2022-09-13
前幾日屋企人生日,可惜公事繁忙,慶祝唔到生日,所以得登係今日揀咗依間香港極少見嘅中東菜館去家庭聚會,幾特別。首先叫咗個蒜油烤餅,價錢幾實惠下,24蚊就有3大塊,但係唔會因為便宜就唔理品質,相反烤餅食落去香口得嚟又唔會話好重嘅油膉味,同埋份量都幾大下,3個人每人一塊,加埋小小其他野食就夠飽😚之後上臺嘅係印度雞皇($92)份量幾大下,有成6-7件咁多,而且每一件烤制嘅時間都啱啱好,唔會有燶皮嘅情況出現😋😋😋最後上嚟嘅就係土城羊膝燴水稻飯($108)同埋咖喱地皇雞($98),飯係香港比較少見嘅印度香米,所以食落去幾有新意下,醬汁同羊膝亦都唔會話太過酸甜,啱翻香港人口味。至於咖喱個邊,本生係諗住攞嚟配搭蒜油烤餅一齊食嘅,但係估唔到就算單食都唔會覺得膩,而且份量又係好大,夠我地3個人食🤤總結而言,今餐飯我同屋企人都食得開心,下次家庭聚會個陣,會再食依間❤️❤️