2020-01-20
呢間位於新都城2期嘅潮式酒樓開業已經有十個月,啱啱開始嗰陣大排長龍,成日都想試吓。今次經過見等位嘅人唔多,我哋都拎張飛仔等下午茶。準時下午兩點安排入座,客人唔算好多,近門口位掛滿燈籠,又有瓦片做裝飾,裏面就有掛畫。坐低睇睇原來下午茶時間大中小點都係計小點價錢,而且茶位收費都幾平。除咗點心,湯粉麵粥,炒粉麵之外,仲有小炒飯餐,我哋三人叫咗七個點心,一個炒粉麵同埋一個客飯餐,食物味道同環境都幾好,服務亦可以。水晶蝦餃皇,粒粒都脹卜卜,蝦肉爽口。洋菜牛肉球,肉質唔會太鬆散,幾好。豉汁蒸排骨,肉質新鮮,肥瘦適中,幾好味。蜜汁叉燒腸,都幾足料,幾滑。杏汁雪山包,表層唔酥,餡有杏仁香,質感有啲似炸鮮奶,口感有啲怪。蘿蔔絲酥餅,即炸夠熱,不過外層無一絲絲,口感爭啲啲,餡唔錯,都可以嘅。蒜香蝦春卷,大大件,新鮮又脆,蝦少咗啲,幾好味。潮州咸菜煮門鱔,而家街巿買鱔都幾貴,所以點咗呢個套餐,跟湯同飯。蓮藕豬骨湯,味精唔算多,味道一般。咸菜湯味道可以,大概有五件鱔,都幾大件,不過四件係多骨嘅邊位,只有一件係中間肉位,不過對得住個價錢。汕頭炒紅薯粉,第一次炒粉,配菜好多,粉就痴埋一齊,可能我鐘意食薯粉,覺得味
水晶蝦餃皇,粒粒都脹卜卜,蝦肉爽口。
洋菜牛肉球,肉質唔會太鬆散,幾好。
豉汁蒸排骨,肉質新鮮,肥瘦適中,幾好味。
蜜汁叉燒腸,都幾足料,幾滑。
蒜香蝦春卷,大大件,新鮮又脆,蝦少咗啲,幾好味。
蓮藕豬骨湯,味精唔算多,味道一般。
汕頭炒紅薯粉,第一次炒粉,配菜好多,粉就痴埋一齊,可能我鐘意食薯粉,覺得味道幾好,而且都幾飽肚。