次黎既時候,食左依個免治雞肉蓮藕配日式牛蒡丼($108配綠茶)。免治雞肉蓮藕入口爽脆而且好入味,拌飯一齊食一流!流心蛋亦煮得岩岩好,成個飯整體都好好食,依個價錢係比得心服口服胃都服。而第二次黎就食左依個雜錦壽司御膳($123配烏龍茶)。刺身係幾新鮮,亦唔腥,醋飯就不過不失。成個set配埋冷奴同沙律,睇落分量少但都好飽。但稍嫌刺身有點少,食到尾都變成淨食醋飯,如果要比較性價比,我個人會較推薦之前食既免治雞肉蓮藕,如果下次再黎都會再食個款。整體而言,服務同水準都ok,希望下次有機會食佢地出名既甜品。

免治雞肉蓮藕配日式牛蒡丼

而第二次黎就食左依個雜錦壽司御膳($123配烏龍茶)。
雜錦刺身御膳

整體而言,服務同水準都ok,希望下次有機會食佢地出名既甜品
免治雞肉蓮藕配日式牛蒡丼
2020-06-15 725 浏览
今日同個女行街,上網睇D人話呢間唔錯,就打算試吓啦⋯⋯點知中伏,間鋪頭連一杯水都不給客人飲用,叫左個雙拼年糕薄餅,根本就唔係薄餅,係米通!超難食,超黏牙,環境都可以接受。這個沙律唔錯!這個壽司高低不平,相當參差。
嘜嘜Pizza
這個沙律唔錯!
這個壽司高低不平,相當參差。
2020-06-15