2014-11-18 3013 浏览
綜合四五次食嘉樂既經驗,我最愛都係炸蝦雲呑!其實鮮牛治同雞翼都好好食,不過因為今餐係下午茶,唔可以食得太多,所以選當時最想食既就揀炸雲呑啦!尼個炸雲呑一定要點甜辣椒醬食先正!新鮮炸起,熱辣辣又鬆脆好好食!!(不過因為係新鮮炸,都要等若干時候先有得食)雲呑入面有爽脆既蝦同肉,十分足料,好好食!另外因為媽咪想飲嘢,我就推薦佢地出名既阿華田奶昔。阿華田奶昔味道濃郁,好香甜好飲☺️嘉樂呀嘉樂,你地幾時會擴充舖位呀?你地太客似雲來喇,擴充舖位啦!😂
鮮蝦炸雲呑

足料炸蝦雲呑

雲呑入面有爽脆既蝦同肉,十分足料,好好食!

2014-11-17
鮮蝦炸雲呑
足料炸蝦雲呑
  • 炸雲吞
  • 雞翼
2014-11-05 2962 浏览
相信這個世界上都有存在著很多蛋的愛好者 每天要吃到蛋才算活過來不誇張喔!!在荃灣有1家每個人吃過都說讚的冰室 店外長期都在排隊 想要吃還是要有點耐心先在門口排1下喔因為店面比較小的原因 所以如果是2個人去吃的話那應該就要併桌囉!!那東西點太多的話就會妨礙到對面的朋友囉哈哈 這點我們還蠻常做的沒辦法啦!!看到好吃的就完全沒有免疫力了有分開過幾個時段去吃 如果平日的下午去吃的話 那就幾乎是不用排隊的進去坐了之後當然要點鎮店之寶啦 火腿奄列!!以前是有分大的小的 現在就只有1款了 所以想都不用想吃不吃得完 直接點它就可以了!!還記得第1次吃到它的時候還真的是整個驚艷喔!!也太大了吧!!這個尺寸在外面絕對吃不到 1直到現在還是維持著滿滿的料所以說這也是大愛這家店的原因之1!!蛋無論滑度味道都是超越水準的 能把蛋發揮成這樣的程度 好佩服!! 路過荃灣的 還是特地跑來的 或是第1次來的 絕對要試試看嘉樂喔!!

沒辦法啦!!看到好吃的就完全沒有免疫力了

進去坐了之後當然要點鎮店之寶啦 火腿奄列!!

還記得第1次吃到它的時候還真的是整個驚艷喔!!
所以說這也是大愛這家店的原因之1!!

2014-05-22
2014-11-03 2671 浏览
香港人之冰室情意結!!不知為何,香港人總是喜歡食件奄列,加件多士,再食個叉燒或沙爹牛意,最後飲杯香滑奶茶,一天生活才算完滿。(可能誇張少少,不過有些人確確實實是這樣。)所以,一間令人回味的冰室,實在是很多打工仔的樂園。就好似荃灣這間嘉樂冰室,無論任何時間,門外總有人排隊,可見其捧場客其多。備註:見到對面的豬排米線,超想食。
2014-10-28 2415 浏览
之前黎過一次覺得新鮮感..野食就普通..個陣收銀疑似老板娘就推介牛腩雞翼撈麵..30左右..份量ok..d牛腩就都係平時食開個d..而雞翼就好d..大隻d同有老水味都..麵就食唔慣呢種麵.所以要猛溝佢送個碗湯水先得..仲有華田奶昔..初頭幾好飲..初次嘗試..新鮮感呀嗎..但好快溶溶地就變返極冬版華田罷了..但就廿蚊杯大約..今次想試真d..試埋蛋..同豬扒意粉..一個人廢是叫庵列成50$..總覺得唔抵..1個人食火腿蛋比成50$..所以蛋牛治算數..先黎後者豬扒意..睇落有成塊手掌咁大..但實制好快望到條骨都相對幾大下..所以3大舊肉..厚唔算好厚..味又係無乜特別..有得揀會想食薄返d而脆香度上升返個種炸豬扒好過..之後蛋牛治..雞蛋做到好厚..但無乜特別口感...d牛肉就有得揀鮮物/咸牛..揀左前者..但最後只食出汁味..係十足十叉燒包d叉燒汁味..牛唔牛巳食唔出了整體結論只係以外表取勝..有厚度..無乜特別優勝味道..反而待客態度冷散..講梗個收銀..我等位到入去10mins內佢不停唔係講電話就同客吹水..前後幾分鐘內有兩三台客走左出去..佢仲唔示意門口等位d客入去..仲係度吹
整體結論只係以外表取勝..有厚度..無乜特別優勝味道..反而待客態度冷散..講梗個收銀..我等位到入去10mins內佢不停唔係講電話就同客吹水..前後幾分鐘內有兩三台客走左出去..佢仲唔示意門口等位d客入去..仲係度吹水..要我前面對情侶自己開半邊門睇下究竟點樣先為意到有客想入黎..難怪男巳經怒氣口upup暗罵個士頭婆了
環境要有心理準備好迫下..稍為叫多一碟野就霸左對面台d範圍或自己無活動空間食
2014-10-02 3823 浏览
某次於荃灣參與朋友的壽宴,聽到人家說到及區內某店的奄烈,份量十足之餘,如屬街坊之間,更是無人不識......於互聯網內搜查一下,原來是位於新村道的嘉樂冰廳,印象中也是一間名店,就趁假期間前往拜訪,只見街市內的兩間茶餐廳,已佈滿了輪候入座的食客(其中一個當然有我),正值高溫之下,等同於戶外焗著桑拿一般,若少點毅力的話,隨時都會放棄,總算等約廿餘分鐘之後,還是輪得一個坐席。事先已做過一點功課,這間古舊的冰廳的不算太大,而且較為狹窄,若按比例計算,內裡的坐位還是不少,意味著坐得不算舒服;最出名的當然是奄烈,分為大、少兩款,細份都要收逾廿八元,而且更不跟餐飲配套。其餘選擇也不算少,由最為基本的餐飲、三文治、各式的粉麵、麥皮、雪榚新地,以致一些獨有的小吃等,據知以前更有鮮牛蛋治供應,今次首來之下,已是沒有供應了。由於恰好於十時搭九坐下,正值於午餐之前,早餐又差不多已經完結,算起來應是老外所說的Brunch,那就不妨吃得豐富一點,那就來個「全餐組合」吧!奶茶是少不得的東西,除此之外,亦點多一碗叉燒湯意,以廿八元來說,嚐起來倒比想像中為佳,粗身的意粉不乏一點咬頭,湯頭也屬於鮮而不燥,再配合爽嫩的叉燒
某次於荃灣參與朋友的壽宴,聽到人家說到及區內某店的奄烈,份量十足之餘,如屬街坊之間,更是無人不識......於互聯網內搜查一下,原來是位於新村道嘉樂冰廳,印象中也是一間名店,就趁假期間前往拜訪,只見街市內的兩間茶餐廳,已佈滿了輪候入座的食客(其中一個當然有我),正值高溫之下,等同於戶外焗著桑拿一般,若少點毅力的話,隨時都會放棄,總算等約廿餘分鐘之後,還是輪得一個坐席。
事先已做過一點功課,這間古舊的冰廳的不算太大,而且較為狹窄,若按比例計算,內裡的坐位還是不少,意味著坐得不算舒服;最出名的當然是奄烈,分為大、少兩款,細份都要收逾廿八元,而且更不跟餐飲配套。其餘選擇也不算少,由最為基本的餐飲三文治、各式的粉麵麥皮雪榚新地,以致一些獨有的小吃等,據知以前更有鮮牛蛋治供應,今次首來之下,已是沒有供應了。
叉燒湯意
由於恰好於十時搭九坐下,正值於午餐之前,早餐又差不多已經完結,算起來應是老外所說的Brunch,那就不妨吃得豐富一點,那就來個「全餐組合」!奶茶是少不得的東西,除此之外,亦點多一碗叉燒湯意,以廿八元來說,嚐起來倒比想像中為佳,粗身的意粉不乏一點咬頭,湯頭也屬於鮮而不燥,再配合爽嫩的叉燒,雖然看似瘦了一點,但肉味與蜜味俱備,還是弄出基本的水準。
熱奶茶
再談談那杯熱奶茶,大體還是合格,入口頗為滑溜,奶香也算濃郁,相對上茶味上有所不足,而且也是甜了一點,近年也是少飲奶茶,但如果飲到的話,還是保留都那一份「執著」也要兼顧,論到這裡的出品,還是差了一點兒。
火腿奄烈配餐包
終於來到是日的「名物」,承惠廿八元一客的火腿奄烈,說起來可不便宜,不過就真係係份量十足,眼下所見,應有兩隻半至三隻雞蛋的份量,由表層以至剖開中央,更見到不少火腿絲。吃入去的蛋質亦算軟熟,但就差上了介乎於半生熟的「滑溜」口感.......由於淋上些許滷水的關係,所以亦帶上了一陣「清香」的味道。不過整體上殊無驚喜,在配上了餐包之後,算是可以一吃;個人而言,確是有一點小噱頭,若論到「技術成份」的話,還是不過普通而已。

在放下七十餘元之後,理應走人為上,卻是聽到食客與收銀的對話,說到這裡的柯華田奶昔,也是「名物」之一,最後還是按捺不住,多付出廿八元作外購飲用,期間還是要留下電話號碼,因為由落單到取貨,還是需要廿餘分鐘的時間。拿到手後奶昔,固然是十分軟滑,同時亦帶出那陣碎冰的嚼感,就仿如多年前的沙冰一般,在滿有巧古力的味道之同時,個人也略嫌甜了一點.......算是試過一躺。
柯華田奶昔
作為今餐來說,所吃的食物不算太差,但又未至於甚有驚喜,以同類的食肆來說,亦不見太高的手作廚藝,賣弄的倒是一點兒的「諗頭」,論到今次的嚐味之旅,雖未算完全滿意,起碼找尋到一些代表著本土的小店,這也是近年追尋的方向之一,作為區外人來說,總算是見識一場,不失為一種收獲。

陵之微調:良平參半

評分(以10分為滿分):味道 7 環境 6.5 服務 6.5 衛生 7 抵食 6

品嚐於二零一四年九月十四上午

2014-09-14
叉燒湯意
2014-09-19 3491 浏览
呢間人頭湧湧既嘉樂冰廳,今日同朋友得閒,於是就決定排隊都試下佢。好彩地前面雖然有15人,但我地等左15分鍾就有位,可能係第一輪客人食完既關係入面陳設就好似一般既冰室格局,幾迫,左右有卡位,中間有圓台甘由於太多人點菜,所以樓面做野有少少慢, 要有D耐性我地一行三人點左炸雲吞 炸得好脆而入面既雲吞熱辣辣蛋奄烈 好大個起碼有三隻蛋,蛋煎到蛋白同蛋皇有少少分離食落有質感同滑,而且火腿都超多。咸牛肉三文治 咸牛肉碎得黎好濃咸味同牛肉味,配以沙律醬同生菜剛好,出面包皮拱底較薄,食落鬆脆!咖哩牛腩公仔麵 公仔麵正常貨色勝在飛水夠乾身撈埋咖哩汁同比較煙UN既牛腩, 好味雞翼公仔麵 雞翼豉油醃得好好味而且夠滑阿華田沙冰 就係好大杯既阿華田味沙冰,不會太甜既阿華田味帶住沙冰既質感,不錯總括而言,食物好大碟,而且用普通既食材就可以整都甘多味,係日子有功先可以做到出黎,支持!溫馨提示,若果想飲沙冰,一坐低要點左先,因制作需時!
由於太多人點菜,所以樓面做野有少少慢, 要有D耐性
我地一行三人點左
炸雲吞 炸得好脆而入面既雲吞熱辣辣
雞翼公仔麵 雞翼豉油醃得好好味而且夠滑

溫馨提示,若果想飲沙冰,一坐低要點左先,因制作需時!
咸牛肉三文治
咖哩牛腩
雞翼
阿華田沙冰
2014-09-18 2969 浏览
呢間冰室位於荃灣citywalk附近,同普遍既冰室一樣,7點鐘就會閂門。今次趕到係閂門前黎食,味黎之前已經聽過最出名既火腿奄列。一場黎到又點可以唔試下呢?一行4條友,當然冇可能淨食奄列就飽啦,仲叫左豬扒包,炸雲吞等等既小食。我覺得個豬扒包都唔差既,豬扒既味道幾香,幾大件下,分4份黎食,每人都可以分到一部分已經好勁。唯一係個包硬身得滯,可能炸過既關係,一路食一路跌包碎。雲吞就炸得岩岩好,夠脆但又唔覺得熱氣,配埋酸辣醬仲好味。好喇,入正題,火腿奄列由於大份既關係,所以製作需時,食哂所有野先黎,不過唔緊要,有得食就得。一望到舊奄列真係O哂咀,平時食開係平既,今次呢個係凸起,有厚度既,用叉吉開,發現入面係實心,有蛋既,唔係空心得個樣。雖然食落同普通蛋或奄列冇分別,但志在食個size haha,一份奄列出個人分都仲得,所以唔好貪心叫一人一份,會食死你。除左野食,仲叫左2杯野飲既,係菠蘿冰同朱古力兩杯都OK既,有冰室既感覺,可以再試,不過就建議4個人食就好,因為個到全部都係4人卡位同較窄,而且4個人已經夠share野食 haha。
雲吞就炸得岩岩好,夠脆但又唔覺得熱氣,配埋酸辣醬仲好味。

好喇,入正題,火腿奄列
除左野食,仲叫左2杯野飲既,係菠蘿冰同朱古力
2014-09-09 2506 浏览
連續兩星期都食嘉樂,排隊大約20~30分鐘左右。不過,係值得的😄必食蛋牛治,蛋超滑,份量夠。與咸牛肉比例岩岩好!另外,叫左份咖哩牛腩意,好夠味!叫左杯阿華田奶昔,普通啦~反而,好立克奶昔好好飲喎~ 不過無影到相。周不時都掛住個蛋牛治,我會再幫襯!
連續兩星期都食嘉樂,排隊大約20~30分鐘左右。
不過,係值得的😄

必食蛋牛治,蛋超滑,份量夠。
與咸牛肉比例岩岩好!

另外,叫左份咖哩牛腩意,好夠味!

叫左杯阿華田奶昔,普通啦~
反而,好立克奶昔好好飲喎~ 不過無影到相。

周不時都掛住個蛋牛治,我會再幫襯!
  • 蛋牛治
  • 好立克奶昔
2014-08-11 4080 浏览
放假中午約左友人食飯,係荃灣唔知食咩好,終於諗起嘉樂冰室返工日子好難黎依度食,因為排隊已經可以排半粒鐘難得今日可以慢慢地嘆下,梗係黎依間啦等左25分鐘就入得,差唔多啦都預左要排一入去梗係叫份小火腿奄列,其實已經好多!蛋唔算話好滑,但係志在大份夾抵食我地再叫多碗雞翼米SHARE,不過不失啦當然唔小得杯阿華田奶昔,真係百飲不厭,好正!夏天飲依個好舒服!!可以再黎多幾次,但千其唔好揀星期六日,排到炆都未到你XD
放假中午約左友人食飯,係荃灣唔知食咩好,終於諗起嘉樂冰室
返工日子好難黎依度食,因為排隊已經可以排半粒鐘
難得今日可以慢慢地嘆下,梗係黎依間啦

等左25分鐘就入得,差唔多啦都預左要排

我地再叫多碗雞翼米SHARE,不過不失啦

可以再黎多幾次,但千其唔好揀星期六日,排到炆都未到你XD
  • 柯華田奶昔
  • 小奄列
2014-08-05 3784 浏览
omelette 的確很大份,但係……蛋汁打唔均勻,煎得老,唔滑,無蛋味反而有豉油味……同正常 omelette差好遠。相反好多茶記雖然無佢咁大份,但係味道好好多。
2014-07-29 3756 浏览
見到open rice 好評如潮,於是星期三下午約四點光顧,小小冰室外已有短短人龍在排隊,心諗咁誇張 等了15分鐘有位,地方淺窄, 懷舊裝潢, 熱鬧非常!!! 亞姐落单態度有禮,不慌不忙, 我們點了苟菜炸雲吞, 火腿奄列(小) , 豉油雞翼, 阿華田奶昔。炸茍菜雲吞食得出絕不是番炸再番炸,熱烘烘的,皮薄香脆,笱菜香氣撲鼻, 餡料豬肉蝦肉弹牙 火腿同蛋奄列從來都是絕配, 雖然點了小奄列,但份量驚人,起碼落左5 , 6 隻雞蛋吧!蛋味濃郁, 多士烘底脆卜卜,正!!! 豉油雞翼賣相滿分, 大大隻, 肉質嫩滑,略嫌不夠入味 阿華田奶昔其實是沙冰, 香濃阿華田味,透心凉呀 埋單$117- 雖不便宜, 但值得!!!

阿華田奶昔其實是沙冰, 香濃阿華田味,透心凉呀
埋單$117- 雖不便宜, 但值得!!!
2014-07-23
2014-07-28 3073 浏览
神早,起床,工作。。。。都係食飽先,嘉樂冰廳,試一試。坐位尚算舒適,地方整潔。點了火腿蛋,凍華田。 除了大件,就只有大件,雖然十分足料,火腿份量也多,但味道卻没什麼驚喜。
神早,起床,工作。。。。都係食飽先,嘉樂冰廳,試一試。
坐位尚算舒適,地方整潔。
點了火腿蛋,凍華田。

2014-07-10 3214 浏览
好耐無同媽媽兩個家姐一齊下午茶了,既然咁難得既機會,當然要食啲好啦,選左嘉樂冰廳,今次已經係我同二姐第三次黎,但媽媽同大家姐就等一次黎,既然係咁,有經驗既我緊係一馬當先,去排隊等位先啦。一去到,已經有二十幾人等緊,雖然天氣咁熱,但為左食好野,係絶對值得的,大概三十分鐘左右,終於到我地啦!!坐低左即刻叫啲必食既野,細奄烈,炸雲吞,阿華田奶昔,之後媽媽想食鮮油多,二姐同我就想食炸醬粗麵,結果我地四個人,叫左五樣野,三杯阿華田奶昔。首先出場既,係炸醬粗麵:炸醬味道不錯,不會太咸,和鹼水粗麵一起入口味道配合,只是有"將"口,要喝一口湯來潤化一下。第二道出場的是炸雲吞,媽媽急不及待,一下子就放入口,結果即刻拋出一句"好熱~不過好好味",薄薄既雲吞外皮炸得乾身洽到好處,不會太油,太硬,入口後既"卡滋~卡滋~"聲,始起彼落。饀料係蝦膠,咬落彈牙,有蝦味,配上甜酸醬,的確係一個可口既開胃小食。食完炸雲吞,有啲口渴,但除左我地枱之外,其他枱都無阿華田奶昔既蹤影,一問之下,原來係天氣太熱,冰既需求量大左,訂左既冰未送到,正當了解完畢既時候,冰就剛剛送到,唔洗五分鐘,美味既阿華田奶昔同細奄烈一齊送到,其實一
食完炸雲吞,有啲口渴,但除左我地枱之外,其他枱都無阿華田奶昔既蹤影,一問之下,原來係天氣太熱,冰既需求量大左,訂左既冰未送到,正當了解完畢既時候,冰就剛剛送到,唔洗五分鐘,美味既阿華田奶昔同細奄烈一齊送到,其實一直以來,我同二姐都覺得,應該叫做阿華田沙冰合適啲,因為佢入口完全係既感覺,不過係咩名都唔緊要,至緊要係~好味!
小奄烈當然仍然係非常巨大,入口蛋味充足,又有蛋汁,食落"滑嘟嘟",蛋炒得一啲都唔老,食得到有少少美極落左係裏面,有畫龍點晴效果!
最後叫既鮮油多,麵包食落脆卜卜,但鮮油就真係太少啦,如果我唔係打開睇下先,我咪一啖咬曬!?之後食齋多士⋯⋯所以呢個不推薦會食鮮油多既大家食。
總括來說,呢餐仍然係水準之上,仍然會為小奄烈,炸雲吞同阿華田奶昔再黎的!
2014-06-18
  • 阿華田奶昔
  • 小奄列
  • 炸雲吞
2014-06-21 4230 浏览
今天請了假覆診,幸無大礙,覆診後要一小時後才能進食。到了午飯時間,已經是差不多兩時了。來到荃灣,忽然想起了一間,期待已久的餐廳,這餐廳是在下去年已經想到的,可是卻沒有機會而來,只因是要大排長龍,也是荃灣另一名店,她就是嘉樂冰室了。嘉樂冰室是在下一宜想去的餐廳,可是卻又長時間大排長龍,適逢今日是平日,就走來一趟,幸好在平日的下午時份,排隊沒多時間,便可進入。其實這餐廳以四人卡座為主,也必須搭枱呢!然而在下早已想好了吃甚麼,因此不必多看餐牌,不過餐牌裡卻是多為粉麵,但在下又想吃奄列,再看看是否再有空間吃多一碗麵呢!小火腿奄列。原來火腿奄列有大有小的,在下只能消滅一個小的奄列,也不要少看這個小奄列,份量也灴少的,大吃的話一個已經足夠,小吃的,也足夠二人份。由於在下也已餓極,一個人也可將它KO呢!蛋火喉炒得恰到好處,仍有蛋漿在內,可是蛋漿仍未足夠,如果可以多一點的話就更好了。奄列外層炒得金黃,也有燶位,內裡蛋漿雖不少,但仍可多一點多一點濕潤。阿華田奶昔。初時聽店員說獅傅還未上班,故此只有點阿華田,但後來卻又可點回奶昔呢!阿華奶昔有點像綿冰,幼滑如炒,冰凍得來卻又可口。吃過奄列後卻又飽肚,故無需

吃過奄列後卻又飽肚,故無需再點粉麵,一個奄列和一杯飲品已經足夠呢!
2014-06-18
2014-06-09 4098 浏览
聞名已久..終於一嘗這必要排隊又不好坐..但永遠人頭湧湧的嘉樂冰廳..星期六和弟弟很好彩..排了大約七個人就入到喇..看見餐牌..兩個為食鬼太多東西想叫..無奈胃只有兩個..唯有分些下次再叫啦..必點..火腿奄列(細)我和弟弟看見都'嘩'了一聲..這個都叫'細'..份量真不少..'細'都這麼大..'大'究竟會如何??我是蛋痴..當然很愛這個充滿蛋汁..蛋質又嫩滑的奄列啦..說實在..一份好吃的奄列不在於它大..若做得不好..大都沒用的..阿華田奶昔明明就是沙冰..不明為何叫奶昔??不過夏天喝這個真的好味到不得了..我由細到大都是阿華田fans..香濃又冰凍..好味~炸零吞我吃炸雲吞..從來都一定要蘸醬汁才會吃..因我覺得炸雲吞即使炸得乾身..但都一樣好像沒什麼味道..所以一定要蘸甜酸醬..是我對這類特別偏心嗎??炸得脆卜卜的雲吞細細粒..蝦質爽彈..即使什麼都蘸..單吃都很好吃..不自覺又吃多了..雲吞薑蔥撈麵於這碟雲吞簡直是配角..弟弟本身話想試薑蔥撈麵..但我認為什麼餸都沒有一定不好吃..所以就加雲吞啦..但估唔到薑蔥和麵才是靈魂之處呢..簡單如此竟然都會令你吃不停口..麵爽薑蔥油
星期六和弟弟很好彩..排了大約七個人就入到喇..
必點..
火腿奄列(細)
我和弟弟看見都'嘩'了一聲..這個都叫'細'..
份量真不少..'細'都這麼大..'大'究竟會如何??
我是蛋痴..當然很愛這個充滿蛋汁..蛋質又嫩滑的奄列啦..
阿華田奶昔
明明就是沙冰..不明為何叫奶昔??
香濃又冰凍..好味~
雲吞薑蔥撈麵
於這碟雲吞簡直是配角..
弟弟本身話想試薑蔥撈麵..但我認為什麼餸都沒有一定不好吃..所以就加雲吞啦..但估唔到薑蔥和麵才是靈魂之處呢..簡單如此竟然都會令你吃不停口..麵爽薑蔥油非常香口..原來好味就係咁簡單..^O^
题外话/补充资料: 我和弟弟都說一定要再來..還有很多東西未試..而且還要encore以上食物呢.. 懂得揀時間來..就可縮短排隊時間啦.. 沒特別招呼..肥一點都可能會坐得很辛苦..不過為了食物..一定會再來..~~
2014-05-10