2018-03-05 407 浏览
經朋友推薦下去左鰂魚涌間camper諗住試下🤘🏻一入到去見到個menu已經覺得好驚喜 每一份menu都係毛筆字書法 好有feel😎 經過朋友同埋店員介紹 就試左個signature 慢煮七小時豬軟骨定食 再加左個溏心蛋同蘋果汁🤣 份豬軟骨定食hkd69 但份量十足 性價比好高! 個豬軟骨'燉'到好淋好入味🤤d軟骨係煮到入口即化 同時d肉亦唔會柴👍🏻 同時值得一讚既係除左肉既份量夠之外 亦包好多蔬菜 可以食得健康👍🏻順帶一提 個糖心蛋加配hkd8 但真係好好食!個蛋黃係流心架!

2018-03-04 296 浏览
This is one of the few restaurants in Quarry bay that has a long queue everyday. Given its price tag and quality of food, it’s quite unbeatable in the area. They are famous for not using MSG and all the dishes comes with plenty of veggies for a balanced diet. Their veggie curry rice is one of my favourite which I would always go for my green Monday.
2018-02-13 401 浏览
睇食評見到呢間sell 7小時慢煮豬軟骨好吸引就去左試lu叫左個 7小時慢煮豬軟骨定食 $69包一碗湯應該係清湯黎既再有一杯茶一黎到個飯超大個成座山咁既豬軟骨haha係好正既不過一見到就肯定自己食唔曬啦豬軟骨的確煮到軟骨都呈膠質既狀態好腍好正但肉質部分就比較韌唔算食過最好既豬軟骨佢其實下面舖左d椰菜係底所以顯得更多但我總共都食左3大舊豬軟骨份量一d都唔少細食真係食唔曬而飯佢可以加錢轉特色飯有d栗子椰菜咁今次冇留意冇試到添仲有沙律🥗不過唔太鍾意d醬同豬軟骨d汁夾埋有d漏但佢話係自家調製既醬汁應該都比出面有質素同健康d既💚湯就係d雜菜清湯咁有少少蘿蔔唔知係咪日日一樣茶都普通冇味可以叫番熱水😂總括黎講唔係話太特別不過認真幾抵食大食既人都一定夠滿足欣賞佢都有菜 沙律健康d不過d醬汁就唔岩我個人口味啦一試無妨
睇食評見到呢間

不過d醬汁就唔岩我個人口味啦
一試無妨
2018-02-10
2018-02-02 281 浏览
平日放飯如果同幾個同事一齊呢,你都幾難可以喺呢間揾到位!間野吾係大,人齊致入得。不過依然日日都好多人等住食……最鍾意一定係豬軟骨定食!呢間啲豬軟骨真係“淋",真係滑,仲“張"住個口㗎!好正!大量骨膠原大啖大啖咁食,好痛快呢!!!出面好多其他地方嘅豬軟骨根本仲係硬身嘅,又臣入味。不如叫排骨算啦…… 呢間就吾同!又大件又入味就連啲陪碟沙律菜都fresh過人。食過一次會上癮,一定會!如果你想試下,我提議你一條友去。吾駛等位嘅機會大好多。
平日放飯如果同幾個同事一齊呢,你都幾難可以喺呢間揾到位!

間野吾係大,人齊致入得。不過依然日日都好多人等住食……

最鍾意一定係豬軟骨定食!

呢間啲豬軟骨真係“淋",真係滑,仲“張"住個口㗎!好正!
大量骨膠原大啖大啖咁食,好痛快呢!!!

就連啲陪碟沙律菜都fresh過人。食過一次會上癮,一定會!

如果你想試下,我提議你一條友去。吾駛等位嘅機會大好多。
2018-01-18 325 浏览
日日出街食,唔想食咁味精,又想食追多啲蔬菜,咁就要食佢喇。。。唔同嘅menu會配番唔同嘅蔬菜,例如沙律菜,茄子,翠玉瓜。。。等等,有啲menu 會有野菌。而且唔算貴,八九十蚊食到好食材,好過你俾四五十蚊食啲不明內路嘅食材啦係咪先。不過呢間野啲牛肋肉就偏淡味嘅,而豬軟骨呢就飄忽,有時好淋好正,有時會好韌,睇彩數~我最近就中意揀個個茄子牛肋肉咖啡飯,啲茄子好香口,仲有野菌,唔錯。而家香港要食無msg / 有心 嘅餐廳真係好難,難得有呢啲餐廳一定要比番個 credit 佢。
日日出街食,
唔想食咁味精,
又想食追多啲蔬菜,
咁就要食佢喇。。。

2018-01-17
  • 野蒎茄子牛肋肉咖喱飯
  • 黑芝麻牛肋咖喱飯
2018-01-16 342 浏览
星期四晚上,竟然都要等位。一入到去見到份手寫菜單,就覺得自己去左日本旅行,好有日本味道好喜歡咖哩多菜少肉,配上南瓜飯,味道好香,小朋友都好鐘意食。牛肉烏冬湯底香滑,豬軟骨好淋好似食jelly咁糖心蛋好入味剩係食佢地小店份人情味加上用心製作,已經係超值!
糖心蛋好入味
剩係食佢地小店份人情味加上用心製作,已經係超值!
2018-01-15 227 浏览
周一晚上的八点门庭若市的小店热腾腾的猪软骨面面还有健康的烤鸡芥末salad后面加送一盘时蔬大拼盘讲真上班族可以好好吃一份套餐再上楼加班也可以加班完吃了回家对于好友聚会也很有氛围喔饮配的好茶很解腻真的好好味很正喔
周一晚上的八点

很正喔

猪软骨乌冬
猪软骨乌冬
  • 牛肋黑芝麻咖喱
突然好想食烏冬,於是找左幾間餐廳比朋友挑選,最後㨂左平時無咩機會經過既鰂魚涌。其實本身我都無特別留意有d咩好食,不過一路等位,傳出黎既咖哩味真係好香好香好香,令我有d 心癢癢~又愛又恨。餐廳環境唔算好大,唔想等位就真係早d 黎喇。最後決定黎個咖哩飯,其實平時我唔會點食咖哩,因為我好唔受得辣,好易會喉嚨痛,不過算啦死就死食左先算🙈。所以叫左杯蘋果汁打定抵先,跟餐加$5 ,size 細細杯✨軟煮牛肋黑芝麻咖哩飯:超大碟!真係餸多過d 飯,唔好睇佢六十零蚊,肉既份量都幾多。牛肋肉真係炆得好腍同入味,咖哩汁微微辣好惹味,唔食得辣既我都接受到,而且仲散發住陣陣芝麻既香🤤,真係好特別。Ps. 不過d 芝麻會結埋一舊舊,所以記得要撈散佢先食。佢既蔬菜種類勁多,有薯仔,紅蘿白,車厘茄,西蘭花,西芹,椰菜花,豆角,翠肉瓜。真正多菜多肉,超級飽。唯一最可惜係個飯,其實入邊撈左粟米都幾好味,可惜個飯太腍太粘,未能粒粒分明。✨溏心蛋豬軟骨烏冬: 可能食完咖哩太濃味,呢個湯底相對比較清淡,所以最好都係先食烏冬。不過呢個烏冬絕對係健康之選,超多菜同粟米。烏冬好滑,帶點煙韌,個溏心蛋又好夠味。不過最正一定係豬軟骨,

餐廳環境唔算好大,唔想等位就真係早d 黎喇。

Ps. 不過d 芝麻會結埋一舊舊,所以記得要撈散佢先食。
軟煮牛肋黑芝麻咖哩飯

溏心蛋豬軟骨烏冬: 可能食完咖哩太濃味,呢個湯底相對比較清淡,所以最好都係先食烏冬。不過呢個烏冬絕對係健康之選,超多菜同粟米烏冬好滑,帶點煙韌,個溏心蛋又好夠味
溏心蛋豬軟骨烏冬

不過最正一定係豬軟骨,我未食過d 骨位可以腍到充滿膠質既感覺😍仲有成四大舊,飽到一個點。
最後忍唔住拎D咖哩汁黎撈烏冬超正👍

呢餐真係超飽,d 飯同菜最後都食唔晒,好彩係叫一個烏冬同一個飯,如果兩個女仔去,建議唔好叫晒兩個飯,因為一定食唔晒。埋單每人$70 真係抵食夾大件。

佢既肉類方面真係炆得唔錯,咖哩最有驚喜🤗另外店員感覺亦好親切,下次一定帶埋屋企人再黎幫襯😘
軟煮牛肋黑芝麻咖哩飯
溏心蛋豬軟骨烏冬
  • 黑芝麻牛肋咖喱飯
  • 豬軟骨烏冬
2018-01-05 331 浏览
朋友推介抵食咖哩飯!「豬軟骨野菜咖哩飯」一上已經證明朋友無介紹錯!三件豬軟骨都超大塊,簡直係鋸扒既size!咖哩汁都十分惹味!不過食到最後真係有小小漏😅😅朋友食既「牛肋野菜咖哩飯」都係份量滿滿架~平均都只係60至70蚊左右,性價比超高👍🏻Lunch menu仲包埋野飲添~
咖哩汁都十分惹味!不過食到最後真係有小小漏😅😅

朋友食既「牛肋野菜咖哩飯」都係份量滿滿架~

平均都只係60至70蚊左右,性價比超高👍🏻

Lunch menu仲包埋野飲添~
2017-12-18 324 浏览
由陽明山莊行完山到鰂魚涌,一落山行兩條街就到咗呢間由朋友介紹嘅Camper’s!呢度主打無味精,多蔬菜,啱晒鍾意食菜嘅朋友!我哋一行四人都係叫咗招牌豬軟骨野菜咖喱飯。呢度嘅嘢食份量好足,有成四五舊煮得好淋嘅豬軟骨,野菜都好豐富,有西蘭花、翠玉瓜、紅蘿蔔、薯仔,夠晒送飯呀!個豬軟骨汁甜甜地好好送飯。同行朋友就鍾意呢度嘅咖喱汁多啲,下次可以試吓野菜咖喱飯試下佢嘅咖哩先!飲品方面,加錢可以跟餐。呢度選擇唔多,我就揀咗佢哋嘅有機咖啡,味道唔苦,好易入口。Overall,呢度方便近地鐵站,食物質素唔錯,值得一試!$69+12
呢度主打無味精,多蔬菜,啱晒鍾意食菜嘅朋友!

Overall,呢度方便近地鐵站,食物質素唔錯,值得一試!

$69+12

2017-12-16
  • 野菜豬軟骨咖喱飯
2017-12-12 5261 浏览
經過五天,實際上其實只是三天左右時間的韓國首爾旅行之後,我跟隨旅行團坐飛機回到香港。旅行團實際只有三天是去旅遊,是因為航班安排的問題所致,基本上旅行團是「午機去,午機返」,頭尾兩日都是沒有什麼節目的。總結首爾旅行團的主要三日的,我在韓國想吃的東西,其實我都已經食到,韓國炸雞、韓國雪奶冰、春川炒雞柳、參雞湯、魚糕串,甚至韓國原裝「百X堂」的牛奶軟雪糕,我都終於食得到,基本上我都沒有太大遺憾了。晚上回到香港的時候,正值香港處於星期日的日子,即是又到了我的「星期日拉麵時間」,我亦是時候出發,趕去找晚上可以食的日本拉麵店。結果我去到香港島那邊的「鰂魚涌區」,趕得及光顧很平民化的日本家常菜食堂「坐忘」。「坐忘」的店名設計,真的很符合我現在的身體狀況,大腦記憶在病後,記憶力已經大不如前,經常記不起事,呆「坐」地「忘」記了。當時我已經視「坐忘」,是我當晚的晚餐必然選擇。有點始料不及的是,「坐忘」店內看似有不少客人在食飯,實際上其實快要打烊休息。店員出來跟我說,店舖快要準備關門,所以只能造一些相對簡單的菜。對我來說,「坐忘」你要九點左右休息,我反而不會介意,因為我媽在西貢的泰國菜餐廳,都是去到九點左右

對我來說,「坐忘」你要九點左右休息,我反而不會介意,因為我媽在西貢的泰國菜餐廳,都是去到九點左右就會準備休息,大不了先結賬埋單,只要「坐忘」還能做我的生意,我就心滿意足了。

於是我跟「坐忘」店員說,我只要一客「烤雞生姜溏心蛋烏冬」,另加一杯飲品就可以了。店員聽到我不太高的要求,最後還是肯做我的生意,叫廚房做好我的「烤雞生姜溏心蛋烏冬」。

其實「坐忘」還有不少菜色,可以值得我一試,奈何當時時間已經不早,以「坐忘」店員對我不錯的服務態度,已經值得下次考慮再幫襯,試清楚他們的菜式。

另一方面,由於「坐忘」當時已經快到收工打烊的時間,所以店員想我先埋單結賬,晚餐「烤雞生姜溏心蛋烏冬」加上跟餐飲品冰凍「柚子茶」一杯,價錢一共港幣七十七元,如果計算「坐忘」店員的人情味在內的話,這七十七元肯定是「值回票價」。

在我提早先付款埋單後,店員立刻先把收據送到我的面前,包括一張點餐紀錄,以及一張餐廳的正式收據一張。「坐忘」在服務態度方面,認真算是不錯,肯做我生意之餘,還對我的要求都能一一做到,人情味肯定爆錶。

在我率先埋單後幾分鐘,我的跟餐冰凍「柚子茶」,已經立刻率先完成送到。「柚子茶」不單率先送到,而且「柚子茶」份量也不算很少。

因為「坐忘」選擇了,用上有耳的玻璃杯去盛載我的冰凍「柚子茶」,拿着柚子茶玻璃杯在手上,雖然玻璃杯裡面的冰看似不多,但是杯內的冰冷溫度,已經立刻傳到我的手上。

柚子茶的味道是純粹天然的柚子香味,底部還有很多柚子果肉,證明「坐忘」柚子茶,不是單靠粉劑沖調出來的飲品。儘管「柚子茶」的甜味會偏向清淡的程度,但是起碼沒有提神營養成份(如咖啡因),我可以安心享用飲品吧。
柚子茶

到了「坐忘」的正本戲,「烤雞生姜溏心蛋烏冬」。碗面看似蠻健康的樣子,因為碗面有大量蔬菜配菜鋪滿碗面。在印象之中,我暫時未找到有食店的麵類,碗面會鋪滿如此多的蔬菜,蔬菜多得我幾乎吃不完。

再加上半隻溏心蛋,我感覺「坐忘」這碗「烤雞生姜溏心蛋烏冬」,單是健康一部分,已經可以取得合格的分數。
烤雞生姜溏心蛋烏冬

至於烏冬那一部分,烏冬屬於偏向幼長的一種麵條,入口爽快的同時,卻稍欠了實在的口感。另一方面,「坐忘」烏冬夾雜了不少的生姜,生姜令烏冬味道多一點濃厚的辣味,加上烏冬湯底沒有明顯加上味精,加上湯底可以一飲而盡。

雖然生姜味道是會偏辣,但是凡事有辣有不辣,我光顧「坐忘」當日,適逢香港星期日天氣急降,吃完一碗有生姜辣味的烏冬後,我的身體當堂感覺溫度了不少,食完烏冬離開餐廳也不怕戶外的寒冷天氣了。

整體評論「坐忘」「烤雞生姜溏心蛋烏冬」,生姜的辣味無疑令烏冬成功增添了辣味,加上烏冬湯底以大量蔬菜調味,沒有明顯的味精,所以湯底味道十分清甜,可以完全飲落肚。

雖然溏心蛋只得半隻,而且溏心蛋一早已經被烏冬的滾湯所烤熟,溏心蛋原本應有的流心效果已經蕩然無存,更加不用講溏心蛋的蛋汁味道了。

再加上熱度尚可,醃味頗濃的燒雞扒,肉質口感尚算嫩滑的燒雞扒配上烏冬,雖然「燒雞生姜溏心蛋烏冬」配搭大量蔬菜作配,但是蔬菜令烏冬湯味道變甜,效果遠超我的預期。

而且,食大量蔬菜本來就對身體有利,「坐忘」屬於我食過的食店之中,最經常使用大量蔬菜,菜式偏向健康,味精感覺不強的餐廳,實屬難能可貴。

至於價錢方面,「坐忘」的「燒雞生姜溏心蛋烏冬」配柚子茶凍飲,一共需要七十七元正。如果當「燒雞生姜溏心蛋烏冬」是一般日式拉麵享用的話,七十七元都不算最貴價錢。更何況七十七元的烏冬晚餐,還包括一杯柚子凍茶,性價比就更加不用再說了。

「坐忘」的烏冬或許不是味道最濃的日本菜餐廳,開門營業的時間又不是最長,但是勝在烏冬多蔬菜配菜,食品健康之餘又沒有明顯味精,再飲多一杯柚子茶,我的「坐忘」晚餐都算功德無量了。
2017-11-26
柚子茶
烤雞生姜溏心蛋烏冬
2017-12-11 420 浏览
同事早前提及鰂魚涌有間幾出名食日式咖啡的餐廳,之後一直心思思都試,但又唔記得問間餐廳叫咩名。所以今日就邀請同事帶我去食,餐廳原來位於常常經過的濱海街,名為「坐忘」,好特別的名字,是不是要坐在店中想想自己有沒有忘記什麼!一時三十分,都仲有小量排隊的人龍,大概等左十分鐘。店內人山人海,全場坐滿,人多關係環境有點吵。餐牌是手寫的,份外有親切感,選擇也不少,最後點了日式烤雞野菜咖喱飯,餐飲送日式焙茶,有凍熱可選。外貌看似平平無其,但濃濃的咖喱味卻芳香撲鼻,而是是熱騰騰的感覺。飯是帶黃色的,混入了栗米和南瓜粒,好健康!咖哩味香甜,食落少少辣,而且好多汁!雞扒是大大塊的,大概有四件,而且配大量唔同蔬菜,倒如西蘭花、山紅蘿蔔、西芹、荷子、脆玉瓜、椰菜花、四季豆,超級多蔬菜!很少在餐廳能有這麼多種類的菜在一個飯中。不得不提是,有波浪造型的薯條,很有心思。紅蘿蔔和薯仔是在日式咖哩日不能少的元素!份量方面,午餐係絕對夠飽,不過有少少愈食愈辣的感覺。

烤雞野菜咖哩飯

烤雞野菜咖哩飯
2017-12-08 259 浏览
朋友好好好好鍾意帶我去天后或鰂魚涌去食咖哩,尤其這間日式咖哩,之前成日想他提,想不到有次坐完丁丁捉怪獸,剛好就在附近,肚又餓了,當然心動要試試!門口早已有人排隊,又冇得訂位,店內坐滿人了,怎麼辦?唯有繼續等!大部份人都係食咖哩,當然有些配燒雞、或食烏冬,但朋友話他中過伏,還是簡單野菜口味最為妥當。15道野菜日或咖哩飯,第1時間真係數數有幾多種野菜,哈哈!有椰菜花、紅蘿蔔、翠肉瓜、薯仔、蕃薯飯(計嗎?)、洋蔥、西蘭花、蓮藕(超級好味)等等,野菜全是烤過再處理,好香口的。好味又飽肚,大家話呢?!

好味又飽肚,大家話呢?!
2017-12-05 210 浏览
Lunch time 12pm 去,要等一陣,3分鐘到就有位。中午粉麵食包一杯凍或熱焙茶。我叫咗個9種野菜湯烏冬同彩菜牛肋黑椒燒汁定食。9種野菜湯烏冬,烏冬麵質彈牙,湯底偏清淡,人面有粟米,西蘭花,椰菜花,脆肉瓜,椰菜,紅蘿蔔,豆角,西芹同薯仔,所以材料都好新鮮,分量好足夠。彩菜牛肋黑椒燒汁飯,醬汁偏甜,好好味同彩菜好夾。牛肉好淋,彩菜好多好豐富。有蓮藕,南瓜,茄子,紫洋蔥,旁邊有啲生菜。牛肉飯一樣,材料好新鮮,蔬菜多,飯同烏冬份量不少。12:45前付款有95折。.9種野菜湯烏冬 $68彩菜牛肋黑椒燒汁定食 $84.
9種野菜湯烏冬

9種野菜湯烏冬 $68
彩菜牛肋黑椒燒汁定食

彩菜牛肋黑椒燒汁定食 $84
9種野菜湯烏冬
彩菜牛肋黑椒燒汁定食
2017-11-29 323 浏览
住喺太古,放工翻來去附近搵食, 來到坐忘, 已是今個月來第3次幫襯。上次嗌左個豬軟骨咖哩野菜飯。 係就係好味,但豬軟骨個咩太強,同個咖哩味打晒交。 今次試左個黑芝麻牛肋咖哩野菜飯。 黑芝麻滿布牛肋粒,牛肋相信應該是煮左好多個鐘用足心機,係極冧!冇韌柴, 同咖哩汁出奇咁夾! 下次再來會encore 呢個牛肋!!!
黑芝麻牛肋咖喱野菜飯
黑芝麻牛肋咖喱野菜飯