2020-04-18 63 浏览
今天和家人來到屋企樓下的潮式中菜館吃個早飯,飲個早茶。進入餐廳之前,店員也有為我們量度體溫。八卦的妹妹好奇問了店員什麼是四點金,原來四點金是舊時有錢人的庭園,是家潮州的特色建築,因為庭園四角有金色的佈置,所以名為四點金。情況就類似北京的四合院。水晶蝦餃皇蝦餃外皮晶瑩剔透,黏口柔韌,內裏餡料飽滿。蝦肉爽口彈牙,新鮮美味。明蝦子燒賣細細粒的蝦子在燒賣上面。內裏餡料豐富,口感結實嚼勁。麻辣口水雞口水雞麻辣恰當,不會太麻,味道刺激。雞件肉質結實嫰滑,甚有雞味。翡翠鮮蝦卷腸粉黏口順滑,蝦肉挺身彈牙。驚喜的是翠玉瓜, 清新鮮甜。上海小籠包、蘆筍帶子餃、豉椒蒸排骨、叉燒包、香煎蘿蔔糕和甜酸炸雲吞都味道恰當。總括而言,雖然是屋村餐廳,但價錢合理,出品質素好比大型酒家。等待熱情過後,定無家人再來吃過晚飯。
水晶蝦餃皇
明蝦子燒賣
細細粒的蝦子在燒賣上面。內裏餡料豐富,口感結實嚼勁。
麻辣口水雞
翡翠鮮蝦卷
腸粉黏口順滑,蝦肉挺身彈牙。驚喜的是翠玉瓜, 清新鮮甜。
上海小籠包蘆筍帶子餃豉椒蒸排骨叉燒包香煎蘿蔔糕甜酸炸雲吞都味道恰當。

2020-04-06 853 浏览
平時好少見潮州酒樓,今日誤打誤撞入左一間環境很不錯,牆身有好多水墨畫,好有文藝味道至尊蠔仔泡粥黎到間潮州酒樓,當然少不了叫返碗蠔仔粥啦每隻蠔仔都脹卜卜架仲有方魚、肉碎,令整碗粥更豐富水晶蝦餃皇每次去親食點心,蝦餃都係我必點食品呢度既蝦餃特別皮薄,而且唔會痴住筷子的唔怪之得我見到每檯都總會叫蝦餃啦春風得意腸腸粉皮做得好滑身,個餡有蝦&碧綠既菜粒,幾好食,有多重口感蒜香蝦春卷+酸甜勞雲吞呢度既炸嘢好得喎唔會好油膩,炸得好乾身家鄉黑糍粿煙韌控既我一見到糍粿,當然環要叫返一客先啦中間有花生🥜芝麻、椰絲,全部我都唔食得不過外皮好柔軟、煙韌,好好食,只係個餡唔岩我個人口味......食到咁飽,都係$200咋
平時好少見潮州酒樓,今日誤打誤撞入左一間

環境很不錯,牆身有好多水墨畫,好有文藝味道

至尊蠔仔泡粥
黎到間潮州酒樓,當然少不了叫返碗蠔仔粥啦
每隻蠔仔都脹卜卜架
仲有方魚、肉碎,令整碗粥更豐富

水晶蝦餃皇
每次去親食點心,蝦餃都係我必點食品
呢度既蝦餃特別皮薄,而且唔會痴住筷子的
唔怪之得我見到每檯都總會叫蝦餃啦
春風得意腸

腸粉皮做得好滑身,個餡有蝦&碧綠既菜粒,幾好食,有多重口感

蒜香蝦春卷+酸甜勞雲吞
呢度既炸嘢好得喎
唔會好油膩,炸得好乾身

家鄉黑糍粿
煙韌控既我一見到糍粿,當然環要叫返一客先啦
中間有花生🥜芝麻、椰絲,全部我都唔食得

食到咁飽,都係$200咋
2020-04-06
  • 至尊蠔仔泡粥
  • 水晶蝦餃皇
2020-04-03 88 浏览
今晚又同屋企人出去食晚飯,去咗呢間叫「四點金」嘅中菜廳食 😋沙茶韮菜豬血($48):呢個係我爸爸嘅至愛,佢仲會加埋胡椒粉嚟食,啲豬血好滑,鍾意食豬血嘅人唔好錯過!豆醬蒜蓉炒秋葵($74):秋葵健康,但唔係度度都有得食,難得呢度有得食!芥末脆木耳($48):木耳好爽口!鳳梨梅羔一字骨($92):個汁酸酸甜甜,開胃!正宗澄海滷水獅頭鵝($178):下面仲有啲豆腐,滷水滷得入味,好啱送飯!香脆招牌蛋散($24/半打):甜品係經典嘅蛋散!蛋散本身炸到好鬆化好脆,有別於平時係酒樓食到嘅蛋散,佢唔係加糖漿,而係加練奶同黃糖,簡簡單單,食到大家都lam lam脷! 😋

芥末脆木耳($48):木耳好爽口!

鳳梨梅羔一字骨($92):個汁酸酸甜甜,開胃!

2020-02-06
2020-03-27 90 浏览
一行四人落到嚟, 新都城二期一樓 ,飲番個下午茶同食早餐一樣咁嘅價錢 ,我哋a b c d餐都叫曬 ,埋單都係200零 。環境一般都係咁好舒服,侍應服務就非常好啦 ,我哋一入嚟就同我哋照照嗰個額頭有無燒,又有啲噴霧畀我哋搓下手上面嘅毒。呢個午餐真係抵食 ,茶水不停咁,我哋都飲咗好多壺水,坐咗兩個幾鐘頭。a餐有水晶蝦餃皇 配百合像鳳爪 呢次的水晶蝦餃就真係有啲失望,啲皮呢就散嘅,但係都食得落嘅 ,鳳爪就自然一般好 味道,手作保持到水準。b餐就明蝦子燒賣配返個香茜牛肉腸 呢個燒賣集合非常滿意啦 ,上到嚟香噴噴熱辣辣 ,賣相又靚,啲味道合心意 ,牛肉腸,冇得彈呀!我哋四個人一人一半,啱啱好,唔使爭呀!c餐 紅油抄手配垓糖合桃包 最意外就係呢個抄手,正道冇得彈呀! 我哋四個都話呢個抄手係最靚嘅 。仲有喎呢個核桃包,淨係個賣相都已經非常滿意呀 !入面嘅亦都係甜甜地 嘅連蓉包,都非常滿意。d餐瓜粒鮮竹卷 賠返個 洋菜牛肉球鮮竹卷上到嚟 ,又係熱辣辣,個賣相真係好靚,再加埋佢細心精心手工咁包起呢 ,真係好正。牛肉球一般都係用料靚,就一定有好,咁好嘅味道睇到,食到都係 可以非常滿意嘅 。一行四人食得傾

a餐有水晶蝦餃皇 配百合像鳳爪

b餐就明蝦子燒賣配返個香茜牛肉腸

c餐 紅油抄手配垓糖合桃包

d餐瓜粒鮮竹卷 賠返個 洋菜牛肉球

一行四人食得傾得,我哋都好滿意啲餐,唔錯!

2020-03-14 82 浏览
好耐冇出黎同屋企人飲茶, 第一次喺四點金食, 原來都有廣東點心, 仲有d潮州粥炒麵, 價錢都唔貴。叫左蝦餃燒賣,雪山义燒包, 炸蝦雲吞, 棉花雞, 豉椒鳳爪, 潮州粉果, 翠肉瓜蝦腸, 味道不錯,送上黎嘅食物都好夠熱。有d冇喺出邊食過, 羅白絲花枝餅, 戲棚海鮮粥同普寧豆腐, 幾特別!有一個係勁推介,麻辣口水雞,好好食! 我唔食得辣都食到, 好好味, 雞都好滑。見櫥窗有限定賣一兜兜滷水野, 咸肉稯同d綠豆餅, 都幾特別, 好多人圍住買, 我都買左條綠豆餅。 返屋企烘黎食, 都好香口。 28蚊有十幾塊, 都幾抵食。地方靜d, 環境都舒適, 所以會再去!

地方靜d, 環境都舒適, 所以會再去!

2020-03-14
2020-02-29 101 浏览
同事搬左入將軍澳新都城住,今日有空去探望他,晚上一齊去商場食晚餐,同事是潮州人,很喜愛食潮州菜,商場有一間好出名的四點金飯店,主打潮州菜,同事已訂左枱今晚一齊用餐。店內擺設以中式格調為主,地方整潔。正宗澄海滷水獅頭鵝1/4隻,可選上裝或下裝,上裝還可以起片,潮州滷水鵝以澄海最出名,鵝肉滷得入味又有油香味,點一點酸辣醋,肉質扎實有鵝味!鳳梨梅羔一字骨,一字排骨肉質比較嫩,肥瘦適中,掛上醬汁濃稠,配合新鮮的鳳梨,味道甜甜酸酸好醒胃。潮州鮮蝦炒河,炒得夠穫氣又不油膩,用料豐富,有蛋絲、爽口的鮮蝦和銀牙等。
2020-02-27 54 浏览
去將軍澳探阿妹,同佢去新都城中心行下同食晚餐,經過一間食潮州菜的四點金飯店,飯店裝修擺設古色古香,好有中國Feel,座位寬敞舒適。阿妹想在此食晚餐,於是就入座了,首先送上熱茶和前菜。餐牌上有很多正宗潮州菜,第一時間當然要點滷水獅頭鵝(上裝),選用正宗澄海獅頭鵝,皮薄肉嫩的獅頭鵝胸分成薄片,啖啖肉好入味,滷水味道調較很美味!點些醋食,更添美味!芋茸香酥鴨件:用芋頭和已去骨的鴨件油炸烹飪而成,兩層有不同口感,外層芋酥胞口酥香,底層鴨件肉質幼嫩,越食越好味!香煎咸牙帶魚:牙帶魚色潮州菜傳統菜色不可缺少的,有多種煮法,今次選擇香煎,牙帶魚表面煎至金黃色,皮香肉嫩,有口感不會油膩,味道帶點咸味,能提升魚的鮮味!
首先送上熱茶和前菜。
2020-02-12
2020-02-16 728 浏览
朋友找到坐得舒服的潮州菜餐廳, 天氣寒寒濕濕,今天特別想去。 就在新都城二期,门面古色古香,裝潢新淨。除了傳統潮州菜式, 竟然也有潮菜圍餐, 全包宴, 一般中菜以外潮味十足的另類選擇。每枱也有嘅鹹菜, 也可在店內購買。 鹹香嘅銀魚仔脆卜卜, 加上炸蒜和鹹花生, 好惹味。餐廳近門口 壁櫥窗放滿傳統嘅潮州打冷美食, 每盤也有用保鮮紙包著,夠乾淨衛生。平日星期一至五會提供特惠孖寶$199, 选了『潮式欖菜茄子煲』和『五柳糖醋黃花魚』『潮式欖菜茄子煲』熱辣辣嘅煲仔, 茄子特別香, 唔係魚香茄子嘅鹹魚味, 以欖菜代替, 味道獨特又唔會過鹹, 也有不少肉絲, 味道豐富,下飯一流!『五柳糖醋黃花魚』賣相不俗, 黃花魚難得也很有份量, 略炸過,魚皮夠香脆, 魚肉保持鮮嫩富魚香, 五柳糖醋嘅醬汁,可以再多一點醋味, 整體不俗。『 福果清心丸豆爽』$28試了這款傳統 潮式甜點, 有好似蒟蒻嘅清心丸,  質地偏稠, 味道偏甜, 綠豆頗有豆香又夠爽! 口感好豐富嘅一道甜品。臨走仲可以購物😍有自家製辣椒醬,鹹菜,咸脆花生~~

潮式欖菜茄子煲

『潮式欖菜茄子煲』

五柳糖醋黃花魚

『五柳糖醋黃花魚』
五柳糖醋嘅醬汁,可以再多一點醋味, 整體不俗。
福果清心丸豆爽

『 福果清心丸豆爽』$28

臨走仲可以購物😍有自家製辣椒醬,鹹菜,咸脆花生~~

潮式欖菜茄子煲
五柳糖醋黃花魚
2020-02-13 68 浏览
同屋企人去食飯平時間唔中都會黎食下揀左最鐘意嘅沙嗲豬紅同滷水鵝片另外要左個欖菜炒飯同麵豉秋葵沙嗲豬紅都係一貫好味道超嫩滑平時餐廳已經好少有得賣難得呢度有正宗潮式好滋味鵝片都好滑嫩滷水入味沾酸汁食好醒胃秋葵健康,煮法亦都特別用麵豉煮,香濃惹味炒飯夠乾爽食味主要來自欖菜鹹鹹香香份量超大,每人至少食到3碗!最尾仲叫左個甜品食蛋散超驚喜!平時酒樓食,都會偏硬身但呢度嘅蛋散勁鬆化!超級好味!一試難忘!難怪經理極力推薦👍👍👍
同屋企人去食飯

難得呢度有正宗潮式好滋味

鵝片都好滑嫩
滷水入味
沾酸汁食好醒胃

秋葵健康,煮法亦都特別
用麵豉煮,香濃惹味

炒飯夠乾爽
食味主要來自欖菜
鹹鹹香香
份量超大,每人至少食到3碗!

最尾仲叫左個甜品
蛋散超驚喜!
平時酒樓食,都會偏硬身
但呢度嘅蛋散勁鬆化!超級好味!
一試難忘!難怪經理極力推薦👍👍👍
2020-02-09
2020-02-03 149 浏览
放工去經過四點金試下潮州野, 裝潢幾靚, D 燈籠幾古風, 廳面乾淨。叫左四碟餸, 份量適中。第一碟: 韭菜芝麻碟, 幾香口, 外皮包滿芝麻, 有胡椒味配埋韭菜, 好好食!第二碟: 梅高一字骨, 酸酸甜甜,岩送飯。肉的份量都合理, 但有一兩舊會多d 根我覺得難咬d, 但同行者覺得冇問題。第三蒜蓉豆醬秋葵, 我原本冇咩期待, 但食左之後最鐘意係呢碟, 好好食, 都係第一次咁食, 唔太咸, 又夠味。第四碟: XO醬蘿蔔糕炒蝦球, 好食, 蘿蔔糕炒佢過黎, 脆脆地, 岩送飯!

2020-01-19
  • 豆醬蒜茸秋葵
  • 韭菜芝麻餅
  • 梅高一字骨
  • XO 醬蘿蔔糕炒蝦球
2020-01-20 747 浏览
呢間位於新都城2期嘅潮式酒樓開業已經有十個月,啱啱開始嗰陣大排長龍,成日都想試吓。今次經過見等位嘅人唔多,我哋都拎張飛仔等下午茶。準時下午兩點安排入座,客人唔算好多,近門口位掛滿燈籠,又有瓦片做裝飾,裏面就有掛畫。坐低睇睇原來下午茶時間大中小點都係計小點價錢,而且茶位收費都幾平。除咗點心,湯粉麵粥,炒粉麵之外,仲有小炒飯餐,我哋三人叫咗七個點心,一個炒粉麵同埋一個客飯餐,食物味道同環境都幾好,服務亦可以。水晶蝦餃皇,粒粒都脹卜卜,蝦肉爽口。洋菜牛肉球,肉質唔會太鬆散,幾好。豉汁蒸排骨,肉質新鮮,肥瘦適中,幾好味。蜜汁叉燒腸,都幾足料,幾滑。杏汁雪山包,表層唔酥,餡有杏仁香,質感有啲似炸鮮奶,口感有啲怪。蘿蔔絲酥餅,即炸夠熱,不過外層無一絲絲,口感爭啲啲,餡唔錯,都可以嘅。蒜香蝦春卷,大大件,新鮮又脆,蝦少咗啲,幾好味。潮州咸菜煮門鱔,而家街巿買鱔都幾貴,所以點咗呢個套餐,跟湯同飯。蓮藕豬骨湯,味精唔算多,味道一般。咸菜湯味道可以,大概有五件鱔,都幾大件,不過四件係多骨嘅邊位,只有一件係中間肉位,不過對得住個價錢。汕頭炒紅薯粉,第一次炒粉,配菜好多,粉就痴埋一齊,可能我鐘意食薯粉,覺得味
。今次經過見等位嘅人唔多,我哋都拎張飛仔等下午茶

水晶蝦餃皇,粒粒都脹卜卜,蝦肉爽口

洋菜牛肉球,肉質唔會太鬆散,幾好。

豉汁蒸排骨,肉質新鮮,肥瘦適中,幾好味

蜜汁叉燒腸,都幾足料,幾滑

蒜香蝦春卷,大大件,新鮮又脆,蝦少咗啲,幾好味

蓮藕豬骨湯,味精唔算多,味道一般。

汕頭炒紅薯粉,第一次炒粉,配菜好多,粉就痴埋一齊,可能我鐘意食薯粉,覺得味道幾好,而且都幾飽肚

2020-01-09
2019-12-18 498 浏览
母親大人生日 膽粗粗就揀左四點金試下 因為見到城中有好多來自潮州既名人都介紹土瓜灣四點金 見將軍澳開左間 見近就試吓 點知好有驚喜 食材好新鮮 唔會好油膩同太鹹 我本身係新都城既住戶 所以有飯後甜點送 紅棗膏超好食 暖暖地 煙煙韌韌又唔太甜 要我俾錢都會食!母親大人好滿意 服務都幾好 起碼叫侍應有人應 每張枱之間都有空間 唔會同格離枱椅背貼椅背 都值呢個價 會有下次 黎梗想試下點心 😋 希望第時會有多啲素食既菜式 咁我可以帶我啲純素朋友試下四點金

芥辣脆木耳
翅  不得了  足料
龍躉
必食  無得頂
2019-12-15 316 浏览
很久没有去將軍澳,見有間吃潮州食物,就ㄧ行5人去試試! 星期日的下午12:30到達,已要等位了! 可能因為等的是中枱,所以等了1小時才有位!韮菜豬紅: 很久没吃了!味道ok! 略嫌韮菜太少!鹵水拼盤: 第ㄧ次吃鹵水拼盤没有鵝片,而menu又没有註明有什麼料。不過,有鹵大腸,紅腸,魷魚片,腎片及蓮藕片鋪底,也算豐富,味道不錯!合桃包,百合醬鳯爪: 合桃包不止樣子似合桃,內餡也是合桃蓉,少許流沙,好味! 而因為見很多枱客也有叫鳳爪,所以也叫來試試--味道ok.芋粒炒飯:大碟,但ㄧ般因為未吃到鵝片,所以還是忍不住加單,叫了鹵水鵝片! 鵝片不肥又不老,以鹵水豆腐鋪底,味道不錯! 推介!!最後叫了ㄧ碗蠔仔粥(圖:已放在自己碗),ㄧ碗大約可以分到4-6小碗的! 足料蠔仔及大!味道不錯!

韮菜豬紅: 很久没吃了!味道ok! 略嫌韮菜太少!

芋粒炒飯:大碟,但ㄧ般

2019-12-08
2019-12-14 245 浏览
兩個人昨晚點了蠔仔粥,炸饅頭,凍大眼雞和糯米釀大腸四個菜。全部菜上枱時只餘微溫,凍大眼雞肉質超硬無鮮味,其他菜味道更是淡而無味。埋單差不多2百一位,真心覺得不值!
2019-10-12 763 浏览
每碟都滿意, 味道適中入味, 可以話色香味全, 上菜時間都OK, 唔會一次過堆埋, 有d唔記得影相, 但蘿蔔糕粉蝦球都好好味, 蚝仔粥賣晒, 試左方魚粥都好味, 一窩分到8個細碗。我覺得個普寧炸豆腐正, 浸左韮菜水好好味, 外脆內滑, 同埋價錢好平, 一碟有5件, 唔夠喉叫左兩碟。柚子一字骨酸酸甜甜, 好食; 一口牛夠獲氣, 肉質幾好。(老)水就叫左墨魚鵝腸, d汁整得幾好, 唔會好咸。甜品好抵食, 叫左兩個: 棗皇糕係好食, 同埋係心形, 夠熱, 應該係即蒸, 好食! 另一樣係蛋散, 夠鬆脆, 唔太甜岩岩好! 環境幾好, 裝潢都有特色, 影合照幾好, 好古化風, 哈哈!朋友們都覺得幾好, 性價比都高, 難得就近有間好食嘅潮州菜。

2019-10-11
  • 黑椒一口牛